-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
S_x96x_S
addikt
válasz Busterftw #47874 üzenetére
ez
https://www.trendforce.com/news/2025/01/15/news-tsmc-faces-order-cut-fears-as-amd-broadcom-and-nvidia-reportedly-slash-cowos-s-demand/
pontosabb és jobb cikk - ami alaposabban próbálja körüljárni a pletykákat.draft gépi fordítással ( és a hivatkozott sajtóra linkek - az eredeti angol nyelvű cikkben )
"""
A TSMC január 16-i eredménybeszámolója előtt piaci pletykák keringenek arról, hogy az öntödei óriás legnagyobb ügyfelei csökkentik CoWoS-S megrendeléseiket.
A Commercial Times szerint az AMD és a Broadcom állítólag lemondja a korábban lefoglalt CoWoS-S kapacitást a kereslet lassulása miatt, míg az NVIDIA inkább a fejlettebb CoWoS-L technológiára helyezi át rendeléseit.
Csökkentett CoWoS-S rendelések?
Az Economic Daily egy másik jelentése arra figyelmeztet, hogy az NVIDIA akár 80%-kal is csökkentheti CoWoS-S rendeléseit a TSMC-től és az UMC-től, ami becslések szerint 1-2%-os bevételcsökkenést eredményezhet a TSMC-nél. A jelentés szerint a rendeléscsökkentés oka lehet az NVIDIA Hopper platformjának leállítása, az új GB200A termék korlátozott kereslete, valamint a GB300A iránti viszonylag visszafogott piaci érdeklődés.
A Commercial Times azonban azt állítja, hogy a TSMC CoWoS technológiája iránti általános kereslet nem változott, és az NVIDIA GB300A iránti igény várhatóan fokozatosan növekszik 2025 második felében.
Jensen Huang tajvani látogatása: A CoWoS kerül reflektorfénybe
Figyelemre méltó, hogy a 2025-ös CES után az NVIDIA vezérigazgatója, Jensen Huang Ázsiába utazik. A Commercial Times szerint Huang az NVIDIA év végi tajvani ünnepsége mellett találkozik az ellátási lánc kulcsfontosságú partnereivel, köztük a TSMC-vel és az ASE Group leányvállalatával, a SPIL-lel, hogy tárgyaljanak a CoWoS kapacitásról.
A TrendForce szerint 2025-ben az NVIDIA stratégiailag kívánja előmozdítani a B300 és GB300 sorozatot – amelyek CoWoS-L technológiát használnak –, így növelve a fejlett csomagolási megoldások iránti keresletet.
A B300 sorozat várhatóan 2025 második és harmadik negyedévében indul, míg a B200 és GB200 szállításai 2024 negyedik negyedéve és 2025 első negyedéve között kezdődnek, ahogy azt a TrendForce megjegyezte.
A TSMC CoWoS kapacitásbővítési tervei az Innolux gyárában
A piaci pletykákat figyelmen kívül hagyva a TSMC állítólag jelentős lépéseket tesz a CoWoS kapacitás bővítése érdekében. A Commercial Times szerint, miután megszerezte az Innolux déli tajvani gyárát, a TSMC a CoWoS-L kapacitásbővítésre helyezi a hangsúlyt, hogy kielégítse az ügyfelek igényeit. Ipari források szerint az eredetileg CoWoS-S gyártósorokkal tervezett létesítmény most a CoWoS-L-re fog koncentrálni.
Érdemes megjegyezni, hogy az NVIDIA B200 chipjeinek hozama állítólag elmarad a TSMC belső szabványaitól. A jelentésben hivatkozott források szerint, mivel a CoWoS-L technológia a felső réteg chip, az interposer és a HBM összetett csomagolását igényli, a TSMC kapacitásnöveléssel kívánja ellensúlyozni a hiányt.
A Commercial Times egy másik jelentése szerint a Tainan-i létesítmény (AP8), amelyet korábban az Innoluxtól vásárolt, 2025 végére kis léptékű termelést indít, és a TSMC CoWoS kapacitása várhatóan megháromszorozódik, 2026 végére elérve a havi 90 000 ostyát
"""Mottó: "A verseny jó!"
-
Quadgame94
őstag
válasz Busterftw #47871 üzenetére
Kitalálnak/Bevezetnek egy új technológiát khm.. "innoválnak" majd ez problémát okoz a teljesítményben. Erre a problémára (amelyet Ők alkottak) bemutatnak egy újabb "innovációt" hogy ellensúlyozza. Ha valaki nem kér ebből az "innovációból" (RT, PT, Neural Shading etc.) akkor pedig marad neki 10 százalékos előrelépés (4070 v 5070), jó esetben 20% (4070 Ti v 5070 Ti). Persze annyival árnyalnám a dolgot, hogy előző generációról nem mindig érte meg váltani, de még így is többször érte meg mint nem. Pascal-ról - Turingra nem érte meg, de Turing-ról Ampere-re megérte (még az inflálódott árakkal is, mert a Turing használt eladási ára is felment). Ampereről Ada-ra megintcsak nem érte meg, és most Ada-ról Blackwellre megintcsak nem éri meg. Itt most azonos árkategóriát/osztályt nézve értem.
Az igazi gond: Ha ilyen kicsi előrelépések lesznek gen over gen esetében, akkor már lassan két generációt is fog érinteni az, hogy nem éri meg váltani. Egy RTX 3070-ről teljesítmény szempontjából megéri majd váltani 5070-re? Mivel alig lesz 10 százalékkal gyorsabb a 4070-nél így az aki most várt és nem vett 4070-et jó nagy hülyének van nézve. Azt hitte kap legalább 30% előrelépést és akkor vált, mert az már ugye szignifikáns. Erre kap 10-et.
Az RTX 5070 alig lesz 35-40%-al gyorsabb a két gerenációval ezelőtti 3070-től
A 3080 Ti még mindig gyorsabb lesz
Szerk.: DLSS az egyik legjobb dolog ami történt a GPU piacon mint innováció.
[ Szerkesztve ]
-
huskydog17
addikt
válasz Busterftw #47733 üzenetére
Ez csak annak gond, aki 01.30-án hajnalban sorba akar majd állni, hogy kapjon egy 5080-at a kezdeti készletből, annak valóban nem lesz ideje elolvasni előtte a teszteket.
Mindenki másnak no problem. Mondjuk nem hiszem hogy az 5080-ért sokan sorba fognak állni első napon, de az USA-ban sose lehet tudni.Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ
-
Ribi
nagyúr
válasz Busterftw #47736 üzenetére
Már bocs, de b. hoztad fel NV CPU-t, te erre reagáltál, hahakocka csak ezekre reagált + megmlítette hogy remélhetőleg nem lesz szar. Erre meg jött a vagdalkozás meg a féreértés. Plusz tök feleslegesen még b. tovább ront a helyzeten.
Szövegértés embereim, szövegértés...#47738Busterftw: Jajj már mindenki mindenkit is fanbojozik. Még mindig nincs szarkazmus tábla, ha odaírja idónia az se elég
[ Szerkesztve ]
-
hahakocka
őstag
válasz Busterftw #47731 üzenetére
Hehe csak nem erről beszéltem . Pont én mondtam hogy milyen jó hogy Intel belépett a a rendes GPU iparba s hogy eleinte úgy is tűnt tényleg jó lett nagyon az új széria. Hanem hogy valamiért mindig minden Nv hírnél és az NV terjeszkedésnél, belépésnél ujjongtál ujjongasz és fogsz is. Legyen bármilyen réteg amit az NV épp érint a monopol helyzetével kb mindent megtehet s meg is tesz. Ennyi . Előtte egy másik kollega is erre utalt. . De amúgy csak vicc s irónia volt. Kis túlzás valóban.
Na akkor izzadni fognak a tesztelők kb 4 féle kártyát (5080-5090-9070-9070XT) fognak tesztelni Január utolsó hetén kb? S megannyi AIB partner változatait is külön-külön talán.
[ Szerkesztve ]
-
hahakocka
őstag
válasz Busterftw #47720 üzenetére
S én vagyok ilyen olyan fan NV for: AI, CPU, GPU, Frame gen stb imádod mind én meg itt vagyok szomorúan Irónia off
Csak nehogy olyan CPU start legyen mint az Intel GPU startja, ami elég felemás volt szépen szólva. Most azt hittük javítottak azt mégis gikszer került a gépezetbe.
[ Szerkesztve ]
-
AsakuraDave
őstag
válasz Busterftw #47674 üzenetére
Érdekes, #47675fatal` valahogy érti amit írtam... Meg nem véletlen írtam 30xx sorozatot, aki itt felsőbb kategóriával rendelkezik annak kb semmire sem éri meg váltani.
There's only one thing that hurts people more than lies. It's saying out loud the truth and facts.
-
nagyúr
-
Devid_81
félisten
válasz Busterftw #47597 üzenetére
Nagy keszlet valoszinuleg az USAban lesz, mindenki a Trump Tariff -ra keszul, illetve mielott az beut feltoltik a keszletet...ha bejon akkor minden sokkal dragabb lesz, nem csak az USAban hanem majd jol kihasznaljak vilagszerte mondvan, hogy hat az USA arakhoz mertuk eddig is, szeva.
[ Szerkesztve ]
...
-
fatal`
titán
válasz Busterftw #47416 üzenetére
Itt az encoderről volt szó, nem a decoderről. A streaming ebből a szempontból rétegigény. Amikor nézel valamit, akkor nem encodeolsz semmit.
Ahhoz, hogy a streaming szolgáltatók át tudjanak állni rendesen, ahhoz pl. TV kéne erősebb, meg abban normális decoder, nem GPU.
[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
válasz Busterftw #47403 üzenetére
"> Másrészt aki 10+ éve csak AMD-t vesz
> az 99%-os valószínűséggel nem fog mást venni,
> ilyen egyszerű."
> Erre epp az AMD a rossz pelda,- Ezt nem én írtam, és én csak válaszoltam az eredetire: #47374
- És az eredeti példa ( hogy 10+ év 99% valószínűséggel márkahű teszi ) cégtől függetlenül rossz. Az emberek úgyis azt vesznek amit jónak látnak.
Létezik márkahűség ; de az arány túlzó.Mottó: "A verseny jó!"
-
deathcrow42
aktív tag
válasz Busterftw #47403 üzenetére
Procik terén az AMD habzsolja el az inteltől a consumer piacot, míg dvga szinten semmi érdemleges alternatívát nem tud nyújtani, pár elfogadható ár/érték arányú kártyán kívül.
Ami egyébként számomra meglepő, mert az xbox/ps5 beszállítójaként többet várnék el tőle.[ Szerkesztve ]
Ex frostshock.eu szerkesztő :)
-
S_x96x_S
addikt
válasz Busterftw #47387 üzenetére
> Nekem az az elmeletem,
> hogy direkt nem lett nagyobb elorelepes ebben a genbenAzért Jensen nem ilyen:
“Second place is the first loser.”
"""
...
Ez a történet egy olyan marketingmenedzsertől származik, aki az S3-tól, egy másik grafikus chipgyártótól jött. A PC-s játékokkal foglalkozó magazinokban rangsorolják a grafikus kártyákat a teljesítménytesztek alapján – megnevezik a legjobbat, a második legjobbat és így tovább. Egyik magazin az NVIDIA-t a második helyre sorolta.
Az előző munkahelyén ennél a menedzsernél rendben volt, ha másodikak.
A menedzser megmutatta Jensennek, de Jensennek nem tetszett.
Azt mondta:
„Nem, nyernünk kell. Mi akarunk lenni az elsők. A második hely az első vesztes.”
Ez jól mutatja, milyen rendkívüli versenyszelleme van,
és miért dolgozik olyan keményen – mindig nyerni akar.
Van még egy vicces történet az NVIDIA egyik korai pénzügyi igazgatójáról,
Jeffrey Barrról, aki korábban az USA 50 legjobb sakkozója között volt.
Jensen tudott erről, és le akarta győzni sakkban.
Őrült módjára készült, megjegyezte a nyitásokat és a stratégiákat,
majd játszott Barr-ral. De Barr átlátta Jensen taktikáját,
ezért kiszámíthatatlan lépéseket tett, és mindig győzött.
Jensen nem bírta elviselni a vereséget.
Minden alkalommal, mikor kikapott, felborította a sakktáblát,
és azt mondta: „Jeff, most pingpongozunk.”
Jensen fiatalon pingpong-bajnok volt, és nagyon jól játszott.
Pingpongban aztán simán elverte Barr-t, hogy jobban érezze magát.
Jensennek szüksége van arra, hogy nyerjen – rendkívül versengő.
Ez jól mutatja a jellemét.
Még akkor is, ha csak a munkatársával sakkozott,
egy viszonylag lényegtelen dologban, neki akkor is nyernie kellett.
""
--- "Nvidia Way" ~ gépi fordítással innen: https://archive.md/9GbpkMottó: "A verseny jó!"
-
válasz Busterftw #47387 üzenetére
Azért nem volt rossz, hogy az Intel és az Amd kicsit bezavart a középkategóriába, az Nvidia kicsit túlságosan is elkényelmesedett a 4060-al. És lám, az 5070 már nem is annyira rossz ajánlat, most hogy van konkurencia. De ezen a 4090 hasonlaton még most se térek napirendre
All→M8
-
Csokifalo
senior tag
válasz Busterftw #47385 üzenetére
nekem mondhatod én tegnap vettem egy új 4080 supert, az a baj hogy sokan külön malomban őrölnek...én nem azt mondom hogy szar a 5090 vs 4090, vagy a 5080 vs 4080, hanem azt hogy itthon az 5080 lesz most év elején skalper árakkal vastagon 800-900 ... valaki már írogatott 850-es kisker árakat máshol amit lát itthon, és erre tegyél még egy 50-es skalpert minimum, most akkor a kérdés az továbbra is, hogy aki MOST akar kártyát venni, nem nyáron, annak mennyire is éri meg egy 5080-as 850+ért vs 4080-as 450e ( új ár ), vagy ugyanez az arány az 5090 esetén. Mert sokan ilyen 600-as 5080-as árakkal számolnak ami vicc, viszont 450 vs 850 az cca meg dupla ár az új gen.ért
[ Szerkesztve ]
-
GEIL
addikt
válasz Busterftw #47347 üzenetére
Erről a volt számtech. tanárom jut eszembe még 25 évvel ezelőttről, amikor viccesen megjegyezte, hogy a teljes értékű jó processzorok a Pentiumok és a butitott, lassu és inkább irodai alkalmazásokhoz való procik pedig a Celeronok, amit ő nem is venne mert szánalmasak.
Tanár úrnak már akkor volt PIII 1000-res (133 fsb) procija, amikor én seggem vertem a földhöz hogy tudtam venni Celeron 633-at (66 fsb), amit 965-ön (100 fsb) sikerült hajtani és globalwin fop32-vel hűtöttem.Témába vág annyiban, hogy a csúcskategórián kívül is van élet
------------------------- i7 13700K - 64Gb DDR5 - RTX4070 ---------- i5 9600k - 32Gb DDR4 - RTX3060 ------------------------- ------------------------- PS5 --------------- ------------- Samsung A53 5G ------------ ------------ Xbox Series X ----------------------------
-
X2N
őstag
válasz Busterftw #47239 üzenetére
Nvidia szerint az 5090 a 4090 duplája.
4K, Max Settings. DLSS SR (Perf) and DLSS RR on 40 Series and 50 Series; FG on 40 Series, MFG (4X Mode) on 50 Series. A Plague Tale: Requiem only supports DLSS 3. Flux.dev FP8 on 40 Series, FP4 on 50 Series. CPU is 9800X3D for games, 14900K for apps.
-
cucka
addikt
válasz Busterftw #47202 üzenetére
Mai napig az összes játék használ baked lightningot, hiszen működnek RT nélkül is. Talán az indiana jones az egyetlen, ami nem. Az RT, ami mai játékokban van, az fényévekre van a "valódi" ray tracing-től, valójában ez is kamuzás.
De amúgy a játék renderelésnél az összes technológia az kamu, szemfényvesztés és hókuszpókusz. Máshogy nem lehetne megcsinálni.
[ Szerkesztve ]
-
Sontir Fel
őstag
válasz Busterftw #47157 üzenetére
Nem hiszem, Asus TUF-ot vettem tőlük. Adtak hozzá akkor egy Asus TUF billentyűzetet ás diablo4 Nagyon jó tapasztalatom van velük. Amikor elfáradt a paszta és magas hot spotokat kaptam, akkor az egy éves kártya árát visszaadták, nem szórakoztak semmivel. Jó eséllyel most is tőlük fogok vásárolni
BFBC2/Steam/BF2-3-4/Erszoft/BF42/: Mr.Norissz Origin: Mr_Norissz
-
-
nagyúr
válasz Busterftw #47093 üzenetére
Nem tudom, ha kb 1200-ért megvehető lenne és elérne vagy ne adj isten még jobb is lenne picit mint a 4090 akkor határeset a 4090-hez képest. Valós 1000-ért még okés is lenne de arra, hogy ennyiért vehető legyen normális AIB 1%-tól is kevesebb esélyt látok.
Új hardverek számlával, garanciával érd PM.
-
GeryFlash
veterán
válasz Busterftw #46998 üzenetére
AMD fronton lemaradtam utobbi idoben, ez a 9070XT ez hova lo, kb 5070Ti?
Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
S_x96x_S
addikt
válasz Busterftw #46998 üzenetére
csak ennyit írtam:
"Az 5080 és alatta már megérezné az nVidia az ~ esetleges agresszív RDNA4 -es árazást."jobban kifejtve:
ha az AMD az RDNA4 kártyáit agresszív árazással dobja piacra,
az többféleképpen is hathat az NVIDIA újabb (pl. RTX 5080)
termékeinek keresletére és árképzésére:pl.
- Keresztár-elaszticitás: A kedvezőbb AMD-árak elcsábíthatják a költségérzékeny vevőket, így csökkenhet az RTX 5080 iránti kereslet.
- Sweet spot hatás: Ha az AMD megtalálja az ár-teljesítmény egyensúlyt (“sweet spot”), azzal a költségérzékeny vásárlókat könnyen megszólíthatja, főleg azokat, akik most építenek új konfigot. ( és ezzel nem a jelenlegi RTX 4080 tulajdonosokra gondolok.)
- HA beindul a középkategóriás (middle) verseny ÉS az NVIDIA lejjebb kényszerül vinni az RTX 5070/5070 Ti árát,
akkor az áttételesen az RTX 5080 árazását is befolyásolhatja,
hogy a cég elkerülje a saját kártyák “kannibalizációját”.Vagyis ha az AMD sikeresen pozicionálja az RDNA4-et ár-érték arányban,
akkor az még az RTX 5080 versenyképességére ( forgalmára ) is hatással lehet,
amit már megérez az eladási adatokon az nVidia is.persze akinek RTX 5080 -kell; az vegyen RTX 5080 -at
de ha az nVidia erős versenyt feltételez az AMD részéről,
akkor ez befolyásolja az 5080 árazását is.Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz Busterftw #46917 üzenetére
A tajvani sajtóban megjelent hír (ai-s összefoglalója) már korrektebb [1]
TLDR: Az nVidia "tesztelheti" a Samsung 2nm-t;
és a 2 nm-es gyártási technológia lehet Samsung utolsó esélye.[1]
"""
Az nVidia számára kulcsfontosságú hír, hogy a vállalat a jövőben a Samsung 2 nm-es gyártási technológiáját is tesztelheti, hogy csökkentse a TSMC-től való függőséget. Jelenleg a TSMC gyártási kapacitása korlátozott, és az árak nagyon magasak, ezért az első 2 nm-es chipek gyártása legkorábban 2026-ra várható. Az nVidia számára stratégiai előnyt jelenthet, ha több beszállítótól rendel, mert így jobb alkupozíciót szerezhet, és csökkentheti a költségeit. Bár a Samsung korábbi csúcstechnológiás gyártási folyamatai nem voltak hibamentesek (pl. 4 nm-es chipeknél túlmelegedési problémák léptek fel), ez a 2 nm-es projekt új lehetőség lehet a számukra. Az nVidia célja, hogy biztonságosabb, diverzifikált ellátási láncot alakítson ki.
"""Mottó: "A verseny jó!"
-
Egon
nagyúr
válasz Busterftw #46833 üzenetére
Lassan nem fognak elférni a vga-k a házakban, a hűtő méreteit nem lehet az egekbe növelni.
A perf/watt korábban is javult (ez a fejlesztés, a generációváltás és a csíkszélesség csökkentés lényege), amikor még nem szálltak el (végképp) a fogyasztással..."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
S_x96x_S
addikt
válasz Busterftw #46779 üzenetére
A gazdaságossági érv előtt meghajlok;
de azt nem tudom elfogadni, hogy ennek semmi haszna sincs a notebookoknál.-------------
Inkább egy RTX 5090M (24GB) -os csúcskonfigban valószínű a feltünése,
akár úgy, hogy első körben a Gen5 SSD throttlingolását akadályozza meg ( vagy inkább csak csökkenti ) ami áttételesen de a teljes rendszer teljesítményét is növeli.---------
2x AirJet PAK 5C-25 - megoldást,
ahogy olvasom a "AGX Orin 32GB" 200TOPS 50W -hűtésére használják.
https://www.froresystems.com/products/airjet-r-pakAz NVIDIA Jetson Orin NX 16GB "céges" Benchmark - pedig ez:
( 1db AirJet PAK 5C-25 - NVIDIA Jetson Orin NX 16GB 100TOPS 25W )
----------A skálázásnál a méret lehet gond, mert : 10cm x 6cm - 1db Airjet PAK - lap,
és a notebook hátulján célszerű kivezetni a hőt.
Vékony >=16colos notebooknál már több hőt el lehet vezetni.
Ha valakit érdekel a notebook -os rész, az itt talál infót.
https://www.froresystems.com/application/notebooks
----------Mindenesetre a cég fél éve tőkét emelt - és a Datacenter AI -t is célozza.
Ott nem számítanak az árak és fontos a jó hűtés."""
Frore Systems solid-state active cooling chip, AirJet®, is unleashing performance across a range of AI platforms:
- Edge AI Gateways at the network's edge to enable faster decision making without relying solely on the cloud.
- On-Device Edge AI, including Copilot+ PCs, enabling AI workloads to be run entirely On-Device to maximize privacy, real-time responsiveness, and energy savings.
- Data Center AI factories enabling higher compute densities for reduced infrastructure, energy and environmental costs.
"""
Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz Busterftw #46775 üzenetére
> Az a gond, meg mindig nem erted a kategoriakat amirol szo van.
A skálázhatóságon mit nem lehet megérteni?
"the AirJet PAK is easily scalable, multiple AirJet PAKs can be combined when higher levels of processor performance and heat dissipation is needed."
És kombinálható a hagyományos hűtéssel is."2 AirJet®PAK 5C-25 can be used to remove up to 50 Watts"
...
4 AirJet®PAK 5C-25 can be used to remove up to 100 Watts
8 AirJet®PAK 5C-25 can be used to remove up to 200 Watts> Tehat tipikusan XX60-nal 100W koruli a fogyasztas
> es akkor ebben nincs benn a CPU.
> Airjet kiegeszites ide vagy oda, ez teljesen mas liga.Rásegíthetsz mindkét részre.
- 2 AirJet-el a CPU-ra ( remove 50 Watts )
- és egy másik kettővel a Gpu -ra ( remove 50 Watts )
A maradék hőt meg a hagyományos hütés vezeti el.Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz Busterftw #46765 üzenetére
> A Zotac Airjetes miniPC-rol volt mar review, ott ket 5.5W koruli modul
az egy jó régi típus;
ez a frissebb infó : 1 hetes hír ; ami az nVidia Jetson Orin Nano Super-rel is kapcsolódik
"Like all AirJet products, the AirJet PAK is easily scalable, multiple AirJet PAKs can be combined when higher levels of processor performance and heat dissipation is needed. For example, 2 AirJet®PAK 5C-25 can be used to remove up to 50 Watts of heat supporting up to 200 TOPS."
---------
De amúgy állítólag -ez a 3DMark ~ fake score
"NVIDIA GeForce RTX 5060 Laptop GPU 3DMark leak shows 33% increase over RTX 4060"
https://x.com/9550pro/status/1874640137021452509[ Szerkesztve ]
-
hahakocka
őstag
válasz Busterftw #46729 üzenetére
No de megéri ezt mondom az előző genről váltani 20-30% pluszért? vram marad, DLSS4 esetleg ha hoz valami újat. 3080 ról persze nem kérdés. De ha jó áron el tudja valaki adni a 4080 át akkor persze megérheti ha csak pl 50-100e ft a ráfizetés. Csak a híreket hallva lesz itt 500-600e ft os ár.... 400W-450W Peak lehet akár, de majd úgyis kiderül.
[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
válasz Busterftw #46607 üzenetére
> A memóriabusz limitál. ...
> VRAM ...Illetve középkategóriára miért tennének többet.Hogy legyen miről vitatkozni itt:
- RTX 4060 Ti 16GB - 128bit
- RTX 4060 Ti 8 GB - 128bitMottó: "A verseny jó!"
-
hahakocka
őstag
válasz Busterftw #46517 üzenetére
Akkor kb 7900xt vennnék 20gb miatt is , az ár a kérdés s a fogyasztás félig meddig. De az ÁR a lényeg meg az FSR 4 javul e a 3 hoz képest és ha igen mennyit s mivel? Bár engem még mindig nem nagyon mozgatott meg.
Egyszerű megoldás lenne a fizetésünk is évente növekedjen már, s ne csak minden más folyton! Beleírni Alaptörvénybe!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Busterftw #46522 üzenetére
A monitor csak limitáltan változtat a dolgokon (hacsak nem extremista a user), a konfigoknak meg csak akkor van szerepe, ha valami bugos rajtuk. Viszont a custom postpost filterek hatása tényleg kb. kiszámíthatatlan. Ez kb. olyan, mint amikor valaki operát hallgat, vesz hozzá egy elmeroggyant árú Pivettát, aztán rákapcsol egy reverb effektet, mert az úgy tetszik a fülének
#46521Jacek: hát, ha a játékok már úgyis átirogatják, amiket beállítok, akkor már nem rohadt mindegy, hogy a GPU-driver is "beleoptimalizál" egy kicsit? Én meg még rárakok egy olyan filtert, amit Busterftw említett, aztán megmutatom a játék vezető grafikusának, aki csendesen elsírja magát, majd hazamegy harakirit elkövetni
#46523 b.: elvi síkon én is kíváncsi vagyok, csak gondoltam ne sikkadjon el a dolog iróniája
"We put all our politicians in prison as soon as they're elected." "Why?" "It saves time."
-
veterán
válasz Busterftw #46398 üzenetére
Te nem tudsz olvasni?
Te linkelted a TPU tesztet
REF 4080S 302W
REF 7900XTX 360WTe erre behaluzod az OC emelt TDP--s Magnetic Airt ami 401W
Mondom én akkor a Strix 4080S veszem alapul ami 315W
Ha előveszed a számologépet akkor az nálad 99W nálam meg 45W...
Próbáltam rávilágítani mekkorát ferdítesz megintMost jönnek a tőled tipikus ferditések ez így volt az úgy volt, amikor a csillagok együtt állnak.. stb...
Még a b is belinkeli ott sem az jön ki amit mondasz de fújod tovább[ Szerkesztve ]
-
Alogonomus
őstag
válasz Busterftw #46391 üzenetére
Azért ne túlozz! A 4080/S kb 300 watt, a 7900 XTX pedig nagyjából 350 watt. Takarékosabb a 4080, de nem 100 wattal. Attól bizonyos játékokban persze előfordulhat akár 100 wattot is meghaladó különbség, de átlagosan csak egy 10%, vagyis olyan 30-50 watt a különbség a 4080 javára.
-
hahakocka
őstag
válasz Busterftw #46372 üzenetére
Igen sajna 'túl' biztosítják egyes gyártók amúgy a hűtést manapság, s ezáltal lesznek ekkora batár nagyok végül a kártyák igazából. Főleg XTX en durva mert ha megnézitek pl a 'sima' változatot meg a 'sima' 4080 vagy 4090-et sokkal nagyobb a difi az XTX javára méretben. Erre ráraktak egy batár nagy hűtőt pl Asusnál is és akkor már akkora mint egy fél ház.... De 4080 nál is elég szép nagyokat raktak rá.
-
KRoy19
őstag
válasz Busterftw #46375 üzenetére
Sajna akinek kell a többi slot, az tök mindegy milyen házat vesz, mert attól az alaplapon nem lesznek távolabb egymástól a slotok.
Szerk: Ja mondjuk az olyan ház, amibe be lehet tenni vertikálisan, riserrel a VGA-t, az valóban meg tudja oldani a problémát.
[ Szerkesztve ]
-
3L1T3
addikt
válasz Busterftw #46372 üzenetére
Semmi, csak megy a szokásos flancolás, hát amúgy is mi értelme a high-end kártyának ha csak maximum 2-3 millió ember veszi meg...
“I am the Saiyan who came from earth to defeat you. Despite my calm, quiet heart, I am the legendary warrior awakened by intense anger."
-
Quadgame94
őstag
válasz Busterftw #46201 üzenetére
Akkor a reprezetnatív szó számodra nem világos. A reprezentatív azt jelenti, hogy lefedi a játékosokat: kor, nem, lakhely, társadalmi osztály és iskolázottság szerint. Na ez ugye totálisan nem igaz. Innentől kezdve nem hívható reprezentatívnak. A globális piacot pedig nem követi le. Amikor az AMD-nek volt 25% részesedése is átlagosan jó sok negyedéven át, akkor ezt a Steam nem mutatta ki. Jó sok negyedév után azért látszódnia kellett volna, de nem látszódott. Ergo az NV felülreprezentált a steamen.
PC Bong miért torzít? Ha egy adatsorban egy bizonyos csoport felül vagy alulreprezentált akkor az torzítani fogja az adatokat. Illetve itt több steam fiókkal is regisztrálnak ugye egy db gépen. Sok adat pedig a módszertanról nem érhető el. Pl: IP cím alapján vagy fiók alapján nézik?
-
Quadgame94
őstag
válasz Busterftw #46198 üzenetére
Rengeteg torzító adat van benne. Honnan tudjuk hány százalékát teszik ki az ázsiai PC bongok. Aztán ott van az is hogy ez önkéntes bevallás. Amit már bulllshitnek tartok az a Full HD még mindig hatalmas népszerűsége. Ezt biztos hogy valami nagyon torzítja khm PC bongok.
-
veterán
válasz Busterftw #46154 üzenetére
A 24Gb-os 3090-nel is gyorsabb a 4080 16Gb ,hjuj mik vannak...
Mi a fasz koze van hozza hogy 16 vagy 24? Ne valaszolj ird le megint majd holnap ezt az okorseget...Bacca meg mi lesz ha a 16Gb -os 8800XT gyorsabb lesz a 20Gb-os 7900XT, akkor megvaltotta a vilagot az AMD.. jobban nem sarkitanam a baromsagot
[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
válasz Busterftw #46154 üzenetére
> 4K-ban a 12GB 3060 gyorsabb mint a 12GB 4070...
> szóval teljesen egyértelmű a játékkal valami nem oké.Az Ada támogatja a DLSS 3 Frame Generation-t
és annak eleve több memória kell a működéshez."Then you enable DLSS 3 FG to boost your smoothness and your performance goes to shit because FG requires more VRAM and 8 GB isn't enough even for 1080p. And then the only way to make it work is to lower the texture pool size so much that texture quality takes a noticeable hit."
https://x.com/Sebasti66855537/status/1866596177031897101[ Szerkesztve ]
-
Sontir Fel
őstag
válasz Busterftw #46104 üzenetére
Pedig nekik kellene pont diktálni ezt a történetet, ha már feladták az eddig amúgy sem túl acélos állásaikat. Ha tényleg nem várhatunk semmi extrát, csak egy átcsomagolt 7900xtxet amit ők középkategóriának tartanak, akkor nem kell nagyon bonyolítani ezt a dolgot, valahol 800 euró alatt kezdjék a történetet, ha pedig drága lenne az nvidiához képest, akkor tegyenek mellé valami kedves kis játékot nagy hiba kihagyni a karácsonyt, főleg hogy még az nvidia bedobta a jajj, hiány lesz/van/volt dolgot
és zárásként, jár a keksz az Intelnek, hogy ha jól emlékszem akkor a következő héten mutatják be az új kártyát... jó szerencsét + erő&egészség!
BFBC2/Steam/BF2-3-4/Erszoft/BF42/: Mr.Norissz Origin: Mr_Norissz
-
veterán
válasz Busterftw #46050 üzenetére
Nincs, hanem ha megnezed a legutolso GPU tesztet ami a 7900XFX magnetic es az ottani es a 4070TI Super eredmenye sem ugyan az, magyarul ujra van merve. Legalabbis ebbol igy gondolom. Azert keresgettem hogy ne a 4060TI legyen mertnigy majdnem ugyan az a GPU es 12vs16Gb van.
De en mar leszarom
-
veterán
válasz Busterftw #46032 üzenetére
Latom koveted az esemenyeket... az ukabn tesztet amit beraktam az 4070Ti-4070TiS. Csak hogy me zavarjon a 4060..
Ott a +4Gb kulonbseg ami az urbol latszik..
Volt hogy te abba hagytal egy vitat? Elo fordult mar?Vagy attol gondolod hogy igazad van hogy egyszeruen kifarasztod a masikat...Tenyek 4070Ti 12Gb versus 4070Ti Super 16Gb nem AMD nem Matrox nem S3 hanem mindketto Nvidia es a laposfoldon nem latszik a +4Gb hatasa...
Na majd jovok az 5070 startkor..
-
veterán
válasz Busterftw #46013 üzenetére
Még egy kis adalék mert merültek fel benned dolgok hogy emiatt van, az nem merült föl hogy egy 300e kártyán nevetséges a 12GB és most 2 évre megint kapsz 12GB kártyán minima ennyiért.
Az eredeti teszt 2023 Oktoberi , amit most beraktam a legutolsó 2024 Julius!!!! Ennyit a patchekről!
Ez a legutolsó teszt és látszik hogy újra van mérve a 4070Ti az eredeti startkori eredmény más mint a mostani utolsóban..Nagyon remélem a 5070 Startkor még lemérik AW2-vel a kártyákat. Meglártjuk az csoda memoria managment mennyire lesz hatékony az NV-nél mert dolgoznak valamit.
Ha kihoznak valamit itt és elég lesz a 12GB veszek egyet és linkelem a számlát!!
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.