-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
"Szerintem az általad megadott 590$ jelen értéken 730 az szinte a dollár inflációs értéke ami Amerikán belül is amúgy érezhető áremelkedést produkál és érezhető a gazdaságon belül és többszörös ráhatással van az ázsiai és minden gyengébb valutára."
Egy inflációs (más néven jelenérték) kalkulátort használtam, amit linkeltem is.
Nem tudom, hogy a USA inflációs mutatói mennyire esnek pontosan egybe az olajéval. Az olaj ára nem mutatott az elmúlt 1 évben olyan nagy amplitúdójú mozgást, mint a földgáz. Amikor a magyar hosszútávú gázszerződést valamennyire hozzáértők értékelték épp azt emelték ki súlyos hibaként (rizikóként), hogy a korábbi olajhoz kötődő árazás helyett feltehetőleg a holland TTF-hez kötötték az árazást valamilyen formulával, ami azért probléma, mert - legalábbis Európában - a gázra egyetlen - orosz - szereplő sokkal nagyobb befolyással bír lenni a gáz árára, mint az olaj tekintetében ami egy többszereplős piac. Ennek manifesztációját láttuk 2021 közepétől. Ebből persze az a lényeg, hogy az USA az OPEC-re nyomást gyakorolva nagyjából szinten tartotta az olaj árát.Ettől eltekintve Twitteren láttam olyan bejegyzéseket, hogy fél dollár (~200Ft) egy tojás! Tehát a áremelkedés őket sem kerülte el, infláció nyilván ott is van.
Elképzelhető persze, hogy ez az infláció pont annyira nem vág egybe az elekronikai termékek alapanyagainak növekedésével - különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy ezek árának változását az energiaárak hullámzásánál a covid és azt követő mining boom okozta hirtelen keresleti megugrás valószínűleg sokkal jobban rángatta. De azt gondolnám, hogy hosszú távon azért be kell állnia, mert ha ezek ára meghaladja az inflációt, és a jövedelmek is legjobb esetben is inflációkövető mértékben emelkednek, akkor csökkenni fog rájuk a kereslet. A csökkenő keresletnek pedig hosszútávon árcsökkenést kell okoznia a közgazdasági összefüggések szerint.
Tehát lehet, hogy az inflációval korrigált ár nem reflektálja az adott szegmens költségeinek emelkedését, de igazából az egész beszélgetés arról szól, hogy vajon ezek a költségek valóban emelkedtek-e annyival, mint az árak és amennyiben igen úgy mennyire ragadósak ezek a költségek, a túlkereslet elapadásával történhet-e visszarendeződés - értelemszerűen legjobb esetben is az inflációs érték szintjére. *
Erre említettem már példákat is a VS topikban. A szállítmányozási költségek már visszaálltak pre-covid szintre, a réz és az aluminium korrigált. (Bár a réz megint épp felfutóban van) Az gáz ára 2021 nyári szintre visszaállt. Tehát ebből a szempontból lehet tere egy visszarendeződésnek.
Mivel az elmúlt 1-2 évben valóban volt mérhető infláció, ezért ma már azt gondolom, hogy az inflációval korrigált ár figyelembe vétele egy minimum elvárható gesztus a nyafogó árérzékenyek részéről ahelyett, hogy a 2016-os nominális $200-300 árakat várnánk vissza.
* Hogy a költségek valóban emelkedtek-e annyival, mint az árak. Itt jön képbe amivel Te is zártad, hogy eze a jelenség nem egy szereplőnél, hanem az értéklánc összes résztvevőjénél megfigyelhető, amik így egymásra rakódnak.
Az első szereplő költségei emelkednek 30%-kal, de mivel túlkereslet van a termékeire, ő máris 40%-kal emel. Az ő portékáját vásárló 40%-os áremelkedéssel szembesül, de mivel túlkereslet van a termékeire, ő már inkább 50%-kal emel, és így tovább. (Nyilván hogy mi mekkorát tudott emelni az adott szegmensben a piaci erőviszonyoktól függhetett.)És valószínűleg egy potenciális visszarendeződés is épp ezért egy lassú folyamat lehet, ahol minden szinten latolgatni fogják majd, hogy csökkentsük az árakat, hogy jobban vigyék? Hááát, jó, de akkor meg kell mondanunk XY beszállítónknak, hogy adjon 5% kedvezményt, vagy máskülönben kapja be a vásárlónk is, meg a beszállítónk is.
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
fLeSs
nagyúr
Ő asszondja, hogy a 4070 Ti túlárazott, és a 4080/4090 pedig nem annyira.
Én meg pont az ellenkezőjét mondom.
De én nem a 2000-es széria áraival és inflációval számoltam, szóval tök más a gondolatmenetünk.
gbors első számolását nem értem, de a másodikkal kapcsolatban megkérdezném, hogy a 3070 Ti és a 3080 hol volt kapható MSRP áron? (az NVidia honlapján és USA-ban a Best Buyon kívül azon a pár ezer darabon kívül) Csak mert ugye az MSRP-t vette alapul az inflációs számolásokhoz."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
gV
őstag
AMD 7763 ellenében ezt tudja: NVIDIA Grace Hopper Superchip Architecture In-Depth | NVIDIA Technical Blog
de azt a 9654 is jelentősen lelépte amiben összehasonlították:
AMD Ecosystem Poised and Ready for the 4th Gen AMD... - AMD Community
Anandtechre kell várni, ott szokott lenni új Xeonokal teszt, abból kiderülhet ez-az.[ Szerkesztve ]
-
Peace
nagyúr
Akkor 1040 Euróért nem is volt olyan rossz vétel itthon a GAMING X TRIO. Nagyon várom már, ma hozom el! Hosszú évek óta csorgattam a nyálam erre a kiadásra, de végül mindig a smucigság kerekedett felül és 1060-ból is a kerregős Giga Windforce lett meg Palit a 2080S-ből. Mondjuk a Palit hűtése remek!
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ez olyannyira nem hülyeség, hogy már évek óta csinálják ezt a gyártók. De nagyon korlátozott az a kód, amiben az AI tud segíteni, mert az explicit API-kkal azért nem sok feladat maradt a driver oldalán. Ez a maradék feladat persze optimalizálható, de az optimalizálást sokszor nem a humánerőforrás mennyisége korlátozza, vagyis lenne rá elég ember akkor is, ha nem alkalmaznának AI-t. A korlátokat inkább a meghajtó által célzott legrégebbi hardver működése adja. Ha mondjuk ezt kiveszik, akkor némelyik korlát feloldódik, és azokra szépen lehet új rutínokat írni, amelyek a régebbi hardver terméktámogatásának megszűnésével az újakon hatékonyabb működést eredményeznek.
Ezért volt az, hogy amikor kiment a driverből a Kepler, akkor az NV utána talált némi sebességet. Ha mondjuk kivennék a Maxwell, Pascal, Turing támogatását, akkor tudna gyorsulni az Ampere és az Ada, mert nem kell a régi három dizájnhoz optimális Maxwell limitjeit figyelembe véve dolgozni, így a kódot átírhatók lennének a korábbi limitek kivágásával. Ezeket a feladatokat részben megcsinálhatja az AI, de a kritikus kódoknál még nem nagy ötlet az AI-ra hagyatkozni. Arra használják az AI-t jelenleg, illetve az elmúlt pár évben, hogy megírja az amúgy egyáltalán nem teljesítménykritikus, viszonylag sok kódból álló pepecselős részeket.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
törölt tag
Nem, ez lehet teljesen reális, ha elvonatkoztatunk attól, hogy az AI-ra úgy gondolunk, mint egy személy. Az AI által optimalizált driver lehet olyan értelmű is, hogy lehet lefuttat az AI 1000 tesztet különböző beállításokkal és abból majd kihoznak valamit az adatbányászok / analitikusok.
De ha jó az értelmezésem, akkor az AI-t általában azért használják, mert az emberi gondolkozás és számolási kapacitás véges, ezért kellett egy eszköz, ami mindenféle szükségletek nélkül lefuttatja milliószor ugyanazt a forgatókönyvet és végül lesz belőle valami.
Az hogy az AI önmaga tényleg tud-e tanulni vagy hogy ez hogy működik az én agyam nem tudja felfogni.
Számomra ebben az esetben az AI úgy segít(het), hogy elvégez sok-sok számítást és sok adatot szolgáltat, amit már mondjuk bele lehet önteni akár egy excelbe is és onnan mindenféle dolgokat levonni meg értelmezni, aminek lehet az a vége, hogy a létező hardver és szoftverkörnyezet sokkal jobban hatékonyabb lesz, mint az emberi elme által megalkotott valóságban.
Lényegében trial & error metódus.
Az AI-ból kijövő adatot már könnyebb elemezni, mert van bőven anyag hozzá és sokkal reprezentatívabb, mint az emberi oldal által generált adat.[ Szerkesztve ]
-
gV
őstag
csak nem hal be a 2080-am, a 680-at is használtam 6 évig, 2018 óta meg tesómnál szolgál. amúgy Jensennek szívesen elmondanám a képébe, hogy a 12GB miatt rajtam bukott $800-t, mert alapvetően a 4070 Ti 2x erősebb mint a 2080, de még jobb úgy mondani, hogy most azt tudja 4k-n mint amaz 1080p-n. szóval tényleg egy látványos fejlesztés lenne, UV-val príma fogyasztással, csak nem jövő biztos illetve az csak ezért az árért továbbra sem vagyok hajlandó elfogadni, hogy jelenleg 1440p-re való kártyát kapok.
-
Raymond
félisten
Gyakorlatilag mar karacsonyt elott az volt mert senki nem Vette ezeket 1300-1500-1600EUR-ert amikor annyiert ott volt a 4080. Na persze azt se vettek Gondolom vartak valami normalisabb aru termekre es majd kivancsi leszek a 4070Ti ara normalisnak minosul vagy nem a vasarlok szerint.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
törölt tag
Bár most az jutott eszembe, hogy a programozók toldozgatják pofozgatják a drivert és mindig kerülnek bele új játékprofilok vagy frissítik a meglévőeket. Akkor ha ezt az AI-jal ki tudják váltai, akkor lehet az azt jelenti, hogy ha az AI alatt a szoftverek és hardverek hatékonyabban működnek együtt, akkor azokat a beállításokat ki tudják nyerni valahogy és ezeket fogják implementálni a driverbe? Mert akkor ezt már házon belül letesztelték és így érik el a több / jobb teljesítményt. Bár lehet ez a kósza gondolatom csak onnan jön, hogy szerintem sem CPU sem GPU fronton nincs igazán optimalizálva a dolog és inkább próbálnak nyers erőből megoldani mindent. A több szálas CPU optimalizációról már nem is beszélve.
Esetleg lehet az AI minden gépen optimalizálni tud majd az adott hardvertől függően és nem minden játékra lesz beállítás külön-külön, hanem lesznek bizonyos hardver keretek és azok között tud / fog váltani. És így akkor nem kell mindig és folyamatos optimalizálás és hardver terhelés a GPU-n belül, mert előre beállított sémák alapján fog működni.
Nem tudom mennyire volt zagyva ez így, én magam sem tudom miről beszélek. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem muszáj elhinned, de ettől még az AIB-k ezt problémának érzik, és jogosan. Az AMD rendre felmerül azokon a vitákon, amikor a gyártók nemtetszését fejezik ki, hogy mennyivel drágább az AD103 a Navi 31-nél, és ez a vezető oka, amiért az AIB-knek nincs nagyobb nyereségük rajta. Ha olcsóbb lenne az AD103, akkor az AIB-k nyeresége nagyobb lenne.
#39901 Raymond : Ez tök jó a boltnak, amelyik eladja, de az ASUS-nak mi a jó benne? Mert ők amúgy nem mennek ám ennyire a többi gyártó fölé, hiszen nem tudnának eladni semmit sem, ha 400 dollárral nagyobb áron kínálnák ugyanazt a teljesítményt. Az ASUS márkanévnek van ugyan értéke, de nem 400 dollárnyi a különbözet, és ezt tudja a gyártó is.
#39904 Raymond : Nem ugyanannyiért kapják, de nem 400 dollár a különbözet. Értem, hogy ASUS, de egyrészt maximum 1-2%-kal gyorsabb, és komponenshasználat sem különbözik annyira. Vagy úgy gondoljátok, hogy az Inno3D nem éri el ugyanazokat a kínai low-cost tömegcuccokat, amiket az ASUS használ?
#39905 b. : De írtak erről. Csak azóta az MSI törölte a Tweetet. Gondolom rájuk csapott az NV, hogy ilyet nem tehetnek, akkor sem, ha nem érzik igazságosnak, hogy csak szaré-húgyé dolgoznak a 4080-on. [link] Ebben viszont az NV-nek van igaza. Ha beálltál szopni, akkor végig kell szopnod, amit kapsz. Ha nem tetszik, akkor ne is állj be.
#39906 b. : Segítek még egy picit. Az NVIDIA kizárólag a referenciakártyák árát szabhatja meg. Az AIB kártyák árát már nem. Ha az MSI úgy dönt, hogy a 4080-at 900 dollárért adja, akkor bármikor, az NVIDIA engedélye nélkül is megtehetik, mert ők tervezték magát a nem referencia dizájnt, és ezen a ponton csak annyiban partnerek, hogy vesznek GPU-t az NV-től, de ennyi. Viszont nem tudják annyiért adni, mert lófaszt sem keresnek még azon az áron sem, amennyiért most adják a 4080-at.
Tehát, ha az MSI-nek az a baja, hogy a 4080 drága, akkor a saját dizájnjaikat bármikor lecsökkenthetik olyan árra, amennyire akarják, és még az NV-t sem kell róla megkérdezni. De nem ez a bajuk.
[ Szerkesztve ]
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ezt nem én írtam, hanem az MSI. És nekik annyira nem tetszik ez, hogy tökre nyíltan a 4070 Ti-t ajánlják a 4080 helyett. Persze publikusan nem azért, mert azon több pénzt keresnek, de a valós indok az, hogy azon több pénzük van, mint egy eladott 4080-on. És ugyanígy van a többi gyártó is. Ezért mindenkinek most az a cél, hogy a 4070 Ti-t vegyék az emberek a 4080 helyett. Mert azon az AIB-k jobban keresnek. Az NV viszont a 4080-on keres jobban, mert aránytalanul drágán adják az AIB-knek az AD103-at. Ez annyira aránytalan egyébként, hogy ha 150 dollárral olcsóbban kapnák meg a gyártók az AD103-at, akkor még mindig drágább lenne a lapka, mint amennyiért a Navi 31-et veszik az AMD-től most.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ez a teljes üzletágra vonatkozik. És mondjuk az 500 dollár alatti prev-gen VGA-kra reális is a 20%, de itt a next-gen VGA-król van szó, ahol tényleg az a baja a gyártóknak, hogy még az 1000 dollár közeli modelleknél is kétszámjegyű a dollárban mért nyereség. Ez meg lófasz. Ha ez több lenne, akkor az EVGA is itt lenne még, de 1000 dolláros szinten mindössze maximum 90 dollárért gürizni hülyeség.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
A 20%-nak úgy örülnének, hogy a seggüket vernék a földhöz naphosszat.
#39893 PuMbA : Annak sok hatása nincs a minőségre, mert se a DLSS 2 és a DLSS 3 nem használ AI-t a képi rekonstrukcióra. A neuronhálót csak ott használják, hogy miképpen kombinálják a korábbi képkockáról származó előzménymintákat, de a felskálázáshoz használt rekonstrukció az egyik AI-s eljárásnál sem AI-val van csinálva. Még az Intelében sem. Emiatt minőségileg ennek nincs jelentősége. De abban már van, hogy mennyire optimálisan fut a kód, tehát sebességben hasznos.
Itt a probléma az, hogy nincs elég idő az AI rekonstrukcióra. Amely programok ilyet használnak, ott egy kép rekonstrukciója másodperceket igényel GPU-n.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Egyelőre a gyártópartnerek ezeken nem háromszámjegyű összegeket keresnek.
Az EVGA-nak részben ez volt a baja a next-gennel. A mezei boltosnak nagyobb a nyeresége egy eladáson, pedig nem is ők viselik a kockázatot.
[ Szerkesztve ]
-
GEIL
addikt
4xxx kártyákra vagy akár előtte lévőkre is ?
------------------------- i7 13700K - 64Gb DDR5 - RTX4070 ---------- i5 9600k - 32Gb DDR4 - RTX3060 ------------------------- ------------------------- PS5 --------------- ------------- Samsung A53 5G ------------ ------------ Xbox Series X ----------------------------
-
addikt
Vagy esőtáncot járva várják a Bitcoin értékének újra nagymértékű megemelkedését, vagy talán ők maguk megpróbálják előidézni a következő hullámot, hogy a marha bányászok felvásárolják a készleteket és bányásszanak pár hétig, amikor majd újra bezuhan, de akkor legalább az ő nyakukon maradnak a kártyák, nem a gyártó nyakán.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
A 3080 és a 3070 még elérhető volt normális áron egy kis ideig, talán pár hétig megjelenés után, mire elszabadult a pokol, hiány, bányászat, minden. Aki akkor váltott, az még jól járt. 250-270k körül ment az RTX 3070, 330k körül az RTX 3080 ha jól emlékszem. Ehhez képest kellett volna ezeknek azóta normális esetben egy jó 30%-ot csökkenni, vagy többet, a dolláros árán, nem a forint árfolyam miatt nem történt ez meg, mielőtt a századik ember beírná ezt a tévedést.
És most már készlethiányra sem lehet fogni, sőt, hát éppen arról panaszkodnak, hogy nyakukon marad. Kérdés, miért nem viszik le annyira, amennyire kéne. Kartellezés van. Az összes videokártya árát magasan tartják, és így az embernek nincs jó választás, nincs normális alternatíva, ha venni akar, csak a szar magas ár és a mégszarabb közül választhat.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
De az a gáz, hogy még az Ampere is saját maga fölé van árazva, a több mint két évvel ezelőtti megjelent árához képest, miközben már sokkal alatta kéne legyen.
Akkor vagy nyakukon marad a készlet és le kell szállítani az árát, hogy elvigyék, vagy kifogy az Ampere és végre leárazhatják a helyére az Adát.
Ez így is - úgy is csökkenést kellene, hogy hozzon.[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
Az a baj, hogy ez elég nehéz kérdés, mert az rx 7900 xtx gyártási költsége magasabb mint az rx 6900 xt-é, mégis ugyanannyiba kerül, ergo eleve kisebb a profit a kártyán mint a legutóbb. Ráadásul a fejlesztési költség is magasabb (részben az egyre kisebb node-on lévő chipek fejlesztési költsége miatt, részben az egyéb tényezők miatt mint pl infláció hiszen az AMD/Nvidia mérnökök fizetése is kap egy 10-20% boostot emiatt ahogy a legtöbb IT cégnél, ez mind-mind növeli a költségeket), ergo még a fejlesztési költségek tekintetében is többet kéne visszatermelnie (tehát a valóságban többet kellene nyerniük emiatt 1-1 kártyán nem kevesebbet), ezekbe sokan nem gondolnak bele, ez mind igaz Nvidia esetében is.
Az rx 7900xtx ára csak akkor fog csökkenni, ha hatalmas gáz van az eladásoknál de ez igaz mindkét oldalra, ez persze bekövetkezhet. Az rtx 4070ti is drága igen, de nem azért mert az Nvidia irgalmatlan sok profitot realizál rajta, ez látszik fLeSs cikkében is.[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
+1, bar annyin szerintem veszteseges lenne. De ha market sharet akarnanak veszteseg nelkul/kis nyereseggel akkor az XT aranak valahol 700-750 dollar korul kene lennie. Az egyertelmuen a 6800XT orokese ami 650 dollaron nyitott. Azota magasabb gyartaskoltseg viszont nincs banyasz bonusz, szoval 700 dollaron abszolut jo lehetne a piacnak es az AMD-nek is. Helyette nezik hogy az Nvidia a 4070 TI-jal arban alavag mikozben RT-ben gyorsabb is, nincs driveres szopo magas TDP dual monitonal stb stb. Igazi balf*szok gyulekezete. Fogalmam sincs ki a franc veszi meg 900 dodoert azt 7900 XT-t, meg 800-ert is rossz ajanlat.
A 7900 XTX aran nem igazan tudnak vagni, az a 6900 XT helyere jott es kellene egy 200 dollaros difi mert a 2 kartya kozott azert 20% difi van, szoval az talan $899-en lehetne a minimuma. De a 2 kartya kozul boven az XT van jobban elarazva. Oriasi hogy eljutottunk oda hogy az Nvidia olcsobban ad jobb/ugyanolyan teljesitmenyt.
Hi, i'm new to APHEX TWIN, so i was wondering how much the IQ requirements was to enjoy his stuff. and understand all the underlying themes, because its really complex stuff. I have IQ of 119 but i heard that you need atleast 120 is it true?
-
fLeSs
nagyúr
Abu hsz-eivel nagyrészt nem értek egyet.
Sztem a Navi31 jóval drágább mint az AD102 és az AD103 és sztem az EVGA elég nagy b@lfasz volt, ugyanis ezeken a kártyákon jól keresnek az AIB-ok. Sztem pont a mélyponton léptek le, de persze lehet, hogy ez az állapot csak átmeneti. Mindegy is.
Azzal egyetértek, hogy az AMD-nek jóval kisebb eladatlan készlete van, a negyedéves jelentésükben benne volt, hogy az NV-nek $4+ milliárdos felhalmozódott raktárkészlete van.
És veled is egyetértek , az NV emiatt pozícionálja a 3000-esek fölé árban a 4000-eseket. Minderről írtam is a blogomban.
Az egyetlen dolog amit senki nem tud, hogy mennyi 3000-es készlete van még az NV-nek. A $4 milliárdnak nem az egésze beragadt VGA és a maradéknak nem az egésze RTX.
Mondjuk ha $3 milliárddal számolunk és $300-os átlagos BOMkit árral (ez lenne a 3070 Ti-é), akkor ez összesen 10 millió kártya.
Az utolsó negyedévben ~7 millióra csökkent a leszállított VGA-k száma (AMD, Intel included), 88% volt Nv ami 6 160 000 kártya, tehát ezt alapul véve max 2 negyedév kéne nekik hogy kiszórják a 10 millió kártyát (tehát kb. április környékéig).
De ez csak "napkin math".[ Szerkesztve ]
"Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
Peace
nagyúr
600-ért simán!!! Feladták a leckét rendesen. Szeretnék mindenképp egy kártyát idén év elején. Teljesítménye és fogyasztása nagyon szimpi, de szerintem 500k HUF alatt ezt nem fogjuk megkapni itthon. Holnap 15:00-kor az Alza oldalán kiderül. 3080 Ti-t nem szívesen veszek használtan, ahhoz már tuti kéne tápot is újítanom pluszba.......
[ Szerkesztve ]
-
Yutani
nagyúr
-
GEIL
addikt
1080p-ben a 8 Gb Vram még elég lesz 3 év múlva is...nekem legalábbis tuti.
Nekem most a mókusvakítósan "vicces 12 Gb"-os RTX3060-nál Fortnite csutka Epic grafikán és Raytracinggel és +magas felbontású textúrákkal se eszik többet 5-6 Gb Vramnál.
[ Szerkesztve ]
------------------------- i7 13700K - 64Gb DDR5 - RTX4070 ---------- i5 9600k - 32Gb DDR4 - RTX3060 ------------------------- ------------------------- PS5 --------------- ------------- Samsung A53 5G ------------ ------------ Xbox Series X ----------------------------
-
-
gV
őstag
épp, ez az. jó ember megvette a 1080 Ti-t, játszott vele 4k-n, majd most szól az nV: ideje váltani a 12x erősebb 4070 Ti-ra, de ajánlott ám 1440p-s monitorral használni. a Turingnak évek múlásával necces lett, az Amperen már megjelenésekor kevés volt és most itt az Ada aminek a pofátlanul magas árához társul a pici vRAM.
-
DudeHUN
senior tag
Háááttt... ezen is van egy 150-200$ plusz, mint amennyiért emészthető lenne sajnos. Remélem ennek az eladásai is földbe állnak majd. Érezzék csak a gyártók.
DLSS3 továbbra is csak parasztvakítás és csak 60+ fps felett van értelme.
GFN menő. Mondjuk levihetnék 10-12 dolcsiraGamer for Life
-
Peace
nagyúr
4070 Ti árához nem fognak nyúlni, azt én is esélytelennek tartom. Én is megvárom a független teszteket, hogy mit mutat majd a 3080 Ti vs 4070 Ti játékokban és mennyit is firkantanak rá az árcédulára idehaza. Aztán az alapján mérlegelek. Nem ártana egy 1200-as táp sem, ha nem akarok megint teljes gépet szétszerelni egy újabb váltás alkalmával sem......nem lesz olcsó móka!
-
paprobert
őstag
Alogonomus zengett ódákat előre, az érkező RDNA3 valószínűsíthető energiahatékonyságról. Én hűtöttem, hogy csak a Samsung 8nm miatt nem látszódik hogy az NV még mindig előnyben van.
Egyébként az RDNA3 energiahatékonyságban egész jó lett(volna), a chipletek fogyasztása viszont elrontja az összképet, de nagyon.
Ha belegondolunk, hogy a 350W-ból mekkora szeletet kell kötelezően a chipletek működtetésére költeni(70-80W nagyjából?), és azt nem lehet valódi munkára fordítani, akkor érthető hogy mi a gond.Szóval szerintem a chipletek belerondítanak az egyébként egész korrekt energiahatékonyságba, és ami még fontosabb, tönkretették a magas órajeleket is. Az RDNA megjelenésekor azt láttuk, hogy a piros kártyák órajelei kilőttek, a zöld kártyák inkább stagnáltak, vagy lassan kapaszkodtak csak generációnként.
Most viszont megint egyenlőség, sőt, NV előny látható órajelekben.Merem feltételezni, hogy a monolitikus Navi33 meg fogja mutatni, hogy "milyen lehetett volna az RDNA3", ha nem ugrik fejest a chipletekbe az AMD. Mínusz a régebbi gyártástechnológia, és az általános heréltség.
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Ugye a HU az RT-től nincs hanyatt esve. Ezt többször kifejtették, hogy egyelőre nagyon szarnak tartják a kínált előrelépés, a sebességért cserébe, amit be kell áldozni. Erre nehéz mit írni.
[ Szerkesztve ]
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Chipletet nem is könnyű GPU-ra csinálni. Ahhoz, hogy az AMD-nek ez a chiplet dizájnja működjön 10x több IFOP linket használnak, mint a CPU-s chipletnél. Ahhoz, hogy két GCD-t össze lehessen kötni 10000x több IFOP link kellene, vagyis ~5000 TB/s-os adatátviteli sebesség. Jelenleg a leggyorsabb ilyen kapcsolat 5,3 TB/s-nál megáll. Ez a maximum, amit elért az AMD ilyen módon. Az NV-nek a saját rendszerének a leggyorsabb verziója jelenleg 900 GB/s, ami 18 linkkel hozható. Ezt felviszik a linkek sűrűsítésével mondjuk 6-7 TB/s-ra, ami egyébként reálisan elérhetőnek tűnik, de ez még mindig messze van az 5000 TB/s-tól, ami kellene. Valami brutális trükk kell ahhoz, hogy több grafikus lapkás chiplet legyen 3 nm-nél. Nem hiszem, hogy az elkövetkező években látunk ilyen jellegű chipletet. A memória leválasztása viszont optimális, mert ahhoz nem kell sok link, és 5 TB/s-os kapcsolatot már lehet építeni, de az 5000 TB/s az megközelíthetetlenül sok. Ahhoz csoda kellene, hogy két éven belül elérjük.
Tesztelünk RT-vel. Tényleg sokszor írtuk le, hogy azért nincs külön ilyen mérés, mert az alap mérésekben van benne az RT-s eredmény.
[ Szerkesztve ]
-
Yutani
nagyúr
Én azt merem kijelenteni tényként, hogy akik RTX 3070-től felfelé vásárolnak kártyát, azok biztosan 1440p-n vagy 4k-n vannak. Nyilván alatta is el lehet játszani magasabb felbontásban, de az már kompromisszumos (látom, a Dying Light 2 hogy megkergeti a 3060 Ti kártyámat fHD-n).
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
Lehet, hogy az új eladások azt mutatják, de ha a usereknél kint lévő monitorokat nézzük, nem az 1440p a legelterjedtebb. Ahhoz még sok idő kell, és egy átlag usert kiszolgál a fHD is, főleg úgy, hogy a kártyája nem is alkalmas az 1440p játékra.
Vagy csak az enthusiast rétegről beszélsz? Az félrevezető, mint hogy ha csak a PH-t nézed, akkor Magyarországon mindenkinek RTX 3080 vagy jobb kártyája van és k*rvára ért a számítógéphez.
#tarcsad
-
Yutani
nagyúr
Érdekes kijelenteni egy 9 ezer szavazatot begyűjtött poll alapján, hogy az 1440p jelenleg a legnépszerűbb felbontás, miközben a Steam felmérésen 65%-nak 1080p kijelzője van, és 11%-nak van csak 1440p kijelzője.
Persze a SHS szabadon citálható vagy bírálható a narratívának megfelelően.
#tarcsad
-
Peace
nagyúr
Ilyen 10-12 játékot felvonultató 3080 Ti YT videót néztem és talán pont a CP2077 alatt esett be 50 körülire. Szóval ha már egy 2 éves játéknál ez van, akkor mi lesz később alapon kicsit elbizonytalanodtam. De ugyanakkor meg ott a másik véglet, hogy 450 vagy 580k pénzt kiadni 4070 Ti-ra vagy 4080-ra már megint bődületes pazarlásnak tűnik ilyen játékkínálat mellett.
-
Raymond
félisten
Azert ez annyira nem meglepo. A compute a lenyeg itt es pont annyival gyorsabb amennyivel abban a papirforma szerint jobb. Marmint real world GFlops amit a valos orajelekkel kapsz hasznalat kozben nem az "alulmeretezett" spec orajelekkel.
Privat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Devid_81
félisten
Szerk: jah átom felesleges, . Igazad van.
Ezt felirtam a naptarba, hogy ilyen is volt
Mar millioszor mondtam mas topikokban is, az ADA 70--80%-ra "lefojtott" TDP mellett is mindenben jobb mint a konkurencia jelen pillanatban, es csereben par % FPS veszteseg lett volna csak, belefert volna.
Gondolj bele egy gyarilag 350Wattos 4090-be, vagy egy 250Wattos 4080...
Az egyik legjobb generaciokent emlegettuk volna evekig az Adat, had tegyem hozza meg igy ahogy van is nagyon jo.De a tultolas miatt tul kellett tervezni a hutoket, a VRM-et stb.
Ez nem mas mint "ha fizikailag nagyobb mint az elodje akkor tobbet kerhetunk erte" es pont.[ Szerkesztve ]
...
-
Devid_81
félisten
Az, hogy egy nagy tegla mar az egesz es a fogyasztasa valoszinuleg olyan is lesz amit a huto kepek sugallnak elsore.
Semmi szep nincs benne ez inkabb mar borzalmas, 2 ev mulva ezeket latod csak 5-6 slotosban ha igy folyatjak.Szerk: Az elso tulaj mar be is roffentette a kartyat tesztre
[ Szerkesztve ]
...
-
Devid_81
félisten
Remelem jonnek majd a 6 slotos designok hamarosan!
Mi a fosh ez mar?Ez mibe fer be?Nahde, ha most lesz Titan akkor ez jot vagy rosszat jelent a konkurenciara nezve?
Eddig nem akkor volt Titan egyes szeriaknal amikor egyertelmuen gyoztes volt mindenben is es az volt a mindenhato?...
-
nagyúr
Jók ezek a videok, pontosan az látszik rajtuk, hogy ott van jelentős különbség, ahol a hagyományos megoldásban nem fordítottak elég figyelmet / forrást a tükröződésekre vagy a GI-re. Egyébként meg valami különbség látszik, ha nagyon akarom, rá is tudom fogni, hogy az RT-s változat realisztiksabb, de igazából hótmindegy.
Ha ezek az eljárások széles körben elterjednek, akkor annak elsősorban az lesz az oka, hogy creator oldalon munkát lehet vele megspórolni."Piroska és Berci, a farkas / Századunk hősei most."
-
nagyúr
Igen, de 1080p-ről beszélünk, úgy használhatatlan. És a legtöbb oldal az ultrát méri, és ezt olvassa mindenki, beleértve azt a nem elhanyagolható 80-90%-ot, akinek eszébe sem lesz jobban beleásni, csak szimplán megveszi az NVIDIA-t az első tesztek alapján.
Hogy a beállítások között mekkora képminőségbeli különbség van, az egy nagyon érdekes kérdés, és vszleg a büdös életben nem fog senki egy korrekt, átfogó tesztet csinálni erről. Én nagy összegben mernék fogadni rá, hogy a játékosok többsége mozgás közben nem tud megkülönböztetni vakteszten egy natív 4K-t egy 1440p-ről mondjuk bicubic interpolációval felskálázott képtől, sőt, sokan állóképen sem. A jelenlegi raytracingnél (új játékok esetében) kicsit más, de hasonló a helyzet, itt van látható különbség a két kép között, de aki nem tudja, mit kell nézni, az még állóképen sem biztos, hogy megmondja, megyik az RTs. Én több 3D-s "forradalmat" végigéltem, nagyságrendi ugrásokat képminőségben, és az utóbbi 5-6 évben teljes megdöbbenéssel nézem, hogy milyen (elhanyagolható) minőségbeli javulásokhoz társul milyen orbitális extra erőforrás-igény (és persze költség). Oh well[ Szerkesztve ]
"Piroska és Berci, a farkas / Századunk hősei most."
-
NightGT
senior tag
Már egy ideje konkrét a 899 msrp...hardwaretimes pl.
Ahogy a board-ot elnézem a PNY leak-nél, számíthatunk egészen fapados vrm-ekre is...de ezt még a cikk is megjegyzi. Ajj félek... :D Itt 1000 euró alatt olyan megoldások lesznek, mint a 2 hőcsöves gtx 1060ak hűtetlen memóriamodulokkalSpeed is the only truly modern sensation
-
Raymond
félisten
-
nagyúr
-
gV
őstag
szomorú, de az amd csak akkor tűnik jónak ha a konkurencia nem fejleszt. intel 2011-2020 vagy rossz helyen (samu) gyártja a fejlesztéseit (nv 3000). amint odateszi magát uarcban az intel már hasonlót tud p/w-ban is miközben még mindig elavult nm-n gyárt (core 13.) vagy tsmc-nél készitve elverik (nv 4000).
4080-nak a mai nappal igazolva van a $1200. ez a legrosszabb ami történhetett és megtörtént
kartel szagot érzek -
Petykemano
veterán
Azt gondoltam, hogy természetesen van kereslet a videokártyákra (értsd: szó.sincs arról amit majd nemsokára hallunk,.hogy hát ez a piac már nem a régi, az emberek már nem.akarnak videokártyát venni, átment a kereslet a streaming szokgáktatókhoz, meg a konzolokra. Nem a szart nem,.csak nem azon az áron, amin a kriptoőrület idején mentek.)
És hogy a már a egész jó árak(hoz közelítő) használtpiac kipörgése után tovább esik a bolti Ampère ára is, majd legkésőbb 2023Q1 végén beejti az nvidia a 4k kártyák árát is oda, ahová való lett volna.De hát a bolti Ampère árak csökkenése megállt (visszafordult?)
És.bár az AMD árai versengők, de korántsem az a szint, mint amit "az előző gen készletét még ki kell.szórni" magyarázat nélkül vártunk.
Mindezek miatt kicsit úgy tűnt a tónusból, hogy akkor a $900-1600 árazás nem blöff, nem átmeneti.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Devid_81
félisten
Majd ezt jol bearazzak $799-re a Ti ala picivel.
3£b@szott valami ez a generacio a 4090-en kivul.
Kb semelyik masik nem eri meg most meg.
Angliaban mar £1100-ert is van 4080, de ugy sem viszi a kutya sem.Sebaj majd jovoheten jol pofara esunk amikor meglatjuk, hogy az AMD osszesen legyartott 500db ref kartyat es az AIB meg $1500 lesz
...
-
GEIL
addikt
Inkább 4070-nek kéne nevezni.....de hát "ők tudják".
Kiváncsi leszek akkor a 4060-ra vagy 4050-re.....pl ha a 4050 verni fogja a 3070-et,
és 250 ezer Ft körül elérhető lesz, akkor nem lehet rossz buli jövő nyáron a "kisebb" felbontásban játszó és olcsóbb kártyákra vágyóknak.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Ég veled, KEndre! :(
- Asszociációs játék. :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Asztali konzolt tervezne a Valve?
- Apple asztali gépek
- Anime filmek és sorozatok
- ASUS routerek
- Újabb DeepSeek-vita: kevesebb vagy több áramot zabál majd az AI?
- További aktív témák...
- EGY PRÓBÁT MEGÉR, NEM? Árgarancia, ingyen szállítás/átvétel RX 7000 kártyák 27% áfa, beszámítás!
- Pcie 5.0 ATX 3.0 12Pin - 16Pin Moduláris Kábelek És Adapterek 12VHPWR 12v2x6 Egyedi Harisnya Nvidia
- Gigabyte RX 7600 GAMING OC 8G Garanciával
- ZOTAC RTX 3080 Ti AMP Holo 12GB - GARIS
- ASUS Gtx 1650 OC 4GB DDR5
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest