-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
GeryFlash
veterán
Ne haragudj, de egy rohadt nagy kozkeletu baromsag, hogy az Apple csak szoftver es gatya hardver, az iPhoneok SOC-ai, igy a CPU es az IGP resz is mindig abszolut combos volt az osszes telefon eseteben. A RAM valoban mindig kevesebb volt, bar az minden telefonban stagnal, az elmult evekben, csak az Adnroidnal tobbnyire 12GB-nal az Applenel 8-nal.
-
GeryFlash
veterán
Hat a 4-bol talan az 5070Ti a legjobb vetel, ha jol latom ugyanannyira fog perfomanceban es arban is elhelyezkedni az 5070-tol mint az 5080-tol (sot arban az 5070 kicsit jobban ra van csuszva), de legalabb ,,mar" 16GB-os. Szerintem arra a perfre az kb a sweetspot, az 5080-at szerintem viszont mar bizonyos esetekben vissza fogja fogni a 16GB.
Amugy MSRP alapjan az 5090 se lett annyira rosszul arazva, foleg az 5080-hoz kepest. Aztan majd meglatjuk a valos teszteredmenyeket, meg a valos arakat.Egyelore azt mondom pesszimistabb voltam annal amit most lattunk, de azert varjuk a veget. Az tetszik hogy az 5080 tudott faragni 90wattot a 4090-hez kepest, ha ugyanazt a teljesitmenyt tudja hozni raszterben is es RT-ben meg jobbat akkor az szep mernoki teljesitmeny ugyanazon a node-on.
[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
válasz
huskydog17 #46975 üzenetére
FIatal motor? Konkretan majusban lesz 5 eves.
-
GeryFlash
veterán
válasz
KRoy19 #46964 üzenetére
Nem ilyen kulonbsegekrol van szo egyreszt, hanem mondjuk 40-50 vs 60. Ha valami 48 FPS-sel tud menni azt 30-ra fogjak lockolni, de ha ehhez kap egy jobb CPU reszt akkor meglehet a 60 kepkocka. A PS5-nel a CPU es a GPU elegge balanceban volt (ez alatt azt eetem hogy megkapta azt a minimum CPU perfomancet ami mar nem befolyasolta negativan a GPU teljesitmenyet), a PS5 Pro eseteben a GPU resz kapott +30-60% powert (nehez pontosan meghatarozni, a +60% TFLOPS csak bizonyos kiveteles esetekben eredmenyez +60% perf gaint, jellemzoen kevesebbet foleg hogy ugye bizonyos jatekoknal VRAM bottleneck is fellephet) mig a CPU resz kb 10%-ot, azt is frekvencia novelesbol (ergo jobban melegedhet).
Legalabb egy 30-40% CPU gain kellett volna hogy egyensulyban maradjon a CPU a GPU-val. -
GeryFlash
veterán
válasz
T.Peter #46955 üzenetére
Ezt a videot ajanlom neked , a csavo egy legenda igaz dev/devops vonalon, a gaming nem a foprofilja, de eleg jol osszeszedi hogy mi ment felre a C2077 fejlesztesenel. Nem az a problema hogy 2020 ota 10szer tobb tartalom vagy dev time kerulne a jatekokba. Amig regen flat/flattebb struktura volt egy jatekfejleszto studional addig mara kis tulzassal 1 fejlesztore jut 1 manager.
Az enginet en sem okolom by the way. De ugyanakkor azt sem ertem miert gondolja boldog boldogtalan hogy neki mindenkepp az UE5 lesz az idealis engine, ezert a hosszu eveken at hazon belul fejlesztett enginet eldobja a francba (CDPR, Sqaure Enix, stb). Jo az UE5 de nem mindenre. Attol felek hogy ez is abbol az okbol fakad, hogy majd arra ugyis talalunk olcso embert ahelyett hogy majd betanitsuk az in-house cuccunkra. Csak mint az indiai munkaerovel is annyiszor kiderul, az hogy valami az elejen olcso az nem jelenti azt hogy a dev life-cylce vegen is cost cutot fog jelenteni.
-
GeryFlash
veterán
válasz
DudeHUN #46954 üzenetére
Tisztaban vagyok vele, de a Zen2 es Zen3 kozott nem lett volna ilyen problema. Ez szimplan szarragas volt a Sony reszerol.
Hat nem tudom, nekem nagyon nem az a percepciom hogy a piac, beleertve jatekosok es reviewerek olyan nagyon elegedettek lettek volna a PS5 Pro altal nyujtott tobbletteljesitmennyel. Lasd azok a jatekok amik csunyabbak vagy rosszabbul futottak PS5-n. Persze azok egyedi anomaliak is voltak/lehettek, de olyan igazai combos elorelepest nem igazan lehet mondani a Sony altal bemutataskor demozott jatekokat leszamitva.Igazabol a pozitivabbak kozul legtobben pont azt magyaraztak, hogy a 200 dollar plusz talan megerheti a nagyobb tarhely. Nem a plusz teljesitmeny.
-
GeryFlash
veterán
válasz
DudeHUN #46947 üzenetére
Az ugye megvan, hogy a CPU upgrade (ami igazabol ZEN2 --> Zen3) arra kellett volna, hogy mehessen a 60FPS? Semmilyen architekturalis anomalia nem szarmazott volna belole, siman ami nem ment eddig 60FPS-sel (vagy csak perfomance modeban) PS5-n az mehetett volna a PS5 proval 60 FPS-ben (vagy quality modeban 60FPS-sel). Ehelyett a meglevo CPU-n huztak kb 10%-ot, ami pontosan a szarnak egy pofon esete volt, semmivel nem lettunk elorebb, igy igazabol az erdemben fejlodo GPU resz is hiaba erosodott.
-
GeryFlash
veterán
Nyilvan nem is tudnal erdemben reagalni azokra a pontokra amiket leirtam kulonben megtetted volna, igy hat bolcsebb megsertodni es visszavonulot fujni.
En is tehettem volna igy, miutan kerek perec minositettel es leirtad hogy nem veszed komolyan a kommentemet, csak ezt viselkedest gyerekesnek talaltam volna, illetve ha mar tudok reflektalni azokra a dolgokra amit felvetettel akkor miert ne.
-
GeryFlash
veterán
válasz
T.Peter #46943 üzenetére
Valoban a Hellbalde 9 evvel kesobb jobban nez ki mint az Order. WOW
,,Plusz meg mindig nem kene elvarni ilyen fejlesztesi ciklusokkal"
Milyennel? Tisztaban vagy vele anno egy Far cry 3 meretu es sztoriju jatek meddig keszult, es most meddig keszulnek a jatekok, arra hivatkozva hogy mennyi content van bennuk?
Pont hogy el lettek nyujtva a fejlesztesi ciklusok, de ebbol az atlag paraszt nem sokat profitalt, persze minden jatek open world lett, csak tudnank hol van az plusz tartalom ami miatt ezek a jatekok tovabb keszulnek mint barmelyik 2010-es Ubisoft open world (AC, Far cry, Tom clancy stb).,,Az artist-ok meg nem csinalnak semmi olyat, amihez programozo kell, es ez forditva is igaz. Nem kell oket lenezni."
Mit projektalsz, ki nez le kit?
Nem vagyok egyik partjan se, siman tudom hogy mik voltak es mik az aranyok most a 2 legnagyobb Magyarorszagon mukodo jatekfejlesztoi studioban. Sokkal tobb artist kell most mar mit coder, hardverkozeli koder meg mar szinte semennyi, mert ugyis valamelyik licencelt enginen dolgoznak. Az artistok mar reg nem csak a rajzolgatas mint regen.
-
GeryFlash
veterán
1.) Eleg jo ralatasom van a jatekiparra mival hogy tobb ismerosom is benne dolgozik
2.) Leszarom hogy minek veszed a hozzaszolasaimatSopankodasodra:
- Pontosan tudom hogy mi a problemaja a jatekiparnak, az hogy kiemeltem a technikai stagnalast az elmult 10 evben az egy dolog. Az igazi problema hogy tul nagy piac lett, a filmiparrral egyenerteku lassan, emiatt megjelentek a befektetok, akiknek nem eleg ha egy ceg nyereseges, vagy ha egy ceg minden evben tobb profitot termel, nekik az szamit jonak ha a profit merteke evrol evre nagyobb mertekben no. Emiatt gondoljak hogy csak jo jatekokat kiadni single+multi playerrel 20-50%os profittal az nem eleg, olyasmi kell ami szarja a penzt, vagyis live-service. A problema ezzel hogy a live servicek hit or miss, vagy oriasi siker vagy bukas. Amit a reszvenyesek nem ertenek meg hogy ez egy kvazi zero osszegu jatek, nem lehet egy bizonyos mennyisegnel tobb live-service, nincs is ra igeny, es nagyon ra kell erezni hogy mi az amiert a jatekosok hajlandoak rendszeresen fizetni
- Senki nem irta hogy 1000-1500 dollarert kene adni a konzolt. Annyiert kene adni amennyiert nullszaldora kepes, a ps4 ps5 pont ezek voltak, sot a PS4pro es jo esellyel meg az Xbox One X is, ahogy az xbox One variansok is, mert a penzt nem az 50-100 dollar profit a gepen fogja hozni hanem az atlagosan 10 jatek amit eladnak ra. PS5 pro kapott egy olyan GPU-t ami kb annyiba kerult a Sonynak 2024-ben mint 2020-ban a PS5-e, kapott melle egy nagyobb SSD-t aminek szinten lement az ara de szamoljunk ra 80 dollar plussz koltseget. Na mar most 2024-ben az AMD-tol kapott volna jobb CPU varianst, de ok inakbb maradtak annal ami eddig is volt, csak huztak egyet az orajelen. Rohejes hogy a R7 3700 utan egy 5700 ne fert volna bele a keretbe. De nem fert, kaptunk helyette CPU boundot.
- Scripted? Mi scirpted? Tisztaban vagy a szo jelentesevel? Ha erdemben akartal volan kritikat megfogalmazni akkor felhoztad volna Abu Order 1866 tesztjet, ahol leirja hogy ez azert ilyen szep, mert 6-7 evig keszult. Erre mondjuk azt mondtam volna hogy az utobbi evek jatekai joreszt szinten 5-6 evig keszulnek Scripted uristen
Mert mi nem az? Hellblade? Az interaktiv film India Jones? Esetleg a Wukong? Rakd mar a ,,scripted" legujabb Cod vagy scripted Silent Hill 2 melle, es dontsd el melyik nez ki jobban.
-
GeryFlash
veterán
válasz
GeryFlash #46938 üzenetére
Azert jol nez ki ez az Indiana Jones, de azert atvezetokben eleg vegyes, bizonyos arcok szepek bizonyosok kevesbe. Rakjuk mar melle 2015-s Order 1886 cimu jatekot , latjuk hogy hol gyengebb a jatek (pl megvilagitas, objectek szama), de azert az atvezetok, arcok mimika ezekben szerintem minimum egy szint ha nem jobb mint az Indiana. Es az Indiana egy tenyleg nagyon szep jatek a mai mezonyben, a tobbi 90%-ot szarraveri az Order 1886 atvezetok szinjen (is). 10 eves jatekrol beszelunk b*sszameg!
De megkovetem magam az elozo kommentemert, a Wukong valoban egy szintugras, azert ezek a megvilagitasok es textura ez valoban PS4 eraban nem latott szinvonal. A problema hogy most igy 5 ev utan van 3 jatek amire ra tudjuk mondani hogy hat igen azert ezek mar szebbek mitn a 2015-2019 kozotti PS4 cimek.
[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
válasz
T.Peter #46936 üzenetére
Wukong az kb a Ghost of Tsushima /Uncharted 4/Horizon Zero Dawn szinvonal. Igen en is latom hogy tobb object van meg nagyobb distance view, de kb ennyi. Arcok mimika, textura ezekben nincs igazan kulonbseg, maximum szubjektiv hogy kinek mi tetszik.
Indiana Jonest eddig nem lattam eloben, videok alapjan megadom, ez tenyleg jol nez ki. Akkor beszelunk 2 jatekrol. Ertheto, hogy a masik 95-98% meg abszolut nem haladta meg azt a szinvonalat amit a prev gen mar tudott. Ez abbol is lemerheto hogy az only PS5/Xbox series gamek nem hoztak grafikai ugrast ahhoz kepest, mint a 2023-ig kiadott old genre is megjeleno jatekoknal. Akkor azt mondtuk hogy hat ja, nincs ugras mert hat PS4-re/Xbox Onera is ki kell adni, de majd ha ez nem lesz! Hat valoban, az Indiana Jones akkor feljegyezheto egy udito kivetelnek, remelhetoleg 2025-tol ez lesz a sztenderd.
Fizika persze, de az szerintem soha nem fog fejlodni mert az bonyolult, az irany meg az hogy lassan az artist csinalja a jatekot es minel kevesebb koder kelljen, majd az artist osszehuzigalja a dobozkakat az engine virtualis programozoi kornyezeteben.
[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
Reszben egyetertek, az AMD azzal hogy ennyire szar RT-ben valoban visszafogja/ vissza fogja fogni a jatekipart, mert konzolt ok gyartanak. Azonban ne menjunk el a masik gyarto mellett, akinek koszonhetoen mai napig kapunk 500 dollarert 16GB alatti VGA-kat. Hogy ez miert baj? Mert a GDDR chipek arai emiatt sem csokkennek, es akkor latunk olyan dolgokat hogy 2024-ben a megjeleno 700 dollaros PS5 Pro-ba kepesek ugyanaz a semmire nem eleg 16GB memoriat rakni, amit a konzol rendszer ES videomemoriakent hasznal. Nincsenek varazslatok, ez ma mar nem lenne eleg egy UE5 maxra hajtasahoz, nezzuk mar meg hogy mennyi RAM es VRAM kell egy tisztesseges UE5 techdemohoz. De mivel draga a VRAM koszonhetoen az Nvidianak is ezert nem kapunk tobb VRAM-ot a konzolba. Lehet izgulni majd hogy vajon a 2027 kornyeken megjeleno uj konzolok vajon 32 vagy 24GB memoriabol dolgoznak majd. Ha utobbi akkor felejtsunk el barmilyen minosegbeli ugrast. Es ezeken a dolgokon semmilyen trukk, SSD es egyeb lof*sz nem segit.
Ettol fuggetlenul szanalmasnak tartom a Sonyt is, aki 2024-ben 700 dollarert kepes volt ilyen hardver arulni, gyakorlatialg ugyanazzal a CPU resszel, hogy aztan mindenki elohuzza a meglepodott pikachu fejet hogy jeeee hat cpu bottleneckes is ez a szar, pedig ki gondolta volna. Igazabol kaptak az emberek +200 dollarert egy nagyobb tarhelyet.De ami nagyon tetszik, hogy az TSMC is behuzta a kezifeket
Normal esetben, az eredeti utemterv szerint a 3nm-t megkaptuk volna 2021-re, a 2nm-t 2023-ra es 2nm alattit 2025-re, na most ez annyiban modosult toltak mindenen 2 evet, majd most ezt a 2nm-t mar 2026-ra toljak, tehat 3 evet kesik.
Ez van ha nincs konkurencia, mi a francert versenyezzenek magukkal. Az hogy az Nvidia es az AMD is 2019-ben mar letezo (pl Apple A14) gyartastechnologiara helyezi a 2025-s lineupot? Ahogy tettek a 2022-essel is? Persze, hat minek versenyezni ha van egy ceg aki viszi a 90%-ot a masik meg presztizsbol, passziobol es mert nincs jobb dolga alapon gyart valami szart. Katasztrofalis allapotban van a gaming es a tech ipar is, csak hat kit erdekel ha reszvenyek meg szarnyalnak, mert a banyaszlaz utan az LLM orulet hajtja es mindent el lehet adni. -
GeryFlash
veterán
válasz
T.Peter #46931 üzenetére
Na, akkor mondtuk most EGY jatekot ami valoban next gen volt. 6 evig fejlesztettek es 7 oras, abbol kb a harmada-fele cinematic. Tehat 4 ev alatt 1 jatek ami 6 ev fejlesztes utan adott kb 4 ora gameplayt. Szerintem ennel tartalamasabb home-projectek is vannak UE5-ben. Soha nem azt mondta hogy a technolgoiai feltelek ne lennenek adottak, csak hogy hiaba veszitek a 4090-et nem kaptok igazan jobb latvanyt mint a 1080-as idokben. Es ez az 5090-nel sem fog valtozni.
-
GeryFlash
veterán
válasz
Csokifalo #46928 üzenetére
Dehogy kell ravegyek... 80%-ban cegek fogjak venni ezt a kartyat LLM-hez, akinek meg volt penze 4090-re gamerkent annak a 80-90%-a olyan gazdag hogy teljesen leszarja ha csak 10-15%-kal gyorsabb, ugyis megveszi mert az lesz a csucs. De a lenyeg hogy a gamer piac mar kb nem relevans, ossze sem hasonlithatoak az onnan szarmazo bevetelek a nagyvallalatoknak eladott grafikus gyorsitokbol szarmazoebol. Lassan kb csak presztizsbol lesz mint ahogy a Sony is gyart mai napig okostelefonokat. Just for fun.
Kivancsi vagyok hogy iden latunk-e vegre ugy nevezett next gen grafikaju jatekokat, ami ugye a current gen lenne, csak mar 4 eve csuszik a dolog. Mert ugye nem nagyon tudunk mondani olyan jatekot ami jobban nezne ki az Uncharted 4 vagy a Red Dead Redemption 2-nel, ugy hogy eltelt azota 8 ev, a gepigenyek az egekbe szoktek, de lfaszt nem lattunk, sehol nincsenek olyan jatekok mint az Unreal 5 Engine demojanal. Talan egy szarra moddolt Cyberpunk 2077 mondhato ,,next gennek" , de ugye az hivatalosan nem letezik.
Tenyleg emberek hajbokolnak ilyen Stalker 2-nek meg Silent Hill 2 -nek, mintha kolelktiv tudatvesztesben lennenek hogy ennel szebb jatekok is voltak 5-7 evvel ezelott. Csak azoknak eleg volt 8GB RAM meg 4GB-os VGA.De ha tippelnem kell a kovetkezo generacio majd arrol szol, hogy 8K felbontas amit persze majd a csucs konzol/VGA is ugy fog tudni hogy 2-4K-rol felskalaz, de legalabb a keppontszam majd rohadt magas lesz. Az hogy az arcok meg a mai napig olyanok mint valami rajzfilmben az kit erdekel. De a textura is a legtobb jatekban hanyas, hiaba 4k felbontasuak. Ray tracingnek is akkor lesz ertelme ha vegre nem csak csillogas effektkent fogjak hasznalni es standard lesz nem ki-be kapcsolhato.
Rohadt nagy stagnalasban van a jatekipar, az egy dolog hogy nincs grafikaban fejlodes de most mar elmondhato hogy lassan AAA jatekok is alig, 2022-2024-ben rekord keves jatek jelent meg, a nagy studiok kozben meg leepitenek meg projeketeket lonek le, hogy meg tobb penzt olhessenek a majd kanaant elhozo live-service szutykukba, mert hat biztosan ami live service az vegtelen penzteremlo es majd a GTA/FIFA/Fortnite/COD
modjan fogjak nyomtatni a lovet. -
GeryFlash
veterán
RTX 4060 Performs Worse Than RTX 3060 in Indiana Jones Due To VRAM Limitation
Ezt azok kuldenem akik szerint teljesen jol van hogy az Nvidia c*ganykodik a VRAM-on, mert hat igy is gyorsabb mint az AMD 16GB-tal, felesleges lenne tobbet rakni (nem, nem vagyok AMD szimpatizans, szanalmas amit az elmult 4-6 evben lemuveltek)
-
GeryFlash
veterán
Nem, most jott leak, hogy az 5070 5% lesz gyorsabb raszterben mint a 4070TI es 10%kal RT-ben, tehat joval el fog maradni a 4080-tol, kozelebb lesz a 4070TI-hoz.
Kibaszott vicc lesz az egesz generacio, ugy hogy meg soha nem telt ennyi ido (kb 30 honap) ket Nvidia generacio kozott. Ezert van hogy az 5090 is egy bitang nagy kartya lesz, nem lesz itt erdemi fejlodes, ugyanazon a node-on egy kis fingreszeles es nagy reszben TDP novelessel elert perf novekedes.Hat na, egyszeruen tul olcsoak kartyak, nem fer bele a TSMC N3 hogy erdemi elorelepest lassunk.Kivancsi leszek hogy majd az ezt koveto generacio az vajon TSMC N3-on fog jonni ugy, hogy addigra mar jo esellyel lesz N2-nel is lesz ujabb node.
-
GeryFlash
veterán
,,Nem nehéz rákeresned a bevételükre Asusnál, MSI-nél és Giga-nál. A bányászat 1+ éve végetért egy cég sem ment csődbe."
1.) 2022 nyaran allt a foldbe a banyaszat
2.) WOW, nem mondod hogy ezek a cegek nem csak VGA eladasbol elnek? te szerinted minek koszonheto mondjuk 2018-2019-hez kepest a 2020-2021-es ugras akarmalyik AIB vagy az Nvidia bevetel illetve net income ugrasa? Csak nem a banyaszatnak?Nem mentek csodbe, wow, kepzeld az EVGA se ment csodbe azota hogy kiszallt, nem a dVGA piac alakulasa donti el.
,,MSI 2022-höz képest 4x akkor bevételt prognosztizál 2023 ra de nem vagyok hajlandó neked ide belinkelni mert megtehetnéd magadtól."
Azert tedd mar kerlek, gondolom le van irva hogy ezt kfiejezetten VGA eladasokbol tervezi megvalositani
,,És ez nem azt jelenti hogy nem bontaná fel velük bárki a szerződést csak éppen az EVGA teljesen más elven működött , mint a fenti 3 cég."
Tisztaban vagyok vele milyen mukodesi elven mukodik az EVGA, milyen plussz szolgaltatasokat ad valamilyen felarert cserebe. Az EVGA latta hogy a 4000-es kartyakra mar nem lesz akkora kereslet mert az Nvidia olyan arakert fogja adni a chipeket, ami az o kozonsegenek is sok lesz, ha meg ehhez hozzajon az EVGA felar. Az hogy nem kezeltek oket kiemelt partnerkent a hab volt a tortan. [link]
Tenyleg nem tudom milyen adast nezel, a VGA eladasok 20 eves melypontot utottek meg 2022 Q3-Q4-ben, Q3-ban -42% Q4-ben -38% volt 2022-es negyedevekhez kepest. Mindezt ugy hogy a VGA-k eloallitasi koltsege, tehat nem a chip hanem a nyak hutes stb-hez szuskeges anyagok drgaultak, es ehhez jott hozza hogy a 4000-es szeriat mar ksiebb haszonkulcsuk van de cserebe meg igy se viszik.
Egyebkent rakerestem neked az ASUS beveteleire 2022 vs 2021 ott mindossze 1%-os visszaeses, 2023 vs 2022 ott -20% bevetel. Varnam toled az MSI iden 4szer tobb bevetelt prognosztizalt linket
-
GeryFlash
veterán
Mert rajtad kívül senkit nem érdekel hogy ki volt a múltban egy teljesen másik piaci helyzetben, ahol dupla áron el lehetett adni mindent és a gyártósorról vették a kártyákat.
Teljesen más piac van, más gyártásiköltségekkel és kereslettel.Igen EVGA kilépésről és okairól van cikk, itt PH-n is érdemes, lenne elolvasni, de persze gondolom az azért nem jó mert Abu hazudik és nem a te (és az Nvidia) narratíváját mondja.
-
GeryFlash
veterán
Koszi szepen hogy belinkelted, kar hogy semmi relevanciaja nincs a 2000-3000as VGA-k eladasainak. Se eladas szamban se, se megszerezheto profitban. Volt egy a VGA gyartoknak kiemelten kedvezo banyaszlazas idoszak, meg van a mostani, ahol az Nvidia mohosaga mar nem fer bele. 60%ot rak el az Nvidia, a gyartok meg kb 10-15% kozott, az ASUS talan tobbet.
,,EVGA teljesen más miatt esett ki.Kis piacot szolgált ki,saját maga tervezte a nyakokat és a legdragabb ugyfelszolgalati megoldast alkalmazták.Nincs köze az Asus ,Giga,MSI több lábon álló kapcsolatával az Nvidiával."
Szerinted. Szerintem meg azert mert lattak hogy a banaszlaz leallasaval es a piacra szbaadulo hasznalt VGA-k okozta helyzet miatt rohadt nehez helyzet fog eloallni. Emelle jott hozza, hogy mar nem kiemelt partnerkent tekitnetek az EVGA-ra.
[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
Erdekes tema ez. Az latszik hogy egyre kevesbe eri meg VGA-t gyartani, szerintem lesz meg aki kovetni fogja az EVGA-t. A kerdes az hogy erre hogy reagal az Nvidia, csokkenti a marzsot vagy tenyleg ez egy kvazi ,,passziv agressziv" viselkedes, es szeretnenek a jovoben full platformot adni, tehat akar teljesen Nvidia altal keszitett notebookok.
Ami ebben a kepletben hibadzik, hogy amig ezt az Apple meg tudja csinalni a tobb tizmillio veresen elvakult fanjaval, es a tobb szazmillio elegedett vasarlojaval, addig az Nvidianak ez inkabb nehany tizezer elvakult es par millio elegedett vasarlojarol van szo. Szerintem nagy ra ez a kabat.
Azert tippre az ASUS-nak alapbol hasonlo szimpatizans bazisa van mint az NV-nek, es akkor ott meg a tobbi... Nem hiszem hogy okos dolog lenne nagyon osszerguni veluk a port.
Ettol fuggetlenul lehet egy olyan elvallas, hogy akkor az AIB-ok innentol csak notebookban partnerek az Nvidiaval, es a dVGA-kat meg gyartja az NV.
-
GeryFlash
veterán
válasz
devast #40736 üzenetére
Meg nem, de elvileg annyi lesz. 2023-ban 8GB 450 dollarert, nem igazan tudnek errol nyomdafesteket turoen nyilatkozni. Es hiaba drukkoltam/unk hogy na most a banyaszlaz a foldbe all es jon a reality check a 2 f*szcibalo cegnek, erre persze megkaptak az AI orulotetet es megint minden VGA-t el fognak adni, legalabbis az Nvidia.
-
GeryFlash
veterán
,,Ha a BOM kit olcsóbb az AMD-nél, akkor max azt tudom elképzelni, hogy a GDDR6 sokkal-sokkal olcsóbb, mint a GDDR6X és/vagy az AMD jóval alacsonyabb árrést használ."
Szerintem megfejtetted, egyrészt a GDDR6 gombokért van amíg a GDDR6X még mindig durva áron van, csak itt fognak 50-100 dollárt (100nál azért valszeg kevesebb) szerintem, másrészt kisebb árréssel is dolgoznak, b. tudja megmondani de vmi 50% rémlik az Nvidiánál.
-
GeryFlash
veterán
+1, bar annyin szerintem veszteseges lenne. De ha market sharet akarnanak veszteseg nelkul/kis nyereseggel akkor az XT aranak valahol 700-750 dollar korul kene lennie. Az egyertelmuen a 6800XT orokese ami 650 dollaron nyitott. Azota magasabb gyartaskoltseg viszont nincs banyasz bonusz, szoval 700 dollaron abszolut jo lehetne a piacnak es az AMD-nek is. Helyette nezik hogy az Nvidia a 4070 TI-jal arban alavag mikozben RT-ben gyorsabb is, nincs driveres szopo magas TDP dual monitonal stb stb. Igazi balf*szok gyulekezete. Fogalmam sincs ki a franc veszi meg 900 dodoert azt 7900 XT-t, meg 800-ert is rossz ajanlat.
A 7900 XTX aran nem igazan tudnak vagni, az a 6900 XT helyere jott es kellene egy 200 dollaros difi mert a 2 kartya kozott azert 20% difi van, szoval az talan $899-en lehetne a minimuma. De a 2 kartya kozul boven az XT van jobban elarazva. Oriasi hogy eljutottunk oda hogy az Nvidia olcsobban ad jobb/ugyanolyan teljesitmenyt.
-
GeryFlash
veterán
4070Ti az iden megjelent VGA-k kozul a 800 dollaron best buy. Ettol meg nem oriasi vetel, csak ugye vakok kozt a felszemu esete.
-
GeryFlash
veterán
Amugy innentol kezdve nem ertem mi ertelme nezni az RT nelkuli teljesitmenyt, szerintem akar mar most, de a kovetkezo generacional mindenkepp kikerulhetne/hatterbe szorulhatna mar a sima ,,raszter" teljesitmeny ami a game benchmarkokat illeti (persze ezzel Abu es az AMD nem ertene egyet).
Ami a kovetkezo evek jatekait illeti, hiaba lett kozel 6-szoros ugras a PS4 PS5 kozott TFLOPS-ban, mar a mostani jatekokkal se birnak el igazan a next-gen konzolok, emiatt nem szamitok a 2023-24-ben erkezo next gen jatekoktol nagy hardverigeny emelkedest.
Valamennyit nyilvan fog noni az UE5-s jatekok es a hozzahasonlo kepessegu motoru jatekok megjelenesevel, de nem szamitok szamottevo novekedesre. Ergo a 2024 es az utana kovetkezo 2026-os generacional mar tenyleg csak azt kell nezni, hogy 4K full RT-nel hany FPS-t tud. Persze elkepzelheto hogy mestersegesen fenntartjak a hardver igenyt azzal hogy PC-n mindig egyre tobb sugarat lonek majd ki, azzal vegulis a vegtelensegig lehet novelni a hardverigenyt.8K gamingre meg nem szamitok, szerintem inkabb a 4K + magas kepfrissites lesz az irany, aztan ki tudja...
-
GeryFlash
veterán
2022-ben, 1500 euroert se sikerult megugranunk azt hogy DLSS nelkul a Cyberpunk 2077 4K/60FPS-t tudjon Ultra RT-vel. Azert ez hihetetlen, nem tudom hogy ez kinek a szegyene, az Nvidia-e vagy a CdProjekt-e. Mindenesetre sehol nincs meg a 2-szeres perfomance a 3090-nel szemben, jellemzoen 50-80% kozott van, attol fuggoen hogy RT on vagy OFF.
[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
válasz
bertapet11 #38951 üzenetére
A 4080 16GB es 12GB kozott akkor a difi mitn a 3080 es 3070 kozott. Innentol akkor megallapdohatunk, hogy tenyleg nem 4070TI hanem siman 4070 a 12GB-os moslek 4080.
-
GeryFlash
veterán
Szerintem azert a 4080 12GB boven inakbb 4070/4070TI, inkabb utobbi. De igen, ilyen rohejt hogy ket aoznos nevu kartya amin a VRAM merete kulonbozik ne csak VRAM-ban (tehat pl memoria sebessegben lasd hoskorszak radeon 9600 pro 128MB cs 256 MB, utobbi lassabb memoriakkal) hanem szamoloegysegekben is...
-
GeryFlash
veterán
válasz
goodboy007 #38822 üzenetére
Grat
-
GeryFlash
veterán
válasz
goodboy007 #38820 üzenetére
30k rafizetessel tudtal 3070TI-rol 3080TI-ra valtani?
[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
Nvidia helyeben most nagyon ramennek kulonbozo youtbe csatornak/websiteok ,,tamogatasaval" hogy tudatositsak az emberekben mennyire rossz a miningos VGA-k teljesitmenye.
Ugye ez egy black box terulet, eleg sok pro-contra meres volt errol hogy vesztenek e a teljesitmenyukbol vagy sem, mindenesetre az Nvidia (es az AMD) legnagyobb ellensege a kovetkezo fel-1 evben (igazabol tovabb is) a hasznaltpiacra razudulo miningos kartyak lesznek. Csorosodnak el az emberek, egyre inkabb odafigyelnek mire koltenek, az egyik resze nem fog most VGA-ra penzt szorni, a masik resze meg sokkal inkabb fontolara fogja venni a hasznalt piacot mint korabban. -
GeryFlash
veterán
Srácok 900 dolláros 4070 aki 4080-nak van nevezve, 4080 1200-ért? 12GB 900 dollárért? Is this an out-of-season April's joke?
[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
A 2080TI-os hasznalt velemenyedet nem lattam.
Szerintem is necces a 12GB 4K-nal, mindenesetre eszembe nem jutna egy hamarosan erkezo(?) 500-600 dollaros kevesebbet fogyaszto 4070 helyett egy minimum 1000 dollaros kartyat javasolni
Egyebirant a 4K Max RT-hez a 3090 es a 4070 is keves lesz, innentol kezdve ha a 2 kartyara nem 4K VGA-kent tekintunk (mert kompromisszum mentesen egyiksem az) hanem 1440pskent akkor meg eleg a 12GB.
Akkor lenne elonye a 3090-nek a tobb VRAM-mal, ha az illeto 4K-n ultra texturakkal akarna jatszani de RT nelkul. Meglatjuk, el tudom kepzelni hogy az UE5-s jatkeoknal 1440p-re is keves legyen a 12GB, de azert szerintem a konzolokbol kiindulva ez nem lesz igy.
Azt sem hiszem hogy a 4080 ami 16B-tal jonne ne lenne eleg VRAM-bol mindenre, mikozben olcsobb es joval erosebb lesz mint a 3090. 3090-nel nincs rosszabb vetel. Szerintem
-
GeryFlash
veterán
Nem szemelyeskedtem, leirtam hogy nem hogy embereket akarnal megteveszteni, az hogy Nvidia fan vagy, kifejezetten drukkoslz a cegnek es rokonszenves szamodra Huang ezeket te magad irtad, az hogy ebbol es abbol hogy te szerinted a 3090 jobb vetel lesz mint egy 4070... Ezekbol az az informaciokbol hadd szabadjon mar annyit megallapitanom hogy esetedben lehetseges egy vagyvezerelt gondolkodas, egeszen pontosan az hogy te drukkolsz a Nvidinak akiknek most az az erdekuk hogy a lassan eladhataltan 3080-3090 kartyakat kiszorjak...
Ha ez neked szemelyeskedes LOL. Nem hiszem hogy objektivan barkinek ajanlani 2022 Q3 idejen egy MSRP aras 3090e-t amikor jon a next gen, es meg ha tul is lesz arazva a korabbi genekhez kepest akkor is 10szer jbob vetel lesz mint az MRP aras 2eves flagship.
b.: greymond, de foleg kopite lassan kb hetente caolfja meg sajat magat. kopite lassan telejsen komoylan vehetetlen, erdemes egsyzer vegig futni a tweetjeit augusztustol majusig, szep kis informacios hullamvasut. Greymond ritkabban es o elnezet is ker, kopite az szarik bele.
[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
Először is az hogy a crypto bezuhanásáig minden megbízhatóbb forrás júliusra, majd a zuhanás után augusztusra mondta a releaset, most meg ott tartunk, hogy szeptember vége ez már jelzésértékű.
Ennél viszont sokkal inkább az amit a kolléga említett, hogy itt végig 4070-4080-4090ekről volt szó, es most, hogy úgy tűnik lasszóval kell fogni azokat akik MSRP áron megvennék az old gent így hirtelen jött a narratíva Huangtól hogy de az old gen nem dead gen és a 4xxx a 3xxx-et kiegészíti
Jelenleg roskadoznak a kiskereskedői polcokon a 3xxx kártyák, legtöbb még bízik benne hogy vmivel MSRP ár felett el tudja adni, lehet a beszerzés se volt neki olcsó mikor egyik napról a másikra megszűnt a kereslet nagyrésze. De az az igazság hogy a PC játékosok azért alapvetően képben vannak, és nem sokan akarnak már beruházni az old genbe (tudom te kivételt képezel). Most kezd a Huangnak az arcára fagyni a mosoly, mert hát a befektetőknek el lett mondva hogy mining nélkül is robog a szekér, aztán most már olyanokkal kell jönn mint amit írtál, hogy csak tavalyhoz képest szar az eredmény, crpto előtti vilgában (precovid) ez még egy extra eredmény. Ez történetesen igaz is. A baj hogy nem erre lett beárazva a részvény, pont amiatt, hogy az volt a mondás, hogy ez crypto nélkül is gizda lenne, Nvidáék akik meg tudták h ez nem igaz nem számotlak azzal hogy a cyrpto egyik napról a másikra letérdel. Kicsit hasonló story mint a deluded Netflix, ahol a covid miatti demand robbanást úgy vették hogy ez innentől így lesz örökké.
Most tehát 2 út van, ki lehetne adni a 4xxx-et és akkior lenne egy normális demand, csak akkor meg a raktáron lévő 3xxx-syel mi legzen. A másik, amit most csinálnak, hogy amíg lehet visszatartják a játékosok által nagyobb mennyiségben vásárolt szériákat (4070-4080), hogy addig kipörögjön a 3xxx, csak hogy ez az időhúzás ideig-óráig lehetséges, TSMC-vel kapacitás le van kötve, már most is ment az átütemezés, hosszan raktározni mert óriási költség.
Szóval lehet hogy mosolyog a bőrdzsekis, de ez a mosoly annyira őszinte mint a vasútsínen fekvő emberé. Hiába profitáblis a cég, jók az eredmények, minden a tőkésektől függ, és ha ők morcik, már pedig joggal morcik mert meg lettek tévesztve akkor ott eőbb-utóbb borul a bili.És akkor még a crypto gépekből származó 3xxx kártyák használt piacra való ömlését nem is említettem
De amúgy ez amit leírtam többé kevésbé igaz az AMD-re is, csak tudom hogy te részvényes is vagy Nvidiában (vagz csak voltál), szóval érdekedben állhat a mikrokörnyezetedben szépíteni a dolgokat meg embereket 3xxx vételre buzdítani (pl ugye inkább vennél 3090-et mint 4070-et...). Ne érts félre, nem azt mondom hogy embereket tévesztenél meg, hanem inkább ez a vágyvezérelt gondolkodás illetve drukkolni a kedvenc csapatodnak, erre vezetem vissza hogy akár tudatalatt is úgy látod a szituációt. De mint írtam, az AMD kb ugyaez, csak nekik kevésbé fontos a VGA piac.
[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
válasz
Devid_81 #38413 üzenetére
Megnezzuk banyaszat nelkul (BTC jelenleg 21k USD LOL), ilyen inflacional es kozeledo recesszional es az ebbol kovetkezo vasarloero esesnel mennyire lesz okos dolog giga arakat kitalalni
Remelem erkezik mindket gyartonak a reality check, akik vertek a melluket hogy de amugy nem a crypto miatt van rekord bevetel. Az a szerencsejuk hogy sokan kivartak a 2xxx generacio utan es sokaknak most lesz esedekes az upgrade, ettol fuggetlenul vegi a jo vilaguknak amikor akarmennyiert is adhattak, mar a gyartosorrol is felvasaroltak a banyaszok.Most ahogy nezem arra jatszanak hogy addig huzzak a valos launchot ameddig csak lehet, hogy a keszleteken ragadt 3xxx kartyakat valahogy diszkont aron eladjak. De azt se tehetik nevetseges osszegekert, mert akkor meg a 4xxx nem fog fogyni, mar pedig ott lekotott kapacitasuk van TSMC-nel, ezeknek a raktarozasa stb eleg sok koltseget jelenthet. Szoval most vissza fog nyalni a fagyi, kerdes mennyire.
-
GeryFlash
veterán
Nagyon furcsa ez a jatek, az arnyekok/vilalgitas rendben van de olyan mintha allati low resolutionon lenne a jatek, meg is neztem hogy nem a yotube van-e 480p-n, valahogy nagyon mosottas az osszkep. Ilyenkor mindig jon hogy ,,de a youtube tomorites" de nem tudom, mas jateknal nem lattam hogy ennyire homalyos lenne.
-
GeryFlash
veterán
Amit leirtal azzal en is igy vagyok, pontosabban en ugy hogy ezert nem vettem meg, mert a PS4-t se hasznalom ki es amig nincsenek current gen only cimek addig nem is fogok beruhazni ra, az F1 2022-t is PS4re fogom megvenni es nem ruhazok be vegul PS5-re, mert nicns fejlodes. De errol nem a konzol tehet hanem a jatekgyartok, ok meg azert nem csinalnak current gen only cimeket mert ugyan demand lenne az uj konzolokra de nincs eleg gayrto kapacitas --> keves player szam --> ongyilkossag egy 40 millio alatti bazisra loni.
De ettol meg miert lenne rossz vetel? Miert jobb megvenni 180-ert egy 3060-at (2070 nem kaphato ujonan) ami garantaltan szarabb grafikan futtatja a gameket? Miert jobb valasztas egy 3060-nal szerelt gepet epiteni, mitn egy IGP-s gepet/laptopot hasznalni + 3060 arabol konzolt venni?
Igen, egeytertek, rossz es rosszabb kozott kell valasztani, de akkor mar inakbb a rossz.
Attol meg hanyignerem van hogy lassan minden 2. jatek valami remake/remastered lesz, hangyafasznyival jobb grafikaval. De ugye a Last of Usnal meg ez sem feltetlenul igaz sok esetben (a kiszirvargott kepek alapjan).
smc: Felmillional meg raadasul egy belepo kategorias gamer gep. Alalap 30k, Tap 15k, Haz 20k, SSD 40k, 16GB RAM 30k, processzor 90k (5600X), VGA 260k (3060TI) = 485k.
Es akkor ez egy ilyen hasznalhato, de egyaltalan nem felsokozep/felso kategorias gep, en peldaul nem szivesen raknek mar RAM-bol sem 32GB alatt. 500k vs 185k-s konzol meg egy 200-250 ezres netezos asztali gep/notebook. Szerintem egyertelmu melyiket valasztanam inkabb.
[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
válasz
KillerKollar #38009 üzenetére
Azert irtam $500+ t mert nem tudom emnyni lesz a 4070, tippre 600-750 kozott valahol, csak nem akartam igy korbeloni, az biztos hogy 500 felett lesz.
-
GeryFlash
veterán
Mondok drasztikusabbat: AMD VGA-t veszek
Devid_81: Ja hogy a 4080 se
Nem baj, azert hadd zabaljon 400 wattot ha ehes. Komolyan ha DLSS-s szopasokkal megy a trukkozes akkor lassan tenyleg nem lesz semmi elony a konzolokkal szemben. Latvanyban semmikepp, maximum kepkocka sebessegben. Kivancsi vagyok hogy lesz e vegul upgradelt konzol generacio vagy sem, ha igen akkor a 4k/60FPS ott is meglesz szoval vegkepp ertelmetlenne teszik ezeket a VGA-kat.
[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
válasz
Petykemano #38003 üzenetére
Nem szeretnek egy olyan vilagban elni ahol 2022-ben kiadott $500+ kartyan nem megy nativban 4K/60FPS-ben full RT-vel nem hogy az erkezo UE5-s jatekok de meg a Cyberpunk Dying Light 2 sem, csak felsklazokkal. Mar pedig ezek is 10GB + VRAM visznek el, hat majd meg a true next gent gamek amiket mar nem adnak ki old gen konzolokra.
Ez hogy ha nem akarsz DLSS-t akkor vegyel 4080/4090-et ez rohejes, azoknak a 120-144Hz-et kene targetolniuk, ha mar ilyen elb*szott fogyasztasuk van. -
GeryFlash
veterán
Hogy a francba nem lehet osszehasonlitani az Rx 480-at a 1080-nal? Vagy mivel hasonlitsuk ossze a 1080-at, Vega 64-gyel? Azt is hulyere veri perf/wattba. Fermi ota az RDNA2-t megelozoen mindig tonkreverte az AMD-t perf/wattba. Ampere is azert maradt el (egyebkent nem veszesen sokkal) mert Huang szarragoskodott meg bedolt a S*msung marketingnek hogy nincs az a TSMC 7nm-tol olyan messze. Majd most, ugyanazon a gyartastechologian megnezzuk merre hany meter, es hogy amugy architekturabol az ADA vagy az RDNA3 hoz jobb perf/watt-ot.
-
GeryFlash
veterán
válasz
Hellwhatever #37884 üzenetére
Nem csak te ertelmezted rosszul, konkretan az volt az erzese az embernek mintha egy olyan embernek
uga...magyarazott volna akivel speciel egy velemenyen vannak -
GeryFlash
veterán
válasz
Petykemano #37864 üzenetére
Azert van mert mindketten eppen nodeot valtanak.
-
GeryFlash
veterán
válasz
podtibi #37807 üzenetére
Érdekelne hogy ez szerinted hogy néz ki a gyakorlatban. Az FSP, Chieftech, Seasonic stb az uzleti ev zaro elott a profitja 5%át átadja bőröndben az Nvidia-AMD-nek?
Melyik a valószínűbb szerinted, ez, vagy esetleg az hogy a két gyártó óriási csatában van, és ha az egyik az Intelhez hasonlóan felismeri hogy a játékosok nagyrésze (sajnos) szarik a fogyasztásra/hőtermelésre, és ebből fakadóan a versenyben lévő egyik szereplő meglépi és elengedi a fogyasztást, akkor a másiknak is muszáj lesz különben kikapna a versenyben. -
GeryFlash
veterán
válasz
Komplikato #37785 üzenetére
Real time path tracinghez korabban Abu azt mondta hogy ilyen 60-100 TFLOPS teljesitmeny kapacitas kell. Ha minden igaz az NV high end kartyaja 100TFLOPS lesz, de ugye ez nem annyi csak trukkozes, regi rendszerben ezt kb 0.6-07.tel kell szorozni. Es akkor ez csak a high end kartya, a gamerek kb 1%-at fogja erinti. Szerintem ez meg legalabb egy generacioval kesobb lesz aktualis.
-
GeryFlash
veterán
Az a baj hogy ezt nem az elso forras ahol ezt olvasom...
gbors: amennyiben egy 3090TI szintjet hozza addig leszarom hany biten csinalja. De a 3090-3090TI 12GB RAM-mal mar VRAM bottleneckes lenne, mar most, hat meg az uj UE5 motoros jatekoknal. Allati pipa leszek ha ilyen olcso trukkel probalnak az embereket 4080 fele terelni, akkor Radeon lesz. Nem fogok most mar 4K/60FPS alatti VGA-t venni, es nem fogok bohockodni DLSS-sel magamat es masokat gyozkodve hogy hat ez nem hogy rosszabb de meg jobb is mint a nativ.
-
GeryFlash
veterán
-
GeryFlash
veterán
,,Bill Dally ha azt mondja hogy elég úttörő és egyedülálló az eszközük a gyártás átevezéshez az AI segítségével és pár hónapra lerövidíthető akkor ez így is van."
Ezek azok a mondatok amiért sokan nagyon elfogultnak tartanak. Ha valamit az NV R&D vezetoje valamit mond akkor itt mindenkinek kuss mert az az egyetemes igazság!
Nincs kellő információm a témában hogy eldöntsem hogy neked vagy Abunak van igaza, és hogy az NV-nél az AI propagálása az a gyakorlatban valóban nagyobb szerepet játszik mint a másik két gyártónál, viszomt az ilyen kinyilatkoztatások nem teszik rokonszenvesebbé az álláspontot amit képviselsz.[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
Ne is mondd... A 8454. processzorhuto, RGB-s RAM, gamer router es egyeb full erdektelen dolog, lassan heti 2-3 olyan hir van amire kattintok, az erdemi informacio meg az AMD, NVIDIA GPU es AMD/INTEL/NVIDIA 3 forumbol jon kommentekbe
Ertem hogy nem lehet mindenfele spekualciot es hasonlot lehozni, de a technikai cikkek es mindenfele termekbeutatok aranya most mar rohejes aranyban van/
[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
Tudom, ezert irtam hogy midrangeknek lesz problemajuk. De akkor ezek szerint a felso kategoriaban is lesz node lemaradas, 4 vs 5nm, bar az kevesbe jelentos. Mindenesetre nem all ossze az tortenet, hogy milyen rohadt draga a waffer, ugy tunik most fordul a kor es az Nvidia lesz nagyvonalu es az AMD szarrago.
Mindenesetre ha valoban N4-en jon az AD107 akkor vagy nagyon draga lesz a 4060TI vagy nem igaz hogy nem lehet midrange VGA-t leading edge nodeon gyartani korrekt arral es haszonnal. -
-
GeryFlash
veterán
válasz
huskydog17 #37664 üzenetére
De, le van maradva. Ha most az AMD is kihozna ennyi tapasztalatszerzes + node csiszolgatas utan egy 450 wattos szart es leszabalyoznad 300-ra akkor meg az lenne a csucs energiahatekony. Ossze kell vetni a 3070TI perfomance es TDP-jet a 6800-zzal, van lemaradas. De az biztos, hogy ha ugyanolyan nodeon keszulnenek akkor az Nvidia elverne az AMD-t.
-
GeryFlash
veterán
-
GeryFlash
veterán
válasz
paprobert #37643 üzenetére
Ja hat azt elfogadom hogy, tartalek lehet es ,,mehetnenek az olcso kartyak is 5nm-en" akkor is gazdasagos tudna lenni. Csak miert tegye, a 7-->6nm es az ilyen olyan szoftveres optimalizalasok is sokat tudnak hozni, a tobb profit meg jobb.
R&D meg igy is lesz egy szinten, nem kell novelni ahhoz hogy meglevo K+F es half-node jelentette bonuszok hozzak azt hogy 6600XT fogyasztason 3070TI-t kapjunk.Anyagkoltsegben meg valszeg jobbra jon ki a rosszabb de olcsobb node.
Amugy arrol nem beszelve, hogy szerintem alapbol nincs annyi waffer hogy itt mindket ceg 5nm-en gyartson. Jon ugye a Zen4, az iPhoneok meg iden valszeg mind 5nm-n erkeznek szoval az Apple feloli demand is kis mertekben fog csokkenni, ehhez az a 20%os kapacitas noveles lofutty. Ja es meg a Qualcomm is jon N5-re.
Ilyen node demand es erdemi konkurencia mellett azert joesellyel a TSMC szemtelen penzeket kerhet el, lehet igaz is hogy kozel nullszaldos lenne az olcso kartyaknal.[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
válasz
paprobert #37641 üzenetére
,,Ahhoz fejleszteni is kéne. "
Az hogy paprobert kollega a prohardver forumon azt erzi hogy se az Nvidia se az AMD nem erdemli meg ezt a profit ratat mint az elmult 2 evben, es csak ne sporoljanak a gyartaskoltsegen, kulonben se fejlesztettek semmit es az felsokategoriaban ugyanott van a perf/watt mint 6 eve, es ennek az erzesenek hangot is ad attol meg – kapaszkodj meg – senkit nem erdekel. Alternativakent lehet majd venni Intelt, ahol a csucs lesz az mint itt a masik kettonel a belepo, biztos majd melyen alavag az Intel arban.
Ne erts felre, nekem se senkinek se tetszik ez a szitu, de nem lehet mit tenni, az hogy ki mit erdemel meg irrelevans. Oruljunk neki hogy legalabb kapunk vegre belepo kategoriaban 3070TI teljesitmenyt 6600XT fogyasztassal. Leszarom ha ez 6nm es nem 5nm-en fog keszulni.
-
GeryFlash
veterán
válasz
gejala #37634 üzenetére
RDR2 a konzol ciklus legvegen jott ki nem az elejen.
FLATRONW: De miert tennek? A cegek nem ugy gondolkoznak ahogy ti, hogy igen msot 2 ev alatt jol megszedtuk magunkat, van boven tartalek most egy kicsit belefer kevesebb profit is. Minden ev az elozohoz van merve, ha esik a profit esik/eshet a tozsdei arfolyam is.
[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
Jo, de a CP2077 szerintem egy eroforras zabalo szar (mondjuk egy Horizon Forbidden Westhez kepest) es nagyon rosszul skalazodott. Nem csoda hogy dobtak is es vegul UE5-tel keszul a Witcher 4.
Egyebkent Abu, errol mi a velemenyed? Abba az iranyba fogunk menni hogy mindenki ugyanazt a motort (mondjuk UE5) fogja hasznalni? Eddig soha nem volt tiszta, hogy a kozepes jatekfejleszto studioknak melyik a rentabilisabb, es sokan inkabb licenceles helyett in-houset hasznaltak (pl Metro jatekok 4A Engine, Remedy jatekok - Northlight stb).
En szemely szerint kicsit sajnalom, hogy minden jatek ,,ugyanugy fog" kinezni, ami igy nyilvan nem igaz, de azert az egyedi featureok es az innovacio szerintem hatterbe tud szorulni.
Kerdes hogy a nagyok (EA, Ubisoft, Sony) a kesobbiekben, mondjuk 5-10 eves tavlatban hogyan dont? Tenyleg le fog szukulni 1-2 enginere a piac, mert annyival koltseghatekonyabb lesz UE5-tel fejleszteni? Vagy a nagyoknak meg fogja erni lemasolni az UE5 koltseg hatekony featurejeit, es ok megmaradnak in-hosuenal, mindenki mas meg UE5 (esetleg Unity)?[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
Azt ertem, de ha a legkisebb tag lesz 200-225watt (Nvidinal meg 250 wattol) akkor az nagyjabol a 3070TI-3080 szintjet kene hogy hozza. Ez a PC playerek nagyon nagy reszenek (80%) boven eleg lesz. En azert ezt a kijelentese Abu-nak elegge nem tudom hova tenni. Altalaban nem erdeke ennyire a legkisebb tag fele terelni a nepet a VGA gyartoknak.
,,Ebben a régióban a hatékonyság nem tényező. Az tényező, hogy Cinebench-ben meg 3DMark-ban mennyit tolsz"
De nem lesz olyan jatek, amihez ez kell. Mert a konzolok mar most visszafognak, mar most megy a szopas hogy 4k/30FPS legyen vagy 1080/1440p 60FPS. Most jonnek ketszer erosebb hardverek, de hova. Vagy innentol 1440p 30FPS lesz majd konzolon a quality mode?
[ Szerkesztve ]
-
GeryFlash
veterán
Nem az 5700XT-re gondoltal (225W-tal)? Marmint RDNA eleje az volt.
Egyebkent igen, hihetetlen szanalmas az egesz szituacio. Tudom hogy a mostani harvderekkel nem tudnal pontosan akkora teljesitmenyt ekkora wattal, de ezek a high-high end kartyak perf/wattja rohejes, de igazabol a tobbi is. Erdekes hogy amig a vilag minden szegmense a zold es fenntarthatosag iranyaba halad addig a VGA-knal duplazzuk a kategorian beluli fogyasztast... De hogy minek azt nem ertem, mert mar most kb bottleneck a jelenlegi konzolgeneracio, tehat hova kell ketszer nagyobb teljesitmeny? Mikozben a ket gyarto izommal tolja az DLSS-t es az FSR-t, azokkal meg mar a mostani hardverekkel sem lehetetlen a 4K/144FPS.
-
GeryFlash
veterán
válasz
Petykemano #37270 üzenetére
A Joisten irgalmazzon meg minket attól hogy akár az AMD CPU-i GPU-i vagy az Nvidia GPU-i Samsung nodeon készüljenek. Elég kárhozat így is hogy kost ezt a retek faceID-s iPhonet kell használjam mert Androidos flagshipet évek óta nem tudok venni hála a teljesen inkompetens Samsungnam aki évek óta képteken egy normális gyártástechnológiát lerakni. Akkor inkább fussunk neki megint TSMC 7 vagy 6 nm-en, azzal is sokkal beljebb vagyunk. Állítom ha a Qualcomm csinálna egy flagship snapdragont N7-en akkor jobb lenne a perf/watt mint a gátlástanul 4nm-nek hazudott Samsgung 5nm-en.
Maximum az ilyen 1030/3050 utódok menjenek ott de inkább az se, semmi se, gyártsanak autóba chipet csak a leading edge technologiaval foglalkozó cégeket hagyják. -
GeryFlash
veterán
-
GeryFlash
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Külpolitika
- Steam Deck
- Érintésnélküli fizetési megoldások - PayPass via NFC
- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Politika
- Bemutatta a Garmin a Tactix 8 órát
- Szerdán mutatkozik be az iPhone SE
- Sorozatok
- További aktív témák...