- Az IMF szerint az AI növelheti a GDP-t, és ez fontosabb, mint az emissziók
- Az ausztrálok kitartanak a közösségi média életkori korlátozása mellett
- Vámnyomás alatt India, teljes piacot akar az USA az Amazonnak
- Musk szerint bajban van a Tesla humanoid robotja
- Megnyugtatta a Netflix a befektetőket, a vámoktól sem tartanak
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Synology routerek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen routert?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Rendszergazda topic
- Hálózati / IP kamera
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- Musk szerint bajban van a Tesla humanoid robotja
Új hozzászólás Aktív témák
-
malz
csendes tag
-
Itt rákereshetsz, hogy a kiválasztott modell mennyire fekszik neki.
Ezzel az a baj, hogy ugyanazt a modellt kontinensenként eltérő modellszámmal hozzák forgalomba, így megtévesztő lehet, hogy a lista nem egyezik a magyar kínálattal.
Elméletileg jobb a helyzet mint a printerekkel kapcsolatban.
A nagyobb gyártók készülékeit (protokolljait) valószínűleg ismeri. Rá kell kérdezni a szünetmentes gyártójánál, vagy a Qnap támogatáson, hogy az általad kinézett modellel együtt működik-e. Nálam egy master-slave konnektoros APC ketyeg probléma nélkül:
Nagyon régi eszköz, egyszer már lett benne akkumulátor cserélve. Meglepne, ha az újabbakat nem ismerné. -
malz
csendes tag
Szia, köszönöm szépen a kimerítő választ. Annyira nem fontos hogy ennyi időt és pénzt áldozzak erre a projektre csak kíváncsi voltam. Biztonság miatt visszafelé nem fogok frissíteni akkor marad így.
A másik kérdésem szünetmentes még nem tettem a TS-233 mögé. Mennyire finnyás kompatibilis szempontjából? Tetszik ez az áramszünet esetén x idő múlva kikapcsolás és így óvjuk a lemezeket a véletlen leállástól.
-
válasz
Centaurus #12681 üzenetére
Attól függ mit használsz szervernek, lejátszásra. Ügyesen elhallgatod a részleteket, pedig az ördög ott bújik meg.
Ha otthon vagy és WiFi-n kapcsolódsz, minden rendben? Konkrét példát is mondanál a videóra? Ugye nem egy 40-50Mbps-os 4ks csilivili stream?!
mrots
lehetővé teheti a távoli támadók számára, akik felhasználói jogosultságot szereztek, hogy tetszőleges
Méghozzá úgy szereznek jogosultságot, hogy kikerülik az azonosítást! Magyarul tök mindegy, hogy ismerik-e valamelyik user/pass párost. Azok ismerete nélkül tud parancsokat futtatni a távoli eszközön. Ezért is olyan veszélyes ez a hiba. -
mrots
junior tag
Az elso linkedben: "could allow remote attackers who have gained user access to execute arbitrary "
Tehat azok a tamadok, akiknek mar van hozzaferesuk, azok hajthatnak vegre tamadast, hogy meg tobb joguk legyen. A masodik linkedben sem latom sehol leirva, hogy azonositatlan felhasznalok tudnak nullarol tavolrol kihasznalni a hibat. De igazabol mindegy is. Az en eszkozom problemajat nem kell elmeselned mert nem az enyem ami kint log az interneten.
-
Nem én fogom kikeresni, és elmesélni az eszközöd összes biztonsági problémáját. De csak a példa kedvéért ott a CVE-2024-32766, ami ott van a linkelt felsorolásban is. A CVE skálán tizes, legsúlyosabb besorolást kapta. Ez a sebezhetőség lehetővé teszi a távoli támadók számára a jogosultságok kiterjesztését. A sebezhetőség kihasználásához nincs szükség hitelesítésre. A támadó ezt más sebezhetőségekkel együtt kihasználva tetszőleges kódot hajthat végre root kontextusban.
Ezt megteszi egynek?!
-
mrots
junior tag
A linkelt oldalon nincs olyan hiba, amit ervenyes felhasznalonev / jelszo paros nelkul ki lehet hasznalni.
Ezzel nem azt mondom, hogy csinalja csak, hanem azt, hogy az ervedet, amivel amugy egyetertek, a linkelt oldal nem tamasztja ala, mert azok kozott nincs semmi ami ra veszelyes lehet. Inkabb az olyan hibakkal kapcsolatban kellene aggodnia, ami autentikacio nelkuli tavoli hibakihasznalast tesz lehetove, amik kozul viszont a linkelt oldalon egy sincs.
-
válasz
Pille99 #12673 üzenetére
Szeretsz veszélyesen élni. A Mikrotik kb. annyit segít(pl. ezeken), mint halottnak a csók. Értem, hogy fontos a nyomtatás, de egy több éves, javítatlan hibákkal teli OS-t/szolgáltatást kiengedni az internetre... Értem én hogy eddig nem volt belőle bajod (vagy nem is tudsz róla), de addig jár a korsó a kútra ...
-
-
A NAS-okon szeretnek "kiherélt" Linuxot, programokat használni. Ezért nem tudni, hogy a Samba-ból, vagy az USB-s printert kezelő részekből mennyire tartottak meg.
Lépj be terminal keresztül, és addki a dmesg parancsot. Ez kilistázza a rendszer üzeneteit. Ha ez rendben működik, dugd rá a nyomtatót, és add ki mégegyszer ezt a parancsot. Böngészd át az utolsó oldal(aka)t, hogy észre se veszi, vagy rendben felismeri. Ha felismeri és felveszi mint USB eszköz, jöhet az smb.conf szerkesztése, hogy az működik-e.
Macera és nem is biztos hogy eredményes. Kipróbálhatod a Docker-ben futtatott nyomtatószervert(figyelni kell milyen CPU van a NAS-ban!), vagy VirtualHere-t, ami az USB-t osztja meg, ezért egy klienst is telepíteni kell a PC-re, hogy létrejöjjön egy virtuális USB, amin keresztül már úgy telepítheted a nyomtatót, mintha a helyi USB portra lenne dugva.
Bár ez sem olcsó, egy kicsit drágább egy önálló nyomtató szerver, vagy lecseréled a nyomtatót. Esetleg ha szeretsz bütykölni, tanulni, egy kis mikrogéppel osztod meg (raspberry pi, Pine64,...) -
-
malz
csendes tag
Sziasztok! Sikerült vennem 2 db wd40efax típusú merevlemezt amit nasban raid1es kötetben használok. Sajnos csak utólag olvastam hogy ezek a lemezek SMR technológiát használnak. Sebességen kívül bármi hátrányát tapasztalni fogom hogy nem CMR raid tömböt használok? Sajnos csak később néztem utána a dolgoknak. Szépen dolgoznak hiba mentesen csak érdeklődés céljából írtam.
-
biga
őstag
Igen, ez az, amit irtam is, hogy ilyen van. De pl ha törlöd a kötetet, és itt csak nézegeted a lemezeket (amiket ilyenkor szabadként jelez), akkor mar nem elérhetö ilyen opcio. Nalam biztosan nem.
En nem meglévö pool-t bövitettem, hanem eltavolitottam a régi pool-okat és ujonnan hoztam öket létre, a merevlemezeket cserélgetve. Na ilyenkor kellhet igy eltavolitgatni. -
-
biga
őstag
Igazabol nem nagyon van esély arra, hogy ilyenkor hozza akarjon férni. Pontosabban ha ugy akarsz cserélni, hogy hozza akarhat férni (tehat egy kötetben vagy pool-ban van), akkor van ra lehetöség, hogy jelezd, hogy ezt cserélni akarod (mert mondjuk hibas, vagy böviteni akarsz). Ez végül is logikus, bar igy nem teszteltem, hogy le is allitja-e, vagy csak logikailag valasztja le,
A kérdés inkabb akkor van, mikor a lemez "üres", tehat nincs hozzarendelve semmilyen kötethez. Na ilyenkor semmi opcio nincs, csak amit irtam.
Es ugye a fiok kialakitasa - annak ellenére, hogy pl az én QNAP-om nem épp az alsopolcos modellek egyike - kicsit "gagyi": lényegében egy kipattinthato müanyag fül, amit meg tudsz fogni, hogy kihuzd a fiokot. Söt, még csak arra sincs lehetöség, hogy ezt a fület lezard (elvileg ugye ez a fül tartja rögzitve a fiokot bezart allapotban).
Az igazsag az, hogy mivel gyakran piszkalok mindenféle egyéb NAS-okat illetve szervereket, sokféle megoldassal talalkozom. Ez a legtöbb gyartonal kb a legolcsobb kategoriara jellemzö csak. Nyilvan nem akarom az akar több millio Ft-os szerverekhez hasonlitani a dolgot (bar megtehetném, hiszen az én példanyom sem tekinthetö éppen olcsonak), de mar a közvetlen konkurenciaja is tud egész jo megoldasokat felmutatni. Pl az Asustorok 6-os (tehat business vonal, ezek MyArchive-képesek) sorozattol felfelé mar zarhato, a kioldast külön rögzitö fiokkal van szerelve, ahol par a nyitofül kinyitasa egy dedikalt "gombbal" (retesszel) müködik, ami kulccsal rögzithetö is véletlen kihuzas elleni védelemként. Itt a kioldas tehat lényegében ennek a gombnak a megnyomasaval és a fül felhajtasaval történik, és ilyenkor a fiok lényegében még szinte meg szm mozdul, ugy all le a lemez.
Ennél még egy lépés lenne csak jobb, ha ennek megnyomasara eleve lekapcsolja a HDD-t kihuzas elött (ami a szerverekre jellemzö).
De én megelégednék egy szoftveres lekapcsolassal is, mert barki barmit mond, az ilyen, direkt hot-swapping nem tesz jot se a csatlakozoknak, se maganak a lemeznek, plane, ha még maga a fiok is mozog, miközben a fej még le sem parkolt.De ahogy irtad, szerencsére azért ez nem mindennapos az atlag otthoni felhasznalonal, hogy allandoan ki be huzogassa a fiokokat. Igy belefér, hogy inkabb leallitsuk és ugy cseréljünk
-
Szerencsére nem minden napos, de valóban nyugodtabb lenne az ember, ha előtte ki lehetne kapcsolni az adott fiókot/leválasztani a benne lévő lemezt, hogy véletlenül se próbáljon hozzáférni.
Szerencsére (?) a TS233-am nem fiókos, szét kell szedni (áramtalanítani) hogy csereberélni tudjam. -
biga
őstag
Futás közben dugtad rá az új meghajtót, vagy bekapcsolt állapotában? Nem mintha számítana, de ki tudja...
Nem tartozik szorosan a témahoz, de a QNAP megoldasa a hot-swapping-re nem tünik tul szerencsésnek, te nem igy latod?
Persze megy, de maga a fiok megoldasa sem tünik szerencsésnek (legalabb is nalam, bar nem gondolom, hogy az én NAS-om eltérne a többi QNAP-tol).
Nincs (illetve én bar nagyon kerestem, sehol nem talaltam. Dokumentacio sem beszél bövebben erröl...) semm i opcio, ahol esetleg elöre jelezhetném a rendszernek, hogy ezt a lemezt (ami nem feltétlenül része vmilyek kötetnek!) én bizony le fogom valasztani. Igy marad a jo öreg "siman kiveszem" modszer. Nem mondom, müködik, csak nekem nem esik jol, hogy lényegében kihuzassal , mozgo fiokkal allitom le a lemezt. Ez nem tul szerencsés szerintem. Söt, a rendszer is azonnal figyelmeztetéseket tol, hogy jajjaj, az x meghajtoval megszakadt a kapcsolat. A berakas kevésbé problémas, na de elöfordul, hogy a berakashoz elötte el kell tavolitanom
Igy néhany ilyen utan ugy döntöttem, hogy a QNAP esetén vissza fogok térni a régi jo 'lekapcsolom, kiveszem/beteszem a lemezt" modszerhez. -
péjé
őstag
Kikapcsolt állapotban tettem be, egy reddit fórumban olvastam hogy wdred és wdpurple lehet nem szerencsés együtt, itt sztem a raidképesség zavarta meg a nasokat és bepánikoltak hogy vmi baj van, átlépni nem engedték a hibát.
annyi még hogy amikor az inicializálás lefutott rajt és szépen működött vele a backup nas, leállítottam és áttettem egy másik nasba de ugyanúgy bejött ez a raid nem aktív hibajelzés így maradt amit leírtam. -
Nem a színe, vagy a gyártója határozza meg a raid képességet. Általában a CMR-SMR párosítás nem szerencsés, de attól még működik!
Valóban fura eset. Futás közben dugtad rá az új meghajtót, vagy bekapcsolt állapotában? Nem mintha számítana, de ki tudja...
Esetleg a támogatásnak is megírhatod a problémát, hátha lesz ötletük, de ahogy olvasom végül áthidaltad a problémát -
péjé
őstag
Ez egy vadiúj lemez, én csomagoltam ki. Azért vettem lila wd-t mert sok fórumban olvastam hogy hiba nélkül használják, gondoltam kipróbálom. A lila lemezeknél van olyan amelyik nem raid-képes, sztem ez is ilyen. Amikor beteszem a nas-ba 2.-3. lemeznek, (3 qnap van épp itthon) kiakad minden, pirosan világít a Dashboard, jelzi hogy ennek a kötetnek a raid2 beállítása nem aktív. Új kötetet nem tudok létrehozni rajt, sőt az egyik qnapnál az eredetileg bentlévő kötet is hibás megjelölést kapott (közben maga a lemez állapota zöld, hibátlan). Kivéve a lila wd-t visszaáll minden. Formáztam külső meghajtóban, hátha vmi gyári formázás van rajt de nem segített. 2 nast használok, egy aktív a mindennapokra egy pedig backup, hetente egyszer frissítem rajt az adatokat, korábbi hdd elhalálozások miatt van ez így nálam (3. nas-t árulom). Betettem a backup nasba egyedüli meghajtóként és végigfutott az inicializálás, mellé be tudtam tenni a korábbi lemezt és így működik. Kicsit át kellett variálnom a hdd-ket mert az aktív nasba vettem volna hogy lecseréljek egy régebbi hdd-t.
Remélem érthető amit leírtam :-) Tanulság hogy a qnap nas-ok (231P, 431P, 251A) így kezelik a lila wd-t ami nem raidképes. Ezzel kacsolatban nem találtam semmi infót a google-ban, lehet h én fogtam ki vmi megkergült hdd-t, van rajt 3 év gari majd kiderül...:-) -
-
-
péjé
őstag
sziasztok,
van egy wd purple lemezem, beteszem a nas-ba 2. lemeznek és vmi raid csoport hibát jelez...betettem másik qnap nasba is ezt a lemezt és ugyan ez. Az rémlik hogy nem lehet raid-be tenni a lila wd-ket de 2. lemezként nem enged semmi műveletet. Felismeri de nem tudok kötetet létrehozni. vki esetleg találkozott már ilyen lila lemezzel? köszi -
-
biga
őstag
válasz
Centaurus #12650 üzenetére
Megszakad a kapcsolat, vagy inkabb megall a filmlejatszas? Mert szerintem inkabb ez utobbi lehet. Erre lenne valo a valos idejü konverzio médialejatszashoz, hogy ha mobilneten akarod elérni, akkor a szerver ahhoz igazitja a forrast is, pont azért, hogy birja az atvitelt.
-
Centaurus
tag
Sziasztok.
Szeretnék tanácsot kérni háttal valaki tudja mitől lehet ez.
Nem értem mitől lehet hogy ha online mobilnetet keresztül nézek a nas-ról filmet kb 7 perc után megszakad a kapcsolat ,de ha újból megnyitom megint nézhetem kb megint 7 percig.
Esetleg valakinek valami ötlet?Köszönöm szépen a segítséget
-
biga
őstag
Hasznalja valaki a nativ Mattermost app-ot itt? Mert az istennek sem birom ravenni arra, hoy elérjem tavolrol https-en keresztül. http-n megy, de minden probalkozasom ellenére sem sikerül ravennem arra, hogy https-en is menjen. Van egy olyan tippem, hogy a cert file-okat nem éri esetleg el, annak ellenére, hogy mar kiprobaltam a lehetséges elérési utakat megadni neki (tallozni nem tud, be kell adni neki az elérési utat).Nyilvan egy konténerbe is feltehetném, de csak van valami mod, hogy - ha mar van - akkor a nativ app-ot is hasznalhassam. Dokumentacio nem tul hasznos (mar mint ami a QNAP-ra vonatkozik), kb azt magyarazza el, amit te is kitalalhatsz pusztan 5 perc nézegetéssel. Erröl konkrétan semmit nem mond (illetve community forum-ban annyit talalni, hogy add meg a cert file-ok elérési utjat
).
Persze lehet, hogy mas a gond, de ez tünik inkabb valoszinünek... -
szeva000
addikt
Hali!
QVR Elite-t használ valaki? Van a haveromnak 2db Tapo TC65 kamerája. ONVIF kameraként össze tudtam csatlakoztatni, de a felvétel állandóan megy a TS-233-ra, bármit csinálok.
Az event rules menü gyakorlatilag semmit nem ér. Telefonon a tapo programja megy rendesen, azzal tudom állítani a kamerát. -
still2
tag
Nem voltak felesleges körök. Az előző gépnél amely szintén egy Dell Optiplex volt bekapcsolt VPN mellett minden tökéletesen működött több éven keresztül azaz mindig mindent láttam a pc-én. Pc és az operációs rendszer váltás után ez már nem működött. Mind a NAS a mind a router beállítási érintetlenek maradtak. Azért írtam a fórumra hátha valaki találkozott már hasonló szituációval és nem kell napokat agyalni. Nem tudok sokat az informatika világáról de a VPN jelentését ismerem. A kulcsszó amit leírtál az a helyi hálozat volt és ez segített a helyzet részleges megoldásában. Ebben a hálozatban kell majd úgy összehangolnom mindent ahogy előzőleg volt. Valószínűleg beállítás probléma.Türelmes ember vagyok szóval elszórakozom majd vele. A VPN-t meg a biztonságérzetem növelésre használom. Mem vagyunk egyformák a világhoz való hozzállásunkban sem. Mégegyszer köszi hogy foglalkoztál a problémámmal.
-
-
válasz
still2 #12639 üzenetére
A sokadik tipp után, véletlenül közlöd, hogy ja, egyébként ha kikapcsolom a VPN-t, akkor elérem.
Futtatod velem a felesleges köröket. Néz már meg a VPN jelentését, és gondolkodj el azon, hogy mi köze lehet a géped hálózati eléréséhez, működéséhez.
Amúgy meg minek egy otthoni asztali gépre VPN? (Ez inkább költői kérdés, nem várok valós választ) -
válasz
still2 #12637 üzenetére
Ha kikapcsolom a VPN-t
Le ne merd írni az ilyen "apróságokat", hogy xy VPN-jét használod! Eh ...
A többi teljesen normális. Mivel nincs, vagy nem a belső hálózati IP címre szól a certifikáció, a böngésző panaszkodni fog ennek hiányára.
Használj IP címet, egyel kevesebb a hibalehetőség (névfeloldás).
-
still2
tag
Megnéztem a hálozati beállítást. Átállítottam helyi hálozatra. Ilyenkor látja NAS-t és a gépből hozzátudok férni. Ha kikapcsolom a VPN-t akkor látja az adattárolót is de nem tud vele kapcsolatot létesíteni. Nem férek hozzá a fájlokhoz. A Qfinder IP cím segítségével megtalálja a NAS-t. Mindkét esetben jelzi a böngészőben hogy nem biztonságos a kapcsolat. A Qfinder esetében ki is pirosítja ezt az információt. Jelenleg itt tartok. A Windows eredeti a bios-ban tárolt kulccsal.
-
-
válasz
still2 #12633 üzenetére
Akkor ez inkább a helyi hálózat/W11 topikba való probléma.
Milyen PC? Te raktad össze vagy brand?
A PC LAN csatin villognak a LED-ek?
Eszközkezelőben látszódik a hálózati kártya?
A routeren belül nincs korlátozva az elérés? Pl. Mac filter. A Router ad IP címet a gépnek?
A routert tudod pingelni a gépről? -
-
still2
tag
Sziasztok,
Segítséget kérek. PC-t -és op. rendszert is váltottam. Windows11 Pro. A pc nem látja a hálozaton a NSA fájlokat. A Qfinder nem találja a NAS-t. Mit kell beállítani hogy működjön a rendszer? Köszi! -
gallimi
tag
A régi lemez volt bent, azon volt a rendszer először arról szerettem volna az adatokat lementeni, egy másik külső lemezre. Akkor azt hittem, hogy jogosultság, vagy partició gondja van. Több próbálkozás után végül sikerült a mentés. Tehát már a régi lemeznél is csinálta. Most, hogy egy új lemez van nem tudom visszamásolni az adatokat a külső lemezről. Működés közben nem vettem eddig észre semmit. sem a lemez csere előtt sem után. Csak most, hogy előjött a másolás.
-
válasz
gallimi #12628 üzenetére
Esetleg írj a szerviznek, hátha találkoztak hasonló hibával, de nyithatsz egy hibajegyet is a Qnap oldalán. Mivel elég régi (Legacy) eszköz, az is lehet, hogy az elektronikája adta fel a küzdelmet.
Milyen lemezt tettél bele? Ha visszarakod a régi lemeztt, akkor megjavul? Megszűnik a random újraindulás? -
-
-
gallimi
tag
A pillanatképről már letettem. A nason lévő fájlokat, mappákat (pl. Torrent letöltés, filmek...) mentettem ki külső tárolóra File station 5 program segítségével. Sokadjára! Most új lemezt kapott a nas amit már belaktam nagyjából, de ezeket a mappákat szeretném visszahelyzni. Próbáltam már több féle módon de vagy így vagy úgy de megáll, nas pedig újraindul.
-
válasz
gallimi #12622 üzenetére
Szerintem továbbra is kevered a szezont a fazonnal. A Pillanatképek az nem a szó klasszikus értelmében vett mentés(biztonsági másolat a fájlokról). Itt csak és kizárólag a már meglévő fájlokon történt módosításokat tárolja, és nem a teljes fájlt.
Az a lehetőség, hogy ezeket a pillanatképeket kiszervezheted egy külső meghajtóra, már önmagában varázslat, mert helyi USB meghajtóra nem engedi kivinni a pillanatkép tárolót.
Szóval továbbra sem világos milyen pillanatképet készítettél a fájlokról a külső meghajtóra.Talán jó lenne az elejétől fogva, részletesen elmesélni melyik program milyen menüpontján keresztül "mentetted" a fájlokat.
-
gallimi
tag
Hát én ezt nem értem. Végre sikerült kimenteni a fájlokat, most meg nem tudom visszaállítani. Amint elkezdek másolni valamilyen formában a Nasra újraindul. Az a fura, hogy hálózaton keresztül is újraindul, nem csak usb-n. Lassan ott tartok,hogy kívágom. Van, hogy 5% valamikor meg 70% dobja el.
-
-
gallimi
tag
Sziasztok. Van egy Ts130 nasom(1 lemez )amiben szeretnék lemezt cserélni. Viszont olyan problémába ütkoztem amire egyenlőre nem találok megoldást. A pillanatképet szeretném külső tárolóra másolni de a NAS valamiért újraindul. Próbáltam már több Hdd-t külső házat usb 3.0_t 2.0_t. Formáztam Ext 4, ntfs-re is de mindig leáll. Pillanatképet szeretnék, de már próbáltam a home mappa teljes tartalmát is másolni. Jogosultságokat megadtam neki írás és olvasás is almappákra is! Hiba csak annyi, hogy a nast nem megfelelően állítják le. Passz.
-
biga
őstag
válasz
roonin #12615 üzenetére
Nem lehet, hogy - akku csere ide vagy oda - azzal az UPS-sel bizony vmi gond van? Azért az sem hangzik jol, hogy par napos akku tötöttsége egyszer csak leesik, illetve az sem teljesen normalis, ha 15%-nal 1-2% esésnél teljesen lekapcsol.
Ehhez képest csak mellékes, hogy USB-n a NAS-nak azt jelzi, hogy rendben van... -
-
roonin
tag
Lehet nem érthetően írtam le elnézést. Tehát adott egy UPS(előtte 1 héttel aksi csere volt és tesztelve rendben volt) melyen probléma mentesen működött majd egyszer csak kevés kapacitása lett (hétvégén) ezt a NAS normálisnak látta(látja). Megnéztem újra 15% körül volt (állapot normális jelzőn) majd 1-2 % csökkenés után lekapcsol. Miután kapacitás leesik az UPS off így a NAS is off.(semmi leállítás ceremónia stb) Mindezek tetejében semmi értesítő, illetve még a nas nem elérhetőségéről sincs semmi info.
Persz az alapeset az hogy lekapcsolja szépen ha elmegy az áram, de az egy másik eset/szál a problémának, azaz nem áramszüneti probléma.
Gondolom ehhez mókolás és/vagy extrább ups kell...
-
válasz
roonin #12613 üzenetére
Miért gond, ha 5 perc után lekapcsolja magát? Be lehet állítani, hogy amikor visszajött a hálózati feszültség, kapcsolja vissza magát.
Amíg működik tudsz magadnak értesítést küldeni:
Persze kérdés, hogy ha elmegy az áram, akkor van-e internet.
A router, a szolgáltatói eszköz(ök) is szünetmentesen vannak? Az áramszünet nem érinti a szolgáltató házon kívüli eszközeit?
Ha máskor nem, hát az áramszünet végeztével megkapod az értesítést. -
roonin
tag
Kösz megnézem majd. Igazából az nem tetszett hogy a gyenge aku kapacitás(ill.. nem tudom mi a kínja mert cserélve volt benne) ellenére normálisnak látja majd ups lekapcsolt és levágta a nast is. És minderről semmi értesítés. Se ups-energia oldalról se az hogy az eszköz kikapcsolt azaz no info. Értem én hogy az UPS-t arra találták ki hogy 5-10 percet áthidaljon. De az ilyen esetben meg plusz hibafaktor amiről nem ad infot semmi sem.
-
válasz
roonin #12609 üzenetére
Érdekes, hogy időt lehet beállítani, nem töltöttséghez köti, de van benne ráció. Itt inkább azt tartották szem előtt, hogy üzembiztosan leállíthassa magát. Ha minden eszköz megvárja az alacsony töltöttségi szintet, és egyszerre kezdenek leállni, az hírtelen az átlagnál nagyobb fogyasztást jelenet. Pont akkor, amikor az aksi már lemerülőben van...
Ennek ellenére megpróbálhatod az apcupsd-t beüzemelni.
Ha 5-10 percnél hosszabb az áramszünet, az nem csak egy gyors biztosíték csere miatt van, várhatóan az UPS áthidalási idejénél jóval tovább fog tartani.
-
roonin
tag
válasz
morfondőr #12610 üzenetére
Igen az időzítőt látom bár még nem próbáltam. Most az jött elő hogy az aksi szarkodik kevés benne delej/százalék majd végül lekapcsol magával rántva a nas-t. Namost erre az esetre nincs védelem ha jól vélem. És nem is értesít minderről mert normálnak ítéli az UPS állapotot. Illetve még amit előzőekben ecseteltem hogy a kikapcsolásról sem kaptam semmit. Szóval ha elesik az UPS akkor néma maradt minden és simán kilövi a nast...
-
roonin
tag
APC Back-UPS CS 650VA szünetmentesen van. De nem találtam olyan opciót hogy alacsony % töltöttségnél kapcsoljon le. Csak AC megszűnés időzítőt. Van olyan ups vagy megoldás ami alcsony % töltöttséghez lehet rendelni a lekapcsolást?
-
válasz
roonin #12606 üzenetére
Ha leállt megszűnt vele a kapcsolat, hogyan küldjön értesítést? Gondold végig! Ha leállt, nem működik az üzenet küldés sem. Ha pedig működik, de megszűnt a hálózati kapcsolata, akkor szintén kérdéses, hogy hogyan küldi el az üzenetet.
Azt tudod csak figyelni külső programmal, hogy a rajta futó szolgáltatás elérhető-e, vagy hogy válaszol-e a pingre, de attól még nem feltétlenül fut rajta "x" szolgáltatás. -
roonin
tag
Van lehetőség beállítani hogy email értesítést kapjak hogy a nas leállt-megszünt vele a kapcsolat. Az értesítési központban nem látom. Vagy ehhez myqnapcloud kell? Azon a felületen nem sokat lehet amúgy állítgatni. Kezdő vagyok qnap téren...
-
-
nosedive
csendes tag
Köszönöm a tanácsokat!
Én is a memóriára gyanakszom. Sajnos ez a modell forrasztott RAM-mal rendelkezik, és a csere jelölt csavarok eltávolításával járna. Egyelőre ezt nem mertem megtenni, mivel nem tudom, milyen hatással van a garanciára.Időközben felvettem a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal, akik szintén a kézi firmware-frissítést javasolták, valamint megemlítették a memóriahibát mint lehetséges okot. Ennek kivizsgálásához logfájlt kértek.
Munka után hozzáfogtam a firmware frissítéséhez, és egész váratlan dolgok történtek.
A szokásos kézi firmware-frissítés sajnos nem volt kivitelezhető, mivel többszöri próbálkozás ellenére sem tudtam elérni a NAS-t. Mivel a többi lehetséges megoldás nem vezetett eredményre, kényszerített leállítást hajtottam végre, majd eltávolítottam a HDD-t, az SSD-t. Az SSD-t formáztam, visszahelyeztem, és a telepítés során ismét a kézi telepítési módot választottam.A QNAP hivatalos oldaláról letöltöttem az 5.2.3.3006 build 20250108 verziót, de a telepítés sikertelen volt, a következő hibaüzenetet kaptam:
„A frissítés sikertelen. Ellenőrizze a belső vezérlőprogram verzióját.”
Ezután az előre telepített firmware-t próbáltam telepíteni (szintén 5.2.3.3006 build 20250108), amely ezúttal sikeresen felment. Az első belépés után az alábbi figyelmeztetés jelent meg:
„Firmware Digital Signature Check [Firmware] Detected unauthorized changes to 5.2.3/20250108 while booting.”
Az alapvető beállítások elvégzése után a QTS felületéről manuálisan elindítottam a firmware-frissítést, amely sikeresen lezajlott. Az automatikus újraindítást követően viszont a rendszer nem indult el, a NAS nem volt elérhető, csak a ventilátor pörgött eszetlenül.Ismét kényszerített leállítást kellett végrehajtanom, ezt követően eltávolítottam az SSD-t, és egy üres HDD-t helyeztem be. A telepítés során ismét a kézi telepítést választottam, amely most hibaüzenet nélkül végigfutott.
Nem tartott sokáig az öröm: a bejelentkezést követően 5 másodpercen belül a QTS automatikusan kijelentkeztetett, és nem engedett vissza a telepítéskor beállított felhasználónévhez tartozó jelszóval.
A bekapcsológombbal ezúttal is kizárólag a kényszerített leállítás volt elérhető, így ismét ezt kellett alkalmaznom. Pár perccel később újra bekapcsoltam a NAS-t, a bootolás elkezdődött, de a rendszer nem töltődött be, nem volt elérhető.
Ezután ismét eltávolítottam és formáztam a HDD-t, majd újabb kézi telepítést indítottam, azonban ismét „A frissítés sikertelen. Ellenőrizze a belső vezérlőprogram verzióját.” hibaüzenetet kaptam. Az előre telepített firmware ezúttal is sikeresen feltelepült, de a belépést követően ismét megjelent a már említett figyelmeztetés:
„Firmware Digital Signature Check [Firmware] Detected unauthorized changes to 5.2.3/20250108 while booting.”
Az alapvető beállítások után ismét végrehajtottam egy kézi firmware-frissítést a QTS felületéről, amely sikeresen végbement. Az automatikus újraindítást követően viszont a NAS továbbra sem volt elérhető. -
Új hozzászólás Aktív témák
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- 3D nyomtatás
- Óvodások homokozója
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- EAFC 25
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Ukrajnai háború
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- További aktív témák...
- UHH! Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1280P 16/1TB Iris Xe 4K UHD OLED
- Asus Tuf Gamer PC. AMD Ryzen 5 3600/GTX 1080 Ti 11 Gb/16 Gb DDR4/500 Gb M2
- Canon EOS 200D gépek, objektívekkel, kiegészítőkkel. (3870 vagy 42200 expoval)
- Xbox 360 E 500 GB Konzol Fekete
- OH Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1260P 16/512 Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AX-370 R5 1600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 580 8GB Zalman S3 EVGA 500W
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- AKCIÓ! ASUS TUF Gaming FX707VI GAMER notebook - i7 13620H 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB W11
- Beszámítás! Xiaomi Redmi 9 64GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest