-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Busterftw #47978 üzenetére
Az 5080-nak nem lesz nehéz jó értéknek feltűnni a 4080-nal szemben, ha csak 15%-kal gyorsabb, akkor már majdnem 40%-ot lép előre ár/teljesítményben. Csak ugye ott eleve a kiindulási helyzet az volt, hogy a 4080 igencsak drága volt.
A két 5070-esnél érdekesebb a kérdés, kevésbé elb***ott árú elődjük van, és kicsivel olcsóbbak - itt kellene olyan 30% előrelépés, hogy jó legyen a value az előző genhez képest, de akkor az úgy általában is egészen OK lesz."We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
nagyúr
Igen, ebben a gondolatmenetben ez a következő logikus lépés, és pont ezért nem győz meg egyáltalán. Ha a pixelméregetéssel 15%-ra becsült RE4 javuiás a best case, akkor az átlagos sebességnövekedés 10% körül vagy alatt lenne. Ezt meg végképp nem indokolja semmi.
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
nagyúr
Az átlagosan 10-20% azt jelenti, hogy architektúrásan semmilyen előrelépés nem történt, legalábbis ami a raszteres teljesítményt támogatja. Nyilván ez is egy lehetőség, de ezt majd akkor hiszem el, ha látok egy alapos tesztet.
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
nagyúr
A linkelt kép elég fontos a következő miatt:
So in Ampere (RTX 30-series), Nvidia doubled the number of FP32 CUDA cores but half were only for FP32 while the other half could do FP32 and INT32 — INT32 often gets used for memory pointer calculations. Ada kept that the same, and now Blackwell makes all the CUDA cores uniform again, just with twice as many as in Turing.
Az Ampere-ben úgy lett megduplázva az FP32-es ALU-k száma, hogy a hozzájuk tartozó "infrastruktúra" maradt a Turing szintjén, és ez az Ada-ban is így maradt. Ha most a Blackwell ezt az uniformizálással szintén megduplázza, akkor az meglehetősen komoly előrelépést jelent effektív számítási kapacitás szintjén. Ezt ráadásul a jelentős sávszélesség-növekedés meg is tudja támogatni. Ha ez történt, akkor a 4080 esetében a nyers 15%-os számítási kapacitás-növekedés akár +35-40% FPS-re is lefordulhat. Ha nem akkor maradok +23-28%-os becslésnél
-
nagyúr
válasz gaben22 #47766 üzenetére
A 4090-es Strixnek eleve 2000 dollár volt az ára, nem 1600. Ráadásul pont 2022. októberében, amikor a kártya megjelent, volt az a brutál nagy USD árcsúcs, valami 445 volt a teteje. Szóval az 1.2M nem is annyira elrugaszkodott.
Ahogy elnézem, most még sokkal nagyobb szórás várható az egyes modellek árai között - a márka/típushű vásárlók rendesen meg lesznek fejve"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz KRoy19 #47652 üzenetére
Hát, azért a kompetitív játékosok elég jelentős méretű niche-t képeznek, de ettől még értem, mire gondolsz. Viszont aki a folyamatosság miatt szeretne sok FPS-t, ÉS érzékeli is a különbséget 100 és 200 között - na az egy igencsak szűk réteg, szerintem.
Egyelőre inkább arra hajlok, amit omfgk mond, hogy a farokméregetésen kívül ennek igen limitált hozzáadott értéke lesz, de amíg nincsenek róla konkrét tesztek a függetlenség illúzióját még fenntartó oldalakon, addig várok az "ítélettel"."We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
nagyúr
válasz adr0001 #47649 üzenetére
Ez az új megoldás csakis annak lesz zsuga, akinek modjuk kétszáztól kezdve egy tetszőleges jó nagy számig terjedő FPS kell, és eddig ahhoz butította vissza a grafikát.
Neki meg azért nem lesz jó, mert a nagyon sok FPS többnyire az alacsony input lag, vagy esetleg a magas framerate-en elérhető exploitok miatt kell, azok meg buknak. El tudok képzelni egy olyan igen szűk réteget, akinek a 60-70 FPS helyett előnyösebb a 180-200 (saccra), mint a 100-110, de azt továbbra sem látom, hogy ez a széles közönségnek miért jó.
-
nagyúr
válasz Raymond #47630 üzenetére
Hát elég optimista mind órajel, mind uarch javulás terén. Ill. itt a 4090 34%-kal gyorsabb a 4080-nál, az is elég idealizált, függően attól, milyen tesztet nézel. Kíváncsi leszek.
-
nagyúr
válasz Hellwhatever #47576 üzenetére
Vagy esetleg rájön, hogy a francnak kell új kártya
-
nagyúr
válasz deathcrow42 #47363 üzenetére
Számokban, 5080 vs 4080:
- Arch változás: +5-10%. Ez csak tipp, viszont az eddigi generációk elég jól ebben mozogtak, gyakorlatilag a Turing volt jelentős kivétel, az is felfelé.
- Cuda: +10.5%. Ez azért nem feltétlen fordul le ekkora teljesítményelőnyre, de most számoljunk ezzel.
- Core clock: +4.5%. Ez boost VS boost, az 5080 gyorsabban fog menni, de a 4080 is gyorsabban ment. Becslésre jó lesz, de amúgy meglepően kevés.
- Sávszél: +34%.Ebből az első 3 összeadódik, az lesz +21-27%. A sávszélesség-javulás nagyobb része elmegy arra, hogy ezt a gyorsulást támogassa, marad +10-5%, ami további kb. 2-1% javulást hoz, tehát valahol 23-28% között várható az 5080 gyorsulása, ha a fenti feltételezések állnak.
-
nagyúr
válasz deathcrow42 #47346 üzenetére
Hát ez az, hogy pont nem ezt vetíti előre De OK, az lesz a biztos, amikor tesztek lesznek.
-
nagyúr
válasz deathcrow42 #47343 üzenetére
Ezt miből sikerült kiszámolni? A 4080 esetében 15% a növekedés a nyers számítási teljesítményben, plusz még az architektúra-változás is fog valamennyit hozni. Ill. a VRAM elég komoly sebességnövekedése is jelent pár %-ot.
-
nagyúr
válasz AsakuraDave #47279 üzenetére
Higgadj le Azt kell agyalni, hogy ténylegesen mit hoznak a feature-ök, mert az idézett kép valóban marhaság. Aki megeszi ezt, az így járt, aki meg ezen háborog, az szintén. Én egy jót röhögtem rajta és el is felejtettem. Lássuk a teszteket.
-
nagyúr
válasz huskydog17 #47250 üzenetére
Gondban is vagyok amúgy azzal, hogy hogyan értékeljem ezt a szériát. Eddig alapvetően a raszteres teljesítményt néztem az árhoz, és ott vártam 30-40% javulást, de most már én is ott kezdek tartani, hogy a sok feture mellett nem lehet legyintve elmenni. Mondjuk nekem ez a 3x framegen nagyon fura, az 1x verzió tetszik, mert mondjuk 40 helyett 70 az értelmes, de a 40 helyett 140 kevésbé tűnik reális use case-nek, a 70 helyett 240 meg pláne, miközben a késleltetés marad.
Remélem, lesznek olyan tesztek, ahol natív, DLSS és FG mérések lesznek külön külön."We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
nagyúr
válasz KillerKollar #47180 üzenetére
Inkább számolj úgy, hogy (EUR MSRP ár) / 1.19 * 1.27 * (EUR árfolyam). Kicsivel 1M felett.
Más. Megkapó az a természetesség, amivel az eddig az arázásra panaszkodók azonnal áttértek a teljesítményre való panaszkodásra - amiről ugye jelenleg elég kevés információ áll rendelkezésre
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz arabus #47146 üzenetére
A 4090 mindenhol drága, 2000 USD / EUR alatt így hirtelen nem is láttam sehol. Az RTX 4080 Super viszont 466e FT-tól indul, tehát létezik olyan, hogy egy félmilliós terméket MSRP áron (vagy alatta) lehet megvenni.
A "bután számoláshoz" meg csak annyit, hogy az 1599-es MSRP kb. 830e FT-ra fordul le. Ha nem tetszik, ahogy számolok, nem kötelező elfogadni - mindenesetre attól biztosan nem lesz igazad, hogy minősítgetsz. Annak több értelme lenne, ha mutatnál egy alternatív számolási módszert - őszintén szólva meglepne, mert amit leírtam, az az elmúlt 15 évben kitűnően működött (ahogy warcat írta, az alza árakon lehetett jól látni), de sose lehet tudni[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz arabus #47140 üzenetére
Az ár úgy jön ki, hogy USD ár * árfolyam + magyar ÁFA + pár%. Az MSRP árban benne van a teljes lánc haszna, egyedül a forgalmi adó nincs. Arcoskodás helyett inkább tájékozódj Kezdheted a 4080 Super árakkal, ahol szintén 1000 USD az MSRP.
-
nagyúr
válasz arabus #47135 üzenetére
Első körben majd az AIB modellek MSRP-it kell megnézni, mert ott is lehetnek turpisságok. Az 5080 1000 dolláros MSRP-je a jelenlegi 400 FT-os dollárral 520e FT körüli bolti árat jelent, ehhez képest kell majd értékelni a tényleges választékot.
-
nagyúr
... szóval azé' aki az 1500 dolláros 5080-at meg a 3000 dolláros 5090-et jósolgatta szent felháborodással, az most egy kicsit beáll a sarokba, ugye?
Nagyon érdekesek lesznek majd a tesztek, az az 5070 = 4090 különösen mókásan hangzik. Szegény tesztoldalak már nem is tudom, hányféle különböző dolgot kell mérjenek ahhoz, hogy korrektnek legyen nevezhető a teszt...
-
nagyúr
válasz KRoy19 #46907 üzenetére
Nem is az a gond, hogy reagálnak, hanem hogy tényként kezelik mindegyiket, amin lehet egy jót hőbörögni. És persze hőbörögnek. Aztán meg majd jönnek az ellenirányú baromságok, hogy az 5080 mekkora bestbuy 1200-ért. Vagy ha az nem, akkor az 5070 Ti.
#46910 Jacek: miután működik, én első sorban a fogadó oldalon keresném a hibát
-
nagyúr
válasz pRoject22 #46902 üzenetére
Szerintem lehet bármire k@cs@gözni, ami információ - na ez az, ami nincs jelenleg. Egyetértek Jacekkel, ez a folyamatos hisztéria annyira hasznos az NVIDIA-nak, hogy jó eséllyel legalábbis részben ők gerjesztik.
-
nagyúr
Úgy látom, lassan eljutunk oda, hogy az NVIDIA épp csak dolgozni kezd egy új generáción, és máris automatikusan k@cs@g lesz
-
-
-
nagyúr
válasz KillerKollar #46656 üzenetére
Az NVIDIA-t nem az érdekli, hogy hányan veszik meg, hanem az, hogy hol van az az ár, amitől mondjuk 100 USD-vel emelve a vevőszám csökkenése már rontja a profitot. És abban, hogy ez a varázsszám minél magasabb legyen, jelentős szerepet játszanak ezek a "k***adrága lesz az 5000-es széria" típusú cikkek - ha megfelelően vannak adagolva, pl. az 5080 esetén 100-200 USD-t igen könnyen jelenthetnek.
-
nagyúr
Ez valami hihetetlen mélyen begyökerezett tévhit, onnan származik, amikor az USD és az EUR váltása +19% körül volt, ami a német Áfa. Aztán amikor az EUR romlott, és az USD->EUR nem volt igaz, akkor valaki kitalálta, hogy adjuk hozzá az Áfát - de nem ám az USD-hez, az túl földhözragadt lett volna
Persze, várjuk meg az A*** árakat, de eddig minden startnál az USD+Áfa+esetleg kicsi extra volt megfigyelhető."We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
nagyúr
válasz Busterftw #46522 üzenetére
A monitor csak limitáltan változtat a dolgokon (hacsak nem extremista a user), a konfigoknak meg csak akkor van szerepe, ha valami bugos rajtuk. Viszont a custom postpost filterek hatása tényleg kb. kiszámíthatatlan. Ez kb. olyan, mint amikor valaki operát hallgat, vesz hozzá egy elmeroggyant árú Pivettát, aztán rákapcsol egy reverb effektet, mert az úgy tetszik a fülének
#46521Jacek: hát, ha a játékok már úgyis átirogatják, amiket beállítok, akkor már nem rohadt mindegy, hogy a GPU-driver is "beleoptimalizál" egy kicsit? Én meg még rárakok egy olyan filtert, amit Busterftw említett, aztán megmutatom a játék vezető grafikusának, aki csendesen elsírja magát, majd hazamegy harakirit elkövetni
#46523 b.: elvi síkon én is kíváncsi vagyok, csak gondoltam ne sikkadjon el a dolog iróniája
-
nagyúr
Milyen rendes az NVIDIA, igyekszik segíteni a szegény usereken, akiket átb***ott a gonosz GPU-gyártó a kevés VRA... oh wait
De amúgy komolyabbra fordítva, ez a sok belenyúlkálás a megjelenítésbe vajon milyen hatással lesz a képi eredményre? Nem is elsősorban látványos vizuális hibákra gondolok, hanem inkább arra, hogy a játék készítői által megálmodott effektek tényleg úgy fognak-e kinézni, ahogy megálmodták / leprogramozták őket.
-
nagyúr
válasz yarsley #46422 üzenetére
Vszleg is-is. Az eng sample teljeítménye is elég árulkodó, legfeljebb nem lesz %ra pontos.
Meg amúgy a pletykalapok miatt úgyis tökmindegy, forog elég false info a neten ahhoz, hogy ne fájjon nagyon, ha az igazság is kimegy."We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
nagyúr
válasz gainwardgs #46054 üzenetére
Hat, ha megveszik, akkor jol van pozicionalva. Ez sajnos ennyi.
-
nagyúr
Nyilván az lenne, ha erről lenne szó. De nincs - szimplán azért a VRAM a téma, mert arról van most pletyka, ráadásul hihető. Amikor az 5080 ALU-iról szivárgott info, akkor azon nyammogtunk.
Amúgy meg, úgy fest, egyetértünk. 4070-en OK a 12GB, 5070-en sanszos, hogy nem lesz az."We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
nagyúr
Az egy teljesen másik kérdés. Eddig arról volt szó, van-e probléma, nem arról, hogy mit csináljon, akit a probléma érint. De az mindenképpen a legrosszabb megoldás, ha úgy tesz, mintha nem lenne probléma.
-
nagyúr
Én tudom, hogy erre próbáltál utalni, de teljesen fals ezt idehozni. Ha valaki elégedetlen az elektromos autója akkukapacitásával, akkor felhozzuk, hogy ne panaszkodjon, mert az elektromos biciklikbe elég 500Wh is?
Az elavulásról:
- 1 játék potenciálisan anomália
- Néhány játék indikáció arra, hogy lassan az elavulás útjára fog lépni a vas
- Ha már rendszeresen jönnek ilyen játékok, akkor lett a kártyád elavultHa ez Téged nem zavar, mert leveszed a textúra-részletességet High-ra, akkor jó Neked. De akit zavar, annak biz' megvan hozzá minden joga.
-
nagyúr
A CS úgy jön ide, hogy ad egy kis kontextust, mennyi embert érint a vram probléma. Ha a játékosok számát nézed, egy marginális kisebbség az, akiknél a 8gb vram limit egyáltalán problémaként felmerül.
De ez kit érdekel? Nem a játékostársadalom általános problémáiról szól a téma, hanem a potenciális 5070 vásárlókról. Méghozzá nem egy marginális kisebbségükről.
A konzolgeneráció korlátai valóban adnak valami kiindulópontot, de messze nem döntőek. Ráadásul a PS5 Pro-ban lesz +2GB az OS dolgainak, úgyhogy ott a 16GB mehet mind a játékoknak.
Térjünk vissza a témára 1 év múlva - én arra tippelek, hogy addigra már lesz szájhúzás a 12GB kártyák tulajdonosai részéről.
-
nagyúr
Akkor lesz kevés, amikor az xx70-es kártyán WQHD-ben is lesznek VRAM-alapú akadások.
A CS nem értem, hogy jön ide, nem arra vannak ezek a kártyák kitalálva.Én az egész high-end VGA-piacot egy felfújt lufinak tartom, az, hogy max beállításon játszol, már régóta csak a feelingben más, látványban nem nagyon (nem az RT-re gondolok, az egy kicsit más műsor). De azt gondolom, hogy ha erre a feelingre akarnak eladni terméket, akkor legyen is képes erre a termék. Ahogy írtam, a 4070-es SKU-kal nincs gond - az 5070-nel szerintem lesz, ha 12GB-tal jön.
-
nagyúr
Igen, az 1080p + max RT az 12220MB (azaz 11.9GB), az 1440p + max RT meg 13186MB (azaz 12.88GB). Ezek még elég kényelmesen elmennek egy 12GB-os kártyán, ennyivel bőven "túlfoglalnak" a játékok, ha van sok szabad memória. A PT és a PT+FG memóriafoglalása már érdekesebb, az előbbi 13.33GB, talán még elfér, az utóbbi 13.82GB, ott már vannak kételyeim - de az sem kizárt, nagyon a játéktól függ. Ezekhez már specifikus mérés kellene (mondjuk 4070 Ti Super VS 4070 Ti), de valahol nagyon ott van a határon.
A beállításokat szándékosan nem hoztam ide, mert az nagyon szubjektív - de amúgy azt gondolom, hogy ha a generáció életciklusának vége felé kevés játékban kevés kompromisszumot kell kötni (a megcélzott szinthez képest), az azért még nem fail. Én rosszabbra számítottam mind a 4060, mind a 4070 kapcsán.
-
nagyúr
Aktuális a téma valóban, de az idézett teszt pont azt mutatja, hogy amire a 4070 ki van találva, arra még éppenhogy elég a 12GB. Ha ugyanebben a teljesítmény-kategóriában valaki még 2-2.5 évre 12GB-tal indul, akkor várhatóan lesznek gondjai.
-
nagyúr
válasz Chiller #45758 üzenetére
Én a megjelenéskori helyzetről beszéltem, volt kb. két hónap, amikor még nem volt kripto-láz. Ebben az időszakban is ment a scalperkedés ezerrel. A linkjeid is ezt támasztják alá.
-
nagyúr
válasz Devid_81 #45754 üzenetére
Azt a Jóisten sem tudja már kibogozni, hogy a Covid miatt megnőtt a kereslet vagy az NVIDIA gyártott keveset. De a tény az marad, hogy a 700 dollárért várt (követelt) 3080-ast boldogan vette a nép 1000-1100 dollárért. Aztán meg ment a csodálkozás az 1200 dolláros 4080-on...
-
nagyúr
válasz Chiller #45749 üzenetére
A 3000-es széria indulásakor még nem volt crypto-madness, mégis vitték a 40-50%-kal felárazott 3080-akat, mint a cukrot. Ez nem az NVIDIA sara - ha ennyire megváltásként várja a nép az új szériát (ahogy a 4000-est is, és most majd az 5000-est is), akkor menni fog a felár, ha nem a gyártótól, akkor a lánc további részén.
-
nagyúr
válasz Yutani #45735 üzenetére
Lehet szidni az NVIDIA-t (sőt, kell is ), de a szomorú valóság az, amit 2020-ban megtapasztaltunk: ha valami fatális tévedés folytán az NVIDIA oda áraz, ahová a userek megálmodják, akkor a scalperek és a kis/nagykereskedők fogják felhajtani az árakat - a userek pedig annyiért is megveszik. Szóval mint sok más vásár, ez is kettőn áll, felesleges csak az egyik irányba lövöldözni a mérgezett nyilakat.
-
nagyúr
válasz huskydog17 #45553 üzenetére
"Kettő? Naivak vagytok b***meg - 3 lesz rajta!"
Bocs, nem bírtam kihagyni
-
nagyúr
Bár kétlem, hogy nagyon foglalkoznának az AMD-vel.
Én biztos vagyok benne, hogy a színfalak mögött komoly fókusz van a kérdésen. Ha valamit el tudok adni olyasvalakinek, aki a konkurenciától is vehetne, akkor az többlet-árbevétel. Jensenről elképzelni sem tudom, hogy ne fogna meg minden lehetséges sales-t, és aki nem vár 4 hónapot egy upgrade-del, az nem egy kicsi csoport. Pont ezért (is) vannak 88%-on.
A másik dolog is simán lehet faktor, persze. Ahogy írod, NVIDIA nem szeret árat csökkenteni, bár mondjuk az eddigi pletykák alapján az 5060-as széria sem ígérkezik masszív crowdpleasernek
#45541 S_x96x_S: a felsorolt kategóriák többsége tudatos átgondolást és döntést igényel. A nemtudatosok viszont bőven elég nagy tömeget képviselnek ahhoz, hogy fontos legyen őket
manipulálnimeggyőzni."We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
nagyúr
válasz yarsley #45535 üzenetére
Nincs ennyire hűséges bázisa az NVIDIA-nak. Kb. így képzeld el a magát jobban nem beleásó vásárlót:
"Kéne 300 EUR körül új GPU xyz játékhoz"
"Hehe, felejtsd el. 500."
"F**k... Na jó, mit ajánlasz?"
"AMD van, most jött ki"
"NVIDIA mikor jön?"
a) "Van az is" -> "Azt veszem"
b) "1-2 hónap múlva" -> "Ööööööö na jó azt megvárom"
c) "4-6 hónap múlva" -> "B****ák meg, akkor megveszem az AMD-t"Az NVIDIA meg úgy egyensúlyoz a megjelenési időkkel, hogy minimálisat kannibalizáljon a magasabb árfekvésű kártyákból, és maximálisan tudjon elvenni vásárlókat az AMD-től. Nincs semmilyen dráma, szimplán csak Jensenék a legjobb egyensúlyi pontot lövik be. Ha ettől messzebb van a 60-as kártyák megjelenése, akkor lehetőség szerint előrehozzák.
-
nagyúr
válasz yarsley #45530 üzenetére
Ez nem félés kérdése. Ha az AMD adott kategóriában 4 hónappal előbb hoz ki terméket, akkor biztosan sok eladást visz el ahhoz képest, mintha egyidőben jelennének meg az NVIDIA-val. A Pascal generációban is ez volt - jött a GTX 1080 / 1070-re (nem) válaszul az RX 480 / 470, rögtön lett az NVIDIA oldalon 1060 is, 2 hónappal a high end után.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Igen. Ha az 5070 30%-ot javul raszterben, és ehhez 30% RT javulás társul, akkor csak több hús van benne, extra RT-s sebességnövekedést nem kap, pedig állítólag erre gyúr a széria. És akkor a 4080 +25%-os raszteréhez +25% RT jönne, az 5090-nél meg +40% / +40%. Ehhez képest a pletyka szerint a 70-esek csak annyit javulnak RT-ben, mint raszterben, a 80-as 12%-kal többet, a 90-es pedig 35%-kal többet. Ez így marhaság.
Igazából már annyiféle pletyka van ezekről a GPU-król, hogy már minden is meg az ellenkezője is volt - ez az első, amit látok, ami már ránézésre is zöldség
-
nagyúr
Ez már magában is nehezen képzelhető el, csodálkoznék, ha különböző SM-eket kapnának - de hogy még a 90-es és a 80-as kártya is más-más SM-eket kapjon, az teljesen kizárt.
A 70-es kártyák amúgy akkor néznének ki így, ha maradnának Ada alapon"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
nagyúr
válasz -=RelakS=- #45492 üzenetére
Meg az oszcilloszkóposok
Wiki: Possibly the first video game created simply for entertainment was 1958's Tennis for Two, featuring moving graphics on an oscilloscope."We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
nagyúr
válasz -=RelakS=- #45488 üzenetére
Jelen Amúgy a boomer generáció az 1965 előtt születettek, szóval sztem van itt egy kis kavarodás.
-
nagyúr
válasz Devid_81 #45417 üzenetére
Őszintén szólva, én nem sok értelmét látom azt találgatni, hogy ki min fog miért jajgatni. A műszaki paraméterek és a várható teljesítmény találgatását érdekesnek tartom, még a piacon látható marketing stratégiák is érdekesek, de az erre adott emberi reakciók inkább már valamilyen szociológiai topikba tartoznak
Közben meg úgy szavazok a pénztárcámmal, hogy már nem egy, hanem két generációt hagyok ki, és akkor is a legolcsóbb kártyák közül válogatok. Ez mondjuk nem csak az NVIDIA / AMD hibája, ha lennének jó AAA játékok, akkor lenne drágább GPU-m.
-
nagyúr
Ezek a kártyák legelsősorban játékra vannak pozícionálva (a Radeonok is). Ha renderelni akarsz, arra van másik termékskála. Nyilván a gaminges olcsóbb, de ha ezen akarsz spórolni, akkor nyeld le, hogy kompromisszumos.
Én amúgy szintén siralmasnak tartom ezt a sóherkedést a VRAM-mal, de a render baromi rossz érv emellett.Én amúgy tudom, mennyivel jobb a 4K - messze nem annyival, mint amennyivel többe kerül ökoszisztéma szintjén. Nekem.
-
nagyúr
válasz huskydog17 #45256 üzenetére
A Blackwell-re a kereslet mind az NV mind a Foxconn szerint őrülten nagy.
... és ez btw. lényegesen nagyobb probléma lehet a játékosok számára, mint az, hogy az 5080-nak hurka az SM-konfigurációja.
-
nagyúr
válasz Hellwhatever #45244 üzenetére
Úgy látom, a pletykaoldalak lefednek minden változatot Láttam már 800 GB/s pletykát, 900 GB/s-t is, és most itt az 1 TB/s. Bármi is lesz, "mi megmondtuk"...
-
nagyúr
válasz csaba951 #45242 üzenetére
Értem, hogy szvsz, de ez így csak jóslás, érzés alapján. Akkor már inkább hiszek annak a modellnek, amit az elég ingatag pletyik alapján összeraktam - abból 30% feletti raszter-javulás jön ki az 5080-ra.
-
nagyúr
válasz KRoy19 #45236 üzenetére
Ha így nézed, ez igaz bármire. Én továbbra is azt nézem, hogyan változik a teljesítmény (architektúra), és az teljesítmény / ár (fogyasztói szempont).
Nálam az előbbiben +30-40% az azonos kategóriájú chipben már rendben van, és +60%-nál több az a b***ó kategória.
Az utóbbiban kb. +40%-ot várok el, akkor korrekt egy új generáció (itt az in-generation upgrade-eket, á lá 4080S, nem veszem figyelembe). Azon a téren a b***ó kategória nem játszik, mert ha valami 60%-kal gyorsabb, akkor az úgysem fog ugyanazon az áron menni"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
nagyúr
válasz S_x96x_S #45234 üzenetére
Ezek a site-ok / személyek hálásak lehetnek az NVIDIA-nak, hogy szolgáltat nekik clickbaitelnivalót
De amúgy órajelek nélkül ez továbbra is üres szócséplés - addig nem tudunk rá még becslést sem, hogy az 5090 lesz nagyon b***ó, vagy az 5080 lesz nagyon gatya.
-
nagyúr
válasz gejala #45219 üzenetére
3GHz az 20% növekedés a 4080 target boost órajeléhez képest, az már nem rossz.
A több SM nem érhet többet mint az órajel-emelés, legfeljebb kevésbé kevesebbet, mint más architektúrákon. 20% core és 20% mem clock emeléssel megbízhatóan kapod a 19-20% extra teljesítményt, míg +20% SM-mel szélsőségesen ALU-limitált esetben sem lesz meg a 20% a workload skálázódási problémák miatt."We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
nagyúr
válasz Raymond #45217 üzenetére
Igen, vszleg lesznek orbitális számok. Én a sima raszteres teljesítményre "jósoltam", DLSS nélkül.
@fLeSs: 1000 USDs árat csak akkor tartok elképzelhetőnek, ha nagyon gatya lesz a sebességnövekedés. Sztem a jelentősen megnövelt TDP-ből (ha igaz) órajelet csinálnak, ami elég megbízhatóan hozza a plusz teljesítményt. Meglássuk.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Hát de akkor tényleg minek szidjuk az NVIDIA-t, ha az emberek pollokban üzenik, hogy "plz szopassatok minket az árazással"
Nekem amúgy továbbra is az a véleményem, hogy ha FPS / USD-ben van 40% körüli javulás (és 1-2 év után nem fut ki a VRAMból), akkor az egy korrekt generációváltás, a pozícionálási szaroktól függetlenül. Ha a gyártó szállítja az értéket, akkor nem akarok turkálni a zsebében.
-
nagyúr
Csak én gondolom hogy az a brutális ugrás véletlen lenne közvetlen a bányászláz után?
Igen, valószínűleg csak Te A Turingban beduplázták az ALU-kat kiszolgáló infrastruktúrát (legalábbis a nagy részét), és az addigi közös lovon ülő FP32 és INT32 műveletek saját "környezetet" (datapath) kaptak. Az Ampere meg az INT32 datapath-ra ráültetett FP32 feldolgozókat, úgyhogy most van egy olyan közös, kevésbé hatékony datapath, mint a Pascalban, és van egy FP32-exkluzív. Ennek következtében a duplaannyi feldolgozó nagy általánosságban messze nem jelent dupla teljesítményt a Turinghoz képest.
Szóval ez egy evolúciós sztori volt, logikus lépésekkel, és ezután az Ada-ban az SM nem is kapott különösebb átalakítást, az ALU-számok is csak a 4090-nél ugrottak nagyot, a 4000-es generációban inkább az órajelek hozták a teljesítménynövekedést.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Busterftw #45094 üzenetére
Csak ismételni tudom magam: ez a takarós dolog szépen hangzik, de igencsak kisebbség, aki alkalmazza is. Az emberek többsége szimpátia alapján választ terméket (nem csak GPU-t, nem csak IT cuccot, kb. mindent), és a takaró sokszor addig ér, amennyit a vagyon + az éppen szimpatikusan reklámozott személyi kölcsön kiad.
Innentől meg annyi a dolog, hogy az NVIDIA úgy prezentálja a termékét, hogy az a vásárlók túlnyomó többségének jobban tetszik, mint az AMD produkciója. A prezentáció pedig (szándékosan) keveri a racionálisan mérhető és érzelmi elemeket, amiket specifikus felhasználási terület meghatározása nélkül nagyon nehéz szétszedni.
"Szerencsére" azzal, hogy az AMD az utóbbi időben hozzááraz az NVIDIA-hoz, az egész döntési probléma nagyban leegyszerűsödött, mert igazából általánosan egyik termékkel sem jársz jelentősen jobban, mint a másikkal."We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
nagyúr
válasz S_x96x_S #45076 üzenetére
Igen, ez egy jónak tűnő elmélet, amit a gyakorlat nem igazol. Megfejtés: a vásárlók többnyire nem logikusak.
Az "addig nyújtózkodj" elv egyébként is becsapós, mert a teljes vásárlói kosárra kellene vonatkoznia, ezért egyetlen termékre levetítve szubjektív. Ha úgy veszek 4090-et, hogy hónapokig nem megyek étterembe, az racionális döntés? És ha úgy, hogy a feleségem és a gyerekeim (akiket a példa kedvéért én tartok el) sem mennek? Stb.#45074 b.: a legtöbb termék esetében lehet találni olyan vásárlót, akinek a vásárlása tudatos vásárlói döntés volt. A 4090 esetében vszleg nem ez a többség. Ami nem jelenti azt, hogy az illetők hülyék - csak annyit, hogy hatékonyabban is el lehetett volna költeni az adott összeget, de nekik valamilyen okból a 4090 kellett. Meg merem kockáztatni, hogy ez az ok többnyire a "fastest - waaaaaaaant" - ami OK, csak nem a tudatosság legjobb példája.
-
nagyúr
válasz S_x96x_S #45071 üzenetére
Ez olyan logikusan hangzik, de melyik piaci számmal tudod alátámasztani? A teljes számítástechnikai piac (nem csak a GPU-k) elég erősen azt mutatja, hogy a többségnek valami egészen más az elsődleges, mint az ár. Ha az ár lenne az elsődleges, akkor a kutya nem venné a sok összeRGB-zett szart, hogy mást ne mondjak. Szép dolog a tudatos vásárlás, csak éppen lassan olyan ritka lesz, mint a fehér holló.
-
nagyúr
válasz S_x96x_S #45022 üzenetére
Most látom csak, hogy a pletyka legutóbbi változata már nem 10% mem BW növekedést hoz, hanem 25%-ot. Az további kb. +2-3% FPS az eddigiekhez képest átlagosan, ill. kevésbé kockázatos az is, hogy beesések jönnek, akár jó átlag mellett is.
Továbbra sem állítom, hogy biztosan meglesz a 4090 + 10%, de egyre kevésbé tűnik lehetetlennek (feltéve persze, hogy a pletykák valamennyire valós talajon állnak)."We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
nagyúr
válasz S_x96x_S #45019 üzenetére
Ne maradjunk, az architektúra fejlődés alatt azt értem, ami a CPU-knál az IPC növekedés. Azonos részegység-konfig és azonos órajelek mellett ennyivel gyorsabb az új kártya.
Arra pedig könnyű példát mondani, hogy egy újabb kártya alacsonyabb TFlops mellett akár nem is kevéssel gyorsabb, mint egy régebbi (vö. RTX 2070 és GTX 1080), úgyhogy a TFlops-ok számolgatása egyáltalán nem biztos, hogy célravezető.
VRAM: a 8K elméleti dolog, a gyakorlatban senkit nem érdekel, felesleges ilyesmit számonkérni a gyártón. 4K-ban szerintem a megjelenéskor nem lesz gond, később meg a fene tudja.
-
nagyúr
válasz S_x96x_S #45017 üzenetére
Akkor számoljunk:
- 10% kapacitásnövekedés across-the-board (a pletyka alapján): cca. +10%
- 25% core órajel növekedés kapcsolódó sávszélesség-növekedés nélkül: cca. +20%
- Architektúra fejlődés: cca. +5-10%Ezek összeadódnak, úgyhogy: 1.1 * 1.2 * (1.05 v 1.1) = 1.39 és 1.45 között, azaz 39-45%-os gyorsulás a 4080-hoz képest. A 4090 durván 30%-kal gyorsabb, mint a 4080, úgyhogy itt is vagyunk a 4090 + 10% környékén.
Nyilván ebben van egy csomó feltételezés, de ha a +25% core clock nem sci-fi, akkor egyáltalán nem lehetetlen a dolog.
-
nagyúr
válasz gejala #45014 üzenetére
Igen, az van benne a köztudatban, hogy a Kepler rosszul öregedett, de GAI mester legutóbbi monstre cikke ezt pont cáfolni tűnik - a Kepler még 2019-ben is egész tűrhetően muzsikál a konkurrenciához képest.
A Maxwellben rengeteg okos ötlet volt, meg a chip is nagyobb lett a harmadával, szóval ott láthatóan volt miből összerakni az előrelépést. De ha pl. az 5000-es generáció kap egy olyan combosítást az ütemező hardver terén, mint anno a Turing, akkor az effektív ALU-teljesítmény itt is jelentősen meg tud ugrani. Nem mondom, hogy fog, csak erre is van lehetőség.
-
nagyúr
válasz deathcrow42 #45010 üzenetére
Egyfelől simán lehet, hogy így lesz, másrészt ilyenkor mindig feljön a Kepler-Maxwell váltás, ahol azonos (sőt, alacsonyabb) fogyasztás mellett +60% teljesítmény kijött.
-
nagyúr
válasz S_x96x_S #45001 üzenetére
Nem tudjuk a tervezett órajeleket, és nem tudjuk, hogy milyen hatású uarch változások lesznek - és igazából ez a konfig is csak egy pletyka. Ha legalább egy valószínűsíthető órajel lenne, akkor be lehetne hasalni, hogy durván 10%-kal lesz gyorsabb architektúrából (azzal túl nagyot nem lehet tévedni ), és össze lehetne rakni valami rozoga becslést, de így ez túl kevés bármihez.
-
nagyúr
válasz S_x96x_S #44999 üzenetére
OK, hogy ez egy találgatós topik, de miután az órajelekről halvány fogalma sincs senkinek, ezért túl sok értelme nincs azon vitatkozni, hogy minél lesz 10%-kal gyorsabb miben...
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.