-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PuMbA
titán
válasz
KRoy19 #44086 üzenetére
Igen, pont ezt írtam, hogy ez a workload vélhetően speciálisan csak szinte RT workload egy demó alkalmazás keretében, tehát valós játékban nem fogod tisztán replikálni az eredményt, mert ott van még ezer más dolog, amit számolni kell
Ez a marketing, mindig is így volt, hogy a gyártók "up to" értékekkel operálnak, azaz megpróbálják a legjobb színben feltüntetni magukat, tehát a legjobb eshetőséget rakják fel a diára.
Ami biztos, hogy egy 5 éves benchmark, ami az RT indulásának hajnalán készült ma már haszontalan. Egy Avatar, Alan Wake 2 vagy Cyberpunk 2077 már valósabb eredményt tud adni.
[ Szerkesztve ]
-
Arra utaltam forgatóköny gyanánt, amit utána írtam, hogy az 5070Ti 4090 sebességű lesz és jóval kevesebb Vrammal. az hogy ezt FPS-re hogy lehet majd lefordítani 16 vs 24 GB esetén? Szerintem sehogy még a 25 % sem reális. játékok esetén16 GB vramnak még sokáig elégnek kell lennie. Amit esetleg még látok ebben hogy az Nvidia valami újítást hoz esetleg RT terén amihez a Vram mennyisége szükséges lehet és jobban lép előre az 5000 széria.
t72killer: Nehéz megmondasni mit lép Nv. Középkategóriában szerintem most nem fogják lazára venni annyira az AMD miatt.
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
válasz
KRoy19 #44076 üzenetére
Úgy kell értelmezni ha a memória maximális kihasználást kap akkor kb 50 % kal gyorsabb , mint a GDDR6X, azaz a mostani gen. RT esetén ez egy valós forgatókönyv lehet amúgy.A 4070 Ti simán sávszél igényes. Ha a mostani előrelépést hozza az 5000 akkor a 4070 Ti közel 4090 sebességű lesz de kétlem hogy 24 GB vram lesz rajt. 4 K ra már alkalmas kártya lesz de vramban biztos hogy a 4090 alatt lesz. A GDDR7 ezen némileg segíthet ha 16 GB vramot kap csak.
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Nem is a sávszéllel volt a gond, 4000 szériában kevesebbel is elvannak. (cache miatt gondolom)
GDDR6X zabál mint az állat, remélem arra lesz megoldást a GDDR7.
4090, 3090 sávszéle is csak ~1tb/s amit már több éve tudtak tesla kártyák. Nem egy olyanom van ami alapból annyi. (HBM rammal persze)
Járt nálam a nagy volta közel 1.2tb/s sávszéllel.
Ha annyira kellene a sávszél akkor nem lennének csökkentve a 4000-es kártyák a korábbiakhoz képest.[ Szerkesztve ]
-
KRoy19
őstag
Lefuttattam egy Custom Port Royalt maxra húzva 4K-ban.
Az első teszt alap memória sebességgel 38,96 FPS-t dobott, utána toltam rá +1000Mhz-et és lett 39,62 FPS, ami kemény 1,7% növekedés. Nyilván nem teljesen lineáris a dolog, de ez alapján 30000Mhz-et kéne rátolni, hogy meglegyen a plusz 50%.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
KRoy19 #44076 üzenetére
Sima GDDR6-hez képest 3,1x-es a sebesség, GDDR6X-hez 1,5x-öst írnak, utóbbi van a 4090-en
illetve ezek "up to" értékek. Valamint "RT workload"-ot írnak, tehát valószínűleg ezt egy csak RT-s demóval mérték ki, aminek semmi köze sincs egy kész játék terheléséhez.
[ Szerkesztve ]
-
KRoy19
őstag
Szerintem ez az egész úgy, ahogy van egy nagy marketing bullshit.
Hogy kell ezt értelmezni egyáltalán? Ha mondjuk egy 4090-en (vagy bármilyen másik kártyán) GDDR7 memória lenne, akkor 4 K-ban, Ray tracing on-al 3 szor gyorsabb lenne, mint ha sima GDDR6 lenne rajta? Kurvára kétlem.....
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
pRoject22 #44072 üzenetére
Igen, nálam a pénzmag volt a határ. Mivel 200k körül adok ki maximum egy VGA-ra, így 1440p volt az egyetlen választás, hogy felskálázással egyes játékokat 100-120fps körül is tudjam tolni. Vagy grafikában erősebb AAA játék esetén felskálázás nélkül 60 fps.
[ Szerkesztve ]
-
-
Busterftw
nagyúr
Blackwell "SuperGPU" tour Linustol.
(par gaming use case)[ Szerkesztve ]
-
Azt még számold bele, hogy 4K-ban meg gond nélkül tudod használni a felskálázást, még DLSS qual-al is szebb a kép mint natív 1440p-ben és fps meg nem lesz kevesebb, tudom mert 1440p-ről váltottam 4K-ra és nagyon megérte.
( igen tudod használni 1440p-ben is ha jó neked az a kép ami úgy néz ki mint amit épp józsi okádott ki a sarki kocsmában )
[ Szerkesztve ]
¯\_(ツ)_/¯
-
Busterftw
nagyúr
Szerintem eleget offoltunk mar, ott a monitor topik.
-
X2N
őstag
válasz
-=RelakS=- #44064 üzenetére
Nyilván ha a VFX is 2K-ban van renderelve. Amúgy nem 2K hanem 1080p továbbra is. PuMbA keverte ide a mozit.
[ Szerkesztve ]
-
X2N
őstag
Moziba lehet akárhány K-s felbontás ha a chroma subsamplingel kapásból felezik a színek részletességét. A vetítő is csak mozgásmegjelenítésben jobb mint egy Oled minden másban rosszabb. Én attól már nem ájulok el hogy ekkora a vászon a moziba, ahogy ezektől a 32"+ kijelzőktől se. Normális nézési távolsággal már kényelmetlen a túl nagy kijelző 32"+.
-
Jacek
veterán
Én ezzel elvagyok.
[link] 48GQ900-BMár vannak jobbak de startkor vettem.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Mint ahogy egy előző hozzászólásomban írtam, látom, hogy részletesebb a kép, de nem annyival, mint vártam és az internetes vélemények alapján gondoltam
4K-t nem akartam, szerintem nem éri meg 27 colra, tekintve, hogy nekem már az 1440p is bőven jó, hiszen a játékélményt nem változtatta meg nagyban 1080p után, hiába majdnem 2x több pixel.
Egyedül a moziban tartom nagy különbségnek a 4K felbontást. 10m-es mozivásznon már szerintem is ég és föld a különbség. Vagy 32+ colos monitoron.
[ Szerkesztve ]
-
X2N
őstag
Hát pont ezért nem váltottam 1440p-re, egy zsákutca felbontás. ha 27"-es 1440p monitort bámulsz akkor ne is csodálkozz hogy nem tűnik részletesebbnek a kép. 25"-en talán észrevennél valamit de nem nagy előrelépés. Filmekre meg eleve nem jó ez a köztes felbontás, arra ott az 55"-ös OLED. 1440p-az gémereknek szódával elmegy kategória ha van mellé kicsit nagyobb képfrissítés is...
-
PuMbA
titán
"4x részletesebb képet kapsz, ne szórakozzunk már"
Ezt értem, de az én szemem nem specifikációkat lát
1440p monitornál sem érzem, hogy annyival részletesebb lenne a kép, mint amennyiszer nagyobb a pixelszám az 1080p-hez képest. Pixelszámban van 78%-nyi többlet az 1440p javára, viszont én olyan 30-40%-nak érzékelem a különbséget. A szemünk nem pixelekben lát, hanem egy analóg érzékelő eszköz.
hahakocka: 4K filmet lehet 1440p monitoron is nézni, de ugyanezt tudom elmondani. Láttam OLED 4K TV-n 4K filmet, de nem hatott meg annyira. Szép meg jó, de annyival nem jobb, mint az 1440p.
[ Szerkesztve ]
-
hahakocka
őstag
válasz
hahakocka #44057 üzenetére
IPS lenne nálam is sajna. Most persze lehetne erősebb PI, nit stb meg HZ de 4K ra monitorra és aztán hozzá kártyára az kicsit drága lenne most még
24 Colos monitort hol találtál 4K-sat? Én csak 27 est találtam ami a legkisebb volt kb eddig. Most 22 colos FHD van de már 9 éves lesz. -
hahakocka
őstag
No de én főleg RPG-kkel stratégia játékokkal játszok, oda nem annyira kell a 165hz és emellett sokszor emiatt lehet lejjebb kell venni a részletességet is 1440p-n. Vagy FSR-DLSS kell még mellé. FPS-ben TPS akcióban, multiban számíthat a 165hz és az animációk és folyamatos mozgások is ezáltal, de egy Darkest Dungeonben vagy RPG-ben, Heroes-ban stb már nem igazán. Persze fogok tolni pl Elden Ringet, Alan Wake2-t is stb. A másik nekem a 4K filmek miatt is kellene a 4K . Elég sok van meg így. HDR a 4K részletességgel együtt hat jobban nem? S a színvilág a magasabb cd/m2 s fényerővel már az olcsóbb 4K monitoroknál is 400-as általában. FHD-1440p nél a drágábbaknál jellemzőbb nem? A 1440p n is filózok persze csak a filmeket nem tudom 1440p natívba nézni akkor. FHD és 4K formátumba vannak általában. Írtátok itt páran hogy mennyire jó a 8K is azt ezek után még annyira se értem ha a 4K ról is le akarnátok beszélni. Max munkára pl artist, designer, stb
27 col meg nekem a maximum sajnos, a kis szoba miatt.[ Szerkesztve ]
-
X2N
őstag
válasz
DudeHUN #44050 üzenetére
Nekem 4K 24" monitor van, sokkal szebb és élesebb a képe mint bármi más monitornak a piacon. 200%-os resolution scale-el megy a windows, a betűk gyönyörűek. Játékokban 4x részletesebb képet gondolom nem kell magyarázni, amikor egy fps-be megnézed a fegyver távcsövet az tényleg kör alakú, nem csak egy kör alakú valami pixelekből kirakva. Élsimítás, TAA nem kell, mert minek. Viszont a képfrissítés lehetne gyorsabb is már ilyen felbontásra, egyszerűen a nagyobb felbontás miatt jobban észreveszed a részletek elvesztését a 60Hz miatt, meg hát a lassú ips panel...ideális persze 8K monitor lenne 32"-es (300ppi, emberi szem felbontóképességének határa) felbontással oled kijelzővel minél nagyobb képfrissítéssel 500-1000Hz...
PuMbA-ég és föld a különbség. 4x részletesebb képet kapsz, ne szórakozzunk már. Ez nem ugyanaz mint 60Hz- monitorról felváltani 144Hz-re ami csak 2.4x-es ugrás képfrissítésbe, de ugyanúgy ugyanolyan gagyi panel van a monitorodba... Azt meg csak halkan teszem hozzá hogy úgysem tudod kihasználni a nagy képfrissítést ha nem kifejezetten competitive címekkel játszol, oda meg kell a tn, az meg rosszabb képminőség.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz
Busterftw #44053 üzenetére
Elég szűk tartomány, ahol átbillen a "pixelhálót látok"-> "folytonos képet látok" élmény, még ilyen 10%-ok is számíthatnak! Pár monitoron próbálgattam régen, kb 5-10 centi lehetett az a távolság-tartomány, ahol a határozottan látható rács eltűnt.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
PuMbA
titán
válasz
Busterftw #44053 üzenetére
Persze és szerencsére ezt látom is a gyakorlatban, hogy részletesebb és élesebb a kép
Csak a neten egyes helyeken olvasható "ég és föld", valamint a "sokkal jobb" szavakat azért nem használnám rá. Simán csak "jobb", tehát nem a felbontás fogja hazavágni a játékélményt.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
Nekem is volt 1440p 27" ROG monitorom, szerettem. 1080p-n már könnyedén láttam a pixeleket, jó volt tőle megszabadulni. Azért picit közelebb hajolva azon is, plusz picit növelni is akartam a látómezőt, így lett végül 32"/4k. Ez nekem a sweet spot, filmezni+játékra. Fps lehet kéne még, 60Hz kicsit sovány.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
DudeHUN #44050 üzenetére
Így van. Egy 4K 60Hz-es monitor, amint megmozdulsz részlettelenebb és elmosódottabb képet fog adni, mint a 1440p 165Hz-es monitor, természetesen több fps-sel. Minél több Hz, annál jobb a mozgás közbeni felbontás
Az UFO Test-tel kiválóan megfigyelhetjük saját magunk ezt a jelenséget.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
hahakocka #44047 üzenetére
27 colra bőven elég az 1440p szerintem. 24 col 1080p-ről váltottam, de a nagyobb felbontás számomra nem adott akkora különbséget, hogy elájuljak tőle. Mindkettőt 65-70cm-ről néztem, ami a normális asztal távolság, mert 70cm mély az asztalom.
4K esetén hátrány, hogy költheted a pénzt jóval erősebb VGA-ra, illetve 1440p esetén előny, hogy kaptam vele 165Hz-et, ami sokkal többet ér szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
hahakocka
őstag
Én 27 colost néztem én is 4K ra bőven elég lesz nekem szerintem egy LG vagy Samsung. Persze csak 60hz mert a nagyobbak sokkal drágábbak és úgyse tudnám medium-highon kitolni a 120 fps-t se konstans pl bár kérdés milyen lesz az RTX 5070--Új Intel-8800xt hármas 4K-ba.
8K mennyire ad a 4K hoz képest hozzá? Sokan a 4K-t is feleslegesnek tartják még a 8K-t meg aztán főleg. De akkor nektek már van tapasztalatotok. Élesebbnek élesebb az tuti, de színekben, HDR-ben stb miben igazán több, jobb, más a 4K hoz képest?[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
válasz
t72killer #44042 üzenetére
> Meg ugye a 8k-t etetni is kell:
AI monitort kell venni,
( és az "AI" az új "smart" - amivel mindent el lehet adni. )( AI upscaling) még a streaming games-ket is felskálázza.
Samsung Odyssey G8 4K 240Hz OLED monitor announced at $1,299, features built-in AI upscalingVagy AI csalós üzemmódú monitort .
MSI demos flagship MEG 321URX 4K 240Hz OLED gaming monitor with “cheating” AI-assist at Computexés ha valaki lát RTX 4090-et tartalmazó AI monitort
- szóljon !
[ Szerkesztve ]
Mottó: "A verseny jó!"
-
D55
aktív tag
válasz
t72killer #44039 üzenetére
Méret / felbontás / távolság szempontjából el is hiszem, még le is írtam az előbb, hogy a 32" - 4K egy jó párosítás. Max a látótér / méret arányba tudnék itt nálad belekötni, de az meg legyen egyéni preferencia.
Nekem a 27-28" alatti méretekkel van a bajom, hogy ott alig van jól felszerelt 2K-s, ellenben pl. még 1080p is bőven van nagyobb méretekben, ami már nálam a double facepalm kategória (kivéve talán, ha valaki fotelen vagy kanapén való dagonyázáshoz veszi, de amit erre szánnak, azt meg TV-ként szokás forgalmazni).
A piacot meg persze, hogy rendezném, mert ahol a spekuláns monopolcégek vagy épp a klímalobbi még nem ölte meg az egészséges versenyt, ott meg mostanában a marketingesek alvajárnak örökké
#44041:
"Valami cikk szerint az EU-ban szigorítottak a fogyasztási követelményeken, ezért szívódtak fel gyakorlatilag a 8K tévék."Ó, nem mondod... Ki gondolta volna, hogy ilyenek vannak?
[ Szerkesztve ]
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
t72killer #44042 üzenetére
8K-nak én két módon venném hasznát:
1: volt 15" 4K laptopom, és azon a 200%-os asztal kinézetétől csak pislogtam. El tudnám nagyban is viselni. Illetve kínlódok a japánnal, egy ilyen szörnyűség meg hagyományos pixelméret mellett majdhogynem egy marék folt: 馬鹿
2: játékokból max a régieket nyomnám 8K-ban, de legalább meg lenne rá a lehetőségem. Lejjebb venni a felbontást még mindig egyszerűbb, mint a "bárcsak lenne nagyobb felbontásom". DSR nem nyerő, ezt akkor tapasztaltam meg igazán, amikor 42" FHD-ről 42" 4K-ra váltottam. Játszogatnék beteg képarányokkal is, akár azért hogy felvegyem, akár poénból megnézni, de sok játék 800 sor alatt nem hajlandó mutatni a felbontásokat, 480 sor alatt meg kizárólag a régiek működnek. Igen, ez egy csík, ha kihasználom a teljes képernyőtMeg ha már DSR, akkor 16K-ban képernyőfotózni spéci program segítsége nélkül jó lenne
(4x4-es túlméretezés rulz, párbeszédablakok 2-3 pixeles hieroglifákat írnak XD )
Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__
-
t72killer
titán
válasz
-=RelakS=- #44041 üzenetére
Meg ugye a 8k-t etetni is kell: múltkor mezei starcraft2-t felnyomtam dsr-el 8k ultrára: hátbiza bepottyant 40 alá is néha az fps (konfi az adatlapon, proci rendesen megtekerve 3.2Ghz mesh, 4.6Ghz core)
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
t72killer #44039 üzenetére
meg akkor már Jaceknek is
Volt korábban tv-m, három egymás után.
HDMI-t annyira nem szerettem, DP meg csak monitoron van. Persze meg tudnám szokni ismét, de monitorban jobb lenneA tv-k "képjavítása" nem mindig kapcsol ki teljesen még számítógép üzemmódban sem. Egyetlen előny az lenne, hogy a streaming nem böngészőben menne, ami gyanúsan 720p-nek tűnik
A mostani 42" 4K-t önként maximum 8K-ra cserélnék, de ott az 55"-os tv-knek hírmondója sem maradt. Valami cikk szerint az EU-ban szigorítottak a fogyasztási követelményeken, ezért szívódtak fel gyakorlatilag a 8K tévék. Egyedül a Samsung tartja magát. Monitorból meg a Dell-nek van évekkel ezelőttről aranyáron.
[ Szerkesztve ]
-
Jacek
veterán
válasz
-=RelakS=- #44038 üzenetére
Nekem 48-as monitorom van, imadom.
De LG oled tv siman kivaltja. Van 42-48-as is.[ Szerkesztve ]
-
-=RelakS=-
veterán
Én meg pont hiányolom a nagy monitorokat. 42-48" 4K vagy 8K.
Melóban 31"-os 4K monitort használok, és időnként kicsi. Főleg akkor, ha kollégának kell magyarázni, mert olyankor szinte össze kell bújni, hogy mindketten lássuk a tartalmat
Semmi fura nincs benne, FullHD 15" az ugye hogy kicsi, a pixelméret meg azzal egyenértékű[ Szerkesztve ]
-
D55
aktív tag
Amúgy a témának az is egy érdekes aspektusa lehetne, hogy miért kell mostanában monitoroknál a nagy méretet erőltetni. Nekem pl. a 23" tök kényelmes volt, abból szerettem volna eredetileg 1440p-set. Lett is volna 1-2 fehér holló, csak közben egy nem sokkal drágább G5 a 165Hz-ével és az írásba adott G-Sync (compatible) támogatásával meggyőzött, hogy nem olyan túl nagy még a 27" sem. Igazándiból még épp, hogy nem túl nagy...
A lényeg, hogy én szívem szerint inkább úgy rendezném át a piacot, hogy 23-24" környékén több 2K-s panelt gyártanék és akkor azzal majdnem ott volnánk részletességben, ahol most 28-32" környékén a 4K lehet. És szerintem aki tényleg asztalnál ülve használ egy monitort, annak az éleslátás mezőjét kitölteni a 24" környéke elég optimális már és ha nem vágyik feltétlenül a perifériás látását is munkára fogó immerzióra, ellenben pl. a 120+ Hz képfrissítésre nagyon is, akkor 1080p helyett a 2K tényleg jobb párosítást adna ki abban a kategóriában szerintem. A 4K meg persze ott maradhatna a fotel/kanapégamereknek, vagy pl. aki asztalnál kifejezetten a perifériás immerzióra vágyik (illetve erre ugye ott vannak eleve az ultrawide formátumok is, akár ívelt panelekkel).
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
válasz
M@trixfan #44032 üzenetére
Tény, a 4090esek ára némileg emelkedett az elmúlt hónapokban és lehet h MOST nyereséggel tudnál kiszállni egy fél évig hajtott kariból. De hacsak nem jön be egy újabb bányászkorszak (szvsz az a vonat már elment) akkor ez kérészéletű emelkedés, amit gyorsított értékcsökkenés fog követni ahogy piacra dobják az új generációt.
HA ki is használta a júzer legalább 90%-ban a kari kapacitásait, akkor mondhatjuk, hogy volt értelme megvenni, igazából bármi akkor éri meg, ha jelen időben kevés a ki nem használt/nem érzékelt plusz teljesítmény, mert a tech ára idővel ha némi szórás van is, csökken.A 4090 valami iszonyat bivaly kártya, egyrészt kevés értelmes cím van, ami tartalmat ad alá, másrészt ha nincs hozzá egy jól belőtt 7800x3D vagy tuninger új i7 proci, 4k 100+fps monitor akkor full feleslegesen vetted. Én most az újabb címekből kizárólag a diablo4-et tolom: ez 4k-n, bekapcsolt RT mellett rendben fut a 4070TiS-en. 500 fontért szereztem a karit, nekem ennyi kraft elég. Minek parkoljak be még egy ezrest VGA-ba, amikor nem is látom a pluszt, amit hozna
?
Nem-játék felhasználás: igen, fogok próbálkozni Stable Diffusion és hasonló AI bohóckodásokkal, itt ugye a kérdés, h mennyire idegesíti fel az embert, ha "lassú" a kártya. De mivel egy leadom a feladatot + elmegyek vacsorát főzni típusú feladatkörről van szó, kb mind1...[ Szerkesztve ]
-
M@trixfan
addikt
válasz
t72killer #44031 üzenetére
Én csak partvonalról ugatok egyelőre, szóval “grain of salt”, meg minden… Viszont én ezt úgy látom pont az járt optimálisan aki vett 4090-et az elején. Memória mennyisége későbbi avulás és bizonyos nem gaming feladatok tekintetében megfelelő és az RT teljesítmény még ebben a generációban is csak itt elegendő minden esetben a biztos 60 fps-hez.
twitter: MatrixfanLive | Ősidőktől a PH!-n
-
t72killer
titán
A csúcs sose éri meg valós játékimpakt/$ metrikában. Fps/$ se mindíg, de ez még nem a teljes sztori: egy hús-vér játékos nem feltétlen a legeslegújabb címeket tolja és 120 helyett 150 fps-t egyáltalán nem biztos, hogy észrevesz a monitorján, a minimum fps-t meg úgyis a 2 gennel ezelőtti i5 vagy rájzen procija fogja belőni.
Csúcskarizáshoz az egész gépet is folyamatosan a csúcs közelében kell tartani ÉS csúcs megjelenítők is kellenek, hogy láss is valamit a teljesítményből.
-
gV
őstag
válasz
MasterDeeJay #44024 üzenetére
der8auer méréseiből kiindulva [link] én azért rápróbálnék az UV-ra ha lenne Ada-m.
4090 234w/422w=0.554 II 97.6fps/123.49fps=0.790 ->PT 50%(/PT 100%)
2080 107w/205w=0.521 II 26.04fps/31.91fps=0.816 ->UV(/PT 100%)
de ha már PT, a 2080 sem annyira rossz
4090 284w/422w=0.672 II 111.16fps/123.49fps=0.9 ->PT 60%(/PT 100%)
2080 131w/205w=0.639 II 27.01fps/31.91fps=0.846 ->PT 60%(/PT 100%) -
t72killer
titán
válasz
malacka87 #44027 üzenetére
Arról tényleg nem váltanék még. 2k nem hiszem, h gyakori vram-cirkuszt okozna, mindenesetre ezzel mindenképp kivárnám az 5070 széria érettebb, super generációját, ha akkor így fogják még hívni. Ez kb jövő tél.
-
-
D55
aktív tag
válasz
t72killer #44025 üzenetére
Én raktam egy másik VBIOS-t a 4070 TiS-re ami a gyári +5% helyett +10% power limitet enged, de nem érzem azt, hogy arányosan annyival többet hozna (thermal throttling természetesen nincs és van is azért mérhető eltérés, de a 90% PL és a 110% PL között csak olyan 5-6%-nyi, ami közel sem 20). Hozzátartozik még az is, hogy bár én UV+OC curve-el tolom, elviekben a maximális feszültség is korlátozva van, hiába adsz neki nagyobb keretet wattban, afölé úgy sem engedi.
Szerintem tehát nagyjából belőtték már gyárilag is ezeket oda, ahol a leghatékonyabban tudnak dolgozni és ennél többet kihozni már egy meredek emelkedőn felfelé lehet csak belőlük. Aztán lehet, hogy egy kevésbé vágott AD103, pl. egy 4080 vagy 4080S még tudna ennél tovább nyújtózkodni, de a 70-es AD103-ak esetén ezek után tényleg meglepne, ha mégis tévedek.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz
Busterftw #44023 üzenetére
Az hiányzik, hogy szabadjára eresztve a lovakat mondjuk másfélszeres power limittel/egyéb korlátok kiiktatásával mennyire lehetne meghúzni pl egy 4070 szériás karit?
Régen ha egy karit alacsony fogyival adtak ki, a hűtést felturbózva simán húztál rajta 20-30%-ot. Ha ma pl egy 4070TiS-t 500W-on üzemeltetünk úgy, hogy ezt fel is veszi, az milyen frekiket és teljesítményt jelent? (Ok, elméleti kérdés, először is kell hozzá egy hackelt bios)
[ Szerkesztve ]
-
-
Busterftw
nagyúr
válasz
MasterDeeJay #44019 üzenetére
Plusz ebben a szeriaban siman eleg a power limittel jatszani.
Ha benezel az Ada topikban, tobb user rakott be tesztet kulonbozo power limitekkel,
85-90% lehuzva kb 1-3 FPS veszteseg van es sokkal kevesebb fogyasztas. -
t72killer
titán
válasz
malacka87 #44020 üzenetére
Attól függ miről mire. 5080-at kétlem, hogy Szilveszter előtt látunk a polcokon, amikor meg jön konkurrencia hiányában valszleg nem lesz olcsó.
Valóban, 4090et most nem vennék, 4070 családban nézelődnék kifejezetten jó RT FPS/€ deal után (nézegettem is kb egy hónappal ezelőtt
)
[ Szerkesztve ]
-
malacka87
őstag
Várható megjelenése az 5080-as kártyának akkor év vége? Gondolom most nem érdemes váltani 4-és szériája!
[ Szerkesztve ]
btag:Sveryn#2510 uplay:MoRu_PManiac87 Origin:partymaniac87 World of Warships:partymaniac87 E60 520I
-
válasz
KRoy19 #44018 üzenetére
Bizony!
Meg ugye valószínű sokat nem is ér. Felhúzza kártyát többszáz mhz-el mert ott stabil...aztán pár másodpercre fel is ugrik talán és tdp limit le is veszi.
Rosszabb esetben még lassul is. Középrossz esetben lehet nyerni vele 5%-ot többször annyi % fogyasztássa.
Legyen többféle beállítás pl: fesz csökkentéssel azaz a 100%-ot mi az ami a minimum fesszel elérhető. Vagy mi az ami adott tpd-n a legjobb teljesítményt nyújt.
Simán OC-zni power limittel ma már csak gányolás.[ Szerkesztve ]
-
D55
aktív tag
válasz
bitblueduck #44012 üzenetére
Szerintem ki lehet erősködni ilyen helyzetekben, hogy ez rendeltetésszerű használat, hiszen tömegével látni rá példákat az interneten, tömegével vannak rá benchmark programok, az AIB gyártók komplett megoldásokat kínálnak rá a szoftvereik formájában, míg a kártyáikat BIOS szinten biztonsági korlátozásokkal látják el, az NVIDIA pedig API szinten támogatja. Innentől kezdve szerintem az ésszerűség elvét sértő minden olyan jogi kitétel (ennek vizsgálata pedig ahogy én tanultam, a szerint a bíróságok második legfontosabb feladata a tényszerűség vizsgálata után), ami soft tuning esetén a jótállástól való elállást tesz lehetővé.
-
válasz
bitblueduck #44012 üzenetére
CPU téren ha jól emlékszem volt ilyenre példa már,de lehet csak képzelődöm. Inkább arról szól, hogy a Afterburner körül voltak gondok 1-2 éve és nem igazán stabil a működési háttér most az nvidia kiváltja saját, megoldással. Valószínűleg ez a garancia dolog csak a a cikkíró saját hozzáköltése vagy nem tudom.
-
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
KRoy19 #44002 üzenetére
Szerintem a 4080 és az 5080 között nem lesz nagy ugrás, a 4090 és az 5090 között viszont ismét nagyot dobnak. Ez kb azon is látszik, hogy a nyers adatok alapján az 5090 jóval messzebb lesz az 5080-tól mint a 4090 a 4080-tól. A kettő között már egy fél termékcsalád el fog férni, amilyen képkockánkénti szintek voltak a 30-as szériánál
-
KRoy19
őstag
válasz
t72killer #44001 üzenetére
"Nézőpont kérdése, a 3090esek ára ha úgy nézzük, jóval olcsóbb, mint amikor az volt a csúcs
"
Így igaz és sok embernek teljesen megfelel a 3090 teljesítménye és a használt piaci ára. Továbbá, ha évente jönnek kártyák, akkor biztos nem lesz a generációk között akkora ugrás mint a 3090 és a 4090 közt volt.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz
KRoy19 #44000 üzenetére
Nézőpont kérdése, a 3090esek ára ha úgy nézzük, jóval olcsóbb, mint amikor az volt a csúcs
Más kérdés, hogy a 4080/4090 állapotokkal ellentétben a 3090 alig hozott plusz játékteljesítményt a 3080Ti-hez képest.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Gitáros topic
- Futás, futópályák
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- PlayStation 5
- Delta Force - Megjelenési dátumot kapott a kampány
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Melyik hordozható audiolejátszót (DAP, MP3, stb.) vegyem?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Gyúrósok ide!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest