-
IT café
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Topikgazda
válasz Aidan85 #1200 üzenetére
Köszi ! S a kelesztés? Az élesztőset úgy szoktam mostanság, hogy mondjuk 18-24 óra hűtőben egyben, majd sütés előtt 2-3 órával szétbucizom és úgy kelesztem szobahőn.
Illetve tudja valaki, hogy a PizzApp-ban mit jelent az LSD és az FSD?
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
bl4ze
veterán
válasz IntelKiller7 #1203 üzenetére
Én is sütöttem ma, egy 64% hidrós direkt tészta, 10 órás lett a mai : dagasztás után 3 óra letakarva, 4 óra egyben kelt dobozban, sütés előtt 3 órával bucizás, pihenés. Minden szobahőmérsékleten, nem volt hűtőben. W260 liszt, gyártó 5-8 órára ajánlja , legutóbb 16 órásan is parádés volt. Most sem volt rá panasz
.:. bl4ze .:.
-
Ármester
Nekem megjött a Cozze 17. Remélem hamarosan tudom tesztelni.
-
IntelKiller7
veterán
válasz IntelKiller7 #1203 üzenetére
Hagytunk estere is 4db-ot, de mar banom.
ugy kezdodott, hogy a deli sutes utan vettuk eszre, hogy az estere szant tesztak, valahogy osszecsusztak.
Az utolso elotti kiszakadt odasult a kore a negyede. A kabatom ujja meg kiegett.
fck.[ Szerkesztve ]
Battlefield Hungary FB csoport: https://tinyurl.hu/OrvU/ | XO GT: Alwin4K
-
Topikgazda
Pizzavas használata lehet megoldás erre. Vagy egy G3 Ferrari, Ariete, stb. pizzasütő. Illetve én szoktam olyat csinálni, hogy csak a paradicsom alap és a mozzarella megy rá a sütőbe való berakáskor, bármi egyéb feltétet 2-3 perc múlva rákok rá.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Topikgazda
Az elmúlt hétvégén készítettem életem első kovászos pizza tésztáját. 24 h-s kelesztés volt amiből a felét töltötte hűtőben. Sütés előtt 5 h-val buciztam és a G3 klónnal sütöttem.
Ízben mindenkinek sokkal jobban bejött, És ami nekem nagyon tetszett, hogy míg az élesztős tészták a végére már mindig túl keltek, a kovászosnál nem volt ilyen probléma.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
wierra
senior tag
Pizza nyújtásnál mit szórtok a tészta alá?
"In fact, success represents 1 percent of your work which results only from the 99 percent that is called failure. Success can be achieved only through repeated failure and introspection.” – Soichiro Honda
-
M3aN
senior tag
Milyen élesztőt használtok pizzához?
Aki esetleg Caputo-t használ, honnan szerzi be? -
Topikgazda
Megsütöttem tegnap a Szabi féle kovászos szendvicskenyeret.
Eddig ez lett a leglevegősebb kovászos kenyerem, pedig elvileg ennek nem kellett volna ennyire ilyennek lennie De nagyon ízlik, pihe-puha
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Múlt hétvégén felavattam az Ariete-t. Elsőre nagyon tetszik. Sütöttem sima fehér és teljes kiőrlésű pizzát, sose sikerült még ilyen jóra Persze van még mit gyakorolni. ~3 perc alatt megsültek és nagyon szépen feljött a széle.
400g liszt (270g Caputo Integrale (teljeskiőrlésű) + 130g Caputo Pizzéria 00 liszt)
272g víz (68% hidro)
12g só
2 csipet caputó élesztő
3 db ~220g buci lettA sima fehérnek is hasonló a receptje, csak kevesebb vízzel készült.
Dagasztás után 1 óra pihi, bucizás, 14 óra hűtőben, 3 óra szobahőn majd sütés. 4-5 érték között tekergettem a termosztátot, szerencsére nem égett meg az alja, és nyers sem maradt a teteje.VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
bugizozi
őstag
Nehezebb vele dolgozni, nem nyúlik úgy... vagy nem úgy nyúlik?! Nehéz megfogalmazni. Hiába a Caputo integrale, a liszt szemek nem olyan kicsik mint a fehér 00, a bucinak sem olyan sima a felülete, de azért meg lehet tanulni hogyan kell bánni vele.
[ Szerkesztve ]
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
Chal
addikt
Na ilyen se volt még, sütöttem magamnak 1db pizzát, úgy, hogy tök egyedül vagyok itthon Tegnap volt egy sütés 6 főre, és maradt 1db buci. 24 órás direkt tészta, de a mai sütésre ez az 1db így már 49 órás volt. Kicsit tartottam tőle hogy mi lesz belőle, ezért tegnap este újrabuciztam, betettem a hűtőbe, és ma reggel 10 körül vettem ki (12:45-kor sütöttem kb.).
Nem tudom mi történt volna vele, ha nem bucizom újra és hűtőzöm, lehet hogy rossz ötlet volt. Így a tészta elég "ideges" lett, nehéz volt nyújtani, de azért nem volt lehetetlen. Ugyanakkor tele volt levegővel, szépen meg volt már érve (ami ugye nem meglepő ).
Két dolgot csesztem el, az egyik hogy nem maradt tegnapról bufala, ezért bontani kellett egyet (nem sajnáltam, holnap lejár a szavija), amit persze sütés előtt tettem csak meg. Hiába bugyoláltam a darabokat papírszalvétába, sokat nem segített, eláztatta a pizzát kicsit. A másik, hogy tegnap este vízzel lemostam a követ, és csak ma realizáltam, hogy ezt nem kellene még betenni a sütőbe. A régi kerek vastagabb kövem ment így a Cozze-be, ami megemelte annyira a pizzát, hogy sokkal előbb megkapta a szélét, ezzel nem kalkuláltam, talán vissza kellett volna venni jobban a hőfokot.
Azért ilyen jó home office-os ebédem nem mostanában volt így se
1115g piros 5 Staggioni liszt, 62% hydro, 3% só, 1.5g friss élesztő ment az eredeti 24 órás terv szerint, az utolsó darab pedig a fentiek szerint 49 órás lett, de komolyan mintha jobb lett volna mint a tegnapiak Mutti szóz volt rajta, Grana Padano, az említett bufala, és egy kis szarvasgombás olívaolaj.
[ Szerkesztve ]
-
bbuffy
senior tag
Mindkét pizza atom, urak
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Topikgazda
Kenyér lisztek között (EPM, Szabó, Hajdú, Tüskeszentpéteri, Garat) érzel különbséget?
Én eddig a Nagyin kívül csak a Garatot próbáltam, megvagyok vele elégedve, de az említettek közül ez a legdrágább. Jobb is annyival mint a többi?Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
bbuffy
senior tag
Garat és Szabó, egy ár egy szint és egy minőség is. Garat kicsit lágyabb. A Hajdú az csak keverve, mert telibe eleg masszív lett. A Tüske is jó, ezt különösen ajánlották, mint olcsó befutót. EPM alap de jobb mint a Celldömölki, amit nem javallok jószívvel. Annyiért a Tüske sokkal jobb.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
bugizozi
őstag
Nagyon szép kenyerek és pizzák
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
Mano66
senior tag
A Nagyi lisztek hozzá adott "E"-ket tartalmaznak. A Szabó, Tüskeszentpéteri, Garat csak a búzából ki őrölt lisztet. Semmi íz és bel tartalom növelő! Ezért drágább az áruk is.
Ha jól emlékszem Borbás Marcsi csinált egy műsort a Szabó malomról a tulajdonosával. Rá kérdezett , hogy miért drágább a Szabó liszt mint a többi. A tulaj inkább kitért a válasz elől mert nem szerette volna minősíteni a többi malom lisztjét (volt már gondja belőle). Szerinte egy liszt akkor jó ha nem kell semmi adalékot hozzá adni és csak a minőségi búzából lehet ilyet előállítani.
Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
bbuffy
senior tag
Az a baj, ha E lenne benne, fel kéne tüntetnie, különben forgalomba sem kerülhetne. Mivel a nagyiliszt ipari termék. Szóval, inkább silányabb liszt az.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Mano66
senior tag
Valami adalék van benne, de nem tudom mi. A riportban is beszélt róla, hogy mindent kiszednek ami használható és azt pótolják. De nem mert kitérni rá. Semmire valónak nevezte ezeket a liszteket. Kérte Marcsit ne akarjon többet tudni mert Ő már majd nem megütötte a bokáját miatta. A nagy malmok kicsinálták volna. Egy biztos nem tisztán csak búza lisztek a nagy malmok lisztjei.
Én maradok a jól bevált hármasnál. Szabó, Tüskeszentpéteri, Garat.Cafelat Robot, Kinu Simplicity Special, iPhone 15 , Synology DS218+,.
-
Zirowe
nagyúr
Egyébként itt a fórumban kinek van biscottoja?
A fórumokat böngészve a saputo helyett az újabb "fejlesztésű" fiesolit ajánlják, ami csak 11mm.
Tervezek hozatni pár darabot, de húzósra jön ki a darabára, 21k körül.We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
Topikgazda
Csíkos hátú kismalac…
230 g kovász
500 g Garat BL80
150 g Garat fehér tönköly
450 g víz
18,5 g só
Mostanában elég flegmára vettem a figurát. Azt csinálom, hogy 50-100-80 -as felszaporított kovászokat tartok a hűtőben 3-4 üveget. Ezekből 4-7 naponta sütök ( hétvégente kettőt, hármat is ) s amikor már csak 1 ilyen üveg van akkor abból megint csinálok 4-et.
Amikor sütni szeretnék, du. ha hazaérek , kiveszem az egyik üveget, 1 órára a pultra rakom. Utána kimérem a vizet dagasztó edénybe bele teszem a 230 g felszaporított kovászt, majd elkeverem benne. Utána beleszitálom a lisztet amire egyből megy a só. Géppel 20 percig dagasztom ( no autolízis ), 40 percenként 3x hajtogatom. A harmadik után megint várok 40 percet, megformázom és megy a szakajtóban a hűtőbe. Másnap du. mikor hazaérek, kiteszem a pultra 2-3 órára, majd megsütöm. Amennyire macerának tartottam az elején , annyira leegyszerűsítettem.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
bbuffy
senior tag
Hát úgy van ez, hogy kell idő míg jó erős lesz a kovász. De a hűtőben ha bent van, az azért legyen pár hónapos, esetleg fél éves minimum. Aztán egy idő után úgyis nagyon erős lesz. És ott is ráetetek heti egy-két alkalommal, plusz a felerősítő első kovászt is visszadobom ebbe. Mindig figyelem mennyire buborékos még. Addig jó erős is.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Topikgazda
Új hozzászólás Aktív témák
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Mini 4 pro - Fly More Combo - RC2 drón szett + Freewell Mega 16 Filter Pack (46)
- DJI Mini 2 Fly More Combo drón (újszerű)
- DJI Mavic 3 Classic / Pro / Cine FMC drón táska, koffer (StrartRC)
- DJI Air 2s FMC (Fly More Combo) drón - 5,4k video, 1" SONY CMOS - 3 akku (2S2)
- DJI AVATA drón akkumulátor - vadonatúj, nem használt
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest