-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
fatal` #49665 üzenetére
Én nem így emlékszem - vagy lehet, hogy Founders volt szokatlanul sokáig, az AIB modellek meg kevésbé.
Ami most az 5090-nel megy, az nekem paper launch kategória, csak nem ismeri be az NVIDIA.#49668 deathcrow42: valóban, most ránéztem az apróra, és az elmúlt 2 hétben annyira nem csappant meg az elérhető 5080-ak száma. Nehéz a scalperek élete
-
válasz
fatal` #49665 üzenetére
Ott az volt az eltérés ,hogy a bányászat miatt használt kártyák ráömlöttek a piacra.
Nem véletlenül igyekeztek, hogy MSRP közelében legyenek az Ada kártyák, mert úgy legalább konkurenciát tudtak adni a sok 3080-3090 kártyának.
Most ezzekkel a teljesítményekkel telítve van a piac.Az vásáról aki nem tudott Ada-t venni vagy kell neki valami oknál fogva az 5090 teljesítménye vagy vram mennyisége.
Az 5070 Ti is egy 4080 lesz 4080 áron, legalább is az első pár hónapban biztos.
Ehhez amúgy hozzá adódik amit írt gbors, hogy azért szinte mindíg hónapok kellettek ahhoz hogy beálljanak az árak vagy pedig akkora előrelépést adott az új gen, hogy MSRP ár fölött is megérte megvenni a kártyát mert az előző genhez képest jobb ár/ értéket képviselt. Pl a 2070 vs 1080 Ti vagy a 3070 vs 2080 Ti.AMD is és Nvidia is azt csinálta hogy minimális készletet a piacra dobott eslő héten MSRP áron, hogy befogja a vásárlók és a hatóságok száját, elkerülvén bármiféle pereskedést aztán 2. héten már MSRP ár fölött volt minden kártya.
[ Szerkesztve ]
-
Quadgame94
őstag
válasz
fatal` #48271 üzenetére
Milyen áron?
RTX 6090 simán gyorsabb lehet 50 százalékkal is. Viszont az AI képességei miatt még drágább lesz. Ha a UDNA jól sikerülne akkor azzal picike nyomást lehetne helyezni erre a kategóriára is, hiszen az AMD célja is egyértelmű: Egy nagyon gyors AI kártyát kiadni dGPU piacon.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatal` #47712 üzenetére
Meg eleve marhasag amit mond, a csucskategorianak sosem volt jo ar-ertek aranya, a rarakott premium miatt.
A 4090 sem volt elokelo helyen. -
-=RelakS=-
veterán
válasz
fatal` #47540 üzenetére
Itthon 2 kijelzőm van. Előző munkahelyemen volt, hogy 3 kijelzőm volt folyamatosan, szóval engem ilyennel nem fogsz meg
Manapság már meg is vesznék, ha csak simán fullhd kijelzőkkel lennék körülvéve, és egy 4K kijelzőt is tele tudok rámolni. Legjobb, hogy akár a négy sarokba száműzheted a használt alkalmazásokat, miközben nem egy (két) monitor keretet bámulsz közvetlen magad előtt. DisplayFusion-nel meg úgy osztom fel a kijelzőt, ahogy akarom, szóval ha az az optimális, akkor lehet kvázi három függőleges monitorom.
-
huskydog17
addikt
válasz
fatal` #47431 üzenetére
Oh jaj.
A YT-nak több milliárd aktív felhasználója van, nyilván nem mindenki streamel, nem tudom ezt miből szűrted le. Live streamtől függetlenül egy több milliárd felhasználós platform nem lehet rétegplatform, konkrétan a világ legnagyobb videómegosztó portálját extrém módon és igencsak megmosolyogtatóan lealacsonyítottad, mintha csak egy garázs projekt lenne.
Ha ennyire ragaszkodsz kizárólag a live streamhez, akkor se réteg platform, konkrétan több tízezer csatorna streamel egyszerre YT-on és több millió nézőjük van. Ez neked réteg igény? Szerintem attól nagyon messze vagyunk. Konkrétan a világ második legnépszerűbb streaming platformja. Szerintem gondold át."A feltöltés nem on the fly encoding, a videók nézése meg még csak nem is encoding."
Nyilván. Miből gondolod, hogy én nem ezt nem tudom?"Hiába töltesz fel sokszoros bitrátával, azt lekonvertálja."
Nem hiába. Magas bitrátás, azaz nagyon jó minőségű forrásból a YT is sokkal jobb végeredményt fog adni, mint egy középszerű vagy szar forrásból.#47419 M@trixfan: Igen.
[ Szerkesztve ]
-
huskydog17
addikt
válasz
fatal` #47415 üzenetére
A YouTube rétegigény? Szerintem nagyon nem, több milliárd felhasználóval igencsak fura rétegigénynek mondani. YT és VR két szélső példa: YT a legnépszerűbb streaming/videós platform, míg a VR nagyon szűk réteget jelent.
"A YouTubeon van HEVC, de minek, borzasztó hulladékot kódol belőle."
A mondat második felét cáfolnám. Én minden videómat HEVC-ben töltöm fel már évek óta és igen jó képminőséget kapok. A trükk annyi YT-on, hogy 1080p-nél nagyobb felbontásban kell feltölteni a videót és akkor nem a fos AVC-t, hanem VP9 vagy AV1-et kapsz playback-nél. Ha a feltöltött videó felbontása nem nagyobb, mint 1080p, akkor a videót jó eséllyel csak AVC encode-ot kap YT oldalon és akkor valóban egy fos lesz a képminőség, de VP9-el vagy AV1-el fényévekkel szebb a kép. Igaz, én nem 5-6 Mbit/s bitrátával töltök fel, hanem annak sokszorosával (sokszor extrém nagy bitrátával), ezért is jó a képminőség.
Mivel minden video streaming platform a lehetőleg legalacsonyabban próbálja tartani a bitrátát a szerverfarm kímélése miatt, így rendkívül kritikus, hogy milyen kodekkel történik szerver oldalon a feldolgozás. A VP9 és AV1 fényévekkel szebb, mint az AVC, mert viszonylag alacsony a bitráta és az új kodekek pont ott brillíroznak.Én pont annak örülnék, ha a YT végleg kidobná az AVC-t és a legalja minőség is VP9 lenne, mert az sokkal kevésbé roncsolja szét a videót, mint az AVC.
Szóval nem a HEVC-ből kódol hulladékot a YT, hanem az olyan videóból ami kizárólag AVC encode-ot kap, ahogy mondtam amelyek max 1080p felbontásúak. A HEVC pont, hogy hatékonyabb, mint az AVC.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
fatal` #47415 üzenetére
Mondjuk ugy, hogy a jobb tomoritesi eljarasok a platformoknak fontos elsosorban, kevesebb adat, kevesebb savszel az nekik massziv sporolas.
Ettol fuggetlenul a streaming nem retegigeny, hiszen rengetegen neznek Youtube-t, Netflixet stb.
Az usernek meg kb mindegy, hogy (hasrautve) 600mb megy el a korlatlan netbol 4 ora youtube utan, vagy 400mb. -
-
-
Csokifalo
senior tag
válasz
fatal` #47028 üzenetére
Ezek az ennyiért vett megérdemelte, én meg annyiért vettem akkora dedós dumák bocs, hogy röhögnöm kell rajta. Kis túlzással közelít ahhoz amikor egy veterán autóhoz odaírja valaki hogy én ennyiért már suzukit vettem, miközben akar suzukit az akinek 6 anyja van, de főleg nem az aki mondjuk veteránt tart otthon 4-5ik kocsinak milliókért. Ez szimpla igény kérdés, valakinek elég egy poor gpu is, leszarja, zárt házba teszi, legyen meg a kraft aztán ennyi, és van akinek a pc nem az asztal alatt van, hanem "szobadísz" annak meg fontos a design/argb stb. amiért többet fizet. Hacsak az ár/teljesítmény lenne a tényező, akkor nem menne el csak egyféle kártya, de nem ezt látom. Meg az se mindegy hogy valaki kifizeti érte a skalper felárat, az induló árat, mert megteheti, vagy ez a fétise, míg más meg jóval olcsóbban vesz majd használtan, vagy újonnan de rá egy évre. Ez ugyanaz hogy a feleségem veszi a sugarbird pulcsikat darabját 60-70 ezerért és van Neki vagy 6 színváltozat egy pulcsiból, nekem meg jó a szimpla "noname" pulóver is ha jó minőség 20-ért, valakinek meg a Józsefvárosi piacról is jó a 2 rugós...igények/pénztárca, nem feltétlen egyelő azzal hogy valaki mekkora "hülye" mert "nekem jó az alsókategória is 4090-ből Ő meg megveszi a drága 4080-at hahaha" ...
[ Szerkesztve ]
-
Alogonomus
őstag
válasz
fatal` #47029 üzenetére
A hivatalosan 1000 dolláros 4080 Super a generációváltás előtti pangó piac ellenére is amerikai nettó árat nézve szűken 1000 fölött kezdődik, a második legolcsóbb már 1100 dollár, aztán 1200 dollár, és hamar el is érünk az 1400 dolláros változatokig.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Bemutatta az Apple az iPhone 16e-t
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- OpenMediaVault
- Ukrajnai háború
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Honor Magic7 Lite - erősítést kérek
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...