Hirdetés
-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
nem csak a 1500 dolláros 3090Ti hez jár játék.
Ott a cikk 3080 hoz is jár. Az jobb helyeken már MSRP-n megy vagy alatta is 699 dolláros áron . [link] csak gyorsan elfogy.
Mondjuk ilyen dollár árfolyamon jelenleg jobb az Euro árat nézni[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
FLATRONW
őstag
-
nagyúr
A chipek fogyasztása példányonként eltér, úgyhogy ha a TDP-limit szerint korlátozod a feszültséget és az órajelet, akkor ez eltérő elérhető órajeleket fog jelenteni.
Az NVIDIA a Kepler óta ilyen órajel-lépcsőket használ, már a GTX 600-asok is jellemzően magasabb boost órajellel mentek, mint a gyári spec."We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
evitiguF
senior tag
Ezt a meredek esést én nem látom, sőt... egy hónappal ezelőtt jobb árakon lehetett új kártyákat kapni, mint jelen pillanatban, ha egyáltalán van listázva a boltban. Euro árfolyamot most nem nézve, euroban (is) olcsóbb volt.
Talán majd az ünnepek után realizálódik.@Devid_81 - úgy legyen!
[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
Hát, ez a 3x-ozás dolog talán beválik az átlagos pc-hez nem értő vásárlóknál és ők adják a többséget. Szal én megértem miért csinálja az NV. Vki vesz egy ilyen kártyát és nincs a birtokában egy RTX 3080 is hogy összehasonlítsa őket akkor fogalma sem lesz róla, hogy a 4070 Ti tényleg 3x gyorsabb vagy sem, de a kis lelkében azt érzi majd, hogy jól döntött. Ezeknek a PR prezentációknak nem kemény tényekről/fps számokról kell szólniuk, hanem arról, hogy elhitessék a potenciális átlagos vásárlóval, hogy jól dönt ha ezt vagy azt a cuccot veszi és hogy vminek/vmilyen élménynek a részese lesz.
Az Nv marketingjét csak enthusiast szemszögből lehet sárral dobálni, de igazából felesleges mert működik (és úgysem fognak rajta változtatni).Btw mostmár végérvényesen rádöbbentem, hogy a RTG lehúzhatja a rolót. Brutál lemaradásban vannak de itt nem a sebességre gondolok (arra is).
Sebesség, fogyasztás, RT, DLSS3, DLSS2, Nvenc, CUDA, Optix, RTX Remix, RTX Super resolution.
Ha az ember Radeont vesz akkor tényleg az van, hogy elég sok mindenről lemond és ezt már nem lehet egy csak picikével alacsonyabb árral kompenzálni.[ Szerkesztve ]
"I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."
-
fLeSs
nagyúr
Rávettem magamat, hogy végignézzem ezt a videót.
Úristen.
Már eszembe is jutott, hogy miért is nem vagyok feliratkozva a GN csatornára. ez elég volt a következő egy évre."I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."
-
fLeSs
nagyúr
OK. Nem vagyok képben ezekkel a szoftveres dolgokkal, ezért kérdeztem.
Bár ahogy ezt írod van egy olyan érzésem, ha az NV erre ráfeküdne akkor fél éven belül szabványossá válna..."I press keys on a keyboard all day and click a mouse in front of a glowing rectangle. Somehow that turns into food and shelter."
-
GEIL
addikt
Most vonatkoztassunk el a Krajcárunktól ( Ft-tól), mert egy vicc ami idehaza van.
Ismét Szlovákiát tudom példának felhozni, akiknek már több mint 12 éve Eurojuk van....
7 éve azért kb 300 körüli Ft-ot ért az 1 Euro....és 2015-ben sógoromék 220 Euroért vették meg akkor a GTX960-at.....én pedig ugyanúgy 2015 nyarán vettem itthon 70 ezer Ft-ért....ugyanott vagyunk és voltunk arányaiban......viszont a Ft csúnyát romlott de az Euro nem romlott "semmit".....és az árak mégis kb hasonlóak most is....akor "hogyisvanez" ?[ Szerkesztve ]
------------------------- i7 13700K - 64Gb DDR5 - RTX4070 ---------- i5 9600k - 32Gb DDR4 - RTX3060 ------------------------- ------------------------- PS5 --------------- ------------- Samsung A53 5G ------------ ------------ Xbox Series X ----------------------------
-
félisten
Nálam 3080 12 GB.
1440P , Render - Very High ,TSR- Quality. 3080 12 GB szintén 70 fölött megy . Az fák között visszaesik 65 köré kint a sivatagos részben 80 körül is megy.
A 2070 nél medium render- balanced TSR úgy 60 megvan.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
S_x96x_S
addikt
> Semmi nem lesz Gen5-tel, mikor a Gen3 és Gen4 között semmi különbség nincs
azért van különbség,
csak a 4090-es - extra nagy memóriája miatt ( Memory Size: 24 GB )
ITT nem az lesz a szűk keresztmetszet.a Gen5 M.2 -nél ráadásul a latency követelmények is szigorúbbak, mint a Gen3/Gen4 -nél.
és ennek van hatása is.
"Lastly, we have the latency figures which show up to 77% reduction in Read and 50% reduction in Write latencies. So all in all, we have some pretty big numbers coming in for next-gen PCIe 5 SSDs." ( via )
> Egy Gen3 SSD bőven elég lesz bármire évekigHa egy 4090 -es GPU van a gépedben, akkor igazad van ..
de nem mindenkire igaz ez ..Vagyis megint attól függ, hol a rendszer szük keresztmetszete.
Egy GPU RAM cache mindig gyorsabb mint egy diszk.Több Forspoken teszt kell mert a végén az derül ki,
hogy a 4090-es is felesleges a konfigból.Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
> Semmi nem lesz Gen5-tel, mikor a Gen3 és Gen4 között semmi különbség nincs
egy mákszemnyi különbség is már több mint a "semmi" ..
és itt többről van szó.
Forspoken | FIRST EVER DirectStorage Gaming Test on a PCIe Gen5 SSD | Phison E26 | MAX GRAPHICS: https://www.youtube.com/watch?v=Zw3RbnXXnyI"Forspoken is the first game to support DirectStorage 1.1 on PC. The version can be confirmed by checking the file version of dstorage.dll. DirectStorage has been covered and tested on this channel on numerous occasions through tech demos, but today will be the first time testing it in an actual game. The game is installed on the fastest SSD currently available - the Phison E26 Gen5 engineering sample. This SSD was sent to me by Phison, and I benchmarked it in a previous video. While very fast, it uses 1600 MT/s 232L NAND from Micron. This NAND supports up to 2400 MT/s, so faster Gen5 SSD are on the way this year, which will be even faster. The game is running in 4K with ultra settings."
állítólag lesz majd "Gen5 vs Gen4 vs Gen3." teszt is. ( a következő napokban )
Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
> Ezek csak a marketing számok. A valóság mindig más.
A valóság nem statikus
És az elmúlt 5 év játékainak a hw-igénye nem egyezik meg a következő 5 év játékainak a hw igényeivel.Mert ha megegyezne, akkor az nVidia nagy bajban lenne
és le kellene fizetnie egyes játékfejlesztőket,
hogy csináljanak magasabb hw-követelményt igénylő játékokat.
Egyébként is mi értelme lesz az nVidia 5090-nek, ha nincs játék ami ki tudná használni ?> Tudod, mutatni kell a számokat és sok ember már megy is a boltba,
trendekről beszélek és nem kötelező vásárlásról.
Lelkesedhetsz a Forma1 iránt egy Forma1-es autó nélkül is ...Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
> Ez így van, de egy 3-5 éves távlatban ugyanazok
> az ismétlődő folyamatok mennek vége a PC világban.... Gen2, Gen3, Gen4, Gen5, Gen6, Gen7 ...
A még gyorsabb adatkapcsolatra mindig szükség lesz ..Vajon lesznek-e olyan játékok, amelyek kihasználják majd a Gen5 GPU + M.2 -t ?
---> Biztos lesznek!A Fejlesztőknek ( Gaming Engine tervezőknek ) figyelembe kell-e venni ezt a trendet?
---> Valamennyire igen!A GPU hardvert és a következő generáció konzolokat tervezőknek is észben kell ezt tartani ..
Mottó: "A verseny jó!"
-
félisten
Egyébként a CPU is nagy limit.
A grafika meg sajnos addig lesz előremutató ,amíg az Nvidia nem hagyja el a PC gaming szegmenst mert utána már a konzolok tudásához lesz mérve minden, ami szerintem most is már kevés. Igazából érdekes lenne majd megnézni az Ampere kártyákat 2 év múlva az akkori CPu kkal, mennyit is gyorsulnak, mennyi tartalék van még bennük.
A Ps5 gyenge, de kielégítő az árárhoz képest, de nagy előremutatást a PC re nem fog tenni.
Most sokan meg fognak kövezni ,de addig ez így lesz amíg szinte egy kaptafára készülnek a nagy konzolok.
Remélem történik részleges váltás és lesz AMD támogatású konzol és lesz Intel és/ vagy Nvidia is a másik nagyban vagy kis remény hogy az Új Switch odateszi magát, ha igazak a grafikus egységről szóló pletykák az új tegrával kapcsolatban.
JÓ lenne ha lenne akár egy típuson belül 3 különböző teljesítményű konzol. Xboxnál is működik szerintem az Xs olcsóbban és jó lenne egy közép majd ultra akár extra magas áron...Busterftw: [link] A mester írta le ezt. RIP HBCC , jóslatok jönnek mennek , j
[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
gyorsabb adatkapcsolatra mindig szükség lesz,
és a Gen5 alacsonyabb latency-je ( CXL követelmények miatt ) is ideális.
és egyszer talán lesz Coherent-Multi-GPU is,
amikor 2 kisebb GPU-t egyben tudja kezelni a rendszer a CXL/InfinityFabric-en keresztül.általánosságban:
- minden játékfejlesztő akkor kezdi alkalmazni az úgy ficsöröket, amikor úgy gondolja.
- minden felhasználó akkor upgradel, amikor úgy gondolja
- a GPU gyártók pedig az előző 2 csoportot különböző módon próbálják "ösztönözni" a váltásban.megj:
- a közgazdászok biztos valami tudományosabb magyarázatot adnának
- az UE 5 még eléggé új. de mutatja a trendet.
- az AVX512 -nek is vannak előnyei, ha a fejlesztőknek ilyen gépe lesz, akkor ennek a támogatása jobban meg fog jelenni a játékokban is. ( pl. UE5 - Embree )> mert nem tudunk úgy játékot írni, hogy 16 magot rendesen kihasználjon
A kedvenc játékom eléggé jól skálázodik 256, 512, 1024 .. core -ra
Vagyis ez a játéktól és algoritmusoktól is függ,
de főleg a gaming engineket lehet emiatt hibáztatni, de én látok jó irányú elmozdulást.Mottó: "A verseny jó!"
-
DudeHUN
senior tag
Jelenleg a teljesítmény a kisebb probléma. Ha megnézed a HZD új része is cross-gen cím és mégis elképesztő látvánnyal bír. Ahogy a God of War új része is. Az meg a PS4-re készült még teljesen.
Az assetek elkészítése és a világok benépesítése ezekkel elképesztően sok meló. Ezért is húzódnak az igazi nextgen játékok. PC-n is. Plusz ára is van ennek a nagy teljesítménynek. Egyikünk sem tapsikol a 400-500+ wattos kártyáknak szerintem.
Az meg a legjobb forgatókönyv, ha egy középkat PC mészárolni fogja a konzolokat. Reméljük nem többszörös áron és akkor az azt jelenti, hogy genváltásnál megint lesz majd pár év múlva egy nagyon erős ugrás.[ Szerkesztve ]
Gamer for Life
-
félisten
-
félisten
jah értelek.
Néztem persze, nekem is régiek. A CP2077 twitter oldalán azt írják a fanok ,hogy ha ezek a fájlok/ pluginek amiket bejelöltem frissülnek a DLSS super resolution és a reflex aktív lesz , nem szükséges( felesleges) DLSS swap a 2.5.1 re manuálisan.
Amúgy mi a fene jött le 6,6 GB -ban ?[ Szerkesztve ]
-
félisten
Szerintem elbeszélünk egymás mellett. leírom újra hogy tudom hogy nem új a DLSS 2, a verziója ugyan az.
A Super resolution és a Turbo reflex bekerült a játékba nekünk is régi kártya tulajoknak egyedül a frame generation maradt inaktív.
Nem érdemes 2.5.1 re swappolni, legalább maradt az élesítés így.[ Szerkesztve ]
-
huskydog17
addikt
Lehet elbeszélünk egymás mellett, de nem biztos.
Na most ha például egy 4K videót veszünk alapul, akkor 1080p-re állítva a minőséget persze, hogy sokkal csúnyább lesz, mint 4K-ban, ez nem vitás, de érthető, hiszen a felbontás a negyedére csökken és a bitráta is masszívan bezuhan. Ez a fajta 1080p azonban még mindig sokkal-sokkal szebb, mintha az adott videót 1080p-ben töltenék fel és AVC kódolást kapott volna. Én erről beszéltem. Valóban van 4K és 1080p között látható különbség, én is látom. Ez a fajta minőségromlás még mindig sokkal jobb (kevésbé rossz), mintha a videót 1080p/AVC kombóval kéne nézni.
Én a "szétveri" alatt azt hittem, hogy Raymond arra gondol, amikor egy videó az AVC kodek miatt iszonyatosan blokkosodik és piszok homályos. Ezért írtam, hogy ha ugyanaz a feltöltött videó viszont VP9 vagy AV1 kódolást kap (nyilván jó minőségű alapot feltételezve), akkor nagyságrendekkel szebb lesz a kép, mintha egy másik videót nézne az ember. Nyilván ez a fajta nagy különbség, amiről én beszéltem, csak olyan videóknál látható ahol 1080p a max felbontás, hiszen ha a feltöltött videó felbontása nagyobb, mint 1080p, akkor a videó VP9 vagy AV1 kodekkel lesz feldolgozva alapértelmezetten. Most itt hagyjuk az opcionális AVC fallback opciót, az mazochistáknak való. Esetleg ha egy 4K videót premierben osztanak meg először, az lemegy ugye 1080p/AVC kombóval, ahol elhányod magad, aztán a premier után megnézed ugyanúgy 1080p-ben és sokkal szebb lesz.Én is sokáig, évekig értetlenkedtem, hogy miért roncsolja szét annyira a YT a videóimat, miközben a forrás tök szép minőségű. Idővel rájöttem, hogy bizony a kodek okozta. Itt értelemszerűen nem 4K videókról van szó (bár pár darabot csináltam abból is), hanem 1080p-ről. 1440p-ben feltöltve viszont brutálisan javult a képminőség (még 1080p playback-ben is!), mert AVC helyett VP9-et használ. Azóta mindent 1440p-ben töltök fel annak ellenére is, hogy a játékokban a rendering resolution 1080p. A fenti szétroncsolás alatt én az AVC féle brutális blokkosodást értem, amit a VP9 teljesen megszüntet.
Szerintem az NV-nak pont az ilyen AVC féle képroncsolásra kéne kigyúrnia ezt az új Video Super Resolution-t, hogy végre nézhetőek legyenek a Twitch adások is és YT-on az AVC-s videók.
Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ
-
huskydog17
addikt
Akkor jól sejtettem, hogy teljesen másról beszélünk. 4K videó persze, hogy szebb, 1080p kijelző esetén downsampling történik, mintha ráküldenél a videóra egy 4× Super-Samplingot. Én is 4K gameplay videókat nézek 1080p monitoron, de én ugye másról beszéltem. Nagy valószínűséggel az NV új technikája nem elsősorban a 4K videókhoz fog készülni, hanem a sokkal-sokkal rosszabb minőségű videókhoz, hiszen 4K videóknál már nem kell sok mindent javítani, míg egy mondjuk egy natív 1080p vagy alacsonyabb felbontású (neadjisten SD felbontású) videón, ami ráadásul AVC kodeket kapott, ott van bőven mit javítani.
Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ
-
Busterftw
nagyúr
Illetve ehhez meg hozzatennem az FPS-t is.
Mert ugye ilyen VRAM riogatasok voltak mar.Ha megnezzuk a raszter 1440p-t, akkor eleg erdekes kepet kapunk:
A 10GB-os 3080-on jobban fut mint a 12GB 6700XT-n, a 16GB-os 6800XT egal.
Meg a 8GB 3070 is tobb FPS kicsivel mint a 12GB 6700XT.
De van mas pelda is. -
félisten
Csak hogy nézne ki ( megint) hogy egy gyengébb kártyán több vram van. ( 4070Ti)
szerintem ez csak amolyan mindent belistáztak ami lehet aztán jól van ( benne van a 4080 12 GB is )
De remélem igazad lesz. A 4070 Ti is a 12 GB Vrammal döglődik több helyen miközben 3090 Ti teljesítményű. Mehetne 4 K ra is némely játékban.[ Szerkesztve ]
-
félisten
És a Pixar bent sincs a felsorolásban.Megint sajnos fel kell hoznom ,hogy volt olyan infó itt valakitől 1 eve kb (khm) hogy az Nvidia hardvereket már kivezetik és CPU alapon nyomulnak buliwúdban .
-
-
Petykemano
veterán
Bocsánat, elkerülte a figyelmemet.
Én még a február 22-én megjelent FY2023Q4-re vonatkozó beszámolóban látott $5.1b-os inventorynál tartok, ami vitatható is, hogy kiemelkedően magas volna, de nem egész kétszerese az egy évvel korábbinak.
Ez egy 2023 január 29-i állapot. Azóta sikerült leapasztani a készletet? Vagy azt, hogy a raktárkészletek nagy része kiment úgy értetted, hogy a "channel inventory", vagyis tulajdonképpen az értékesítési láncban raktározott vagy épp utazó készlet?Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
GEIL
addikt
Ezt manuálisan frissíteni "kell" ?
Én csak a legujabb drivereket teszem fel és ámen...
------------------------- i7 13700K - 64Gb DDR5 - RTX4070 ---------- i5 9600k - 32Gb DDR4 - RTX3060 ------------------------- ------------------------- PS5 --------------- ------------- Samsung A53 5G ------------ ------------ Xbox Series X ----------------------------
-
gejala
őstag
A 3.x még eléggé kísérleti, vagy rosszabb lesz tőle a helyzet vagy jobb, egyedileg ki kell tesztelni. Annak az az előnye, hogy nagyon jól konfigolható, ez új játékoknál lesz előny, amibe már gyárilag az kerül. De csak úgy copy-paste bedobni egy játékba, az lutri.
A 2.5.1 minden játékban tutira jól működik, csak pár kivétel van, ahol specifikusan egy régebbire építettek és emiatt minden más verziónál grafikai hibás lesz (pl. Control).[ Szerkesztve ]
-
-
Callisto
őstag
Csak azok "pikkelnek" rá akiknek a minőség a fontosabb. Én még olyan DLSS-t stb. nem láttam aminél a minőségromlás ne bökte volna ki a szememet azonnal.
Természetesen nem ellenzem, mert van előnye is (FPS). Valamit valamiért. A minőségromlás pedig nem rossz ahhoz képest amennyivel több FPS-t nyer.[ Szerkesztve ]
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee
-
laposonly11
senior tag
Engem a TAA nem zavar, sőt inkább ez és egy alsó kategóriás VGA sem érzi meg ha bekapcsolják, mint a régebbi élsimítás pl. 8 szorosra állítvam, és attól a középkategória is fuldoklik, úgy hogy közben látom a recéket az objektumok szélén még QHD felbontás mellett is, és engem az már zavar.
Ordo est anima rerum.
-
laposonly11
senior tag
Olcsó és jó megoldás, persze az a kérdés, hogy mikor fogjuk ezt látni játékokban? Mert én többek között pont ezért nem vagyok hajlandó váltani RTX 3xxx ról RTX 4xxx re, mert nem elég hogy alig van teljesítménytöbblet(a DLSS 3.0 egy szószerint parasztvakító vicc, amitől ugyanúgy kifolyik a szemed a lag miatt, mint amikor ki van kapcsolva) de volt pofájuk ugyanannyi ramot pakolni a kártyáikra, mint az előző gen. nél.
Ordo est anima rerum.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest