Színészek hangjait lopta el egy AI-cég

Az USA-ban bepereltek egy AI-céget, mert a vád szerint ellopták a színészek hangjait, majd AI segítségével a saját céljaikra használták azokat.

Két szinkronszínész beperelte Manhattan szövetségi bíróságán (az USA-ban) a Lovo nevű AI-startupot, amiért a vád szerint a cég illegálisan lopta el színészek hangjait, majd az engedélyük nélkül AI voiceover technológiához használta azokat.

A csoportos kereset vádjai szerint a Lovo tőrbe csalta a színészeket, hogy hangmintákat szerezzen, majd engedély nélkül a hangok AI-verzióit kezdte el használni.

Az AI térhódítása óta egyre több a per, ami visszaélésekkel kapcsolatos: könyvek, cikkek, dalszövegeket képezik gyakran tárgyát az AI-tréningezéssel és -tartalmakkal kapcsolatos pereknek.

A felperesek ügyvédje szerint nem szabadna, hogy ez másokkal is megtörténjen, és igazából senki nem tudja, a Lovo több ezer hangja közül mennyit használnak engedély nélkül.

A pert indító szinkronszínészeket a Fiverr piactéren keresték meg, hogy névtelen ügyfeleknek végezzenek munkát. Azt ígérték, a hangmintákat kutatási projektekhez és rádióhirdetések tesztszövegeihez használják majd. Ennek ellenére az érintettek a saját hangjuk AI-verzióival találkoztak olyan YouTube-videókban, amelyek például az AI veszélyeiről vagy katonai felszerelésekről szóltak. A cég saját reklámanyagaihoz is használták a hangokat.

Később rájöttek, hogy a hangjukat előfizetőknek is értékesítik Kyle Snow és Sally Coleman fantázianéven. A felszólítóleveleket azzal utasították el, hogy az érintettek hangjai nem népszerűek és ez eladások elhanyagolhatóak.

A Lovo oldalán olyan hangokat is találni, mint „Barack Yo Mama”, „Mark Zuckerpunch” vagy „Cocoon O’Brien”.

Azóta történt

Előzmények