- A konzolok, a GTA VI és az új Switch húzzák előre a játékipart
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Tényleg megbüntette az Apple-t és a Metát az EU, jön a megtorlás?
- YouTube
- Videó stream letöltése
- Mesterséges intelligencia topik
- Proxmox VE
- Microsoft Excel topic
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
yarsley #46097 üzenetére
Semmivel nem tudom alátámasztani, ez csak egy olyan wishlist amivel elégedett sem lennék igazán.
Az 5090 igazából mindegy is kategória, mert a 4090 mellet sincs konkurencia, habokban lesz. Lehetséges, hogy 2000 dollár lesz, nem tudom.
Ha fejlődést és előrelépést szeretnénk akkor ez sem elegendő, feltételezve a teljesítményszinteket amit leírtam.
Például ekeserítőnek tarom hogy a 4060 Ti semmi nem lépett előre ( 7-10 % ,) ugyan ezt megjátszotta az AMD a 7800XT vel sajnos,10 % kb., miközben mndegyik jóval drágább volt mint a kifutó modell.
Kíváncsi leszek, most előfordul e hasonló szituáció.
Régebben azért az, hogy egy 60-as kártya hozta a 70Ti-80 kategóriáját nem volt furcsa.
Amit leírtam az kb 20 % előrelépés ami szerintem amúgy oltári kicsi azonos árért generációváltás címszóval, ezt nem tartanám optimistának amúgy,de lehet hogy sajnos az és igazad van. -
válasz
yarsley #46095 üzenetére
Hát nem tudom.
Mondjuk tételezzük fel, hogy nem lesz Super valóban és kizárólag a Vram eltérések miatt lesz árkülönbség. és hogy a konkurencia tényleg jó árakon fog adni megfelelő teljesítményt. akkor szerintem:
Biztos magasak lesznek az árak, mert most is azok. tippre :5070 12 GB 549$, a 18 GB 649$. ( kb 4070 Ti super-/7900XT szint)
Az 5070 Ti 16 GB verzióban lesz 799$ vagy 24 GB 899$ ( 4080 szint)
5080 16 GB 999$ 24 GB 1199$ ( 4090 szint)
5090 32 GB 1699$ MSRP
Ha hozzáveszem a konkurenciát és hogy esetleg alul áraz és lesz árháború akkor ezek az árak viszont magasak mert most is hasonló árakon meg tudod venni ezt a teljesítményt pl 7900XT van 649 dolláros áron és 4070 Ti super 739 dolláros áron. 4080 pedig 899$ áron ment most többször is már.
Tehát ha előrelépést szeretnénk akkor ennél jobb árakra lenne szükség. -
yarsley
aktív tag
Én abban bízok, hogy egyszerűen engedélyezni fogják a partnereknek és ha felárral is de tudsz venni simán Asus Rog Strix 5070 12 és 18 Gigás verziót.
Ha abból indulok ki, hogy a sima GDDR7-es is elég drága, a 3GB-os modul biztos még drágább lesz, plusz még PCB is sokkal többe kerül a sok plusz huzalozás miatt -> ez akkora plusz költséget jelent, hogy árban rá fog csúszni a 16GB-os 5070ti-re, ha meg tényleg rácsúszik, akkor meg majd mindenki azt fogja választani, mert azon a szinten 16GB még elfogadható, teljesítményben meg a ti biztosan hoz 15-20%-ot a sima 5070-en.
Majd a 24GB-os 5080 ami nem egyértelmű, mert azon a szinten már sokkal könnyebben benyelik a vevők a +200-300 dollárt a plusz RAM-ért, viszont ha emiatt a 5080 árban közel kerül a 5090-hez azt meg Nvidia nem hagyja mert megeszi az 5090 eladások egy részét. -
válasz
yarsley #46092 üzenetére
Ami pillanatnyilag piszkálja a fantáziám, hogy a 3GB-os verzió pár hónapon belül jön mint 4060ti-nél, vagy eltolják egy évet és akkor csinálnak egy refresh-t.
Hát igen ez jó kérdés. Erre csak az idő tud majd választ adni.
Szerintem attól függ mennyire fogy az új széria és hogy lesz e elég ram, mert ha elviszi a kapacitást a gaming a professzionális vonaltól, akkor nem fog rajt erőlködni Nvidia.
Én abban bízok, hogy egyszerűen engedélyezni fogják a partnereknek és ha felárral is de tudsz venni simán Asus Rog Strix 5070 12 és 18 Gigás verziót. Persze naív elképzelés,de hátha... -
Busterftw
nagyúr
válasz
Quadgame94 #46091 üzenetére
Ez nyilván attól is függ, mikor készül el a következő tech (GDDR6, GDDR6X, GDDR7).
2 év ilyen szempontból nem sok, hiszen 2 év az aktuális launch-ig, addig validálás, tape-out stb, nem olyan sok idő az.Plusz most a Blackwell előbb jön.
-
yarsley
aktív tag
Én azt gondolom hogy ha elkészül a 3 GB modul akár Super széria nélkül is jöhet nagyobb kártyaverzió mivel Kopite szerint nem tervez ebben a generációban Nvidia Super szériát.
Ha egy kicsit cinikus vagyok, akkor Adva-nál se terveztek super verziót, csak a piac nem nyelte le az 1200 USD-s 4080-at, a 4070 meg elég erős konkurenciát kapott, hogy Nvidiának lépni kellett.
Ami pillanatnyilag piszkálja a fantáziám, hogy a 3GB-os verzió pár hónapon belül jön mint 4060ti-nél, vagy eltolják egy évet és akkor csinálnak egy refresh-t.
Az ár is egy nagy kakukk tojás, főlleg ha pár hónapon belül jön, mikor még nem ülepszik a DDR7 ára, akkor a +50% ramért simán el tudok képzelni +30% felárat -
S_x96x_S
addikt
válasz
Quadgame94 #46087 üzenetére
Az nVidia hosszú távú stratégiájához kell a GDDR7 !
- ahhoz hogy a memória gyártók pénzt invesztáljanak a GDDR7 gyártásba; elég nagy rendelési volumen kell - ami akár 3 gyártónak is elég.
- az nVidiának demonstrálnia kell, hogy lesz elég megrendelés a GDDR7 -re és ezt csak úgy tudja elérni, hogy az elején nem foglalkozik a GDDR6-al, ezzel is rákényszeritve a memóriagyártókat a döntésre.Vagyis az nvidia egyfajta stratégiai ösztönzést és piaci ökoszisztéma építési megközelítést végez, amikor a GDDR7 felé tereli a piacot,
és ezzel egy jövőálló technológiai alapot épít ki,
ami mindenkinek előnyös lehet hosszú távon.
(még ha rövid távon problémás is,
és tartogat kockázatokat mindenkinek - még az nVidiának is )A GDDR7 átállás [ ~ "Accelerated Transition" (Gyorsított átmenet) ]
lényegében sokkterápia - egy nagy, hirtelen változtatás, amely rövid távon fájdalmas, de hosszú távon előnyös!
És ennek természetes következménye, hogy rövid távon neked se lesz jó.
de később talán igenazért a VRAM méret problémákat az nVidia is látja;
amit valószínüleg a GDDR7 felé meneküléssel próbál megoldani.
-
válasz
Quadgame94 #46087 üzenetére
Az árazás az amire a könnyű reagálni a versenyszférában, főleg úgy ,ha hatalmas tőke van mögötted és számít a piaci részesedés beesése.( Részvények)
A fejlesztések és technológiai újtásokra viszont nehezebb lépni, és abban is hoznia kell valamit a két konkurenciának.
Az mellett már hangzottak el az utóbbi időben nagyon végletes és hamis kijelentések az AMD-től marketing szintjén .
( ugye az 50 % előrelépést [link] mindenki alapként kezelte az új generáció elött, és temették az Nvidiát.)
De amúgy ez lenne a normális.,ha AMD ezt meglépi.
A 2060 hozta az 1080 teljesítményét anno, az 1060 meg a 980 at tette sírba.Mindegyik kevesebb, mint féláron..DE ha mégis: Jenset ismerjük, nem az a típusú CEO aki annyiban hagyja a dolgokat.( kb 2-3 hónap alatt lereagálták anno a vega kártyákat az 1070 Ti behozásával.)
A 5070 kártya ,ha csak egy lépcsőt lép ,akkor a 7900XT szintje.
599 dolláros árion tudja adni( sajnos) és persze kevesebb a vram,de nem tudjuk mi lesz még az új generáció mögé téve újításként következő lépcsőre pedig az 5070 ti valószínűleg az AMD top kártyáit hozza.
Én azt gondolom a 3 Gigás rammodulok megérkezésével az új generáció változni fog, ha szükséges vagy a piac úgy diktálja, de továbbra is azt gondolom, hogy lesz az új generáció mögé téve valami újítás, amiről nem tudunk még, mert kopite azt állította hogy az Ada egy átmenetet képez csak. -
Quadgame94
őstag
válasz
S_x96x_S #46084 üzenetére
Utána olvasva és a kommented alapján természetesen van jogosultsága, azonban kétlem, hogy a modulok árának csökkenése manifesztálódna a kártyák árának csökkenésében is. Egyedül a konkurencia és a rossz eladások tudják majd a kártyák árait lenyomni.
Én azt gondolom, hogy verseny alakulhat ki és rossz döntés volt a GDDR7 drága moduljai mellett dönteni. Amire nagy valószínűséggel számíthatunk, hogy az AMD képes lesz RX 7900 XT teljesítményt 550 dollárért vagy annál olcsóbban adni (már most adják 630-650 dollárért). RT-ben pedig ha egy ilyen kártya 4070 Ti-t hoz akkor nagyon sikeres lehet. Én például azonnal venném is. Ezért lesz gáz az 5070 499 USD-ért, mert specifikációkat (órajeleket nem ismerjük, de fogyasztás emelésből lehet következtetni) elnézve egy 4070 Super és 4070 Ti között lesz, RT-ben pedig... 4070 Ti felett kicsivel? Ehhez a teljesítményhez mi szükség van GDDR7-re?
-
hahakocka
őstag
válasz
Quadgame94 #46076 üzenetére
S megemelt fogyasztással úgy néz ki. (250W-300W-400W-60W) Régebben emlékszem milyen jó volt ha 1-2 genig AMD vagy NV tudott fogyasztáscsökkentéssel tudott nagy előnyt hozni, már rég nincs ez egyik oldalon se. Konkrét kevesebb minimum és átlagfogyasztása volt erősebb teljesítménnyel, nem csak arányaiban (tehát nem 'csak' perf-watt). De ma már ez nincs. Ahogy régen se volt még Vga-k hajnalán se.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Az nVidia előre menekül.
- A GDDR7 alacsonyabb, 1.2 V-os feszültséget használ, míg a GDDR6 1.35 V-ot igényel. És a megtakarított power keretet akár másra is lehet használni.
( pl. high -end notebook-ok ; AI kártyák .. )
- A GDDR7 tartalmaz on-die ECC-t ( mint a DDR5 )
- Nagyobb (elméleti) memóriakapacitás támogatása
- Gyorsabb adatátvitel, nagyobb sávszélesség; fejlettebb csatornaszerkezet, ...( és innentől spekulációk )
És mivel az nVidia -nak egységes architektúrája van,
az AI - igények ( ECC, energiahatékonyság, nagyobb kapacitás )
sokkal nagyobb súllyal esik latba mint az olcsó gaming.de még az is közrejátszat,
hogy a memória sávok duplázása nagyságrendekkel sokkal több drótozást és lapkaterületet igényel ;
és azt feltételezi az nVidia, hogy
a TSMC árak kevésbé fognak csökkeni,
mint a GDDR7 -árak, ahol több gyártó is van/lesz:
( Samsung, SK hynix, Micron )2024-nov-25: "TL;DR: NVIDIA is set to use Samsung's new GDDR7 memory chips for its upcoming GeForce RTX 50 series GPUs, expected in early 2025. Samsung, SK hynix, and Micron were contenders to supply these chips, with Samsung reportedly securing the deal. The RTX 50 series will feature both 28Gbps and 32Gbps GDDR7 memory, with the RTX 5080 using the fastest 32Gbps variant." ( via Techradar )
és mivel biztos végeztek elemzést, ahol minden lehetséges problémát és piaci hatást kielemezték, valószínűleg az ismert hátrányokat is mérlegelve - így döntöttek.
> És mind ez.. 20% százalékért?gondolom lesz sok más is az étlapon,
aminek a beépítése majd az új játékokban jelent előnyt.
pl. ott a hardveres kitömörítés támogatása ; amit csak a DirectStorage -os játékok tudnak majd kihasználni.Az elején drága lesz és csak az fogja venni, aki megengedheti,
de fél év múlva akár jelentősen csökkenhetnek is az árak. -
válasz
Az RT nagyon igényli a memória sávszélt és én azt gondolom hogy ott lesz a legnagyobb előprelépés most. Plusz azt érdemes észbentartani, hogy jönnek 2025 ben az Nvidia ARM alapú CPU-i és rendszere Windows vonalra, teljesértékűen fogja kezelni a memóra menedzsmentet és a CPU-t a mostani lehetőségekhez képest.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
A fejlettebb node azért nem nagy durranás ennél a gennél.
A 4NP kb +6% perf jobb mint az 4N, azonos fogyasztás mellett.Persze elvileg a 4N is custom volt, valószínűleg 4NP is, de itt most az arch-nak és a designnak kell villantani inkább.
-
Sontir Fel
őstag
válasz
Többet kérhetnek a kártyákért. Sokkal többet
-
Quadgame94
őstag
Komolyan nem értem mi értelme a GDDR7-nek a GB203 lapkán. Mintha a 4070/4080 memória sávszél limites lenne
Egy AD103 refresh sokkal logikusabb lett volna fejlettebb node-on.
A durva az lesz, hogy alig lesz előrelépés és ehhez az NV-nek mindent bekellett vetnia: új architektúra, fejlettebb node, magasabb órajelek és magasabb memória órajel. És mind ez.. 20% százalékért? 5070 esetében még talán az sem lesz meg a 4070-hez képest
Még véletlenül sem jutott volna eszébe az NV-nek hogy kiad egy AD103 refresht és a GDDR6 miatt adhatná sokkal olcsóbban is.
-
pRoject22
őstag
No offense de; benézek ide néha néha némi új érdemi infó után de sajnos mindig ugyanazt látom, ugyanaz a két ember spameli szét és az érdemi infót amit keresek nem találom meg a flame tengerben...
-
válasz
S_x96x_S #46064 üzenetére
Elméletileg az Ampere sorozatnál az Nvidia engedélyezte az AIB partnereknek hogy használjanak 2 GB modulokat. Azaz csinálhattak volna RTx 3080 20 GB verziót. DE aztán nem készült el a GDDRX ből a 2 GB modul időben, meg jött a bánya, oda vittek mindent.
Én azt gondolom hogy ha elkészül a 3 GB modul akár Super széria nélkül is jöhet nagyobb kártyaverzió mivel Kopite szerint nem tervez ebben a generációban Nvidia Super szériát. -
S_x96x_S
addikt
> Kérdés , hogy a 3GB modulok megérkezésével lesz e változás.
nem ártana ... RTX 4070 18GB
( via techradar + MLID .. októberi hír )de a GDDR7 árakkal kapcsolatban nincs túl jó előérzetem;
--- hátha pozitívan meglepődök. -
válasz
S_x96x_S #46058 üzenetére
Nem feltétlenül csak a konkurencia. Kérdés , hogy a 3GB modulok megérkezésével lesz e változás. Elméletileg a GDDR7 3 Gigára 2025 elején elkezdik a gyártást samsungnál és Nvidia 40 Gb/s sebességre tervez ami brutális nagy előrelépés lesz sávszél tekintetében. Úgy gondolom ez a sebesség is valamelyest segít amúgy a beakadások és tüskék kezelésében is.
-
S_x96x_S
addikt
> amíg nem lesz konkurencia, ami rákényszeríti őket.
mai hír:
"Intel Arc B580/B570 and AMD Navi 44 may reportedly win with RTX 4060 Ti in synthetic tests"
https://videocardz.com/newz/intel-arc-b580-b570-and-amd-navi-44-may-reportedly-win-with-rtx-4060-ti-in-synthetic-tests
-
gainwardgs
veterán
Már csak az okra vagyok kíváncsi
mint tudjuk nem a vram lesz az
sem a raszteres teljesítmény sima 5070 kb 4070ti 4070ti super szint, 5070Ti kb 4080 super raszterben.
Marad az Rt vagy valami új Dlss, framegen turpisság, ami persze nem lesz visszafelé kompatibilis ezt már tudjukvagy ha az lesz beszakad majd a sebesség a régi kártyákon
Rt-ben nem hiszem hogy 2.5x-et lépnének előre -
válasz
gainwardgs #46054 üzenetére
Hat, ha megveszik, akkor jol van pozicionalva. Ez sajnos ennyi.
-
cucka
addikt
válasz
gainwardgs #46054 üzenetére
Sajnos az nvidia elég jól csinálja a piac szegmentációt.
Gyakorlatilag ha van egy kicsit több pénz a zsebedben, akkor adnak rá okot, hogy azt elköltsd és feljebb lépj a termékpalettán.Ez szerintem most sem fog változni, egész addig, amíg nem lesz konkurencia, ami rákényszeríti őket. Új AMD gpu-król nem sokat tudni, de abban lehet esetleg reménykedni.
Vagy az intel battlemage-ben. (LOL) -
Nyilván az lenne, ha erről lenne szó. De nincs - szimplán azért a VRAM a téma, mert arról van most pletyka, ráadásul hihető. Amikor az 5080 ALU-iról szivárgott info, akkor azon nyammogtunk.
Amúgy meg, úgy fest, egyetértünk. 4070-en OK a 12GB, 5070-en sanszos, hogy nem lesz az. -
válasz
Busterftw #46050 üzenetére
Nincs, hanem ha megnezed a legutolso GPU tesztet ami a 7900XFX magnetic es az ottani es a 4070TI Super eredmenye sem ugyan az, magyarul ujra van merve. Legalabbis ebbol igy gondolom. Azert keresgettem hogy ne a 4060TI legyen mertnigy majdnem ugyan az a GPU es 12vs16Gb van.
De en mar leszarom
-
cucka
addikt
Szerintem a fals az, amikor kizárólag a vram-ról kell beszélni, mint az egyetlen fontos bottleneck-ről.
- A 4060ti-nél láttuk, hogy ha hurka a gpu, akkor a több vram impaktja közel sem akkora, mint amit egyesek hiszenk. Igen, megszűnteti a vram bottleneck-et, viszont utána nagyon hamar raszterizáció bottleneck lesz.
- Azt is láttuk, hogy a gyors gpu-nál komoly korlátozó tényező lehet a vram. Nem véletlen, hogy a 4070ti-nél a super-re már rárakták a 16gb vram-ot. (Valójában nem rárakták, hanem másik chip, mindegy)Namost ha az 5070-es spekulációkat nézed. Ez egy 250 wattos kártya lesz, pontosan úgy, mint a 4070ti. (Ami szerintem túl sok)
Ha csak egy minimális generációs előrelépést feltételezünk, akkor teljesítményben a 4070tiSuper szintjét meg fogja ütni, talán picit még fölé is lő. Na itt már valid kérdés, hogy a 12gb vram korlátozó tényező-e - valószínűleg igen, sokkal jobban, mint egy mezitlábas 4070-nél.Viszont ha 12gb vram-al fog jönni, azt se bánom annyira, mert az pont növelné a 4070-es kártyám jövőállóságát
.
-
válasz
huskydog17 #46046 üzenetére
Tehát te ezt a két teszted hozod a TPU-s teszt mellé ami egyébként frissített 2024 juliusi, csak az alap játékkal.
Az egyik tesztben
"Az Alan Wake 2: Night Springs nem rendelkezik túl bonyolult textúrákkal, és a VRAM éhsége ennek megfelelően visszafogott." Tehát a kieget tesztelték ahol lebuutzitották a texturákatMásik teszt
"Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a grafikus kártyák összeomlását a sugárterhelés alatt, aktiváljuk az upsampling funkciót a megfelelő minőségi módban."
Kiemelném :megakadályozzuk a grafikus kártyák összeomlását"Ez nálad mit jelent? a 12Gb kártyákat amiről szó van
Tényleg perdöntő hogy modosították a tesztet hogy ne szarják össze megukat
-
huskydog17
addikt
Ezek jelen pillanatban a leghitelesebb tesztek abból a játékból. Mi a baj DLC-vel? Ugyanaz a motor, ugyanaz a kód, mint az alapjátékban, ráadásul ott már egészen biztos, hogy a legfrissebb patch volt rajta.
A másik alatt gondolom a PCGH tesztjére gondolsz. Nem értem mi a gondod vele. Ott be volt kapcsolva a felskálázás, mert a nélkül kb. minden kártya játszhatatlan sebességet mutatott volna, aminek abszolút semmi értelme nem lenne.
Természetesen minden sajtónál más a test scene, a CB és PCGH test scene publikusak és bárki lemérheti magának, míg a TPU test scene nem ismert, ők valamiért nem publikálják ezt az infót.
Persze, hogy kisebb a VRAM fogyasztás felskálázás esetén, hiszen olyankor alacsonyabb a rendering felbontás. Az a lényege azoknak. Frame Gen modul növeli a VRAM fogyasztást, de az nincs a tesztekben, mert annak sincs értelme ilyen alacsony sebességnél.
Természetesen a két oldal launch idején is lemérte a játékot.
A PCGH tesztben egyébként találsz natív tesztet is a Raszter grafikonnál. Már ott látszik, hogy ez a játék brutálisan megeszi a VGA-kat natív 4K-n még RT nélkül is, tehát itt sima Raszter, azaz RT nélkül láthatjuk, hogy a natív 4K-hoz így is kell az RTX 4080 és a csúcs Radeon. Ezért nincs értelme PT mellett natív 4K-ban mérni, mert ott kizárólag a 4090 hozna játszható sebességet és nem a VRAM miatt.
-
válasz
huskydog17 #46034 üzenetére
Annyit tennék hozzá hogy ezek nem ugyan azt tesztelik am, hanem kieget meg DLC. az sem tiszta hogy van beépitwett bench vagy mindenki mást tesztel
"Az Alan Wake 2: Night Springs nem rendelkezik túl bonyolult textúrákkal, és a VRAM éhsége ennek megfelelően visszafogott."
Magyarul igy van kialakítva.?Másik: teszt azt meg lol
"Annak érdekében, hogy megakadályozzuk a grafikus kártyák összeomlását a sugárterhelés alatt, aktiváljuk az upsampling funkciót a megfelelő minőségi módban."
Kiemelném :megakadályozzuk a grafikus kártyák összeomlásátMint itt megjegyezte valaki DLSS és társai kevesebb memo fogyasztást okoznak...
Tehát nativban bereccsen, DLSS/FSR segit rajta
De ez a két teszt khhhmm nem meggyőző -
Én tudom, hogy erre próbáltál utalni, de teljesen fals ezt idehozni. Ha valaki elégedetlen az elektromos autója akkukapacitásával, akkor felhozzuk, hogy ne panaszkodjon, mert az elektromos biciklikbe elég 500Wh is?
Az elavulásról:
- 1 játék potenciálisan anomália
- Néhány játék indikáció arra, hogy lassan az elavulás útjára fog lépni a vas
- Ha már rendszeresen jönnek ilyen játékok, akkor lett a kártyád elavultHa ez Téged nem zavar, mert leveszed a textúra-részletességet High-ra, akkor jó Neked. De akit zavar, annak biz' megvan hozzá minden joga.
-
válasz
huskydog17 #46034 üzenetére
Itt valóban látszik hogy anomália vagy később javítottak valamit!
Engem ez az AMD így úgy nem érdekel... -
FLATRONW
őstag
válasz
Chiller #46027 üzenetére
Nem kell elengednie.
Itt arról volt szó, hogy a 16 GB-os kártyán DLSS és FG segítségével a "játszhatatlan" 28 fps-ből játszható teljesítményt érjen el.
És ehhez kapcsolódik, hogy DLSS és FG segítségével a 12 GB-os kártyán is játszható sebességet lehet elérni, mert már nem lesz memória limites. -
huskydog17
addikt
Van teszt, több is, megjelenéskor is volt, illetve a DLC-kől is. Két aktuális teszt, amiket a DLC-k alapján készítettek, tehát ez már patch-elt verzió.
Ahogy láthatod a DLSS/FSR az AMD-n semmit nem segít, ellenben a 12 GB-os Ada kártyák már nem futnak ki a VRAM-ból 4K felbontáson, mert ott is a GPU erős fogy el előbb, ahogy AMD-n, de ez nem számít, hiszen a 12 GB-os kártyák nem 4K-ra valók, nem oda lettek pozícionálva, nem az a célközönség. Ettől függetlenül persze meg lehet próbálni, de nem szabad csodát várni: az Alan Wake 2-ben full maxon, azaz Path Tracing mellett 4K-ban kizárólag az RTX 4080 (Super) és 4090 tud játszható sebességet produkálni.
Full RT (PT) mellett a natív 4K-nak semmi értelme, mert ott egyik kártya sem lenne képes játszható sebességet hozni, talán esetleg a 4090 képes lenne rá, de ott is nagyon necces lenne.
A tesztekben tökéletesen láthatod, amit Buster már milliószor leírt: nem a VRAM-mal van gond, hanem a GPU erő fogy el. Értelemszerűen, ha játszható sebességet feltételezünk, mert játszhatatlan sebesség esetén teljesen mindegy, hogy melyik kártya mennyi FPS-t présel ki, amikor a végeredmény ugyanaz mindnél: játszhatatlan a játék.
Csakhogy még érthetőbb legyen: a 12 GB-al felszerelt 4070-es 60-80%-al gyorsabb, mint a dupla annyi (24GB) VRAM-mal felszerelt csúcs Radeon, de ez önmagában szintén nem jelent semmit, mert a 17-20 fps ugyanúgy játszhatatlan kategória, mint a csúcs Radeonnál a 11 fps. Itt egyébként a 10 GB-al szerelt 3080-al ugyanazt a tempót hozza, mint a 24 GB-os csúcs Radeon, de amint mondtam lényegtelen, mert mindkettővel játszhatatlan.Játszható sebességet csak az RTX 4080 és 4090 tud kipréselni magából, de ha itt kikapcsolnád a Quality felskálázást, akkor ezek a kártyák is diavetítésbe váltanak, de NEM a VRAM miatt, hanem mert egyszerűen elfogy a GPU erő. E miatt ebben a játékban a natív 4K-nak semmi értelme.
A 4070 esetében 4K-ban szintén a GPU erő fogy el, hiszen a 24 GB-os 3090Ti sem gyorsabb, mindkettőn játszhatatlan a 17 fps miatt. Ha 1440p-re váltunk - ahová a 4070 való, ahova szánták -, akkor már játszható sebességet kapunk, megvan a stabil 30 fps. Ez ugyanakkor nem mondható el a 24 GB-os csúcs Radeonról, ami még a 10 GB-os 3080 tempóját sem éri el.Jelenleg úgy néz ki a helyzet, hogy játszható sebességet AMD oldalon csak a csúcs kártya képes hozni felskálázott 1080p felbontáson. Ugyanezen beállítások mellett egy 10 GB-os RTX 3080 ugyanazt az élményt fogja adni, sőt jobbat, mert a DLSS jobb képminőséget ad, mint az FSR.
Tehát összességében az Alan Wake 2-ben sem okoz hátrányt a 12 GB VRAM az Ada kártyákon, mert a GPU erő előbb fogy el. Előbb lesz játszhatatlanul alacsony a sebesség, minthogy elfogyna a VRAM.
-
válasz
Busterftw #46032 üzenetére
Latom koveted az esemenyeket... az ukabn tesztet amit beraktam az 4070Ti-4070TiS. Csak hogy me zavarjon a 4060..
Ott a +4Gb kulonbseg ami az urbol latszik..
Volt hogy te abba hagytal egy vitat? Elo fordult mar?Vagy attol gondolod hogy igazad van hogy egyszeruen kifarasztod a masikat...Tenyek 4070Ti 12Gb versus 4070Ti Super 16Gb nem AMD nem Matrox nem S3 hanem mindketto Nvidia es a laposfoldon nem latszik a +4Gb hatasa...
Na majd jovok az 5070 startkor..
-
Busterftw
nagyúr
Ne haragudj, de ahogy tobben is mondtak mar, 4060ti-vel 4K+RT es azzal jovobeni jatekokat jatszani, nem bullshit.
Ez a valosag. Azokkal a kartyakkal, ahol meg jatszanak ilyen beallitasokkal, nem villog az extra jovotallo VRAM a konkurencianal.fenti hsz frissitve, ha esetleg valami kimaradt.
-
válasz
Sontir Fel #46029 üzenetére
Mar volt pletyi hogy az is 12, de csaknem
-
Busterftw
nagyúr
Nincs rendben egyaltalan, mert pont azokat a GPU-kat ignoralod osszehasonlitani amelyeket a valosagban 4K+RT-re hasznaljak az userek. Mert ugye ott mar kinos a jovotallo vram tobblet a tesztben.
Azokat a GPU-kat amiket a gyartok maguk is oda szegmentaljak.Se az AMD-t, se az Nvidiat nem lattal also-kozepkategorias kartyaval 4K-RT-vel marketingolni, ahogy egyik epeszu tesztelot sem arra a felbontasra ajanlani.
Ez a legnagyobb bibi.
szerk, hogy ne legyen annyi:
"Még egy kis adalék mert merültek fel benned dolgok hogy emiatt van, az nem merült föl hogy egy 300e kártyán nevetséges a 12GB és most 2 évre megint kapsz 12GB kártyán minima ennyiért."
Erre mar valaszoltam, hogy de, egyetertunk, adhatna tobbet.
De mint user amugy nagyivben teszek ra, ha hozza az elvart teljesitmenyt.
(gondolom emlekszel a 4K 600FPS kerdesre 1GB vrammal)"amit most beraktam a legutolsó 2024 Julius!!!! Ennyit a patchekről!"
Ezt linkelned, nekem nem dobja ki az AlanWake 2 ujratesztet. -
válasz
gainwardgs #46025 üzenetére
#46001 hol itt az AMD
-
Én most megint elengedem a témát, szeretném ha mindenki elengedné.
Térjünk vissza erre a részére a történetnek februárban amikor jön az 5070 és lesznek független tesztek.
Adná az jóisten hogy 16Gb lenne az 5070 és a 12Gb lejjebb csúszna, vagy tényleg lenne valami trükk az NV-nél.
Csak ne olyan mint a DLSS pfffMert az aztán sokmindenre volt jó pl. arra hogy ne optimalizáljanak a fejlesztők
-
Játszhatsz 320x200-ban is tőlem engem nem zavar, de a mellébeszél az igen..
Nem ez a téma, nem az a téma hogy nem lehet játszani a 4070-el, hanem hogy súlyos problémája van azért hogy hamar elavuljon.
Nem játékot tesztelünk , ezzel mutatok be egy problémát és válaszolok arra a feltevésre hogy a +4gb nem ér semmit.Plusz már ott tartunk hogy már jelent meg olyan játék ahol automatikusan lejjebb veszi a texturát ha kevés a memória. (nem tudom lehet e lockolni/fixálni)
Ha így akarok játszani veszek a 4070S árából egy PS5Prot. -
válasz
Busterftw #46013 üzenetére
Még egy kis adalék mert merültek fel benned dolgok hogy emiatt van, az nem merült föl hogy egy 300e kártyán nevetséges a 12GB és most 2 évre megint kapsz 12GB kártyán minima ennyiért.
Az eredeti teszt 2023 Oktoberi , amit most beraktam a legutolsó 2024 Julius!!!! Ennyit a patchekről!
Ez a legutolsó teszt és látszik hogy újra van mérve a 4070Ti az eredeti startkori eredmény más mint a mostani utolsóban..Nagyon remélem a 5070 Startkor még lemérik AW2-vel a kártyákat. Meglártjuk az csoda memoria managment mennyire lesz hatékony az NV-nél mert dolgoznak valamit.
Ha kihoznak valamit itt és elég lesz a 12GB veszek egyet és linkelem a számlát!! -
cucka
addikt
Szóval azt mondod, hogy a középkategóriás videókártyámon nem fogom tudni játszani a jelenleg létező leginkább videókártya-igényes játékot natív 4k ultrán kimaxolt rt-vel?
Hát, nem tudom ezt hogy fogom túlélni, ez simán megérte volna, hogy százezerrel több pénzt költsek el videókártyára. Sőt, inkább félmillióval többet, és akkor van egy 4090-em.
Köztudomású, hogy ha nem natív 4k ultra +rt-n játszol, akkor kirohad a szemed tőle, olyan csúnya minden a játékban.Egyébként ez az alan wake 2 annyira jó játék? Nem vágom, csak innen nehéz eldönteni, hogy azért jön elő állandóan, mert ennyire jó? Vagy azért, mert annyira szarul van megcsinálva, hogy semmilyen hardveren nem fut jól, ezért ideális eszköz benchmark-ra?
-
Busterftw
nagyúr
5070 megjelenese es arrol talagatas ontopik.
Erre tippelem a 4K teljesitmenyt."Ezt ismerjük majd belinkelsz egy 4K-s benchet RT nélkül és elégedetten hátra dölsz."
De hat nem azert veszunk AMD-t, ahogy hahakocka is irta ezerszer, mert nem erdekel az RT?
Mellesleg a minimum vram ajanlasok, amivel mindenki egyetert() nem kimondottan RT-re ertendok, hanem raszterre is. Nem az RT miatt irta a jovotallosagot, hanem amugy.
-
Én csak azért írogatom be ezeket hogy ne üljetek itt olyan büszkén hogy leoltotok mindenkit 10--en, laposföld hívőként.
Fél igazságokat puffogtatva ne adj isten hazudozva.. -
cucka
addikt
Érti mindenki, nem kell újra és újra ugyanazt a tpu-s alan wake benchmarkot idemásolni.
Ha elfogy a vram, akkor szopó van. Bezzeg ha nem fogyna el, akkor játszhatnál akár 28 fps-el is. (Vagy 17-el, ha amd kártyát vettél a jövőállóság jegyében)Elméletileg így háromszor vagy akár hatszor jobban fut a játék, mint akkor, amikor elfogy a vram.
Gyakorlatilag meg a 17fps meg a 28 fps szar játékélmény. -
válasz
Busterftw #46004 üzenetére
A kérdésre válaszolj ne kérdéssel és teljesen másról
Német juhászkutya az kutya füle hozzád képest
UI: meg szeretnélek kérni hogy ontopic legyél és ne állandóan AMD hozzál az NV találgatós topicba!!!!!!!!
Téma van e előnye a 12Gb++4Gb ramnak hiszen közeledik az 12Gb 5070 startja.
-
Busterftw
nagyúr
Es akkor ehhez kepest a +4GB 7900XT elonye hol van?
A +8GB 7900XTX elonye, ha ugye az AMD a jovotallobb?"Hablaty hablaty, egyből másról beszélés
Profin nyomjátok"
De nem gondolod, hogy ez fontos?
Szerinted ki melyik user fogja magat ugy erezni, hogy ahaaaa, bezzeg nalam 10FPS-el elindult 4K-ban RT-vel, a hulye 8GB-s userek meg szottyognak 3fps-en.Azert maradjunk a realitasoknal. Mert ezt az eredmeny nem tudod nagyon a gyorsabb SKU-knal interpolalni.
Nem volt kerdes
-
Busterftw
nagyúr
Legyen egy nagyjabol ismert ontopic is:
RTX 5090 at CES 2025, Inno3D ‘confirms’
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Ukrajnai háború
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Politika
- A konzolok, a GTA VI és az új Switch húzzák előre a játékipart
- ASUS ROG Ally
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Tesla topik
- Samsung LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- Országos! KÉSZPÉNZES - UTALÁSOS VIDEOKÁRTYA FELVÁSÁRLÁS! Korrekt áron! NVIDIA!
- EVGA GeForce RTX 2060 SC GAMING 6GB OC!
- Garanciális ! GIGABYTE RTX 4070 Ti SUPER OC 16GB GDDR6X Videokártya! BeszámítOK!
- Asus TUF Gaming RTX 3080 10GB pár hetes újszerű 2 év Alza garancia
- ASUS TUF RTX 3070 Ti - Bármelyik RX 6800 (XT) / 125 000 Ft
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Fractal Design Nano S 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Kezdő Gamer számítógép. I5 6400 / GTX 1060 3GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 1TB HDD
- Bomba ár! Dell Latitude 7400 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD IPS I CAM I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest