Az iPadOS-re írt appokra is díjat vet ki az Apple

A DMA értelmében az iPadOS-t is kapuőrnek mondta ki az Európai Bizottság, így erre is technológiai alapdíjat vet ki az Apple.

Kiterjeszti az iPadOS-es appokra a technológiai alapdíjat (CTF) az Apple, miután az operációs rendszert a DMA értelmében kapuőrnek mondta ki az EB – tehát az EU-ban szigorúbb szabályok vonatkoznak rá.

A CTF márciusban debütált, 50 eurocentes költséget jelent felhasználói fiókonként, évente – a nagyobb appfejlesztőknek, akkor is, ha nem használják az Apple fizetési szolgáltatásait vagy az App Store-t. Az első 1 millió felhasználói fiókig pedig mentesülnek a díj alól.

A DMA értelmében az Apple is köteles megnyitni a zárt rendszereit, például lehetővé tenni az appfejlesztőknek, hogy az appokat közvetlenül a fogyasztóknak kínálják, és ne az App Store-on át – persze számos más előírás is van.

Az Apple jelezte, hogy az EB mivel a DMA miatt kapuőrnek minősítette az iPadOS-t, ezért az iOS-es változtatásokat az EU-ban az iPadOS-nél is életbe léptetik ősszel.

A CTF-et minden esetben meg kell fizetni, de a kis fejlesztők 10 millió eurónál kisebb globális éves árbevétellel vagy mentesülnek vagy 3 évig kevesebbet fizetnek. A bevétel nélküli diákok, hobbisták, ingyenes appot fejlesztők is mentesülnek. Eddig csak az mentesült, aki nem lépte túl az évi egy millió első telepítést, valamint a nonprofit szervezetek, kormányszervek, oktatási intézmények.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Hirdetés

Gamer laptop: már felveszi a versenyt az asztali pc-vel

PR Sokáig az a nézet tartotta magát, hogy az igazi játékosoknak nagy teljesítményű asztali számítógépre van szükségük. Ez mára megváltozott, és a gamer laptopok sem maradnak le az asztali nagytestvér mögött.

Azóta történt

Előzmények