-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
PuMbA
titán
válasz
Csokifalo #49059 üzenetére
Nekem sincs bajom a frame generation-nel, ha a bekapcsolása előtt van 70-80 fps-em
Azért szoktam bekapcsolni ilyenkor, hogy a monitor mozgásfelbontása jobb legyen a több fps miatt, mert ugye reszponzivitásban nem kapok pluszt, ugyanúgy 70-80 fps-nek érződik.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
towerpc #49040 üzenetére
Nem, hiszen ezek utólag a VGA által generált mesterséges képkockák, nem a CPU által a billentyűzet és az egér állapota alapján kiszámolt valósak. Elég meglepő lenne, ha minden a VGA 2x több fps-t tudna hirtelen a semmiből, nem? Hát az is
Ez olyan, mintha az autód hirtelen kétszer annyi lóerős lenne, nem hihető.
Busterftw: Reflex se segít meg semmi. Akárhogy nézem nálam sem jó a frame generation 60 fps alatt. Nagyon szétkapcsolt játékélményt ad, hogy a kép folyamatossága és az irányítás nem passzol. Akkor használható nálam, ha van 70-80 fps-em, ekkor szoktam bekapcsolni.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
towerpc #49038 üzenetére
Ilyen a frame generation, nem csodaszer
Megnő az input lag, főként alacsony fps-nél, hiszen egy elkészült képkockát vissza kell tartania, hogy legenerálja a kiszámolt valós képkocka elé a mesterséges képkockát. Mindkét VGA gyártó minimum 60-70 fps-t ajánl, mielőtt bekapcsolná valaki a frame generation-t, hogy ne legyen zavaró az input lag.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
Quadgame94 #48310 üzenetére
A baj viszont az, hogy 70 fps mellett közel sincs kihasználva a monitor mozgásfelbontási képessége
Lásd: TestUFO. 120-140fps-sel részletesebben és élesebben láthatóak pl. a vezetés közben a melletted elsuhanó táblák vagy bármi. Mind az LCD, mind az OLED sample and hold kijelző, azaz kell a magas képkockaszám az éles mozgáshoz és nem egy CRT monitor, ahol 60Hz-en már tökéletes mozgásélességet kapsz.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
Quadgame94 #48308 üzenetére
Én egy dolog esetén használom az FG-t és akkor van értelme nekem. Single player játékok esetén ha van 70-80fps-em, akkor lesz 140 és ki van használva a 165Hz-es monitorom
Cyberpunk 2077-et játszok így, RT nélkül elég kicsi a gépigénye 1440p-ben.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
"CB olyasmit emleget, hogy "disconnect" van az érzékelt latency és a látott framerate között."
Ez már az eddigi képkocka generálásokkal is megvolt
Én 70 fps alatt érzékelem (képkocka generálás előtti szám, amire rákapcsolod). Három vagy négyszeres generálás esetén ez még jobban felnagyítódik, hiszen az agyad által várt késleltetés a kép folyamatosságát tekintve és a kapott között még nagyobb a szakadék.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
RT magokat jól meggyúrták. Új Opacity Micromap és Displaced Micro-Mesh motor. Legideálisabb esetben 10x gyorsabb BVH építés, 20x kevesebb helyfoglalással, de a valós gondolom a fele körül lehet.
Aztán lett AI Management Processor, illetve a Shader Execution Reordering is kapott új iterációt. RTX Mega Geomerty, RTX Hair, Neural Radiance Cache...vannak újdonságok dögivel. Nem tétlenkedtek.
A legérdekesebb azért mégicsak az új DLSS 4 lesz, mert a képek alapján jóval jobb felskálázó lesz, mint a 3.7. A 3.7 pedig verte a PSSR-t....szegény Sony.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Ja, már volt!
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
De már jelent meg olyan cím, ahol kötelező az RT hardveres támogatása: Indiana Jones and The Great Circle. Előtte pedig Avatar, illetve Star Wars Outlaws, amik hardveres RT támogatás nélkül is futnak, de lassabban, mert ebben az esetben szoftveres RT kerül használatba. Az Unreal Engine 5 címek szintén kötelezően szoftveres RT-t használnak jelenleg, ami az újabb verziókkal hardveressé fog alakulni, hiszen az UE 5.4-ben már a hardveres RT teljesítménye beérte a szoftverest és a minőség is jobb. Lassan, de elkezdődtek a dolgok.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
"We have also sped up the generation of the optical flow field by replacing hardware optical flow with a very efficient AI model. Together, the AI models significantly reduce the computational cost of generating additional frames."
A DLSS 4 már nem a hardveres egységet használja képkocka generálásra, hanem a Tensor magokat
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
-
PuMbA
titán
válasz
Sontir Fel #46248 üzenetére
Ez igaz. RDNA3 bemutató után már lehetett tudni a semmitmondó prezentációból, hogy nem lesz nagy gurítás
Semmi konkrét fps szám, semmi érdekfeszítő dolog. Vissza is esett az AMD VGA részesedése 10%-ra az RDNA2 után, ez pár napos adat. Egy bemutatóból látszik, hogy mennyire biztosak benne, hogy jó cuccot csináltak vagy nem.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
hahakocka #45976 üzenetére
"s a 12gb is necces 1440p-4K ra fullon RT vel DLSS-el 60-70-80 fps re pl. 4K ra meg alap a 16-20 itt is."
A vitába nem csatlakoznék bele, de maradjunk a tényeknél. Nem igaz, hogy a 12GB necces
Amiket én néztem játékmenet videókat YouTube-on ott RTX4090-en 10,5-11GB VRAM-ot használt a STALKER 2 4K natívban maximum grafikán és így is több helyen csak 40-50 fps-ed van, tehát a GPU ereje a korlátozó tényező a 60 fps eléréséhez. Ennél gyengébb VGA-kon, tehát 4080-on meg 4070-en meg még jobban a GPU erő a korlátozó, nem a 12GB VRAM.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
-
PuMbA
titán
válasz
gainwardgs #45661 üzenetére
Én továbbra is azt tippelem, hogy jó lesz
-
PuMbA
titán
válasz
gainwardgs #45659 üzenetére
Megelőzték az Unreal Engine Megalights-ot, mert ez is tud simán egyszerre akár 1000 fényforrást is kezelni
Valamint gyorsabban is fut, mint a Cyber és Alan implementációk.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Real-Time Path Tracing in Unreal Engine 5 | Unreal Fest 2024
Az NVIDIA beletette a ReSTIR Path Tracing-et az UE5 NVRTX ágba
Most már nem csak Cyberpunk 2077 és Alan Wake 2-ben van.
25:30-nál van egy összehasonlítás az offline renderelt PT-hez képest.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Igen. Én is boomer gamer vagyok, sokat játszottam CRT monitoron 800x600-ban, 1024x768-ban meg CRT TV-n konzollal
Megtartottam volna most is az 1080p monitorom tovább, szóval nekem se volt tervben az 1440p-re váltás, de egyes mostani játékok TAA homályosítása az én határaimat átlépte. 1024x768 élesebb volt anno CRT-n, mint amit egyes játékok most produkálnak 1080p-n TAA-val.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
szmörlock007 #45478 üzenetére
Láthatod úgy, de ahogy írtam ez így önmagában semmit se bizonyít
2008-ban volt egy felmérés Angliában, hogy az emberek 35%-a nem látja az SD és HD felbontás közötti különbséget, mert távolról nézik a TV-t és szemvizsgálaton se voltak már évek óta.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
Devid_81 #45450 üzenetére
Természetesen ugyanúgy állítottam be, mint minden más játékot
1080p magas grafika és alapértelmezetten ugye a TAA be van kapcsolva. Egyből feltűnt, hogy homály bármely más játékhoz képest és elkezdtem keresni az okát. A TAA kikapcsolásával teljesen megszűnt a homályosság, de cserébe meg pixelrecegőssé változott az egész kép, ami szintén játszhatatlan. 1440p felbontással játszottam végig TAA-val 1080p monitoron, így már éles volt a kép.
A YouTube is tele van videókkal, hogy a játék alacsony felbontásban homályos. Neked azért nem jöhetett elő, mert vagy távolabbról nézed a monitort, mint én vagy már negyed / fél dioptriát elcsúszott a szemed. Nekem is újra kell csinálni a szemüvegem 5 évente és van, hogy kicsit később veszem észre, mert ugye az agy hozzászokik.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
Devid_81 #45436 üzenetére
Pont egy kiváló sztorival rendkelkező, single játék esetén, a Red Dead Redemption 2-ben teljesen homály a kép 1080p-n
És ez nem picit, hanem olyan mintha elromlott volna a szemed. Így nem lehet játszani. EA Sports WRC 24 esetén szintén. A szemem nem tudott fókuszálni annyira homály a kép, játszhatatlan.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
Devid_81 #45426 üzenetére
1080p-vel ma már van egy hátrány, hogy a játékokban lévő TAA nagyon mossa és többször a képminőség csapnivaló, azaz közel sem olyan, mint 10 éve.
Manapság a 4K a cél és az elsimító és felskálázó algoritmusoknak kell a minél nagyobb felbontás, hogy jól működjenek, erre írják őket. Ezért váltottam 1080p-ről 1440p-re most nyáron. Van, amit elvisznek az alsóbb kategóriás VGA-k is 1440p-ben, ez öröm boldogság, de ha meg nem, akkor sebességben ugyanott vagyok 1440p Quality felskálázással ami majdnem 1080p-ről, 960p-ról indul, de élesebb a kép, mint 1080p natívon. Nem mennék már vissza 1080p-re.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
Hellwhatever #45393 üzenetére
Egyetértek. Ezek a moddolások semmire nem jók, mert az adott grafikai szintre készült játékmotorokat úgy leterhelik vele, hogy a gépigény a Holdig repül és emiatt a legtöbb esetben plusz akadozások is megjelennek.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
NVIDIA GeForce RTX 4090 stock dwindling amid high-end RTX 40 GPU discontinuation rumors
Hamarosan se a 4090-et, se a 4080-at nem fognak gyártani. Karácsonyra már csak a boltokban maradt cuccok lesznek az utolsó darabok, ha kitartanak.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
FLATRONW #45139 üzenetére
Ja ez ilyen
PC World anno jól megmondta. Sokak szerint elég jó az AMD, de amint a vásárló kosárba rakják bele az emberek a VGA-t, valami "csoda" folytán majdnem mindenki NVIDIA-t rak bele. Ezért van 88-12%-os arány az NVIDIA javára.
Raymond: Igen, multi játékokban, amikben még egy sima 4060-on is 120fps-sel süvít, teljesen nonszensz felskálázót használni.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Akkora nagyban biztos látod a hibákat
Én 24 colról váltottam 27 colra úgy, hogy 70-75 centiről nézem, de a megszokás után is néhány esetben még mindig zavaró, hogy a képszéleket nem látom olyan jól be, mint 24 colnál. Hatalmas. Ennél nagyobb monitorra életem során sosem lesz szükségem.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
gejala #45110 üzenetére
AMD oldalon 300-350W-ot fogyasztó erős kártyákat kell venni az FSR rossz képminősége miatt, hogy jól menjenek a játékok 4K natívban. Míg NVIDIA oldalon elég egy gyengébb kártya és 4K-n DLSS-sel el lehet lenni egy 200-250W-ot fogyasztó kártyával. Checkmate
"kivétel ha nekiállsz undervoltolni a kártyát..."
A Radeon 7000-res topikban most volt szó, hogy alig lehet undervoltolni a kártyát, szóval inkább MHz-et vagy fogyasztási keretet érdemes csökkenteni. A kérdés, hogy mennyi teljesítményt vesztesz ezzel. Ezt sajnos nem tudom.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
Quadgame94 #45056 üzenetére
Játéktól függ. Alan Wake 2 esetén azért elég jó az FSR, mert relatíve statikus a kép, de van ahol szemkiverő az FSR rosszasága, mint pl. Ratchet & Clank-ben, ahol millió apró részecske effekt és gyors mozgások vannak (sűrű konfetti eső, konfetti kilövő gép, lebegő platform körül részecske gyorsító). Azonnal megmondom, hogy melyik felskálázó megy a gépemen akár úgy is, hogy valaki titokban állítaná, hogy ne tudjam melyik megy
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Az a poén, hogy igazából mindegy, hogy mit csinál az NVIDIA. Ha nem fogják venni a kártyáikat, akkor lépni fog, akármit is adnak ki hamarosan. Hamarabb jönnek a Super verziók stb.
Ha megint letolják eggyel a generációkat, akkor lehet várni a Super-eket vagy olcsón venni 4000-res szériát, vagy AMD-t vagy Intel-t. Mi rosszul nem fogunk járni, akármi is történjen. Pénztárcával lehet dönteni.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
Hellwhatever #44930 üzenetére
A poén az, hogy a 3.1-es ATX szabvány specifikációja lazább, mint a 3.0-ás
"Shorter Hold-Up Time
Measured in milliseconds, hold-up time indicates how long a PSU can sustain its output within specified voltage limits after a loss or drop in input power. ATX 3.1 features a shorter hold-up time of 12ms, compared to ATX 3.0's 17ms hold-up time."
Illetve kijött sok 3.0-ás táp az új 12V-2x6-os csatlakozóval, tehát egész nagy katyvasz lett az egész és nem feltétlenül jobb egy 3.1-es szabványú táp a 3.0-áshoz képest.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
De hogy az észszerűségnél maradjunk egy 240Hz-es LCD-nél vagy OLED-nél több már kisebb különbséget hoz, tehát ezeknek van valós esélye, hogy igazán elterjednek, mert látványosabb a különbség és a frame generation is sokat segít, hogy elérjük ezeket az fps számokat.
Én 80fps-ről 160-ra használok frame generation-t a 165Hz-es monitoron a Cyberpunk 2077 esetén és hihetetlenül jól működik. Kipróbálás előtt azt gondoltam, hogy simán rájövök, de az esetek 98%-ában nem tudtam megmondani, hogy mesterséges képkockákat látok, nagyon-nagyon kevés a képhiba ennyi képkocka esetén. Nem véletlenül ajánlanak 60+fps-t hozzájuk.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
Teasüti #44916 üzenetére
Az OLED pont ugyanúgy viselkedik ebből a szempontból, mint az LCD. Igaz hogy insant jelenít meg képet, tehát nem csinál valamennyi plusz utánhúzást, mint az LCD, de ugyanúgy sample and hold megjelenítő, mint az LCD, tehát két kép között nem kapsz feketeséget, ami alaphelyzetbe állítaná a retinát, mint a CRT. Ezért az OLED-nél is szükséges a magasabb frissítési ráta, hogy CRT-vel vetekedjen. Nem véletlenül vannak 480Hz-es OLED-ek. Ezek már szinte CRT szintet hoznak.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
"Ha nem tetszik reklamáld meg hogy miért ilyen címekkel játszanak."
Kevesen vesznek új VGA-t drágán, hogy régi címekkel játsszanak, amik már az előző kártyájukon is elég jól mentek
A legtöbb embernek ezért van gyengébb VGA-ja, amit a Steam felmérésben is láthatunk, mert felesleges újat venniük 5+ éves játékokhoz. Ha meg új játékokkal nyomják, vesznek újat.
"4K 60 meg teljesen jó, felesleges itt vergődni a nagy framerate miatt, ez csak multinál számít ott is csak maximum 144Hz-ig a netkód miatt..."
Szerinted
Én játszottam sokat CRT monitoron meg CRT TV-n konzolokkal a 2000-res évek elején és nem csak multinál számít. Az én személyes tapasztalatom ez.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
Teasüti #44904 üzenetére
Azt se felejtsük el, hogy a grafikonon szereplő játékok nagy része ősrégi
Witcher 3? RDR2? Battlefield V? 5+ éves játékok, jó hogy futnak 4K 60fps-sel egy olcsó VGA-n. Ez a grafikon teljesen értelmetlen 2024-ben. Ha teleraknánk csak tavalyi és ebben az évben megjelent játékokkal, akkor teljesen más eredményt kapnánk.
Másrészt amit mondasz....4K 60fps jó, ha főleg állóképet nézel, de mozgás közben egy 1440p 165Hz sokkal tisztább képet ad az LCD és az OLED mozgás
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
Raymond #44850 üzenetére
A doksi szerint DXR-en kívüli, azaz egyedi BVH csak konzolon és PC-n DXR 1.1 támogatás hiányában van:
"Using DXR 1.1 with inline trace for PC, and a custom BVH implementation for
consoles and PC hardware without RT support"Amivel teljesítményt spórolnak az ez:
"It’s a hybrid between screen-space and hardware ray tracing, as well as relying on
ray-traced probes"[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Szoftveres RT esetén természetesen nincs RT mag használat, csak compute shader, de ahogy látható a DigitalFoundy videóban, egyszerű, azaz kevés objektumot tartalmazó jelenetnél 18%-kal lassabb, a sűrű erdős, nagyon sok objektumot tartalmazó jelenetnél 66%-kal lassabb a hardveres RT-nél.
#44841 Teasüti: SWO-ról jelenleg nincs publikus infó sajnos. Az RT-nek két része van. BVH struktúra bejárás, tehát az objektumok geometriájának a bejárása, illetve a metszésvizsgálat. Lehet, hogy csak az utóbbira használják az RT magokat, de ennyire nem vagyok benne.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
Teasüti #44839 üzenetére
A #44823-es hozzászólásban lévő cikkben elmondja a fejlesztő, hogy az Avatar-ban:
"Digital Foundry: On PC with the DXR ray tracing API, you've got 1.0 and 1.1 inline variants. How are you doing it on PC?
Oleksandr Koshlo: We're using 1.1 inline. This was really crucial for us, as we decided early on that ray tracing is going to work for us and we can ship with it by avoiding all the shading divergence. So DXR 1.1 allows us to do it in a very similar fashion to how we're doing it on the consoles. It's basically just changing instructions. With the average materials, that is definitely enough for us."
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
FLATRONW #44830 üzenetére
Igen. Az UE5-nél ezért van az, hogy a szoftveres RT ugyanolyan gyors, mint a hardveres RT, mert a szoftveres RT minősége rosszabb. Snowdrop 2 motor alatt hardveres RT esetén az NVIDIA kártyák már elhúznak sebességben az AMD-hez képest az UE5-tel ellentétben az erősebb RT egységek miatt.
UE5-ös Stalker 2-be megjelenés után a készítők ígértek hardveres RT-t is a megjelenéskori szoftveres RT mellé, szóval lesz egy jó összehasonlításunk hamarosan.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Nem független [link]
Digital Foundry: With regards to the sound system and the ray tracing of it, is that ray tracing done on the CPU? Or is it done in hardware on the GPU?
Nikolay Stefanov: It's the GPU, where it is available in hardware. We use the exact same ray tracing worlds and the exact same ray tracing queries as the rest of the system."
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
-
PuMbA
titán
válasz
Teasüti #44788 üzenetére
Little Big Planet volt ilyen a jó öreg PS3-ra. Itt gondolom nem az NVIDIA GPU-n ment a fizika, hanem a Cell procin.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
MasterDeeJay #44540 üzenetére
Igen, így van. A Frame Generation-nak plusz 1GB VRAM kell, ezért nem oldja meg
Azért hoztak ki egy 12GB-os 3080-at, mert a 10GB-os verziót sajnos NVIDIA-san alulméretezték. Szeretnek a határon mozogni, de ez adja nekik a legtöbb profitot. Ha nem jön be, mint ebben az esetben, azonnal dobják ki a több VRAM-os vagy Super verziót. RTX2060 esetén így lett 6GB-osból 8GB-os a Super változatra, mert 6GB elkezdett semmire se elég lenni.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
MasterDeeJay #44538 üzenetére
Igen, VRAM-ban is nagyon éhes a Cyberpunk, igazából mindenben éhes
16-17GB-ot használ PT-ben modok nélkül egy 24GB-os kártyán.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
MasterDeeJay #44535 üzenetére
"Procim egy szálon gyenge, skylake de a cyberpunk meg pont szereti a sok magot az meg van benne egy pár."
Nem szereti. Egy 6-8 magos mai proci fps-ben sokkal gyorsabb a játék alatt, mint egy régebbi 16 magos, ez a tesztekből tisztán látszik: egy 16 magos Ryzen 9 5950X-nél gyorsabb egy 6 magos Ryzen 5 7600
Egy idő után a feladatok részekre bontása már csak lassít, hiszen szét kell bontani a feladatot, szétrakni a feladatokat a magokra, aztán megvárni, míg minden mag végez a feladattal, hogy össze lehessen kombinálni az eredményt, aztán az eredményt összeszedni az adott helyre. Ezért van az, hogy hiába látszik, hogy a 16 magot 80-90%-ra pörgeti, az fps-ekben ez egyáltalán nem mutatkozik meg.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Hát ez a baj, hogy az AMD is nagy profitra megy és alig áraz az NVIDIA alá
Így szinte sosem lesz már best-buy kártya. Ha akarta volna az AMD már rég lecsaphatta volna az eddigi kártyái árát is, hogy sokan vegyék, de nem teszi. Könnyen megjósolható, hogy RDNA4-nél se fogja.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
gejala #44223 üzenetére
Ettől a magyarázattól kiesett a szemem. Én minden játékban annyival játszok, amennyit bír a kártyám
Ha egy játékban Ultra grafikán megvan a 80 fps, akkor azon játszok, ha másik játékban csak Medium grafikán, akkor azon. Ha be tudom kapcsolni az RT-t, akkor bekapcsolom. Te nem akarsz az elérhető legjobb grafikán játszani a VGA-don? Ja, így akkor minek veszel egyáltalán 4070-et, elég a 4060 is, ha lejjebb veszed a grafikát.
[ Szerkesztve ]
-
-
PuMbA
titán
válasz
Raymond #44214 üzenetére
A 8 GB-os kontra 16GB-os 4060 Ti kártyák képeire gondoltam, ami kiveri a szemünket a hozzászólásban
Jól látszik, hogy hiába használ csak 7GB VRAM-ot a 8GB-os kártyán a Forbidden West, a 16GB-os kártyán majdnem kétszer több az fps és ott már 9,5GB-ot használ.
Ratchet & Clank esetén ugyanez játszódik le. A 12GB-os 4070-et 60%-kal veri a 16GB-os 7900GRE csak a VRAM miatt 1440p maximum grafikán, hiszen más játékokban a két kártya között csak 10% sebesség különbség van.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
De láthatod a képeken, hogy a kevesebb VRAM-os kártyákon az fps is kevesebb, szóval nem ez áll fent
UE5-nek nem kell sok VRAM, ahogy gejala írja, de például a PS5 portok szeretik a VRAM-ot és gyorsabban is futnak több VRAM-mal. Ha minden játékban jó sebesség kell, akkor kell a sok VRAM.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
KRoy19 #44086 üzenetére
Igen, pont ezt írtam, hogy ez a workload vélhetően speciálisan csak szinte RT workload egy demó alkalmazás keretében, tehát valós játékban nem fogod tisztán replikálni az eredményt, mert ott van még ezer más dolog, amit számolni kell
Ez a marketing, mindig is így volt, hogy a gyártók "up to" értékekkel operálnak, azaz megpróbálják a legjobb színben feltüntetni magukat, tehát a legjobb eshetőséget rakják fel a diára.
Ami biztos, hogy egy 5 éves benchmark, ami az RT indulásának hajnalán készült ma már haszontalan. Egy Avatar, Alan Wake 2 vagy Cyberpunk 2077 már valósabb eredményt tud adni.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
KRoy19 #44076 üzenetére
Sima GDDR6-hez képest 3,1x-es a sebesség, GDDR6X-hez 1,5x-öst írnak, utóbbi van a 4090-en
illetve ezek "up to" értékek. Valamint "RT workload"-ot írnak, tehát valószínűleg ezt egy csak RT-s demóval mérték ki, aminek semmi köze sincs egy kész játék terheléséhez.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
pRoject22 #44072 üzenetére
Igen, nálam a pénzmag volt a határ. Mivel 200k körül adok ki maximum egy VGA-ra, így 1440p volt az egyetlen választás, hogy felskálázással egyes játékokat 100-120fps körül is tudjam tolni. Vagy grafikában erősebb AAA játék esetén felskálázás nélkül 60 fps.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Mint ahogy egy előző hozzászólásomban írtam, látom, hogy részletesebb a kép, de nem annyival, mint vártam és az internetes vélemények alapján gondoltam
4K-t nem akartam, szerintem nem éri meg 27 colra, tekintve, hogy nekem már az 1440p is bőven jó, hiszen a játékélményt nem változtatta meg nagyban 1080p után, hiába majdnem 2x több pixel.
Egyedül a moziban tartom nagy különbségnek a 4K felbontást. 10m-es mozivásznon már szerintem is ég és föld a különbség. Vagy 32+ colos monitoron.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
"4x részletesebb képet kapsz, ne szórakozzunk már"
Ezt értem, de az én szemem nem specifikációkat lát
1440p monitornál sem érzem, hogy annyival részletesebb lenne a kép, mint amennyiszer nagyobb a pixelszám az 1080p-hez képest. Pixelszámban van 78%-nyi többlet az 1440p javára, viszont én olyan 30-40%-nak érzékelem a különbséget. A szemünk nem pixelekben lát, hanem egy analóg érzékelő eszköz.
hahakocka: 4K filmet lehet 1440p monitoron is nézni, de ugyanezt tudom elmondani. Láttam OLED 4K TV-n 4K filmet, de nem hatott meg annyira. Szép meg jó, de annyival nem jobb, mint az 1440p.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
Busterftw #44053 üzenetére
Persze és szerencsére ezt látom is a gyakorlatban, hogy részletesebb és élesebb a kép
Csak a neten egyes helyeken olvasható "ég és föld", valamint a "sokkal jobb" szavakat azért nem használnám rá. Simán csak "jobb", tehát nem a felbontás fogja hazavágni a játékélményt.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
DudeHUN #44050 üzenetére
Így van. Egy 4K 60Hz-es monitor, amint megmozdulsz részlettelenebb és elmosódottabb képet fog adni, mint a 1440p 165Hz-es monitor, természetesen több fps-sel. Minél több Hz, annál jobb a mozgás közbeni felbontás
Az UFO Test-tel kiválóan megfigyelhetjük saját magunk ezt a jelenséget.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
hahakocka #44047 üzenetére
27 colra bőven elég az 1440p szerintem. 24 col 1080p-ről váltottam, de a nagyobb felbontás számomra nem adott akkora különbséget, hogy elájuljak tőle. Mindkettőt 65-70cm-ről néztem, ami a normális asztal távolság, mert 70cm mély az asztalom.
4K esetén hátrány, hogy költheted a pénzt jóval erősebb VGA-ra, illetve 1440p esetén előny, hogy kaptam vele 165Hz-et, ami sokkal többet ér szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Szerkesztési idő lejárt. Még azt akartam csak leírni, hogy a cikk fontos eleme, hogy a "gamer" kártyákon ma már nagyon sok dolgot feloldottak, ami régen csak a profi kártyákkal ment:
"NVIDIA recently opened up TensorRT-LLM support on its consumer GPUs while AMD has also opened up ROCm support for a certain range of its Radeon GPUs."
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
Raymond #43284 üzenetére
Az mindegy. A 4090-eket Kínában vajon miért szerelik át munkagépbe / szerverekbe való kártyákká?
Ezek a kártyák alkalmasak munkára és ha nagy hiány lesz, akkor nyilvánvalóan a csúcs "gamer" kártyák felé fognak fordulni. A semminél minden más jobb.
[link] Itt mondja el Raja, aki már az Intelnél van, hogy a gamer kártyák szerepe nagy.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
NVIDIA Says Next-Gen Blackwell GPU Supply To Be Limited As AI Demand Swells To New Heights
Egyre közelebb a 3000 dolláros RTX5090
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
FLATRONW #43274 üzenetére
Attól függ, hogy mit hívsz bazárinak. Szubjektíven lehet annak hívni, de a mai sztenderdekhez képest az NVIDIA vezérlőpult a bazári
Miért? Meg kell nézni, hogy milyen felület van más helyeken és milyen felületeket cseréltek le milyenekre az utóbbi években. A mai modern felhasználói felületek inkább hasonlítanak az AMD és az Intel megoldására.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Az NVIDIA vezérlőpultja lassabb, mint a többieké, ez tény. Nyárig volt NVIDIA-m. Elindulása lassabb és a 3D beállítások megnyílása is az, amelyik menüben forog az az NVIDIA logó is lassabban jön be. Most az AMD szoftverét használom, az gyorsabb, illetve a munkagépemen az Intel vezérlőpultja is gyorsabb.
Használható, de nem instant reszponzív mindenhol.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
huskydog17 #43195 üzenetére
Igen, jó meglátás, a 3050 ki volt facsarva. Nekem volt 3050-em és 3060-am is. A 3050 fogyasztott 130W-ot, a 3060 150W-ot és ugye tudjuk, hogy a 3060 35%-kal gyorsabb
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
pandras83 #43070 üzenetére
Igen, a sebesség az egy másik dolog, mert a legtöbb kártyán használhatatlanul lassú
3080 Ti-n egyébként tud játszható sebességgel futni: [link]
Eredetileg csak azt akartam kijavítani, hogy idézem: "ezeket nem adta még oda nekik", mikor a path tracing oda van adva.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
pandras83 #43067 üzenetére
Valamit nagyon benézel. Path tracing van 2000-res és 3000-res szérián is, sőt még AMD és Intel kártyákon is, mert én is be tudom kapcsolni, illetve több ezren, akik YouTube videót csináltak már róla
Teljesen szabvány megoldás, ami mindenen működik. Ray Reconstruction is van 3000-res szérián. Egyedül a képkocka generálás hiányzik.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz
huskydog17 #43017 üzenetére
Ratchet esetén konzolon is volt RT, tehát át lehetett hozni és kibővíteni. Horizon-ba konzolon sincs RT, így nincs mit áthozni
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Google Chrome
- Politika
- PlayStation 5
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hardcore café
- Akciófigyelő: A Banggood adja legolcsóbban a Blitzwolf okos mennyezeti lámpáját
- Celebtanya - Farm VIP IV
- Android szakmai topik
- Házimozi haladó szinten
- Új design és okosabb AI: megjött a Galaxy S25 készülékcsalád
- További aktív témák...