- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Bitcoin topic
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Linux kezdőknek
- 10 gigabites hálózat USB4 Type-C kapuból a QNAP átalakítóival
- OpenWRT topic
- Crypto Trade
- Spotify
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- WordPress tartalom kezelő rendszer (CMS)
-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
szmörlock007
aktív tag
-
szmörlock007
aktív tag
Hát mondjuk ha valakinek ez a munkája, akkor nem kéne gondot okozni egy 24 gigás RTX 4090 megvételének a célra.
Nyilván ettől függetlenül szomorú, hogy nincs olyan fejlődés mint régebben.#45326 S_x96x_S
Ez annyit jelent, hogy ezekre is elérhetővé tettek bizonyos szoftvereket, aki akar az ránézhet, illetve akinek az adott kártya megfelel hobbicélokra, az használhatja. De a kártya tervezésénél nem lesz szempont, hogy melyik Geforce-ba mekkora AI modell fér bele. Nvidia nem ezeket akarja eladni AI-ra. Ezek gaming kártyák még mindig.
[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
"Rendereljek a 10X lassabb procin mert nem fér bele 16GB vramba a blender render???"
Már nem azért de ha meló miatt renderelsz, arra a pro kártyák vannak (mint geforce quadro, igaz mostmár máshogy hívják, meg radeon pro). Ez olyan mintha valaki amiatt károgna hogy a 16 gigába neki nem fér bele az AI modell. A Geforce vonal az gamingre van, minden másra csak opcionális használatos, de semmilyen szinten nem szempont tervezésnél a Geforce-nál, hogy mekkora AI modell fér bele, vagy mennyi kéne Blenderre.
-
szmörlock007
aktív tag
"De a perf/wattban nagyon nagy az előrelépés az új node miatt, és azt ki fogják fizettetni."
Kíváncsi vagyok, hogy vajon a Tsmc 3nm-esre ugranak, vagy húznak egy merészet, és mennek a Samsung Gaafet-es node-ra. Legalábbis tippre egy egyedi 4nm-es tsmc node-ból nem kéne olyan nagyon nagy perf/watt előrelépésnek lennie, aztán ki tudja.
[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
-
szmörlock007
aktív tag
Én azt hallottam egy játékfejlesztőtől (Phelan, aki ismeri tudja), hogy azért mert nagyon nehéz már fejleszteni vele ilyen komplex játékokat, a Cyberpunk 2077-nél is nagyon nehéz és sok idő volt megoldani a bugokat, illetve a bugok nagy része pont a motor miatt jöttek.
[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
Ez a kép hatalmas
De van még itt.[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
spect80 #42731 üzenetére
Őszintén szólva nekem pont ez a bajom a mostani kártyákkal. Batár nagyok. Tudom, hogy egyesek szerint hűtésből sose elég, de nekem eléggé túltervezettnek érződnek a mostaniak. Ha RTX 4080-at szeretnék venni (pontosabban mostmár 4080 Supert ami olcsóbb is lesz és kicsit tempóból is gyorsabb) akkor az Asus Proart-ot választanám. Az 300mm hosszban és - ami nekem még fontosabb szempont - 50mm csak vastagságban (2.5 slotot írnak emellett). Nálam valahol itt van a plafon, az ilyen 70mm-es vastagságú kártyák nekem már nagyon szarul néznek ki, de ez persze csak szubjektív.
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
nubreed #42586 üzenetére
Intelnek kulcsfontosságú lesz, hogy a következő 3-4 évben mennyire keményen tudnak visszajönni gyártástechnológia terén. Ha jövő év második felében már tudják tömeggyártani a 20A-t, 2025-ben meg a 18A-t, akkor az már egy jó kezdő lépés, de tolni kell tovább gőzerővel a gyártástech fejlesztéseiket. Gpu-hoz (mint minden máshoz ebben az iparban) meg idő és pénz kell, reméljük mind a kettő kitart odáig míg felhúzzák a többiek szintjére, sajna pénzügyileg nagyon a határon táncol az intel, több késés nem nagyon fog már beleférni nekik.
Battlemage-től személy szerint azt várom, hogy sokat lépjenek előre hatékonyságban és kihasználtságban az Alchemisthez képest. Szerintem szoftveres fronton sokkal jobban fognak startolni, mert a legtöbb minden mostanra már megvan ami még hiányzott az Alchemist startjánál. Az, hogy az Alchemist elsőre olyan lett amilyen nem gond, ahhoz képest szerintem egyáltalán nem lett rossz, de másodjára már nem kéne eljátszaniuk azt, hogy a vetélytársak fele akkora lapkáival próbálnak versenyezni.[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
NVIDIA GeForce RTX 4070 12 GB GPUs Are Now Available For $549 US
Helyes, mondjuk kellett is, RX 7800xt 499-ért szerintem jobb ajánlat volt(persze ez igényfüggő is) az 599-es 4070-es képest.
-
szmörlock007
aktív tag
Ezért szeretjük a Wccftech-et
Amúgy maga az RT bizonyos körülmények között szoftveres trükkökkel (amiben Nvidia jó) hozhatja persze a jelenlegi konzolokat, de az átlagteljesítménynél már szerintem is necces még az xbox series S is. No meg mivel a legtöbben kézikonzolnak használják, kis képernyőn szerintem ugyan mindegy az RT tekintve, hogy sokan még nagyképernyőn sem értik a körülötte lévő felhajtást.
Sokkal fontosabb az általános teljesítmény, noha persze Nintendo konzolnál a grafika sokadlagos kérdés csak (amivel semmi gond nincs), de ezzel mindenki tisztában van aki veszi.[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
-
szmörlock007
aktív tag
"Ez amúgy a vezető indok, hogy az AMD egy rakás 6/7 nm-es lapkát megtart, mert olyan esésnek indult itt a waferköltség, hogy kár lenne nem elárasztani a piacot olcsó prev-gen belépő holmikkal."
Akkor reméljük a navi33-ra épülő asztali kártyák olcsók lesznek
Végén még Intel is kijön nullszaldóra az Arc 770-el -
szmörlock007
aktív tag
Az a baj, hogy ez elég nehéz kérdés, mert az rx 7900 xtx gyártási költsége magasabb mint az rx 6900 xt-é, mégis ugyanannyiba kerül, ergo eleve kisebb a profit a kártyán mint a legutóbb. Ráadásul a fejlesztési költség is magasabb (részben az egyre kisebb node-on lévő chipek fejlesztési költsége miatt, részben az egyéb tényezők miatt mint pl infláció hiszen az AMD/Nvidia mérnökök fizetése is kap egy 10-20% boostot emiatt ahogy a legtöbb IT cégnél, ez mind-mind növeli a költségeket), ergo még a fejlesztési költségek tekintetében is többet kéne visszatermelnie (tehát a valóságban többet kellene nyerniük emiatt 1-1 kártyán nem kevesebbet), ezekbe sokan nem gondolnak bele, ez mind igaz Nvidia esetében is.
Az rx 7900xtx ára csak akkor fog csökkenni, ha hatalmas gáz van az eladásoknál de ez igaz mindkét oldalra, ez persze bekövetkezhet. Az rtx 4070ti is drága igen, de nem azért mert az Nvidia irgalmatlan sok profitot realizál rajta, ez látszik fLeSs cikkében is.[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
GeryFlash #38419 üzenetére
Teljesen mindegy mit pampognak a részvényesek, legrosszabb esetben csökken a market cap (jelenleg 442,28 Mrd), aminek van honnan csökkennie. A cégnek ez semmilyen problémét nem fog okozni. A Datacenter részleg dinamikusan növekszik, az jóval fontosabb mint a gaming részleg. Ez igaz AMD-re is, ott is kb leszarják ha kicsit beesik a Radeon, igaz nekik az alapból sokkal kisebb így kb alig érzik.
[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
-
szmörlock007
aktív tag
Mondjuk nem értem, ezek szerint akár jöhetnének egyből MCM dizájnnal is, akkor ezek szerint már elkészülnek addigra, de ha így van, akkor miért nem azzal jönnek ők is alapból?
Nekem ez valahogy nem áll össze, azért nehezen hiszem el, hogy nvidiánál már megvan a Hopper is, de azért lefejlesztik sok száz millából az Adát hátha bevetik azt is
Vagy egyszerre 2 archit csinálnak (ami azért érdekes lenne, persze nem teljesen kizárható) vagy csak el van csúszva a pletyka, én inkább utóbbira tippelnék, aztán majd kiderül.[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
Busterftw #35790 üzenetére
Hát azért a profit az 4.5 milliárd volt ha jól látom egész évre, míg az ARM azért 40 milliárd, aminek majdnem a felét készpénzzel fizetik ki, szóval azért nekik se annyira könnyen megy, de amúgy hosszútávon nyilván nem üti meg őket ha ilyen jól megy tovább az üzlet.
-
szmörlock007
aktív tag
-
szmörlock007
aktív tag
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
TESCO-Zsömle #32746 üzenetére
"NVIDIA® TITAN RTX™ is designed for researchers, developers and creators."
Hát az nvidia is ezt írja, nem a gamereket. Arra ott az rtx 2080 ti (márha az előző gent nézzük ugye).
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
TESCO-Zsömle #32744 üzenetére
Hát azért a Titan rtx már nem a gamer közösséget szólítja meg, hanem a tartalomkészítőket inkább. Legalábbis csak játékra venni azt szerintem "érdekes" opció
[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
TESCO-Zsömle #32742 üzenetére
Persze, csak ez most az új széria :XD
De ha már a professzionális grafikus kártyák is játszanak....[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
JóképűIdegen #30388 üzenetére
Ezek szerint azt mondod gyengébb lesz mint a 3070? Velem lehet fogadni?
-
szmörlock007
aktív tag
Ezt nem én mondom hanem te
Egy 252m²-as kártya az középkategóriás akárhogy nézem. Nyilván nem direkt nem hoztak csúcskategóriába semmit, hanem mert az uarch-al ott nem fértek volna bele teljesen a tdp-be. Az rdna2-vel már beférnek, így a középkategória mellett hoznak egy csúcskategóriát is 500m² körüli chippel. Aztán meglátjuk mire lesz ez elég.[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
Malibutomi #30368 üzenetére
Egyesek nem tudják értelmezni, hogy az rx 5700xt a 7nm-en egy középkategóriás kártyának számít, és a csúcs csak most jön újabb uarch-al.
-
szmörlock007
aktív tag
Igen de a big navira 2080ti +40%-ot mondanak, ugye így lenne 2x gyorsabb mint a 5700xt, ami még mindig bejöhet. Most a tflops esetén szerintem megfordul és az nvidia lesz tflops heavy, viszont egységnyi tflopsból kevesebbet fog hozni. Legalábbis erre utal, hogy a 3080 dupla annyit tud mint a 2080, holott tflops az majdnem 3x annyi.
Szerinted az rtx 3060 kb januárban mutatkozhat meg, mint anno a 2060? Engem az érdekelne igazán.
[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
Hmm, köszi. Elvileg a csúcs rdna2 is oda fog érkezni kb, aztán meglátjuk mi marad belőle megjelenésig.
Engem a 300-350 dolláros ársáv érdekel, szóval én majd az rtx 3060-ra leszek kíváncsi(meg annak az amd konkurensére), valszeg az lesz 350 dollár kb. Bármit is fog tudni, a mostani 2 gigás gtx 1050-emhez képest pár dimenzióval máshol fog elhelyezkedni
[ Szerkesztve ]
-
-
szmörlock007
aktív tag
3090-nél a 36 shader tflops az úgy jött ki, hogy összeadták az int meg fp32-es számokat? Mert ha igen, akkor 18 tflops rendesen számolva.
Bár ez a többire is igaz. Marketing szagot érzekAmúgy elsőre nagyon tetszetős, gondoltam, hogy a 3070 jó áron lesz, most nem szálhattak el.
[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
JóképűIdegen #27539 üzenetére
"Mert ha ebből valami nincs meg hogy vártok kétszeres sebességet?"
Nem tudom, hogy meg lesz-e de nem látok olyan okot ami miatt ne lehetne. Max ha amd a Rop emelést elfelejti (amire volt már példa) A 200 wattot nem tudom honnan szeded, a csúcs kari nyilván 275-300 watt lesz mindkét félnél.
[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
-
szmörlock007
aktív tag
Jaj dehogy, félre ne érts, én csak a csúcs amd-t próbálom reálisan belőni, a csúcs nv-ről kevesebbet tudunk még nyilván, arrol max tippelni lehet. A csúcs nv szerintem is gyorsabb lesz mint a riválisa, csak szerintem kevesebbel mint eddig, de simán tévedhetek, elvégre csak találgatok
. Engem közvetlenül nem érint a dolog, nem én vagyok az 1000 dolláros karik célközönsége
-
szmörlock007
aktív tag
Hát én is azon a véleményen vagyok, hogy most az Nvidia sem tartalékolhat, mert a csúcs rdna2 több mint a dublája lesz az rx 5700 xt-nek specifikációban (20+ tflops, meg nyilván azzal együtt minden más is nő, kérdés milyen mértékben), és ha jól skálázódik, akkor a teljesítményben is lehet a duplája, ami azért elég combos valljuk be. Ugye itt nagy kérdés, hogy mekkora lapka lesz a 3090. Ha 505mm² körül lesz mint az amd konkurense, akkor tranzisztorelőnyben nem lesz, tehát akkor érdekes lesz a játék. Ha viszont jóval nagyobb lesz (mondjuk 600+) akkor erősebb is lesz szerintem, persze nagyon nem mehetnek fölé, mert ha megint kijönnek egy 700+ mm²-es lapkával mint az rtx 2080ti-nél, az 7nm-en rohadt drága lesz.
-
szmörlock007
aktív tag
NVIDIA’s Flagship RTX 3090 GPU Will Have A TGP Of 350W, Complete Breakdown Leaked
Wccftech, szóval csak csínján
, de sose lehet tudni. Igor is 350 wattot tippelt múltkor.
[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
Előreláthatólag egyébként tippre az új Forza meg a Halo Infinite ami ugye jön pc-re is, már megcsillogtatja majd év végén a dx12 ultimate képességeit igaz? Jó lenne látni az új kártyákat dx 12 ultimate-re fejlesztett szoftvereken is azért.
Már csak az új ray-tracing képességek miatt is.[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
Hát meglátjuk, nagyon kíváncsi leszek az Ampere teljesítményére, meg az esetleges extra képességekre(nvcache, dlss 3 stb.). Viszont úgy gondolom, hogy az amd most sokkal jobban rajtuk lesz, mint a Vega meg a radeon Vii kártyákkal.
Múltkor petyke kiszámolta, hogy az Rdna a vegához képest azonos tflops mellett kb 30%-al gyorsabb, ami reális ha megnézed, hogy a 10 tflopsot se elérő rx 5700xt minimálisan van a radeon Vii mögött. És ugye az rdna2 tovább folytatja ebben a javulást, úgyhogy szerintem a tflops melletti teljesítmény sokkal közelebb lesz ezúttal az nvidiához, mint korábban a vegánál. Ugye az amd is leválasztotta a grafikai(rdna) és a compute(cdna) részt, ez már az rdna1-nél is látszott valamelyest pozitívan. Márpedig kétlem, hogy egy 20tflopsos rdna2 gpu az nvidia középkategória ellen menne. Tippre én legalább az rtx 3080 köré várom, aztán max csodálkozok, hogy miért nem -
szmörlock007
aktív tag
Hát amúgy azt a Wccftech kezdte el úgy beharangozni nem az Amd. A Wccftech meg ugye... Wccftech
Ja persze, szerintem is az rtx 3080 ti az erősebb lesz (márcsak azért is mert tippre az nagyobb lesz az 505mm²-es ellenfelénél). De az rtx 3080 szerintem nem lesz gyorsabb vagy max csak kicsit.[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
Hát ez megint csak személyes vélemény de szerintem a csúcs rdna 2 az jóval erősebb lesz az rtx 2080 ti-nél, hiszen nem is azzal versenyez, hanem már az ampere-rel. Ugye rtx 2080 ti kb 40-50%-al jobb mint az rx 5700xt, aminél az új csúcs elvileg 80-100%-al többet fog tudni.
[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
KillerKollar #27404 üzenetére
Hát tekintve, hogy a legnagyobb rdna2 20+ tflops-ot fog tudni, 16 Gb (tippre hbm) memóriával, én azért még várnék azzal az amd temetéssel
-
szmörlock007
aktív tag
B., tekintve a pletykát, hogy ugye nvidiának is érkezik az nvcache, ami az amd hbcc-hez lesz hasonlítható (már a célját tekintve, működését még nem tudjuk), elég valószínűnek tartom hogy a quadro szériába az Nvidia is a csúcskártyára ssd-t pakol, mint azt tette az amd még a vegánál (meg valószínűleg az rdna2-uarchoz is lesz ilyen pro kártyájuk).
Te mennyire látsz erre esélyt?
Azért ssd-vel megpakolva, rt-vel felszerelve nagyon durva professzionális kártyák lehetnek ezek mindkét oldalon.[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
NVIDIA Ditches Intel Xeon, Goes All Onboard With AMD’s EPYC CPUs With Next-Gen Ampere GPUs
Na Lisa meg Huang úgyis távoli rokonok, lezsírozták ezt szépen
-
szmörlock007
aktív tag
Hát nem tudom, microsoft szerintem tuti nem megy 500 dollár fölé, de a sonytól is hülyeség lenne. Ezzel a sony saját magát hozná rossz helyzetbe az xbox-al szemben, microsoft így ha belövi 500 dollárra azzal alávág amit ostobaság lenne nem kihasználni, már mindjárt a gen elején előnybe kerülhetnének.
-
szmörlock007
aktív tag
"Ez egy vélemény kb értelmetlennek látom a 40% plusz az NV részéről jelen pillanatban."
Miért lenne értelmetlen. Idén jön az új amd csúcs gpu 20 teraflops+ körüli teljesítménnyel. Valamit nvidiánál is ki kell tolni ellene.
Márpedig nvidiát ismerve megint a leggyorsabbak akarnak majd lenni(lesznek is) amihez kell az a 40%.
Egyébként meg ez a 40% előrelépés csak az elmúlt 4-5 évet tekintve tűnik soknak, önmagában azért nem forradalom. Régen egy gyártástech váltásnál sokkal nagyobb előrelépések voltak még.[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
Nagyon izgatottan várom, mert a ray-tracing mellett amúgy az nvidia és amd által már a jelenlegi kártyákkal is támogatott mesh shader meg a raszterizációnál hoz forradalmi újításokat a dx 12 ultimate-ben, persze még odébb vannak azok a játékok amelyek az új futószalagot használják kizárólag. Amúgy nagyon fincsinek néz ki az Ampere ha igazak ezek a hírek.
-
szmörlock007
aktív tag
Nvidia Plus Mellanox: Talking Datacenter Architecture With Jensen Huang
Egy kis szakmai interjú
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
Atom_Anti #26819 üzenetére
De hát a Tesla is épülhet az Ampere uarchra
Aztán persze amúgy beszélhet a GeForce-ról is, csak a Gtc általában nem a Geforce-ról szokott szólni, de a rendhagyó helyzetre való tekintettel(elmaradt ugye) lehet, hogy becsempészik azt is, csak szerintem azért ne várjuk ezt nagyon, max pozitívan csalódunk
[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
Atom_Anti #26813 üzenetére
Hát azt eléggé kétlem. Sokkal nagyobb az esély a Tesla bemutatására (esetleg még quadrok, bár azt személy szerint inkább a siggraph-ra várnám, esetleg még lehet itt is ha augusztusnál hamarabb piacra akarják dobni), elvégre ez az elmaradt GTC fő pontjait fogja felvonultatni, annak meg nem sok köze van a GeForce-okhoz.
A cpu-limithez meg annyit, hogy az AMD-nek köszönhetően az elmúlt 3-4 évben végre pont, hogy rendesen beindult ott a fejlődés (amihez lassan intel is csatlakozik amint beérnek az új vezetőség fejlesztései), szóval 16 magos ryzen, 64 magos Threadripper meg 64 magos szerverproci mellett valahogy nem a cpu lesz az szerintem ami limitbe fog ütközni
)
Ha meg játékra értetted, ott főleg nem, oda egy 8 magos amd/intel proci tökéletesen elég 4k-ra is jelenleg, nem beszélve arról, hogy ott is évenként jönnek majd most az előrelépések.[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
Valószínűleg itt mutatkozik be az új Tesla.
[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
GeryFlash #26671 üzenetére
"a ebben a történetben minden az MS-re lett volna hagyva akkor abszolút semmi nem sarkalja őket egy 2020-as inline raytracing megoldásra, így hogy az AMD behypeolta ezt és a piacot érdekelté tette viszont igen."
Hát kétlem, hogy a 2020-as xbox series -ben ne lett volna ugyanez a megoldás a dxr 1.0 nélkül.
-
szmörlock007
aktív tag
Lehet, mostanában kicsit kevesebbet követtem ezen híreket idő híján(amit sebtiben igyekszek is majd pótolni
), szóval személy szerint kíváncsian várom a történéseket.
Abu85: Egyébként lehet tudni 2020 év végén kijövő játékról ami már kihasználja az új kártyák dxr 1.1-es képességeit? Mondjuk a Halo infinite meg a kövi forza biztos és ugye ezek jönnek pc-re is.
[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
Nem kuka, mert alapból csak a ray-tracing szempontjából beszéltetek, azon kívül továbbra is kegyetlen erős marad a kártya, és mint Abu mondta, Turing is futhat gyorsabban mint mondjuk az Rdna1, ha a dxr 1.1-et támogató játék fejlesztője külön ír egy dxr 1.0 implementációt a Turingra. Legalábbis én így értelmeztem, garanciát nem vállalok
Abu85: Kicsit off, de a gen12-ről lehet mán tudni valamit uarch szempontból
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
GeryFlash #26636 üzenetére
" (köszönjük meg az AMD-nek hogy még 2020ban se támogatja a directx raytracinget így jó sokáig velünk maradnak, természetesen ha rajtuk múlt volna akkor a dxr1.0ról való váltás nem 2020-21be jönne el hanem jóval később"
Dehogynem. Az xbox series x ugyanezt a ray-tracing technológiát használná az nvidia sürgetése nélkül is, és ugyanúgy kijönne 2020-ban, és mivel Amd hardverrel, ezért az amd is ugyanúgy támogatná a dxr1.1-et, azzal a különbséggel, hogy akkor drx1.0-nak hívnák.
-
szmörlock007
aktív tag
Mondjuk én pont nem értem miért volt olyan nagy baj hogy a Tesla saját chipet fejlesztett (egyesek ugye eléggé lehordták muskot, bár az a baj őt sokan nem bírják (én igen) így nehéz eldönteni ilyenkor hogy szakmai vagy személyes okok miatt oltják) a helyükben lehet én is ezt csináltam volna, de mindentől függetlenül nagyon jô chipet tett össze az nvidia. Bár nekem azért még kérdéses lesz az, hogy ha középtávon nem is, de hosszútávon nem-e fognak saját chipet fejleszteni a nagy autógyártók. Ha nem, akkor ez egy nagy piac lehet a zöldeknek.
-
szmörlock007
aktív tag
-
szmörlock007
aktív tag
Ugye az Rtx 2080 lapkája 545 mm², amit ha mondjuk kétszeres sűrűséggel le tudnak hozni a Samsung 7nm-en, akkor 272.5 mm². Kérdés ugye, hogy mennyi architektúrális újdonság jön, mert az ugye tranzisztorba kerül(pl nagyobb gyorsítótár, Rt Core is fejlődhet, vagy esetleg az újításokon kívül több shader mag ugyanabba a kategóriába). Én is kb 300 mm² körülire saccolom, mert hiába olcsóbb a Samsung mint a Tsmc, így is jóval drágább lesz a wafer, az emelkedő chipdizájn költségekről nem is beszélve.
#25158 : Tudtommal 4,69% van a kezében, tehát a nagyrészt azért túlzás
. De ja, ő az egyik alapító, meg hát szeretjük az öreget
[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
Egy forrás szerint (én is ezt valószínűsítettem korábban) az idei GTC-n mutatja be az Nvidia a 7 nm-es Tesla GPU-t, ami az év második felében lesz szélesebb körben is elérhető. Továbbá fejlődik a Vram is, igaz itt még nem lehet tudni biztosra, hogy a továbbfejlesztett hbm2-ről van szó (aminek specifikációit nemrég közölte a JEDEC), vagy esetleg már a hmb3-ról
[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
A cikkben szereplő, 2020-ban érkező szuperszámítógépben a következő generációs tesla-k lesznem a gyorsítók, de ami igazán a lényeg hogy állítólag megvan a neve: ezúttal einstein után lesz elnevezve(ugye a mostani a volta)
-
szmörlock007
aktív tag
Hiába, az öreg kiszállt a játékmotor programozásból még 2012-ben azt még most sem érték utol
Arról nincs valakinek infója, hogy az rtx 2080/2070 alapját adó tu 104-es lapka mekkora? Mert ha jól tudom az nvidia hivatalosan csak a tu102 (rtx 2080ti) lapkájáról közölt infót ugye az 754 mm².
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
huskydog17 #20086 üzenetére
A dx 12 minimum szerintem a directx-ekre vonatkozik. A vulkanon is működik a ray-tracing, az független a directx-től.
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
huskydog17 #19064 üzenetére
Röhögnék ha hétig elhúznák ezt a sz@r beszélgetést
[ Szerkesztve ]
-
szmörlock007
aktív tag
Üdv
Ebben a videóban látható a mostani illetve a ray-tracing render közti különbség, sőt még az offline rendereknél használt path-tracing is említésre kerül a végén.
-
szmörlock007
aktív tag
-
szmörlock007
aktív tag
Üdv
Véleményem szerint először a tesla (esetleg a 2019-es Gtc-n? ) kapja meg a 7 nm-t. Egyrészt most ez élvezi a prioritást, másrészt oda érkezik konkurenciaként a 7nm vega. A navi még odébb lesz így Geforce-nál ráérnek. Továbbá a Tesla-nál nem baj annyira ha eleinte nem a legjobb a kihozatal mert 8000$-10 000$ körül vannak a hardverek.
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
Németh Péter #16905 üzenetére
Őszintén szólva kétségesnek tartom ezt. A 7 nanós gyártás idén nem hiszem, hogy az apple mellett gyártható még annyi, hogy elássa teljesen az nvidiát. Aztán meglátjuk.....
-
szmörlock007
aktív tag
válasz
Ren Hoek #16886 üzenetére
Üdv
Az tény, hogy amellett, hogy szerintem negatív a trend, értem a növekedés okát.(feltéve ha igaz persze
)
Egyrészt, az elmúlt negyedévben a gross margin-röviden:minél nagyobb, a termék árának annál nagyobb része tiszta profit- 64%(!) felett volt. Ez- a történelemben először- nagyobb volt mint az intelnek(neki 63 körül volt most kb ha jól emlékszem). Mivel innentől a befektetők elvárják a 60% feletti gross margint, nyilván ehhez árazzák be a termékeiket.
Másrészt az elmúlt 1-2 évben felszökő memóriaárak az nvidia-ra is kihatással vannak, szóval az 1170 gddr6-os vram-ja 10-20-30 dollárral többe kerül majd az nvidia-nak.
Harmadrészt, önmagában nyilván így is nagyon jó termék lesz, hiszen a vásárló csak azt látja majd, hogy a vega 64-nél ugyanakkora ár mellett érezhetően gyorsabb lesz és jobb lesz a perf/watt.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Szólánc.
- Spórolós topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Interactive Brokers társalgó
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen autót vegyek?
- Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest