Új hozzászólás Aktív témák

  • kolosanyi

    veterán

    válasz aelod #118427 üzenetére

    A hagyományos metódus meg a karvonen formula között annyi az eltérés, hogy edzett sportolóknak több mozgásteret enged, mert magasabb pulzszámra teszi az aerob-anaerob határvonalat. Egyébként mint minden kalkulátor, ez is csak tippelgetés. Az igazi egy rendes laktátküszöb mérés lenne, de egyrészt az az edzettséggel változik, másrészt ki a francnak van erre ideje meg pénze? :)

    Én ebből kifolyólag azt mondom, hogy az intervallumozás az úgy kell kinézzen, hogy a munka intervallum az teljes terhelés alatt legyen, ami a csövön kifér, a pihenő intervallum meg nagyon lightos. Például sprint/séta. De a sprint az rendes sprint, nem ilyen gyors kocogás. A legtöbb ember nem tud sprintelni, ott meg kell emeld a térded, illetve karból és az egész testedből erőt kell kifejts. Csak ezt futógépen nem fogom előadni, mert tönkreb@xom. :D

    Egyébként ha nem vagy állóképességi atléta, aki az év kigyorsító szakaszában van, akkor teljesen feleslegesnek tartom az intervallumozást. Egyáltalán nem egészséges a szívnek ilyen tartományokban dolgozni, illetve az ízületeknek is nagyon megterhelő. Átlag hobbisportolónak sokkal célravezetőbb az alacsony intenzitású aerobozás, egyébként az állóképességi sportolók is ezzel alapoznak. Szerintem ez alól sincs kibúvó, rá kell szánni az időt az aerobozásra sajnos. És akkor megint itt vagyunk, hogy egy normális edzésterv legalább heti 3x1-1,5 óra súlyzózást tartalmaz és ugyanennyi aerobozást. Innen kezdhetünk el arról beszélni, hogy részleteiben hogyan épüljön fel az egész (ami kb tök mindegy). Meg kell legyen a mennyiségi munka.

Új hozzászólás Aktív témák