- OpenMediaVault
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hálózati / IP kamera
- OpenWRT topic
- ASUS routerek
- Bittorrent topik
- Jön Trump, Zuckerberg és a Meta pedig 180 fokos fordulatot vett
- Microsoft Edge (a Windows Internet Explorer utódja)
- Trump miatt fejezhette be sokszínűségi programjait a Meta és az Amazon
- Egyre nehezebb dolga van Kínában az Apple-nek
-
IT café
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pikari
addikt
válasz Yutani #112599 üzenetére
A proci teljesítménye már megfelelő, a gpuik teljesítménye még csak az alsó kategóriára elég.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Pikari
addikt
válasz KROK640 #112594 üzenetére
Igen, de a tíz évvel ezelőtti állapothoz képest most van új szereplő a processzor és dgpu fronton is. Igaz, magyarországról nem könnyű őket még beszerezni, de a lehetőség adott.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
arn
félisten
Mongy abban a sokszinusegben ritkan valtozott, hogy ki volt a legjobb - retrozasban meg gyakran ezt nezik.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
KROK640
nagyúr
válasz FoxiestFox #112592 üzenetére
Ne viccelj, szerintem 97-2004 volt a legérdekesebb korszak, az időszak, mikor 1-2 évente totál új gépet kellett vegyél akkorák voltak a változások. Utána meg 2005-2009 mikor ez az egész kezdett igazán széles körben elterjedni, meg jött a szélessávú net. Összességében szerintem 1997-2009 volt - így két részre bontva - a legizgalmasabb időszak.
Ma meg? Évente bejelentenek egy új gen-t de valahogy egyikre sem érzem a birtoklási vágyat, ezalól az egyetlen kivétel a 10th gen volt (na lám, arról írom soraimat) úgy 6 év után, de most pl megint ott tartok (4 év után), hogy kb semmire (legalábbis Intel oldalon) nem cserélném le. A 9000-es Ryzen sorozat megint lehet izgalmas, de jelenleg olyan áron mérik, hogy csak nyálcsorgatásra érdemes nálam.
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz jokeph #112584 üzenetére
A jóöreg SC2 annak idején megjelenésekor én is játszogattam vele, de valahogy anynira nem fogott meg. Viszont én HD3870X2-n játszottam vele, azon nagyon is jól ment. Aztán - ahogy neked is - később (HD4850-ek és HD4890 után) lett egy HD6850-em nekem is, ami mai napig megvan. Igaz 2022 februárja óta nem járt gépben.
-
félisten
válasz DarthSun #112589 üzenetére
Igazából ahogy olvasgatok a microkról és korai pécékről, nekem inkább az rajzolódik ki, hogy a hardver és az OS Win95-tel lett uncsi.
Ennek ellenére a gaming aranykorának 95-2005-ig tartom, de ugyanebben az időszakban potyogott ki a maradék érdekes hw és szoftvercégek nagy része is, és lett kétosztatú szinte minden, ahol valami verseny még megmaradt. -
DarthSun
Topikgazda
válasz jokeph #112590 üzenetére
Relativisztikus értékelés ON. De a GTX770 @4650 CPU órajellel lett táplálva, úgyhogy a fene tudja, ezen a szinten még sok retró teszt/modern gépen mérés kéne, de hát ilyennel már nemigen foglalkoznak(Win98/XP).
Nyilván Win98 specifikus cuccok esetén a 3DM01/20k eredményen felülinek már nem sok értelme van a gyakorlatban, de mocsok jól néz ki.A 3 test probléma nem megoldható.
-
nagyúr
válasz DarthSun #112587 üzenetére
Sanszosan igazad van.
A GTX 770-el kb a GTX 960/R9 380 egál erőben.
Alap CPU/VGA: CPU OC/alap VGA:
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
DarthSun
Topikgazda
válasz frescho #112588 üzenetére
De ahogy elértem a Win95-98 érát máris lankad a lelkesedésem
Pedig akkor volt az ébredő erő első fázis.Persze sok DOS cím elszállt sebességben, de a korhoz még tartottunk korábbi retró gépeket is. Később a modern lassítókkal már a Zen2 is képes XT/1MHz- re, tehát fontos a modern retró set.
HD-s kártyákra ? : XP driver van, Win98 jól jönneA 3 test probléma nem megoldható.
-
frescho
addikt
válasz DarthSun #112583 üzenetére
Tudod jól, hogy én úgy vagyok vele, mint a Zsiráffal. Most PC-t hergeltem az elmúlt 1-2 hétben és még élveztem is. De ahogy elértem a Win95-98 érát máris lankad a lelkesedésem. Éppen ezért a 8 bitesekkel indított sorozatot DOS-486 kombóval fogom zárni. Ha nagyon sok érdeklődő lesz akkor sem megy MMX fölé, mert nem mozgat meg. Ha szóba kerül elolvasom, esetleg elnosztalgiázok az akkor tapasztalatok felett és ennyi.
Sokan ugyanígy vagytok az én cuccaimmal. Szép-szép, de nem hiányzik a szenvedés a monitorral, háttértárral, joystickal, a javítgatások stb. De ez így jó, mindenki csinálja azt ami érdekli és örömet okoz neki.
Jó, hogy mondod el is felejtettem megkérdezni a muftikat. Kiadhatnának egy fetvát ezekre a HD-s kártyákra.
KROK: Egy perces csenddel emlékezzünk meg róluk. Gondolom az köztudott, hogy idén lesznek 40 évesek.
[ Szerkesztve ]
https://frescho.hu
-
DarthSun
Topikgazda
válasz jokeph #112586 üzenetére
Ok, de a 7900GS dupla ennyi pöttyöt hoz Win98 alatt is, modern gépben, GTX- el meg lealáztatnám az összeset.
A GTX770 ugyanezen gépben túllépi a 100k- t XP alatt, ezt lemértem.
5600G Vega IGP nem valószínű sztem, mivel egy ilyen APU alapból sokkal gyengébb, mint egy korábbi combos dedikált, de már nem tudjuk meg, mert nincs Win98/XP driver hozzá. Sajnos, senki nem ír XP alá drivert a GTX980Ti feletti kártyákra, pedig sztem a Linuxosok már rég feltörték a gyári driverek binárisát, és/vagy valaki kicsempészte az eredeti forráskódokat a gyárból.A 3 test probléma nem megoldható.
-
nagyúr
válasz DarthSun #112585 üzenetére
Az FM2+-os A10-7800 APU R7-es IGP-je a titkos favorit, egyben a nálam lévő IGP-s cuccok legerősebbike amit lehet XP alatt is nyaggatni. Ugyanakkor, hivatalos W10x64-es drivere is van és perfektül működik is W10x64 alatt.
Az 5600G Vega IGP-je, ha lenne XP-s driver hozzá, arányosítva 2001SE-ben szerintem csapná a 100.000 pöttyöt.
Az A10-7800 R7-je erősebb a HD630-nál biztosan (ilyen IGP van pl. az i5-7600K-ban).
Korabeli PH összteszt.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
DarthSun
Topikgazda
válasz jokeph #112584 üzenetére
Hasonlóan modern, félmodern konfig nekem nincs is IGP/APU- val. Dedikált mániás vagyok, bár láttam Tőled nem dedikálttal is egész jó eredményeket, itt most retró tesztekre, ami a lényeg, modern gépen is.
XP szintre a 3 ventis HD6870 az Isten nálam, Win98- ra meg a 7900GS(mivel a 7900GTX már beszerezhetetlen).A 3 test probléma nem megoldható.
-
nagyúr
válasz DarthSun #112583 üzenetére
Amikor még a 7600K-s konfig volt a garázsgépem, volt XP/W10, teszteltem is vele pár VGA-t XP alatt, többek között a 6600GT-t.
A bedobott tesztkártyák közül jó párral játszottam is az online stratégiai SC2-t, a 9600GT-vel már értelmes minőséget/sebességet be tudtam lőni 1680*1050-en, a HD3870 még jobb volt, a HD6850 (kiváló ügynök volt) pedig vállalható volt már teljesen, ez utóbbi majnem hozza az 5600G-be épített Vega 7 IGP-t, erőre. Mivel a játék motorja DX9-et használ, elég a nyers erő nincsenek hókusz-pókuszok.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
DarthSun
Topikgazda
válasz frescho #112581 üzenetére
Itt, rajtam kívül még 1 ember pakolt modern gépre Win98- at. XP- t már többen, ha jól emlékszem négyen(sajnos az eredmények képmentéseinek linkjeit a Google már itt is elkeverte). Relatíve ritka a reakció rá, a hsz hiánya árulkodik, gondolom nem akarják közvetlen leírni, hogy ostobaság az egész, és aki ilyet tesz, nem normális.
A fentebb linkelt videóban is látszik, hogy annó amit még én vezettem be itt, Win98/XP setup modern gépre, már külföldön is utánozzák amúgy(Vogonson is publikáltam, onnan vették az ötletet, gondolom), mindegy, lényeg hogy ott népszerűbb a modern retró.
- a naptárazós konfigok hívei többségben
- közepes korú konfig esetén általában már az XP- t is elvetik, Win7 a kezdő
- írtam gyakran félretró videókról másodlagosnak, modern gépben XP- hez, csekély fogadtatás, Jokeph és KROK640 kollégát szokta csak érdekelni. Érdekesség viszont hogy most is ment hosszas diskurzus az ilyen korú kártyákról(direkt nem szóltam bele...).A 3 test probléma nem megoldható.
-
KROK640
nagyúr
-
envagyok
veterán
Agyalok, hogy milyen bootolható DOS verziót, és milyen programokat érdemes feltenni egy gotek image file-ba, amiben minden benne van mfm és korsi ide hdd-k teszteléséhez.
-
DarthSun
Topikgazda
válasz Armagedown #112578 üzenetére
Itt már régóta tudjuk, megírtak hozzá már minden drivert. Bár ez csak engem érdekel inkább, max még 1-2 kolléga foglalkozott itt modern gépre Win98- al. A többieknek eretnekségnek számít.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
Armagedown
őstag
“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”
-
Pikari
addikt
válasz Pikari #112558 üzenetére
Hát oké. Épp most tettem fel az új játszani kívánt játékot (Neptune Sega hard girls, OpenGL). És a GCN 3 , 256 bites memóriavezérlővel, és 8 giga ram mellett tud 12 fps-t.
Elkiabáltam. Karma. Ez van
Természetesen nem hardveres limitáció, hanem ennyire rossz minőségűek az amd opengl driverei. Kb fél másodperc után beakad kb 0.2 másodpercre, aztán megy tovább, és így tovább. Megnéztem 3 driverrel, mindegyikkel ezt csinálta.
Betettem másodlagos kártyának a gépbe egy 2 gigás nvidiát (fermi). 60 fps vsync, tükörsima.
Félelmetes, hogy egy nem-AAA játékokban kb 20x lehet gyorsabb egy tetszőleges nvidia kártya, mint az amd csúcskártyái.
Most két darab videókártya darál a gépben a saját 6 pines tápcsatlakozójáról, a ventik 2x hangosabbak, idleben is langyos a táp. Kissé nosztalgikus, mint a voodoo2 időszak.
chipset:
temp6: +89.0°Cazt a kurva
-
Yutani
nagyúr
válasz jokeph #112556 üzenetére
My bad, a Tonga valóban GCN3. Az R9 285 volt kakukktojás a többi 200-as között, mert az a sorozat eleve GCN1 és GCN2 vegyes felvágott volt (R9 290 GCN2, míg alatta az R9 280X még GCN1, mint átnevezett 7970), és ezek közé érkezett a Tonga, majd ment tovább R9 380-ként a 300-as szériába.
#tarcsad
-
ityam
őstag
válasz Pikari #112567 üzenetére
9xxx széria középkategória nekem kimaradt mert 8500 után szerencsésen vettem egy 9500@9700 PROt. Aztán kezdtem számtekboltban dolgozni és lecserélésre került egy 9800SE@9800 PROra. Aztán gyorsan cserélgettem a kártyákat. X800 np. 8800gts320, 8800gs,9600gso(G92) 384MB.
Eszembe jutott a kedvelt galaxy 9600gsom. Akkoriban még a top 3ban voltam vele itt:
PH toplista mára épp az uccsó 40. helyre szorult szegénykém.Pedig igencsak jól húzható példényka volt.(default órajele asszem 550gpu/1800Mem volt)[ Szerkesztve ]
-
Fred23
nagyúr
Hátha valakit még érdekel:
Valahol ezt a választ vártam, mégis meglepett. -
Pikari
addikt
válasz hobizoli #112568 üzenetére
volt sokféle nekem is. végül egy x740xl-t tartottam meg (pci-e) ezek közül. az kb a 9800 pci-e változata (8 futószalag).
-
hobizoli
nagyúr
-
Pikari
addikt
válasz hobizoli #112566 üzenetére
Szerintem a 9550 volt a legjobb ebből a szériából.
Mivel ez olcsó volt, és gyors, és teljes értékű dx9-es kártya. Ráadásul kiegészítő tápcsatlakozó sem kellett hozzá.
-
hobizoli
nagyúr
válasz Pikari #112565 üzenetére
ez igaz, de ezek a regi R2xx-re epulnek, es ilyen low end putrikkal epeszu ember nem foglalkozott akkor sem
arra volt jo, hogy "vmitol kep legyen a monitoron" szint
a normalis 9xxx-s szeria a 9500-tol felfele volt az R300-as GPU-ra epulve
meg a 9250 masfel evvel 9500-9700/Pro utan jott ki
addigra mar majdnem X700 is volt R4xx-ntöbb drón kell ;P
-
-
Pikari
addikt
válasz KROK640 #112562 üzenetére
Az rx 470 meg az 570 is kb ugyanaz.
De ja, a gcn1 megért 7950-től kezdve a 370x-ig néhány átnevezést minimális finomhangolás mellett, de még a 4xx-es széria egyes elemei (pl 450) is azon alapulnak és akkor ezek hardverből dx11.1-et tudnak, közben teljesen randomra ezeken a generációkon belül vannak 12-es kártyák is. a radeon 7790 meg dx12-es
-
KROK640
nagyúr
válasz Pikari #112561 üzenetére
Jah, csak másképp kavartak. Az NVidia egy kártya név alá akár három különböző kártyát is betett (álatalad is írt GT730), addig az AMD pont fordítva csinálta. Látszólag három különböző kártya is tök ugyanaz volt, csak más névvel. (és ez nem volt új tőlük, mert anno pl a Radeon 8500 = 9100 esetén is így volt).
-
Pikari
addikt
válasz KROK640 #112560 üzenetére
igen, összevissza nevezgették a kártyákat. de ekkoriban az nvidia is azt csinálta. náluk sokszor ugyanazon modellnév alatt 3 különböző chip generáció is fut (pl gt 730) és zsákbamacskaként lehet tippelgetni, hogy vajon melyiket kapod. akár 3x sebességkülönbség is lehet, arról nem is beszélve, hogy más apikat és feature leveleket támogat az egyik gt 730 a másik gt 730hoz képest
-
KROK640
nagyúr
válasz MasterDeeJay #112557 üzenetére
Nekem ezek a kártyák hatalmas nagy homály voltak a maguk idején is valahogy, most így utólag meg pláne.
Meg ha jól emlékszem ezekben az időkben egy csomó átcímkézés/átnevezés is volt, és az írásod is ezt sugallja. Talán nem véletlen, hogy az RX400-as szériánál vettem fel újra a fonalat, de valahogy mai napig igazán az RX500-as szériát kedvelem, abból is a 8GB-os RX570/580/590. Ezek meglehetősen jól öregedtek, nem véletlen van belőle nekem most is.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
-
Pikari
addikt
https://www.techpowerup.com/gpu-specs/radeon-r9-285.c2609
ez azt írja, hogy a 285 is gcn3
amúgy nekem most is gcn3 a fő kártyám: [link]
driver problémák nem voltak vele, ez a legstabilabb amd kártyám, ami valaha volt. nem csak a d3d, hanem az opengl is betonstabil és gyors vele.[ Szerkesztve ]
-
válasz KROK640 #112553 üzenetére
R9 a kategória de nem kis keverc van. pl: R9-es volt pl a 270 ami ~7850 lenne. meg ugye volt R9 370 és R7 370-es is ...
Yutani
Nekem a korai GCN egy kutya.
7970 2048 feldolgozóval 280x/380x oké fejlettebb, nagyobb órajelű de annyira nagy előrelépés nem volt.
7950 1792 feldolgozóval 280/285/380..
7850/70 szintén 270x/370....stb
Valahogy összefolyik az egész nekem. Később Fury-m volt az rohadt jó kártya meg később a vega széria, kitűnően skálázható szét lehetett őket hajtani.Az biztos hogy amikor kijött a 380-as és megvetem (saphire nitro backplate edition, 7970 6GB-t váltott na az egy kályha volt!) az után pár hónapra rá lett csak normális nem kékhalálozó driver. Nagyon elcseszték az indulását. Illetve a gyengébb hűtésű kártyák kályhák voltak.
Ami most van nálam Gigabyte gaming az egészen kellemes, nem túl hangos és zero fan-t is tud igaz ez kései példány 2015-ből.Ja Rebar támogatás is GCN2.0-tól volt szépen halkan bevezetve ami csak utólag derült ki.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Yutani #112555 üzenetére
Én úgy tudom, hogy az R9 380 az kaukktojás, nem sok köze van az R9 2xx-hez ami tényleg GCN 2.0, az R9 380 ugyanis az már GCN 3.0 - azaz nem egy sima tupirozott átnevezett 2xx - s mint ilyen, képes a freesync-re is.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Yutani
nagyúr
válasz MasterDeeJay #112550 üzenetére
Az R9 380 az R9 285 deriváltja, és GCN2-es, újabb GPU. A HD 7979/R9 280X Tahiti GCN1-es, csak a pontosság végett.
#tarcsad
-
válasz hobizoli #112546 üzenetére
Az S3-868 -as Miro Video szerintem nem volt konkrétan Mpeg gyorsító.
Egyszerűen, az S3 868, videó lejátszáskor, HW-ből tolta az interpolációt a nagyításhoz. A Trio32 azért volt lassú, mert az ilyet nem tudott.
Emlékszem, első körben én is egy sima Trio32 vagy Trio64-et használtam. Amikor vettem, annyira különleges volt még a Trio64 V+ (video lejátszásra az lett volna jó), hogy komoly felárat kértek volna érte.
De szerencsémre egy hét sem telt el és a V+ olcsóbb lett, a boltossal pedig jóban voltunk és volt olyan rendes, hogy az akkora megváltozott minimális felárért ki is cserélte nekem.
Na onnantól kezdve az akkori 486/5x86 gépemen is folyamatos lett teljes képernyőn az Mpeg-1 lejátszás.A V+ -nak egy hátránya volt, hogy csak az egyik tengelyen skálázott, de annyira nem volt zavaró. Kicsit ugyan csúnyább volt az eredmény (a wiki szerint a 868 is csak ezt tudta) Jóval később, amikor már semmibe nem került, upgradeltem tovább Trio64V2-re ami x-y tengelyen is interpolált.
[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
válasz jokeph #112551 üzenetére
Ne is mondd. Szerintem még a HD6850-re is elfért volna 1536-2048MB VRam a 1024MB helyett.
Nem véletlenül jelentek meg már 2017-ben (amikor az FHD már azért erősen sokaknak az otthonában jelen volt játékok szintjén) is 8GB-os kártyák, és noha még nagyon sok 4GB-os kártya is jelen volt akkkoriban és később, azért 2019-re kb az elvárható minimum lett a 4GB VRam. Sok játék indult még kevesebbel is, de pl az AC Unity ha nem kapott 3GB VRamot, akkor a maximális beállítások nenm voltak elérhetőek, a textúrák pedig (főleg a távoliak) olyan mosott szarok voltak, hogy a játék kb úgy nézett ki mintha egy 2008-as játék lenne mediumon. 2019 végére, 2020-ra már annyira tapasztaltam, hogy 2GB VRammal esélytelenek az új címek (egyre több játék konkrétan el sem indult, vagy ha igen, kidobált az asztalra, esetleg abszolút minimumon volt hajlandó futni) hogy eljött a pillanat amikor nem a sebessége hanem a Vram miatt kártyát kellett cseréljek. Akkor kinéztem egy GTX1660S 6GB-ot, az már más dolog, hogy aztán a cripto mizéria miatt - akkor még nem sejtettem - majdnbem 3 évet kellett várnom az új VGAra... de legalább egy RTX3060 12GB lett, amivel nyilván sokkal jobban jártam így utólag. És igen, az egyik fő szempont amiért az RTX3060 lett, hogy 12GB-os. Pénzem lett volna nagyobbra is, csak fentebb is csak 8GB VRam volt, így azok a kártyák kiestek. Azért lett egy RTX3080 10GB is, az meg "too much" ám FHD 60HZ-re, szóval továbbra is ott tartok, hogy az RTX3060 12GB-al nagyon jól jártam Pláne, hogy mikor elkezdett 68 ezerről elugrani az 1660S ára, akkor egy ideig kergettem, 140K körül már ráncoltam a szemöldököm és kezdtem feladni, mikor 220 ezer lett akkor az egész VGA váltás kérdést elengedtem. Gondolom ismered a régi indián mondást : Jobb ma 118 ezerért egy RTX3060 12GB, mint tegnap 220 ezerért egy GTX1660S 6GB ...A Forza Horizon 4 nekem elindult 2GB VRammal, de pár perc játék után kidobált az asztalra, addig is felül volt egy felirat miszerint túl kevés a VRamom és ez instabilitással fog járni. Mondjuk nem csoda, akár csak az 5, a 4 is szeret FHD ultrán akár 8,5-9GB VRamot is bekapni.
No, és mi lesz 2008-ból?
#112550 MasterDeeJay : Annyira nem vagyok képben a Radeonokkal ebből az időből, de az R után a 9-es eleve felső kategóriát sugall nekem, a 3-as után meg a 80-as szintén. Arra emlékszem, hogy R390 is, de megengedtem azt is, hogy csúcsközeli kártya volt. A lényeg, hogy GTX 960 szint.
-
frescho
addikt
válasz hobizoli #112546 üzenetére
Nem ezt írtad. A között, hogy "a kisrepulobol kiugros ejtoenyos mpeg-1 tesztvideot 30fps-l letolta full screen-ben" nem jelenti, hogy a játékokban jobb lett volna. Arról nem írtál, hogy játékokban is jobb lett volna a kártyád. De ha mégis, akkor kérlek emeld ki az eredeti hozzászólásból.
A következtetésed eredménye helyes volt, de a dedukció amit leírtál az helytelen. Az MPEG dekóder és a játékok alatti sebesség között nincs ok-okozati összefüggés.
envagyok: Az átvezető videókon segített, ez levezethető a hozzászólásból. Az állítás viszont nem egyenesen következik: A játék sebessége jobb lett az MPEG gyorsítástól?
Most pont sikerült két olyan configot is összeraknom ami akkoriban volt nekem. Aztán átépítettem arra mait szerettem volna. Majd egy olyanra amiről álmodoztam. Talán a következő volt ami még élmény volt, az utolsó már nem annyira.
KROK640: Első trendi gép 98 végén a 300A @450-en volt. Az volt akkoriban az optimális felső közép választás.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz KROK640 #112547 üzenetére
HD6870 1 GB - ezt is agyoncsapták a VRAM-al, oké van belőle 2 GB-os is, de az is korlát (amikor megjelent még nem volt az, manapság igencsak).
RX 550 erősebb GPU-ban mint a HD6870 (papírforma szerint közel 20%), viszont amíg a Farming Szimulator 19-et agyonvágta a HD6870 1 GB VRAM-ja, addig az alig erősebb RX 550 4 GB VRAM-os VGA-n meg elfogadhatóan ment, monitoroztuk a játékot menet közben, az RX 550 4 GB-nyi VRAM-ja is 80-90% között volt használatban.
Kár, hogy a HD6870-en nem volt 3 GB VRAM, kb úgy lett volna súlyban a GPU-val.
Forza Horizon 5-ben ugyanez volt a szitu.#112548KROK640: 2008, talán ebből a korból is van valamim amit érdemes lenne összetenni.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz envagyok #112545 üzenetére
Nekem a maga idejében a legtrendibb gépem az Athlon XP 1466@2166MHZ volt első nap mikor megvettem. 640MB RAMmal (a "nagy gépek" jöttek akkoriban 512-vel) és a 2700+-al bőven a csúcsba emelkedtem, a GeF3Ti500 128MB is bőven elment még akkoriban (igaz már volt GeForce 4, de leginkább csak a boltok polcain, gyakorlatban senkit sem ismertem akinek ténylegesen otthon volt). Arra az időszakra ma is valami hasonlót állítanék össze, talán 1GB RAMmal, hogy még elvetemülten maximalistább legyen a konfig, és már akkor esetleg GeForce 4 4200/4600-al. Ráadásul 2×80GB-al, mikor az átlag usernek 1×10-30GB volt. Nagyon penge gép volt az akkoriban.
A második ilyen már sokkal kevésbé volt - abszolút értékben - csúcs, inkább csak a haveri kör lenyűgözésére volt alkalmas, de arra nagyon : A Phenom 9500. 4 magosból a belépő, de mindenki csak azt látta, hogy "úristen 4 magos!" azt meg csak én tudtam, hogy so kesetben csak egy 3200+-os Bartonnal egyenértékű. Meg úristen 2 magos VGA!! Azt meg csak én tudtam, hogy alig van játék ami támogatja, és ami támogatja az is alig gyorsul vele, de akkor még úgy tűnt ez lehet a jövő és ez egyfajta befektetés. Pont ezzel a VGAval szereztt tapasztalataim miatt ma már visszamenőlegesen sem építenék SLI/CF konfigot, hanem inkább 1db a korra jellemzően (nagyon) erős(ebb) VGA-t tennék bele, oszt jónapot.
A harmadik viszonylag trendi gépem pedig a mostani volt mikor megépült, mert akkoriban nagyon új volt még 10400F, ráadásul B560-as lapom is olyan frissen jött ki mikor megvettem, hogy volt aki rámírt itt a fórumon, hogy milyen? mert még kb senkinek nem volt róla tapasztalata.
Mondjuk ide említhetném a z1700-as Celeront is, ami kb 1 nappal azután, hogy kapható lett boltban ténylegesen már nálam volt, bár az maximum "trendi" de erős nem volt, mert én már le is cseréltem mire kezdett igazán elterjedni.
-
KROK640
nagyúr
Én ezt akár még 2008-al is megtehetem (ha nem az abszolút csúcsra vágyok).
Pont elég olyasmi, ami erős felső közép volt, és akkoriban ígyis-úgyis álom volt. Mai szemmel úgyis gyenge a teljesítménye, akkori szemmel meg úgyis hűű bazz.
Gépépítések miatt eléggé képben voltam, hogy akkor mainstream vonalon mit tudnak a gépek, még ha sajátnak 2009 végéig csak egy tuningolt Athlon XP akadt is mindössze. Emiatt nyilván főleg a felső kategória lenne érdekes, de nem a túlárazott abszolút csúcs, hanem inkább 12-2 lépcsőfokkal alatta. A mainstream vonal meg konkrétan nosztalgia bizonyos szinten, szóval engem könnyű boldoggá tenni a retrozásbanInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz jokeph #112537 üzenetére
Sajnos a GTX950-et valóban megöli a 2GB VRam, pedig amúgy nem lenne rossz, pláne az én egekig OC-zható példányom. De ráadásul a 10400F mellett még csak nem is az ereje, hanem kevés VRam miatt kellett lecserélnem. Hiányzik nagyon nekem egy konstrukció, ahol memóriamodulokkal lehetne bővíteni a VGA-kat, mint az alaplapokat. (Ráadásul akkor az NVidia kevés VRamos fhassága is áthidalható lenne. Mondjuk annyi előnye van ennek, hogy így a játékok VRam igénye kevésbé ugrik meg, csak nekem néha másra is kéne ám a sok VRam).
Az R9 380 - meg már a neve alapján is - leginkább csúcskártya vagy csúcsközeli volt a maga idejében.Ami pedig a "lifetime support" -ot illeti, látom másnak sem ismeretlen. Egyesek tényleg azt gondolták, hogy azt is megvették a bolti ár alatti gépükhöz. Szerencsére azért a legtöbb helyen 1-2 eset után tudtam foganatosítani, hogy nagyon szívesen segítek, csak ennek már akkor ára lesz.
-
hobizoli
nagyúr
válasz frescho #112543 üzenetére
barmelyikben nezve jobb volt, nem csak mpeg lejatszaskor
ennek melyik resze nem vilagos?
nem az eger kurzor ment tole gyorsabban win95 desktop-n
vhogy celszerubb volt hardveres hangkartyat is venni, mint sw-bol leeroltetni a CPU-val, pont ezert sem terjedtek el kesobb az MMX-s softmodemek meg hangkartyak se, pedig voltak ra probalkozasok
akkoris voltak mar diffik a videokartyak teljesitmenye kozott
csak sokaknak a videokartya a "hm, legyen vmitol kép is a monitoron" kategorias tema volt, csak tokre nem ennyirol szolt mar akkor setöbb drón kell ;P
-
envagyok
veterán
válasz frescho #112540 üzenetére
Igen, ma 8000ft 13L Benzin, akkoriban 130L benzint vettél annyiból.
Engem a régi kompromisszumok akkor is zavartak, talán a P4 2.4G , asus p4p800, asus gf4 ti4400 v 4600 már nem tudom pontosan, meg asus 6800ge idején meg utána a q6600/p35 lap/gf8800 volt a maga korában legtrendibb konfigom de arra a korra is inkább p4 3.4ghz/asus p4c800-at raktam inkább össze, meg qx6700-át nforce680i sli lappal, 8800 ultra slivel
-
arn
félisten
válasz frescho #112540 üzenetére
Nekem a 386 addig volt nosztalgikus, amig megkapcsoltam boldogabb vagyok azokkal a buildekkel, amire vagytam, es jol hasznalhato. Van nemi egybeeses, de nem sok, inkabb a kor nosztalgikus szamomra.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
frescho
addikt
válasz hobizoli #112535 üzenetére
Aztán az a kártya a videókon kívül semmi máson nem segített. A játékok, a Windows mind jobban ment a 100-as procival. Tehát a konklúziód falsch volt. Viszon még jobb húzás volt a jumperek kis igazgatásával a procit 1-2 lépéssel felhúzni.
arn: Persze ma már könnyű. Most is 8k egy 386SX és 10 egy 386DX alaplap, mint akkor, csak ez az összeg elinflálódott. Akkor a fél várost bejártuk, hogy spóroljunk annyi pénzt amiből tudtunk venni egy doboz lemezt. Időnk volt, pénzünk sokkal kevésbé.
envagyok: Mondjuk azért, mert nosztalgiázni akar az ember gyermeke.
-
nagyúr
válasz KROK640 #112525 üzenetére
R9 380 és a GTX 960 teljesítményben mondható egálnak (van mindegyikből a 4 GB VRAM-os verzió), GTX 950 marginálisan gyengébb, a gyenge pontja a 2 GB VRAM, a GTX960/R9 380-ból is van 2 GB VRAM-os, hamar ki lehet futtatni őket belőle. Ez még a jóval gyengébb GPU-s RX 460-ra is megáll.
A sima GTX 1050 érezhetően gyengébb, a 1050 Ti picivel erősebb és ezt kisebb fogyival tudja.
Eltekintve attól, hogy a GTX 1050 Ti újonnan sosem volt megérős az árazása miatt, egy kellemes perf/W kari, kéz alól pici pénzért jó opció most már.
Az R9 380 egy igazi "zabagép" a többihez képest.#112527hobizoli: azt a pár embert, aki számított, meg tudtam győzni hogy a W10 gördülékeny használatához igenis kell az SSD, és simán áldoztak rá a Core 2-es/AM2+/AM3-as gépeikbe, valamint a hasonló korú laptopjaikba.
Egészen egyszerűen tartottam egy techdemo-t 1 laptoppal, W10 telepíve HDD-re és SSD-re, szerva itt-csere ott, nem kellett stopper a difi észrevételéhez.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
hobizoli
nagyúr
válasz frescho #112532 üzenetére
1996 januarban Pentium 75-m volt 8MB RAM-l, meg egy Miro Video 20SD 2MB-s VGA-val (S3-868), 1,3GB-s WD HDD-vel
a VGA tudott hardveres Mpeg-1 gyorsitast is eleg jol, a korabeli cuccokhoz kepestez konfig azt a kisrepulobol kiugros ejtoenyos mpeg-1 tesztvideot 30fps-l letolta full screen-ben
azert nem volt meg karira, mert kb kirabolodtak a boltok
fel evvel kesobb 16MB EDORAM volt benne meg 2,4x CDROM meg SB32AWE, abbol is a fullos hangprocesszoros verzio ilyen erositos hangszorokkalugyanezt a videot az ismeros P100 + 16MB RAM + S3-Trio32 1MB gepe 18-20fps-l tudta csak lenyomatni
nem kicsit volt ideges miattaaztan atraktuk bele az en VGA-mat es ugy egybol ment a 30fps annak is
ez a VGA +20k-s felar volt az alaphoz kepest, akkor a P75 vs P100 CPU-k kozott meg volt olyan ~70k-s ardiffi
innentol nekem mar fejben "megvolt" az az input, hogy video akarmire elsosorban jobb VGA kell, mint CPU
[ Szerkesztve ]
több drón kell ;P
-
KROK640
nagyúr
válasz hobizoli #112527 üzenetére
Nálam azért anélkül sem fagytak a gépek. Plusz bár sokan úgy gondolták, hogy lifetime free support is jár hozzá, azért igyekeztem meghúzni a határokat.
SSD az más, az nálam is kérdés nélkül megy bele. Kivéve az ilyen SSD ellenző arcoknál. Van olyan amelyiknek négy(!) 1TB-os HDD van a gépébe, de közölte, hogy neki ugyan SSD nem kell, inkább egy ötödik 1TB-os HDD-t adjak ha tényleg segíteni akarok.
Egy másiknak C2Q van 8GB RAMmal (azt is én szerzetem bele) 1TB HDD-vel (az is tőlem van ráadásul spec ingyen kapta), mikor kérdeztem, hogy kell-e még egy SSD is, nagyon fillérekért : áh, isten őrizz, neki nem kell SSD!
Szóval van akin nem lehet segíteni ...Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
válasz KROK640 #112525 üzenetére
Cyberpunk az megy mindenen, igen jól optimalizált.
Legyen FSR, FrameGen, async compute, rebar, betoltam mindent amit csak lehetett....franc afmf2-t nem kapcsoltam be. Persze nem várok sokat így low, RT nélkül...öö RT azt hiszem akkoriban talán stalker első része tudta r_gi parancsal de nem volt ami normális fps-el tudta volna futtatni. Logikusan nem is várom el.
R9 380-as gyári órajeleken.
Jó persze frame gen az csalás de ha már dx12 kártya van akkor miért is ne használjak ki mindent. Rendes azért az Amdtől hogy támogat ennyi mindent 10 éves kártyán is.[ Szerkesztve ]
-
leweegee
aktív tag
Sziasztok! Kérlek segítsetek, adott egy retro konfig, msi 970a-g46, fx6200 procival jelenleg 12GB 1333mhz-es rammal és hd7870 videókarival. Szeretném kicsit felpimpelni, főleg ram-al, de sajnos teljes a homály... Milyen ramok kellenek nekem? Jó ez a sebesség ami most van csak a méretét növeljem? Van egyáltalán értelme? Köszi ha valakinek van valami kézzel fogható ötlete.
[ Szerkesztve ]
Ne nőj fel! Csapda!
-
hobizoli
nagyúr
válasz KROK640 #112524 üzenetére
en siman beleraktam es akkor nem volt kerdes kell-e vagy nem, mert akkor az ilyen egysegsugaru pennyfucker meg aszondja aaa nem kell
....utana meg azert hivogasson miert fagy le
benne van, aztan nincs kerdes, kell-e az bele vagy nem
ez olyan, mint az SSD is par eve
meg akkor ment ez a: HDD a hattertar es oprendszerre legyen plusz egy SSD, vagy HDD-n legyen minden?
eleg a HDD
de ha nem kerdezted tole, es eleve beleszamoltad az SSD-t is kerdes nelkul, ugyse tudja 99%-k azt, hogy HDD-rol is menne, de lassabban....több drón kell ;P
-
frescho
addikt
válasz KROK640 #112517 üzenetére
Nem igaz, jó és erős hűtés lehet halk is. A FOP32-vel párszor tizen W-ott fogasztó procikat hűtöttünk brutális zaj mellett. Ma félig passzívan hűtöm a 95W-os procit. Akkor egyszerűen nem volt jó és elérhető hűtés. Vizet is házilag tákolgattunk az elején.
-
KROK640
nagyúr
válasz MasterDeeJay #112522 üzenetére
Értem én, hogy az az ultimate érv, hogy ennyiért, meg ilyen kis fogyasztással húha ez a kártya. De ha a nagy képet nézzük, akkor sokéves kártyákkal versenyeztetjük. 2023-as kártya, és még ha történetesen hozza is a GTX960 szintet (nagyon, de nagyon meglepne!) akkor is egy 10 éves alsó középkategóriás kártyához (2015 január) hasonlítjuk!
Hiába modern, a paraméterei eléggé gyérek. GDDR6 32 biten, VS GDDR5 128 bit, ezutóbbi majdnem dupla sávszél, miközben van 25%-al több feldolgozó is (mondjuk az órajeleket nem tudom így hirtelen).
De : Pont ezért is mégjobban érdekelnek a tesztek, meg méginkább kíváncsi leszek, hogy mit hoz az egész. Az is lehet, hogy megfogok lepődni
CF meg pláne érdekelne, de szerintem sem tudják, már egy ideje nem divat(Van GTX 950 2GB-osom, GTX960 2GB-osom, csak pokoli nehéz lenne Lindauból a Debrecen melletti kártyát eljuttatni Veszprémbe, ráadásul csak kölcsönbe tudnám adni, legalábbis a GTX950 az nagyon nem eladó)
Szerintem a kapcsolataiddal sokkal hamarabb és egyszerűbben szerzel egy GTX950/960-at.
Az R9 380 viszont igen, kb GTX960 szint, szóval azt "szimulálni" jó lehetInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz hobizoli #112521 üzenetére
Hát azért gondolom ott nem 1,85V-ot használtál. Nekem aza CPU 2333-on (mondjuk ott pont nem néztem, de gyanítom) elmenne ugyanúgy 1,65-1,7Von mint 2200MHZ-en. Pláne, hogy a tied mobil Barton, tehát nem megy egyfolytában teli órajelen.
De egyébként nem voltak ezek lehűthetetlen CPUk, csak nem annyira halkan, de akkoriban ez nem érdekelt, mert ez volt a megszokott, hogy hallom, hogy búg a gép, ropog a merevlemez (ennek mai napig imádom a hangját ) .
Plusz ventiket én csak akkor raktam a gépekbe, ha kérték, és megfizették. Nem azt mondom, hogy soha senki nem kapott tőlem ingyen házventit (mert volt több ilyen is) de alapvetően nem szórtam ezeket, főleg, hogy igyekeztem úgy válogatni a komponenseket, hogy ne főjjön a cucc, meg akkoriban a gépház oldalának levételétől sem volt ördögtől való... Sőt, az összes haveromnak és nekem is kb egy évtizedig fel sem volt téve a gép oldala.Emlékszem anno Andris haveromnak is leszállítottam a Barton 2500+@3200+-t, bekötötte, levette a gépház oldalát(!) és megnyomta a start gombot a ház elején. Mielőtt legelőször elindította volna, már le is vette az oldalát.
Ma meg csilliókért vannak "open frame" házak ...Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Pista0001
addikt
Belefutottam egy érdekes problémába. Megjött ma egy Xeon E3 1260L processzor, be is pattintottam egy HP Compaq 8200 Elite-be. A gép gyári processzora i3 2120, van "hozzá" egy Celeron G540-em is, ezekkel szórakoztattam magam mostanában. Mindkettő igp-je HD Graphics 2000 (Sandy bridge GT1) ahogy a fellelt dokumentációk szerint az E3 1260L igp-je is. Létezik E3 1265L is, ez csak az igp-ben különbözik, abban HD Graphics P3000 (Sandy bridge GT2) van. A processzoron E3 1260L felirat van, a kódját viszont nem néztem.
HWinfo (v7.64) szerint a kódja SR00M, szóval szériagyártású E3 1260L valóban, HD2000/SB GT1-nek ismeri fel az igp-t (már amennyiben ez kiolvasás valóban, nem adatbázisból szedi), de vagy fals adatok vannak, vagy nincsenek adatok, szóval minimum driver probléma van...
Eszközkezelő, GPU-Z (2.60.0) és CPU-Z (2.11.0) szerint viszont P3000/SB GT2 van benne, az eszközkezelő nem jelez problémát.
Az oprendszer Windows 7 SP1, a driver Intel 9.17.10.4229 (2015.05.26.)
Mi lehet az oka az anomáliának?
Egyelőre szintetikus teszteket futtatok, amik lementek az i3-on és a Celeronon, hátha az eredmények adnak valami támpontot...
-
válasz Pikari #112506 üzenetére
Hát nem is adta ki hivatalosan, csak OEM-eknek de ebből azért van elég, nem kimondottan ritka kártya legalábbis kínában nem.
KROK640
Számolgassunk kicsit.
Ellenfele gyakorlatilag nincs az árában. (10-15eft 2023-as kártyaként) De tegyük fel hogy visszamegyünk az időben és mondjuk a GT1030-at tesszük meg ellenfeleként. Azt bizony megveri, de miért is?
GT1030:
384 feldolgozó
GDDR5 64bit mindössze 48GB/s
A hírhedt DDR4-es verzió 16!!!GB/s
Meg ne is említsük a még durvábban nyírbált GT1010-est szóval ezt az összehasonlítást felejtsük is el.GT1050
640 feldolgozó
GDDR5 128bit 112GB/s na ez már érdekesebbGT1630
512 feldolgozó
GDDR6 64bit 96GB/sRX6300
768 feldolgozó
GDDR6 32bit 64GB/sViszont azt meg kell említeni hogy maga a sávszél egyáltalán nem akkora hatással van rá mint a régi időkben. Gondolok itt az RTX3000 vs 4000 szériára ahol gyakorlatilag keményen megnyesték a sávszélt mégis arányaiban jó eredményt érnek el a 4000 kártyák. Egyszerűen nagyobb a cache, itt is ez van azaz L3 cache-t is kapott. Azaz egyértelműen nem írhatjuk le a kártyát azzal hogy csak 64GB/s sávszéle van.
Ezt úgy kell felfogni kb mint a prociknál, nem egyformán érinti őket a sávszél. Nálam hiába van 100GB/s a régi skylake-x-el ha egy modernebb ryzen meg megveri játékok alatt fele ennyi sávszéllel.
Félre értés ne essék tényleg gáz hogy 32bites viszont 30w-os kártyának nem is fog kelleni több, egyszerűen nincs értelme.
Készítem össze a teszteket. Sikerült végre működésre bírni az R9 380-ast, bár még nem az igazi.
Na de mivel is teszteljem majd?
Szintetikus tesztnek superposition lenne, viszont az nem egészen fair mert nem érinti a pcie sávszél limitáció.
Crysis? Mi az ami leginkább GPU limites? 3dmarkot nem szeretnék ott sem jön ki a pcie sávlimit.Hogy valamennyire új tech-et kapjon az R9 380, engedélyeztem neki is a rebart mivel az rx6300-as is úgy fog futni (segít valamit talán a sávszéllimiten) és valljuk be már minden gép támogatja (hack-el pcie gen2-is összehozható)
Asus HD7750 (250x)
Gigabyte R9 380 (380x)
Értelem szerűen a GCN 1.0-ával nem megy a rebar, a 2.0 és felette lett kompatibilis. Driver minden esetben moddolt legfrissebb egyforma lesz.GTX960-asom most nincs de szerintem hozzá legközelebb az R9 380-as áll. 1050ti szint lehet?
R9 380 (nálam egy gyári OC kártya van, ez az alap spec )
1792 feldolgozó (kései kártya, nem unlockolható X-esre) 190w
256bit GDDR5 176GB/sGTX960
1024 feldolgozó 120w
128Bit GDDR5 112GB/sNa ha ezt hozza 30w-ból emelem kalapom de olyan érzésem van hogy közel lesz hozzá. Ne felejtsd el hogy rx6300-as titkos fegyvere AFMF2 és FSR3 bár kezdetnek nem ezekkel bekapcsolva akarok tesztelni. Amiben biztos vagyok hogy modern játékokban veri a 960-ast ahol async compute, framegen, skálázás meg egyéb aktívan van (cyberpunk).
Időm lesz rá, kb két hét mire megkapom, ráadásul kettőt rendeltem. (érdekes lenne CF bár ezek már mintha nem tudnák)
RX580 GTX1060 szint kb amire nekem kell arra bőven túl erős.
Most az R9 380-ast kell kezdetnek kitesztelnem, szerintem az az ami GTX960-ast, 1050-est lefedi kb teljesítményben.[ Szerkesztve ]
-
hobizoli
nagyúr
válasz KROK640 #112517 üzenetére
nekem az a Titan cooler elvitte a 2333MHz-n jaro mobil Barton-t 3000rpm korul jarva is
a hazikoban volt keresztszellozes is csinalva, nem csak CPU venti porgott egymagaban a vakvilagba' keringtetve a meleg levegot korbe-korbe, hanem elol-alul be, hatul-fent ki
a tapegyseg is egy dupla ventis Enermax volt melle, ami reszben elszivta a CPU kulerrol levalo meleg levegot es a tapon keresztul kifujta, egy reszet meg hatul-fent 80-s venti huzta kifeleamikor a 1-1.5GHz orajelu gepeket rakogattam ossze azokban is mindig volt +venti
sokan nem is ertettek, hogy minek az oda
1k/db volt es merhetoen novelte a hutes hatekonyasagat, ha be van kapcsolva vs kinyilvan nem idle allapotban, hanem game kozben, de ugy a VGA is huvosebb levegot keringetett
[ Szerkesztve ]
több drón kell ;P
-
hobizoli
nagyúr
válasz Pista0001 #112516 üzenetére
az Broadwell-EP Xeon E5-1650v4 6c12t is levette magat ~3-5W-ra meg 1200MHz-re idle, kulonben meg 4GHz-n tekert, ha az kellett
ezek T meg L-s CPU-k nem alapjaraton ketyegve fogyasztanak kevesebbet, hanem kisebb a max orajeluk es azert
ilyen speedstep temat mar a desktop foglalatos K7-s mobil Barton is tudott 20 eve is
az sem mindig tekert 1833MHz-n, ha kell, ha nem
Abit KV7-s KT600-s DDR-s anyulapban volt egy ilyenem anno
az A64-ktol kezdve meg alaptema volt a Cool'n'Quiet funkcio
[link] <-2002több drón kell ;P
-
KROK640
nagyúr
válasz zotyesz66 #112511 üzenetére
Ami az igazán gond vele :
- modern rendszer kell hozzá, különben sokat bukik a teljesítmény
- kevés a VRAm, és gyenge a GPU
- kódolók kiszedve belőleAz RX6500XTnél gyengébb, ami már a megjelenésekor híresen ipari hulladék volt. (mondjuk ott meg főleg para volt a 4GB VRam, de az AMD talán így próbálta biztosítani, hogy ne bányásszanak a kártyával, hanem tényleg a gamerekhez jusson el, csak sajnos addigra már a gamehez is kezdett kevés lenni a 4GB VRam, pláne 100 ezer ft körüli kezdőáron).
-
KROK640
nagyúr
válasz frescho #112510 üzenetére
Alapvetően azért összefügg a hűtés hangereje a fogyasztással, mivel az határozza meg a disszipáló hőt.
Ugyanakkor abban igazad van, hogy a régi hűtők szarabbak voltak. De nekem azért az Athlon XP-n egy elég komoly hűtés volt (nyilván akkori tekintetben) ami alapfeszen simán szobahőmérsékleten tartotta a CPU-t, csakhogy 1.5V@1.85V -ön ment nekem napira 2669-en. Ott azért komoly plusz volt.
bááár... igaz hogy előtte az összes többi gépem is hangos volt, tuningtól függetlenül.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz Fücsök007 #112509 üzenetére
Nem véletlenül írtam, hogy szerintem itt a GTX960 szint egy kicsit ambiciózus, pláne, hogy a kevés VRam, gyenge mem sávszél mellett a codecek is ki vannak szedve belőle ... nem véletlenül írtam, hogy a GT1030-al lenne érdemes inkább hasonlítgatni.
De akkor ezekszerint nem csak szerintemInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Fücsök007
őstag
válasz zotyesz66 #112511 üzenetére
Ha már itt tartunk, akkor csak a példa kedvéért 1 mezei Dell Optilex 3040-es Toronyház (ami nem a kis méretűl alias Small Form Factor változat!) simán elvisz 1 nem húzott RTX 4060-at ha van átalakító kábel hozzá, 240W-os a gyári táp és i7-6700 meg 2X8GB ram mellett FHD-ra pár éves játékohoz még jó.
-
zotyesz66
őstag
válasz KROK640 #112505 üzenetére
Az az RX6400 távolról sem annyira szar. A 1650 szintjét simán hozza 40W fogyasztás mellett, persze 4,0 PCI-E mellett. Ami igazán gond vele, hogy a kódolók ki vannak herélve belőle. Low profile-ra nem igazán van jobb nála.
Persze, tudom, van RTX4060 is low profile, de ahhoz táp is kell... -
frescho
addikt
Ne PC-ből indulj ki, nekem az másodlagos platform, meg aztán nem is hithű . Amiga és az biza ha PAL, akkor 50Hz-es.
KROK640: Azok a gépek nem a hatalmas fogyasztás, hanem a szar hűtés miatt voltak hangosak. Egy mai hőcsöves cucc szerűséggel venti nélkül sem melegednének túl.
[ Szerkesztve ]
-
hobizoli
nagyúr
válasz Pista0001 #112496 üzenetére
szerinted ez a fogyi mennyivel kevesebb idle allapotban, mint egy barmi massal lenne?
ezek csucsban(!!) nem mennek egy x orajel fole, ezzel van megfogva a max fogyija
de idle allapotban ugyanannyi az orajele meg a Vcore-a, mint a csucsverzios CPU-nak is
ilyenkor par W-t eszik csak barmelyiktöbb drón kell ;P
-
KROK640
nagyúr
válasz MasterDeeJay #112497 üzenetére
Most, ahogy a linket megnyitottam tudatosult bennem, hogy a "32 biten" azt jelenti, hogy a szerencsétlen, mindössze 2GBnyi VRAMhoz 32 bites sávszélességgel kapcsolódik mindössze! Összehasonlításképp az RTX 3060-am 192 bites, az RTX 3080 10GB-om 320 bites, egy normál RTX 3050 8GB 128 bites, és még az RTX 3050 6GB is 96 bites! OMG!!!
"RX580-ast kapok még egyet de az zabál és nem kell ennyire erős" - nem rossz kártya az RX 580, de azért már nem is olyan erős. BTW downclokolva és undervoltolva megfelelhet akár az is, vagy az RX6300 ...
-
Pikari
addikt
válasz MasterDeeJay #112495 üzenetére
2GB GDDR6 32bit
Meglepett, hogy az amd rá meri írni a nevét egy 32 bites memóriavezérlővel megáldott grafikus kártyára
-
KROK640
nagyúr
válasz MasterDeeJay #112495 üzenetére
Egyrészt úristen, már a 6500XT 4GB is ipari hulladék és parasztvakítás volt az AMD részéről, a 6400-as kártyánál pedig azt hittem, hogy nincs lejjebb!
Erre kiderül, hogy van RX6300 is
Viszont a régi félretró, retró kártyákkal való összehasonlítás nagyon jó ötlet (úgy tűnik nem csak elrettentő példának lesz jó a kártya), ha tudod akkor a GT1030 2GB-ot ne hagyd ki a tesztekből. (engem meglepne ha a GTX960 szintet hozná az RX6300)Modern techek on/off-al is érdemes lenne kipróbálni, illetve rebar.
-
KROK640
nagyúr
válasz Pista0001 #112493 üzenetére
Akkor meg eleve az USDT-be kellett volna rakni.
Nálam erősen nap milyenségétől függ, hogy mennyit megy a gép de amikor bekapcsolom (mert van olyan nap, hogy nem), akkor azért egy 2-10 óráig megyen. A fogyasztás pedig nem is annyira amiatt lényeges, hogy IDLE-ben hány W-ot fogyaszt és az megdobja-e - a más miatt amúgyis combosabb villanyszámlát, elvégre valljuk be még egy gamer PC is keveset fogyaszt olyanokhoz képest, mint mosógép, hűtő, mikró, porszívó, légkondi, mosogatógép, villanytűzhely stb. - a villanyszámlát, hanem, hogy mennyire necces lehűteni. Jól szellőző nagy PC házban persze még olcsóbb hűtővel sem gond illetve, hogy milyen a "zajártalom" mellette.
Azt meg halkan említem meg, hogy eleve relative hangosan zúgó PC-k mellett nőttem fel, aminek a csúcsa minden bizonnyal az 1466@2669MHZ-es Athlon XP volt, ugyanis ott 5000+ -on pörgött a hűtő folyamatosan (és Win alatt sem vette vissza az órajelét, ahogy a húzott GeF3 sem). Ehhez képest az elmúlt két PC-mmel nem egyszer jártam úgy, hogy kikapcsoltam menetközben mikor visszaértem mellé, mert annyira csendes volt, hogy nem tudtam, hogy megyInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Pista0001
addikt
válasz MasterDeeJay #112501 üzenetére
Kíváncsi vagyok az eredményekre, hogy beváltja-e a hozzáfűzött reményeket.
-
arn
félisten
válasz frescho #112500 üzenetére
A pinballok 80%a 60hzes modex dos alatt esetleg meg azt tudom elkepzelni, hogy a videokartyak miatt, az a 70hz csak 69.x, es a vrr csak egesz framet tud, igy vegeredmenyben ugyanolyan frameskippelos lesz a dolog.
[ Szerkesztve ]
-