- Synology NAS
- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- AliExpress tapasztalatok
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Videó stream letöltése
- Microsoft Edge (a Windows Internet Explorer utódja)
- OpenWRT topic
- Linux Mint
- Windows 11
- Itt az AI-képes hallókészülék
-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
válasz yarsley #47625 üzenetére
Elméletileg Kompatibilisak a 2 és 3 GB modulok. [link] Samsungot használ az Nvidia ha jól tudomde atokozás az ugyan az. A 3 Gigásról amúgy nincs fent adat még.
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
-
félisten
válasz yarsley #46622 üzenetére
Gondoltam hogy nem önállóan fogja rátenni egy AIB partner.
Másnak nincs GDDR7 vezérlő a kártyáján csak az Nvidiának így logikus, hogy ők fogják felhasználni, Kérdés milyen formában lesz megoldva.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
nagyúr
válasz yarsley #46422 üzenetére
Vszleg is-is. Az eng sample teljeítménye is elég árulkodó, legfeljebb nem lesz %ra pontos.
Meg amúgy a pletykalapok miatt úgyis tökmindegy, forog elég false info a neten ahhoz, hogy ne fájjon nagyon, ha az igazság is kimegy."We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
félisten
válasz yarsley #46414 üzenetére
kapnak kartyakat , foleg Ubi nagy stúdió.Az hogy te nem ismered az embert nem azt jelenti ,hogy noname,nagy név a Minecraft érában.
Én inkább hiszek egy fejlesztőnek mint MLID leaker hülyeségeinek...
Persze ez nem azt jelenti ,hogy igaz,de megbeszeljük ezeket a pletyiket itt a topikban.Inkább,mint hogy a Vramról menjen a parttalan vita,remélem ezzel egyetértesz.[ Szerkesztve ]
-
yarsley
aktív tag
-
félisten
válasz yarsley #46408 üzenetére
Erről szól a topik.
"Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb."
A hátterét az adja, hogy ez a random user Az Ubisoft volt programozója és Minecraft egyik alapvető moddere., nem szokot poénból kitenni számokat egy érkező generációs kártyákról.
A kérdés inkább az hogy mit takar a kártyákat illetően ez a szám...
ÉN gyanítom hogy mobil GPU-k.[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
válasz yarsley #46361 üzenetére
A Rubin (datacenter) 6 honappal elobb jon mint a roadmapon volt es ha tartani akarjak az 1 eves release tempot, akkor 2025 marcius GTC-n bejelentik, ev vege fele pedig szallitjak.
Eddigi hirek alapjan az UDNA 2026 Q2-ben kerul tomeggyartasba, valoszinuleg Q3-ban rajt.
Az Nvidia tud most legozni:
- Kijon a Super 2026 CES-en es ezzel tovabb hajtani a keresletet 2026-ban amig nem jonnek az AMD/Intel kartyak.
- Ha leakek alapjan az UDNA nem mutatkozik erosnek, akkor siman kihozzak a Super Refresht 2026 oszen.
-Ha leakek alapjan erosnek itelik az UDNA-t, akkor 2027 CES-re johet a Rubin 6000 gamer szeria ezzel kifogva a szelet az UDNA elol, mert a tobbseg inkabb megvarja a next-gent.Illetve 2026 oszen UDNA/XE3 ellen jon a Rubin, arra mar a 3GB modulok is felfutnak boven.
Szerintem ez a realis, most RNDA4 ellen felesleges a Super szeria.[ Szerkesztve ]
-
hahakocka
őstag
válasz yarsley #46361 üzenetére
Hát majd kiderült. De lehet hogy pl lesz 5060 super, 5070 super, 5080 super látva az adatokat. S az eddigi tapasztalatokat a superekkel. NV majd eldönti. Kérdés Intel és AMD is hozza e egyáltalán jövőre az újakat UDNA s társait, de nem hinném. Most 2-3 éves szünetek voltak miért lenne hirtelen 1?
[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
válasz yarsley #46357 üzenetére
> Amúgy a GB202 32GB-os lesz, nem?
igen .. ( elnézést , túl régi és mára már elavult commentet idéztem be )
> Ami az én fantáziámat jobban piszkálja az a 3GB-os modulok,
> és hogy azokat hol érné meg mondjuk egy év múlva kiadni,az nVidia átáll az évenkénti termék-ciklusokra - ( ha jól értem, mindenütt ... )
úgyhogy ez nem lehet gond.[ Szerkesztve ]
Mottó: "A verseny jó!"
-
Raymond
félisten
válasz yarsley #46242 üzenetére
"Nem, a magyar piac irreleváns ilyen szempontból, nem szoktam figyelni (alsó és közép kategóriát szoktam átfutni időnként)"
Ez nem Mo-i specifikum, mindenhol igy van. A 4090 per pillanat 2249-nel kezdodik es alig van kartya a piacon [link] Az arak oktobertol stabilan mennek felfele.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
félisten
válasz yarsley #46239 üzenetére
Ez más, reddites Nvidiás topik. Zárt volt anno, járnak be belsős infósok néha még.
Nem azt mondom hogy Nvidia mérnökök, de vannak információik, kb mint Kopite de kicsiben .
Ott egy tag néha bedob pár jó gondolatot de álltalában kérdések formájában, szóval így ügyesen trükközve.Amúgy kb hasonló mint ez a topik.( Ott az 1699$ az általánosan elfogadott, de Kopite álltására alapozva) tenap felmerült a 5090 magasabb ára is..Most az, hogy a sok idióta YT csatorna mikre szavaztat és ezzel pont azt érik el hogy megalapozzák a magas áraknak a lelki bölcsőt ne keverd ide, mert ezen amúgy teljesen ki vagyok akadva...hasonló mint 2 éve hogy 800 watt lesz az RTX 4090 és 20 % kal le lesz maradva így is a 7900XTX-től.
ilyenre volt szavazás hogy mennyit fog enni és ezt lehozták oldalak,a vége az volt hogy a játéékosok amegjelenés elött már elkönyvelték mit vesznek és mire mert nem fogják tudni lehűteni a 4070 kártyákat sem... amúgy Nvidia részéről anno, mikor még számított Linusék csatornája ott tudom, hogy figyelték a közösséget és a hozzászólásokat.[ Szerkesztve ]
-
warcat
veterán
válasz yarsley #46239 üzenetére
3090 Ti nem volt sikeres, bányászéra végén (ennek megfelelően túlárazva) egy újragondolt 3090 volt; remek kártya de túlárazott és árban hatalmasat esett, fél év alatt a felére majd eltűnt.Ha nem csúszott volna a megjelenés 3 hónapot, talán más lett volna a helyzet.
4090 azért ennyi most mert szándékosan beszüntették már vagy 2 hónapja a gyártását, jelenleg a maradék chipjeiket dobják piacra a kártyagyártók
Abszolút nem tűnt fel, hogy egész alzán a hét döntően nagy részében egyetlen 4090 sincsen? Néha van 1 darab Asus TUF, vagy 5 darab Gainward Phantom stb.Nincs gyártás alatt, piac éheztetve van az új csúcsra.
És lehet, hogy nagyon-nagyon súlyos ára lesz 5090-nek, azonban amcsiknál nem megy túl jól a szekér jelenleg (az átlagembernek, nem a piacnak) és mondom ha nagyon vastagon fog a toll, utána EU nagy részében még arra az árra rá fog menni +20%.
A kérdés annyi, hogy kuriózumot akar-e gyártani vagy olyasmit amiből legalább pár 10k el fog kelni a polcokról a következő két évben.[ Szerkesztve ]
EA: It's in the crate!
-
Sontir Fel
őstag
válasz yarsley #46222 üzenetére
Kinek lesz bukta? Nem rémlik, hogy az Nvidia megroggyant volna
Mondjuk a 4080 super kb tartotta a 999 eurót a kezdetekben. Remélem tévedek de itt most 800 euró lesz az 5070ti msrp, valóságban 1200 euró, 1200 lesz az 5080 msrp ami 1500+ igazábólBFBC2/Steam/BF2-3-4/Erszoft/BF42/: Mr.Norissz Origin: Mr_Norissz
-
Sontir Fel
őstag
válasz yarsley #46107 üzenetére
Na, érkeznek végre információk a piros oldalról. Ha lesz 8900 széria is, akkor annyira nem vészes ez a lemaradás
BFBC2/Steam/BF2-3-4/Erszoft/BF42/: Mr.Norissz Origin: Mr_Norissz
-
A.Winston
tag
válasz yarsley #46121 üzenetére
Hulyesegrol kellene levalni, nem a globalis piacrol meg versenyrol.. Ha nyugat nem tud elegendo erdemi hozzaadott erteket kepviselni, akkor el kell fogadja az uj status quo-t. Pont ezekkel a vedovam zsarolasokkal, meg levalasi szandekokkal tereljuk magunk a nyilt konfliktus fele. Az az 5-10 ev amit emlitesz arra eleg h semmi nem marad a kezukben - par nyersanyagot kiveve -, amire egyaltalan erdemi kereslet marad globalis szinten.
nincs
-
félisten
válasz yarsley #46107 üzenetére
Én nam tartom reálisnak egy 80 as kártyáért adni 1200 eurot egy hetvenes kártyáért 7-800 at, plusz a félkész játékokért 35 ezret. Tudom hogy minden drága manapság,de pont ezt gondolom a 60 négyzetméteres panelakások 70-80 milliór áráról meg a 13 milliós Golfról( népautó?) sajnos.
[ Szerkesztve ]
-
-
félisten
válasz yarsley #46097 üzenetére
Semmivel nem tudom alátámasztani, ez csak egy olyan wishlist amivel elégedett sem lennék igazán.
Az 5090 igazából mindegy is kategória, mert a 4090 mellet sincs konkurencia, habokban lesz. Lehetséges, hogy 2000 dollár lesz, nem tudom.
Ha fejlődést és előrelépést szeretnénk akkor ez sem elegendő, feltételezve a teljesítményszinteket amit leírtam.
Például ekeserítőnek tarom hogy a 4060 Ti semmi nem lépett előre ( 7-10 % ,) ugyan ezt megjátszotta az AMD a 7800XT vel sajnos,10 % kb., miközben mndegyik jóval drágább volt mint a kifutó modell.
Kíváncsi leszek, most előfordul e hasonló szituáció.
Régebben azért az, hogy egy 60-as kártya hozta a 70Ti-80 kategóriáját nem volt furcsa.
Amit leírtam az kb 20 % előrelépés ami szerintem amúgy oltári kicsi azonos árért generációváltás címszóval, ezt nem tartanám optimistának amúgy,de lehet hogy sajnos az és igazad van.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz yarsley #46095 üzenetére
Hát nem tudom.
Mondjuk tételezzük fel, hogy nem lesz Super valóban és kizárólag a Vram eltérések miatt lesz árkülönbség. és hogy a konkurencia tényleg jó árakon fog adni megfelelő teljesítményt. akkor szerintem:
Biztos magasak lesznek az árak, mert most is azok. tippre :5070 12 GB 549$, a 18 GB 649$. ( kb 4070 Ti super-/7900XT szint)
Az 5070 Ti 16 GB verzióban lesz 799$ vagy 24 GB 899$ ( 4080 szint)
5080 16 GB 999$ 24 GB 1199$ ( 4090 szint)
5090 32 GB 1699$ MSRP
Ha hozzáveszem a konkurenciát és hogy esetleg alul áraz és lesz árháború akkor ezek az árak viszont magasak mert most is hasonló árakon meg tudod venni ezt a teljesítményt pl 7900XT van 649 dolláros áron és 4070 Ti super 739 dolláros áron. 4080 pedig 899$ áron ment most többször is már.
Tehát ha előrelépést szeretnénk akkor ennél jobb árakra lenne szükség.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz yarsley #46092 üzenetére
Ami pillanatnyilag piszkálja a fantáziám, hogy a 3GB-os verzió pár hónapon belül jön mint 4060ti-nél, vagy eltolják egy évet és akkor csinálnak egy refresh-t.
Hát igen ez jó kérdés. Erre csak az idő tud majd választ adni.
Szerintem attól függ mennyire fogy az új széria és hogy lesz e elég ram, mert ha elviszi a kapacitást a gaming a professzionális vonaltól, akkor nem fog rajt erőlködni Nvidia.
Én abban bízok, hogy egyszerűen engedélyezni fogják a partnereknek és ha felárral is de tudsz venni simán Asus Rog Strix 5070 12 és 18 Gigás verziót. Persze naív elképzelés,de hátha..."A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
S_x96x_S
addikt
válasz yarsley #45639 üzenetére
> GeForce RTX 50 Blackwell to be unveiled “soon”
> hamarosan be lesz jelentve a Blackwell sorozatA valóság:
~ "This week the board partners (AIC) finally got their first real engineering samples for evaluation, so they have something to solder and test." ( via igorslab.de )Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz yarsley #45546 üzenetére
Samsung 24Gb GDDR7 DRAM
- Még át kell menni az nVidia tesztjén is ( validation ) [1]
- és a Samsung HBM chipje fél éve már elbukott az nVidia tesztjén.
Reméljük a GDDR7-24Gb -el szerencsésebbek lesznek
és erre van is esély, mivel a GDDR7-nél nincs annyi "optimalizálási" lehetőség, mint a HBM-el--------
[1]
Samsung Develops Industry’s First 24Gb GDDR7 DRAM for Next-Generation AI Computing
New GDDR7 offers industry-leading capacity and speed of over 40Gbps,
significantly raising the bar for graphics DRAM powering future applications
Validation with major GPU customers to begin this year, production slated for early next year ( samsung )Mottó: "A verseny jó!"
-
nagyúr
válasz yarsley #45535 üzenetére
Nincs ennyire hűséges bázisa az NVIDIA-nak. Kb. így képzeld el a magát jobban nem beleásó vásárlót:
"Kéne 300 EUR körül új GPU xyz játékhoz"
"Hehe, felejtsd el. 500."
"F**k... Na jó, mit ajánlasz?"
"AMD van, most jött ki"
"NVIDIA mikor jön?"
a) "Van az is" -> "Azt veszem"
b) "1-2 hónap múlva" -> "Ööööööö na jó azt megvárom"
c) "4-6 hónap múlva" -> "B****ák meg, akkor megveszem az AMD-t"Az NVIDIA meg úgy egyensúlyoz a megjelenési időkkel, hogy minimálisat kannibalizáljon a magasabb árfekvésű kártyákból, és maximálisan tudjon elvenni vásárlókat az AMD-től. Nincs semmilyen dráma, szimplán csak Jensenék a legjobb egyensúlyi pontot lövik be. Ha ettől messzebb van a 60-as kártyák megjelenése, akkor lehetőség szerint előrehozzák.
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
nagyúr
válasz yarsley #45530 üzenetére
Ez nem félés kérdése. Ha az AMD adott kategóriában 4 hónappal előbb hoz ki terméket, akkor biztosan sok eladást visz el ahhoz képest, mintha egyidőben jelennének meg az NVIDIA-val. A Pascal generációban is ez volt - jött a GTX 1080 / 1070-re (nem) válaszul az RX 480 / 470, rögtön lett az NVIDIA oldalon 1060 is, 2 hónappal a high end után.
[ Szerkesztve ]
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
Busterftw
nagyúr
válasz yarsley #45528 üzenetére
Pedig van benn racio, mivel az AMD nem jon a felso kategoriaban, igy gyorsabban kell konkurenciat piacra dobni arra a szintre.
Szerintem az RDNA4 ezek alapjan marcius kornyeken jelenik meg, ekkor jon a 5070-5060.
Addig meg lesz az Nvidianak 1-2 honapja, hogy eladja a dragabb 5080-5090-et. -
Quadgame94
őstag
válasz yarsley #45384 üzenetére
Még egy ok arra, hogy egy AD103 refreshnek 4 nm-en sokkal több értelme lett volna. Egyébként meg az NV magának okozta a bajt, hiszen a lapka méretét ők határozzák meg. Plusz 224-bit is simán megoldható lenne. De nem a 12 GB VRAM lesz a legnagyobb gondja annak a kártyának az biztos.
[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
válasz yarsley #45314 üzenetére
Kb Pascal ota hallgatjuk ezt, hogy "Nvidia csakennyivrambezzegAMD", aztan valamiert nem crashelgetnek a jatekok es az user be tudja allitani, 4-5 ev mulva, ha meg azon akar jatszani.
Foleg ujabban a kulonbozo cache-k hasznalataval teljesen rohejes mar ez a vram tema.
AMD-nel mindig elobb fogyott el a GPU, minthogy a tobb vram megmentette volna.Illetve pontosan ez a "jovore" jo lesz artott nagyon az AMD-nek. Az userek tobbsegenek nem az kell, hogy vasarlas utan 1 ev utan megjelenjen az ev vegi csodadriver, meg hogy majd 3 ev mulva elonye legyen a tobb vramnak.
Vasarlaskor adjon jo elmenyt a kartya.[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
válasz yarsley #44940 üzenetére
RTX4080 -> RTX 5080 - között
akkor - nem lesz valami egetverő teljesítmény növekedés :
SMs: 76 -> 84
CUDA: 9728 -> 10752
MBandwith: 717 Gb/s -> 784 Gb/s
( az értékek a videocardz-os táblázatból )
Persze a sok - kis ~10% - akár össze is adódhat 20-30% -ra is.
Ami ismeretlen nekem, az a várhatóan PCIe Gen5 - által okozott teljesítmény növekedés, ami a szorosabb latency követelmények miatt talán kimérhető majd.Az RTX 5090 32GB-s verzióra meg ráugranak a Homeoffice-os AI fejlesztők.
A Tinygrad -nak már van "6x 4090" és "8x 4090" -es konfigja is,
és gondolom ebből is csinálnak majd valami hasonlót.
Úgyhogy az RTX 5090 32GB -t első körben hamar el fogják kapkodni, hogyha túl olcsón adnák .. de gondolom annyira nem fogják túl olcsón adni.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz yarsley #44867 üzenetére
Itt látni kellene azt is, melyik tesztben melyik kárta milyen órajelen ment, 1-2% különbség még azonos gyártó azonos SKU két példánya között is lehet. 10% sebesség-különbséget nem okoz 5% memória-órajel-különbség, csak ha valami bedőlés van a rendszerben.
-
-
lenox
veterán
-
félisten
válasz yarsley #44846 üzenetére
Igen ,az Ada launchra gondolok.Superre nem emlékeztem, köszi a linkeket..
Nekem amúgy kissé tele a hócipőm azzal,hogy Super szériáznak félidőben.Általában a Super az ,aminek lennie kellett volna kiadáskor.
Már várom az 5080 Super 20 GB modellt....[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz yarsley #44843 üzenetére
Nem volt az, lehetett kapni szinte midnenhol de le volt sokkolódva mindenki az árakon,a 4080 12 GB mizérián, meg anevezéken és ahogy eltolták az SKU-kat a magszámm szempontjából.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz yarsley #44836 üzenetére
Nvidiánál nem volt ilyen probéma még. Bejelntés után szinte azonnal kaphatóak mindenhol a kártyáik. A pletyi szerint január 7-10 a CES és január végén kapható lesz a boltokban. Van olyan pletyka is hogy deecemberben bemutatják már.
-
S_x96x_S
addikt
válasz yarsley #44634 üzenetére
valószínüleg elérte a csúcsot az árfolyam.
- extrém nagyok az elvárások az nVidia felé.
- és nem csak az nVidia esik."Vannak olyan elvárások, amiket már az Nvidia sem tud teljesíteni"
https://www.portfolio.hu/uzlet/20240829/vannak-olyan-elvarasok-amiket-mar-az-nvidia-sem-tud-teljesiteni-706417"Nvidia addresses significant Blackwell yield issues, production ramps in Q4"
"Hopper set to remain Nvidia's datacenter working horse for this year."
https://www.tomshardware.com/pc-components/gpus/nvidia-adresses-significant-blackwell-yield-issues-production-ramp-in-q4"Interview: Post-Earnings Insight With Nvidia CFO Colette Kress"
https://www.nextplatform.com/2024/08/28/in-depth-post-earnings-review-with-nvidia-cfo-colette-kress/[ Szerkesztve ]
-
yarsley
aktív tag
válasz yarsley #44413 üzenetére
Megvan a hiány oka:
It appears that a batch of GDDR6X memory, made by Micron, failed to pass various quality checks. That’s pretty disastrous, as the entire batch is said to be good for nothing but being replaced. Take this with some skepticism, though, as it all appears to be a rumor — albeit from what seems to be a credible source
.Ha tényleg jön az a 4070-es amiről egyre többen emlegetnek, kíváncsi vagyok hogy mi lesz az elnevezése, 4070SE?
Egyébként ha tényleg találnak 20Gbit-es memóriát, akkor talán még a sávszél se eszik olyan sokat vissza... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
félisten
válasz yarsley #43639 üzenetére
De én nem írtam ilyet hogy készletkisöprést csinálnak..
Azt írtam lefordítva, ez a megszokott folymata minden generációban az utolsó időszaknak. ilyenkor jött a 2060 S KO, ami a 2080 GPU-ra épült. stb...
Évek óta ezt csinálja az Nvidia hogy kiárulja a kishibás nagyobb GPUkat az alsó kategóriában,generáció vége fele, nem újdonság.
Ebből látszik hogy hamarosan gyártásra kerül az új architekt, nyáron elkezdik..[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz yarsley #43627 üzenetére
ha ősszel jön akkor nincs ebben meglepő, fél év múlva a boltokba lesz az új gen augusztus környékén már gyártják.Június-júliustól megjönnek az első valamit érő leakek.
-
félisten
válasz yarsley #43378 üzenetére
Az RDNA2 nél hiába léptek nagyot magukhoz képest igazából az nvdia átlagát hozták, 30 % volt az 5700Xt vs 6700XT, csak hoztak fölé kártyákat is. Az Nvidia bénázása kellett ahhoz hogy létrejöjjön az, hogy tudjanak vesenyezni a csúcs kártyával. Az RTX 3080Ti -3090-3090 Ti 20 % on belül voltak egymástól, mert a samsung gyártás miatt kb 20-25 % benne maradt az architektúrában. Ha anno mondjuk a TSMC 7 nm lett volna az Ampere alatt akkor a 6900XT az kb 3080- kártyával lett volna egy szinten. persze az nem rossz, de kb ugyan az a szitu mint most.
Intel is a gyártástechnológiával maradt el,de Nvidiánál se ezzel se fejlesztési ütemtervvel nincs gond és azt gondolom amíg Jensen lesz a cég élén ez így is marad. Náluk -szerintem- biztos, hogy létezik az a bizonyos fiók amiben ott van mindíg valami..."A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
hokuszpk
nagyúr
válasz yarsley #43378 üzenetére
ha a nyers szamitasi teljesitmenyadatokat nezem, a 7600xt fp16 / fp32 1.5x annyit tud, mint a 6700XT mégis teljesitményarányban pont azt hozza, amit az fp64 ( abban a 6700xt az erosebb ) alapjan varni lehet. Élnék a gyanuperrel, hogy az Amd driver mindent fp64 szamoltat...
megoldas lehetne, hogy az fp64 teljesitmenyt nem vagjak vissza 1:32 -re, hanem marad a regebbieknel már bevált 1:16 oszt jóidő.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
paprobert
őstag
válasz yarsley #43372 üzenetére
"Le merném fogadni amúgy hogy AMD nem csak minket forgatott be vele hanem NVIDIA-t is mert szokatlanul nagy ugrás lett a 4090."
A 4090 azért lett nagy ugrás, mert másfél-két generációt lépett a gyártástechnológia. A Samsung 8nm erősen visszafogta a csúcs Ampere kártyákat.
A 4080-hoz viszonyítva pedig termékszegmentációs okokból nagy az ugrás.
Egyébként pedig lehetett volna gyorsabb is, mert vágott a 4090 GPU...
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
Raymond
félisten
Mindenki tudja hogy a Blackwell 2025-ben jon mar honapok ota. Ez az egesz "elorehoztak 2024-re, eltoltak 2025-re, visszahoztak 2024-re, megint eltoltak 2025-re" csak az ebbol elo content gyartok jateka hogy legyen mirol irni a megjelenesig, havonta valtozik oda-vissza a (szerintuk) pletyka vagy leak aminek a gyakorlatban igazabol semmi valosagalapja nincs.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
félisten
Szerintem egy AMD mérnök nem mond ilyet, pont ők vannak a legjobban tisztában már a próbagyártások során azzal, hogy problémák vannak. Kopite aki Nvidiás kapcsolatokkal rendelkezik már a megelenés elött májusban leírta hogy csaléódottak az RDNa3 teljesítényében, nem voltak megkeveredve igazán,a leakereket hülyítették.
A lackwell professzionális szinten jön kíváncsi vagyok mit kap a geforce."A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
félisten
válasz yarsley #43324 üzenetére
meglátjuk,de ebben kételkedek. Jensen aza fickó, aki csak azért is taktikát követ.
Az a helyzet hogy pont a fenti tőzsdei érték miatt nagyon sokat számít nekik egy egy kártyacsalád debütációja. Hiába most háttérben van a Geforce vonal,de a reflektor fény ott lesz a megjelenéskor, ha megjelenik az 5000 es széria valami olyat kell nyújtania ami nem indítja el lefele a tőzsdei értéket, mert jelenleg 1-2% zuhanás nagyobb bevétel kiesés mint ha fele áron adnák az új gent."A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
félisten
válasz yarsley #43322 üzenetére
Azért olyan nem volt nagyon az utóbbi évtizedben hogy egy xx80 kártya ne érte volna el a következő szinjén lévő kártyát az előző genből.
70 es kártyából is a 4070 volt az első kivétel ami nem az előz gen csúcsát ostromolta,de a super már elérte a 4090 szintjét.
( 2070super @ 1080 Ti, 3070 @ 2080 ti)[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
addikt
válasz yarsley #43309 üzenetére
Jah, én nem kenem az Nvidiára, ez a piac. Hülyék lennének nem annyiért adni, amennyi az ő szempontjukból a legkedvezőbb.
És igen, AMD oldalon lehet olcsóbban játszani, a 6000-as szériát például nem érinti pl. a Stable Diffusion árfelhajtó ereje sem, mert arra trágya. Játékra egyértelműen jobb az ár/érték aránya, mint az Nvidia kártyáknak, ha nem érdekli az embert a raytracing.[ Szerkesztve ]
"Everything is high risk, if you are a pussy."
-
S_x96x_S
addikt
válasz yarsley #43049 üzenetére
> Mindfactory nem igazán jó forrás VGA eladási statisztikákhoz.
a létező legjobb forrás a Mindfactory VGA eladási statisztikához.
arra lehet, használni, hogy a korábbi Mindfactory VGA statokhoz hasonlítjuk
és elemezhetjük a Mindfactory vásárlók ízlését.Ami érdekes a 2023-Q4 -ben, hogy
- 8 és 12 GB -os kártyából több nVidiás ..
- (>=)16GB (és felette ) több AMD-s VGA fogyott.
( ~ 4:1 -hez arány )másképpen az eladások ~46% >=16GB VRAM kártya.
vélemény:
az nVidiának azért lehetne
picivel több >=16GB VRAM-os népkártyája ..( forrás )
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Synology NAS
- E-roller topik
- A Meta húzása miatt egyre többen keresnek rá, hogyan lehet törölni a Facebookot
- Bundle topik
- Revolut
- Iqos cigaretta
- AliExpress tapasztalatok
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- További aktív témák...