-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fLeSs
nagyúr
x-en úgy látom, hogy elég sokan bekajálták/elképedtek az NV slidejáról az 5070 = 4090 sebessége $550-ért szöveget. És én szinte csak hardverrel foglalkozó embereket olvasok...
Egy értelmes grafikon nem volt a prezentációban, de ez nem is számít, ennyi elég lesz a népeknek és venni fogják.
szerk: láttam "wtf are AI TOPs" kommenteket is.[ Szerkesztve ]
"Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
fLeSs
nagyúr
Itt egy jó kis videó a Ray-tracingről amit egy halandó is valszeg meg tud érteni
(köztük engemet) : [link]
Van a csatornán egy hasonlóan jó videó a procik készítéséről és egyéb hardverrel/szoftverrel kapcsolatos dolgokról.[ Szerkesztve ]
"Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
fLeSs
nagyúr
Sztem nem csakis ezért vagy azért, hanem is-is.
A 4060/Ti kártyák eléggé le lettek húzva amikor megjelentek (alig gyorsabbak mint az elődök + drágák) és elképzelhető hogy nem fogynak eléggé így érdekében van az NV-nek hogy frissítse ezeket HA nem éri meg nekik árat csökkenteni (hanem inkább azonos áron de újabbat/jobbat adnának el). Amúgysem jellemző az NV-ra hogy árat csökkentsenek, inkább kijönnek vmi újjal.
A másik lehet, hogy meg akarják előzni az AMD-t az alsókategóriában ahogy írod mert most az AMD pletykák eléggé felkapottak, hogy ilyen olcsók meg olyan jók lesznek.
Bár kétlem, hogy nagyon foglalkoznának az AMD-vel.[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
A VRAM "károgást" ki kezdte el?
Mert én az MLID-re és a HUB-ra emlékszem.
Egyébként én is úgytom/gondolom, hogy nem az a lényeg mennyi RAM-ot eszik a játék az Afterburner szerint, hanem hogy akadozik-e a játék.[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
Csak emiatt a Work Graphs miatt újratervezték az egész generációt és csak emiatt újrakezdték a chipek tervezését is mindennek együtt? Az nem megy túl gyorsan és nem olcsó mulatság.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
gainwardgs #45301 üzenetére
Jó, de aki nem tud/akar várni az megveszi majd amit éppen tud, nem is biztos, hogy lesz majd 5000-es Super széria.
A 70-es kártyák elvileg a középkategória, szóval eléggé releváns, hogy mi a helyzet vele."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
fLeSs
nagyúr
Ha a csúcs Radeon $999 lesz vagy ahhoz közel az mekkora beégés lesz már a leakereknek, akik azt szajkózták, hogy Navi31 sebességet kapunk majd $500-600-ért mert hogy a legcsúcsabb csúcs Navi-t (41?) azt cancel-ezték.
Ha ez igaz amit mondasz, akkor már az AMD is a középre pozícionált GPU-t fogja $999-ért adni. Durva lehúzás fog itt menni, az NV vezet, az AMD meg szíves örömest beáll mögé.
De ez már a másik topikba való.[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
Megnézném, hogy ha az NV az 5070-et 899-ért adná akkor mennyi lenne a realitása annak, hogy az AMD a "7900 XT sebességű" 8800 XT-t (vagy akárhogy is hívják majd) $500-ért adja...
hát persze. Leakereknek bilibe lóg a keze.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Quadgame94 #45294 üzenetére
Tegnap látva a speckókat a pletykahírben ugyanilyen árakat tippeltem magamban, szal ehhez nem kellett MLID. Ilyen "hírt" bárki össze tud hozni.
Én 2500 és 1200-ra gondoltam, mert:
sztem az NV a 90-et Titánnak tekinti már (tehát inkább melóra való), arra olyan árcédulát rak amit nem szégyel.
A 80-as számít a csúcsnak játékra, most arra is olyan tesz amit nem szégyel konkurens hiányában, de a 90-hez képest kb. a fele kéne legyen (gondolják ők). És mert a CUDA számok alapján is ez jön ki.
Itt igazából a 70-es a kérdéses, mert az már izgatja a nagyobb közönséget (az a középkategória), szal itt kell majd sakkozniuk majd jobban és az majd függ az AMD-től is.[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
Én is jósolok.
Sztem a 4000-hez képest lényegében azonos gyártástech mellett lényegében a 4080-hoz hasonló cuda szám mellett nem lesz 4090 sebességű az 5080. Jó esetben a 4080 és a 4090 között lesz félúton.
Az árral kapcsolatban pedig a logikám azt diktálná, hogy bizakodhatunk egy $1000-ban, mert az eredeti 4080 $1200-ért irtózatosan befuccsolt, ezért is jött a 4080S $1000-ért.
Bár ott volt még némi konkurencia - 7900 XTX - bár kétlem hogy a 4080 helyett tömegesen vettek volna 7900 XTX-et a népek.
Az 5080-nak elvileg már nem lesz konkurenciája, szóval az NV úgy árazza ahogy akarja.[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
Ezek a TPU-s közvéleménykutatások egy hardveres "enthusiast" közönség buborékjában készülnek, nem mérvadó a teljes piacra nézve.
A Steam stat meg azért hülyesség, mert teli van főleg kínai internet café gépek cuccával (ezek akár több száz gépet is üzemeltetnek egyszerre helyszínenként), szóval az sem elsődlegesen az otthoni emberkék konfigját méri fel.
Az NV monopóliuma az áruházak kínálatát tükrözi, az emberek többsége egyik VGA gyártót sem ismeri. Raszter meg ray-tracing, ez kínai a laikusnak."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
fLeSs
nagyúr
Az NV és az AMD is mindig a gyártástechnek köszönheti a fejlődés nagy részét.
Az Ada TSMC 4N-nel készül, ami egy finomított TSMC 5 nm-es gyártástech, csak az NV részére.
A Blackwell TSMC 4NP-n fog készülni (nem N4P), ami még mindig egy finomított TSMC 5 nm-es gyártástech.
Nem tudjuk biztosra (legalábbis én nem), hogy ez mennyivel jobb tranzisztorsűrűségben, fogyasztásban, órajelekben, de lényegében azonos gyártástech mellett nem érdemes csodát várni.
Ez a Blackwell egy enyhén gyorsított Ada lesz elvileg, biztos nem lesz olyan nagy előrelépés mint az Ampere->Ada volt (Samsung 8nm->TSMC 5nm).
Btw a 4090-ről is 600W-os pletykák voltak megjelenés előtt és végül 450W lett.[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
Ezt sosem értettem, amikor vki kijelenti, hogy az "eladások rosszak" ezt honnan veszitek?
MLID is ezt szokta nyomni "belsős infókra" hivatkozva, de az hogy egy-egy boltban mi a helyzet az semmit nem jelent globálisan. Meg az sem, hogy vki lefényképez egy raklap RTX 4070-et és kijelenti, hogy "ezek mind a raktárban állnak mert nem veszi őket senki"... lol.
A mindfactory eladásokat szokta még egy fickó tweetelni minden héten, azok alapján nagyon kevés VGA fogy egész évben és azon belül is az AMD ad el többet már hónapok óta, ennek ellenére nem ez jön ki a globális számokból.
Pl. most NV $2.2B az előző negyedév gaming szegmens bevétele, ugyanez AMD-nél $1.7B aminek a nagyja konzolchip.[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
NV-nek kijött a negyedéves jelentése, GPU eladások +22% q/q, datacenter is up és nagy bevételemelkedést várnak erre a negyedévre.
Sztem aki hosszabb távon alacsonyabb árakat vár az csalódni fog, a TSMC kapacitáson már enyhén szólva sokkal jobban megéri nekik AI GPU-kat gyártatni és látják, hogy a VGA-kat ilyen áron is veszi a nép, szóval nincs miért csökkenteni.
A yt csatornákon tapasztalható nagy felháborodás qrvára nem érdekli őket, mert ez az enthusiast réteg pici a teljes felvevőpiachoz képest akiknek nagy része nem +- pár százalékok alapján vásárol, hanem nagy OEM vagy system builder komplett konfigjait (ezek túlnyomó többsége NV kártyával szerelt) veszi meg, és ha driver fronton nem b@sznak el nagyon vmit NV-nél akkor egy esetleges upgrade során is NV kártyát vesz a jövőben (ami egyszer bevált, az legközelebb is jó lesz logika mentén).
A yt-tesztek marketing miatt kellenek, a rossz PR is jó PR.[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
Frissítettem a korábbi bejegyzésemet és a táblázatot. [link]
Ezek alapján (és ezt sejtettem is), a 4060 (nem Ti) gyakorlatilag a 4050-es átnevezve.Sztem az NV a 4060 Ti-t ahogy korábban írtam ~$450, a sima 4060-at (AD106 !!! köré épülve) pedig ~$370 körül akarta adni, és $250-300 körül lett volna a 4050 (AD107-tel), de ez a "8 GB semmire sem elég" (meg még ki tudja mi, talán az AMD körüli pletykák, vagy vmi más) panaszáradat megváltoztatta a terveiket.
[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
Most nemazé', de ez a challenged fickó a yt csatornájával kb. Gamer Meld és MLID szint (MLID-nél hozzáadott értékként legalább szoktak jó podcastok lenni), szal amit mond kb. annyit is ér, mint amit azok mondanak.
Challenged minden videója clickbait és kb. semmiről vagy semmi újról nem szól.
Egyébként én és te is $600-650-re tippeltem/ünk ha még emlékszel a cuda core száma alapján.[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
Tudom, hogy az aprón vannak "boltszerű képződmények" akik drágán adják a cuccot. Én "normál" emberekre
gondoltam, ki lehet fogni. Használtan eleve áfa nélküli áron szokás adni a cuccokat, szal minimum azt meg lehet vele spórolni.
Igényekből meg lejjebbadás alatt arra gondoltam, hogy a játékokban lehet állítgatni az opciókat. A játékok 99%-ban pl. az ultra/max beállítás semmivel sem szebb, mint az alatta lévő, de cserébe fele annyi fps-sel fut a játék.
És hasonlók.
De amúgy mindenki addig nyújtózkodjon ameddig a takaró ér.Ha neked túl drágák a cuccok akkor talán túl akarsz nyújtózkodni, érd be kevesebbel.
Btw ránéztem az apróra és 345-től vannak 4070 Ti-k.[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Departed #40215 üzenetére
Van ezen a játékon kívül másik, ami ennyi ramot zabál? Mert ezt úgy írjátok/mások is, mintha ez lenne a normál minden játékban.
Egy játék alapján leírni minden vga-t nincs sok értelme.[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
kopite szerint a 4060 az AD107-re fog épülni...
[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
Ez eszetekbe jutott már?
RTX 4090 - 16384 cuda osztva 10-zel -> $1638 ($1599 MSRP)
RTX 4080 - 9728 cuda osztva 10-zel -> $972 ($1199 MSRP)
RTX 4070 Ti - 7680 cuda osztva 10-zel -> $768 ($799 MSRP)
RTX 4070 - 5888 cuda osztva 10-zel -> $600 (?)
RTX 4060 (Ti?)- 4608 cuda osztva 10-zel -> $450-500 (?)
RTX 4050 (AD107) - 3072 cuda osztva 10-zel -> $300 (?)
Ezek alapján a 4080 ára fog majd csökkenni $1000 környékére.[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
-
fLeSs
nagyúr
Hát, ha $500-ért is jön ki sztem nem lesz sokáig annyi az ára, nehezen képzelem el a 7600 XT-t $500-ért (az azt jelentené, az belépőkártyát fele annyiért adják mint a csúcsot és hogy a 7700-7800 szériát mind 600-800 közé kéne beszuszakolni) szal az NV kénytelen lesz árat csökkenteni. Már ha az NV még egyáltalán tudatában van az AMD létezésével a VGA piacon.
-
fLeSs
nagyúr
Gondolod az a max $10-20 különbség (nem számoltam ki) vs GA102 (akár) ennyire felviszi az árat?
Ha tényleg $549-ért akarják adni azt a kártyát akkor az nem a szílicium ára miatt lesz, hanem az már szimpla pofátlanság.
Btw sztem magukat szivatnák meg ilyen árral, mert sztem a Navi33-as kártyákat az AMD nem fogja ilyen drágán adni. Nagyon max $350-re tippelnék, de inkább $300. Vicc lenne "harmad" kártyát (7600 vs 7900) drágábban adni, bár az AMD képes magát tökönlőni.[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
Hülye vagyok?
Már írtam, hogy az anyagköltség 87.1%-ról 70.4%-ra csökkent a bevételhez képest.
Tehát leegyszerűsítve pl. egy $1000-os kártyának $871-ről $704-re csökkent az anyagköltsége? Ez így kb. megegyezne a 2020-as 10%-os (vs ~13%-os rés), és 2021-es 27%-os (vs ~30%-os rés) bruttó profittal.
De ehhez hülye vagyok.[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Yutani #39986 üzenetére
Beszerzett cucc is drágult, de több high-end VGA-t adtak el. Szóval mindkettő.
Higher ASP of RTX 3000 Series VGA Cards together with material cost increase for ODM/OEM orders have jacked up the sales revenue which has compensated for the decline of sales volume in the ODM/OEM VGA Cards segment.
De az sajna nem derül ki (vagy csak nem sikerült megtalálnom a szövegben), hogy a material cost increase az mennyi (@SteveS).
Ennyi van:
Total sales volume of VGA Cards which included both own brand and ODM/OEM VGA Cards increased by 11.5% and the ASP increased by 97.3% in 2021 as compared to last year.
Material cost as a percentage of sales decreased by 16.7% from 87.1% in 2020 to 70.4% in 2021. It was mainly due to price increase in most of the product lines especially the VGA Cards which has recorded a substantial increase in ASP during the year.[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Yutani #39981 üzenetére
Igen, írják is a jelentésben hogy a beszerzési ár megugrott, és ezt kompenzálták magasabb ASP-vel, de kicsit túlbillent a mérleg
és így a nettó profit jóval magasabb lett.
Amúgy a bruttójuk 2015 és 2020 között végig 8-10%, a nettójuk végig 0-3% között volt... 2015 előtti adatom nincs (Tradingview)[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
Érdekes infó.
A PCPartner nevű cég gyártja a Zotac, Inno3D és Manli Geforce-okat, ezek ugye a legolcsóbb márkák.2020-as eredmények:
bevétel: 7.7 milliárd HK$
kiadás: 6.9 milliárd HK$
bruttó profit: 0.8 milliárd HK$ (10.2%)
nettó profit: 0.2 milliárd HK$ (2.6%) kettő egész hat százalék2021-es eredmények (ez az év végig bányászós volt):
bevétel: 15.4 milliárd HK$
kiadás: 11.1 milliárd HK$
bruttó profit: 4.2 milliárd HK$ (27%)
nettó profit: 2.9 milliárd HK$ (15.3%)sales volume +11.5%
ASP +97.3%
material cost -16.7%
[link]Érdemes lesz majd megnézni a 2022-es adatokat, hogy a nettó profitot megpróbálják-e tartani.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Raymond #39978 üzenetére
Hát, lehet hogy a HD 5830 4 rétegű pcb-je 10+ évvel ezelőtt $20 volt.
Én javítgatok ezt-azt, és az smt komponensek ára az elmúlt 1 évben emelkedett. A sps-ek (smart power stage) amiből 15-20 van egy ilyen 300+W-os kártyán simán megduplázódtak. A többi kis ellenállás és kondi a filléres cucc.
Bérek emelkedtek (már ahol). Áram, gáz, vegyi anyagok, stb mind emelkedett.
Lehet, hogy olcsóbb egy ilyen lap+komponens kombó mint ~$200, de kétlem, hogy sokkal olcsóbb. 1 évvel ezelőtt már nem volt gond az ellátási láncokkal."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Petykemano #39966 üzenetére
Találtam elég jó videókat PCB gyártásról. Képzeljétek azt, hogy RTX 3090-et gyártanak.
[link]
SMT mounting: [link]
Melóztam ilyen gyárban több poziban is egy bizonyos cégnél aminek a neve Inf-fel kezdődik és eon-nal végződik.Ismerem ezeket a gépeket (vagyis hasonlókat).
Itt egy Aorus RTX 3090 javítós videó, ebben 2:30-nál látszik, hogy 12 rétegű a nyák 6 réz réteggel. [link] Ha jól tudom az új AM5-ös lapok is (legalább részben) azért olyan drágák, mert a PCIe5 szabvány miatt sok réteg kell.
Tudomásom szerint a referencia kártyák "kártyáját" (pcb+komponensek) az AIB-ok az AMD/NV-től veszik. Aztán amikor ezek az AIB-ok készítenek Aorus meg Strix meg stb. verziókat azokat maguknak kikísérletezik.
Nekem csak egy olyan "belsős" infóm van, hogy a ref 3080 nyákja $175-225 között van (volt ~1 évvel ezelőtt). 12 réteggel és több ezer SMT komponenssel nem elképzelhetetlen.[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
válasz
#82860288 #39969 üzenetére
2020 áprilisban vettem az RX 470-et 21-ért.
Az RX 470 most is 20+.
Később 2020 októberben filóztam rajta, hogy lecseréljem egy GTX 1070-re vagy Vega 56-ra, ezek akkoriban 55-60 körül voltak (ezért végül nem vettem mert nem 3x gyorsabbak mint az RX 470)
A GTX 1070 és a Vega 56 most is 55+.
Szóval nem normalizálódott semmi, csak befagytak az árak.
Az RX 470 kb. 10-et, a másik kettő meg max 30-at érnek most így 2 évvel később. Sőt, amennyit ezek bányában mentek max 20-at adnék értük.[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Petykemano #39966 üzenetére
Az 1-eshez: igazad van, eredetileg a 4080/4090/7900 XTX-et számoltam ki egy korábbi bejegyzésemben, és a csúcskategóriás kártyáknál tudtommal az AMD/NV adja a PCB-t és a memóriát is, le is írtam miért.
Viszont a 4070 Ti-nél látható, hogy az AIB partnerek készítik a PCB-t. Ha mondjuk azt levonjuk a BOM-ból (asszem $150-200-zal számoltam), akkor az NV profitja ennek az 50-60%-ával csökken, tehát $75-120-szal. De ha az AIB készíti, akkor meg ők rakják rá ezt a profitot.
Egyébként olvastam már olyat is, hogy az NV csak a GPU chipet adja tovább, és a memóriában csak közvetítő (vagy vmi ilyesmi) az AIB-ok és a memgyártók között. Igazából nem tudjuk 100%-ra.A 3-assal is teljesen egyetértek, le is írtam, hogy az AIB-ok túl fogják méretezni a hűtőket a 4070 Ti-n, de már a 4080-on is. Azt nemtom, hogy a PCB-n mennyit lehetne spórolni. Kevesebb fázissal esetleg egy 10-es, kevesebb rétegű nyák (kevesebb réz, egyszerűbb gyártás)... talán lefaraghatnának $20-30-t. De ebben benne van az is, hogy biztonságra mennek, szal inkább legyen kicsit túltervezett, mint éppenhogy csak jó.
Viszont azt már manapság nem reális elvárás az AMD/NV-től, hogy tuningbajnok kártyákat adjanak ki, már mindent szinte a maxra kihúznak, mert úgy drágábban lehet eladni.Az NV-nek a bruttó profitja ~60% körül van már egy évtizede, a nettó 2016-tól növekszik (előtte 10% körül volt), azóta 20-35% között mozog (2017-2018-2021 volt kiugró nyilván a bányászat miatt). De ebben benne van minden amit az NV készít, nem csak a desktop GPU és a HPC/Datacenter cuccaikon jóval többet keresnek.
Az AMD bruttója 40% körül van, nettója még nagyon gyér, még mindig csak lábadoznak. Az EBITDA-juk 20% körül van.[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
Ő asszondja, hogy a 4070 Ti túlárazott, és a 4080/4090 pedig nem annyira.
Én meg pont az ellenkezőjét mondom.
De én nem a 2000-es széria áraival és inflációval számoltam, szóval tök más a gondolatmenetünk.
gbors első számolását nem értem, de a másodikkal kapcsolatban megkérdezném, hogy a 3070 Ti és a 3080 hol volt kapható MSRP áron?(az NVidia honlapján és USA-ban a Best Buyon kívül azon a pár ezer darabon kívül) Csak mert ugye az MSRP-t vette alapul az inflációs számolásokhoz.
-
fLeSs
nagyúr
Az AMD/Nv vs TSMC felállás nem pont fordítva van? Tehát az NV pre-payment, az AMD pedig mivel kiemelt partner ezért take-and-pay szerződésben van a TSMC-vel?
Nem az volt a történet, hogy mivel az NV előző generációban variált és átment a Samsunghoz ezért most előre le kell kötniük a gyártást?"Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
fLeSs
nagyúr
válasz
GeryFlash #39839 üzenetére
Na. Ennek most utánajártam.
3080 teszt: [link] memória: Micron MT61K256M32JE GDDR6X
6900 XT teszt: [link] memória: Samsung K4ZAF325BM-HC16 GDDR6alibaba árak:
GDDR6X [link] $16.6 több mint 1000 db esetén
GDDR6 [link] $12 több mint 1000 db eseténÉn ennél jóval alacsonyabb árakkal szoktam számolni a [link] oldal alapján (sztem az AMD én az NV is ennél olcsóbban veszi, biztos nem alibabáról szerzik be hanem közvetlen a gyártótól), de a lényeg, hogy az alibaba árak szerint nincs óriási különbség a GDDR6 és GDDR6X árak között. Az X tényleg drágább, de nem többszörös vagy ilyesmi. 16 GB memóriánál ez a $4.6 különbség = $73.6.
Nvidiánál a gross margin 60% körül mozog, de ebben benne van minden amit gyártanak, HPC, data center, VGA, stb. Csúcs VGA-nál én 50-60%-kal számoltam.
Az AMD gross marginja még csak mostanában közelíti meg az 50%-ot, szintén beleértve mindent amit gyártanak (Epyc, Ryzen, Radeon, Instinct, stb) . Csúcskártyánál itt is 50-60%-ot számoltam.Szóval lehetséges, hogy a mem és az árrés átbillenti a mérleg nyelvét. De nem a GPU chipek miatt szvsz.
-
fLeSs
nagyúr
válasz
DudeHUN #39837 üzenetére
Jó hát eltér a véleményünk.
Sztem bohócot csinál magából ebben a videóban miközben a fanoknak akar tetszelegni, megismételve újra és újra és újra és újra hogy ez a kártya drága és az NV marketingje át akar verni a 3x-es slide-dal.
Ne felejtsük el, hogy ezeknek a yt tesztelőknek a klikkek hozzák a pénzt, több dráma = több klikk."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
fLeSs
nagyúr
OK. Nem vagyok képben ezekkel a szoftveres dolgokkal, ezért kérdeztem.
Bár ahogy ezt írod van egy olyan érzésem, ha az NV erre ráfeküdne akkor fél éven belül szabványossá válna..."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
fLeSs
nagyúr
válasz
DudeHUN #39810 üzenetére
Elolvasol egy-két review-t a neten, azok is kimondják az "igazat", de nem ilyen stílusban, nem ilyen színvonalon és un-professzionális trollkodó módon.
Ez a "teszt" egy sz@r volt már bocs.
Egyébként meg miközben Steve beszél nekem mindig olyan benyomásom van mintha erőlködne (pl. sz@rás közben), emiatt nehéz végignéznem de ez csak én vagyok.
-
fLeSs
nagyúr
Nekem nincsenek belsős infóim, csak napkin math-et használok.
Kifejthetnéd mit mondtak neked, tudsz vmi konkrétumot?Nehéz elhinni még diszkontárakkal kalkulálva is, hogy a 7 chipes Navi 31 binninggel és packaginggel együtt olcsóbb gyártani, mint az AD103-at.
Sztem a Gigabyte is BOM kitet vásárol szal nemtom a Gigás ismerősöd hogyan kalkulálta ki ezt. A GPU-hoz még hozzáadódik a memória is ami 4-8GB-tal több az AMD kártyákon, és valszeg még a pcb is (legalább a referencia kártyákon)
Ha a BOM kit olcsóbb az AMD-nél, akkor max azt tudom elképzelni, hogy a GDDR6 sokkal-sokkal olcsóbb, mint a GDDR6X és/vagy az AMD jóval alacsonyabb árrést használ. De sztem a Gigás ismerősöd is csak a BOM kit árát ismeri, és nem magának a chip gyártásának a költségeit.
Vagy totál tévedésben vagyok.HPRT vs DXR: ha a HPRT ennyivel gyorsabb és ilyen kicsi a különbség a DXR-hez képest (működésben), és ez még köztudott is, akkor miért nem ezt használja mindenki?
[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
-
fLeSs
nagyúr
válasz
huskydog17 #39801 üzenetére
Az "RTX Super resolution." szerepel a felsorolásomban.
Az AMD-nek teljesen újra kéne gondolnia a stratégiáját. Annyira le vannak maradva, hogy az NV-vel azonos árkategóriában most már eggyel magasabb teljesítményszintű kártyát kéne adniuk, hogy az emberek tényleg dilemmába essenek, hogy most akkor NV vagy AMD.
Végülis a 7900 XTX vs 4080 az vmi ilyesmi felállás (csak fordítottan, olcsóbban adnak azonos teljesítményt), de még így is inkább 4080-at vesznek sokan. Marketingben meg el kéne gondolkodniuk vmi üzeneten, mert az hogy "chiplet hűdejó" meg "FSR" meg "+50% teljesítmény/watt" eléggé nem jut el az emberekhez. Catch22, Lisa Su pont ezt akarta elkerülni, hogy olcsó brandként tekintsenek rájuk, ezt CPU-ban nagyjából elérték, de VGA-ban még rosszabb a helyzet mint volt. USÁkoknál az AMD = kb. kínai, olcsó, csak ha csóróság van vagy végszükség esetén. Sokan meg csak az Nv elleni protestálás miatt veszik de nem magáért a márkáért vagy mert jobb.[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
Abu hsz-eivel nagyrészt nem értek egyet.
Sztem a Navi31 jóval drágább mint az AD102 és az AD103 és sztem az EVGA elég nagy b@lfasz volt, ugyanis ezeken a kártyákon jól keresnek az AIB-ok.Sztem pont a mélyponton léptek le, de persze lehet, hogy ez az állapot csak átmeneti. Mindegy is.
Azzal egyetértek, hogy az AMD-nek jóval kisebb eladatlan készlete van, a negyedéves jelentésükben benne volt, hogy az NV-nek $4+ milliárdos felhalmozódott raktárkészlete van.
És veled is egyetértek, az NV emiatt pozícionálja a 3000-esek fölé árban a 4000-eseket. Minderről írtam is a blogomban.
Az egyetlen dolog amit senki nem tud, hogy mennyi 3000-es készlete van még az NV-nek. A $4 milliárdnak nem az egésze beragadt VGA és a maradéknak nem az egésze RTX.
Mondjuk ha $3 milliárddal számolunk és $300-os átlagos BOMkit árral (ez lenne a 3070 Ti-é), akkor ez összesen 10 millió kártya.
Az utolsó negyedévben ~7 millióra csökkent a leszállított VGA-k száma (AMD, Intel included), 88% volt Nv ami 6 160 000 kártya, tehát ezt alapul véve max 2 negyedév kéne nekik hogy kiszórják a 10 millió kártyát (tehát kb. április környékéig).
De ez csak "napkin math".[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
Szal ez a 4070 Ti kártya kb. 3090/Ti szinten teljesít.
A 70-es megnevezés kicsit megtévesztette a tesztelőket.
Ha a sima 3080-hoz hasonlítjuk, akkor kb. 21%-kal gyorsabb 1440p-ben és 16%-kal gyorsabb 4K-ban (TPU, Toms és Computerbase adatok alapján). És ez a gyári tuningolt verzióra vonatkozik, mivel 4070 Ti-ből nem létezik FE.
De közben 14%-kal drágább is ha az MSRP-t vesszük alapul.
Vagyis lényegében nem léptünk előre szinte semmit ár/teljesítményben."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
fLeSs
nagyúr
Hát, ez a 3x-ozás dolog talán beválik az átlagos pc-hez nem értő vásárlóknál és ők adják a többséget. Szal én megértem miért csinálja az NV. Vki vesz egy ilyen kártyát és nincs a birtokában egy RTX 3080 is hogy összehasonlítsa őket akkor fogalma sem lesz róla, hogy a 4070 Ti tényleg 3x gyorsabb vagy sem, de a kis lelkében azt érzi majd, hogy jól döntött.
Ezeknek a PR prezentációknak nem kemény tényekről/fps számokról kell szólniuk, hanem arról, hogy elhitessék a potenciális átlagos vásárlóval, hogy jól dönt ha ezt vagy azt a cuccot veszi és hogy vminek/vmilyen élménynek a részese lesz.
Az Nv marketingjét csak enthusiast szemszögből lehet sárral dobálni, de igazából felesleges mert működik (és úgysem fognak rajta változtatni).Btw mostmár végérvényesen rádöbbentem, hogy a RTG lehúzhatja a rolót. Brutál lemaradásban vannak de itt nem a sebességre gondolok (arra is).
Sebesség, fogyasztás, RT, DLSS3, DLSS2, Nvenc, CUDA, Optix, RTX Remix, RTX Super resolution.
Ha az ember Radeont vesz akkor tényleg az van, hogy elég sok mindenről lemond és ezt már nem lehet egy csak picikével alacsonyabb árral kompenzálni.[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
Ahogy írtam a blogomban ha tényleg $799-ért lehetne kapni ezt a kártyát, akkor az egy reális ár lenne és úgymond megérné megvenni, de úgy néz ki, hogy $900-1000 között lesz (az USA-ban).
Nagyon úgy tűnik, hogy ez az AIB-ok (Asus, Gigabyte, Zotac, stb) hibája, a 10-15%-os árrést meg akarják duplázni. Nemtom, hogy ezt meddig csinálhatják, végülis megjelenéskor a legdrágább egy kártya, ilyenkor a legrosszabb ötlet akármit is megvenni szal talán (?) csak várni kell egy pár hónapot.
Sztem az amcsik ezt a kártyát venni fogják még így is mint a cukrot. $1000 alatt 3090/Ti sebesség + DLSS3 + alacsony fogyasztás. Simán venni fogják szvsz attól függetlenül, hogy mindenki panaszkodik a komment szekciókban. Kíváncsi leszek, hogy a tesztelők milyen ár alapján fogják majd elbírálni a kártyát a bemutatókban, MSRP vagy tényleges bolti ár.[ Szerkesztve ]
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Yutani #39758 üzenetére
Kb. két évente jön ki egy új architektúra és az emberek átlag 2-3 architektúrát (4-6 év) várnak csere előtt. ami 48-64 hónap.
A GeForce Now 6 hónapra 100 euro felsőkategóriás VGA-val (jelenleg RTX 3080/4080-nal), tehát egy évre 200 euro.
Az RTX 4080 ~1300 euro tehát kb. 6.5 év játékra telik belőle."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
fLeSs
nagyúr
RTX 3070 Ti $599 -> RTX 4070 Ti $799
RTX 3070 $499 -> RTX 4070 $599-$699 (?)RTX 3060 Ti $399 -> RTX 4060 Ti $499-$599 (?)
RTX 3060 $329 -> RTX 4060 $429-$529 (?) -> 172-211 000 Forint"Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Dragbajnok #39738 üzenetére
Köszi, de tesztelni már nem tudnék a távolság miatt, max híreket írni itthonról.
Abu tudtommal híreket ír és nem szokott tesztelni (legalábbis régen még ez volt a helyzet) és nem pályázok az ő helyére."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
fLeSs
nagyúr
válasz
Yutani #39714 üzenetére
Az USA-ban ez már eléggé eltolódott 1440p/4K irányába, ott van rá lóvé.
Bár lehet, hogy ott is csak azért tűnik így, mert ezeket a pollokat az enthusiast community tölti ki, nem az átlag játékos. A Steam surveyben mindenki benne van ömlesztve."Consider if you change your perspective about life, you have changed your experience of life."
-
-
fLeSs
nagyúr
A 4070 Ti árazásáról írtam egy kis szösszenetet a blogomban: [link]
Ezt egyébként még a wccftech-es hír megjelenése előtt tettem közzé és csak azért böffentem be ide, mert látom hogy erről van szó éppen.
Röviden és tömören a $799-es MSRP sztem reális ár lenne függetlenül attól, hogy ennyi lesz vagy több (vagy kevesebb).
A reális nem azt jelenti, hogy örülök neki.hanem hogy az anyagköltséget, profitokat tekintve ezzel jár minden az eladásban résztvevő szereplő jól, de nem túl jól (hanem csak átlagosan).
A többi új kártyáról is vannak kalkulációim a blogomban ha esetleg vkit érdekelne.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- Háztartási gépek
- PlayStation 5
- Azonnali fotós kérdések órája
- VGA-t károsító ASUS deszkák: a gyártó kínai részlege komolyabban veszi a dolgot
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Futás, futópályák
- Küszöbön a Huawei trifold nemzetközi startja
- Használható a Windows 11 aktiválás nélkül hosszú távon?
- Autós topik
- További aktív témák...
- Hibátlan - ASUS Nvidia Geforce GTX 1050 Ti Cerberus OC Edition 4GB GDDR5 128bit VGA videókártya
- RX6600XT black wolf bontatlan!
- Hibátlan - MSI Nvidia Geforce GTX 1060 Gaming X 6GB GDDR5 192bit VGA videókártya
- Hibátlan - ASUS Nvidia Geforce RTX 2060 Super Dual Evo V2 Advanced 8GB GDDR6 256bit VGA videókártya
- MSI GeForce GTX 1080 Ti 11G GAMING X Bronze Edition
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest