-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hahakocka
őstag
válasz Raymond #47747 üzenetére
Én is ezeket láttam pont na nem épp Írországban. De 1400-1600 ig voltak átlag. Ez nem jót vetít előre se a további NV kártyák se AMD kártyák esetén. Mindegyik szépen sokkal drágább lesz még mint eleinte korábban gondoltuk szerintem.
A Windforce nem a legjobb hűtésű, az még olcsóbb ezért.[ Szerkesztve ]
-
BerserkGuts
őstag
válasz Raymond #47678 üzenetére
Vram egyáltalán nem számít jó a 12GB is még
Mert a 3090 semmit nem ért el a 24GB-al mint látjuk el lett verve a 4070által is ami lol kategóriaPersze nyers erőben egyik sem ér semmit sem ezt el kell fogadni csak a dlss4 ami a jövő
12600KF/ROG Strix 4070ti/ROG Strix B660/Noctua NH-D15S/ROG Strix AuraEdition 850W/Hisense 65" 144Hz 65E7KQPro/SamsungOdysseyG7 32" 1440p/ThermaltakeTower900/RazerViper8K/F4-3200C14D-16GFX(FlareX)/Kingston A2000
-
deathcrow42
aktív tag
-
deathcrow42
aktív tag
válasz Raymond #47681 üzenetére
A 3090 az újonnan 1500-1600 dollár volt, míg a 4080 csupán 1200, a 4080 super meg már 1000 dollár MSRP.
Kétharmad áron nagyobb teljesítmény +FG, és nem is azonos szintről beszélünk, azaz 3090 vs. 4090, hanem ez 3090 vs. 4080.
16GB Vram vs 24 GB: nem láttam olyan gémet, amely akár 4K-ban csuklott volna a 16 giga ram miatt.
Ex frostshock.eu szerkesztő :)
-
-
AsakuraDave
őstag
válasz Raymond #47672 üzenetére
OK. Az audió elég szubkjektív dolog, ahány ember annyi ízlés és nem mindenki hall ugyanúgy Elég szánalmas, hogy 2025 -ös évet képesek ilyen gané, szánalmas marketing bulshittel nyitni és ez nem az nVidiának szól, hanem az AIB partnereknek..nem baj, esni fog itt mindegyiknek a részvénye kőkeményen ha tényleg csak ennyit sikerült felmutatniuk, mi meg tök jól elvagyunk az rtx 30xxx sorozatú kártyákkal úgyis mindent csak DLSS mellett lehet futtatni értelmes FPS számhoz, ahhoz meg vegyen az aki mentális problémákkal küzd félmilliós-milliós kártyát..
There's only one thing that hurts people more than lies. It's saying out loud the truth and facts.
-
félisten
válasz Raymond #47630 üzenetére
Én is abszolút ,ezek az órajelek elég magasnak vannak megállapítva. Ok hogy láttunk brutális hűtőket,de ez túl optimista.
Az 5070 Ti teljesítménye is túl magas ez alapjána többihez képest ( amúgy meg persze nem mert ez lenne a minimum amit elvárnék sőt)[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
nagyúr
válasz Raymond #47630 üzenetére
Hát elég optimista mind órajel, mind uarch javulás terén. Ill. itt a 4090 34%-kal gyorsabb a 4080-nál, az is elég idealizált, függően attól, milyen tesztet nézel. Kíváncsi leszek.
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
fatal`
titán
válasz Raymond #47303 üzenetére
Na ez mondjuk hasznos info, akkor fel kell majd telepíteni az NV Appot is Csak a drivert szoktam, a Gef. experience egy borzasztó felesleges valami volt nekem, az nv app meg úgy tudom egyelőre bugos is volt. Ha kellett valamit állítani, akkor megfelelt a régi control panel, vagy a portable nvidiaInspector.
-
Raymond
félisten
válasz Raymond #47110 üzenetére
Persze a diakat elnezve MFG nelkul a teljesitmeny se valtozott sokat igy annyira nem meglepo hogy marad a kategorian beluli aozonos arazas.
@GEIL
"ha a 4090 fps értékeit hozni fogja egy 5070 275 ezer Ft körül..."Nem fogja, nezd meg jobban a diakat, az DLSS4 MFG amivel ott azok az FPS-ek, anelkul marad a "helyen" ahol most is van.
[ Szerkesztve ]
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
S_x96x_S
addikt
válasz Raymond #47004 üzenetére
amit írtam az lehetséges
és nem tudod kizárni.
De nyugodtan - részletesen is megoszhatod a nézőpontodat.Minden piaci tényező (árazása) hatással van a többi szereplőre,
de a közeli szegmensek (árazása) még erősebben befolyásolják egymást.
Ha például az RDNA4 miatt csökkennie kell az RTX 5070 árának,
akkor ez már önmagában is kihat az RTX 5080 későbbi árazására.
Ezért az RDNA4 közvetetten az RTX 5080 árát is befolyásolhatja,
mint egy lehetséges forgatókönyv.Valami hasonlót említ Tobler első törvénye;
amit gazdasági és piaci jellegű folyamatokra is át lehet ültetni.
de Barabási kutatásaiból is valami hasonlót lehet kiolvasni - a közelibb” (erősebb vagy sűrűbb kapcsolatban álló) pontok jobban és gyorsabban hatnak egymásra.Mottó: "A verseny jó!"
-
Devid_81
félisten
válasz Raymond #46887 üzenetére
4080-rol nagyon ment az upsell a 4090-re, de a mostani 5080 vs 5090 kozott akkora kulonbseg van, hogy most ezt nehez lenne eljatszaniuk, hacsak nem az 5080 $1999 lesz az 5090 meg "csak" $2499.
Az 5090 konkretan 2db 5080-nak felel meg nyers specs alapjan.
Persze nem tudjuk, hogy hogy fog skalazodni jatekokban a 2x annyi cuda....
-
S_x96x_S
addikt
válasz Raymond #46788 üzenetére
> de nem akarod megerteni.
Én nyitott vagyok arra, hogy miért gondolod így,
és arra is hogy pontosan mit nem értek
kérlek, fejtsd ki részletesebben.> Az alatamaszto informaciokat az alltalad berakott linkeken is lathatod,
Mutass rá pontosan, mit és melyik linken érdemes (újra) megnézni.
[ Szerkesztve ]
Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz Raymond #46783 üzenetére
> Nem arra van
Én továbbra is úgy gondolom,
hogy a rendszer skálázható,
és jól kombinálható a hagyományos hűtéssel.
Szerintem ez lesz a jövő.> az osszes valaszboll amit kaptal,
> csak ugy latszik megint az van hogy nem akarasnak nyoges a vege.érdemes tényszerűen, forrásokkal
vagy linkekkel alátámasztani az álláspontot,
és közben kerülni a pejoratív minősítéseket.
mert talán így előremutató módon lehet megvitatni a kérdést,
és mindenki többet tanulhat belőle.Mottó: "A verseny jó!"
-
-
S_x96x_S
addikt
válasz Raymond #46751 üzenetére
> Ha megnezted volna mik ezek
A 2025 CES után okosabbak leszünk.
de az (AirJet) a gyártó (Frore) szerint
- skálázható
- és kombinálni lehet a hagyományos hütésekkel;A jelenlegi árán kívül (ami azért fontos) nem látok lényeges technológiai problémát - ami kizárhatja, hogy egy hagyományos aktiv hűtéssel kombinálva ne lehetne elérni 10-20 % -os teljesítmény többletet,
És ez már annyira éppen elég, hogy a korrekt összehasonlítást megnehezíti az előző generációval.Ultra-Thin 15” Notebook AirJet Pro Case Study by Frore Systems
https://www.youtube.com/watch?v=mcL05usWuTE ( 3 perc video )---------
Persze a mobil RTX 4060M vs. RTX 5060M -nél
az eltérő memória is bekavar;
a GDDR7 -et egyszerűbb hűteni ( vs. GDDR6 )
de lehet, hogy az új Blackwell GPU-magot meg nehezebb lesz."GDDR7 achieves a 70% decrease in thermal resistance ( In comparison to the GDDR7 predecessor, GDDR6. ) by using new package materials and an optimized circuit design. This allows it to avoid excessive heat generation, which prevents product degradation, performance loss and other potential hardware issues." ( samsung szerint )
[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
válasz Raymond #46747 üzenetére
> Ezeknek itt semmi jelentosege.
Azért a hűtés kulcsfontosságú szerepet játszik a laptopok teljesítményében,
főleg akkor, hogyha egy szivárgásból származó benchmark
[NVIDIA GeForce RTX 5060 Laptop GPU 3DMark leak shows 33% increase over RTX 4060]
alapján próbálunk következtetni az új GPU tényleges erejére.Az NVIDIA GeForce RTX 5060 Laptop GPU esetében jelentett
+33%-os teljesítménynövekedés mögött felmerül a kérdés:
- mekkora része köszönhető a hatékonyabb hűtési rendszernek,
- és mekkora az új Blackwell architektúra fejlesztéseinek?A hűtés optimalizálása közvetlenül befolyásolhatja
a hőmérsékleti limitet, a GPU órajelét és az energiahatékonyságot,
így a valós teljesítménynövekedés arányának meghatározása
nem egyértelmű a nyers benchmark-adatokból.És a fenti kontextusban lehet érdekes az AirJet és az ICE9
lehetséges megléte - mint új hűtési technológia.
Főleg ha kombinálva van: pl. AirJet + hagyományos ventilátor.[ Szerkesztve ]
-
Sontir Fel
őstag
válasz Raymond #46634 üzenetére
Már régebb óta tudtam én is... csak nem sejtettem
Trump szerintem az elején még nem lesz gond, január végén foglalja el a hivatalát, talán nem egyből kereskedelmi háborúval kezd... ígért valami 24 órán belül lerendezem az ukrán-orosz krízist dolgot.
Még a végén daccból és haragból egy 7900xtx boldog tulajdonosa leszek. Ha folyamatosan 90%-on van a részesedés a bőrgatyásnak, akkor mindent is megtehet a piaccal és a vásárláókkal (rajongókkal ).
[ Szerkesztve ]
BFBC2/Steam/BF2-3-4/Erszoft/BF42/: Mr.Norissz Origin: Mr_Norissz
-
-
veterán
válasz Raymond #46438 üzenetére
Ez oké a vélemény szabad, nekem az ellenkezője De ha a tied az igaz akkor is tudnak mindent ipari kémkedéssel, tehát ha halja hogy kiiad az AMD egy 600 euros GPU-t ami "4080" tud( nem fog ) akkor ő nem adhatja ki 800-ért a 5070Ti..
Részemről tök mindegy hogy az AMD áraz az NV-hez vagy fordítva, mert mi mindenképpen szopunk.
De talán az NV is lassan fordul a kocka mert erős lejtmenetben van mivel kicsit betorpant az AI biznic lassan konkurencia is van, plusz ahogy olvastam a legnagyobb vásárlójuk az MS volt aki televette magát és most stoppol... -
S_x96x_S
addikt
válasz Raymond #46345 üzenetére
Nehéz etikusan okosnak lenni.
mert bár -neked- a deep linking etikailag rosszabbnak tűnhet,
de jogilag a feltöltés -nekem- problémásabb, mert azért én vagyok felelős. lásd ÁSZF
( ~ ... feltöltött tartalmak ne sértsék harmadik felek jogait, beleértve a szerzői jogokat is. )
Ha nem linkeled be az eredeti hírforrást, akkor elesik egy csomó hirdetési bevételtől
az oldal, ami szintén hernyóság. Ha hirdetés blokkolót használsz az is.Mottó: "A verseny jó!"
-
Sontir Fel
őstag
válasz Raymond #46313 üzenetére
Ha végül mégis sikerülne 1200 euró körül megállni és egy az egyben 4090 teljesítményt kicsiholni, azt én már jó dealnek könyvelem majd el 1.399ért vettem az TUF 4080asom és annyiért is vette vissza a bolt, nálam ott a határ
BFBC2/Steam/BF2-3-4/Erszoft/BF42/: Mr.Norissz Origin: Mr_Norissz
-
Quadgame94
őstag
-
yarsley
aktív tag
válasz Raymond #46243 üzenetére
Az a pár kártya nem sokáig fog kitartani, rövid időn belül itt is 2500 körül lesz az induló mint amcsiknál
De amúgy ez nem az első eset, a kínai 4090 bannál is azonnal megindultak az árak felfelé.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
hahakocka
őstag
válasz Raymond #46179 üzenetére
Én nem tapsikolnék arra, hogy az RTX 4060 kb lassan integrált vga lesz egyes gameknél.... FHD ban medium-high akár egy kis low szintű RT vel, DLSS el azért menjen már rendesen majd 60 fps el. Eleve RTX a neve s a marketing is arra megy ezerrel, így egy low szinten FHD ba pl mehetne akár az RT is, egy medium high textúra mellé de a 4060 és a 8gb kevés már . A lényeg hogy a 4060 ma már nem sokat ér és ez 4-5 éve még nem így volt ebben a kategóriában s ez sajnálatos szerintem. Főleg aki 1 év vette pl újonnan, s észreveszi FHD ban se fok sokáig szolgálni talán a kártya s ez nem öröm sokak számára. Ez a fejlesztők sara is mondjuk jó pár idei játék nagyon gyatra optimalizálást kapott illetve inkább nem kapott S mellette a Stalker 2 nem is szép az Indiana Jones is szebb szerintem pedig 4 éves engine van alatta sőt igazából 6-7 éves amikor elkezdték fejleszteni a Doom Eternalt. Persze updatelték és RT-t kapott. De nem egy UE5 hypolt vadiúj engine. (5.5 most már lassan)
Lehet túl nagy kérés lenne a mai világban de hát pénz beszél kutya ugat.
1440p-4K ULTRA natív vagy a FHD-1440-p-4K max RT más kategória más VGA-kkal.[ Szerkesztve ]
-
hahakocka
őstag
válasz Raymond #46175 üzenetére
[link]
Indiana Jones and the Great Circle proves Nvidia wrong ..[link]
s 8GB VRAM REALLY not enough in 2024?? RTX 3070 8GB[link] RTX 4060 - Indiana Jones and the Great VRAM Usage
Steames beszélgetések
WestJake dec. 6., 22:30 DO NOT BUY if your GPU does not have MORE THAN 8gb VRAMThis game is unplayable on 8gb or less VRAM on later areas. 8gb VRAM should not be even in the minimum requirements.1–2/2 megjegyzés mutatásaFriendyS dec. 6., 23:21 Set textures to medium#1
WestJake dec. 6., 23:22
FriendyS eredeti hozzászólása:Set textures to medium:mbgaan:I already have on low.S ez csak pár kiragadott példa találsz még jó sokat google a barátod.
b. : 1080p n azért menjen medium-highon szerintem s a 4060 azért lett alsó kategória, mert már nem csinálnak valamiért 4050 et se nagyon. Pár éve még ugye középkateg alja volt akár 12gb rammal lásd 3060. Nem RT vel és nem 4K ba 1080p azért kéne menjen az a kártya de ez a fejlesztők sara lásd még a Stalker 2 is optimalizálatlan lett.
bluedeck: Aki 3-4-5 évre tervez mint én és sokan amúgy (5.5 éves kártyáim voltak és van most is)
annak sokat ér a sok vram mert tudok vele tolni medium-highon még sok év múlva is. Akár 4K ban is ha megjelenésekor arra jó volt a kártya. 5700-assal most is tolom Dragon Age 4 et, Path of Exile 2, t tolom, múltkor ugyan csak mediumon FHD be de toltam a Stalker 2-t 35-40 fps el. RT s gamet ala Indiana Jones, még nem mert nincs benne még RT.
Majd úgyis viszatér a téma a VGA-k megjelenésekor ha valahol sok vagy kevés lesz és igen a cikkírók szakértők hozzák elő sokszor.[ Szerkesztve ]
-
yarsley
aktív tag
válasz Raymond #46102 üzenetére
Nem tudom mire akarsz ezzel kilyukadni, főlleg annak fényében, hogy a 3000-as szériánál simán skippelték a super refresh-t.
#46103 Sontir Fel:
Ha onnan indulok ki, hogy 5080 kb olyan erős lesz mint a 4090, és az AMD a közelében nem, lesz, akkor a 1200-1300 USD - 1500 EUR ár teljesen reális, én is oda tippelem.Nem értem, hogy az AMD miért nem iparkodott kicsit és lépett a piacra decemberben, karácsony előtt a 8xxx szériával. Ha 7900xtx szintű kártyákat dobálnának újonnan 800 euró alatt, akkor az talán motiválná az nvidiát is, hogy normálisan árazzon és legyen egy kis verseny
Gondolom a jelenlegi készletük útban van, amit nem nagyon szeretnének 800USD-ért adni, mert akkor nem sok haszon van rajta.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
S_x96x_S
addikt
válasz Raymond #45794 üzenetére
A PS5 modell kimaradt. ( GDDR6 + DDR4 )
És a Sony PS5 PRO már : ( 16GB of GDDR6 memory + 2GB of slower DDR5 memory )------
Ami még fontos lehet
- az Nvidia a Tegra chipeknél a SoC -ot használja
- a high-end -nél meg a Superchip kifejezést,
de a fejlesztési irány célja ugyanaz : minél mélyebb integráció.Az "APU" elnevezést eddig se használták és szerintem ezután se fogja se az Intel se az nVidia használni. És valószínüleg a jogászok által is tiltva van , mivel egy trademark vagy patent perben túl magas labda lenne az AMD-nek ; például : Mediatek vs. AMD
Ha eltekintünk a videós résztől és csak a gyorsítás a fontos akkor a még mélyebb - core szintű - integrációra a RISC-V -nél lehet érdekes példákat találni.
( Tenstorrent ; SiFive XM clusters )[ Szerkesztve ]
-
M@trixfan
addikt
válasz Raymond #45721 üzenetére
Egy Mac Studio, bármilyen mobil 4090-es laptop, illetve asztali 4090-es gép 1-1,5M kategória, ez számszerű adat, akármilyen erős bias-ed is van a Mac-kel szemben. Mondjuk ez nem baj, csak legalább egy árlistás tétel hadd legyen már közös alap! Viszont mondom, én ezzel most nem foglalkozom konkrétan, de a fél net tele van azzal, higy bizonyos LLM feladatokra jó az Apple Silicon. Azért remelem nem baj!
twitter: MatrixfanLive | Ősidőktől a PH!-n
-
S_x96x_S
addikt
válasz Raymond #45718 üzenetére
majd azért kíváncsi leszek az M4 Ultra teljesítményére ( vs. Desktop 4090 )
"M4 Ultra GPU Is Estimated To Beat The RTX 4090 Across OpenGL And Vulkan APIs, But Its Advantage Could Only Be Witnessed In One Benchmark"
https://wccftech.com/m4-ultra-performance-against-rtx-4090/
-
M@trixfan
addikt
válasz Raymond #45719 üzenetére
Értelek, de amikor 4090-ről beszélünk akkor árban már hasonló ligába kerülnek a dolgok és mobil megoldás szerintem nincs is. Tehát mondhatjuk, hogy versenyképes, főleg annak akinek egyéb dolgok miatt Mac kell. Ugyebár a versenyképes nem az ultimate megoldást jelenti kizárólag.
twitter: MatrixfanLive | Ősidőktől a PH!-n
-
S_x96x_S
addikt
válasz Raymond #45715 üzenetére
> A masik dolog pedig az ott lathato gepek ara,
> a kaphato M4 Max 128GB per pillanat 5524EUR (1TB SSD-vel).sajnos ilyenek a mobil RTX4090 [ 16GB/576.0 GB/s ] -es notik árai is
3000 EUR .... 6000 EUR -persze vannak komolyabbak, de az még mindig csak 16 GB VRAM -al.
- MSI CreatorPro 16 AI Studio A1VKG-066, Lunar Gray, Core Ultra 9 185H, 64GB RAM, 2TB SSD, RTX 5000 Ada Generation, DE ~6000 EUR
- MSI CreatorPro X18 HX A14VMG-434, Lunar Grey, Core i9-14900HX, 128GB RAM, 4TB SSD, RTX 5000 Ada Generation, DE ~ 7099 EUR
persze, nem kell mindig kaviár, de azért sokszor jól jön az az extra - gyors memória.A jelenlegi - mobil nvidia/amd konfigok alapján
azért már nem is annyira drága az Apple.Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz Raymond #45713 üzenetére
azért én ezzel a kijelentéssel egyetértek:
"The new Mac mini could become Apple’s long-awaited answer to the PlayStation and Xbox."
a legnagyobb előnye, hogy a konzolokhoz képest nyitottabb a rendszer.----------
és a nagy LLM-ek lokális futtatásánál
a nagyobb M-ek eléggé versenyképesek, a több memória miatt.
[ M4max (128Gb), M4 Pro (48Gb), M3max(128GB) , 4090(24Gb), 6000 Ada (48Gb) ]
-
Teasüti
nagyúr
válasz Raymond #45665 üzenetére
Köszi!
Ugyan csak átfutottam, de nem tesz említést a fényforrások számáról. Nem esik szó róla, hogy miként vesznek mintát közel 1000 fényforrásból.
Ahogy én látom a felvázolt ábrákon, ez a ReSTIR nem sokban különbözik alapelvében a hagyományos sugárkövetéstől, csupán a tér- és időbeni resample új benne.
Szóval 1000 fényforrás (egy pixelen) az még mindig 1000 sugár minimum.
Persze kicsit kifordítottam, hisz sehol nincs szó 1000 fényforrásról egyetlen területen, hanem a teljes jelenetben szerepel ennyi és a lokalizált területeken még mindig "csak" néhány átfedő fény van hatással egy pixelre, de azokat továbbra is egyesével kell lekövetni. Az előadásban meg elhangzott egy állítás, hogy nem kell egyesével lekövetni őket.[ Szerkesztve ]
-
X2N
őstag
válasz Raymond #45344 üzenetére
De éppenséggel beszélhetnénk arról is ugyanis ha nem lenne a felesleges raytracing amit a játékosok többsége úgy se értékel eléggé, akkor mostanra már minden játékot natív 4K felbontáson játszanánk minimum 4K textúrákkal stabil 60 fps mellett még a konzolon is...pc-n meg ehhez képest is 2x több fps-el, túl nagy kérés hogy pc-n legyen elérhető áron ennél kicsit több vram-al rendelkező kártya, RT nélkül? Így viszont marad a béka segge alá butított felbontásból felskálázás RT-vel(ami pontatlanul van kiszámolva mert nincs elég iteráció) meg a frame generélás ami nem oldja meg az input lagot, és a kép is okádék lesz ahhoz képest ahogy 7-8 éve kinézett egy AAA-játék a denoiser, plusz élesítés és TAA, és az interpoláció miatt. Úgy érzem visszafele fejlődünk. Hány éve is jött ki az első RT-s kártya és ahhoz képest mennyit is fejlődtek ezek az RT-s kártyák? Mert szerintem nem sokat. RT teljesítményt meg nem méri senki objektíven...az hogy generációnként van 30-50% plusz gyorsulás RT-vel, kb semmire se elég az RT-hez, mert ott nagyságrendekkel kellene nagyobb teljesítmény minden generációnál ahhoz hogy értékelhetően tudd növelni a képminőséget. Ahhoz képest hogy új technológia nem sokat gyorsultak nvidiánál az újabbb szériás RTX kártyák, ennél még az intel is nagyobb gyorsulásokat tudott felmutatni egyes Intel Arch meghajtó driver optimalizálás után.
[ Szerkesztve ]
-
X2N
őstag
válasz Raymond #45340 üzenetére
Ha procin renderelek a 32GB memória már legtöbbször ki van fullozva, lassan érik a 64GB...én még nem is csinálok olyan őrültségeket mint egy komolyabb vízszimuláció houdiniban... pedig megtehetném, ezt esélyem sincs itthon GPU-val renderelni, kellene hozzá több darab 8000-es RTX kártya nvlinkel...én döntöm el mennyit érdemes rászánni, de jó lenne ha lenne általánosságban 20GB vram már a kártyákon a konzol miatt is. A 12GB már most vicc, csodálkoznak hogy stutterel a legtöbb játék, bezzeg ha lenne elég vram be lehetne tölteni mindent egyszerre, a procinak meg nem kellene ezzel állandóan foglalkoznia. A 4K miatt kell már ennyi vram, persze amíg megragadtok ilyen alacsony felbontáson lényegtelen, mit is magyarázok.
[ Szerkesztve ]
-
X2N
őstag
válasz Raymond #45337 üzenetére
Annak sincs sok értelme hogy véded ezt a céget aki szarik a fejedre. AMD kártya olcsóbb és több vram van rajta, ha az nvidia nem tudja ugyanezt adni ennyiért akkor ott nincs hozzáadott érték. Vehetek a 4080-nál gyengébb 4070ti kártyát 330eFt-ért? Nahát. Ha még hobbiból renderel valaki otthon, ott se mindegy hogy akkor egész este megy a gép vagy csak 1 órát fut gpu...baj ha szeretném használni játék mellett erre is a gépet ha már vettem egy erős kártyát? Nekem már a 16GB is kevés renderelgetni. Ennyire jó minőségű dolgokat tudok csinálni, és még mindig hobbiból használok blendert...
Alexios-Semmi értelme. Komolytalan cég.
[ Szerkesztve ]
-
X2N
őstag
válasz Raymond #45313 üzenetére
Nem csak játékra lehet használni azt a retkes kártyát. Jogos a károgás mert nincs előrelépés évek óta. Megrekedtetek az 1080p-1440p felbontáson, így fogalmatok sincs mennyivel jobb a 4K... Rendereljek a 10X lassabb procin mert nem fér bele 16GB vramba a blender render???
[ Szerkesztve ]
-
yarsley
aktív tag
válasz Raymond #45313 üzenetére
Nincs is jobb mint mikor veszel egy 300-400k-s videókártyát, és 2-3 év múlva azzal "szórakozol" hogy melyik grafikai beállítást kapcsold ki hogy ne crashseljen a játék vagy ne tűnjenek el a textúrák.
Szerintem a kockák túlnyomó többsége nem 1-2 évre vesz videokártyát hanem 4-5-re vagy amíg be nem adja a kulcsot.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz Raymond #45281 üzenetére
Ő még sosem tévedett, igaz nem sokszor beszél.
#45282 paprobert : Most itt úgy beszélünk, mintha lenne más választásuk. Vagy megveszik a memóriát, vagy nem, és akkor nem adják ki a terméket.
#45283 b. : Azt azért kétlem, hogy az 5070 megjelenésére is ennyire drága lesz a GDDR7. Azért a GDDR6X-re is jellemző volt, hogy kb. két hónap alatt esett az ára 40%-ot az első bevetésekor. Ugyanez esélyes a GDDR7 esetében is.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
nagyúr
válasz Raymond #45217 üzenetére
Igen, vszleg lesznek orbitális számok. Én a sima raszteres teljesítményre "jósoltam", DLSS nélkül.
@fLeSs: 1000 USDs árat csak akkor tartok elképzelhetőnek, ha nagyon gatya lesz a sebességnövekedés. Sztem a jelentősen megnövelt TDP-ből (ha igaz) órajelet csinálnak, ami elég megbízhatóan hozza a plusz teljesítményt. Meglássuk.
[ Szerkesztve ]
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
X2N
őstag
válasz Raymond #45190 üzenetére
Ezek csak kifogások, régen ilyen nem volt mint manapság, a 60Hz-es monitorral is vertem a mezőnyt TDM-be CS:S-ban még egy deagle/scout-al is úgy hogy össze vissza tört a kép, maga a játék 350fps-el ment, jobb lett volna a szememnek egy 300Hz-es monitorral? Persze, de maga a netkód 64, nagyon max 128 tickrates szerveren fut, úgyhogy hiába látok több frame-t nem lesz pontosan ott ahol látod az ellenfél az interpoláció miatt.
[ Szerkesztve ]
-
hahakocka
őstag
válasz Raymond #44970 üzenetére
Ha UV -zve vagy butítva adják ki akkor nem kérhettek volna el annyit amit még ma is. Minden cég a profitra megy minél nagyobb annál csak jobb. Persze konkurencia se volt az Ultra csúcs szinten de akkor is olcsóbb lehetett volna ez esetben de az meg NV nek fájt volna.
Kíváncsi leszek hogy az Intel marad e a sok vramnál meg az AMD vagy az olcsóság miatt abból is levesznek. Míg vajon NV- nél növelik e az 5060-5080 szegmesnben?[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz Raymond #44850 üzenetére
A doksi szerint DXR-en kívüli, azaz egyedi BVH csak konzolon és PC-n DXR 1.1 támogatás hiányában van:
"Using DXR 1.1 with inline trace for PC, and a custom BVH implementation for
consoles and PC hardware without RT support"Amivel teljesítményt spórolnak az ez:
"It’s a hybrid between screen-space and hardware ray tracing, as well as relying on
ray-traced probes"[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Raymond #44752 üzenetére
Rákerestem ott is valami 6% utalvány kóddal kerül annyiba, ha jól látom [link] a 750 euros ár, bár lehet nem jól nézem az oldalt.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
S_x96x_S
addikt
válasz Raymond #44638 üzenetére
köszi, igen , az a fiscal year mindig megtéveszt,
ettől függetlenül két különböző üzletág összehasonlításának nem sok értelme van.viszont Q3-ra van előrejelzés:
"NVIDIA's outlook for the third quarter of fiscal 2025 is as follows: Revenue is expected to be $32.5 billion, plus or minus 2%."[ Szerkesztve ]
-
-
-
válasz Raymond #44533 üzenetére
Ránézek. Olyan lassulás mintha töltene be dolgokat. Én vram fogyásra tippelek de megnézem msi afterburnerrel mit mutat. Nem folyamatosan alacsony az fps hanem keményen beesik.
Procim egy szálon gyenge, skylake de a cyberpunk meg pont szereti a sok magot az meg van benne egy pár.[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
válasz Raymond #44444 üzenetére
amit mondani szerettem volna,
hogy az NVidia terveinek módosulása egy Operációkutatási(OR) probléma
és ennek az optimális megoldása kihathat a gaming blackwell-re is,
mivel az nem a régi (N4) gyártósorokon készülne,
hanem az új N4P-n.vagyis a gaming blackwell és a DC blackwell osztozik jó pár erőforráson
és emiatt az egyikben történő változás kihat(hat) a másikra is.[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
válasz Raymond #44442 üzenetére
A Blackwell(RTX50, B200) már N4P és nem N4
és a gyártósorokat ehhez át kell állítani.És ennek az átállásnak
az eddigi ütemtervét módosítani kell
a mostani változásokhoz.Másképpen az nVidiának a teljes termelési kapacitást újra kell optimalizálnia a meglévő prioritások szerint ( profit maximalizálás $$$+++ )
És a Gaming a profitabilitási lista végén van.Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz Raymond #44440 üzenetére
> Nulla kihatasa van a CoWoS-nak az RTX sorozatra mivel ott nincs hasznalva.
Igaz. Az RTX5090 még nem MCM-es.
De a folyamatban lévő
TSMC N4 -> N4P gyártósor átállás is bekavarhat,
és az biztos érinti az RTX50-t.A TSMC-nek és a többi beszállítónak alkalmazkodni kell az új módosított tervhez
( késéshez)
és ez okozhat nem várt problémákat sok más területen is.
( Second-order effects ... )Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz Raymond #44436 üzenetére
> Mivel a CoWoS-L a problema amit a kozumer kartyaknal
> nem ahsznalnak a hir ezeket nem erinti.Szerintem a CoWoS-S kapacitás kisebb lett a CoWoS-L -re történt konverzió miatt.
Vagyis a gyártási/packaging nehézségek és a CoWoS-L technológia késedelmei - áttételesen - befolyásolják a teljes gyártási ütemtervet és kapacitás/erőforrás kihasználást.
Például a TSMC a CoWoS-S kapacitás egy részét már átállította CoWoS-L -re,
de a CoWoS-L -en nincs még érdemi termelés a tervezési hiba miatt. ( 3 hónap kiesett )
Emiatt az - átállás miatt kisebb - a CoWoS-S kapacitás
és ennek elosztását újra kell tervezni és nem biztos, hogy az RTX50-nek jut."There has also been the issue of TSMC not having enough CoWoS-L capacity in aggregate. TSMC built up a lot of CoWoS-S capacity over the last couple years with Nvidia taking the lion’s share. Now with Nvidia quickly moving their demand to CoWoS-L, TSMC is both building a new fab, AP6, for CoWoS-L and converting existing CoWoS-S capacity at AP3. TSMC needs to convert the old CoWoS-S capacity as otherwise it would be underutilized and the ramp of CoWoS-L would be even slower. This conversion process makes the ramp very lumpy in nature."
( via )Az AI/DataCenter a fő prioritás
ÉS az ezzel kapcsolatos problémák és változások minden mást tervet IS módosíthatnak, és így az RTX 50 széria eredeti terveit is.NEM független egymástól a két termékvonal !
[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
válasz Raymond #44286 üzenetére
> Direkt ugy irtam hogy ne zavarjon meg a szamozas
> (fuggetlenul attol hogy azt tenyleg nem erted vagy csak megjatszod).másoknak irtam.
> A FG az amit a 40-es sorozatra limitaltak.
lefordítva:
a DLSS 3.7 -része az FG ; és ez a rész NEM megy az RTX 20 -on.
Ami megfelel a hivatalos nVidia kommunikációnak is.Mottó: "A verseny jó!"
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Apple iPhone 12 és 12 Pro duplateszt
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- PlayStation 5
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- PlayStation 3
- További aktív témák...