- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Hálózatokról alaposan
- Arch Linux
- TP-Link WR1043ND router
- XPEnology
- Még havi 6 dollárt kérhet a Spotify a plusz funkciókért
- Mesterséges intelligencia topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- A német hatóság szerint visszaélt erőfölényével az Apple
- Ubiquiti hálózati eszközök
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Úgy néz ki az egész RDNA4 dolog csak egy alaptalan felvetés. A Valve oldaláról megerősítették, hogy a Vega óta minden AMD vga-hoz előre dolgoznak a Vulkan-on a mesaban, mert az AMD még megjelenés előtt elküldi nekik a hardvert.
Azt írták, most is csak ennyi történt az RDNA4 kapcsán, amit egy reddites valszeg félreértett és írt róla egy posztot, aztán arra valaki csinált egy Youtube videót és most itt beszélgetünk róla...
Valve's been on a debunking spree! // Linux Gaming News [link]
-
Necroman_Mk2
őstag
Jött már cáfolat egy Valve-nál dolgozó fejlesztőtől, de később kiderül, hogy alaptalan volt-e a pletyka.
-
PTM
aktív tag
válasz
Necroman_Mk2 #28 üzenetére
Vannak ilyen latolgatások, én azért nem szeretném ha az XBOX megszűnne, sőt. Így is nagyon elkanászodott már a Sony. Sőt, szerintem jót tenne a konzolpiacnak, ha még a Valve is belépne rá.
Szerintem se kell a PC-k után menni a sokszáz wattos méregdrága belsővel. Legyen plug & play mint a többi konzol és futtasson Steam játékokat, az utóbbi szerintem jelentős előny lenne.
Csak ez a Valve konzol is egy pletyka amiből lehet, hogy semmi nem lesz, ki tudja.
[ Szerkesztve ]
-
Necroman_Mk2
őstag
Nekem is az jutott eszembe az hír első olvasásakor. Mondjuk az egy elhibázott koncepció volt, miszerint a gyártók maguk állíthatták össze a konfigurációkat, gyakorlatilag branded PC-k voltak egy konzolos dobozba csomagolva. Ráadásul Windows nélkül, egy kiforratlan, béta SteamOS-sel előre telepítve.
Nem csodálom, hogy megbukott, de azt sem, hogy a Deck esetében már ragaszkodtak a kötött hardverhez. A siker magáért beszél.#10 PTM Lehet a Valve-nél tudnak már valamit a Microsoft Gaming következő generációs terveire, miszerint bedobják a törülközőt, és nem lesz új Xbox konzol.
#18 Sinesol Ja, csak valószínűleg a top VGA egyedül kerülne annyiba, mint egy komplett Steam konzol.
-
paljani
aktív tag
Bocsánat miért avulna "gyorsan" egy konzol? Mióta ellenfele egy konzolnak egy (csúcs)pécé? Teljesen mindegy mi volt a helyzet 15-20 éve (pl. PS3 ) ma ma van és más idő járnak. A steamdeck is teljesítményre egy "elavult szar" mégis etalon a handheldek között és rá "optimalizálnak" a játékfejlesztők (vagy mondhatnám a nintendo cuccokat példának). Ez nem teljesítmény kérdése, hanem a potenciális vásárlókör nagyságának méretéé. Lehet mutogatni, hogy a másfél milliós RTX 5090 még ugyanennyit kosátló hardverekkel köröket ver a PS5-re - és még igaz is - viszont a kettő nem egymás helyettesítő termékei (az árban lévő nagyságrendi eltérés miatt). Ugyan vannak akik bivaly pécé mellett tartanak konzolt (pl. én - PS5) de tipikusan nem helyette tartják.
Sőt inkább az ellenkezője: a konzolok most "lassabban avulnak el" mint 15-20 éve. Mert eleve kellően nagy a teljesítményük és minél kisebb a teljesítményszorzó a generációs ugrások között annál tovább "kiszolgál" a régi is továbbá annál könnyebb visszaportolni egy gémet rá. Ha a Valve úgy dönt kidob egy konzolt egy fullos Strix Halo-val akkor a sikerének csak az értékesítés volumene szabhat gátat nem a nyers teljesítménye. Aki meg szerelmes a grafikába az nem lesz célközönsége (és eddig se volt) az adott konzolnak. De pl. ha gamepass elérhető lesz rajta akkor máris sokan vehetik XBOX helyett is.
-
.mf
veterán
"Nincs olyan erős APU jelenleg, ami tudná azt a teljesítményt, amit egy dedikált VGA. Talán tévedek?"
Csak 3x írtam az idézett hsz-ben, hogy Strix Halo, de leírhatom még párszor
A teljes Ryzen AI Max+ 395-ben 16 Zen5 CPU mag és 40 CU van - az asztali RX7600-ban 32. Mivel még csak most jelentették hivatalosan be, még nincs részletes teszt, de az első beszámolók az RTX4060 környékére lövik be. -
Sinesol
veterán
Az van benne, de nem különösebben erős, plusz ugye nagyon közel van az asztali cuccokhoz mind hardveresen, mind api terén, igy nagyon sok minden egyszerűen portolható pc-re is, ugyanolyan jól fut ott is, ergo nagyon gyorsan avul a konzol, ahogy jönnek az erősebb asztali hardverek, eleve már kiadáskor is elvérzik egy erősebb pc-vel szemben. Régebben kellett pár év, mire a PC nyers erővel lenyomta a célhardver+optimalizálás kombinációját, szóval ott azért kézzel fogható előny volt a konzol kezében az userek szemében. Plusz ugye ugyanugy telepitgetni, updatelni kell, töltőképernyők vannak, stb. Nem véletlen, hogy ujra virágkorát éli a PC gaming.
[ Szerkesztve ]
-
Cooper911
senior tag
Örülnék egy olyan asztali konzolnak (vagy akár csak steamOS-nek) amin a steam mellett az Epic a gog is futna és a legtöbb streaming szolgáltató is nézhető lenne. (Esetleg gamepass....) Kontroller és egér bill támogatással. (tudom hogy decken is van lehetőség az epic, stb futtatására egy kis mókolással, de itt lehetne alap)
Amúgy meg mekkora lenne hogy mire esetleg a Sony meg az MS kiizzadna egy kézikonzolt, mert hogy a deck milyen jól megy addigra ők megint váltanának és kiadnának egy asztali konzolt -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Carlos Padre #22 üzenetére
Pedig most is egy külön nekik tervezett APU van a deckben (0405 néven), senki másnak nincs olyan.
-
Carlos Padre
veterán
Azt azert teljesen kizarnam, hogy a Valve sajat APU-t terveztetne. Meg a sajat konzolban sem hiszek, legfeljebb zold utat fognak adni a mini-pc gyartoknak, megszabnak nehany platform dizajnt es ezeket az erosen kotott konfiguraciokat elore telepitett SteamOS-el es SteamOS logoval dobhatjak piacra. A Valve meg marad a SteamDeck mellett.
-
.mf
veterán
"Az optimalizalas is olyan, hogy egyreszt osszerakod ugyanazt asztaliban es ugyanott vagy, vagy joval erosebbet es akkor meg jobb is az elmeny."
Igen és nem. A következő Deckben is egy APU lesz, és ha lesz asztali konzol, abban is azt a hardvert várnám, csak magasabb TDP limittel és a kézikonzolos extrák (képernyő, akku, kontroller) nélkül akár a Decknél is olcsóbban. Azonban az a hardver valószínű, hogy kereskedelmi forgalomban nem lesz elérhető, ha pl. az APU-hoz 4 csatornán LPDDR5X-et csatolnak, hogy a memsávszél ne legyen szűk keresztmetszet. Mint a Strix Halo (csak annak a vágott, TDP-visszafogott utódja). Ha saját magadnak próbálod összelegózni azt vagy magasabb teljesítményt, akkor külön nem kapható Strix Halo nélkül csak dGPU-val tudod, s így többe fog kijönni; és nem is lesz olyan kompakt.
TL;DR: a Steam RDNA4-es fókuszából azt tippelem, hogy a Deck2 egy RDNA4-es vágott Strix Halo utód lesz, és az sem ördögtől való ötlet, hogy ugyanezt a hw-t egy kis dobozba belerakva minikonzolként kiadják.
-
Sinesol
veterán
Erre irtam azt, hogy az akkor meg egy sima PC lesz, amit akarki ossze tud allitani asztaliban, akar erosebbet is, amin minden gyorsabb lesz es limitalva sem leszel, plusz ugye azon is lehet steamOS, mert az ugye szabadon hasznalhato. Anno a steam machine is ezen csuszott el, hogy egy asztali pc volt, amit te is osszeallithattál, ezert nem volt sok ertelme meg enni a valve-tol.
Az optimalizalas is olyan, hogy egyreszt osszerakod ugyanazt asztaliban es ugyanott vagy, vagy joval erosebbet es akkor meg jobb is az elmeny. Ha megfizetheto gepet akarnak, akkor max 4060 ekvivalens lesz, ehhez kepest vehetsz top radeon-t es joval jobb geped van, amire minden optimalizalas ugyanugy ervenyes. De vehetsz zöld vga-t is, az meg annyival erösebb, hogy kevesbe optimalizalva is megveri a steamPC-t. Mert azert mar most is multiplatform fele mentunk el, egyre kevesebb az erosen optimalizalt exkluziv, nem tul eletszeru, hogy egy studio egy pc portot vegletekig optimalizal az egyik vga gyartora, miközben mar a mostani konzolokra is ritkan teszik meg. Amugyis a dx12 nagyon közel van a konzolok api-jahoz, szoval nagyon nincs is ertelme. Épp emiatt is avult szupergyorsan a jelenlegi konzolgeneracio, mert szinte minden komolyabb game multiplatform, amit nagyon erösen nem optimalizalnak semmire,igy konnyen portolhato marad. .
[ Szerkesztve ]
-
.mf
veterán
Szerintem meg simán lehet konzol, ott csúszik el az érvelésed, hogy hagyományos PC-t feltételezel. Valószínűbbnek tartok egy forrasztott procis full integrált miniPC-t, amiben csak az SSD-t tudod cserélni. S azért fizetne ezért bárki felárat (ha lesz egyáltalán felára - monitor, akku, kontrollerek nélkül olcsóbb is lehet, mint a Deck), mert várható, hogy erre jobban optimalizálnak, évekig korrekten fognak rajta futni a játékok.
Rowon: azt tartom legvalószínűbbnek, hogy RDNA4-es APU lesz a következő Deckben, azért fejlesztik; és ezt a hardvert kaphatja meg a konzol is, ha lesz ilyen. Tucat kínai gyártó kínál olcsó miniPC-t, szerintem ez is ilyen lehetne. Nem nagy kockázat nekik ezt meglépni.
-
Sinesol
veterán
A steam deck az lényegében egy konzol, kvázi fix hardver, mig mondjuk egy steam pc az egy sima asztali pc lenne, az azért jelent különbséget. Mondjuk ott is ragaszkodhatna a steam egy fix hardverhez, de pc lévén nem sok előnye lenne egy sima asztali géphez képest, főleg hogy nyilvan egy olyan fix hardver lenne, ami sokak számára megfizethető, szal max egy alsó középkategória vga tekintetében.
-
Sinesol
veterán
Szerintem tuti nem lesz konzol, ott vérzik/verzett el anno a dolog, hogy mégis miert fizetne valaki felárat egy sima asztali PC-ért, amire ugyanugy felmegy a steam os? Plusz nem tudom hogy tudná azt kivitelezni, hogy a sok millio steam felhasználó ne kerüljön esetleg hátrányba a steam konzol miatt, ami ugyanugy egy asztali gép...nehez lenne megmagyaráznmi, hogy miért megy mondjuk sokkal jobban egy játék, mint egy user által összeállitott ugyanolyan/erősebb gépen. Ráadásul simán perelhető is lenne a cég, amiatt, hogy a piac bizonyos hardvereit előnyben részesiti.
[ Szerkesztve ]
-
A SteamOS nagyon népszerű, remélem nem hoz egy rossz pénzügyi döntést a Valve a konzollal... Örülnék neki, ha sikeresen tovább fejlődnének.
[ Szerkesztve ]
-
PTM
aktív tag
válasz
tivike1986 #9 üzenetére
Szintén, bár akkor az XBOX-ot én 100%, hogy eladnám. Viszont nekem a teljes kontrolleres támogatás és CEC a beugró, amitől számomra konzol lesz belőle. Attól még kezelhetne szabvány USB-s perifériákat, például billentyűzetet vagy optikai meghajtót, az csak jó.
-
tivike1986
csendes tag
Azért én bírnám. A series s mellé még egy ugyanekkora doboz amin játszható lenne az összes eddigi steam-s játékom. Teljes egér és billentyűzet támogatással. Szerintem váltanék is rá.
Munkára meg másra meg ott lenne a notebook.
-
oriic
HÁZIGAZDA
Steam Machine 2? Érdekes lenne.
-
tDr1v3r
veterán
Tudtommal tudtak a fejlesztők a Deck-re optimalizálni. Ha ez összejönne egy konzolon is, én simán vennék egyet.
(Mondom ezt én aki rohadtul nem hitt a tizenplusz évvel ezelőtti Steam-es "konzolokban".)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
De nem Linux alatt. Ott a Radeon kártyák támogatása eljutott arra a szintre, hogy csak berakod és megy, még annyit sem kell csinálnod velük mint Windows alatt.
nVidia ennél komplikáltabb, mert nagyon nem akartak semmit nyílttá tenni egészen addig, amíg meg nem látták a SteamDeck sikerét és ebben az anyagi lehetőséget.
Kicsit komplikált, de a Steam HW survey Linuxos részéből ezeket az adatokat ki lehet nézni.
[ Szerkesztve ]
-
Sinesol
veterán
Csak az itt a gond, hogy olyasmire koncentrálnak, ami alig van/lesz jelen a játékpiacon.
Sokat ér az RDNA 4 optimalizálás, ha 10ből 8 gépben nvidia van 1 ben meg intel...
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ugye már az elején mondták, hogy akkor lesz SteamDeck2, ha jelentős előrelépést tudnak letenni hardver téren a mostani deckhez képest, de a Z1 cuccok bár tök jók, de ezt nem tudták hozni.
A Valve közben már egy csomó dolgot adott a közösségnek az évek alatt amiből mindenki profitált, mi is mint játékosok és ők is mint cég.
Szóval a Valve-nek nagyon is megéri megtolni a driveres oldalt, mert simán lehet az RDNA4 az alapja a következő decknek.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A friss pletykák erről szólnak, de valójában semmi sem utal arra, hogy tényleg ez történne.