-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Tiszta sor, de azt azért osztották meg, hogy lássák mennyit hoz az új dizájn natívan, tehát a trükkös dolgok nélkül. És sok játékban ennél is kevesebb lesz az előny, mert az RE4 azért lett kiválasztva, mert az egy best case közeli scenario.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ezt az NVIDIA osztotta meg a hivatalos prezin. Nekik szerintem elhiheted.
#47849 PuMbA : Az RT-nél valós teljesítmény az igazából ott van, ahol a 40-es széria teljesítménye volt, mert minden előny, amit említettél olyan funkciókból jön, amelyek a DirectX Raytracingben nem érhetők el. Az nagy kérdés, hogy a Microsoft ezeket mikor építi be. Egyelőre nagyon lassan haladnak a DXR fejlesztésével, mert a traversal shader is évek óta csúszik. Az NV újításai még nincsenek is megszavazva a GAB által, és ez a lépcső nagyon fontos, mert az NV-nek a DGC-je is évek óta ott áll a Microsoftnál, pedig kész, alapvetően a legújabb hardverek is támogatják, a konkurens hardverek is, és sehol sem tart még. A szabványosítása el sem kezdődött.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Itt van teljesítményteszt DLSS4 nélkül. A Resident Evil 4 DLSS nélkül, vagyis natívban. Azért lett ez kiválasztva, mert ez a best case scenario. Fix szám nincs, de ott ez fps-t jelent. 10-20% között van az extra.
Ugye a többinél azért sokkal nagyobb az előrelépés, mert 1 vs. 3 generált képkocka van összehasonlítva.
#47843 b. : Nem altatnak. Kiadták eléggé világosan, hogy mi van. A kép, amit beszúrtam az az fps-t méri, nem számítási teljesítményről van szó.
[ Szerkesztve ]
-
Quadgame94
őstag
Ezzel az a baj, hogy a magok száma / SM nem változott. A számításokhoz ezentúl is ugyan annyi mag áll rendelkezésre, csak nincsenek dedikált magok. Hatékonyságot növeli, de számítási teljesítményt alig. Illetve játékokban fontos FP32 mag nem lett több. Maradt ugyanannyi.
[ Szerkesztve ]
-
Quadgame94
őstag
Látom megy a relativizálás már most Ohh hát az nem is olyan rossz. Ha az egyik legdrágább modellhez hasonlítod, az USD árfolyam csúcsán akkor ja, nem olyan rossz az 1.1 milliós 5090 a szintén ennyibe kerülő 4090. Főleg hogy jó ha gyorsabb lesz 35 százalékkal.
[ Szerkesztve ]
-
BerserkGuts
őstag
hát az nem lesz sok ha azt nèzzük az átlag 60fps is sok 4k-ban inkább 40-50 szokott lenni dlss nélkül
Akkor 15-20fps nyers erőben
12600KF/ROG Strix 4070ti/ROG Strix B660/Noctua NH-D15S/ROG Strix AuraEdition 850W/Hisense 65" 144Hz 65E7KQPro/SamsungOdysseyG7 32" 1440p/ThermaltakeTower900/RazerViper8K/F4-3200C14D-16GFX(FlareX)/Kingston A2000
-
félisten
Jensen megjegyzése a Videoradz részére elég sejtelmes volt. Ez a jövőbe számol nem a múlból magyarázat lehet a DF vidóelemzésére amiben az inputlag is benne volt az FG mellett.
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
KRoy19
őstag
"Viszont aki a folyamatosság miatt szeretne sok FPS-t, ÉS érzékeli is a különbséget 100 és 200 között - na az egy igencsak szűk réteg, szerintem.
Egyelőre inkább arra hajlok, amit omfgk mond, hogy a farokméregetésen kívül ennek igen limitált hozzáadott értéke lesz...."
Igen, mondjuk ebben is van valami. -
KRoy19
őstag
Szerintem a legtöbb casual gamer az csak a folyamatosság miatt akar több FPS-t, és nem az exploitok miatt, vagy az alacsonyabb input lag miatt(a legtöbben valószínűleg azt sem tudják, hogy mik ezek).
Szóval szerintem pont az a niche, aki alacsony input lagot és exploitok kihasználásának lehetőségét várja a magasabb FPS-től.
[ Szerkesztve ]
-
deathcrow42
aktív tag
Jah itt az egész még képlékeny, mert igazából még csak az Nvidia prezentáció grafikonja által lederivált pixelszámok vannak perpillanat
Ada - Blackwell közt ezek a "hozzávalók" hozhatnak gyorsulást, különféle arányban:
- Ada - Blackwell arch
- Cuda count
- Cuda órajel
- GDDR7 bandwidthEbből csak a Cuda countot tudjuk meg a GDDR7 sávszélt, de pl. az órajel sem biztos, mert ami boost clockot ír az Nvidia, lehet a plussz TDP miatt simán 300-400 Mhzel magasabban lesz az aktuális clock.
[ Szerkesztve ]
Ex frostshock.eu szerkesztő :)
-
deathcrow42
aktív tag
Nem számoltam ki excelben, ha ilyenre gondolsz, de a mutatott számok az nvidia preziben, a 4090/5090 közti órajelek és cuda számok aránya, és ezek a raszter benchmarkok eredményei nálam ezt vetíti előre.
A GDDR7 általi fejlődést nem látom a non FG teszteknél, ezért mondom, hogy lehet az az AI feladatok során van hatással.
Természetesen biztosat majd Jan 21 után tudunk amikor nda off, megkapjuk a TPU, GamersNexus, HWUnboxed, Guru3D és társait
[ Szerkesztve ]
-
AsakuraDave
őstag
Ember mégis mit kell ezen agyalni? Nézz már rá erre, ez official nVidia footage:
Ezt akarják eladni "gamereknek"? Komolyan, ennyire hüjének néznek minket? Nevetséges.
[ Szerkesztve ]
There's only one thing that hurts people more than lies. It's saying out loud the truth and facts.
-
Egon
nagyúr
Más. Megkapó az a természetesség, amivel az eddig az arázásra panaszkodók azonnal áttértek a teljesítményre való panaszkodásra - amiről ugye jelenleg elég kevés információ áll rendelkezésre
Nem meglepő, ez van amikor savanyú a szőlő...
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
deathcrow42
aktív tag
Simán megy a túlzott negativitás, a helyén kell kezelni a dolgokat.
Az előzetes várakozásokkal meg pricing “leak” infókkal ellentétben kifejezetten pozitív az Nvidia árazása. (Nem lett olcsó, de szerintem az általánosan elvárt alá mentek)
Az új hírek szerint a TSMC is visszavett az áremelgetésből, amikor felröppent a hír, hogy az Nvidia a Samsung 2nm-t is nézegeti.
[ Szerkesztve ]
-
arabus
addikt
Nem akarok arcoskodni veled,csak bután számolsz és ezt akarod mindenáron bebizonyitani hogy helyes.
Ird be a keresőbe a 4090-et kidobja ha elmész és megrendeled min 1,080000 ft.
Úgy hogy a kártya msrp-je 1599usd-650e ft.
Aztán most magyarázhatod igy is meg máshogy is de ezeket ennyiért lehet beszerezni.
Útálom az AMD által gyártatott szemeteket,és azokat is útálom akik nem útálják ezeket!
-
arabus
addikt
Nem tudom hogy jött ki neked ez az ár de azért azon gondolkodj el hogy bármelyik cég beletesz félmillát egy olyan termékbe(azért hogy csak árulhassa a kedves vevő kedvéért) ami azért visszaküldhető és lehet hibás is és lehet hogy csak nem tetszik vagy épp picit cirpog-nem fog erre semmilyen számára megtérülő hasznot rátenni.
Ne nevettess.
Akkor bárki leül otthon vesz egy kiló aranyat vagy 5 kriptót és keres vele ugyanúgy hogy meg sem mozdult érte.
Érted?Útálom az AMD által gyártatott szemeteket,és azokat is útálom akik nem útálják ezeket!
-
arabus
addikt
A sarokból mondom neked,hogy majd nézd meg a bolti árat,oszd vissza dollárra és megkapod amit gondoltam.
Egyébként teljesen korrekt árak lettek.
Az AMD-nek nem is kellett bejelenteni mert felesleges is lett volna,tudták ezt ők is.Útálom az AMD által gyártatott szemeteket,és azokat is útálom akik nem útálják ezeket!
-
KRoy19
őstag
Az a vicc, hogy az emberek saját maguk gerjesztik a hisztériát azzal, hogy reagálnak minden utolsó "leak"-re.
Ha csak annyi lenne ezekre a reakció, hogy "jóvan üljél le, majd megvárjuk a hivatalos bejelentést", akkor nem lenne semmi hiszti és az Nvidia is hiába próbálná ilyen sunyi módszerekkel felmérni a piacot.De hát tudjuk, hogy milyenek az emberek. Szeretnek drámázni.
[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
Nekem egyelore nagyon ugy tunik hogy az aktualis teljesitmeny szintet tartjak meg aktualis aron. Tehat most van egy $999 4080S es lesz egy 5070Ti ugyanolyan teljesitmenyel szinten $999 aron. Az 5080-at toljak minel kozelebb a 4090-hez es az lesz $1299-$1399 hogy azt mondhassan "nesze nektek 4090 teljesitmeny olcsobban!". Az also szinten pedig lesz egy 12GB 5070 a szinten 12GB eredeti 4070Ti teljestimeny szintjen ugyanazon az aron $799-ert. Aztan elmagyarazzak hogy ez a "fejlodes ara es most jon az AI paradicsom" es az utolso powerpoint dian a klasszikus napszemuveges "deal with it" GIF lesz.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
hahakocka
őstag
Ja de nem lesz jövőbiztos az 5060, s lehet venni 1-2 év múlva újat még ha hozza os a 4060Ti-4070 et a 8gb semmi ma már FHD re is max low-medium egy 150e ft os kártyára az vicc. S lehet sajna ugyanez lesz igaz 9050 re vagy nem tudom mi lesz most AMD nél az is elvileg 8GB állítólag. De lehet lesz 10-12gb változata is ki tudja ala Intel. A 8gb ost kerülni kell mint a szennyest.
[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
Hat nem tudom, nalunk peldaul irodaban van ugy, hogy a laptopra 2 kulonbozo monitor van kotve (27" mindketto, de vendor csere volt Dellrol HP-ra) es a siman weblap elteroen nez ki, plusz a laptopon is.
Nyilvan nem ugy ertem, hogy Petike 100% szaturacioval nyomja a Valorantot, hanem teljesen masok a monitorok, mas lesz a kep.
-
félisten
Nem biztos,hogy erről van csak szó.Én bízok abban,hogy a AI alapú felskalazast mutatjak be.Az mellé minden ilyen eljárás jól jön,mint a textúratömörítés.Nagyon látványos volt a bemutató róla.
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Busterftw
nagyúr
-
cucka
addikt
Szerintem a fals az, amikor kizárólag a vram-ról kell beszélni, mint az egyetlen fontos bottleneck-ről.
- A 4060ti-nél láttuk, hogy ha hurka a gpu, akkor a több vram impaktja közel sem akkora, mint amit egyesek hiszenk. Igen, megszűnteti a vram bottleneck-et, viszont utána nagyon hamar raszterizáció bottleneck lesz.
- Azt is láttuk, hogy a gyors gpu-nál komoly korlátozó tényező lehet a vram. Nem véletlen, hogy a 4070ti-nél a super-re már rárakták a 16gb vram-ot. (Valójában nem rárakták, hanem másik chip, mindegy)Namost ha az 5070-es spekulációkat nézed. Ez egy 250 wattos kártya lesz, pontosan úgy, mint a 4070ti. (Ami szerintem túl sok)
Ha csak egy minimális generációs előrelépést feltételezünk, akkor teljesítményben a 4070tiSuper szintjét meg fogja ütni, talán picit még fölé is lő. Na itt már valid kérdés, hogy a 12gb vram korlátozó tényező-e - valószínűleg igen, sokkal jobban, mint egy mezitlábas 4070-nél.Viszont ha 12gb vram-al fog jönni, azt se bánom annyira, mert az pont növelné a 4070-es kártyám jövőállóságát .
-
félisten
1,és akit zavar az mit csináljon?
2 és akit ez zavar ,de kevésbé zavar mint az,hogy máshol másban kell konkurenciát kötnie
és adott mennyiségű pénze van...[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
Arra próbáltam utalni, hogy ez a 12gb vram probléma ez sokkal kevésbé fontos, mint amennyire itt előadja mindenki. Ezért simán valószínű, hogy az 5070-es is ennyivel fog érkezni.
Én kb. két hónapja vettem 4070 supert, és teljesen biztos vagyok benne, hogy 1-2 évig semmilyen problémát nem fog okozni a kevés vram.
Ahogy abban is biztos vagyok, hogy lesznek még olyan játékok, amik PC-n kapnak olyan beállítási lehetőséget, amihez a 12gb vram kevés. Na és?Asszem a legújabb far cry-hoz le lehet tölteni textúra pakkot, ami 16gb vram-ot igényel. Most akkor emiatt egy csapásra elavult lett a 4070-es kártyám? Vagy mi van, ha jövőre kiadják azt a textúra pakkot ami 32gb vram-ot igényel? Dobjak el kapát-kaszát és rohanjak majd 1 millióért 5090-et venni, mert minden más hirtelen egy csapásra elavult lett?
[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
A CS úgy jön ide, hogy ad egy kis kontextust, mennyi embert érint a vram probléma. Ha a játékosok számát nézed, egy marginális kisebbség az, akiknél a 8gb vram limit egyáltalán problémaként felmerül.
A 12GB azért sem fog nagyon hamar elfogyni, mert a current gen konzolokban összesen 16GB RAM van. A legtöbb komoly játék krosszplatform, és akkor meg be kell férni alapesetben ebbe a mennyiségbe.
Szóval amíg ez a konzolgeneráció releváns, addig valószínűleg 12GB vram elég lesz arra, hogy jó játékélménnyel, nem full lebutított grafikával tudj játszani.
Persze semmi se zárja ki, hogy a pc játékosoknak megadják az opciót arra, hogy nagyobb textúrákat használjanak, és ezt meg is teszik. De hát a 4080-as és 4090-es kártyákat is el kell adni. Amikor a játék töltőképernyőjén ott az nvidia logó, akkor erre is gondolj .#45958S_x96x_S
Olyat szerintem senki se állít, hogy tökéletesen elég lesz a jövőben is. Max annyit, hogy a mostani konzolgeneráció végéig a 12GB kártyákat nem kell temetni.
De előbb-utóbb minden elavul. -
cucka
addikt
2 éve már folyamatosan "hamarosan kevés lesz".
Jelenleg van kb. 5 játék a piacon, amik 4k ultra RT-ben egyértelműen kifogynak a 12gb vram-ból. Lehet, hogy nem 5, hanem több, mondjuk 7. Vagy 8.
Ugyanezek a játékok alapvetően a csúcs kártyákon képesek csak 4k ultra rt-ben jól futni, ahol 16 vagy 24gb vram van, mert hát azért csúcskártyák.
És amúgy ha összeadod, a counter strike-al többen játszanak, mint ezekkel a játékokkal összesen. Háromszor.Én értem a problémát, meg az elméleti vram korlátot. Csak a való életben, a benchmarkok világán túl nem látom ezt akkora horderejű problémának.
[ Szerkesztve ]
-
DudeHUN
senior tag
Motortól is függ, hogyan van megoldva a streaming része. Nem csak a GPU foglalkozik ezen adatokkal.
Például Space Marine 2 esetén a külön 4K textúra pakk háttértár és CPU igényesebbé is teszi a játékot . Hiába fér bele "minden" a VRAM-ba. Van elég VRAM és nem magasabb kategóriás CPU-d, akkor azt veszed észre lassabb a játék, pedig VRAM simán elég.Gamer for Life
-
veterán
Értem kiemelném a 1080Pmaximum+RT 12220mb
Vagy ott tartunk hogy az NV--nél a 280e kártya az alsó kategória?Tudom jön a vedd lejjebb a texturát, ülj alacsonyabb széken stb. De mint mondtam le lehet venni a felbontást 640x480-ra meg low textura és akkor tutkerály minden
Ha ugyanebben a teljesítmény-kategóriában valaki még 2-2.5 évre 12GB-tal indul, akkor várhatóan lesznek gondjai.
[ Szerkesztve ]
-
Chiller
őstag
Ehm, dehogynem volt crypto madness. Nicehash meg ETH dübörgött ezerrel többek között.
Konkrétan akkor jöttek ki az első LHR VGA-k. 30xx szériánál.
https://www.techpowerup.com/282342/nvidia-officially-announces-rtx-30-series-lhr-lineuphttps://www.pcmag.com/news/inside-the-gpu-shortage-why-you-still-cant-buy-a-graphics-card
Több ismerősöm is beleugrott és 10-12 hónap alatt vissza is hozták a VGA-k árát.
Pontosan tudom, mert akkor vettem utoljára VGA-t és NV helyett 6800XT lett (amihez szintén rengeteget (hónapokról van szó) kellett küzdeni, hogy csak "kicsit" túlárazva hozzájussak alzánál)."Azt a Jóisten sem tudja már kibogozni, hogy a Covid miatt megnőtt a kereslet vagy az NVIDIA gyártott keveset. "
Ki van az is bogozva a fenti pcmag linken, sorra dőltek meg az NV eladási rekordok, mentek a GPU-k egyből a gyárból a mining rigekbe.[ Szerkesztve ]
-
Chiller
őstag
Bocs, de az ugyanúgy az NV sara (is) volt, ha lett volna elég termék (+rendes szeparáció gamer kontra crypto / business / cuda, stb vonal), akkor nem lett volna értelme scalperezni. De másféleképpen is lehetne ez ellen védekezni - már persze ha akarna a kereskedő/gyártó.
Ugyanez megy most X3D procikkal, vagy anno a PS5-el megjelenéskor. Ha eleve kevés termék érkezik a piacra, akkor könnyű feltolni az árakat.
#45738 Busterftw
Lehet ez is, lehet az is. Mindenesetre elfogadom a véleményedet[ Szerkesztve ]
-
huskydog17
addikt
Nekem erről eszembe jutott az egyik lottó reklám: Megtörténhet!Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ
-
yarsley
aktív tag
Nem én találtam ki, redditen rendszeresen mondják, hogy vannak olyan régiók, ahol az AMD kb fel sem merül mint opció. Kb teljesen le van írva mint egy használhatatlan termék.
Edit: 200-300USD kategóriában inkább használtat vesznek. Egyébként EUban pont viszonylag "erős" az AMD[ Szerkesztve ]
... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
fLeSs
nagyúr
Sztem nem csakis ezért vagy azért, hanem is-is.
A 4060/Ti kártyák eléggé le lettek húzva amikor megjelentek (alig gyorsabbak mint az elődök + drágák) és elképzelhető hogy nem fogynak eléggé így érdekében van az NV-nek hogy frissítse ezeket HA nem éri meg nekik árat csökkenteni (hanem inkább azonos áron de újabbat/jobbat adnának el). Amúgysem jellemző az NV-ra hogy árat csökkentsenek, inkább kijönnek vmi újjal.
A másik lehet, hogy meg akarják előzni az AMD-t az alsókategóriában ahogy írod mert most az AMD pletykák eléggé felkapottak, hogy ilyen olcsók meg olyan jók lesznek.
Bár kétlem, hogy nagyon foglalkoznának az AMD-vel.[ Szerkesztve ]
"Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
S_x96x_S
addikt
> Nincs ennyire hűséges bázisa az NVIDIA-nak
A vásárlókat durván több csoportba lehet osztani:
- AI/CUDA felhasználók
- Ár/teljesítmény alapján döntők
- Trendkövetők ( ami most a menő ... )
- Véletlenszerű vásárlók ( mert az összerakott konfigban ez volt )
- Márkahűek ( jóban - rosszban együtt )
- Gamer-ek ( mi ad jobb játékélményt )
- Professzionális felhasználók ( 3D modellezés, grafikus, videóvágás, .. )
- Negatív tapasztalatok a konkurenciával
- Szakmai ajánlás alapján
- nVidia részvénye van - nem árt a példamutatás
- ....[ Szerkesztve ]
Mottó: "A verseny jó!"
-
yarsley
aktív tag
Ez a sok egy relatív fogalom, főlleg mikor az Nvidia - AMD piaci részesedése 88 - 12%. A piac jó részén kb AMD tök mindegy mit hoz ki, a népek mindenképpen Nvidiát vesznek.
Én úgy érzem ti egy kicsit túl dramatizáljátok ezt a veszélyt.
De megint; kétségtelen tény hogy ha Nvidia felkészül és hoz valamit az RDNA 4 ellen az az okos döntés Nvidia részéről.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
félisten
Na igen van benne valami. Meglátjuk, én azt gondolom abból a szempontból lehetséges forgatókönyv, hogy az Nvidia mostanában tartogat mindíg valamit extrában. Azért is osztottam meg hogy legyen ilyen is
-
félisten
De itt az előző generációs önmagukhoz nézi a kártyákat, nem egymáshoz. Most nem tudom pontosan hogy super vagy sima,.de például az 5090 több mint 30 % kal nagyobb GPu mint a 4090 (16 K vs 21 K) 5080 viszont alig 10 % kal nő(9700 vs 10700) az 5070 pedig 5700 ról 6400 ra nő ami minimális 10%, sőt ha a 4070 supert veszem alapul akkor csökken ( 7200)
Szóval kicsit csalóka ez a táblázat ,meg hát pletyka, lehhet kamu éppen. De az 5090 simán egy dupla eresztés az 5080 hoz képest és 32 % sokkal több növekedés minden szempontból a 4090 hez, RT magok, memória stb ami befolyásolhatja az RT teljesítményt.
Szerintem célszerű a rasztert venni alapul, ott azért az 5070 től minimum elvárás a 4070 Ti, hisz az a következő lépcső.[ Szerkesztve ]
-
félisten
Nehéz ezt azért megmondani így, hogy mérik az RT. Elképzelhetőnek tartom azt hogy a 70 -es kártyák fognak versenyezni kvázi az AMD portfólióval és ott az olcsósítás oltrán feláldoznak olyan funkciókat vagy fejlesztést amit a két felső házas megkap.
-
S_x96x_S
addikt
> Amúgy a boomer generáció ...
Amúgy Huang Zsen-hszün - boomer.
És Zuckerberg ezt írta róla "He's like Taylor Swift, but for tech"
Még szerencse, hogy a magyar nyelvtan őrei -itt nem járőröznek.
mert akkor számon kérnék a magyarosságot:
""
Huang Zsen-hszün [ Keleti névsorrend, ismert angolosított nevén Jen-Hsun (Jensen) Huang (hagyományos kínai: 黃仁勳, egyszerűsített kínai: 黄仁勋, pinjin: Huáng Rénxūn; Tajpej, 1963. február 17. –) ]
"""
Persze a Prohardver is - sokszor az angolosított nevét használja.Mottó: "A verseny jó!"
-
Devid_81
félisten
De ha bejon akkor lesz jajjgatas, de sebaj ott lesz az a csinos es jokepu 5090 ami "picivel" tobbert sokkal jobb
Szerk: en meg ekozben ultra brutal high-rol leveszem a grafot highra es jatszok tovabb nyugodtan 1080p-ben kovetkezo generaciog inkabb, a millios VGA-kat meghagyom annak aki megszavazta
[ Szerkesztve ]
...
-
félisten
Ez a legnagyobb probléma szerintem.
Plusz az RTX professzionális szériából is nő a kereslet workstation vonalon,ahol ugyan ez a GPU is kerül beépítésre jóval drágábban.[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
-
-
fLeSs
nagyúr
Én is jósolok.
Sztem a 4000-hez képest lényegében azonos gyártástech mellett lényegében a 4080-hoz hasonló cuda szám mellett nem lesz 4090 sebességű az 5080. Jó esetben a 4080 és a 4090 között lesz félúton.
Az árral kapcsolatban pedig a logikám azt diktálná, hogy bizakodhatunk egy $1000-ban, mert az eredeti 4080 $1200-ért irtózatosan befuccsolt, ezért is jött a 4080S $1000-ért.
Bár ott volt még némi konkurencia - 7900 XTX - bár kétlem hogy a 4080 helyett tömegesen vettek volna 7900 XTX-et a népek.
Az 5080-nak elvileg már nem lesz konkurenciája, szóval az NV úgy árazza ahogy akarja.[ Szerkesztve ]
"Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
félisten
Igen kb a fenti kép ha igaz lenne akkor ezt adná , 30-40% körli előrelépést így összesítve.
Én 16 GB vrammal ellenék egy daraig.RGT meg hát csak a szokásásos,Tipikus C&B..
[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
Illetve errol mar volt szo, hogy az elmult evekben nott a joleti szakadek az userek koreben, a PC gaming is egyre dragabb lett, tehat aranyosan nott azoknak az aranya akik "megengedhetik" maguknak az egyre dragulo hardvert.
Szerintem generaciorol generaciorol sokkal tobben vettek XX90 szintu kartyakat, es ha mar van penz, akkor megveszik a jobb piacvezeto megoldast.
Ez a "addig amig a takaro er" erveles oke, de amikor eleve high-endet lo be az user, akkor inkabb Nvidiat valaszt, mar csak azert is mert az AMD ott nincs jelen annyira.
-
S_x96x_S
addikt
> Ez olyan logikusan hangzik, de melyik piaci számmal tudod alátámasztani?
azért logikus mert ez az "addig nyújtózkodj ameddig a takaród ér" elv.
Persze sok korlát létezik a felhasználói igényekre és az álmodozára
de azok között az egyik legerősebb a pénzügyi lehetőségek korlátja.én speciel szeretnék majd egy B200 -ast,
mert ideális lenne az AI-s tesztelgetéseimhez,
de mivel rám is vonatkozik az "addig nyújtózkodj ameddig a takaród ér",
lemondok róla. ...
Meg amúgy is a tesztelgetéshez elég, ha bérlek egyet pár napig.Mottó: "A verseny jó!"
-
félisten
A 4090 olyannyira egyedül áll a csúcson, hogy az előnye az AMD számára egy generáció ugrást jelentene a 7900XTX hez nézve. Én megértem hogy aki azt vesz, az leszarja az ár/értéket ,mert neki az a teljesítmény kell és kész.
Ő is tudatos vásárló és van is rá pénze.[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
pár megjegyzés:
> 25% core órajel növekedés kapcsolódó sávszélesség-növekedés nélkül: cca. +20%
> Architektúra fejlődés: cca. +5-10%A fenti - kettő - összefügg.
Az "Architektúra fejlődés" (is) felelős az órajel növekedésért.
( feltéve ha a N4 -> N4P érted ez alatt )
[ Ha nem a gyártási architektúrát érted - akkor persze jogos lehet ]úgyhogy maradjunk az 1.1 * 1.2 -ben - ami -> 1.32
persze, hogyha az RTX 5080 CUDA magjait felszorzom
( 10752 * 1.32 = 14192 ) az még mindig kevesebb mint a 16384kb. 1.52x * 10752 - adja ki a 4090 cuda számát.
és ~1.63x kellene, hogy a 4090+ 10% meglegyen.
EDIT:
És persze ott van a kevesebb VRAM esete.
16Gb VRAM - 4K és 8K max beállításnál már problémás lehet.
8K-nál meg én nem látok reményt - hogy pariban legyen egy 24GB 4090 -el.[ Szerkesztve ]
-
gejala
őstag
-
félisten
Plusz lehetenek érdekességek. Anno volt ugye az az infó, hogy ez lesz az átmenet az MCM hez, nem tartom kizártnak hogy az 5090 monolitikus de valójában két GPU fürtből áll és az 5080 ennek valójában a lényegesen lassabb részegysége.
így ( elméletileg) olcsóbbnak ( az 5090 hez nézve) kellene lennie magának a GPU nak. Ehhez viszont hozzáadódik hogy önálló formában kimaxolják fogyasztásilag, (míg összeállítva nincs erre szükség) hogy azért eladható legyen valahova beesik a 4080 és 4090 közé teljesítményben
Még van az az infó is hogy lesznek olyan szolgáltatások amit ismét csak az új gen támogat.ű
Volt egy régebbi, talán 1 éves infóm itt, ő az, elég érdekes dolgokat írnak benne akár DXR akár DLSS, akár az RTx 5000szempontjából. Abu is többször kitért mostanában a DXR megújulására..[ Szerkesztve ]
-
Quadgame94
őstag
Az órajelek árulkodóak lesznek, illetve maga a Blackwell magok sokkal hatékonyabbak és gyorsabbak is lehetnek. Az én véleményem, hogy lasabb lesz, mert magszámban túl nagy a deficit.
Ár szempontjából 1200 USD-ra lehet szerintem számítani az 5080 esetében. Főleg hogy az AMD RDNA4 top kártyája maximum a 4080 Super szintjét hozhatja, de lehet csak a 4080-ast.
-
S_x96x_S
addikt
> OK, hogy ez egy találgatós topik
ha az N4 és az N4P - úgy aránylik - mint a 4N és a 4NP
akkor +6% Performance + same power alatt ( via ) várható.
de mivel:a TGP is változik - nehezebb a számítás.
- RTX4080 default TGP 320W
- RTX5080 default TGP 400W
- RTX4090 default TGP 450WDe amúgy nagyon sokkal többnek kellene lennie
a boost clock-nak, mint 10%,
hogy pariban legyenek - mindenben is.
( kép forrás )[ Szerkesztve ]
-
paprobert
őstag
"Ha tényleg ilyen hurka lesz az 5080 configja"
Ha az emlékem nem csal, történelmileg a csúcskártya 50%-át tudó konfiguráció a generációkban általában a **60-as kártyát takarta...
Nekem ez egy kissé buszszélesített, overclockolt 5060-nak néz ki.
Félve merem csak kimondani, de ez alapján arra készül az NV, hogy 5080-nak adja el az 5060-at.
[ Szerkesztve ]
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
S_x96x_S
addikt
> Ezzel együtt az 5080-as pletyka elég viccesen néz ki
Talán a Kínai piaci embargó miatt nem erősebb,
Az RTX 5080 -as teljesítménye nem mehet a 4090D - felé,
sőt meg se közelítheti, hogy legyen tér az 5090D-nek.Persze egy "RTX 4080 Super" mellett meg még furcsább az új 5080 pletykált konfigja.
-
GDDR6-osnak GALAX GeForce RTX 4070 2X OC viszont a leírás alapján nem volt OC mód bekapcsolva ami ennél a kártyánál szoftveres módon kapcsolató be.
GDDR6X esetén az FE-t használták
Az órajeleket valóban nem látjuk de feltételezhető hogy azonosak mert gondolom nem volt throttling, TDP meg egyforma (bár több juthat a GPU-nak a lassabb ramokkal).
Metro extreme okozhat meglepetést, látszik hogy egyre nagyobb a felbontás növekedésével a %-os eltérés, ennél a játéknál meg a scaling miatt jobban kijön.
Illetve azt sem tudjuk hogy a vram időzitései milyenek. Jobban hajtott GDDR6 lehet rosszabb időzítéssel fut.
Szóval 5% az csak az órajelre igaz, időzítéseket nem ismerjük.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Titanium besorolású Thermaltake táp érkezett az 1 kilowattot átlépő szegmensbe
- Horgász topik
- Robogó, kismotor
- Suzuki topik
- Már csak a harmadik Kínában az Apple
- Path of Exile 2
- Samsung Galaxy A5 (2017) - lottóötös
- Mesterséges intelligencia topik
- További aktív témák...