-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
warcat
veterán
válasz Devid_81 #47600 üzenetére
Nem teljesen lehetetlen de nem valószínű .
A büntetővámot bár esélyesenmeg kell előlegeznie a behozónak, az végül egy teljesen külön tételként kell szerepeljen a számlán, tehát nettó ár + Trump vám+ forgalmi adó + szállítás. Ebből nem jut semmi az nvidiának, tehát nem érdeke többet szállítani oda miután/ha bevezetik a vámot. Előtte van, mert utána visszaesik a kereslet a drágulás miatt, de alapvetően ekkor sem kap többet, tehát nem érdemes elhanyagolni az EU-t amíg minden kártya gazdára talál és nem áll a polcokon feleslegesen.EA: It's in the crate!
-
veterán
válasz Devid_81 #47181 üzenetére
Irok Jensennek hogy korszakalkoto otletem tamadt, 6070-en mega Ai DLSS5 frame generator ultimate, 1 frame +3 kamu es ezeknkoze meg ketto lathatatlan reklam.
Igyal kolat, egyel chipset, vegyel valami nv cuccot, eladhatja a frame gen reklamotUser ugysem latja es igy megmaradhatna az ar
-
-
nagyúr
válasz Devid_81 #47194 üzenetére
Nem sajnos. Sajnálom őket, mert amennyire most utóbbi időbe betaláltak a CPU vonalon, annyira vakvágányon vannak a GPU-n. Így haladunk 2-3 év és az Intelnek lesz nagyobb esélye versenyezni az nVidiaval, nem pedig az AMD-nek. Pedig tök jó lenne ha legalább 2, de még jobb ha pár éven belül mind a 3 ringbe lenne egymás ellen mert az tudna valós előrelépést jelentei illetve árversenyt amivel mi halandók nyernénk.
De sajna nem úgy néz ki a dolog, hogy ez lenne az irány.
Az NV most kb abba van mint az Intel volt sok éven át, hogy nincs valós konkurencia így csak csepegtetnek anélkül, hogy valóban éles harc lenne és valós előrelépés lenne évről évre.
Azt meg jól mutatja mekkora előnye van a bőrkabátos brigádnak, hogy a 4090 TI-ra se volt semmi szükség, így kis se hozták.Új hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
-=RelakS=-
veterán
válasz Devid_81 #47126 üzenetére
Valószínűsítem, hogy a 4090 megeszi reggelire az 5070-et raszterben, ha az 5070 csak úgy tudja felülmúlni a 4090-et, hogy 1 helyett 3 képet generál a renderek alapján
A grafikonoknál apróbetűvel ott van, hogy a 40xx FG-t, az 50xx meg MFG-t (4X mode) használ, úgy meg persze, hogy duplázzák a teljesítményt az előző generációhoz képest.Itt streamelek játékot időnként: https://www.twitch.tv/relaks__
-
veterán
válasz Devid_81 #46875 üzenetére
Szerintem 1200 fog nyitni az 5080, erre majd pakolnak egy Ti-t 1500-ert es kesz.
A 90 az a Titan es a hobbi melosok kategoriaja el kell engedni nem gamer cucc.
Vagyis gamer is lehet ha erre akarsz sok penzt kolteni , vesz 1.2m GPU-t ehez az uj gen 45-os OLED 5120x2160-as 240Hz monitort 700-800e es kesz, csoro kussoljon
De amekkora formedveny mocskokat tolnak ki jatek cimen erre minek -
hahakocka
őstag
válasz Devid_81 #46849 üzenetére
Magas árak ellenére is szépen fogják kint venni az tuti az új gent is. Scalperek meg majd még ehhez képest, kb 2-3 szoros áron rakják fel majd az új vga-kat aprora stb-re, jó szokás szerint
KRoy19
Hát az elmúlt 10 éves tapasztalat velük kapcsolatban nem jó és most konkurencia se lesz a csúcson ezért gyanús a dolog és már ausztrál, kínai, USA s egyéb árazások szivárogtak ki. Hamarosan úgyis kiderül. Jó lenne ha a szamaritánussá válna hirtelen az NV feje persze!
yarsley : Inkább a 5070 12 gb-ja ami már kevés főleg ha 300-400e ért adnák . Persze a csúcs fele a 16gb se szép, de az még azért elbírja egy darabig a GDDR7 el talán.
"The 5080 having less VRAM than the 3090 is just wild. I don't think this has ever happened before? That the 2nd best GPU of a generation has less VRAM than a 2 generations old flagship???"
Az igaz azért sokan kifakadtak.[ Szerkesztve ]
-
KRoy19
őstag
Senki nem tapsol az 500+ W-os fogyasztásnak, csak elfogadtuk, hogy ekkora teljesítmény, csak ilyen fogyasztás árán érhető el.
A választás lehetősége sosem rossz dolog. Ha valakit nagyon zavar a fogyasztás, az még mindig választhat kevesebbet fogyasztó kártyát, vagy csökkentheti a power limitet. Ha viszont nem érdekel a fogyasztás, csak a teljesítmény, akkor arra is van opció.[ Szerkesztve ]
-
warcat
veterán
Nvidia szívesen megvásárolja tőled akár 1-2-x milliárd dollárért előre ha van eladó 2-3 nm-es gyártókapacitásod 2026-ra , egyből esni fog a fogyasztás!
Csak arra akarok kilyukadni, hogy persze hogy növekszik a fogyasztás, mert nem tudják már olyan ütemben csökkenteni a tranzisztorok méretét, illetve rettentően tőkeigényes a gyártókapacitások kiépítése aminek meg kell térülnie.
EA: It's in the crate!
-
félisten
Itt inkább arról van szó, hogy nem korlátozzák agyon a kártyát a TDP vel. Valószínűleg ezek az Asus( rog strix) és társainak jók ,akik 30-40% felárral árulják modjuk az 5% OC modelleket és dual BIOS-t használnak.
A 4090 pl játékok alatt kevesebbet eszik mint a 3090Ti, miközben lényegesen gyorsabb. Tehát a fogyasztása( csökkent )mind a teljesítménye és a hatékonysága nőt.
Ha belegondolsz 21 ezer CUDA mag, brutális.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
veterán
A fogyasztás sose a villanyszámla oldaláról érdekes high-end kártyáknál.
Aki villanyszámlázik, az rögtön levágható ,hogy csak nevetségessé akarja tenni a beszélgetést. Alap taktika. És ez a jobbik eset. A másik az ,hogy hülye.
Fogyasztás - hő.
Először a vga-ról kell elvinni a hőt, szóval ott lesz nagyobb hang és fizikailag nagyobb borda, aztán a házból kifele, a szobába. Ház ventik. Illetve proci oldalon is már más lesz a képlet, ha nem friss hegyi levegőt kap, hanem 5090-ről leszippantott fuvallatokat.Szobában meg vagy éppen hasznos (kevésbé problémás) a hő (télen), tehát nincs teendő vele, vagy légkondi, ami szintén hang.
Nem bonyolult ezt végigpörgetni.
Villanyszámlát meg hanyagoljuk, mert ennél gyorsabb bemutatkozás nincs... Mármint a rossz bemutatkozás, ahol az alany pillanatok alatt a tudomásunkra adja ,hogy fingja sincs az egészről.De valahogy a többség ezt a Fermi korszakban már kiélte.
Akkor mentek a számolgatások.Kis rácsatolás.
Nagyobb UPS-ben is lesz már venti.
És nem, nem az a gond nagyobb UPS-el ,hogy villanyszámla...[ Szerkesztve ]
a dog may just be a couple chapters in your life, but you're their whole book
-
Busterftw
nagyúr
válasz Devid_81 #46813 üzenetére
Ennyit a 450W-os 5080-rol.
Par nap es minden kiderul.Egon
Amivel nem lesz gond, mert remelhetoleg marad es javulnak a vga hutok meretei.
A mostani 4090/4080-ak is full kussban vannak 65-75fokkal es mindegy melyik markat veszed kb.Illetve a perf/watt rengeteget javult, a generaciok alatt.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Devid_81 #46815 üzenetére
Szerintem logikai bukfenc azt taglalni ,hogy mennyi a fogyasztása, akik megveszik azok magasról tesznek rá, hogy mennyit fogyaszt mivel ha erre van pénz akkor a plusz 2000ft-os villszámlát is kifogják tudni fizetni...
Csak azok paráznak ilyesmin akik nem tudják kifizetni a villszámlát, de azok meg a VGA-t sem fogják tudni megvenni úgysem, szóval....
¯\_(ツ)_/¯
-
yarsley
aktív tag
válasz Devid_81 #46784 üzenetére
Super változat akkor van, ha "átdolgozzák" a chippet és más magszámmal jön ki az új változat. Ha csak a memória méretben lesz eltérés az simán 5070 12GB - 18GB-tal lesz jelölve szerintem
#46774 S_x96x_S :
I can announce that after Blackwell, there's another chip. We're on a one-year rhythm,
Nem vagyok benne biztos, hogy ezt akár meg NV is meg tudja lépni, úgy hogy nem menjen a minőség romlására. Szerintem mi is meg ők is jobban járnának ha másfél év lenne az az egy.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
S_x96x_S
addikt
válasz Devid_81 #46692 üzenetére
> Ha tippelnem kellene mindenre igaz lehet ez kiveve az 5090.
Azért szeretném pontosítani,
hogy ez csak egy szatirikus jóslat Olrak -tól - aminek könnyű bedőlni,
főleg akkor, hogy ha valaki nem ismeri az excel képleteket. ( B1 / A1 )Nem az ár, vagy a teljesítmény van osztva,
hanem csak a termék nevének számozása
5090 / 4090 = 1.244444Mert attól, hogy valami szám,
nem mindig értelmes matematikai műveletet végezni rajta.
Mottó: "A verseny jó!"
-
félisten
válasz Devid_81 #46596 üzenetére
Gyönyörű cucc,de ez mérnöki PNY minta.
Forrás : [link]
Samsung memóriás, azt jelenti, hogy márciustól érkezhetnek a 3 GB modulok a kártyákra.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
veterán
válasz Devid_81 #46576 üzenetére
Nvidia-nál már az is előrelépés ,hogy kapásból jön a 16GB-os 5070Ti és nem kell a Ti Super-re várni.
Ezért is brutális látni az 5080-asnál is a 16GB-ot.
Nem tudom milyen árazás mellett lesz helye az 5090 és 5070Ti között az 5080-nak.
Pofátlanul szét lesz spórolva a 80-as a 90-eshez képest.Sima 5070-hez meg gondolom gyorsan ki kell nyírnia a 4070Ti Super-t az Nvidia-nak.
De remélhetőleg legalább ezen a ponton az AMD tud valamit villantani.[ Szerkesztve ]
a dog may just be a couple chapters in your life, but you're their whole book
-
deathcrow42
aktív tag
válasz Devid_81 #46576 üzenetére
Az 5XXX széria eddig az 5090 miatt érdekes perpillanat a 32GB ram miatt. Az, hogy a többi megáll 12/16 gigánál az eléggé csalódás számomra. Ram méretben így akkor talán jövő év végén jön rá valami érdemleges fejlemény.
Árazásban tudnak még valamit villantani esetleg
[ Szerkesztve ]
Ex frostshock.eu szerkesztő :)
-
veterán
-
S_x96x_S
addikt
válasz Devid_81 #46284 üzenetére
> Ez mit jelentene egy atlag jatekos szamara
az átlagos játékost nem érdekli ez.
Az nVidia pedig valószínüleg figyel a driverek írásakor,
hogy a speciális AI -val erősített funkciók ( DLSS ) se ezt a részt használják.
Úgyhogy nehéz kimérni.de amúgy ha az alkalmazásban/játékban sok ... AI, fizikai szimuláció / komplex számítás van (ahol a pontosság nagyon fontos ; pl. Ray Tracing, Machine Learning alapú AI számítások), akkor a FP32 accumulate hasznosabb lehet. az FP16-nál;
Talán még a modern sakk-engine -ek esetén is jól jöhet. ( de ez megint egy külön világ, ahol nem fps -ben mérik a teljesítményt )[ Szerkesztve ]
Mottó: "A verseny jó!"
-
Alogonomus
őstag
válasz Devid_81 #46284 üzenetére
Ez mit jelentene egy atlag jatekos szamara ha az az "eFuse" rendeltetes szerint mukodne?
Leginkább valószínűleg az elmúlt évek során többször kiszivárgott 600+ wattos 4090 Ti-t, ami a processzorkínálatból eredő korlátozások miatt hagyományos játékok esetén továbbra is csak 20-30%-kal lett volna csak a 4080 fölött, de már a pathtracing bekapcsolásával sem esne 60 fps alá a teljesítménye 1080p fölötti felbontás esetén.
Ja és persze egy olyan kártya a hamarosan érkező 5090 tippelt ára környékén lett volna. -
hahakocka
őstag
válasz Devid_81 #46163 üzenetére
Na várjuk érdekes lesz. Ha A B580 a 4060Ti-t elérné az már jobb eredmény lenne tőlük s a vram is megvan most 10-12gb. Ár ha 100-120e körül lesz kezdésnek aztán lemegy 100 vagy az alá az egész jó lehet a mai árak esetén szerintem.
Ezt még nem hallottam. Abu belső infóban hallotta? De ha 32 gb akkor tuti nem középkateg. hanem kb egy 8900xt lesz?
Az 5060 is megközelítheti majd a 4070 et legalább nem? -
veterán
válasz Devid_81 #46169 üzenetére
Le se szarjak, full kartel..
Mert nem adtak ki karacsonyra azbuj szeriat?
Megbeszeltek szepen hogy mindenki bemutatja a CES-en aztan kiadjak ossze igazitott arral es leszarjak a tovabbiakban, nincs itt semmi latnivalo.
Intel megprobalja de keves jelen pillanatban nagyon.Most neztem a limited b580 120e itt kint az viszont nem rossz. Van mar egy leak es a a 4060 es a 4060 Ti kozott ment steel nomadban. De ez is szo szo..
-
-
nagyúr
válasz Devid_81 #45754 üzenetére
Azt a Jóisten sem tudja már kibogozni, hogy a Covid miatt megnőtt a kereslet vagy az NVIDIA gyártott keveset. De a tény az marad, hogy a 700 dollárért várt (követelt) 3080-ast boldogan vette a nép 1000-1100 dollárért. Aztán meg ment a csodálkozás az 1200 dolláros 4080-on...
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
yarsley
aktív tag
válasz Devid_81 #45640 üzenetére
Nem tudom nekik mint jelent de remélem nem Blizzárdos hamarosanról beszélünk
Edit: nekem amúgy a januári megjelenés nem meglepő, minél kisebb a kereslet nekik annál jobb mert data center kártyákat akarnak nagy tömegben gyártani meg eladni
[ Szerkesztve ]
... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
félisten
válasz Devid_81 #45532 üzenetére
Még lehetséges , bár kis valószínűséggel bekövetkező opciónak gondolom, hogy Nvidia engedélyezi fogja az AIB partnereknek a 3 GB modulok alkalmazását. Az Ampere esetén engedte nekik, hogy forgalmazhassanak 3080 20 GB verziót,de a GDDR6X ből mire ekészült a 2 GB modul, már lett szinte új gen. A GDDR7 nél viszont tavasz végére, nyárra már állítólag lesz.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz Devid_81 #45450 üzenetére
Természetesen ugyanúgy állítottam be, mint minden más játékot 1080p magas grafika és alapértelmezetten ugye a TAA be van kapcsolva. Egyből feltűnt, hogy homály bármely más játékhoz képest és elkezdtem keresni az okát. A TAA kikapcsolásával teljesen megszűnt a homályosság, de cserébe meg pixelrecegőssé változott az egész kép, ami szintén játszhatatlan. 1440p felbontással játszottam végig TAA-val 1080p monitoron, így már éles volt a kép.
A YouTube is tele van videókkal, hogy a játék alacsony felbontásban homályos. Neked azért nem jöhetett elő, mert vagy távolabbról nézed a monitort, mint én vagy már negyed / fél dioptriát elcsúszott a szemed. Nekem is újra kell csinálni a szemüvegem 5 évente és van, hogy kicsit később veszem észre, mert ugye az agy hozzászokik.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz Devid_81 #45436 üzenetére
Pont egy kiváló sztorival rendkelkező, single játék esetén, a Red Dead Redemption 2-ben teljesen homály a kép 1080p-n És ez nem picit, hanem olyan mintha elromlott volna a szemed. Így nem lehet játszani. EA Sports WRC 24 esetén szintén. A szemem nem tudott fókuszálni annyira homály a kép, játszhatatlan.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Devid_81 #45386 üzenetére
szerintem egyszerű a recept, az 5080 nal akarnak versenyezni az AMD csúcs kártyája ellen és 1000 dolárra fogják belőni az árárt.Ez előrelépés amostani 4080 hoz.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz Devid_81 #45426 üzenetére
1080p-vel ma már van egy hátrány, hogy a játékokban lévő TAA nagyon mossa és többször a képminőség csapnivaló, azaz közel sem olyan, mint 10 éve.
Manapság a 4K a cél és az elsimító és felskálázó algoritmusoknak kell a minél nagyobb felbontás, hogy jól működjenek, erre írják őket. Ezért váltottam 1080p-ről 1440p-re most nyáron. Van, amit elvisznek az alsóbb kategóriás VGA-k is 1440p-ben, ez öröm boldogság, de ha meg nem, akkor sebességben ugyanott vagyok 1440p Quality felskálázással ami majdnem 1080p-ről, 960p-ról indul, de élesebb a kép, mint 1080p natívon. Nem mennék már vissza 1080p-re.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Devid_81 #45417 üzenetére
Őszintén szólva, én nem sok értelmét látom azt találgatni, hogy ki min fog miért jajgatni. A műszaki paraméterek és a várható teljesítmény találgatását érdekesnek tartom, még a piacon látható marketing stratégiák is érdekesek, de az erre adott emberi reakciók inkább már valamilyen szociológiai topikba tartoznak
Közben meg úgy szavazok a pénztárcámmal, hogy már nem egy, hanem két generációt hagyok ki, és akkor is a legolcsóbb kártyák közül válogatok. Ez mondjuk nem csak az NVIDIA / AMD hibája, ha lennének jó AAA játékok, akkor lenne drágább GPU-m.
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
GEIL
addikt
válasz Devid_81 #45386 üzenetére
------------------------- i7 13700K - 64Gb DDR5 - RTX4070 ---------- i5 9600k - 32Gb DDR4 - RTX3060 ------------------------- ------------------------- PS5 --------------- ------------- Samsung A53 5G ------------ ------------ Xbox Series X ----------------------------
-
hahakocka
őstag
válasz Devid_81 #45032 üzenetére
7900 XTX-4080 at rumor-oltak rá, de majd kiderül.
Jaja a pénztárcával lehet ütni a nagy cégek felé másra nem figyelnek. Kérdés csak hova tűnik el a pénz benne
Hát NASA 3 at 600W -ért 1,5 millióért, milliomosként se vennék én az tuti. Bár most jó lesz Télre. Kérdés befér e házba Régen az ilyen Stonehenge kártyákra milyen kritika volt ma már nem számít? Nekem igen tök mindegy milyen gyártó vagy márka, ilyen óriástéglát én sose vennék. De ez csak az én véleményem.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Devid_81 #44973 üzenetére
Lesz ebből 5080 Ti
Én nem bánnám, ha kétféle vrammal szerelt változat lenne amúgy, ha árban lenne köztük értékelhető különbség.Viszont az Ampere szériánál is az Nvidia megengedte az AIB partnereknek, hogy használjanak többféle memóra konfigurációt, -lehetett volna 3080 20 GB ,-de nem lett belőle semmi, nem volt elérhető memória modul.
A GDDR7 3 GB tömeggyártása 2025 H1 ben fut fel. Ez azt jeleni, hogy vagy lesz Super széria, vagy lesz 5080 16 G ,5080 Ti 24 G,5080 Super 24 G, 5090 32 G 5090 Ti 48 G vagy 5090 Super 48G..
[ Szerkesztve ]
-
Devid_81
félisten
-
yarsley
aktív tag
válasz Devid_81 #44329 üzenetére
Igen a top kártyájuk középkategóriás lesz, ezért is említettem 4070-et.
>Jelenlegi infok alapjan a 7900XT/XTX koze jon a legerosebb az RDNA4-bol, viszont Ray Tracingben joval jobbak lesznek az elodjuktol.
Igen, láttam azt a MLID videót, Ő 300-350mm2-re tippelte a 48 RDNA chip méretét, míg más csak 240mm2-ről beszélt, szóval abszolút nem biztos, hogy akár a 7900XT teljesítményét el fogja érni.
... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Külpolitika
- Interactive Brokers társalgó
- Masszívan lekorlátozza az AI gyorsítók elérhetőségét az USA
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Windows 11
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Nintendo Switch 2
- Óra topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Mindent a StreamSharkról!
- További aktív témák...