-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hahakocka
őstag
válasz Quadgame94 #43681 üzenetére
Arról beszélek hogy a hatás a két esetben egy kutya. (Ha nincs fejlődés az új gennél) Kijön az alap változat után, egy 5-10% al jobb kártya, azonos gen-ben. Az, aki megvette a korábbit csak nézhet hisz erről nem tudhatott. Igen, de az átnevezett új genes kártya olcsóbban is kijöhet, kisebb fogyasztással jó esetben. Újabb technológiákkal s támogatással, más profillal. Akkor még azt mondom so-so ha ez mind igaz, de teljesen ugyanazon a gen-en belül, egy +5-10% al jobbat. Az szerintem ez esetben még rosszabb változat. A Superek ilyenek és az 50-es végű karik is azok voltak. TI és XT kártyák rég vannak, 2000 es évek eleje-közepétől. A Super és most a Super Ti és az 50-es AMD k ami már túlzás.
Az RX 580 -nál voltak azért újítások is. De tény alig alig volt jobb, mint a 480. S fogyasztásban szépen evett. Aztán szépen beelőzte az 1060 at a driverekkel, a későbbi teszteken látszott. S 8gb ram volt rajta ellentétben az 1060 al és ott is jelentett sokat amúgy sokszor a 3-6 gb os kifogyott.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Quadgame94 #43657 üzenetére
Szerintem ennek amúgy az lehet az oka, hogy az RTX 5090 MCM lesz és kettő darab GB203 lesz összeragasztva. Azoknak ráadásul nem is kell tökéletesnek lenniük, lehetnek hibás, letiltott részegységes GB203 GPU-k is, ami alapjába véve nem jelent feltétlenül drágább gyártást, mint most a 4090 .
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
félisten
Feltéve hogy a fenti 3D center táblázat igaz, akkor Ha nem is győzi le de tulajdonképpen hozza azt és kb 20-25 % kal gyorsabb lesz mint az AMD mostani csúcs kártyája.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
gV
őstag
akkor ezekszerint az nem az 5080, nekem amúgy mindegy mi a kodneve a lapkának. ami nem, hogy adott árért mit ad az nV.
-
félisten
válasz Quadgame94 #43652 üzenetére
Én semmire nem merném azt mondani, hogy tuti lesz vagy nem lesz. A 4080 1200 dollárért nem volt eladható megfelelő mennyiségben, hiába verte az 1500 dolláros 3090 Ti-t. Az 5080 sem lesz az annyiért.
-
félisten
válasz Quadgame94 #43463 üzenetére
Ugyan annyi kártyája van ott mint az AMD nek, illetve igaz a 4070 539 , akkor 1-.
Alogonomus: Az az AD102 nagyon tág fogalom. A 4090 az AD102 nek egy jókora részét nem használja. ha ezt főleg IPC ből hozza össze( nem hiszem hogy a 4nm-->3nm átállásból nagyrészt) az jelentős ugrás.
[ Szerkesztve ]
-
Devid_81
félisten
válasz Quadgame94 #43448 üzenetére
Csak nagyon azt mondogatta mindenki, hogy 2025.
Nyilvan Nv oldalon akkor jon amikor akarjak...
-
VoltanIgor
aktív tag
válasz Quadgame94 #43351 üzenetére
Persze, fizethet public company is, akkor minden részvénytulajnak megy.
-
Busterftw
nagyúr
válasz Quadgame94 #43302 üzenetére
Nőtt az msrp, de nincs az, hogy közép/alsó kategóriát adták horror áron, mert nem volt.
RDNA 2/Ampere kisöprés alatt olcsón lehetett kártyához jutni.
Alul megjelent az Intel is, remek árazással.Tehát tényleg az van, hogy aki játékra keres kártyát, talál jó áron.
Felső/csúcskategória meg sosem volt olcsó. -
S_x96x_S
addikt
válasz Quadgame94 #43302 üzenetére
> A mostani MSRP azért annyi mert az NV és az AMD felmérte,
> hogy az emberek igenis hajlandóak többet adni a kártyáikért.az nVidia többet megtehet;
"The 4090 hardware supports P2P, but NVIDIA disables it with a efuse. No P2P for you. :middle finger: Pay them more and buy an RTX 6000 ADA. This is one of the reasons tinybox has AMD. 7900XTX supports full fabric P2P between all 6 cards."
https://twitter.com/__tinygrad__/status/1761334219089834270Mottó: "A verseny jó!"
-
FLATRONW
őstag
válasz Quadgame94 #43256 üzenetére
Nekem nem tűnik cikinek. Könnyen használható és átlátható, ez a lényeg.
Az AMD-t azért hoztam ide, mert sokan azt tartják hivatkozási alapnak, hogy milyen modern. Pedig csak egy sima bazári megoldás.
Ha az NV csinál is valami újat, remélem nem viszik el abba az irányba. -
félisten
válasz Quadgame94 #43268 üzenetére
Kezd tetszeni ez az Nvbidia App most fedezem fel a tulajdonságait. Pl a játékok indítása mellé mellé bekerült egyéni profilba- minden játékhoz külön beállíthatóan-a DSR, a HDR a Dinamikus tisztaság , hozzzá beállított energiagazdálkodási mód, automatikusan úgy is indítja el.
ha erre gondoltál akkor igazad van, elég jól átlátható.
A streamen nem tudom mit változtattak,de nagyon fluid lett a kép.[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
válasz Quadgame94 #43258 üzenetére
Ez erosen szubjektiv, mi a modern definicioja?
-
félisten
válasz Quadgame94 #43256 üzenetére
Mert milyen? Szerintem ez egyéni ízlés kérdése.Bazári számomra az adrenalin felülete és szeretem a vezérlőpultot,ritkán kell használni.A GE experience pedig modern , akinek arra van igénye az nem elavult kinézetet kap és jó,hogy nincs összekeverve olyan dolgokkal amit az átlag user- nem a Ph kocka közösségére gondolok-azt sem tudja micsoda,csak állitja egy csúszkán ha j ó ,ha nem.Majd gépről pont mutatok egy példát erre az uj Nv appból.
Ettől függetlenül megértem,ha valaki örül ennek,úgy is az lesz,amit Nv akar.[ Szerkesztve ]
-
Jacek
veterán
válasz Quadgame94 #43135 üzenetére
Probáld meg értelmezni....
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Quadgame94 #43130 üzenetére
A miniled előtt is VA vagy IPS panel van. A micro/nanoled meg sajna a kanyarba nincs.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
Jacek
veterán
válasz Quadgame94 #43132 üzenetére
El is olvastad mit írtam? Ott mitől érezted megszólítva magad? Itt zártam is.... ignore...
-
Jacek
veterán
válasz Quadgame94 #43130 üzenetére
Látom nem tudod elengedni, IPS ekézted, nekem nincs csak OLED és 3 VA, plusz 3 TV Sajna egyik sem OLED(egyenlőre)
[ Szerkesztve ]
-
kwzatz
addikt
válasz Quadgame94 #43116 üzenetére
"Legszanalmasabb amikor mar nem tudsz mit írni akkor jajj csak irónijaa vót "
Khm... Szerintem a topic-ban a legtöbbeknek valószínűleg egyértelmű volt az irónia része.
Itt megint valami random feltevésre reagálsz a korral kapcsolatban, pedig a kort mindösszesen azért kérdeztem, hogy ha most 30 éves vagy, és Gamepass meg hasonlókat hozol fel példának, amik nem is tudom 6-7 éve vannak, akkor előtte hogy játszottál PC-n? Vagy nem játszottál PC-n? Ennyi volt. Egy szót nem szóltam érettségről, éretlenségről a kor kapcsán. Tökéletesen egyértelműnek kellene lennie, nem tudom, hogy neked miért nem az. Olvasd el újra, győződj meg róla magad.Éretlennek a gondolkodásmódodat tartom, azt hogy az igényesség fokmérője nálad egy nyomorult tévé/monitor fajtája, teljesen mindegy hogy 20,30 vagy akár 70 éves vagy.
"Pulse 3D nem nyomi. Mellé megint de ez már nalad alap."
És még egyszer mondom. Nem detektálod az iróniát. Valójában le sem szarom, hogy ki milyen megoldás mellett játszik, legyen szó hangról/képminőségről, nem gondolom, hogy a Pulse 3D nyomi vagy hogy az 5700X ciki (vicces, de pont az van nekem is), a 80-90 fps sem kevés, stb. és ezt az "igényesség kérdését" nyomorult szórakozásra használt semmi, jelentéktelen eszközök használatával összefüggésbe hozva egy ordas nagy primitív, ostoba sznobizmusnak tartom. Így stimmel?[ Szerkesztve ]
"Everything is high risk, if you are a pussy."
-
S_x96x_S
addikt
válasz Quadgame94 #43115 üzenetére
> 24 inch-ben nincs 4K OLED és nem lesz.
azért remélem hogy előbb utóbb lesz.
( ha már 6.5 collban is van .. )Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz Quadgame94 #43108 üzenetére
> OLED .. Felbontás? Képarány? Méret?
a méret tényleg fontos ..
nekem 4K: 22-24 inch között lenne ideális ..
de ahogy látom - pont ott egyáltalán nincs választék.és a legközelebbi ami 4K OLED az talán ez,
ASUS ProArt PA27DCE-K, 26.9
de az már több mint 1 milla ..Azt hiszem módosítom az igényeimet
Mottó: "A verseny jó!"
-
kwzatz
addikt
válasz Quadgame94 #43105 üzenetére
Az a probléma, hogy egyszerűen... nem érted, amit írok. Nagyon nagy. Az iróniát nem detektálod, halálosan komolyan veszed és még reagálsz is rá. Esetleg még meg is fejeled ilyen elképzelt mondatokkal és arra is jön a kifejtős válasz mintegy önmagaddal vitatkozva.
Tehát pár éve játszol? Előtte semmi? Sokáig nem nagyon volt más opció Steamen kívül és ahogy nézem a neved, a 30-at nyaldosod.
"Az audiofiles dolog is total homály."
Értem, tehát csak ilyen szelektíven vagy igényes, de hang terén jó a - hogy a te szavaiddal éljek - "nyomi" is. Furcsa ez, mert a zene/hangok az atmoszférateremtés rendkívül fontos eszközei, "legyünk már kicsit igényesebbek." Esetleg most leírhatod, hogy valójában annál miért nem kell jobb, amid van.[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
válasz Quadgame94 #43100 üzenetére
> 80-90 FPS pedig OLED-emen nem darabos.
( ha már monitor )
Konkrétan milyen OLED monitort javasolsz nVidia kártyához?
- G-Sync
- G-SYNC Ultimate
- G-SYNC Compatible
- Freesync : Elméletileg ez is több mint a semmi.És milyen csatlakozóval? ( HDMI, DP, .. )
-
DudeHUN
senior tag
válasz Quadgame94 #43102 üzenetére
Ne haragudj de így eléggé nem lehet komolyan venni a kijelzőre tett megnyilvánulásodat.
Gamer for Life
-
kwzatz
addikt
válasz Quadgame94 #43100 üzenetére
"80-90 FPS pedig OLED-emen nem darabos"
Csak addig nem darabos, amíg nem láttál 240 fps-t egy 240Hz-es monitoron. Addig én is azt hittem, hogy az jó.Amúgy a legviccesebb az izzadságszagú kommentsorozatodban talán az, hogy amilyen eszközök a rendelkezésedre állnak, azok valahogy egyszerre jelképezik az igényesség minimumát, ami alatt élni sem érdemes, és a maximumot is, ami felett már minden jobb hardver teljesen felesleges.
Még egyet árulj el: Hogy/hol játszol a gépeden, ha nincs Steamed? Korábban írtad. Igényes kalózkodás? Csak most vettem észre, hogy te voltál a "Steam nem reprezentatív minta" szószóló is. A kommentjeid kész aranybányát jelentenek, visszaolvasok, mert hatalmas.DudeHUN: Gyanítom, hogy a lehetséges legjobbon, amit minimálisan érdemes megvenni, ha az ember egy igazán igényes audiofil, és aminél egyben jobbat venni már teljesen felesleges. Hatalmas a srác.
[ Szerkesztve ]
-
DudeHUN
senior tag
-
kwzatz
addikt
válasz Quadgame94 #43098 üzenetére
"Felesleges a 4090."
Egy gyenguszka 5700X-hez egyértelműen. Komplett csere kellene, előző generációs AMD-s proci így 2024-ben már elég ciki."Nekem 80+ FPS bőven elég."
Legyünk már kicsit igényesebbek legalább 120+-szal. Ez ugye objektíven több/jobb, mint darabos 80-90, amit én már nem tudnék elviselni. Multiban meg már inkább 240.pandras83: Nem detektálják.
[ Szerkesztve ]
-
pandras83
őstag
válasz Quadgame94 #43092 üzenetére
Az igényesség abban merül ki hogy eleve nem veszel 4070s-t, hanem 4090-et veszel. Persze ha megteheted!
Cyberfuck Patchrunner
-
kwzatz
addikt
válasz Quadgame94 #43091 üzenetére
Erős értelmezési problémáid vannak, tekintve hogy már háromféleképpen írtam le, és még
mindig nem igazán fogtad meg a lényegét. Így nem sok értelme van ezt folytatni. Ha finoman akarok fogalmazni, azt mondom, hogy más az értékrendünk."Sajnálom ha triggerelt a kommentem."
Inkább úgy mondanám, hogy először egy mosolyt, majd jobban belegondolva sajnálatot és szánalmat váltott ki belőlem a kommentjeid összessége.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Quadgame94 #43092 üzenetére
H.aprón van már megbízható eladótól új bontatlan 231K tól. MSI 238K.
4070Ti super 325K-tól"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
kwzatz
addikt
válasz Quadgame94 #43087 üzenetére
"Az igényesség abban merűl ki hogy eleve nem veszel IPS-t. Persze ha megteheted!"
Te egy apró, pici burokban gondolkozol. Kicsit kinyitom neked:
Szebb az OLED valamivel, megtehetném, hogy megveszem, de IPS-t veszek, mert számomra "nem 2-300k-val szebb", és ostobaságnak érezném az OLED választást pl. az IPS választás+a maradékot befektetem döntés helyett. De tudom, hogy a legtöbb ember úgy van kondicionálva, hogy elköltsön mindent, hónapokig gyűjtögessen azért, hogy új/tré ár/érték arányú cuccokat vegyen, sőt, még hitelt is vegyen fel fogyasztási cikkekre, így azzal is tisztában vagyok, hogy általában az én gondolkodásmódom van "furcsának" ítélve. Ezzel együtt tudok élni, meglehetősen könnyen. Amikor az OLED-nek lesz ilyen ár/érték aránya, meg már nem is nagyon lesz más, akkor meg azt veszem majd. Csak egy eszköz a többnyire értelmetlen időeltöltésre, nem pedig az "igényesség univerzális fokmérője". Akinél az, az a tény már eleve sokat árul el az illetőről."Az meg hogy neked a CoD meg a Halálos Iramban nem igenyes az szubjeltív."
Az viszont, hogy az IPS "nyomi és igénytelen", az teljesen objektív dolog, és az Univerzum megmásíthatatlan alapigazsága. Már eleve ez az "igényes" téma egy szellemi maszturbáció, és egyben rendkívül jó szűrőként is működik, amikor meghallom, hogy valaki hasonló mondatokat tol, mint te."Idehozod Billy Wildert lol te összekevered a képminőséget a film/kontent minőségével"
Nem keverem össze, csak problémád adódik a megértéssel. Azt mondtam, hogy kegyetlen vicces, amikor valaki az 500 ezres tévén csak ipari hulladékokat néz, és közben igényességről beszél."Everything is high risk, if you are a pussy."
-
kwzatz
addikt
válasz Quadgame94 #43083 üzenetére
Csak te nem érzed a logikai buktatót.
Az elmondottak mellé meg van "hozzád hasonló szinten működő egyén" 10 milliós tévével, aki meg a 400 ezres OLED-et szarozza és nevet rajtad, mondván "te azt hiszed, hogy az szép". Valójában meg bődületes ostobaságot beszéltek mindketten. Így megy ez."mi megy rajta teljesen irreleváns, hiszen a képminőség akkor is szuper lesz"
Igen, csak az "igényesség" szót engedjük már el, mert azt nem a fél milliós tévén Halálos iramban nézés jelképezi."Azon szoktam nevetni, amikor a nyomi IPS monitorján játsza valaki ezeketet egy drága kártyán és mondja milyen szép Hát ha az szép..."
Tehát akkor az 1-2 évvel ezelőtti önmagadon is nevetsz, aki a "nyomi IPS monitorján" játszotta ezeket és azt gondolta, hogy "az szép"?"Legyünk ebben is igényesebbek és akkor még olcsóbb lesz és nem a gagyi IPS-t nyomatják majd."
Mondom én, "igényesebb". Az. És tényleg a Cod meg a BF megy, úgy érzem a kommentedből. Mi azon az "igényes", hogy valaki vesz xy relatíve az átlagembernek drágának számító dolgot és valahogy használja? Elárulom, hogy semmi. Persze értem, hogy a marketing évtizedek óta tartó agyrohasztó tevékenysége ezt ténylegesen elhitette az emberek többségével, motiválva a sokszor teljesen irracionális vásárlásra, de attól még ez egy téveszme.Nem, tudod hogy lesz? Így is úgy is olcsóbb lesz, mint minden más. Az elején megfizeti a ganéj ár/érték arányért az igazán tehetős réteg, akinek nem számít a pénz, valamint az a réteg, aki szeretne olyan lenni, mint az előbb említett tehetős réteg, ezért hónapokig kuporgat rá, hogy aztán jobban érezhesse magát, mert ő "igényes". Aztán eltelik 1-2 év, és fél vagy harmadáron mindenki hozzájuthat, miközben ez az utóbbi réteg ostobának érzi magát. Nem új, így zajlott mindig is és így fog továbbra is.
[ Szerkesztve ]
-
pandras83
őstag
válasz Quadgame94 #43083 üzenetére
Légyszi írd már le még vagy tízszer hogy gagyi ips, mert lehet h még nem mindenki olvasta.
Cyberfuck Patchrunner
-
kwzatz
addikt
válasz Quadgame94 #43078 üzenetére
"Csak az nevet akinek nincs összehasonlítási alapja."
Nem, hidd el, az előző kommentedhez hasonlóak (van belőlük bőven fórumokon, élőben meg még erősebb) mindig megmosolyogtatóak a megszületésük mögött húzódó pszichológiai háttér miatt, összehasonlítási alappal és anélkül is. Pl. Ott van még az "igényes tévénéző", aki szerint fél-1 milliós 70 inches tv alatt már nem is lehet szórakozni, aztán megy a Halálos Iramban és a Transformers, Sidney Lumet-ről vagy Billy Wilderről meg életében nem hallott.
Vagy az "igényes játékos", akinek szintén kell a hasonló kijelző és/vagy fél millió+-os kártya, mert az alatt már "gáz játszani", közben meg kizárólag az aktuális CoD, Battlefield, Fifa megy, néha azok is kalózkodva.
Emellett logikátlan is, amit mondasz, mert gondolom te sem OLED TV-vel/monitorral születtél, és valószínű, hogy nem is olyan régen, az is lehet, hogy csak 1-2 éve még azt mondtad egy IPS monitoron futó játékra, hogy szép.[ Szerkesztve ]
-
MaddeNNNN
őstag
Nyilván, de mindenkinek más az igénye. Kommersz felhasználók nagy része bőven megelégszik azzal amit írtál egy 8bit+frc panelen. Amire használják(játék,tartalom) arra bőven elég és valószínűleg van mellette otthon egy tvjük amin megy a komolyabb tartalom fogyasztás.
To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
S_x96x_S
addikt
> Ez érthető, csak ne adja úgy elő,
> mintha valami iszonyat szép kéne lenne.a szépség részben szubjektív.
Kérdezz meg egy anyakönyvvezetőt ..> Van miniLED monitor is és már egész jó árban van.
én erre lennék kíváncsi:
https://www.apple.com/apple-vision-pro/Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz Quadgame94 #43073 üzenetére
> mikor a nyomi IPS monitorján játsza valaki ezeketet
> egy drága kártyán és mondja milyen szépa titok a képzelőerőben és a fantáziában van.
Kérdezz meg bárkit a 8 bites hőskorból, ( Junoszt Tv ++ )Mottó: "A verseny jó!"
-
MaddeNNNN
őstag
válasz Quadgame94 #43073 üzenetére
Nem is értem miért nincs minden háztartásban 400 ezres OLED monitor.
To protect the sheep you gotta catch the wolf. And it takes a wolf to catch a wolf.
-
Busterftw
nagyúr
válasz Quadgame94 #43003 üzenetére
Tehat ugyanugy lehet igaz is, ahogy nem.
De mivel a dvga market sharet konkretan lekoveti a Steam Hardware, valoszinubb hogy igaz, mintsem az ellenkezoje. -
Raymond
félisten
válasz Quadgame94 #42998 üzenetére
"Hidd el nem passziánsz alapján kategorizálták be az embereket, amikor az a statisztika készült és felakarták mérni. Ennyi erőből akkor nagymamám is gamer. Ja nem."
Nem hiszem el, hol van az hogy mi alapjan van az 1.5-1.8 mild jatekos szamolva?
"Amúgy eldönthetnéd, hogy mit szeretnél hogy a survey reprezentáljon mert csapongsz rendesen. Most akkor a survey mit reprezentál? Hogy hány játékos van, vagy a dGPU piac részesedését? Mert a kettő megintsak nem tudjuk hogyan korrelál egymáshoz. Simán lehet, hogy aki vett egy 4090-et kipróbált egy játékot a Steamen de igazából munkára használja. Viszont a survey-ben szerepel."
Nem csapongok, csak nem art ha tudod kovetni a temat. Onnan indult hogy NV vs AMD dGPU reszesedese, ez volt ketsegve vonva a SHWS szamai alapjan hogy biztos hamis es nem ugy van. Es sokminden lehet, az is hogy az adott 4090 tulaj azt csinalta amit irsz, viszont a vegeredmenyre semmi kihatasa nincs.
"Köszi hogy te is elismered, hogy pontos adat nincs. Lehet 250, de lehet 300 millió is. A lényeg, hogy csak aktív havi felhasználó számról tudunk. Ez megint csak azt erősíti, hogy nem lehet reprezentatív."
Ha szerinted a mondjuk 250-300 millio PC jatekos csoportbol keszult felmeres eredmenye nem reprezentativ akkor szerinted mi a reprezentativ? A legregebbi, legelterjedtebb PC-s jatek store mellesleg.
"Attól függ mit szeretnél kiolvasni az adatokból. Ha azt akarnád tudni és reprezentatív módon felmérni, hogy a világ összes PC-n játszó emberéből kinek milyen hardvere van akkor bizony az 1.5+ millárd a valós szám. Ebből lejönne az, hogy kinek van dGPU-ja és abból kapnánk meg hány embernek van NV és hánynak AMD kártyája."
Meg egyszer - azt allitod hogy van 1500-1800 millio PC-s jatekos. Ha a Steam mondjuk csak 300mil es van meg 1200-1500 mil maradek, azok milyen store-ban vasarolnak? Mert ha szerited a GoG, Epic es Eneba osszesen tobb mint a Steam akkor minimum valami alatamasztas kernek mert azert ez enyhen szolva is meredek allitas
"Ja és khm ott a torrent is"
OK
Bonusz - ha elhiszed a sajat allitasod hogy a 300mil (vagy legyen akar a 135mil MU) felhasznalokbol kapott felosztas nem reprezentativ, akkor milyen hardver van a maradeknal? Mivel jatszanak ami a Steam-en nincs meg igy a Steam felhasznalobazisa nem tartozik a felhasznalok koze, milyen mas igenyei vannak a jateknak a Steam-en fellelheto jatekokhoz kepest hogy teljesen mas hardver igenyeket tamaszt es teljesen mas vegeredmeny jonne ki?
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Raymond
félisten
válasz Quadgame94 #42988 üzenetére
"Mert a staisztikák szerint 1.5-1.8 milliárd ember játszik PC-n."
Lehet, csak az ofisz PC-n passzianszozo "PC jatekos" nem igazan lenyeges a dGPU eladasokat tekintve. Ha igy akarod nezni akkor nezd a JPR eladasokat, de az NV-AMD dGPU aranyok nem lesznek masmilyenek mint amit a Steam-en latsz.
"Steam aktív felhasználók száma: 120 millió (Augusztus. 2023)."
Az a MAU, nem a Steam felhasznalok szama, az jelentosen tobb. De ezt csak a pontossag kedveert. Egyebkent az utolso Steam felhasznalo/fiok adat valami 7-8 evvel ezelottrol van, akkor volt 135-150mil, akkor a MAU a mostani ertek kb. fele se volt.
"Nem a steam felhasználók táborát kell lefedje (hisz azt lefedi eleve), hanem a játékosok táborát. Játékos nem egyenlő Steam felhasználóval. Ha az lenne akkor nekem is lenne. Vagy akkor nem vagyok játékos?"
Meg egyszer megkerdem akkor - szerinted mennyi olyan jatekos van akinel nincs Steam? Mert ha azt mondod 1.4-1.6 mld akkor fundamentalisan nem ertunk egyet abban mit is kell nezni. Egyebkent a pudingos peldad teljesen fals, a Steam a PC jatekosok csoportjaban nem egy bolt a tobb szaz kozul.
-
Raymond
félisten
válasz Quadgame94 #42956 üzenetére
A jatekosok piacarol van szo. Mekkora az a halmaz ami ebbe beletartozik de nincs Steam-je egyaltalan? Na ugye. A tobbi ennek fenyeben gondold att.
-
Busterftw
nagyúr
válasz Quadgame94 #42956 üzenetére
A Steam reszesedes konkretan nagyjabol lekoveti a dvga piaci market sharet.
"Miért nem jelenik meg ez Steam-en?"
Megjelenik:Az AMD 11%-rol 16%-ra novelte a reszesedeset ott is.
-
Raymond
félisten
válasz Quadgame94 #42949 üzenetére
"Mondjuk aki a steam hw survey-t egy reprezentatív felmérésnek tekinti az hatalmas homályban van."
A valosagban pedig az van homalyban aki nem tartja reprezentativnak arrol hogy mi van a PC jatekosoknal elterjedve. Egyelore semmi ertelmes OK nem volt felhozva soha hogy miert nem az, csak pszeudoargumentumok amik alap statisztikai torvenyeknel nem alljak meg a helyuket. Ez van.
[ Szerkesztve ]
-
D55
aktív tag
válasz Quadgame94 #42856 üzenetére
Az AMD tudtommal árat csökkent most szinte mindegyik kártyájánál. Az a baj nem ugrik be hol olvastam, de kb. tegnapi hír.
-
Komplikato
veterán
És ugye friss hír, hogy a 7900GRE már nem csak OEM verzióban van jelen az európai piacon, hanem hivatalosan is megjött, többek között az Asrock színeiben. Márpedig akkor követni fogja a többi brand is.
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
Pakmara
őstag
4070 TiS modellek zöme tuti hogy 350K fölé érkezik. Szvsz ott lesznek ahol eddig a sima Ti-k voltak 370+. GRE meg 7850XT-ről szvsz akkor érdemes beszélni ha megjelentek normális szamban az európai/magyar piacon.
-
hahakocka
őstag
válasz Quadgame94 #42849 üzenetére
https://www.arukereso.hu/videokartya-c3142/asrock/amd-radeon-rx-7900-xt-phantom-gaming-20gb-gddr6x-oc-rx7900xt-pg-20go-p912156765/
Nem írtam el azt írtam hogy a 7900xt ára főleg a nemrégi hivatalos csökkentések után ami itthonra még el se ért most még, már árbvan a 4070 superekkel fog versenyezni! 7900xt phantom gaming 310e ! S ez jó 3 ventis hűtés nem szar alsó kateg amit ad 266e ért superrel. S itt már 12 vs 20gb van.
https://www.youtube.com/watch?v=HT8UmPrQYvk
Itt sokszor 5-10 fps előny van Raszterbenb és 18-20% a 6 game alapján 1440p-4K RT ben. Alan Wake 2 tolt volna rajta ahogy mondták sokat de az 1 game . Emellett most pont jött ki egy új AMD driver 25% ot erősített az AW 2 teljesítményén.Eleve kéne egy 7850xt s akkor lehetne hasonlítgatni. Azért adta ki az NV a 4070
supert és a TI supert mert nagyon vitték a 7800xt-7900xt ket.
Ugyanez volt annó az RX 5700 al ami 2060 supert - 2070 et hozza ma is kb, ezt vettem 60ft al volt majdnem olcsóbb akkoriban azért is vettem... S akkor népszerű is volt a sima és az XT főleg. 2060 at simán verte ahogy a 2070 et az XT s sokkal jobb árban volt kellett hát super is.
4070 TI super tuti 300e felett lesz itthon legalábbis. Mert a 4070ti is 400 fele közelít. Emellett a 4070 superek vannak a jobb hűtésűek 270-280e ért.
Szerintem kb hozza majd 7900xt t de kevesebb rammal és drágábban. Most hivatalosan csökkentették 700-750 dolcsira sok helyen.
A másik hogy itt a % ok csalókák mert 1440p-4K n főleg DLSS-FSR nélkül nagyon rossz fps értékek vannak mindkét oldalon. Szinte itt már mindegy hogy 20 fps az AMD 30 az NV. 60 kell minimum.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Quadgame94 #42849 üzenetére
277 K az Asus dual Foramaxban . 250 K-s nitró mellé azért az odatehető.
[link]
Azért borszasztó, hogy egy xx70 kártyáról beszélünk és egy tulajdonképpeni 6700XT kártya utódról 250-270 ezer forintért, mint jó vétel.Én 1080 P ben és 1440P ben néztem, nem 4K ban, 45 %
Csak te és TPU a 4070 értékét veszed 100% nak és ez a nem mindegy melyiket nézed alapnak a százalékszámításnál . Ha a 7800XT-t veszed akkor 45 % kal kevesebb teljesítményt kapsz a 4070 superhez képest RT ben 1080 és 1440P ben ( 4 K ban 40 %)
CB: 7800XT hez nézve a 4070 Super 45 % .
4070 hez nézve a 7800XT 31%.
TPU nál ha a 7800XT a 100 % akkor 39 % az előnye 1440P ben...[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Quadgame94 #42814 üzenetére
Nehezen hiszem el,hogy egy 48 órája kapható kártyáról eladási adatokat elemzéseket komolyan vesztek és boncolgattoK.
Rengetegen bevásároltak előző genes kártyákból,amd az eladásainak az 50 % fölötti részét ebből szedte össze.Aki vett 6900XT vagy 3080 kártyát annak ez nem alternatíva már és általában 4 hét legalább a normalizálódása.A 4070 is megkapta sz árcsökkentést,a kettő együtt tesz ki majd egy bázist,föleg,hogy állítólag lesz 500 dolláros áron is belőle majd a piacon.
Szerintem népszerű lesz hamarosan.[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
válasz Quadgame94 #42812 üzenetére
> Mire várnak? A kártya elérhető MSRP áron.
az én hipotézisem:
- túl közel van az időpont a blackfriday/karácsonyi szezonhoz ..
- túl sok a negatív hir, sokan tartalékolnak, elhalasztják a gaming beruházást.
- aki tud az vár a 16 GB-os SUPER verziókra, az mégis értékállóbb.[ Szerkesztve ]
-
Alogonomus
őstag
válasz Quadgame94 #42814 üzenetére
Annyira azért nem lehet kevés vásárló abban a kategóriában, hiszen a mindfactory eladási adatai szerint stabilan volt hetenként 1500 környéki eladásuk abban a kategóriában, és ők csak egy a sok bolt közül.
Persze az biztos, hogy a karácsonyi szezon után januárban általában is kevesebb vásárló szokott lenni.[ Szerkesztve ]
-
Alogonomus
őstag
válasz Quadgame94 #42812 üzenetére
"Nem hinném, hogy csalódott aki ezt a kártyát várta."
Csalódni nem csalódtak, mert 600 dollárért már valós alternatívát kínál a némileg gyengébb 500 dolláros konkurenciával szemben, viszont ahogy a videóban is elhangzik, a 600 dollárnál drágább modelleket nem igazán vásárolják.
Ráadásul amennyiben az utolsó "forrás" állítását elhisszük, akkor a scalperek visszamondott megrendelései és elállási időn belül visszavitt kártyái következtében a következő napokban még tovább csökkenhet a ténylegesen eladott 4070 Super kártyák száma. -
nubreed
veterán
válasz Quadgame94 #42809 üzenetére
Szerintem még sokan kivárnak az első napokban/hetekben. Az árak most még mozgolódnak, a kereskedők is trükköznek velük.
We are the first of cyber evolution. We are the first to program your future.
-
félisten
válasz Quadgame94 #42809 üzenetére
Annyival drágább,amennyivel gyorsabb,ha RT -t is nézem főleg.
Márpedig sokan nézik mert minden játékban bent lesz ami számít.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Quadgame94 #42805 üzenetére
Ennek szerinted van értelme?1 nap alatt szerinted lehet reális következtetést levonni ?
A 7800 hez képest ez a kártya 1440p ig szerintem jobb vagy legalább ugyan olyan jó.10 % átlagban raszterben és 45 % RT ben az előnye .Ha a 7800XT-t jó vételnek mondja valaki akkor ezt is.
Kb 4-6 hét mire kiderül hogy fogy,mire realizálódnak az árak,kifogynak a drága4070 Ti készletek.A boltok sem hülyék.[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
válasz Quadgame94 #42805 üzenetére
Ez most szarkazmus akar lenni?
-
omfgk
veterán
válasz Quadgame94 #42624 üzenetére
Egyébként meg EU árazással és magyar adókkal a 4070S nem áll meg 320 ezer alatt. A legolcsóbb 4070 245e szóval kb. 20-22% teljesítményért majd 35 százalék felárat kell majd fizetni.
Hékás, már nem 1:1 az euró dollár. Még az Nvidia is látja mert kétszer is korrigálták a kártyaárakat. Úgy jönne ki az a 300k.
Jó szarul váltva is 280k-n megáll.[ Szerkesztve ]
a dog may just be a couple chapters in your life, but you're their whole book
-
S_x96x_S
addikt
válasz Quadgame94 #42587 üzenetére
> A Nokia a trendeket nem volt kepes lekövetni, amíg mások igen.
> Az NV meg diktalja a trendet szóval rossz párhuzam.
A BME-n a mérnököknek van egy külön tantárgy
"Technológiamenedzsment" - címmel, amiben rengeteg vállalati esetpélda szerepel ..
Mert például a Kodak is diktálta a trendet .. egy ideig,
és a Nokia is diktálta a trendet .. - egy ideig ..
de még lehetne a listát növelni: Yahoo , Blackberry, ...
Hol vannak már a Commodore, a Sinclair és más egyéb cégek,
akik annó a trendet diktálták ..
Még az IBM is, aki annó a piac >90% uralta fénykorában, beállt a lassú enyészet állapotába.
Az AMD-nek szerencséje volt Lisa Su-val,
de Pat-nak az Intel új vezérének nem lesz könnyű dolga.-------------
Az nVidia vezérben benne a óvatos paranóia,
úgyhogy minimális az esély az elbizakodásra ..
De azért a hirtelen megszaporodott verseny-társakon
kívül van más probléma is:
az nVidia dolgozóinak nagy része hirtelen milliomos lett
és nem lehet tudni,
hogy hogyan lehet motiválni őket a jövőben
Wealthy Nvidia employees are taking it easy in ‘semi-retirement mode' — even middle managers make $1 million a year or more.
És az nVidia legnagyobb ellensége - a túlzott piaci elvárások:
"We know the Nvidia CEO is a driven personality and doesn’t rest on his laurels, so he probably expects others to feel the same. Business Insider notes that a common theme for the CEO at these all-hands meetings is that the stock market is very unforgiving, and Nvidia is living on priced-in-market expectations of consistently strong results."
persze majd a tőzsde korrigál ...Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz Quadgame94 #42583 üzenetére
> Garantált a helyük a piacon is ahol
> az elmúlt 8 évben legalább 70%,
> de átlagban 77-78 százalékban uralták a piacot.Ezt mondták annó 2007-ben a Nokiáról is ..
de ha igazi verseny van, akkor nincs garantált hely.
És ezért jó a verseny !meg amúgy is az örök igazság:
"Business success contains the seeds of its own destruction. Success breeds complacency. Complacency breeds failure. Only the paranoid survive."
Andy Grove, former CEO of Intel.
"Abban az időben, amikor ott fölnőttem, nem volt könnyű túlélni Magyarországon. Mégis azt hiszem, könyvem ideológiája onnan ered, hogy a csúcstechnikában sohasem lehet megnyugodni, mert lehet jó ötleted, de valakinek még jobb ötlete támadhat, ezért sikerünk nem fog soká tartani. Ez tapasztalat, nemcsak a Szilíciumvölgyben, hanem másutt is, például a szórakoztatóiparban vagy a távközlésben. Mindenki azt hiszi, hogy nehéz egy sikeres vállalatot létrehozni. De ennél is nehezebb a sikert megtartani! Nem azért, mert a korábban sikeres emberek elromlanak, hanem azért, mert minél nagyobb a siker, annál inkább arra a területre vonzza a versenytársakat. Minél sikeresebb vagy, annál erősebb a kihívás, hogy valaki azt mondja: “Ez jó, de én még jobbat tudok csinálni!" Minél jobban látják az emberek a sikeredet, annál inkább serkented a versengést."
Beszélgetés Andy Grove-val a kaliforniai Szilíciumvölgyben - magyarulMottó: "A verseny jó!"
-
félisten
válasz Quadgame94 #42532 üzenetére
+1 teljesen egyetértek. Nem is hozna ki Super szériát Nvidia ha nem venné figyelmbe az AMD kártyákat.
Konkrétan a 7800XT re nincs kártyájuk jelenleg.
A 4070 Super ennek szól, 4070 TI Super pedig a 7900XT-t fogja meg, megfelelő Vrammal párosítva. a 4080 Super meg továbbra is a 7900XTX mellé megy némileg gyorsabban.
Kérdés az árazás.[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz Quadgame94 #42524 üzenetére
Az árazást ne így nézzétek. Az NVIDIA stratégiája, hogy Apple-szerű céggé váljon, és ennek a stratégiának a része az, hogy nem figyelnek a konkurencia árazására. Sőt, szándékosan raknak a termékeikre egyfajta "NVIDIA-adót", hogy magadat felsőbbrendűnek érezd, ha NVIDIA-t használsz, mert nagyon-nagyon fizettél érte. Ez pszichológia, és ahhoz, hogy ez a pszichológiai hatás működjön muszáj több NVIDIA-adót rakni az árra, mint amennyit a termék teljesítménye indokolna. Aki ezt nem akarja megfizetni, az pedig kimarad ebből a pszichológiai hatásból, vagyis nem érezheti magát ennek a felsőbbrendűség részének.
Később majd tovább nyitja az ollót a konkurenshez viszonyítva, mert annál erősebb a pszichológiai hatás, minél drágább a megegyező teljesítményű termék. Csak ezt erőltetni nem lehet, lassan kell elérni, mert átbillenhet a dolog olyan irányba, hogy a cég hülyének nézi a vevőit, és ezt nem akarják, mert ez már egy ellentétes pszichológiai hatást vált ki. De a dolog mögött megvan a pszichológiai magyarázat, minden luxusmárka ezzel dolgozik, csak az Apple-nek ezt sikerült tömeges szinten is alkalmaznia.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Terek
tag
válasz Quadgame94 #42476 üzenetére
A 4070 Ti Super-re 899$ van írva ami bőven esélyes amennyivel jobb a sima 4070 Ti-nél.A 4080 Super 1299$.
Nemtartanám valószínűnek,hogy a mostaniak helyére jönnének árban mivel gyorsabbak lesznek és az nvidia nem ad jobbat ugyanannyiért.Nemszokásuk,főleg nem az utóbbi pár év távlatában.Már hozzászoktak a luxusprofithoz és semmi okuk elengedni. -
félisten
válasz Quadgame94 #42476 üzenetére
+1
jelenleg a 7800XT a 4070 hez képest lényegesen jobb vétel.
Titkon bízok a 4070 499 árában és a 4060 Ti árának lecsökkentésében is.[ Szerkesztve ]
-
szasanyi
félisten
válasz Quadgame94 #42409 üzenetére
Ha semmivel sem lenne rosszabb a 7800XT mint az RTX 4070 akkor lenne igazi alternatívan, és talán ár versenyben is előrébb lennénk. Mert akkor talán az NV árat mérsékelne, de ha nem akkor sem kellene választani mi legyen jobb vagy rosszabb (kicsit több natív FPS, fogyasztás, ár, felskálázási képesség).
If someone did not use reason to reach their conclusion in the first place, you cannot use reason to convince them otherwise.
-
Busterftw
nagyúr
válasz Quadgame94 #42408 üzenetére
Meg ha visszamennek a lassan 10 eve nem latott 30% fole, akkor sem valtozna sok minden.
En sem ertem a hypot a 7800XT-korul, amikor pont ez az a kartya, ami epp alig jobb mint a 6800XT.
De talan vegre megtudjuk mennyi az annyi, ha mar "siker" es "meredek". -
TESCO-Zsömle
félisten
válasz Quadgame94 #42328 üzenetére
Amúgy azt nézted, hogy a képen 4K Ultra 1% low eredmények vannak?
Így néz ki az 1080p Ultra avg:
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
S_x96x_S
addikt
válasz Quadgame94 #42263 üzenetére
>>de azért alulról eléggé szorongatják
> Kb semennyire. Egyenként ha végig nézed
> az NV piacait akkor láthatod hogy nagyon jól álnak.
az eredeti hozzászólásomban
jeleztem, hogy konkrétan a (mobil/desktop) APU, iGPU, Konzol területekre gondolok,
mert szerintem azok is a gaming piac részei.
persze ott a : Nvidia's Tegra X1 , Orin, ...Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
válasz Quadgame94 #42257 üzenetére
> Amit sokan nem tudnak elfogadni az az, hogy az NV nem a reagens.
> Nem Ő reagál, hanem a piac reagál rájuk.
> Ők indítják az akciót a többi csak reakció. Ez örökké így lesz? ...Bár az AI és a high-end gaming-ben jelenleg piacvezető és domináns,
de azért alulról eléggé szorongatják ( Intel, AMD, iGPU, APU, consol, embedded, ... )
Nem véletlen, hogy az Arm-et fel akarta vásárolni.. ( de a piac megvétózta )#42253Quadgame94 :
> Ha akarja az NV kihozhatja az RTX 50 szériát Nov-Dec környékén. De miért tenné?1.) Mert bekerül a 2024Q4 -es nVidia befektetői jelentésbe, és ez jó pont.
A befektetőknek kell valami újabb csont ..2.) Az AMD ( +Intel) már a Gen5 -ös kártyákkal nyomul(hat)
- A [ DirectStorage \ Smart Access Storage ] -hoz nem árt egy Gen5-ös GPU;
- És bár a Gen5 -főleg az AI/ML miatt lesz fontos, de lesz egy marketinges hatása is; pl. Ha valakinek most Gen5-ös alaplapja van, az elcsábulhat;
2024 végére teszik a Gen5 M.2 mainstreamé válását ..
3.) Az AMD akkora a Samsung/TSMC -vel megoldja a gyártási problémáit és eláraszt(hat)ja a piacot új korszerű(bb) és olcsó(bb) ár-értékű kártyákkal.Persze a Gen5 mellett ott van még
a játékosoknak fontosabb Displayport 2.1 ( amit már az RDNA3 támogat )
és ha az AMD ad valami CXL támogatás a Gen5-höz , az meg valami csoda lenne;Persze ugyanennyi okot arra is tudnék irni, hogy miért NEM teszi
úgyhogy ki tudja ..[ Szerkesztve ]
-
Alogonomus
őstag
válasz Quadgame94 #42253 üzenetére
Az például egy abszolút valid érv lehetne az RTX 50-esek 2024-es debütálása mögött, hogy az Nvidia kriptoboom hatására elért 87%-os asztali kártyákra vonatkozó részarányát intenzíven és látszólag sikeresen támadja az AMD, aminek köszönhetően júniusig (Q2) már visszaszorította 80%-ig, a kimondottan sikeres Navi 32-es kártyák pedig azóta érkeztek, amiknek gyaníthatóan komoly szerepük is van a Super kártyák januári csatába küldésében. Jövő januárban a Super kártyák érkezésekor ez az arány konzervatív becslés szerint is legalább 25% lesz az AMD neve mellett.
Amennyiben a Super kártyák nem tudják megfordítani az Nvidia piaci részarányának bő egy éve tartó egyre gyorsulva csökkenő tendenciáját, akkor jövő nyárig bőven 30% fölé is juthat a piros kártyák részaránya, amit legutóbb 2018-ban ugyan még vissza tudott fordítani az Nvidia az RTX kártyákkal és a raytracing felé nyitással, de akkor még egy pénzügyileg labilis AMD volt az ellenfele. 2025 őszéig várakoztatott RTX 50-es kártyákkal az Nvidia valószínűleg már csak egy kellemetlenül kiegyenlített piaci környezetbe tudna becsatlakozni. És akkor még csak a jelenlegi AMD kártyákkal számoltam, pedig 2024 végén valószínűleg érkezik az AMD következő generációja "csak" 4080-4090 közötti teljesítménnyel, viszont 7900-aknál garantáltan olcsóbban, fejlettebb raytracing képességekkel, és alacsonyabb fogyasztással is.
Fatális hiba lenne az Nvidia részéről 1 teljes évig ellenfél nélkül hagyni az RDNA4-es kártyákat.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Quadgame94 #42231 üzenetére
A 4070 és a 4070 super szerintem szinte biztos,hogy marad,ha igazak a specifikációk,azért linkeltem tegnap.Kb 20 % is lehet a két SKU között.Ha kilöknék a 4070 kártyát a 4060 Ti és a Super 4070 között egy szakadék lenne.
A 4070Ti 16 GB is vállalható lenne névként.Volt már ilyen a történelemben, a GTX 1060 3 és 6GB."A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Jacek
veterán
válasz Quadgame94 #42228 üzenetére
Super elvben a Ti alatt van, az egyetlen Super sorozat alapján 2080S/2080Ti, de történhet a teljesen ellenkezője is Ahogy a jakkás reggel felkel.
-
Devid_81
félisten
válasz Quadgame94 #42228 üzenetére
Majd bejon siman 4070Ti/16G neven az uj mindenfele Super nelkul, a regi meg megy ki a forgalombol amugy is, meg azon ott van a dobozon hogy 12G aztan mindenki boldog lesz
[ Szerkesztve ]
...
-
S_x96x_S
addikt
válasz Quadgame94 #42206 üzenetére
> Miért olcsóbb a HBM mint a 3D V-Cache
talán még ez releváns - GPU szempontból ..
https://www.latent.space/p/flashattention#details
( 3D V-Cache == SRAM )"""
Tri: Yeah, for sure. This is kind of a caricature of how you think about accelerators or GPUs in particular, is that they have a large pool of memory, usually called HBM, or high bandwidth memory. So this is what you think of as GPU memory. So if you're using A100 and you list the GPU memory, it's like 40 gigs or 80 gigs. So that's the HBM. And then when you perform any operation, you need to move data from the HBM to the compute unit. So the actual hardware unit that does the computation. And next to these compute units, there are on-chip memory or SRAM, which are much, much smaller than HBM, but much faster. So the analogy there is if you're familiar with, say, CPU and RAM and so on. So you have a large pool of RAM, and then you have the CPU performing the computation. But next to the CPU, you have L1 cache and L2 cache, which are much smaller than DRAM, but much faster. So you can think of SRAM as the small, fast cache that stays close to the compute unit. Physically, it's closer. There is some kind of asymmetry here. So HBM is much larger, and SRAM is much smaller, but much faster. One way of thinking about it is, how can we design algorithms that take advantage of this asymmetric memory hierarchy? And of course, lots of folks have been thinking about this. These ideas are pretty old. I think back in the 1980s, the primary concerns were sorting. How can we sort numbers as efficiently as possible? And the motivating example was banks were trying to sort their transactions, and that needs to happen overnight so that the next day they can be ready. And so the same idea applies, which is that they have slow memory, which was hard disk, and they have fast memory, which was DRAM. And people had to design sorting algorithms that take advantage of this asymmetry. And it turns out, these same ideas can apply today, which is different kinds of memory. [00:13:00]Alessio: In your paper, you have the pyramid of memory. Just to give people an idea, when he says smaller, it's like HBM is like 40 gig, and then SRAM is like 20 megabytes. So it's not a little smaller, it's much smaller. But the throughput on card is like 1.5 terabytes a second for HBM and like 19 terabytes a second for SRAM, which is a lot larger. How do you think that evolves? So TSMC said they hit the scaling limits for SRAM, they just cannot grow that much more. HBM keeps growing, HBM3 is going to be 2x faster than HBM2, I think the latest NVIDIA thing has HBM3. How do you think about the future of FlashAttention? Do you think HBM is going to get fast enough when maybe it's not as useful to use the SRAM?
[00:13:49]
Tri: That's right. I think it comes down to physics. When you design hardware, literally SRAM stays very close to compute units. And so you don't have that much area to essentially put the transistors. And you can't shrink these things too much. So just physics, in terms of area, you don't have that much area for the SRAM. HBM is off-chip, so there is some kind of bus that essentially transfers data from HBM to the compute unit. So you have more area to essentially put these memory units. And so yeah, I think in the future SRAM probably won't get that much larger, because you don't have that much area. HBM will get larger and faster. And so I think it becomes more important to design algorithms that take advantage of this memory asymmetry. It's the same thing in CPU, where the cache is really small, the DRAM is growing larger and larger. DRAM could get to, I don't know, two terabytes, six terabytes, or something, whereas the cache stays at, I don't know, 15 megabytes or something like that. I think maybe the algorithm design becomes more and more important. There's still ways to take advantage of this, I think. So in the future, I think flash attention right now is being used. I don't know if in the next couple of years, some new architecture will come in and whatnot, but attention seems to be still important. For the next couple of years, I still expect some of these ideas to be useful. Not necessarily the exact code that's out there, but I think these ideas have kind of stood the test of time. New ideas like IO awareness from back in the 1980s, ideas like kernel fusions, tiling. These are classical ideas that have stood the test of time. So I think in the future, these ideas will become more and more important as we scale models to be larger, as we have more kinds of devices, where performance and efficiency become much, much more important. [00:15:40]
"""
-
félisten
nem olcsóbb de ugye ez kb jó pár év mire használható és olcsó technológia lesz Onnantól kedzve az interposeren a gyártásnál megspórolnak nagyon sokat.
-
S_x96x_S
addikt
> Miért olcsóbb a HBM mint a 3D V-Cache
(nem vagyok annyira szakértő, de amennyire én tudom)
- a 3D V-Cache -t mindig illeszteni kell az adott chiphez.
- A HBM-et olcsóbb gyártani és szabványosítható.
vagyis egységnyi ( ~ 32 GB ) memória sokkal olcsóbb HBM-ből.Mottó: "A verseny jó!"
-
félisten
válasz Quadgame94 #42190 üzenetére
gbors az egyi legértelmesebb fórumozó pár emberke mellett .
Visszavehetnél mielött moderálva leszel plusz már sejtettem az első kommentjeidből, mikor itt felkbukkantál, hogy vs témág fogsz generálni és ez lesz belőle. Tehát vegyél vissza."A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
félisten
válasz Quadgame94 #42186 üzenetére
Ahogy írja puMbA Az AMD piaci részesedése az RDNA2 miatt nőtt meg ,ez egyértelmű. Hetekig írtam be az AMD-s topikban hogy a bevételük még több eladott kártya mellet is csak fele volt az Nvidiának, mert kiszórták az RDNA2 kártyákat, amivel mi vásárlók jól jártunk, ők is jól jártak részesedésben de üzletileg biztos , hogy nem volt az igazi a pénzügyi jelentlések szerint. Tehát ki kelett szórnuk az RDNA 2 generációt ami még mindíg nem sikerült teljesen. Kb 6 hete van az, hogy nehezebb hozzáférni az RX 6800XT -6900 kártyákhoz, el is kezdett menni a 7800XT.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Javaslok egy "értő olvasás" kurzust. Ezt még lebetűzöm: az AMD piaci részesedése leesett, amikor az NVIDIA folyamatosan tolta ki az új generációt, tőlük meg az elég vérszegény 7900-asokon kívül nem jött semmi. Aztán megint felment, amikor végre tőlük is jött újgenerációs kártya. Ezek a tények. Hogy az új generációs kártya a 7600 volt, vagy a 7700/7800, az a dolog szempontjából mindegy. És ha még mindig nem lenne világos: a tény az egybeesés, nem a kauzalitás, a kauzalitás az én következtetésem.
És ja, valóban rosszul emlékeztem. Téged pedig láthatóan csak ez érdekel - így van mibe belekötni és van min acsarkodni, és így lehet anélkül gyártani a hsz-t, hogy két értelmes gondolatot egymás mellé kelljen rakni. Úgyhogy a barátom a google helyett az ignore gomb"Piroska és Berci, a farkas / Századunk hősei most."
-
PuMbA
titán
Szerintem a beolcsósodott RDNA2 kártyák miatt jött fel az AMD. Én is váltottam 6700XT-re, mert bagóért kezdték őket árulni használtan.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Quadgame94 #42162 üzenetére
Nem szeptemberben, de nem is júniusban, ahogy én emlékeztem. Szóval akkor a Q2-es fellendülésért tényleg a lower mid 7600 volt a felelős, még csak nem is a 7700 / 7800. A lényeg ugyanaz.
"Piroska és Berci, a farkas / Századunk hősei most."
-
D55
aktív tag
válasz Quadgame94 #42176 üzenetére
Persze, más tészta, de a célközönség ugyanaz az AMD esetében, tehát ha tudatosabbak lennének a vásárlók, akkor ott lenne bőven felület büntetni a hanyag versenyzést a VGA piacon. Mert azért bocsánat, de ott tartunk kb. hogy 2x-esen túlárazottak most is a VGA-k már egy recesszió közepén azok után, hogy évekig előtte akár 4-5x-esen túlárazottak is voltak a chiphiány miatt. Ha így nézzük, akkor amit valaki nyer az AMD mellett a CPU piacon, azt a VGA piacon még mindig kétszeresen visszafizeti a kiélezett verseny hiánya miatt. És akkor ugye épp arról megy a téma, hogy az AMD nem töri magát eléggé, az nVidia meg emiatt kényelmesen ülhet a seggén. Viszont míg az nVidia-n elég nehéz emiatt elvernie a port a fogyasztóknak (az AI piacig nem ér el a többség keze, hogy ott esetleg nevelő célzattal betartsanak nekik), addig az AMD-n lenne fogás a gamer szegmensen belül is az általam ecseteltek szerint... És ha már az AMD-t sikerülne kicsit megösztökélni, akkor onnantól az nVidia sem tétlenkedhetne, szóval végsősoron mindenki megmozdulna végre az elvárt mértékben.
És ez már nagyon OFF, de: le merem fogadni, hogy 2026-ra a 13600K-m a nyers szálankénti ereje miatt sokkal kevésbé fog még öregedni, mint a mostani 3D V-Cache-es "csodaryzenek", aminek tudtommal a számítási hatékonysága a kiemelkedő, de ha a workload-ok elkezdik elérni az architektúra szűk keresztmetszeteit pl. nyers IPC terén, akkor ott ez az előny szerintem plafont foghat, míg egy Raptor Lake esetén ezek a keresztmetszetek szélesebbek lehetnek, ahogyan az egyszerűbb szintetikus méréseknél nagyon látványosan látszik. Olyasmi ez ahogy én látni vélem, mint az autóknál is a lökettérfogat. Lehet mindenféle trükkel növelni a kisebb erőforrások hatékonyságát, de amikor a körülmények az optimális határokon kívül kerülnek, akkor meg tud sokszor fordulni a mérleg nyelve a nyers erőtartalékok javára.
[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
válasz Quadgame94 #42172 üzenetére
Csak ugye a mérce nem az, hogy piacra dobunk az Nvidiaval egy időben egy terméket.
Az számít milyen terméket adnak ki, milyen áron, a konkurenciához és saját magukhoz képest.
Ez a langyos vízben ülés évekig, 5-10% piaci részesedéssel pedig nem más, mint a consumer GPU szegmens nem hivatalos feladása. Pedig aztán most az sincs, hogy nincs lóvé és szarul állnak.
Benyögik néha, hogy "we love gamers" aztán csókolom.[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
válasz Quadgame94 #42144 üzenetére
Már évek óta quiet quitting megy.
A fókuszt a Ryzen/Epyc viszi, most meg az AI gyorsítókat tolják.
A consumer GPU-kon nincs fókusz, ezért csökkentettek ott rendelt wafer mennyiséget is, a kínai GPU R&D ment a levesbe.Egyszerűen beáraznak az Nvidia alá évek óta, technológiákban csak játsszák a catch-upot, semmi érdekük vásárlókat és piacot szerezni.
Annyi egyszerűen nem elég, hogy nesze paraszt több VRAM bezzegazNvidia. -
Callisto
őstag
válasz Quadgame94 #42166 üzenetére
Teljesen igazad van, hogy nem is Te hozta szóba az AMD-t, de az itt legtöbbet írogatók, életüket itt töltők, többnyire közismerten kettősmércét alkalmazó köpönyegforgatók.
[ Szerkesztve ]
"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee
-
Raymond
félisten
válasz Quadgame94 #42162 üzenetére
Megint eltevesztetted a topic-ot?
-
nagyúr
válasz Quadgame94 #42147 üzenetére
Rendben, kifejtem, hogyan kell grafikont olvasni Rá van írva, hogy amikor az NVIDIA-nak kint volt a felső midrange kártyája, az AMD-nek meg nem, akkor a 20%-ról visszaestek 10-12-re. Amikor megjelent az AMD felső midrange-e, akkor visszajöttek 17-re. Más kérdés?
-
válasz Quadgame94 #42153 üzenetére
Ok, a "hülyére veri" erős volt, inkább egy szinten van vele...
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
Aki felskáláz nélkül játszik raster-es beállításokkal, annak a 7700XT jobban megérheti.
De egy 4060Ti-n ott van a DLSS (ami jobb minőséget nyújt, mint az FSR) és az RT is, amiben hülyére veri a 7700XT-t. Tehát ha olyan játékkal játszol, ahol be lehet kapcsolni az RT-t, és esetleg felskálázással szeretnél játszani, akkor a 4060Ti a jobb választás.A felhasználók pedig döntöttek - az októberi Steam Survey-ben a 4060Ti 1.4%-on áll, a 7700XT meg fel sem kerül a listára (ie.: 0.15% alatt van).
Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
félisten
Időzavarral küzdesz.
A 6700 XT nem a 3060 párja , az 6600-6650.. Megjelenésekor 479 dollár volt, a 3070 pedig 499$ most a bányászatot nem nézve
A 3070 gyorsabb volt akkor is( nem csak RT ben,de abban számottevően) most is az.
4 GB vram ami 6700XT mellett szól.
A 6700XT az új gen megjelenésekor zuhant hatalmasat árban és lett a legjobb vétel egy darabig de most már a 3060 népszerűbb. Tegnap épp 249$ volt BF keretében, volt olyan online bolt az USA ban, ami 500 darabot adott el egy nap alatt belőle...[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Quadgame94 #42145 üzenetére
Még egyszer: nézd meg a market share alakulását - 40-50%-át elengedték a részesedésüknek. Nuff said.
-
nagyúr
válasz Quadgame94 #42136 üzenetére
A quiet quitting egyéb apró jelek mellett főleg a 7800 és a 7700 kiadásának időzítésében nyilvánul meg. Vagy csak nézd meg a market share alakulást 22Q3-23Q1 között.
-
FLATRONW
őstag
válasz Quadgame94 #42139 üzenetére
Olvasd el még egyszer, odafigyelve, hogy mit írt gejala.
A lényeg az, hogy az RDNA 2 reményre adott okot (persze utólag kiderült, hogy ehhez az NV rossz gyártástechnológia választása is kellett),
viszont az RDNA 3 tényleg csak a szükséges minimumot hozta. -
félisten
válasz Quadgame94 #42134 üzenetére
Te most amúgy ilyen AMD hittérítő, reménykedő reklámarc akasz lenni itt? Ez más jellegű topik, mint a másik oldal, oda való mit akar reményeid szerint az AMD csinálni.
Nvidia találgatós.[ Szerkesztve ]
-
TESCO-Zsömle
félisten
Hűha két és három hónap difi.
Őőőő...
3080/3090 - Sep/Oct 2020
7900XTX - Dec 2022Sub-Dungeoneer lvl -57
-
D55
aktív tag
Nézd meg jobban, két év az
-
Raymond
félisten
válasz Quadgame94 #42133 üzenetére
"Hisze gyszerre jött az RX 7900 XTX meg az 3090/3080."
3080/3090 - Sep/Oct 2020
7900XTX - Dec 2022Ja, egyszerre
[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
válasz Quadgame94 #42084 üzenetére
A 13 éves is megérti ha elmagyarázom neki miről szól topik.
"És mi van ha megemlítem?"
Semmi, szóltunk többen, hogy nem erről szól topik.
Szóval igen, lapozzunk tovább az AMD-ről, van rá külön topik. -
Jacek
veterán
válasz Quadgame94 #42085 üzenetére
Még lehet is annyi később kicsit amikor lenyugszanak a dolgok most kb 250e a legolcsóbb 4070, de majd ha kifutott a sima széria.
Nem emlékszem hogy volt a másik super szériánál pedig volt 2080 Superem.
Ha annyiért jönne a 4070Ti Super mint a Ti az egy jó ajánlat lenne a mostani NV felhozatalban.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Ég veled, KEndre! :(
- Asszociációs játék. :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Asztali konzolt tervezne a Valve?
- Apple asztali gépek
- Anime filmek és sorozatok
- ASUS routerek
- Újabb DeepSeek-vita: kevesebb vagy több áramot zabál majd az AI?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte GAMING GTX 960 4GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Gigabyte RX 7600 GAMING OC 8G Garanciával
- NVIDIA Quadro P4000 8GB GDDR5 4xDP
- GeForce RTX 3060 Ti EAGLE OC 8GB GDDR6 videokártya - Csomagküldési díj az árban!
- EGY PRÓBÁT MEGÉR, NEM? Árgarancia, ingyen szállítás/átvétel RX 7000 kártyák 27% áfa, beszámítás!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest