- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Mikrotik routerek
- Synology NAS
- Windows 11
- Crypto Trade
- ASUS routerek
- Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzió)
- Linux kezdőknek
- Az OpenAI szerint az USA-nak sürgősen újabb adatközpontokra van szüksége
- Otthoni hálózat és internet megosztás
-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
deathcrow42
senior tag
válasz
Quadgame94 #49021 üzenetére
Volt 6700XT-m, utána meg 6900XT-m is, de simán ugrottam 4080-ra, amikor beálltak az árak, mert annyival többet adtak vs. 7900XT/XTX
Ex frostshock.eu szerkesztő :)
-
deathcrow42
senior tag
Mindenki elszaladt tabletet venni
nekem is tetszik a cucc amúgyEx frostshock.eu szerkesztő :)
-
deathcrow42
senior tag
Amúgy iparági becslés szerint egy GB202 chip _nyers_ gyártási ára 300 dollár körül van a TSMC-nél, mert egy baromi nagy 750mm2 chip
Ebben nincs szintén semmi R&D, TSMC teszt, packaging, szállítás, semmi. És hopp ebből lesz a 2000 dolláros 5090, ha még teszel alá nyákot, csatlakozókat, memóriát, hűtőt, stb.
A GB203 (5080 chip) meg 150 dollár környékén van. Úgy lesz egy kis varázsmágiával a végén 1000 dollár.
[ Szerkesztve ]
-
deathcrow42
senior tag
-
deathcrow42
senior tag
Értem, Snapdragon vs. abszolút noname processzor. Mint ahogy az Apple A18 chip is bizonyára csak 2 USD, mert 10-ből ki kell jöjjön a mobil.
Csak a gyártási költség a TSMC-n (nincs RD, szállítás, semmi) 50-70 USD per Apple A18 chip amúgy
Hacsak a TSMC nem 1000 dollár per 3nm-s wafer áron adja az Applenek a gyártást, akkor nem jön ki sehogy sem az olcsó chip rejtélye.
[ Szerkesztve ]
-
deathcrow42
senior tag
Itt egy nothing phone költsége
Apple nagyobb liga természetesen, R&D is egészen más, saját procit terveznek, szoftver is, de a hardware azért egy jó iránymutató.
Nem lesz tizedannyi a hardware költsége az almának, még ha az Apple CEO Trump és Elon és Jeff és Jensen egyben, akkor sem.
-
deathcrow42
senior tag
válasz
AsakuraDave #48942 üzenetére
Most láttam egy HUB QA videót, 850 dollár lenne a jó ár az 5080-nak, annyiért már kapná az erősen ajánlott plecsnit
-
deathcrow42
senior tag
#1 Aki 4000 eurót kifizet egy 2400 eurós cuccért (5080 esetén 2000/1500) egészségére, nem sajnálom tőle.
#2 Ugyanez a scalper árakra is, 1 darabra kellett volna limitálni per account a vásárlást, és akkor jobban eloszlana a vásárlók szemszögéből… de sajnos nem történt meg, így meg van rengeteg 5080 a hardveraprón
Aki ezt kifizeti, lásd #1
-
deathcrow42
senior tag
-
deathcrow42
senior tag
válasz
Quadgame94 #48580 üzenetére
Mire alapozod? Mert akkor az az infó nagyon elkerült minket
-
deathcrow42
senior tag
válasz
Quadgame94 #48429 üzenetére
3xxx -> 4xxx ugrásnál volt egy igen jelentős csíkszélességváltás is - samsung 8nm -> tsmc 5/4nm - amely már önmagában hozott legalább 30%-t. Itt nem volt semmi ehhez hasonló, így már borítékolva volt, hogy nem lesz ilyen szintű ugrás. Majd a 3nm esetleg
[ Szerkesztve ]
-
deathcrow42
senior tag
válasz
Quadgame94 #48412 üzenetére
Reális elvárás az ugyanazazon az áron 30-40% perf növekedés?
Az Nvidia azt ad és úgy áraz, ahogy ő akarja (sicc!). A piac majd elmondja, hogy ez most helyes vagy nem.
Te a pénztárcáddal szavazol, a boltok, és a nagyker a sok vásárló alapján világosan visszajeleznek az Nvidiának, hogy ez most jó irány vagy sem. Ennyi.Eddig ami lejött, hogy az 5090 nem jó vétel, majdhogynem 4080 szintű bad buy gamingre. De mivel abszolút top-top kategoria, a vásárlók eldöntik, és persze ott van a nem csak gamingre való felhasználás, ott úgyis venni fogják...
5080 és alatta érdekesebb lesz, két nap múlva legalább megtudjuk, milyen az 5080 - eddig számomra ez egy 4080 super refresh. Szintén nem túl jó deal. Valószínűleg ez az 5xxx gen ilyen "meh" lesz, és majd a 6xxx lesz a menő cucc. De akinek 2xxx meg 3xxx kártyája van, onnan simán meglépheti a fejlesztést, mert ha nem, akkor várhat még egy évet legalább.
[ Szerkesztve ]
-
deathcrow42
senior tag
válasz
KRoy19 #48388 üzenetére
Nem védeni akarom az Nvidiát, de ilyen a marketing. A sima raszter 4090/5090 oszlopok (az első kettő oszlop a sok multi framegen előtt) viszont meglepően pontos volt eddig.
AMD is feldícsérte a 7900XTX/XT-t meg az FSRt, és bedőlt az utóbbi években a részesedésük, mert egy terméket se tudtak letenni, amit jó szívvel lehetne ajánlani, még az 1200 dolláros 4080 is jobb vétel volt az 1000 dolláros xtx ellen, sajnos. Pedig aztán az a 4080 nem volt jó deal, de az Asus Noctua 4080 meg pláne nem(magamon röhögök most, nekem az van)
-
deathcrow42
senior tag
6090 - 2500-3000 dodós msrp
-
deathcrow42
senior tag
Nvidia lineup nagyon vicces így erősorrendben:
4070 - 4070 Super - 5070 - 4070 Ti Super - 5070 Ti - 4080 Super - 5080 - 4090 - 5090Ada - Blackwell - Ada - Blackwell - Ada - Blackwell - Ada - Blackwell - Ada - Blackwell
Sajnos kifut majd a négyes széria, brühühüh
-
deathcrow42
senior tag
Átlagembert amúgy úgy látszik a 9070/XT jobban érdekli, mint az 5080/5090
-
deathcrow42
senior tag
válasz
Quadgame94 #48060 üzenetére
Én remélem, hogy a 9070/9070XT egy értelmes árazású alternatíva lesz az 5070/5070Ti ellen és miatta ez a kettő olcsóbb lesz 50 dollárral. Nem tudom, hogy akar az AMD 30-40% részesedést, hacsak nem tesz le egy egyértelműen jobb kártyát, olcsóbban.
Sok múlik az AMDn[ Szerkesztve ]
-
deathcrow42
senior tag
Nah, a hírek szerint márciusban lesz majd AMD válasz 9070/9070XT képében... addig az 5xxx virgonckodhat
-
deathcrow42
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #48042 üzenetére
Azok mind 240Hz at 4k és 480Hz at 1080P, nem? (Dual mode darabok)
Én nem láttam még 360Hz-s 4K monitort nem, nemhogy 480 Hz-st.
[ Szerkesztve ]
-
-
deathcrow42
senior tag
válasz
Sontir Fel #48017 üzenetére
Ami eltart a 11800X3Dig, ahol már kapsz 16 magot egy CCDn és majd párosítod 7080 neuneuralvidia GPUval
-
deathcrow42
senior tag
válasz
Quadgame94 #48005 üzenetére
Igazából mi itt böföghetünk egymásra, de úgyis a piac és a vásárlók nagy része határozza meg, mit fog lépni az Nvidia
Lehetséges, hogy ez a Blackwell csak egy áthidaló megoldás (aka Ada refresh) a Rubin előtt. Ha egy év múlva jön a 6090 +50% perffel és 2000 dolláros áron, marha gyorsan elfelejtjük majd az 5090-t
-
deathcrow42
senior tag
válasz
Alogonomus #47984 üzenetére
50-50? Steam stat a mérvadó, nem egy adott bolt számai.
-
deathcrow42
senior tag
válasz
Quadgame94 #47969 üzenetére
Ennyire nem borús a helyzet szerintem, az 5090 lehetne akár 2500 dollár msrp, akkor is vennék melóra meg akinél nem számít a pénz, az 5080 MSRP 1000 dodón meg okés.
-
deathcrow42
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #47945 üzenetére
450W -> 575W 28%
16384 -> 21769 33%majdhogynem lineáris növekedés, ez egy Ada refresh raszter szempontból. Hasonló az Intel 12900->13900 ugráshoz (ismétlem, raszterben)
Úgy látom a TSMC 4nm -> 4NP 10% alatt hoz minden szempontból.
AI belsőben van jelentősebb változás, de ez szerintem gaming szempontból kevésbé jelentős. Ahol a sima 2X FG nem elég, oda a 3-4X FG sem fog túl sokat segíteni, szerintem.
De ha az 5070 olcsón képes akár 4K gamingra FGvel, hajrá[ Szerkesztve ]
-
deathcrow42
senior tag
válasz
huskydog17 #47811 üzenetére
5080 - 4080 super pláne vicces így: 10-12% különbség, annyival magasabb fogyasztás és megjelenéskor másfélszeres árkülönbség
-
deathcrow42
senior tag
-
deathcrow42
senior tag
válasz
Raymond #47681 üzenetére
A 3090 az újonnan 1500-1600 dollár volt, míg a 4080 csupán 1200, a 4080 super meg már 1000 dollár MSRP.
Kétharmad áron nagyobb teljesítmény +FG, és nem is azonos szintről beszélünk, azaz 3090 vs. 4090, hanem ez 3090 vs. 4080.
16GB Vram vs 24 GB: nem láttam olyan gémet, amely akár 4K-ban csuklott volna a 16 giga ram miatt.
-
-
deathcrow42
senior tag
válasz
AsakuraDave #47676 üzenetére
Wut? 3090-t is érdemes 4080 Superre lecserélni, vagy te csak 2-3x teljesítménynél váltasz?
-
deathcrow42
senior tag
válasz
KRoy19 #47655 üzenetére
30 és 60 FPS közt szinte mindenki látja a különbséget, az hatalmas különbség
60 és 120 FPS közt még van érezhető különbség, ha van stutter az sokkal észrevehetőbb és zavaróbb. Illetve ha van motion blur, az már majdhogynem eltünteti a különbséget a 60 vs. 120 közt.
120 és 240 közt meg afelett viszont már kisebbségben vannak azok, akiknek ez fontos, illetve észre is veszik értékelhetően. Ide már olyan monitor is kell.CS2 prok (a tényleges prok) közt a legnagyobb ugrás aim pontosságban és reakcióban a 30-60-120 ugrás volt, a 240 már alig, és felette már majdhogynem hibahatár. Én kazuár vagyok: volt olyan, hogy egy játékban a vsynces fix 60 fps is jó volt pár óráig, és nem zavart
-
deathcrow42
senior tag
Nahh, friss hírek szerint az AMD 9070XT az 5070 ellen megy majd, közel azonos árban lesznek. Szurkolok AMDnek, ha van verseny az csak jót tesz
-
deathcrow42
senior tag
válasz
Yodamest #47588 üzenetére
Engem is elkapott valamennyire a hype, de most úgy vagyok, hogy 1440p oledre nem létszükséglet nekem se az 5080, se az 5090, azaz felárért biztosan nem veszem meg őket, a 4080 bőven elég.
Aztán a franc tudja mi lesz Jan 21/22 (review NDA) után
[ Szerkesztve ]
-
deathcrow42
senior tag
Ez amúgy tök jó, hogy csámcsoghatunk bő egy hétig a review NDA után, mi lesz / hogy lesz
Van aki 5090 helyett inkább 5080 felé fordul, meg fordítva. Sokan szerintem megtartják a 4090-t. És ha valami csoda folytán az AMD is villant... huh... Érdekes lesz.
[ Szerkesztve ]
-
-
deathcrow42
senior tag
válasz
Yodamest #47481 üzenetére
32 colos “gémer” monitorról lementem inkább 27 colos oledbe. Itthon a 42” LG oledet is kipróbáltam, nem tetszett, túlontúl nagy volt nekem (már a 32” is kényelmetlen volt)
Ez a képernyőnagyság személyfüggő, mondjuk én fps/arpgt/rtst tolok, keveset mozizok.
[ Szerkesztve ]
-
deathcrow42
senior tag
válasz
Quadgame94 #47464 üzenetére
Az előző generáció abszolút jó, ugyanúgy megkapja a javított DLSSt, csak a 3x meg 4x frame gen marad ki.
Én feldobtam a 4080st, de ha túl drága az 5080/5090 simán megtartom és majd refresh/6080/6090Ex frostshock.eu szerkesztő :)
-
deathcrow42
senior tag
válasz
Quadgame94 #47451 üzenetére
Mitől kéne elélveznem? A 300 ezres 5070-től?
Igen. Ahogy a 4070 super szerintem egy nagyon jó kártya, ez az 5070 (meg talán a 5070Ti is) low key bestseller kártya lehet, ahol effektíve minden játékban megvan a 60+ FPS 4K felbontáson a konzolos kompromisszumok nélkül 2026 végéig.
A játékosok elsöprő többsége az alapján választ, melyik kártya a népszerű, illetve melyikkel van kevesebb gondja, melyik a támogattottabb. Ott idén is az Nvidia nyer, jelen állás szerint. Alsó házban az Intel jöhet fel.
[ Szerkesztve ]
-
deathcrow42
senior tag
válasz
Busterftw #47403 üzenetére
Procik terén az AMD habzsolja el az inteltől a consumer piacot, míg dvga szinten semmi érdemleges alternatívát nem tud nyújtani, pár elfogadható ár/érték arányú kártyán kívül.
Ami egyébként számomra meglepő, mert az xbox/ps5 beszállítójaként többet várnék el tőle.[ Szerkesztve ]
-
deathcrow42
senior tag
Jah itt az egész még képlékeny, mert igazából még csak az Nvidia prezentáció grafikonja által lederivált pixelszámok vannak perpillanat
Ada - Blackwell közt ezek a "hozzávalók" hozhatnak gyorsulást, különféle arányban:
- Ada - Blackwell arch
- Cuda count
- Cuda órajel
- GDDR7 bandwidthEbből csak a Cuda countot tudjuk meg a GDDR7 sávszélt, de pl. az órajel sem biztos, mert ami boost clockot ír az Nvidia, lehet a plussz TDP miatt simán 300-400 Mhzel magasabban lesz az aktuális clock.
[ Szerkesztve ]
-
deathcrow42
senior tag
Nem számoltam ki excelben, ha ilyenre gondolsz, de a mutatott számok az nvidia preziben, a 4090/5090 közti órajelek és cuda számok aránya, és ezek a raszter benchmarkok eredményei nálam ezt vetíti előre.
A GDDR7 általi fejlődést nem látom a non FG teszteknél, ezért mondom, hogy lehet az az AI feladatok során van hatással.
Természetesen biztosat majd Jan 21 után tudunk amikor nda off, megkapjuk a TPU, GamersNexus, HWUnboxed, Guru3D és társait
[ Szerkesztve ]
-
deathcrow42
senior tag
válasz
S_x96x_S #47342 üzenetére
Egyre bizonyosabb számomra, hogy itt köbö 10% körüli raszter perf növekedés (vagy annyi sem) törnénik az Ada -> Blackwell váltással, a plussz teljesítmény főleg a cuda magszámnövekedésből van, a GDDR7 ram ugrás is inkább az AI feladatokra van hatással.
Azaz: a 4090 köszöni szépen jó lesz a továbbiakban is
[ Szerkesztve ]
-
deathcrow42
senior tag
válasz
S_x96x_S #47332 üzenetére
IGN-ben én abszolút nem hiszek, akármit mondanak. Ha a 9070 (és ez a sima, nem az XT) ilyen teljesítményre képes, akkor a 9070 XT-t már ki kellett volna kiáltaniuk 4090 verőnek, fél áron
Ehelyett az AMD csak kussolt a CESen, erről ennyit.
Meg hogy az FSR az olyan snake oil elixír lesz, hogy tyűha.
[ Szerkesztve ]
-
-
deathcrow42
senior tag
válasz
S_x96x_S #47327 üzenetére
A legpontosabban az írja le a helyzetet, hogy 5070 = 4090 egyes esetekben, ahol az 5070 4x FG = 4090 2X FG
Ahol a raszter, vagy sima DLSS van használatban, a 4090 az a 5080 felett lesz szerintem, picivel gyorsabb. Azaz bármilyen kompetitív játékban, ahol nem fogsz használni FG-t az input lag miatt, jó helye lesz a 4090-nek
-
deathcrow42
senior tag
válasz
callmeakos #47159 üzenetére
Semmit, a téglák maradnak. 400-500 wattot nem disszipálsz el puszira 2 sloton. FE hangos lesz saccra a ventik/megmozgatott levegő miatt.
[ Szerkesztve ]
-
deathcrow42
senior tag
Simán megy a túlzott negativitás, a helyén kell kezelni a dolgokat.
Az előzetes várakozásokkal meg pricing “leak” infókkal ellentétben kifejezetten pozitív az Nvidia árazása. (Nem lett olcsó, de szerintem az általánosan elvárt alá mentek)
Az új hírek szerint a TSMC is visszavett az áremelgetésből, amikor felröppent a hír, hogy az Nvidia a Samsung 2nm-t is nézegeti.
[ Szerkesztve ]
-
deathcrow42
senior tag
Így van, a kérdés most inkább az, hogy mennyire lesz kereslet az 5090 iránt. Szerintem ha az elején picit magasabb is, tavaszra tényleg beáll a 2000 dolláros alapárra.
Az 5080-s 1000 dolláron reális alternatíva a 2000 dolláros 5090 ellenében.
4090s/4080s tulajoknak szerintem nem létszükséglet a váltás, ahogy látom. 2 hét és jöhetnek a tesztek[ Szerkesztve ]
-
deathcrow42
senior tag
A 9070 a legjobb esetben ott lesz a 4070 Ti Super körnékén, azaz picivel gyorsabb lesz az 5070nel, ami meg saccra 599/699 dollaron jon ki. 550 dollár maximum ára lehet akkor.
[ Szerkesztve ]
-
deathcrow42
senior tag
válasz
hahakocka #47073 üzenetére
6900XT-t váltottam le (Red Devilt) 4080-ra, mert egyszerűen zavart az FSR, meg a stutter amit produkált.
Nah most az AMD nemhogy a felsőházat hagyta el, hanem így az alsóház tetejét - középmezőnyt célozta be ezzel a 9070XTvel… 5070 / 5060Ti ellenében mehet, amely csilivili DLSS4 vs. FSR4. És sajnos még mindig nem túl jó az FSR, az intel XESS jobb nála, bruh.
5060 környékén meg jön majd az Intel B770 valszeg 16 giga rammal. Ott szerintem egyértelműen Intelnek áll a zászló.
-
deathcrow42
senior tag
AMD maximum egy “AI” spamet/salátát a CES keynote során, Lisa Su nélkül, lul.
Értem, hogy megvárják az Nvidiát, hogy megpróbáljanak alávágni…? De az FSR vs. DLSS miatt már eleve 15% árhátrányban vannak. Eddig abszolút csalódás az AMD részéről, de Jensen remélem rátesz az 5080/5090 árakkal
[ Szerkesztve ]
-
deathcrow42
senior tag
Nah hát kérem szépen ami eddig infó bejött... az azt mondja az AMD 9070XT a 7900XT szintjét éri el, azaz még az 5070TI-t se fogja elérni az AMD
-
deathcrow42
senior tag
Az Nvidia alapú AI nagyot megy, de azért nem csak az AMD meg az Intel, hanem az OpenAI és a többiek is már ASICot terveznek az AI feladatokra, ami ha olyan lesz, mint a Bitcoin bányászat esetén akkor igenis probléma lesz az Nvidia számára.
[ Szerkesztve ]
-
deathcrow42
senior tag
válasz
S_x96x_S #46918 üzenetére
Az az igazság én itt szurkolok a Samsungnak, kellene a TSMC ellen egy értelmes versenytárs a piacon
Illetve az Intel, mert ha valahol, akkor itt a 2-3 nm (intel 1.8nm - 18 angstrom, köhhh) környékén lehet majd valamiféle verseny. 5 és 4 nm-t a TSMC egyértelműen megnyerte.
[ Szerkesztve ]
-
deathcrow42
senior tag
válasz
Sontir Fel #46897 üzenetére
Abban bízom, hogy ha az 5080 megint balfasz módon el lesz árazva, akkor utána az 5080 Ti/Super már jobb árban gyün
-
deathcrow42
senior tag
válasz
huskydog17 #46895 üzenetére
Én anno ezeket mind az Anandtech összefoglalóból néztem, és kb sosem élőben, mert alapvetően nem túl érdekesek számomra. Az előadás után meg már Anandtechen ott volt kb. az összes infó sorban.
Anandtech most már nincs...
-
deathcrow42
senior tag
válasz
Sontir Fel #46893 üzenetére
Ha annyi, akkor szimplán bad deal, majd a 5080 Super/Ti
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest