Hirdetés
-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yutani
nagyúr
Most a kiszámolt két frame közé interpolál egy plusz képkockát, így lesz 30 FPS-ből 60, de közben az input lag marad magas (ha nincs valami varázslat). A jövőben pedig azt fogja csinálni, hogy a mozgás vektorok alapján számol három képkockát (azaz extrapolál), míg ki tudja számítani a valós negyediket? Az tényleg komoly előrelépés lenne, mert azzal látszólag csökkenne az input lag és komoly FPS növekedést tenne lehetővé. Csak kérdés, amikor jön a valós negyedik frame, mennyi lesz a delta a számolt harmadik frame-hez képest?
[ Szerkesztve ]
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
válasz S_x96x_S #46613 üzenetére
Clamshell nem egyenlő a 2GB -> 3GB kapacitás váltással, amennyi lejött utánaolvasva. Tehát továbbra is állítom, hogy gamer kártyák nem lesznek clamshellezve, de az NV meglépheti a memória IC kapacitás növelést a GDDR7 okán, mert van lehetőség rá, legalábbis itt egy ilyen Super széria bevezetését várják többen.
Aztán majd meglátjuk.
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
válasz S_x96x_S #46611 üzenetére
De most ki beszél Pro kártyákról? Gaming kártyákról beszélünk, és a 4060 Ti 16GB kártyán kívül nem fog senki clamshellezve több memóriát tenni a minimálisan elégségesen kívül. Az NV is gondolom csak kísérleti jelleggel csinálta meg az említett kártyát, mert megtehették. A clamshell mód alapvetően marad a Pro vonalnak. Szerintem.
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
-
Yutani
nagyúr
-
Yutani
nagyúr
válasz KRoy19 #45732 üzenetére
Lehet nevetségesnek tartani az állítást, de szerinted állami támogatásokon nőtt fel az Nvidia, vagy a gamerek által megvásárolt termékek utáni bevételeken? Hm?
Persze ez csak egy pontig igaz, mert talán a GF2-től kezdve a professzionális piacra is céloztak a Quadro családdal, ahol aztán még nagyobb profitot termeltek, és így tovább. Ma meg már a kezdeti 100% gaming csak tizenegy néhány százalékot jelent.
És igen, egy cég akkor sikeres, ha el tudja adni a termékeit. Dolgozhat ott akármennyi okos ember, ha nincs árbevétel és azzal együtt profit. Fejlődni is akkor tud egy vállalkozás, ha van miből. Szóval igen, alapvetően a vásárlók tesznek naggyá egy céget, mert nélkülük lóph@$7 sincs, csikánó.
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
válasz gaben22 #45730 üzenetére
...és ebből következően adhatnák olcsóbban is a gamer kártyákat, ha akarnák, mert a másik oldali bevételek bőőőven fedeznék. De Ngreedia nem adja. Így kell pofánf0sni azokat, akik naggyá tették őket.
Simán csak egy kapitalista cég, aminek a fő célja a profit, hiszen a focit is gólra játsszák.
[ Szerkesztve ]
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
Nem is értem ezt az egész kakaskodást. Mindenki azt vesz, amit a preferencia rendszere jobbnak hoz ki. Az NV kártyái többlet szolgáltatásokkal vonzóbbak, és a userek nagy része azt is vesz. Az AMD-t inkább a márkahű vásárlók veszik, mert kifejezetten AMD-t akarnak venni. Véletlenül nem vesznek AMD-t az emberek.
Nem kell ezt magyarázni meg erőlködni egyik oldalról sem, ez van. Szerintem.
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
-
Yutani
nagyúr
-
Yutani
nagyúr
Rettentő érdekes, hogy a natívon meglévő textúra villogást (az egyik hajtómű tetején) hozza az FSR is, de a DLSS kijavítja.
Egyébként szerintem a videó alapján itt az FSR rendben van, egyszer láttam kis villódzást egy vízszintes vonalon a talajon, amikor a játékos futott az űrhajó felé, de tény, hogy a DLSS a legjobb itt is.
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
válasz huskydog17 #41512 üzenetére
Minimum config for 1080p / DLSS Performance + Frame Generation: Nvidia RTX 4090
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
válasz gejala #41265 üzenetére
Én azzal fojtom el csírájában a dolgot, hogy nem nézem meg, milyen 1440p vagy 4k monitoron (vagy TV-n, ami itt van a gépem mellett) játszani, pláne egy magas képfrissítésű darabon. Így aztán elvagyok a heti 2-3 óra játék alatt a 11 éves fHD monitormon, amit kiszolgál a 3060 Ti 60 FPS-sel kényelmesen. Nálam valid az ár/érték alapú választás, mert nem a csúcskategóriára hajtok, mivel nincs is rá szükségem.
Az is nyilvánvaló, hogy aki sokat játszik és tud rá áldozni, az a lehető legjobb konfigot dobja össze, én is ezt tenném. És ha már 4k monitor vagy TV, akkor csak a legfelső polcról válogat az ember.
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
Semmi újjal nem szembesültem, no worries.
A chartjaidon nyilván jól szerepel a 4090, de inkább a legutolsó teszteket nézd meg, mit mutatnak. A pillanatnyi elérhető árakon az van, amit fentebb is mondtam, de tényleg zárjuk le, mert megértés legfeljebb részemről lehet. Meg is értem, eggyel fentebb leírtam, ennyi. Hagyjuk a perf/$ mutatót, senkit nem érdekel.
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
1,6x teljesítményt ad 2,67x áron. A 2080 Ti meg 1,53x teljesítményt adott 2x áron. Van ellenpélda is tehát. Tudjuk, hogy az Ampere-t az akkori körülmények elég rossz példává teszik.
Én mindent értek, amit mondtok. Nyilván mindenki saját maga kell felmérje, mire van szüksége, mit engedhet meg magának. Ha az abszolút csúcs kell, akkor ott a 4090, mindenki más (a többi 99%) meg veszi azt, amit jónak gondol.
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
válasz yagami01 #41249 üzenetére
Értem, mire gondolsz, de akkor lenne a helyén, ha hasonló perf/$ arányú lenne, mint a többi 40x0. De nem, mert sokkal rosszabb. Kicsit jobb arányú a 4080, de az is rossz a kisebb modellekhez képest. Nagyon érdekes, hogy pont azok a modellek mutatnak sokkal jobb perf/$ arányt, amelyekre fújjol a nép.
Hozzá kell tenni, hogy a csúcs mindig drágább volt arányaiban, mint a mainstream, tehát ebben nincs semmi új. A 4090 tökéletesen teszi a dolgát, elvakítja a népet a képességével, így az árát a felhasználók igazolni tudják saját maguk felé. Jensennek nincs is másra szüksége, robog az NV vonata, az AMD meg még mindig az állomáson szüttyög.
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
Milyen butaság? Nem érdekel az AMD akármilyen kártyája, nem arról beszélek. Arról beszélek, hogy a legrosszabb perf/$ és legrosszabb $/frame kártyáról áradoztok, mint a legmegérősebb. Nem, nem az a legmegérősebb, hanem a leggyorsabb, ami aránytalanul drága a többihez képest.
Nincs azzal gond, ha valaki csak egy 650k-s kártyával tudja elképzelni az életét, mert 4k ultra RT-re kell neki, azonban a piac 99%-a nem ezt veszi, mert nem tudja kifizetni, vagy nincs is rá szüksége, mert csak fHD-n van (nézd meg a nagyrabecsült Steam statisztikát). Tehát nekik nem éri meg, mert elég egy 4070 Ti is, vagy valamelyik sz@r AMD kártya. És akkor ott tartunk, hogy a 4070 Ti 61%-kal jobb perf/$ mutatójú, tehát egységnyi pénzért több teljesítményt kap, így neki a 4070 Ti a megérősebb.
De mindegy, legyen ennyi elég, aki érti, érti, a többi meg vegyen 4090-t, mert az a legmegérősebb.
Peace!
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
-
Yutani
nagyúr
Nem akarok személyeskedni.
Ha csak az RT teljesítmény számít 4k-ban, akkor nincs más választás, 4090 a legjobb. Ettől még nem feltétlenül ez a legjobb perf/$ kártya, "mindössze" a leggyorsabb, és ebben nincs is vita. Aztán mindenki arra költi el a pénzét, amire tudja.
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
válasz Alogonomus #41035 üzenetére
Éppen akartam írni, hogy biztos szívtál valamit, mert az itteni vélemények szerint a 4090 a legmegérősebb kártya mind közül. Aztán mondom megnézem a TPU-n a legutolsó perf/$ chartot, erre az jön ki, hogy $1600 áron a legrosszabb kínálatok között van. Egy sz@rabb van, a 6500XT. Bizony. Az összes többi kártya jobb mutatóval rendelkezik.
Ez alapján mintha baj lenne a zemberek fejével itten.Ez 4k tábla, de az 1080p és 1440p táblán konkrétan a 4090 a legrosszabb mutatójú kártya, de nyilván az nem érdekes, mert 4k-ra veszik a 4090-et.
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
Szerintem engedjük ez ezt a "nincs profit a csúcsterméken" dolgot, hiszen a gyártó egy egész termékskálát kínál, és azon belül az egyes termékeknek megvan a saját feladata: a csúcstermék elülteti a zemberek fejében, hogy azt a márkát kell venni, és a zemberek megveszik a gyártó középkategóriás termékeit, amelyeken a tényleges haszon van. A teljes termék portfóliót kell nézni, nem az egyes termékeket kiragadni.
Szerintem tudod te ezt jól, csak szórakozol a zemberekkel itten.
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
válasz huskydog17 #40850 üzenetére
Tehát eleve 4x2GB kocka lesz a kártyákon, nem 8x1GB. Hát úgy tényleg kell egy új PCB.
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
-
Yutani
nagyúr
-
Yutani
nagyúr
A megoldás szerintem a kettő között van. Nőtt a készlet mennyisége, viszont nőtt a készlet értéke is. Azt kizártnak tartom, hogy minimális készletnövekedés mellett nőtt duplájára a készletérték*, óvatosan azt mondanám, hogy a készlet mennyiségének növekedése olyan 1,4-1,5x lehet a dupla érték mellett. De bármit lehet mondani, nem tudjuk a mennyiséget.
* Ha csak GPU-król beszélünk. Amennyiben van olyan terméke az NV-nek készleten, amelynek értéke jóval magasabb a GPU-nál, akkor készlet mennyiség csökkenés mellett is duplázódhatott a készlet értéke. De szerintem ezzel nem mondtam újat senkinek.
[ Szerkesztve ]
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
-
Yutani
nagyúr
-
Yutani
nagyúr
válasz huskydog17 #40130 üzenetére
Tegnap én is néztem, hogy mi az a jó 6GB frissítés a DL2-höz.
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
A táblázat szerint a GPU TFLOPS-ban 27,5%-kal lesz lassabb, mint a 4070 Ti-n, a memória alrendszer változatlan. Óvatos becsléssel játékos teljesítményben 15%-ra mondanám a teljesítmény deficitet, az pedig a 3080 körül pozícionálja a kártyát. De majd meglátjuk, kíváncsi vagyok, mit teljesít.
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
válasz Petykemano #40112 üzenetére
Idézet volt egy fórumozótól. Viszont nagy igazság van abban, amit mondasz, hiszen anno nem lehetett kapni MSRP-n a 3080-at (2-3x áron csak), de most közel lesz talán a bolti ár az MSRP-hez. Ennek a szépséghibája csupán annyi, hogy nem az NV-n múlt, mennyiért mentek anno a 3080 kártyák, viszont azóta nagyjából visszatért a normális árképzés (persze vannak, akik nem hajlandók tudomásul venni akár itt a HA-n is, hogy a mining craze véget ért és senki nem kíváncsi a túlárazott termékükre), és a mostani árazás már igenis az NV-től függ. Én pedig azt mondom, MSRP-t az MSRP-hez, mert az mérvadó, és így zéró a perf/$ mutató fejlődése ebben az árkategóriában. Ráadásul az RTX 3070 MSRP-je $499, tehát egy komoly drágulás is lesz az xx70 kategóriában. Feltéve, ha tényleg $699 lesz az RTX 4070, de nem látom az esélyt, hogy ez is $499 legyen, mivel a teljes termékvonalon áremelést hajt végre az NV.
[ Szerkesztve ]
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
válasz Petykemano #39983 üzenetére
Őszinte leszek, az alapanyag drágulással annyira nem számoltam, de kell azzal is. Tehát a bekerülési érték az alkatrész drágulás és a termékpaletta feljebb tolódása miatt emelkedhetett. Nem hiszem, hogy csak az alkatrész drágulás miatt lett ennyire magas a ráfordítás, mert a 3 adat (volume, ráfordítás, árbevétel) változásának aránya szerintem nem igazolja.
Csak egy esetben tudom elképzelni, mégpedig akkor, ha a gyártó nem tudott módosítani a portfólióján, azaz minden termék kategóriából váltózatlan arányban tudott kibocsátani, mert mondjuk örült, hogy egyáltalán kapott +11% akármilyen GPU-t, hiszen mindent is eladtak.
#39985 fLeSs: Tehát akkor változatlan portfólióval mentek és csak a beszerzési árak emelkedése miatt nőtt a ráfordítás, nem pedig azért, mert magasabb kategóriájú termékeket gyártottak, amelyeknek magasabb a bekerülési értéke.
[ Szerkesztve ]
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
Első olvasatra menjenek a fenébe, de ha belegondolsz, hogy 2020-ban az a 2.6% nettó profit mennyire alacsony, akkor 2021-re azt csak "normális" szintre hozták.
Viszont érdekes, hogy a sales volume csak 11.5%-kal ment feljebb, de a kiadás 61%-kal. Ezt úgy tudom megérteni, ha feltételezem, a volume zömét magas bekerülési értékű termékek tették ki. Ez korrelál a magasabb árbevétellel és a drágább termékeken érvényesíthető magasabb haszonnal, amit látunk is.
#tarcsad
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Kuponkunyeráló
- Fűzzük össze a szavakat :)
- DUNE médialejátszók topicja
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Politika
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Úgy gondolja az NVIDIA, hogy az új GeForce-okon nem olvadhat meg a tápcsaltakozó
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest