- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Videó stream letöltése
- Microsoft Edge (a Windows Internet Explorer utódja)
- OpenWRT topic
- Linux Mint
- Windows 11
- Itt az AI-képes hallókészülék
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Trump miatt fejezhette be sokszínűségi programjait a Meta és az Amazon
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
yarsley
aktív tag
A franc se tudja, valószínűleg redditen. Most hogy utána gugliztem (többször is), semmit nem találok róla, hogy mennyire lesz kompatibilis 2GB-os modul a 3GB-ossal, és lehet hogy én emlékeztem rosszul (Clamshelles megoldáshoz kell jobb PCB), illetve amit Yutani is említ, hogy magához a GDDR7 ugráshoz is.
Amit sikerült találni, hogy 2GB-os GDDR7 modulok 266-os BGA tokozással jönnek, ha valaki talál hasonlót 3GB-osban azzal össze lehetne vetni.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
válasz bjasq99 #47617 üzenetére
A 3GB-os modul nem csereszabatos a 2GB-os modullal, komplexebb PCB kell neki több réteggel, plusz a 3GB-os modul is biztos sokkal drágább mint a 2GB-os változat.
Amíg a laptop 5090-nél könnyedén ki lehet gazdálkodni az árat az 5060-on biztos nem fér bele, vagy túl közel kerül a 5060ti-hez (ha már lesz egyáltalán). Meg merném kockáztatni hogy még az 5070-re se tudnák rápakolni, csak egy komolyabb áremeléssel.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
Upsz, kikerült egy 24GB-os 5080 doboz.
Forrás
... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
Jól sejtem, továbbra sincs semmi infó hogy lesz-e 24GB-s 5080 vagy 18GB-s 5070?
... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
válasz hahakocka #46800 üzenetére
Szinte biztos, hogy nem annyi lesz. Az egyik komment meg is magyarázza, hogy miért rakják ilyen magasra.
this are just the upper end of estimates by retailers to enter something in the system that won’t get them a loss if someone accidentally orders a card before final pricing is set.
-
yarsley
aktív tag
válasz Devid_81 #46784 üzenetére
Super változat akkor van, ha "átdolgozzák" a chippet és más magszámmal jön ki az új változat. Ha csak a memória méretben lesz eltérés az simán 5070 12GB - 18GB-tal lesz jelölve szerintem
#46774 S_x96x_S :
I can announce that after Blackwell, there's another chip. We're on a one-year rhythm,
Nem vagyok benne biztos, hogy ezt akár meg NV is meg tudja lépni, úgy hogy nem menjen a minőség romlására. Szerintem mi is meg ők is jobban járnának ha másfél év lenne az az egy.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
5090 laptopnál az ár nem számít, mert abból a 3000+ USD-EUR-ból sokkal könnyebb kigazdálkodni a 3GB-s GDDR7 árát mint mondjuk 600-700 dollárból.Mondjuk ha kellóen nagy lyukat hagynak az 5070 meg az 5070 ti között akkor simán el fog férni, csak szerintem hamar ne várjuk csak úgy nyár közepén, amikor már normalizálódik a 3GB-os modul ára.
#46777 deathcrow42:
Nintendónak az a lényeg hogy olcsó legyen, és mivel Samsung fabok nincsenek igazából csúcsra járatva, ezért sokkal jobban megéri ott gyártatni. Még azt is el tudom képzelni, hogy a nagy volumenű megrendelésre kaptak külön kedvezményt (amit TMSC nem adott volna meg egy top node-on)... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
Videocardznak is volt erről egy cikke, de azt is törölték, lol
Itt egy korábbi kínai árlista összehasonlítás képen.
Mondjuk én a +46%-ot az 1600 USD-ből számolnám, és a helyi kínai árat hanyagolnám, úgy (áfa előtt) $2336-ot kapok a 5090-re és $1260-at az 5080-ra
-
yarsley
aktív tag
válasz tipuka #46671 üzenetére
A Forint romlott, a dollár erősödött, a Trump tarifáknak elég valószínű, hogy árfelhajtó hatásuk lesz még az EU-ban is... Plusz már a 40-es szériánál láttuk, hogy NV hogy áraz ha nincs igazi konkurencia.
Szóval szerintem aki tudott mondjuk nyáron venni 235-240-árt egy 4070S-t az jól járt, aki meg várt az meg valőszínüleg nem.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
válasz Sontir Fel #46633 üzenetére
A videóra nem tudok reagálni mert már leszedték, de szerintem totalitás kapufa lesz a 1500+ USD 5080. Ugyan van egy rétek aki meg tudja eszt a szintet fizetni, meg hajlandó is ennyi zsetont rááldozni, de csak akkor ha sok RAM van rajta.... A kockák nagy része meg inkább vagy kihagyja ezt a gent vagy lejjebb megy egyel.
De szerintem csak valami trollkodásról lesz szó, ennyire NV vezetés nem lehet hülye
[ Szerkesztve ]
-
yarsley
aktív tag
válasz deathcrow42 #46538 üzenetére
Én megkockáztatom hogy 450-ért is, ha 5060TI 500-ért jön, kb hasonló teljesítménnyel
-
yarsley
aktív tag
válasz Alogonomus #46496 üzenetére
Ne legyen igazam, de szerintem most még a 3GB-os GDDR7 olyan drága, hogy 5060 árába biztos nem fér bele 12Gig belőle, de még 5070-be se vagyok biztos hogy beleférne ez a drágább RAM.
Amibe biztos beleférne az a 5080 (Ti).... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
válasz deathcrow42 #46470 üzenetére
Kb ez az ideális eset. A pesszimista tipp meg
5080 - $1200/€1400
5090 - $2400/€2750Aztán márciusban Trump tarifákkal drágul még egy jó 10%-ot.
[ Szerkesztve ]
-
yarsley
aktív tag
-
yarsley
aktív tag
Erről szól a topik
My bad, azt hittem, hogy csak olyan emberek posztjait linkeljük ide akinek érdemes a szavára adni, nem minden random Vér Pistikéjét.
Az hogy Ubisoftos volt, az semmit nem jelent, mert szerintem játék cégek nem kapnak kártyákat Nvidiától (ha kapnának akkor sokkal több teljesítmény szivárgás lenne).
Rákerestem a twitter nevére; kb semmilyen korábbi leaket nem látok tőlle.A kérdés inkább az hogy mit takar a kártyákat illetően ez a szám...
ÉN gyanítom hogy mobil GPU-k.
Akkor azt írta volna oda, mert a sima GPU-k mellett a mobilnak nem sok értelme van. Meg úgy józan parasztival megmondom, hogy mobil 5090 max a legjobb esetben fogja elérni, vagy picivel meghaladni az asztali 4090 teljesítményét, de jóval valószínűbb, hogy alatta lesz... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
Random twitter user hülyeségére miért kell ugrani?
Első ránézésre a core counttal akarja megtippelni az új kártyák teljesítményét, és abszolút nem számol a GDDR7 és az esetleges magasabb órajel előnyeivel.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
válasz S_x96x_S #46356 üzenetére
Drágább és valamilyen teljesítmény-vesztéssel biztos jár,
de a dupla habos VRAM sok mindenért kárpótolhat.
A felsőházban biztos nem játssza meg Nvidia, mert a vevők egy része ezt választaná és nem a professzionális kártyát, aminek 2-3x-os az ára. Az egyetlen kivétel a 5060Ti, mert ott már nagyon ciki a 8GB.
Ami az én fantáziámat jobban piszkálja az a 3GB-os modulok, és hogy azokat hol érné meg mondjuk egy év múlva kiadni, ha a gyártás rendesen beindul, és már az ára se lesz (teljesen) az egekben. Mondjuk 5070-nél mennyivel növelné az árat a +6GB RAM, illetve a komplexebb PCB? 100USD? az még belefér, de mondjuk 150-200-nál már nagyon közel kerülne 5070Ti-hez, akkor meg nem éri megh kiadni. A másik a 5080, ott bőven elférne a 24GB-os verzió mondjuk 1500-1600USD-ért, főleg ha a 5090 jóval 2k USD felett van. Viszont ha csak 2k lesz, akkor már lehet nem lesz olyan szerencsés a 24GB-os 5080 számukra, mert lehet elvisz pár 5090 vevőt...Amúgy a GB202 32GB-os lesz, nem?
-
yarsley
aktív tag
válasz kovsol #46274 üzenetére
Több boltban is kapható, illetve ennél vannak sokkal rondább kártyák is a piacon.
-
yarsley
aktív tag
válasz hahakocka #46253 üzenetére
16-20 max
20Gig-et vezesd már le légyszi, hogy hogy jön ki. Mert 320 bit olcsó közép kategóriás kártyába túl sok helyet zabál fel, 160 biten meg GDDR6-tal hangya f*sz átviteli sebességet kapsz.Ahogy a 350W os 5070 Ti nek se szerintem, inkább 300W
Én simán elhiszem, hogy sokkal több lesz a fogyasztás, mert a mostani leakek szerint a mag szám nem lesz annyival több, hogy igazán nagyon sebességet érjenek el, a node optimizáció max csak 15-20% hoz, a többit a magasabb órajellel érik el, ahhoz meg kakaó kell.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
válasz Raymond #46243 üzenetére
Az a pár kártya nem sokáig fog kitartani, rövid időn belül itt is 2500 körül lesz az induló mint amcsiknál
De amúgy ez nem az első eset, a kínai 4090 bannál is azonnal megindultak az árak felfelé.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
válasz warcat #46240 üzenetére
Abszolút nem tűnt fel, hogy egész alzán a hét döntően nagy részében egyetlen 4090 sincsen?
Nem, a magyar piac irreleváns ilyen szempontból, nem szoktam figyelni (alsó és közép kategóriát szoktam átfutni időnként)És lehet, hogy nagyon-nagyon súlyos ára lesz 5090-nek, azonban amcsiknál nem megy túl jól a szekér jelenleg (az átlagembernek, nem a piacnak) és mondom ha nagyon vastagon fog a toll, utána EU nagy részében még arra az árra rá fog menni +20%.
A kérdés annyi, hogy kuriózumot akar-e gyártani vagy olyasmit amiből legalább pár 10k el fog kelni a polcokról a következő két évben.
Szerintem az elmúlt két évben se volt olyan rózsás a gazdasági helyzet, szóval az nem igazán irányadó. Ha esetleg a Trump féle védő vámok meg fogják dobni az amúgy is magas árakat, az más kérdés, de még az előtt képet kapunk a tervezett MSRP-ről, feltételezem szándékosan a vámok előtt, hogy az az áremelés már ne rájuk legyen kenve.
Viszont a mostani 4090 ára jelzés értékű, mert kb mindenki tudja, hogy egy hónap múlva jön az 5090, mégis az egekbe kúszott fel. És lehet hogy 2 hónapja leállt a gyártás, de biztos volt készleten is egy jó adag. Szóval nekem ez a mostani 4090 ár azt mutatja, hogy a halo kártyát oda árazhatja Nvidia, ahova akarja, mert még mindig sokkal olcsóbb mint egy professzionális kártya, és AI-ra meg grafikus munkákra akkor is el fog fogyni, ha a játékosok jó része majd kerülni fogja.
Szóval látványosabban más most a piac mint amikor a 3090Ti megjelent, meg bukott egy nagyot rövid időn belül.#46241 b. :
Most az hogy a sok idióta YT csatorna mikre szavaztat és ezzel pont azt érik el hogy megalapozzák a magas áraknak a lelki bölcsőt ne keverd ide, mert ezen amúgy teljesen ki vagyok akadva.
Youtube komment szekciót nem olvasom, amit írtam az a fő Nvidia sub véleménye, amit különböző 5000 szériás híreknél olvastam. De pl a Videocardz komment szekció is nagyon hasonló, és '23-ban az ilyen fórumokon és youtube-on megjelent össznépi felháborodás késztette arra Nvidiát, hogy visszaminősítse a 12GB-os 4080-at. Szóval nem mondanám, hogy Nvidia teljesen figyelmen kívül hagyja mit mond a piac...... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
Be se merem ide tenni, de tegnap redditen felröppent az 1999 dolláros MSRP 5090.
Tegnap, lol. Amióta beszéd van 5090 lehetséges áráról azóta megy, hogy 2k lesz. Őszintén meglepődnék, hogy ha Nvidia kevesebbért adná. Ha már a piac beárazta erre a szintre, ha review oldalak és youtuberek nem igazán akadtak fenn a magas áron, mert ez a top kártya, ha a 4090-t 2k-ért is továbbra is viszik...
Miért adná Nvidia kevesebbért mint 2k?Edit: PCPartPicker szerint a legolcsóbb 4090 is 2400USD fölött van... Jah és a 3090Ti MSRP-je is 2k USD volt.
[ Szerkesztve ]
-
yarsley
aktív tag
válasz Sontir Fel #46217 üzenetére
Nem hiszek az nvidia jofejsegeben, felek tole hogy 5080 nem lesz 1500 eur alatt
Akkor az ugyan akkor a bukta lesz mint a sima 4080 volt 1200USD-ért. De nem mernék rá fogadni, hogy nem játsszák meg megint.
-
yarsley
aktív tag
Ez miért meglepő? 3070-et nem hogy a 4060, an 4060TI se érte el. 4070ből meg lett 4 változat, így elég nagy teljesítménybeli különbség van a legkisebb és a legerősebb között. Ha az 5070 40% erősebb lesz mint a sima 4070 és árban ugyan ott lesz, akkor az simán vállalható darab lenne. De ha neked a 4070super a kiindulási alapod, akkor +40% már 4080 fölötti teljesítményt jelent.
-
yarsley
aktív tag
-
yarsley
aktív tag
válasz KAMELOT #46117 üzenetére
Ezzel az érveléssel az a baj, hogy ha euroapa és amerikai nem készül fel rá időben, akkor nincs alternatíva, ahonnan mindent be tudsz szerezni. Saccra egy 5-10 év kell ahhoz hogy teljesen le tudjunk válni Kínáról, közben mindenből hiány meg iszonyatos áremelkedés lesz közben. Amúgy ugyan ez volt az érv az oroszokkal kapcsolatban is, de mégse akadályozta meg őket.
A kínai döntéshozatal is megérne egy misét, teljesen ki lett takarítva minden felelős politikustól, mert Xi még a legkisebb esélyét se akarja megadni, hogy valamelyik kompetens politikus megpuccsolja, vagy csak megkérdőjelezze a hatalmát. Egy ilyen rendszerben nagyon könnyen félre siklanak a dolgok, mert senki nem mer kiállni és konfrontálni ha valami hülyeséget kezdenek csinálni. Szóval ha a sok yes-mennel arra jutnak hogy a háború jobb alternatíva mint a egy belső lázongás a romló gazdaság miatt, akkor bizony itt nagyon könnyen lesz háború.
Plusz megint: nincs semmi értelme az őrült fegyverkezésüknek ha csak nem akarják használni azokat.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
Sajnos Nvidia monopol helyzete azt jelenti hogy oda emeli az árakat ahova még éppen benyeli a piac. Mar az is meglepett, hogy 4080 -> 4070 Ti visszaminősítést sikerült kiharcolni, meg az árvágást hozzá, de szerintem a trend egyértelmű, a kártyák ára folyamatosan fog nőni, vagy ahol nem ott kevesebb "ugrást" kapsz a pénzedért.
Amúgy csak csendben jegyzem meg, hogy a Kína agresszív fegyverkezésének meg haldokló gazdaságának kb borítékolható következménye lesz, hogy megpróbálják Taiwant elfoglalni, akkor kb búcsút lehet inteni mindenfajta videokártyának 2-3 évre. Kb a legviccesebb, hogy az amerikai Intel is ott gyártatja a chippeket...
#46108 Busterftw:
Annyiszor olvastam már Redditen meg Videocardz-on a 2k USD árról, hogy az alatt én nem várnám a 5090-t. Ha már beárazta a piac, mért adnák olcsóbban?#46106 Sontir Fel:
Az a helyzet, hogy AMD nagyon elszámolta magát a kereslettel, illetve Nvidia super széria hozzá lett árazva a kedvezőbb AMD kártyákhoz, így rajtuk maradt egy nagyobb készlet és attól szabadulnának előbb, mert amit nem tudnak most eladni az mind bukó. A legjobb példa erre hogy mennyire el vannak csúszva, hogy 2-3 hónappal ezelőtt még mind nagy tételben szórták kifele a 6800-at. Majd ha beesik az új 5000-res széria akkor várok hasonló komoly árvágást mint a 6900-6950 kapott '23 elején.
Amúgy AMD is pontosan tudja hogy kellene ezt csinálni, a 7800X3D gyártást simán visszavették időben, hogy a készlet ne "zavarjon be" a 9800X3D eladásokba.
-
yarsley
aktív tag
válasz Raymond #46102 üzenetére
Nem tudom mire akarsz ezzel kilyukadni, főlleg annak fényében, hogy a 3000-as szériánál simán skippelték a super refresh-t.
#46103 Sontir Fel:
Ha onnan indulok ki, hogy 5080 kb olyan erős lesz mint a 4090, és az AMD a közelében nem, lesz, akkor a 1200-1300 USD - 1500 EUR ár teljesen reális, én is oda tippelem.Nem értem, hogy az AMD miért nem iparkodott kicsit és lépett a piacra decemberben, karácsony előtt a 8xxx szériával. Ha 7900xtx szintű kártyákat dobálnának újonnan 800 euró alatt, akkor az talán motiválná az nvidiát is, hogy normálisan árazzon és legyen egy kis verseny
Gondolom a jelenlegi készletük útban van, amit nem nagyon szeretnének 800USD-ért adni, mert akkor nem sok haszon van rajta.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
Optimizmusod irigylésre méltó.
Mivel támasztanád alá, hogy az 5070 12gb model ára lefelé indul meg, illetve hogy a 5090 mindössze csak 100USD-vel lesz drágább mint a 4090 (mikor sokkal nagyobb és drágább lesz a chip és a RAM is)?... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
Én abban bízok, hogy egyszerűen engedélyezni fogják a partnereknek és ha felárral is de tudsz venni simán Asus Rog Strix 5070 12 és 18 Gigás verziót.
Ha abból indulok ki, hogy a sima GDDR7-es is elég drága, a 3GB-os modul biztos még drágább lesz, plusz még PCB is sokkal többe kerül a sok plusz huzalozás miatt -> ez akkora plusz költséget jelent, hogy árban rá fog csúszni a 16GB-os 5070ti-re, ha meg tényleg rácsúszik, akkor meg majd mindenki azt fogja választani, mert azon a szinten 16GB még elfogadható, teljesítményben meg a ti biztosan hoz 15-20%-ot a sima 5070-en.
Majd a 24GB-os 5080 ami nem egyértelmű, mert azon a szinten már sokkal könnyebben benyelik a vevők a +200-300 dollárt a plusz RAM-ért, viszont ha emiatt a 5080 árban közel kerül a 5090-hez azt meg Nvidia nem hagyja mert megeszi az 5090 eladások egy részét.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
Én azt gondolom hogy ha elkészül a 3 GB modul akár Super széria nélkül is jöhet nagyobb kártyaverzió mivel Kopite szerint nem tervez ebben a generációban Nvidia Super szériát.
Ha egy kicsit cinikus vagyok, akkor Adva-nál se terveztek super verziót, csak a piac nem nyelte le az 1200 USD-s 4080-at, a 4070 meg elég erős konkurenciát kapott, hogy Nvidiának lépni kellett.
Ami pillanatnyilag piszkálja a fantáziám, hogy a 3GB-os verzió pár hónapon belül jön mint 4060ti-nél, vagy eltolják egy évet és akkor csinálnak egy refresh-t.
Az ár is egy nagy kakukk tojás, főlleg ha pár hónapon belül jön, mikor még nem ülepszik a DDR7 ára, akkor a +50% ramért simán el tudok képzelni +30% felárat... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
Úgy tünik a 4070 is a 4080 - 4090 sorsára jutott
-
yarsley
aktív tag
válasz Devid_81 #45640 üzenetére
Nem tudom nekik mint jelent de remélem nem Blizzárdos hamarosanról beszélünk
Edit: nekem amúgy a januári megjelenés nem meglepő, minél kisebb a kereslet nekik annál jobb mert data center kártyákat akarnak nagy tömegben gyártani meg eladni
[ Szerkesztve ]
-
yarsley
aktív tag
GeForce RTX 50 Blackwell to be unveiled “soon”, claims leaker - hamarosan be lesz jelentve a Blackwell sorozat
-
yarsley
aktív tag
válasz bitblueduck #45563 üzenetére
500-600 watt egy kisebb törölköző szárító, a franc akar amellett sütkérezni főlleg nyáron.
Márpedig az 5090 méret alapján biztos lesz annyi.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
-
yarsley
aktív tag
Nem én találtam ki, redditen rendszeresen mondják, hogy vannak olyan régiók, ahol az AMD kb fel sem merül mint opció. Kb teljesen le van írva mint egy használhatatlan termék.
Edit: 200-300USD kategóriában inkább használtat vesznek. Egyébként EUban pont viszonylag "erős" az AMD[ Szerkesztve ]
-
yarsley
aktív tag
Ez a sok egy relatív fogalom, főlleg mikor az Nvidia - AMD piaci részesedése 88 - 12%. A piac jó részén kb AMD tök mindegy mit hoz ki, a népek mindenképpen Nvidiát vesznek.
Én úgy érzem ti egy kicsit túl dramatizáljátok ezt a veszélyt.
De megint; kétségtelen tény hogy ha Nvidia felkészül és hoz valamit az RDNA 4 ellen az az okos döntés Nvidia részéről.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
válasz Busterftw #45529 üzenetére
Pedig van benn racio, mivel az AMD nem jon a felso kategoriaban, igy gyorsabban kell konkurenciat piacra dobni arra a szintre.
Ez igaz, de nem hiszem hogy Nvidiának sok félni valója lenne AMD-től. De tény hogy okosabb felkészülni egy "támadásra", mint simán kivárni.
Szerintem az RDNA4 ezek alapjan marcius kornyeken jelenik meg, ekkor jon a 5070-5060.
Addig meg lesz az Nvidianak 1-2 honapja, hogy eladja a dragabb 5080-5090-et
Ha onnan indulok ki hogy 5080 elvileg 4090 felett lesz, akkor a 5080 és 5090 vevőket abszolút nem fogja zavarni az RDNA 4 megjelenése (vagy hiánya), mert teljesen más teljesítmény kategóriában vannak.
Amúgy az RDNA 4 legnagyobb ellensége a beragadt előző generáció, kíváncsi vagyok mennyi idő alatt meg milyen akciókkal tudják kitakarítani a raktárat.Edit: korán szóltam, most már videocardz is beszél róla
[ Szerkesztve ]
-
yarsley
aktív tag
Nekem ez erőssen kacsa gyanús, 3080 - 3060 között volt 5 hónap, 4080 - 4060 között meg 6, hova ez a hirtelen sietség?
Amúgy az is gyanús, hogy az 5070Ti-ről eddig a kutya nem beszélt, Videocardzon még fel se vették, ellenben 5090D meg 5080D ott figyel.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
válasz Busterftw #45399 üzenetére
Azért nagyon nem mindegy hogy a 60 átlag FPS-es mellé 20-30 vagy 40-50 min FPS tartozik, meg úgy általában mennyire akadozik a játék, ha hirtelen sok mozgás van és ki kell cserélni a memóriában tárolt textúrák nagy részét.
-
yarsley
aktív tag
Reddit komment hogy miért 12GB-os az 5070, szerintem nagyon tanulságos. Mondjuk a 970-es résszel nem értek egyet, hülyeség volt azt a fél gigát felpakolni.
GB104 has a 192bit bus, you can only put one or two chips per 32 bits 192/32 = 6, so you can use 6 memory chips. 6 * 2GB is 12, hence the 5070 being 12GB. if you clam shell the memory which also requires more layers of PCB to do all the routing, you can do 6 * 2 * 2GB which is 24 GB. (there are ways around this, see GTX 970, and people got pissed off about it (I dont agree with the anger, it does not change the benchmarks which is what people based their purchase off of))
Why not do a bigger bus? well the bus cant be put just anywhere, it has to be on beach side. which means die perimeter and bus width are tightly correlated with each other, which means die size is tightly correlated.
Why is amd able to get a bigger bus for more memory? because they took the L2 cache off die. So they could make a rectangle shaped die to make a larger perimeter without increasing the die size significantly. This comes at a cost of the L2 having a lot more latency, but the overall package is cheaper because yields are way better with smaller dies.
The GB104 core gets ALL of the memory bandwidth it needs from 192bit GDDR7, there is not enough of a performance benefit going to 256bit to justify the massive increase in die space.
Why was this not as much of an issue in past generations? In past generations a wafer was sub 3000 USD for like N28, the current node N4 from TSMC is over 17000 per wafer. you cant just make large dies and sell the GPU for under 600 USD like you used to 10 years ago.
Speculatively, I think NVIDA thought 3GB GDDR7 would be out by end of q4 2024, since that was the roadmap from 2 years ago, but they are not out, so they have to run 2GB chips.
-
yarsley
aktív tag
Nem tudom milyen párhuzamos univerzumban élsz, de megjelenéskor a 4090-en kívül kb az összes kártya le lett szólva "dzsatuberek" által, volt róla jó pár cikk hogy a 4080 nem igazán fogy.
https://www.tomshardware.com/news/weak-worldwide-rtx-4080-sales-reported
https://www.notebookcheck.net/Horrible-RTX-4080-sales-allegedly-classify-GPU-as-worst-selling-High-End-card-in-major-AIB-s-history.761797.0.html... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
válasz Raymond #45313 üzenetére
Nincs is jobb mint mikor veszel egy 300-400k-s videókártyát, és 2-3 év múlva azzal "szórakozol" hogy melyik grafikai beállítást kapcsold ki hogy ne crashseljen a játék vagy ne tűnjenek el a textúrák.
Szerintem a kockák túlnyomó többsége nem 1-2 évre vesz videokártyát hanem 4-5-re vagy amíg be nem adja a kulcsot.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
Ha a csúcs Radeon $999 lesz vagy ahhoz közel az mekkora beégés lesz már a leakereknek
KB ugyan akkora beégés lesz AMD-nek is, ha az a csúcs kártya csak annyit tud mint a RTX 4080, mert a népek akkor inkább azt választják, vagy nem vesznek semmit.
Nekem nagyon gyanús, hogy ez a "leak" AMD-től csak azért "szivárgott" ki, hogy jobban fogyjon az RDNA 3 készlet.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
Már 16 GB-nyi GDDR7-et is 400 dollárért mérnek a memóriagyártók.
Annak a forrását azért megnézném, mert az nagyon extrémen hangzik.
Sokadik nekifutásra ezt találtam:
“On the supply side, new GPUs entering the validation stage will lead to increased GDDR7 production. Currently, GDDR7 carries a 20-30 percent premium over GDDR6. As samples ship in the third quarter of 2024, this will slightly push up the average sales price,” the report read
-
yarsley
aktív tag
-
yarsley
aktív tag
Kint van a DDR6-os 4070 teszt Videocardz-on: 4k-ban 2,3%-al, 1440p-ben 1%-al és 1080p-ben csak mindössze 0,2%-al lassabb a GDDR6X-hez képest.
-
yarsley
aktív tag
Nem akarok bele menni mert nagyon off topic, de biztos vagyok benne hogy nem tudnál 3-4 dolognál többet felsorolni aminek lement az ára szocializmusban, illetve aminek lement annak nagy része szolgáltatás volt. Kapitalizmus meg egy raklap terméket elérhetővé tett a tömegek számára...
Más kérdés hogy mikor nincs egészséges verseny, hanem monopolisztikus a piac, vagy kartelleznek a gyártók akkor a kapitalizmus se jobb.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
Megjelent az első GDDR6-os 4070, természetesen centre ugyanazon az áron amennyiért a GDDR6X-es megy.
Videocardz cikk... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
Így második olvasatra úgy érzem te a sima 4000-es launchról beszélsz, az még tényleg nem paper launch volt, főlleg az árak miatt. Én a Super kártyákról írtam.
Pár cikk, hogy nem csak nekem tűnt fel a hiány (lol)... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
Szerintem meg a 4000-es Super széria eléggé paper launch volt. Vagy csak simán elszámolták magukat, és alul becsülték a keresletet. A TiS-t az mentette meg, hogy elég rossz ár-értéket képviselt a másik kettőhöz képest, de a 4080S elég jó ajánlat volt, így aztán hetekig alig lehetett kapni, több cikk is született az alacsony készletről...
Igazából nem is nagyon meglepő, mert minden eladott professzionális kártyán minimum dupla annyi profitjuk van, és addig érdemes sokat eladni amíg a lufi ki nem pukkan.
Ugyan ez nem launch, de a ciklus közepén hónapokig nem lehetett kapni MSRP közeli 4090-et mert akkora igény volt rá, szóval én nem lennék meglepve hogy ha a 5080-5090 is így járna.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
válasz huskydog17 #44633 üzenetére
Rekordbevételeket értek el, erre zuhant a részvény árfolyam vagy 8%-ot
De azért félelmetes hogy 9x bevételük volt data center eladásokból gaminghez képest, ami tavaly ilyenkor még csak 4x volt...
-
yarsley
aktív tag
Itt az "új" GDDR6-os RTX 4070
-
yarsley
aktív tag
válasz yarsley #44413 üzenetére
Megvan a hiány oka:
It appears that a batch of GDDR6X memory, made by Micron, failed to pass various quality checks. That’s pretty disastrous, as the entire batch is said to be good for nothing but being replaced. Take this with some skepticism, though, as it all appears to be a rumor — albeit from what seems to be a credible source
.Ha tényleg jön az a 4070-es amiről egyre többen emlegetnek, kíváncsi vagyok hogy mi lesz az elnevezése, 4070SE?
Egyébként ha tényleg találnak 20Gbit-es memóriát, akkor talán még a sávszél se eszik olyan sokat vissza... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
válasz Busterftw #44397 üzenetére
Lehet régebb ótta tervezték hogy visszább fogják a gyártást, és annyival kevesebb memória chippet rendeltek be. Aztán lehet jobban futott a szekér és most átmenetileg hiány lesz.
De ahogy nézem 4060TI-t van olyan sima DDR6 ami azért nem annyira lassú (14% 4060TI vs 28% 3060)... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
Mivel a GDDR6x memória szűkös, lehet 4070-ből is lesz sima GDDR6-os változat.
-
yarsley
aktív tag
>kicsit hasonlit majd a rohejes 6800xt-7800xt hatalmas gyorsulasara , AMD fejlesztes 2 ev ugyannaz a teljesitmeny ugyan annyiert
A 6800XT 650USD-val nyitott, a 7800XT meg 500-al, ha ez 400 vagy alatta lesz szerintem nem panaszkodhatunk, főleg ha 7900GRE - XT szintet eléri jó ray-tracing tudás mellett.
Ha viszont 7900XT fölött lesz akkor az ára is garantáltan több lesz mint 400, inkább 450 vagy több.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
válasz Devid_81 #44329 üzenetére
Igen a top kártyájuk középkategóriás lesz, ezért is említettem 4070-et.
>Jelenlegi infok alapjan a 7900XT/XTX koze jon a legerosebb az RDNA4-bol, viszont Ray Tracingben joval jobbak lesznek az elodjuktol.
Igen, láttam azt a MLID videót, Ő 300-350mm2-re tippelte a 48 RDNA chip méretét, míg más csak 240mm2-ről beszélt, szóval abszolút nem biztos, hogy akár a 7900XT teljesítményét el fogja érni.
-
yarsley
aktív tag
válasz demmer123 #44315 üzenetére
Nem vagy ha igen annyival drágább is lesz.
Paul's hardware nagyon szépen összefoglalta ezt 4070 megjelenésekor
Kb az egyetlen reményünk ha RDNA 4 jól sikerül ÉS AMD kellően agresszíven árazza a top kártyát, akkor esetleg lesz egy kisebb verseny 4070 környékén.
-
yarsley
aktív tag
Lol direkt kiemeltem. Nem készlet kisöprést feltételeznek hanem hogy van egy adag hibás chip amit máshova már nem tudnak felhasználni (4070TIS-hez nincs elég működő core).
Ha készlet kisöprés lenne akkor nem egy AIB-nel jelenne meg ez a chip hanem másik 3-5nél egyszerre.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
A cikk ellent mond neked
There shouldn't be any noteworthy benefit to end users in getting an RTX 4070 based on a harvested AD103 chip. Rather, it's Nvidia likely clearing out "faulty" chips that simply couldn't meet the required specs for the higher-end Ada Lovelace models. This follows the usual pattern with prior GPU architectures, and Nvidia has likely been collecting AD103 chips that failed to meet the requirements for at least RTX 4070 Ti Super for over a year. Now, it has enough that it's ready to sell them off as a late-cycle update to a lower tier product — and with less than 60% of the SMs enabled, this should allow the use of nearly any remaining AD103 dies.
Másrészt már van kint ilyen kártya ami az AD103-ra épít
One TechPowerUp reader reported to the news outlet that the RTX 4070 (AD103) is already on the market. At least one known MSI model, the GeForce RTX 4070 Ventus 3X E 12G OC, is already using the AD103 die. TechPowerUp's investigation shows that the new model is already supported in the latest Nvidia 552.22 drivers.
-
yarsley
aktív tag
válasz paprobert #43376 üzenetére
>A 4090 azért lett nagy ugrás, mert másfél-két generációt lépett a gyártástechnológia. A Samsung 8nm erősen visszafogta a csúcs Ampere kártyákat.
Ez kétségtelen tény, de azért NVIDA jogosan félt mikor tervezték az Ada-t: előtte RDNA 2-vel iszonyat nagyot ugrott AMD, plusz Intelt már elég keményen elverték hasonló taktikával szerver proci fronton. Ha tényleg bevált volna a tervük, akkor a 4090 egy sokkal erősebb 800w-ot fogyasztó szörny lenne ahogy b. írta.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
válasz Raymond #43374 üzenetére
Régebben max 30% előrelépésről beszéltek Ada és Blackwell között, most meg min 50%-ot látok; ez is csak pletykagyár vagy van valóság alapja? Mondjuk én nem lepődnék meg hogy ha feljebb srófolták a specifikációkat, mert nem akarják hogy a részvények visszaessenek.
#43373 b. :
>Szerintem egy AMD mérnök nem mond ilyet, pont ők vannak a legjobban tisztában már a próbagyártások során azzal, hogy problémák vannak
Igen egy átlag mérnök nap nap után talál problémákat amit meg kell fixálni, könnyebbek lehet csak pár órát igényelnek míg a nehezebbek heteket-hónapokat (vagy éveket ha pechjük van). Szerintem tudták hogy probléma van, de próbálták megoldani; ezért is csúszott olyan sokat a megjelenés. Vevőket általában nem érdemes úgy hülyíteni mint a leakereket, szóval feltételezem komolyan gondolták hogy plusz pár hónap alatt meg lehet fixálni a problémát, de sajnos nem jött össze.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
>Mindíg eszembe jut mikor 2 éve azt írta az RDNA 3 lemossa az Ada-t és 20 % hátrányban lesz úgy is hogy 800 W fogyasztással készül jensen...
Lehet azért számolt be ilyen teljesítmény ugrásról, mert maga a forrás - AMD mérnökök - is hasonló ugrást reméltek. Sajnos GPU-nal közel nem jött be a chiplet design mint Ryzeneknel. Le merném fogadni amúgy hogy AMD nem csak minket forgatott be vele hanem NVIDIA-t is mert szokatlanul nagy ugrás lett a 4090. Reméljük az RDNA 5 jobban sikerül majd.
Más: Dell szerint (akik az egyik legkomolyabb Nvidia data center partnerek) a Blackwell kártyák jövőre jönnek
-
yarsley
aktív tag
>Hiába most háttérben van a Geforce vonal,de a reflektor fény ott lesz a megjelenéskor, ha megjelenik az 5000 es széria valami olyat kell nyújtania ami nem indítja el lefele a tőzsdei értéket
Igen, de ha túl olcsón adja és jó értékelést kap meg elkapkodják a kártyákat akkor az lesz a baj, ha meg túl drágán, és nem viszik, akkor meg az
-
yarsley
aktív tag
Igen de ez az Nvidia már nem az az nvidia ami 5-10 éve volt... Plusz ha tényleg nem lesz AMD-nek 5060-5070 kívül ellenfele nvidia azt csinál amit akar. Amúgy valamiért 30+% különbségre emlékeztem a 4080 és a 4090 között, és pl a HUB 4080 super tesz videóban van is 31% különbség, de Techpowerup már csak 24% különbséget említ... Nah annyit tényleg illene 5080-nak megugrani. De 30+%-ra már nem mernék fogadni.
-
yarsley
aktív tag
Techpowerup szerint a 4090 70% erősebb mint a 4070 super, szóval ha az 5070 megugorja ezt a szintet az kb hasonló lenne mint mikor a 8800GS kijött.
Ezzel szemben a pletykák egy szolid 20-25-30% közötti gyorsulásról beszélnek. Ha mákunk van 5080 el is éri a 4090 szintet de valőszínübb hogy inkább alatta lesz kicsivel. Árban az 1200 sokkal valószínűbb mint a 1000-1100... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
válasz kwzatz #43308 üzenetére
Félreértés ne essék, én is szoktam bosszankodni a magas árakon, de simán nvidia-ra kenni bolondság. Cryptó lázban a haszon nagy részén az AIB-k, kereskedők és a scalperek osztoztak, nvidia meg AMD csak a nagyobb forgalom miatt járt jól, ők nem emeltek árat AIB-k felé. Plusz amíg grafikusok meg kutatók viszik el a kártyákat azt megértem; a cryptó láz viszont egy őrült nagy kapufa volt a hülye POW (proof of work) implementáció miatt...
Az a 6800-as kártya ami 165k-ért megy most az USD-re átszámolva $362-nek jön ki, ami az 550-es induló árhoz képest fantasztikus. Az a 165k annyira olcsó, hogy a használt hirdetésekből eltűntek a 6800, 6800XT-k mert nem akarnak versenyezni vele...
43302 Quadgame94:
>Konkrétan nem hogy előrelépés történt volna Price to Perfomance arányban hanem visszalépés. RX 6800 Core már hetek óra 165 ezer alzán. Tavaly én is ennyiért vettem egy két hónapos Pulse-t.
Azért a használt árakat ne hasonlítsuk az újhoz. Boltból 200k alatt sima 6800 nem nagyon volt. Ami megérte az a 6900, 6950-ek 250k-ért meg néha alatta.
Másrészt nvidia / AMD nem nagyon tehet róla, hogy a Forint szépen és folyamatosan csúszik a lejtőn...[ Szerkesztve ]
-
yarsley
aktív tag
válasz Busterftw #43304 üzenetére
Amíg az nvidia kártyák ára MSRP és környékén tanyázik addig teljesen felesleges a reklamáció. Nézzétek meg mi történt az nvidia részvények árával, nah azon lehet szörnyülködni. De ha valaki azon panaszkodik hogy szórakozásra használt hardver ára túl drága az eléggé szánalmas.
#43302 Quadgame94:
Ha annyira nagy a haszon a videokártyákon, akkor intel miért úgy kapálódzik mint egy vízbe fúló? Mert iszonyatosan nehéz betörni a piacra még annak is aki nagyon sok releváns tudással rendelkezik. És ellentétben CPU piaccal videókártyáknál soha nem volt 6-8 év uborka szezon mikor kb leállt a fejlesztés.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
yarsley
aktív tag
Nem lesz holnap 4080 super teszt, mert elnapolták szerdára... QQ
-
yarsley
aktív tag
válasz S_x96x_S #43050 üzenetére
Nah bakker, megint nem fogalmaztam egyértelműen. MF eladási statisztikák nem adnak valós képet az NVIDIA és az AMD aktuális piaci értékelésének az arányáról. MF-nél az AMD kártyák mindig felül lesznek reprezentálva mert jobb az AMD készletük, és komolyabb AMD akciókat tolnak.
Nem beszélve arról, hogy Németország valamiért sokkal jobban AMD párti MF-en kívül is.>az nVidiának azért lehetne picivel több >=16GB VRAM-os népkártyája ..
Az Nvidia ránéz a 16GB-os 4060ti statisztikákra és, gyorsan el is engedi ezt
De amúgy nvidia subredditen rendszeresen olvasok olyat, hogy 12GB bőven mindenre elegendő, és aki ezt nem hiszi el az AMD hisztériát tol... KB mintha senki nem akarna azzal kalkulálni, hogy ez csak még most igaz, 3-4 év múlva azért már nem lesz ilyen triviális.@hokuszpok: ajánlatod megtisztelő
-
yarsley
aktív tag
válasz hokuszpk #43008 üzenetére
Nem tudom hogy a boltos elfogult-e, vagy csak nincsenek olyan jó kapcsolatai NV partnerek felé, míg AMD partnerekkel már rég megvan ez.
Jah és hogy ASUS kártyákat abszolút nem forgalmaz, ami azért elég komoly szelete az Nvidia kártyáknak.Szóval csatlakozom b. -hez, Mindfactory nem igazán jó forrás VGA eladási statisztikákhoz.
-
yarsley
aktív tag
válasz huskydog17 #43015 üzenetére
Amíg 6700xt-bol van egy rakat kb ugyan olyan áron, addig nem lesz túl nagy sikere ennek a kártyának, valószínűleg utána se, csak 300 dodo alatt.
-
yarsley
aktív tag
>és nincs 699 dolláros áron 7900XT.
Kazyban még 313k HUF amíg a készlet tart
Áfát leveszed akkor 246,5k HUF, ha azt átváltod akkor 692 USD kapsz... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Ukrajnai háború
- Íme az új Android Auto!
- 3D nyomtatás
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy A52 5G - nem csak egy G-vel több
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- További aktív témák...
- GIGABYTE GeForce RTX 4070 SUPER WINDFORCE OC 12G
- INGYENES SZÁLLÍTÁS! EVGA GeForce FTW3 ULTRA GAMING RTX 3080 Ti 12GB GDDR6X 384bit
- Eladó MSI Radeon RX 6800 XT GAMING X TRIO 16G
- KERESEM / GIGABYTE AORUS RTX 3080 XTREME 10GB / GIGABYTE AORUS RTX 3090 XTREME / ORSZÁGOSAN
- NVidia Quadro 600-1GB DDR3 128bit PCI.E videokártya