AMD-s alternatívát ajánl az NVIDIA AI ellen a Microsoft

AMD-s alternatívát kapnak az NVIDIA AI-processzorokra a Microsoft felhős ügyfelei.

AMD AI-chipes platformot is szeretne kínálni a jövőben a Microsoft a felhős ügyfeleinek: ez az NVIDIA megoldásaiból összerakott platformmal versenyez majd.

A részleteket a jövő heti Build konferencián árulják el, szintén ezen mutatják meg az előzetesét az új Cobalt 100 egyedi processzoroknak.

A Microsoft-féle AMD MI300X AI-chipes clustereket az Azure-on keresztül lehet majd elérni, alternatívaként az NVIDIA H100-as megoldásra. Utóbbi dominál jelenleg az adatközponti chipes piacon az AI-szektorban, de nehéz hozzáférni a magas kereslet miatt.

Az AMD idén 4 milliárd dolláros AI-chipes árbevételére számít, a lapkái állítása szerint pedig elég erősek a nagyobb AI-modellek tréningezéséhez és futtatásához is. A Microsoft ezen és az NVIDIA AI-chipeken felül a saját, házon belüli Maia AI-chipjeihez is árul hozzáférést.

A Cobalt 100-as processzorok 40 százalékos teljesítménynövekedést hozhatnak, Arm-alapokon – ígéri a redmondi vállalat, és már azt is tudni, hogy a Snowflake és más cégek el is kezdték használni ezeket. A novemberben bemutatott chipek viszik tovább a Teams eszközt is, az Amazon házon belüli Graviton CPU-k riválisaiként.

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig az a nézet tartotta magát, hogy az igazi játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szükségük. Ez mára megváltozott, és a gamer laptopok sem maradnak le az asztali nagytestvér mögött.

Azóta történt

Előzmények