- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bitcoin topic
- Linux kezdőknek
- Apple Music
- Synology NAS
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Windows 11
- Még havi 6 dollárt kérhet a Spotify a plusz funkciókért
- ASUS routerek
-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz
Quadgame94 #48864 üzenetére
Az MSRP itthon is $999. Simán csak túl vannak árazva.
Belépő AIB RTX 4080 Superek Alzánál pl. elég sokáig voltak 450 000 majd ahogy erősödött a dollár 465 000 magasságában aki nagyon akart hónapokon keresztül tudott venni. Ez nagyjából $1150 - $1200 átváltva. Érdekes módon az RTX 5080 startjával eltűnt mind.
$1300 fölött az 5080 nem hogy nem bődületesen magas hanem egyenesen lehúzás kategória. Az újdonságon kívül semmi nem indokol $250 - $300 felárat a 4080 árszintjéhez képest.
[ Szerkesztve ]
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz
-=RelakS=- #48700 üzenetére
Androidos app-ból nézegettem, lehet ebből a szempontból is másképp működik mint a fő browseres oldal. A többi része az összehasonlító listámnak frissült rendesen, direkt frissítgettem közben hogy nagyjából kb. meddig tart a készlet.
-
Hellwhatever
aktív tag
Nézőpont kérdése: ha az 5080 beáll árban a 4080 Super helyére ahol lennie kell akkor még az a ~15%-os plusz tempó sem rossz deal közel azonos árért.
Itthon jelenleg 465 000-nél kezdenek a 4080 Superek, ha az alap 5080-ak megállnak majd az 500 000 Ft-os határon (de inkább alatta pár tízezerrel) akkor szerintem közel sem olyan rossz a helyzet.Az már más kérdés hogy azt a ~15%-os pluszt 12.5%-kal emelt TDP mellett tudja ami nem túl combos, ennél azért én is többet vártam. Remélem végül kellemeset csalódunk és valamivel 15%+ lesz az a ~15%.
[ Szerkesztve ]
-
Hellwhatever
aktív tag
Arra gondoltam hogy ~10 éves hardverek támogatása miatt bevállalni handicap-et a mostani (ráadásul igencsak borsos árú) generációban nem tűnik túl jó üzletnek.
Az hogy a hardver még működik nem alap arra hogy support is legyen rá. Tonna szám vannak még működő hardverek a 90-es és a 2000-res évekből mégis elfogadott hogy nincs már rájuk aktív support. Nálam is van még működő Fermi-s noti. Valahol egyszerűen muszáj meghúzni egy határt különben túl nagyot kell markolni.
Személy szerint 4-5 évben maximalizálnám mainline supportot és így már az RTX 20 is kiesne.Itt a kérdés az hogy a Maxwell és Pascal tulajok közül mennyien igénylik és tudják még kihasználni valóban a mainline supportot. Szerintem elenyésző a számuk.
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz
Raymond #48200 üzenetére
4K-n a DLSS Performance mód 1080p-ben renderel. Ha valaki framegen nélkül szeretne tempót nyerni egy gyengébben optimalizált címben már most is lehet relevanciája.
A DLSS (túl)tolásával az nV egy kicsit maga ellen is dolgozik mert pont az alacsonyabb felbontásokon jön ki az overheadjük amivel ezáltal a prémium vásárlóik is érintettek.
Az meg hogy az 5090 bizonyos szituációkban lassabb mint a 4090 valószínűleg a Blackwell asszimetrikus változtatásai miatt is lehet amit Abu is írt korábban.
[ Szerkesztve ]
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz
Alogonomus #47984 üzenetére
"Csakhogy a vásárlók egyre kevésbé mennek úgy a boltokba, hogy kizárólag Geforce kártyában gondolkoznak.
Amelyik bolt eladási számai évek óta dokumentálásra kerülnek, ott nagyjából 50:50 az arány,"A globális számok nagyon nem ezt mutatják: 2020-ról 2024-re ~13%-ot vesztett az AMD, ebből 2023 és 2024 között szedett össze ~7%-ot:
NVIDIA vs. AMD Discrete GPU Market Share (2010 to 2024)[ Szerkesztve ]
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz
deathcrow42 #47946 üzenetére
Még a végén tényleg a készlet söpréses Ada akciók leszek a legjobb vételek nV oldalon. Már ha kell egyáltalán majd söprés ezek után.
[ Szerkesztve ]
-
Hellwhatever
aktív tag
Még mindig inkább azt szeretném ha ebben a kategóriában inkább több VRAM lenne rajta.
[ Szerkesztve ]
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz
S_x96x_S #44994 üzenetére
Kopite szerint lesz 1.1x-es gyorsulás, ott van valahol a közepén.
A memória sávszélesség önmagában nem túl beszédes a végleges tempóra nézve, a 4080 is hoz plusz ~30%-ot a 3090-hez képest közben ~30%-kal kisebb sávszélességgel gazdálkodik.
Nagy kérdőjel még hogy mennyin fog ketyegni a GPU az 5080-on, erről viszont nem nagyon láttam infót eddig sehol. Valószínűnek tartom hogy ez lesz a döntő tényező ebben a genben, nem hiába lett kitolva a TDP mindenhol.
[ Szerkesztve ]
-
Hellwhatever
aktív tag
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz
Quadgame94 #44990 üzenetére
Eddigi pletykák szerint ~10%-kal lesz gyorsabb az 5080 a 4090-hez képest.
-
Hellwhatever
aktív tag
Ez lemaradt az előzőből: ...mint fél évvel is alig kapni értelmes...
Néztem én is, úgy voltam vele ha másért nem is talán a finomított csatlakozó miatt biztosabb lesz a 3.1 s butítás ellenére is.
Külön poén az hogy tavaly volt nálam egy 1200W-os FSP Fortron Hydro PTM PRO csak mire megjött és összeraktam a gépet pont másnap jelentették be a 3.1-et úgyhogy ment is vissza szegény még melegében.
-
Hellwhatever
aktív tag
Gyönyörű lesz, 2 hónapja vettem 1000W-os ATX 3.1-es FSP Fortron VITA GM-et a jövőbeli flagship alá mert egyszerűen nem volt más értelmes 1000+W-os 3.1-es táp. 3.0-át meg direkt kerültem ha már eddig nem nyúltam bele, gondolom nem vagyok egyedül.
Tápgyártóknak is jár a keksz btw hogy akkora gyökerek hogy egy minor szabvány változás bejelentése után több mint fél évvel is kapni értelmes 1000+W-os 3.1-es tápot.
[ Szerkesztve ]
-
Hellwhatever
aktív tag
Hatalmas lenne ha kiderülne hogy RTX 4080 12 GB -> RTX 4050
[ Szerkesztve ]
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz
Busterftw #39137 üzenetére
Pont így vagyok ezzel én is, olyasmi ajánlatra várok tőlük hogy váltsak mint anno a HD4000 (különösen a HD4850) volt.
Volt már vegyesen minden, de sajnos legutóbb annyit szívtam az 5700 XT + FreeSync párossal (később egy 3800X mellett, full AMD stack) mint még soha. Ugyanaz a körítés 9900KS + 2080S mellett egyszerűen csak működik és kész már 3 éve.
Nem zárom ki hogy veszek még AMD-t a jövőben, de az biztos hogy nagyon meggondolom előtte.
[ Szerkesztve ]
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz
DudeHUN #38668 üzenetére
Attól tartok hogy ez egy gyanúsan egyoldalúan előadott sztori az EVGA részéről, furcsán mindenre van válasz, igaz néhol kicsit sántít az összkép.
Én arra gondolok hogy feltettek mindent a crypto piac kiszolgálására (érdekes módon amíg ment a szekér nem volt gond a marzzsal), túlrendelték magukat (ahogy az RTX 20-as szériánál is anno) aztán szépen rájuk omlott az egész most pedig magyarázni kell a bizonyítványt.
Nyilván az nVidia-t se kell félteni, amit elmondtak róluk mint partnerekről azok valószínűleg mind igazak.
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz
Devid_81 #38150 üzenetére
Ha ezt becslésképp levetítjük más alkalmazásokra is akkor natív 4K-ban maxon RT-vel Cyberpunkban meg WD: Legion-ben inkább alulról lesz meg a 60 fps átlag mint felülről.
Ne legyen így de szerintem a várható árcédula mellé ez édeskevés. Ettől a kategóriától a natív 4K in-game minden maxon 100+ fps a minimum minden címben szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
Hellwhatever
aktív tag
Ez nem azt jelentené hogy a Radeonok is a feszültséggörbe rossz szakaszán vannak?
Eddig úgy rémlett hogy ebből a szempontból a Radeonok alapból jobban vannak paraméterezve mint a GeForce-ok. Ha viszont így van akkor az alapból túlfeszelt GeForce-ok alulfeszelésével pont pariba kellene hogy kerüljenek.
-
Hellwhatever
aktív tag
Szerintem a következő generációt az fogja behúzni aki hamarabb tud piacra dobni értékelhető mennyiségű terméket.
Gondolom hiába normalizálódnak lassan az árak, az eladások nem szárnyalnak egyik oldalon sem:
A mostani gen elég sokaknak kimaradt, aki csak teheti inkább kivár mint hogy olyan hardverre ruházzon be amivel a pár hónapon belül érkező next gen a várakozások szerint feltörli a padlót.[ Szerkesztve ]
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz
Alogonomus #37604 üzenetére
A matekot értem mögötte, lélektanilag furcsa a 192 bit. Nálam fejben ez még mindig a xx60 szint kiváltsága. Jóideje ez az első szembetűnő vágás a xx70-es szérián.
-
Hellwhatever
aktív tag
-
Hellwhatever
aktív tag
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz
gejala #37540 üzenetére
Kell rá mókolni valami aktív hűtést. Találtam is egy ilyet: Amazon.com: NVMe M.2 SSD Cooler Heatsinks with 20mm Fan Powerful Cooling… : Electronics (nem valami bizalomgerjesztő
)
Esetleg oldalról fújni valahogy mert ezeknek így szerintem is végük lesz.
-
Hellwhatever
aktív tag
Itt már 800 W fölé várják a 4090 Ti-t:
NVIDIA GeForce RTX 4090 'Ada Lovelace' GPUs Rocks Up To 600W TGP, Ti Variant Over 800W, Rumor Alleges (wccftech.com)Lassan nem hogy az 1000 W-os de az 1300 W-os tápok is kevesek lesznek egy jól megrakott enthusiast konfigba.
[ Szerkesztve ]
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz
Benhill #37366 üzenetére
RTX 4090-re (vagy ahogy a flagship-et hívni fogják), azonnal amint le lehet adni a rendelést.
Személy szerint várnék a vásárlással ha csak nem égetően fontos valami miatt a dolog.
Egyfelől jön az ETH 2.0, illetve egyre több kormány mozgolódik a kriptók szabályozása felé, másfelől a következő generáció valószínűleg feltörli a padlót a mostanival ami szintén áresést / eladási hullámot generálhat majd.
[ Szerkesztve ]
-
Hellwhatever
aktív tag
"EU -German-t állíts be alul , onnan küldik a kártyát , oda is lépj be, ne USA oldalon."
Ez biztos? Nekem ezt írja minden termék alatt, függetlenül attól hogy mire van a Region - Language állítva:
*Orders placed on EU.EVGA.com & DE.EVGA.com & FR.EVGA.com are shipped from our Taiwan warehouseGyanítom ebben az esetben vámköteles lesz a rendelt áru.
[ Szerkesztve ]
-
Hellwhatever
aktív tag
válasz
tisztelturam #36892 üzenetére
Nem tudom hogy rajta volt-e a listán, de pletykálják hogy mostanában fejeződött be a Bloodborne portolása is...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Speciális hővédelemmel bírnak az ASRock nemrég bemutatott tápjai
- OLED TV topic
- SONY LCD és LED TV-k
- SSD kibeszélő
- Január 30-tól Magyarországon is kapható a Vivo X200 Pro
- Akciókamerák
- OLED monitor topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Politika
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...