Új hozzászólás Aktív témák

  • kolosanyi

    veterán

    Na, ilyesmiről van szó, mikor azt mondom, hogy gumikötél kombinálva szabad súllyal: link.

    Emlékeztetőül a tanulmányok (link)

    "Gumiszalagok hatása a tarkón guggolás gyakorlat erő- és teljesítmény-karakterisztikájára"
    Effects of elastic bands on force and power characteristics during the back squat exercise.
    J Strength Cond Res. 2006 May;20(2):268-72.
    Wallace BJ, Winchester JB, McGuigan MR. Musculoskeletal Research Center, Department of Exercise and Sport Science, University of Wisconsin-La Crosse, La Crosse, Wisconsin 54601, USA.

    Statisztikailag is jelentős (p < 0.05) növekedés volt megfigyelhető a csúcs feszülésben a gumiszalag nélküli 85%-os terhelés és a B2-85%-os terhelés között, utóbbi javára +16% szinten.

    A B1-85% és B2-85% (több gumi) paraméterek között az eltérés szintén jelentős volt a csúcs feszülésben 5%-kal.

    Hasonlóan statisztikailag is jelentős növekedést észleltek a csúcs teljesítményben (power) a gumi nélküli 85% és a B2-85% között, ahol is a gumiszalag 24% növekedést eredményezett.

    Szignifikáns eltérés nem volt a maximális feszülés kialakulásának tempójában a 85% terheléseknél; illetve a 65%-os terheléseknél semelyik mért változó nem mutatott jelentős különbséget.

    Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a gumiszalagok a szabad súlyokkal együtt statisztikailag jelentős mértékben képesek növelni az izmok csúcs feszülését és csúcs teljesítmény-leadását a guggolásban a pusztán súllyal végzett gyakorlathoz képest bizonyos terhelési feltételek mellett. A legnagyobb differenciák a nagyobb terhelések során figyelhetők meg. A tesztelt paraméterek közül a sport-teljesítmény szempontjából optimálisnak az látszik, ha 85% 1 RM terhelést használunk úgy, hogy 80%-a az ellenállásnak súly és 20%-a a gumi (mivel a power itt volt a legnagyobb).

    "Szabad súlyos és gumiszalagos elasztikus ellenállás kombinációjának hatása az erőre és teljesítményre sportolóknál"
    The effects of combining elastic and free weight resistance on strength and power in athletes.
    J Strength Cond Res. 2008 Mar;22(2):567-74.
    Anderson CE, Sforzo GA, Sigg JA. Exercise and Sport Sciences, Ithaca College, Ithaca, New York, USA.

    Statisztikailag jelentős (P < 0.05) csoportok közötti eltérés volt felfedezhető a 7 hét edzés után. A kontroll csoport eredményeihez képest a gumiszalagot használó csoport majdnem háromszor akkora fejlődést mutatott a guggolásban (16.47 +/- 5.67 vs. 6.84 +/- 4.42 kg); kétszer akkor növekedést a fekvenyomásban (6.68 +/- 3.41 vs. 3.34 +/- 2.67 kg); és majdnem háromszor akkorát az átlagos teljesítményben (68.55 +/- 84.35 vs. 23.66 +/- 40.56 watt). Utóbbihoz Vertec súlypontemelkedés mérővel való tesztelést alkalmaztak, így csak az alsótest teljesítmény (power) növekedése volt kifejezetten tesztelve.

    Mindkét esetben kiemelik, hogy hosszú távú tapasztalatok nincsenek, rövid távon kell értelmezni a fejlődést.

Új hozzászólás Aktív témák