Új hozzászólás Aktív témák

  • benfolds

    őstag

    válasz F34R #176392 üzenetére

    egy magyar gazdálkodó írta.

    "Most még én vagyok feszült, Te meg majd februárban leszel ideges. Ha tippelnem kellene, 5.000 Ft-ot mondanék. 1 kg sertéshúsért februárban. Ha minden körülmény változatlan marad, akkor nagyjából a mostani ár háromszorosa a reális forgatókönyv. Ez mindössze 13 EUR, miközben a bárányhús kilogrammja Európában már májusban 20€ volt (8.000 Ft)! Esetleg bevezetik a magyar szendvicset: két kenyér-jegy között lesz egy hús-jegy..
    Az ámokfutás, ami a mezőgazdaságot, azon keresztül az élelmiszer-előállítást és így közvetve a humán egészségügyet a mostani helyzetig rugdosta, egy sor rövidtávú, átgondolatlan és életveszélyes döntés eredménye. Azt mondják, hogy a ‘70-es évek elején ez a folyamat Nixonnal kezdődött, de talán nem túlzás azt állítani, hogy a problémához való hozzáállás a pannem et circenses-ből eredeztethető.
    Az alapvetés az, hogy az élelmiszer alapszükséglet, az mindenki számára megfizethetőnek, magától értetődőnek, a családi kasszában lehetőség szerint 15%-ot meg nem haladó súlyúnak kell lennie. Ahogy a rezsinek is. Akkor jut pénz elvileg minden másra és az emberek boldogok lesznek (de legalábbis jóllakottak). A politikusok pedig mindent elkövetnek, hogy a táplálkozásból és az egészségből ne lehessen kampánytémát csinálni.
    A tökéletes élelmiszer-válsághoz 2 hónapja minden adott: energia-válság és hiány (dízelolaj és gáz), hiperinfláció (elszálló takarmány árak), klíma-krízis (aszály), átgondolatlan támogatási rendszer (a “nem-termelés” dotálása) és egy háború elosztási problémákkal. A mezőgazdaság olyan szinten kiszolgáltatott ágazattá vált, hogy a mostani helyzetben az alapvető élelmiszerek megtermelése sem biztosított teljes mértékben. Gáz nélkül nincs műtrágya, melynek hiányában a termés mennyisége a tört részére csökken. Az aszály elvitte a legelőket, a kukoricát, a tejelő állományokat vagy kivágják vagy 3-4-szeresére emelik a tej és tejtermékek árát. Vagy szép csendben csődbe mennek. Fűtés és hűtés nélkül nincs ipari (olcsó) tojás, nincs tehát pl. tészta sem. Az állati melléktermékek növekvő hiánya a gyógyszeriparra is hatással lesz (krémek, kapszula tokok, stb.) Az állatok számának csökkenésével a műtrágya pótlásának lehetősége szerves trágyával megszűnik (jó reggelt vegánok!).
    A növénytermesztéssel szemben egy állatállomány beállítása, szelekciója, a termékek bevezetése évek munkája, azok a termelők (akik nagy része amúgy is nyugdíjas már) nem fogja újrakezdeni. A döntéshozók kezéből (itthon és Európában is) kiesett a kormánykerék, buta sodródás tapasztalható egy sor látszatintézkedés mellett. Két hónap telt el és nincs irány, nincsenek programok, még kevésbé elképzelések.
    Magyarország szépen lassan megszűnik élelmiszer-önellátó lenni. Erre már csak egy picit kell várni. A jövő év eleje azonban kritikus lesz. Már Neked is. Ideje néhány lépésben felkészülni…
    Mi a nyáron elkezdtük, jön a tartósítás a közösség átszervezése"

Új hozzászólás Aktív témák