- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- 3D nyomtatás
- Gaming notebook topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Canon EOS DSLR topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Azonnali processzoros kérdések órája
-
PROHARDVER!
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Heroes fan
őstag
válasz
gainwardgs #51332 üzenetére
Igen de lehet látni a külömbséget ahogy a the witcher 3 ba is. Egy 12 éves játéktól még se lehet elvárni hogy úgy nézzen ki mint a Doom.
Lehet készülni arra is amúgy, kíváncsi leszek kifog e médium felett crashelni, úgy mint az indiana jones. XDXD
-
BerserkGuts
addikt
nem minden lett jobb
most itt mert sötétebb a növény nem néz ki jól meg falaknál se mind lett jobb
2dimenziós terek meg még mindig ugyanolyanok maradtak és a sárgulás effektnek örüljek ez olyan olcsó megoldás mintha csak egy filtert raktak volna ráAlan wake2-nél a tónál voltak komoly problémák ha az RT nélkül játszod.
A víztükör átment noise effektbe de csak módjával használtak valódi RT effekteket de ha majd beindul a dolog és rendesen megcsinálják észrevehető lesz a hiánya.
Amúgy simán kikapcsolható ebben a játékban nem sokat tett hozzá.sajnos HDR-es a kép semmit nem sokat látni ezt játék közben nézd meg:
-
S_x96x_S
addikt
https://store.steampowered.com/hwsurvey/videocard/
- RTX 5080 0.38%
- RTX 5070 0.38%
- RTX 5070 Ti 0.28% -
PuMbA
titán
válasz
gainwardgs #51334 üzenetére
Ebben igazad van, csakhogy a GTA V maximum RT beállítással is 60 fps-sel megy natív 1440p-n egy 4060 Ti-n is, miközben az Alan Wake 2-vel diafilm vetítést kapsz
A GTA V RT-je kiváló, azt tekintve, hogy bármilyen alsó kategóriás kártyán is bekapcsolható és játszható sebességgel fut rajtuk. A tükröződések a másik nagyon jó része, mert eléggé rossz volt RT nélkül.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
gainwardgs #51334 üzenetére
Végülis csak szerény 8 év van közöttük.
-
PuMbA
titán
válasz
gainwardgs #51332 üzenetére
Pedig van bőven különbség: [link]
Éjszaka az összes világító felület ténylegesen fényt bocsát ki RT-vel, ami színezi a környezetet, ahogy a valóságban
Nem csak egy megadott színű textúra van odarakva, hogy na ez lesz akkor a kamu kék fényünk ez meg a kamu piros.
-
gainwardgs
veterán
válasz
Heroes fan #51311 üzenetére
Gta V pl. belerakták, alig látok különbséget, de cserébe -80Fps kb....
fejlődés
Tényleg vannak címek ahol látványos az RT, de ez nem az.
GTA VI-ban biztos brutális lesz, de lesz annak ára@Cyperpunk2077@full path tracing
-
BerserkGuts
addikt
válasz
Komplikato #51323 üzenetére
Na igen majd megint tényleg mekkora okosság lesz újra eladni Enhanced névvel
-
Heroes fan
őstag
Mégha bele is gyömöszölnék a 8 ba 2027 be hát nem tudom iszonyat gáz lenne. Úgy hogy azonnal nekifognak a ps6 os verziónak.
-
Quadgame94
őstag
válasz
deathcrow42 #51325 üzenetére
Mivel most tolták el 2026 májusára, így a PC változat még két év. Egy RTX 4060/7600 elég lesz 1080p Normalra (ami a low) 60 FPS-re, de többre nem hinném. Ezek a kártyák akkor használtan már 60 ezret kóstálnak majd. Budget gamernek teljesen jók.
-
Ennyi, low beállításokon el fog futni a GTA6 is, én erre simán mernék fogadni.
Vagy a Take Two / Rockstar maguk alatt vágják a fát, de ők ennyire nem hülyék
Indiana Jones is ugyanilyen, simán le lehet butítani, hogy 8GB Vram kártyán is elfusson, Ultra + PT nem fog menni.
-
PuMbA
titán
válasz
El fog futni, de ugye a GTA V is jóval több VRAM-ot evett Very High textúrákkal, mint ami egy átlag játékosnak volt megjelenéskor. 2015-ben 1-2GB VRAM-ja volt szinte mindenkinek és a 3GB kellett a Very High textúrákhoz, amik azért láthatóan jobban néztek ki.
Mindenesetre az 1440p-s megjelenítők korában biztos nem lesz annyira szép látvány a textúra minőség. Cyberpunk 2077 esetén is sok textúra sajnos egy paca, mert bele kellett férnie 8GB-ba.
-
Heroes fan
őstag
válasz
Látod az indit is hogy 12 13 gigát megzabál, ezt nyisd ki egy nyílt világba időjárással mindennel.
-
válasz
Heroes fan #51324 üzenetére
El fog futni 8GB Vramon is a GTA6, vagy valaki most azt hiszi, a Take Two a jatekosok felenek csinal csak GTA-t?
-
Heroes fan
őstag
A gta 5 egy 12 éves játék megenné a fene ha nem lenne elég.
Hivatalosan is megerősítették hogy május 26 a gta 6. Úgyhogy 27 vége leghamarabb a pc s. De mint írtam is a 6 nem összehasonlítható az 5 el. Teljesen más generáció. -
Komplikato
veterán
válasz
BerserkGuts #51320 üzenetére
Úgy érted majd a Ps6-ra kiadott GTA VI lesz az igazi áttörés? Vagy az után kijövő újra upgradelt PC verzió?
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Heroes fan #51319 üzenetére
"Vidibe" egy 4060Ti 8GB ugyanigy vagy jobban teljesit, nemhogy a 5060Ti.
Tehat akkor hova tunt az erved, hogy ide nem lesz eleg a 8GB?
DLSS 4 Quality-val ezt duplazd meg.Tehat itt tartunk:
GTA V-ben nem eleg a 8GB, de azert vegyunk 5060ti helyett 8GB-os 6600-at, mikozben rohogve eleg a 8GB, meg RT-vel is. -
BerserkGuts
addikt
válasz
BerserkGuts #51320 üzenetére
https://www.youtube.com/watch?v=QdBZY2fkU-0 [link] Ez a video másik már megint egy youtube fake
-
BerserkGuts
addikt
válasz
Heroes fan #51315 üzenetére
Nem sokat várok tőle mert még mindig nem lesz kint az új generációs konzol.
szóval nagy eséllyel most is a régihez(ps5) írják a programot sőt már dolgoznak rajta egy ideje szóval majd a GTA7 lesz az igazi áttörés.
Videóban is úgy néz ki mint a mostani enhanced verzió: https://www.youtube.com/watch?v=PgrcZ7V7Rw4 [link]
semmi újdonság nem lesz csak a sztory=bonnie és clyde -
Busterftw
nagyúr
válasz
Heroes fan #51313 üzenetére
Aha, es a Radeon 6600 hogy boldgul RT-vel maxon?
PC-s verziot lehet allitani ugy, ahogy akarod.Semmi logika es objektivitas nincs abban amit irsz.
-
válasz
Heroes fan #51315 üzenetére
Az mikor jön PC-re amúgy? Kerestem a neten de nem találok róla semmit , csak azt hogy talán 2026-ban.
-
válasz
Heroes fan #51308 üzenetére
Engedd el légyszíves.Világos, hogy nem ideális a 8 giga ma már, ez nem is vitatéma.
De Nem a 8 gigás kártyákból áll semelyik gyártó portfóliója. A sima 5060 lesz az egyetlen kártya ami kizárólag 8 gigával érhető el ebben a generációban. -
Heroes fan
őstag
Gta 5-nek is újítottak rajta azt nézd rt bekapcs maxon.
Az hogy ps 5-ön is megy a 6 majd, a pc-s verzió sokkal többre képes mint egy konzol. 9070xt is oda vissza veri ugyanazért az árért.
Ha kifogsz akciósan egy 5070ti t is ugyanúgy elveri. -
Busterftw
nagyúr
válasz
Aham, tehat ha 6600-rol van szo akkor nem gond a 8GB.
Mellesleg GTA V 1080p Very High 4XMSAA igy nez ki egy 4060Ti 8GB-on.Az a baj, hogy barmilyen utananezes nelkul kommentelsz.
A GTA VI PC-re jo esetben ket ev mulva kerul PC-re, mivel PS5-on menni fog, ugyanugy nem lesz gondja a 5060Ti 8GB vele 1080p-n es ott mar van framegen/MFG/DLSS is."Nem ezekre gyártják a kártyákat"
Persze, most mar nem csak azt dontod el, hogy ki mivel jatszik, hanem azt is, hogy a gyartok melyik jatekokra gyartanak. -
Heroes fan
őstag
válasz
gainwardgs #51310 üzenetére
Tuti itt már minden szar benne lesz. Nem is tudod kikapcsolni sem.
-
gainwardgs
veterán
válasz
Remélem a full path tracing-et belerakják aztán....
-
Quadgame94
őstag
válasz
deathcrow42 #51298 üzenetére
smh
-
Heroes fan
őstag
-
S_x96x_S
addikt
válasz
yarsley #51295 üzenetére
> Bárcsak. Minden 5060ti 8GB-os változat egy ablakon kidobott pénz,
Laptopon még rosszabb a helyzet és ott még az alternativákból se lehet választani.
GeForce RTX 5060 Laptop GPU - 8GB GDDR7 - 384 GB/s
GeForce RTX 5070 Laptop GPU - 8GB GDDR7 - 384 GB/s
GeForce RTX 5070 Ti Laptop GPU - 12 GB GDDR7 - 672 GB/s
GeForce RTX 5080 Laptop GPU - 16 GB GDDR7 - 896 GB/s
GeForce RTX 5090 Laptop GPU - 24 GB GDDR7 - 896 GB/s
Ott 8GB VRAM -ot kap (majd) a többség;
és a forrasztott CPU RAM gyakorisága miatt,
jelenleg csak az M.2 SSD-t tudod bővíteni; vagy néha még azt se.
( és az iGPU - hoz képest még a 8GB is értékelhető ! )Persze ott van
- a Thunderbolt/USB4 -es kapcsolat, ( ami nem annyira ideális )
- és az Oculink - de ez még nincs annyira elterjedve.
de ha valakinek kellene valami praktikusan hordozható nVidia mobil eGPU - akkor nem sok választása van.és az "NVIDIA RTX A500 - 4GB GDDR6" - vel szerelt laptopokat még nem is beszéltük ki.
( persze ez biztos nem gaming ) -
S_x96x_S
addikt
"Nvidia CEO Jensen Huang warns China is ‘not behind’ in AI"
https://www.cnbc.com/2025/04/30/nvidia-ceo-jensen-huang-says-china-not-behind-in-ai.html- Nvidia CEO Jensen Huang said that “China is not behind” in artificial intelligence, and that Huawei is “one of the most formidable technology companies in the world.”
- Huang was in Washington, D.C., to speak at a tech conference.
- “China is right behind us,” Huang said. “We are very close. Remember this is a long-term, infinite race.” -
válasz
Heroes fan #51302 üzenetére
Tudsz venni ennél több Vrammal kártyát ezzek a GPu erővel? Tudsz, nem is egyet. Ott van mindjárt ebből a 16 Gigás verzió.( jelenleg a legolcsóbban kinálja a legtöbb Vramot) Egy játék sem mond csődöt FHD-n.
Ez nem konzol, van options fülecske ahol a játék alap RT minőségét és textúra beállításait variálhatod, pár hónapja a DLSS-t is szabadon állíthatod felbontásilag miről skálázzon fel mire..
Ha választanom kellene egy 12 Gigás 7700XT és egy 8 Gigás 5060Ti vagy 9060 XT között nem is gondolkodnék mit vegyek, az 5060 Ti-t/ 9060 XT választanám a DLSS vagy az FSR 4 miatt. Aztán abban a pár játékban majd ellenék High textúrákon az ultra helyett.
A jövőtállóságot amivel a GPU gyengeségeit kitolhatnád egy kicsit időben lehúzta a WC-n AMD a szar felskálázással amit az RDNA3 mellé adott.
Az RDNA4 nél pedig egyszerűen jobb árat kell adniuk a 9060 XT 8 GB mellé majd AMD -nek.
Nincs az 5060 Ti 8 GB tal semmi baj ,csak az árazása,299 dolláros áron siker termék lenne 8 giga ide vagy oda. A 8 Gigás kártyáknak ott a helye a megítélésem szerint.. -
válasz
Quadgame94 #51297 üzenetére
Számodra. Azt az FSR-t és RT teljesítményt meghagyom neked.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Heroes fan #51302 üzenetére
Az a baj, hogy 1-2 kiragadott példát akarsz itt úgy előadni, mintha az lenne az általános felhasználás.
Egyszerűen nem fogod fel, hogy milliók játszanak 2060/3060/4060ti 8GB kártyákkal és nem fogynak ki, mert teljesen más játékokkal játszanak, más igényekkel.Nézz már meg mik a legtöbbet játszott játékok a világon:
CS2, Minecraft, Dota2, LoL, PUBG, GTA V, Fortnite, Apex, Valorant stb.
Ide teljesen jó 1080p-re a 8GB."180k-200k-ért Esportra kisebb címekre egyszerűen baromság ennyit kiadni"
Tehát akkor az az érved, hogy adjanak ki mégtöbb lóvét (5070ti/5080) hogy 1080p-ben legyen több VRAM, amit aztán ezek a játékok aztán rohadtul nem használnak ki? -
Heroes fan
őstag
Itt amúgy az van, hogy a kártyákat nem a 10 évvel ezelőtti játékokra tervezik hanem az újakra. Rengeteg játék egyszerűen megdöglik alattuk. 9 éve van piacon. 16-ba nagymenőnek számított akinek volt egy ilyenje mert a ps4 korába nem jött ki olyan játék ami kifingatta volna, bár ez a wildlands hajlamos rá, mert full hd-n is megette a 6 giga vramot, de 4k-ba még éppenhogy belefért a 8-ba. Azóta rengeteg víz lefolyt. Ezek az RT-s játékok sorra mondanak csődöt full hd-n is. Namost a 2070 is kb ennyiről indult 19-ben, már ott is 3 éves volt a 1080, 1070 ami tudta a 8 gigát.
Ez az 5060ti-be is a 2070-nél meg a 1080-1070-től sokkalta erősebb lenne erőben, bírná is csak egyszerűen a vram miatt kivan nyírva az egész kártya. Túl sok idő telt el 16 óta, és most mutatja meg igazán azt hogy 2025-ben egyszerűen nincs már helye a piacon ennek. Jogosak a felháborodások. 180k-200k-ért Esportra kisebb címekre egyszerűen baromság ennyit kiadni. Az hogy 1080p-s monitoron lebutítod a grafikát felbontást 480p-be hogy lowon tudj játszani annak mi értelme? XDXD Ez olyan most már mint a 4 giga vram volt, ma már abba se fér bele semmi. Moto gp 25 is 5.3 gigát eszik meg ilyen 10 giga körüli ramot. -
Heroes fan
őstag
válasz
deathcrow42 #51292 üzenetére
Gépigényen láttam kint.
-
yarsley
aktív tag
válasz
deathcrow42 #51298 üzenetére
-
válasz
Quadgame94 #51297 üzenetére
Rofl
-
válasz
yarsley #51295 üzenetére
Írják a szállítási díjakat itt: [link]
ha nem express kérred 18 és 27 Euro között valahol. Alzán van amúgy 203 ezertől 36 hónapos garival ingyenes szállítással Gainward, MSI.
Gondolkodom én is a lányom 4060 kátyáján, hogy lecserélem,de szerintem lesz ez még valamivel olcsóbb is, szerintem be fog nézni 180 K környékére. -
yarsley
aktív tag
válasz
Heroes fan #51290 üzenetére
Bárcsak. Minden 5060ti 8GB-os változat egy ablakon kidobott pénz, és sokkal jobban járna a vevő a 16-os változattal. Sima 5060-at meg nem tudják olyan olcsón adni hogy ne kapják a savat miatta, 12 meg 16GB memória ára meg nagyon megdobja a teljes kártya árát...
#51287 b. : Az a Gigabyte 195k-ért nagyon csábító, de nem tudom mennyi lehet a szállítási díj, meg mennyire macerás később a garanciális ügyintézés.
-
válasz
tessék [link] Alza 177 K .
Az 5060 vól meg nem is halottam másról csak 8 Gigásról, Május 19 től lesz kapható.
baromira nem értem hogy valakit miért zavar ha valami van és annak akinek kell ezt veheti. Miért jobb ha nincs egyáltalán a 5060 Ti 8 gigás a 16 gigás mellett , mint hogy választási lehetőségként elérhető.Én sem venném meg de én nem is csak Online FPS ben agyonbutított grafikával tolom,de vannak akik igen.
Ami probléma az árazás, nem a Vram. -
válasz
Sehol sincs ilyen hír hivatalosan. Azt simán el tudom képzelni, hogy a 8 gigából egyszerűen a mostani tervezethez képest jóval kevesebbet gyártanak, és a 16GB megoldásokra fókuszálnak az árszegmensükben.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
Forrás esetleg?
Én eddig csak a Radeonról olvastam.Spanyolban rengeteg 5060ti 8GB/16GB modell van azonnali szállítással.
-
Heroes fan
őstag
Most olvastam hogy törlik a 5060 5060ti 9060 8 gigás kártyákat. Belátták hogy egy 200+ ezres kártyánál már kiverik a biztosítékot. Ezek szépen el is tünnek. Nem mintha láttuk is volna őket a polcokon.
-
válasz
BerserkGuts #51288 üzenetére
Nem meg szokták adni Euroban is de nincs Fe kártya az 5060 kártyákból. A német hivatalos honlapjuk szerint 449 euro a legolcsóbb példányok azt vehető MSRP árnak.
-
yarsley
aktív tag
Csigazabálóknál már 569€ -ért (230kHUF, magyar áfával ~243kHUF) lehet kapni a legolcsóbb 5070-est.
Link. -
gainwardgs
veterán
válasz
BerserkGuts #51277 üzenetére
Jah
már a doom is
-
Yutani
nagyúr
válasz
BerserkGuts #51277 üzenetére
Idén jön a Borderlands 4, annak elvileg nem kell erőmű, de csodálkoznék is, ha lenne benne RT, az eddigi részek is megvoltak nélküle. Bár az is igaz, haladni kell a korral, szóval fene tudja.
-
BerserkGuts
addikt
válasz
Yutani #51275 üzenetére
Hát egy forintot nem fogok már áldozni ezért meg egy forintot nem ér az egész játék ipar.
Legalább is ez a teljesítmény amit művelnek.Majd talán 10év múlva összekapják magukat ahogy látni bár gta5 példájából á lesz az 20év is xD.
Inkább majd játszom 1080p-n ablakban sdr-el ha az kell hogy elfussanak a dolgok de 1 forintot nem költök már a pc-re .
Volt szerencsém hozzá és egy gtx1660-al is egész jól elvoltam. -
Yutani
nagyúr
válasz
BerserkGuts #51272 üzenetére
Ha már kifejezetten keresni kell a hibát, akkor az játék közben sem zavar, de mint mondtam, nem látok kivetnivalót a DLSS képben. Sőt, nekem ne legyen ennyire pixeles, mint az első képen. Nálad 4k-n biztos más a helyzet, én elhiszem neked, mert nem láttam még 4k-s monitort működés közben, de azt is fogadd el, hogy alacsony felbontáson zavaróbb a pixelesség meg a shimmering, mint a kicsit lágyabb (szerinted mosottabb) kép.
-
4264adam
veterán
válasz
BerserkGuts #51272 üzenetére
Cyberpunk-ban volt ilyen zajos leginkább a haj és fű ha az RR nem működött megfelelően DLSS Transformed modell mellett volt akinél Mod-al akadt össze, nekem szerencsére Modokkal sem tapasztaltam ilyet csak akkor ha az RR Off volt. Nem lehet, hogy valami nem okés nálad?
Biztosan a Transformed Model megy? -
BerserkGuts
addikt
válasz
Yutani #51267 üzenetére
akkor ez olyan helyzet mint a magyarázd el a vakoknak a szivárványt
de lehet a hdr miatt olyan fos a képminősége most csináltam egyet sdr-el talán jobb:
legalább is én látom a szalagkorlátnál meg a növényen meg a falon a különbséget élesebb a kép nem mossa szét
de nyilván dlss-re kényszerülök mert 25fps-el elég rossz a játék meg frame gen se működik -
PuMbA
titán
válasz
KRoy19 #51269 üzenetére
"A DLSS és a DLAA is TAA-n alapszik."
Így van, egy sokkal fejlettebb TAA az összes felskálázó
MSAA nem működik a mai játékmotorokkal és technológiákkal, ezért használhatatlan.
A régi GTA 5-ben, ami DX9/11-es van MSAA, de például sok füvet tartalmazó területeken felére csökken a sebesség. A DX12-es GTA 5 Enhanced-be már nincs MSAA, viszont nem eszi meg a sűrű növényzet a sebességet és van RT.
-
KRoy19
őstag
válasz
4264adam #51268 üzenetére
A DLSS és a DLAA is TAA-n alapszik.
Pár hónapja elővettem a GTA 5-öt kicsi mod-olva és akkor döbbentem rá, hogy mennyivel jobb a képminőség egy 4x MSAA-val, mint bármilyen modern TAA/DLSS -t használó játék esetében.
De hát ez van ezt kell szeretni, mert lenyomták a torkunkon. -
4264adam
veterán
válasz
BerserkGuts #51266 üzenetére
1 dolog biztos mindenki által amit meg kell értened :
TAA eljárástól a DLSS jobb képet idéz elő pont azért amit a TAA nem tud megoldani a DLSS igen.
Nativ DLAA már más tészta. Ezzel szokták fejben összekeverni de jól írják és te is jól akarod szerintem .
DLAA jobb mint a DLSS
DLSS jobb a TAA-tólDe ha a DLAA TAA akkor nekem is van mit tanulni
-
Yutani
nagyúr
válasz
BerserkGuts #51266 üzenetére
1080p monitoron is kb. ugyanaz a két kép a hajtól eltekintve. Tehát ha ebből indulunk ki, fHD-n tökéletesen jó a DLSS kép, 4k-n meg nem, mivel te látod, én meg nem.
-
BerserkGuts
addikt
szomorú majd otthon megnézitek (én jól látom a különbséget 4k-n)
+
(még 200%-os felskálázás is volt mellette és Lossless Scaling-al tudtam játszani hogy nem szaggatott) -
PuMbA
titán
válasz
BerserkGuts #51263 üzenetére
Nagyon kicsik a képek, alig látok valamit. Illetve hiányzik az, hogy az első pontosan milyen felbontás és AA beállítás és a második pontosan milyen DLSS verzió és beállítás.
-
Yutani
nagyúr
válasz
BerserkGuts #51263 üzenetére
Ember, telefonon nézve ugyanolyan a két kép, csak az alsón normálisan néz ki a haja is!
-
BerserkGuts
addikt
dlss nem felskálázás hanem lebutítása a grafikának persze mondtam a te generációdnak már el van adva.
Úgy működik hogy távoli dolgokat meg a hátad mögött ahol nem számít és kevésbé látszik ott lebutítja a grafikát. Ha nem hiszed járj utána 720p vagy 1080p-n elég látványos hogy kilóg a lóláb meg kimutatja a foga fehérét.itt van James natívan pixeles szegény:
Aztán jön a varázslat dlss jól elhomályosítja már szinte éles lesz ja nem xD
-
Yutani
nagyúr
válasz
BerserkGuts #51256 üzenetére
Ha jól van alkalmazva egy effekt, sokat dob a látványon. Például Crysisban segített a motion blur az alacsony framerate-en (mint a filmekben), a Dying Lightot pedig számomra valóságosabbá (filmszerűbbé?) tette a chromatic aberration. Aztán bizos vannak játékok, ahol inkább ront, semmint használnak az ilyen effektek, de ennél a kettőnél hozzáadott a látványhoz.
-
cucka
addikt
válasz
Busterftw #51255 üzenetére
Szerintem az összes mostanában kiadott játék támogatja, a régebbieknél meg ugye gyengébb videókártyán is futnak natívban, ott nincs rá szükség.
#51256BerserkGuts
Az dlss nem homályosít, a homályos renderelés a modern játék engine-ek meg a TAA mellékhatásai. És persze stilisztikai döntések eredménye, egy depth of field azért van a játékban, mert a fejlesztők azt akarták. (És általában ki tudod kapcsolni ha zavar)Az én tapasztalatom, hogy az új dlss semmilyen homályosítást, vagy egyéb zavaró képhibát nem okoz. Lehet, hogy régen az első verziónál voltak ilyen gondok, de most a dlss4 lényegében kompromisszum-mentes, hülyeség nem bekapcsolni.
(Elvileg az új FSR is jó lett, ellentétben a korábbi verziókkal, de ez nvidia topik, meg nem is próbáltam)
Nyilván csodák nincsenek, itt dlss quality-ról van szó. Ha performance-ra kapcsolod, akkor a brutál fps-növekedésért cserébe már kompromissszumot kell kötni. -
BerserkGuts
addikt
Azt tudom azért kell a DLAA már ha van :/
(Meg szivatás ini. fájlban hiába kapcsolom ki ezeket már annyira összevan olvasztva az egész hogy a végeredmény rosszabb lesz
pl uj karma játéknál próbáltam de nem működik. Silent hill is csak dlss-el működik mert pixeles lett James haja
)
-
PuMbA
titán
válasz
Itt látszik, hogy milyen rossz képminőséget csinál mozgás közben a TAA natív 1440p esetén. A DLSS 4 még 720p felbontásból történő felskálázás esetén is több részletet jelenít meg mozgás közben
A natív nem ad annyira jó képminőséget, mint amennyire ragaszkodni szoktak hozzá.
-
PuMbA
titán
válasz
Natív esetén a TAA is homályosít, ami a legtöbb játékban az alapértelmezett. Neten meg lehet nézni az összehasonlításokat, Hardware Unboxed-nek vannak jó videói erről, hogy hogy a felskálázók kevésbé elmosódott képet adnak natív TAA-hoz képest, ami mozgás közben a legrosszabb
Én Cyberpunk 2077 és Ratchet & Clank esetén a natív TAA helyett az FSR4-et használom, mert szebb képet ad. A felskálázók messze túllépték már a régi, egyszerű TAA megoldásokat.
-
-
cucka
addikt
Grafikában az a "nem extrém változás" az extrém teljesítmény-többletet igényel. Ha a fotorealisztikusság a cél, akkor egy exponenciális görbét képzelj el. Most ott tartunk ezzel, hogy minden apró előrelépés extrém nagy számítási költséggel jár.
Ezért találták ki a felskálázást, ezt el kell fogadni. Ha megnézed a legújabb dlss4 felskálázó által produkált eredményt, szerintem zseniális. Lényegében szabad szemmel nem vagy alig látható különbségért cserébe kapsz 30% teljesítmény növekedést. Ezért panaszkodik mindenki, komolyan én nem értem ezt a fafejűséget.
A többire - igen, az nvidia átpozicionálta a termékeit. Régen az 50-es kártyák voltak a középkategória, aztán a 60-as, most meg a 70-es. Nem túl bonyolult marketing művelet, mit kell ezen évek óta háborogni?
-
gejala
őstag
válasz
Heroes fan #51252 üzenetére
Ennek a gennek már mindegy. Amire nem elég egy 4070 / 4080, arra az 5070 / 5080 sem. Várjuk a 60-asokat, hátha ott lesz előrelépés.
-
Heroes fan
őstag
Jönnek a nagyobb vramosok drágábban 😆😆😆
-
yarsley
aktív tag
-
BerserkGuts
addikt
hát akkoriban is voltak problémák 750Ti-t cserélni kellett mafia3 miatt de mint kiderült bármivel megalkotta ugyan azt a hibát
és akkoriban kezdtem el foglalkozni a mikrolagg fogalmával
mert hiába az új kártya és átlag fps-ben hozta az elvártat mégsem stimmelt valami
érezhetően nagy probléma volt optimalizálatlanság amivel nem tartotta a fix fpst hanem hullámvasutazott (2016) -
válasz
Quadgame94 #51228 üzenetére
Én nem a 8 Gigásról beszéltem hanem a 16 gigásról. Én 5060Ti 8 gigást nem vennék már függetlenül a teljesítményétől ,max 300 dollár alatt.
Amúgy a Chip 900mm2 nagyságú lenne ha 12 nm gyártáson alkotnák,ahogy az RTx 2060 -at kétszer akkora tranzisztor mennyiséget és 3x annyi vramot 4x akkora FP32 teljesítményt nyújt.
Mi az amiért még sem tud 300 % os teljesítményt adni? talán az hogy ennyi szar optimalizálatlan játék nem született mint az utóbbi 3 évben.
Anno egy 750Ti elvitt szinte minden játékot az árához képest sokkal jobb teljesítménnyel. Ma már DLSS/ FSR nélkül egy 5080-7900 XTX csűcs sem képes minden játékot futtatni felskálázás nélkül magas felbontáson, miközben grafikában azért nem történt akkora extrém méretű változás a véleményem szerint.
A tendencia viszont világosan levehető hogy azonos kategóriájú kártyák egyre kevesebb relatív teljesítményt adnak,de azt gondolom ez nem csak egészen a hardver gyártók hibája, mikor egy csúcs kártya is megfekszik egy egy játék alatt. Nézhetjük ezt százalékban ehhez képest ez meg az de a valóság az hogy ha most egy xx60 -as kártya 40 % teljestíményét adná le a sokkal nagyobb méretű 80-90 kártyának de az így is meghaladná a minimum elvárásokat a kutyát nem érdekelné hogy az hogy a 100 FPS az 300 vagy 500 FPS-nek a a töredéke. DE nem ez a helyzet... -
S_x96x_S
addikt
válasz
deathcrow42 #51242 üzenetére
> míg a GDDR7 a Blackwell kapcsán meg már 200 volt egyesek szerint,
> ami nálam kb a nonszensz szintGDDR7 spot price-ról lehetett szó,
és nem kontrakt (előre szerződött) árról.
( A Covid idején is volt pár elszabadult ár )A GDDR7-et még a kontrakt árral is 20% - 30% drágábbra jelezték előre a GDDR6 -nál,
de csak a Samsung-nak sikerült megugrani a szintet az elején.Az nVidia túl nagy tempót diktált az RTX50-el és nem bírt az ellátási lánc adaptálódni.
+ valószínüleg az Nvidia korábban lépett
és minden elérhető GDDR7 memóriát felvásárolt a szűkös kínálatból. ( Samsung )
Emiatt a GPU AIB partnerek dönthettek
- vesznek drága spot price-os (Samsung) GDDR7 -et és jelentősen drágábban adják a kártyákat
- vagy visszafogják a gyártást.Az ellátási láncban is létezik olyan - mint a skalperek,
Szerencsére most kezdenek már megjelenni az SK hynix-es GDDR7-ek is,
és az RTX50 árak is mennek lefelé. -
válasz
deathcrow42 #51242 üzenetére
Vannak olyan postok "egyesektől", amiket nem kell túl komolyan venni
-
Busterftw
nagyúr
válasz
BerserkGuts #51241 üzenetére
Ehhez azert hozzatartozik, hogy az "500" dollaros 3070 launch utan nem annyi volt, aztan 2021-ben meg mar inkabb 1200 dollarert arultak a scalperek.
Sok 2080ti user be is furdott vele, launch elott eladtak 500-600 dollarert, aztan volt aki 1 ev utan is vart egy 3080-ra. -
-
BerserkGuts
addikt
Blackwell egy kalap szar lett teljesítményben egyedül 5090-nek sikerült szintet lépni de még nem az igazi a 4k-hoz konkrét pénz kidobás.
Az 5070Ti=4070Ti super
Az 5080=4090 de csak nagyjából mert még ez se egyforma -10%
Ez ám nagy előrelépés.Annak idején meg 70-es kártyákkal meglehetett fogni az isten lábát mert +1000$-os csúcskártya teljesítményét megkaptad féláron. Most meg fizessél többet ugyanazért a teljesítményért.
5090 aranyáron van ami sose érte meg az árát főleg ha majd évente akarnak kiadni valami szart.3070=2080ti
4070Ti=3090Ti
-
Busterftw
nagyúr
válasz
yarsley #51238 üzenetére
Szerintem az csak a gyorsitokra ertendo, nem a consumer vonalra.
2025 Blackwell, 2026 Rubin, 2027 Feynman.De ugye ez sem szuper pontos, mert 2024 vegen mar irtak, hogy a Blackwell GB200-et elkezdtek szallitani a B300-at viszont csak 2025 masodik feleben.
Most akkor a Blackwell 2024, vagy 2025? -
válasz
deathcrow42 #51233 üzenetére
Értem, nem is úgy vettem
De ebbe szintén jobban bele kellene ásni, hogy releváns mondásokat lehessen tenni. Még ha igazak is a lenti számok (sem vitatni, sem ellenőrizni nem akarom őket), a sokkal kisebb chip gyártása vszleg teljesen más selejtaránnyal megy - sőt, a node-ok között is lehet jelentős különbség a selejtarányban, főleg, hogy az NVIDIA láthatóan többet akart kivenni a Samsung 8nm-ből, mint amennyit az tudott. És még ha a GPU-k gyártásának a költsége meg is egyezik, a ráépülő kártyáknál megint más a helyzet. Stb. Ez a téma is bőven megér egy alapos elemzést, de azt biztosan nem én fogom előállítani
-
yarsley
aktív tag
válasz
Busterftw #51235 üzenetére
Én is szkeptikus vagyok, meg volt olyan hír korábban hogy hanyagolják a Superek kiadását, mert kb évente akarják az új sorozatot piacra dobni inkább, DE az 5070-ben van még lehetőség, illetve a GB205 node-ban, mert a 70-es az a vágott változat (GB205-300 wiki szerint)
-
Yutani
nagyúr
Most (friss fejjel) PC-n is megnéztem a táblázatodat a 2. oldalon, továbbra is a x060 Ti-re fókuszálva. Írtad is, hogy az Ampere kilóg a sorból a Samsung gyártástechnológia miatt, így igazából technikailag nem a legjobb összehasonlítási alap. Ha így nézzük, a 4060 Ti gyorsabb ~12%-kal egy fele akkora chippel, ugyanazon az MSRP szinten, ami technikailag bravúr, és ezt viszi tovább az 5060 Ti is.
Ugyanakkor elképesztő, amit az alsóbb tierekkel művelt az NV, gondolok itt az azonos tieren belüli áremelésekre, amit csak akkor látsz, ha készítesz egy ilyen táblázatot. Gyakorlatilag 13 év alatt a Tier4A-n belül a $109 GTX 650-től eljutottunk a $430 5060 Ti 16GB kártyáig. Egy USA infláció kalkulátorral a $109 mára $151, szóval bármennyire is szeretik itt a zemberek az inflációt emlegetni, nem magyarázat. Viszont magyarázza az Nvidia zsenialitása, ahogy ezt az egészet lemenedzselte.Egyébiránt ha a 3060 Ti tier-beli utódját nézzük, ami az 5070 Ti, ott $399 -> $749 a változás. Itt is szép emelést látunk, mivel a $399 2020-ban mára csak $500 lenne.
Egy szónak is száz a vége (
), szép munka tőled, le a kalappal!
-
Busterftw
nagyúr
válasz
yarsley #51234 üzenetére
Kizart, hogy mas chippel jojjon a Super. Nincs tobb ebben a node/arch-ban.
Marcius ota telitodik a piac es tobb kartyanal elertuk az MSRP-t, illetve ket vendor szallitja a GDDR7 modulokat, lehet kiadni 3GB-modullal a Supereket azonos aron es kesz.
A 4000 szerianal a Supernek is csak annyi ertelme volt, hogy jobb ar/ertek aranyt kepviseltek.Kinal majd az Nvidia 48GB-ot, aztan vegre senkinel nem fog crashelni a jatek 1080p-ben.
-
yarsley
aktív tag
válasz
gainwardgs #51232 üzenetére
Szerintem még nagyon messze van ez a release, abszolút nem biztos hogy ugyan az a chip kerül a super variánsokra is, HA lesz Super, nem pedig csak sima 5080/5070 nagyobb memóriával. Lehet hamarabb is jön, ha nem Super lesz.
Amúgy is ha egy kicsivel lesz csak nagyobb a chip akkor úgy jár mint a 4080 Super, hogy kb csak 1% pluszt hoz a sima felett. -
A "széleslátókör" mértéke miatt írom, nem a cikkedet pécézem
Az, hogy a Samsung 8nm chip az területben nagyobb volt 2020-ban nagyon nem azt jelenti, hogy drágább is, mint a 2025-s feleannyi területű TSMC 4N
Amire emlékszem, hogy ott 2020 környékén a Samu nagyon aláígért a TSMC-nek, így valószínűleg waferenként olyan 5-6k dollárból (mostani inflálódott értéken 8k USD) gyártott az Nvidiának, míg a mostani TSMC 4NP node az kb 16-20k USD tudtommal. Azaz kimondható, hogy a 3060TI gpu gyártásának a költsége az egy kategoriában van az 5060TI-vel.
-
válasz
deathcrow42 #51229 üzenetére
Azt meghagyom másnak, hogy ezekről elemezzen
-
yarsley
aktív tag
Videocardz megint 24GB-os 5080 Superről meg 18GB-os 5070 Superről ír, de nem hiszem hogy itt lesznek egyhamar...
-
-
Quadgame94
őstag
És mi indokolja, hogy egy fele akkora chip 5 évvel később még drágább is legyen? A 8GB változat meg egy vicc kategória. Egyébként volt ám infláció is, amit itt sokan elfelejtenek. Ez az új kártyák felé hajtaná az előnyt, ha ez megfelelő teljesítménnyel is párosulna.
RTX 2060 Super 100% - 399 USD - 07/2019
- 445 mm2 - 12 nm
RTX 4060 Ti 8 GB 150% - 399 USD - 05/2023
- 188 mm2 - 5 nm
RTX 5060 TI 8 GB 175% - 379 USD 04/2025
- 181 mm2 - 4 nm4 év alatt +50% miközben a lapka a 42 százalékát teszi csak ki. Egy hatalmas csökkenés. Tehát nagyjából pont annyit gyorsult, mint amennyivel kisebb és jobb gyártástechnológián készült.
Mellékes, hogy az elmúlt 2 év AAA/AA játékaiban 1080p High 60 fps már nincs meg még a Ti-n sem, csak ritkán. Tehát az előrelépés zárójelbe is tehető, mert a VRAM hiánya miatt mind a két kártya elavult. Namost akkor 400 dolláros ár mennyire volt fair egy hamarosan elavuló kártyáért?
Most mennyire fair 379 dolláros egy már most szintén elavult kártyáért?
-
Erről szól a cikk
#51225 deathcrow42: ... erről szól a cikk
A 3060 Ti egy 392 mm2-es chipre épül, az 5060 Ti pedig egy 181 mm2-esre, ami nem is egy, hanem két kategóriával kisebb.
-
-
gV
őstag
köszi
ebből az jön le nekem, hogy a BW egy mai Kepler 14000 magos GB203 (mai 780) nélkül. ha a 780Ti helyett a Titan Blackel -és a 5090-et Level 0-nak vesszük- nézzük akkor a teljesítmény viszonya a Level 0-5-nek szinte azonos. emellett a 2x ár növekedés L0 és L2-nél is majd közel annyi az L3-nál (aztán ~2.5x a 4-6-nál).
-
válasz
Yutani #51218 üzenetére
Miből jött le, hogy minden frankó?
A Blackwell kártyák telesítmény / árban nem rosszak az Adahoz képest, de nem is fenomenálisak. Az Ada meg ugye az áremelős generáció volt, bár pont a 60-asok kicsit értelmesebbek voltak.
Az 5060 Ti inkább a 3060-nak az utódja, és annál 45%-kal jobb perf / price-ban - ez két generáció alatt nem éppen sok (20% / generáció), de a semminél több. -
válasz
Yutani #51218 üzenetére
Ha csak a teljesítményt nézed nem nagy előrelépés, de gyakorlatilag ha MSRP-n lehet venni a 16 GB modellt akkor 30 dolláért cserébe kapsz + 20-30 % teljesítményt , + 8 GB vramot és teljes DLLS4 támogatást ha pedig a 4060 TI 16 Gigás verzióhoz nézed akkor 70 dollárral kal olcsóbban kapsz + 20 % teljesítményt. Szerintem ez egy értelmesebb középkategóriás ajánlat, az előző xx60Ti kártyákhoz képest.
-
Erőt vettem magamon, és a tavaszi szünetben összeraktam az átpozícionálgatásról szóló elemzést
-
Heroes fan
őstag
Ragnarök volt az utolsó nagy játék rá, azóta szabad a fejlesztés a kártyáknál.
GDDR7-hez meg végképp semmi köze a ps4-nek. -
BerserkGuts
addikt
válasz
Heroes fan #51213 üzenetére
ja durva ezek a fake youtube csatornák ps storeban sincs áru belőle benéztem sorry
de tranzisztor számban erős lemaradás a ps5 AD102-höz is mérten -
Heroes fan
őstag
válasz
BerserkGuts #51209 üzenetére
Ez valami fake, az utolsó része esetleg amit kiadtak annak a portja vagy tudom is én.
Meg a videóba is olyan messze van a stalker 2-től mint a huzat, mert teljesen más lett a játék. 2010-es epizódot felhozni stalker 2-nek azért elég durva átverés. XDXD
Nextgen konzolokra jött csak a 2. Abból is csak az xboxra semmi ps verzió nem létezik belőle. -
Heroes fan
őstag
válasz
BerserkGuts #51210 üzenetére
Hát igen van azért külömbség köztük nem kevés XDXD
-
Busterftw
nagyúr
válasz
BerserkGuts #51210 üzenetére
Jó de ez 5090, neki 10 ezer forintért kell 48GB vramos kártya, hogy ne crasheljen 1080p-ben a játék.
-
BerserkGuts
addikt
válasz
BerserkGuts #51209 üzenetére
-
BerserkGuts
addikt
válasz
Heroes fan #51208 üzenetére
dehogynem és ez a baj: https://www.youtube.com/watch?v=6EkM6lez7b0 [link]
https://store.playstation.com/en-hu/product/EB0236-CUSA43932_00-0621814722776380/?gQT=2 [link]
Meg nyilván 7k-ért megveszed mintsem 21.000-érthogy ps4-en is fusson komoly kompromisszum kell a programozóknak
De még ps5 is el van maradva:
-
Heroes fan
őstag
válasz
BerserkGuts #51206 üzenetére
Ps5 öt akartál írni. Ps4 re már nem jelenik meg semmi csak amik még nem voltak képesek elszakadni a sportjátékok közül meg a cod.
De ja low beállításokon is 7.8 9 giga vramot megesznek. Nem véletlenül magasabbra nem engedi azt jön a crash.
-
-
BerserkGuts
addikt
válasz
Yutani #51205 üzenetére
/low-medium beállítás
Pont fordítva van mint gondolod/írod
Mesterségesen vissza van fojtva a játék ipar mert el kell tudni adni a ps4-re is a játékokat azokon is fusson el.Meg persze mellette az új generációs videokártyákkal jobban is fussanak azt is el kell adni ehhez kell jól megírni a programkódokat ami nem egyszerű feladat hogy kiszolgálják az egész piacot.
De lebuktak hogy csalnak mert van a lossless scaling nevű program ami kikerüli a csalásukat és képes másik úton képkockákat készíteni aztán mindjárt a 8$-os program lagg nélkül tartja a fix 120fps-t is amit beállítasz jobban többet mint a frame generátor.
-
Yutani
nagyúr
válasz
Heroes fan #51203 üzenetére
Full HD-ra elég a 8GB. Amikor nem, az mesterségesen generált overload.
-
Raymond
titán
válasz
Heroes fan #51203 üzenetére
-
Heroes fan
őstag
16 gigával kéne ez így offos.
-
Yutani
nagyúr
válasz
yarsley #51200 üzenetére
Nem lesz az olyan szép. Az 5060 Ti-től 15-20%-kal el fog maradni, így a 4060 Ti-t nem fogja elérni, valszeg a 3060 Ti meglesz neki. Ezt pedig azt jelenti, hogy a 4060-tól majd egy 15-20%-kal lesz gyorsabb. Ahhoz képest, hogy mekkora százalékokat írtál...
De hát ez van, ez a generáció ilyen. Reméljük, hogy a 6-os GeForce jó lesz!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Formula-1 humoros
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- 3D nyomtatás
- PlayStation 5
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Politika
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- Gigabyte GeForce RTX 3060 Ti VISION OC 8G - újrapadozva és pasztázva
- DOBOZOS!! ASUS GTX 1660S Phoenix (6GB GDDR6 192bit) -- tesztelt :: BESZÁMÍTÁS!
- Csere-Beszámítás! ASROCK Radeon RX 9070 16GB GDDR6 Steel Legend OC Videokártya
- GAINWARD GeForce RTX 5070 Python III 12G - 36 hó garancia
- Geforce GTX950 2GB OC
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i5-8GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD / MT I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bezámítás! Lenovo Legion 5 15IMH05H notebook - i5 10300H 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1660Ti W10
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest