-
IT café
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zirowe
nagyúr
Elvileg az 2 centi vastag volt, ez meg 1cm, vajon mennyire romlottak a tulajdonságai?
Illetve a korábbi linkben ez szerepel: 31-27-cm-h-2cm, míg a mostani 315-cm-h-1cm, tehát akkor a 31,5 cm átmérő a jó G3ba?[ Szerkesztve ]
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
M3aN
senior tag
Fatüzelésű sütő esetében van jelentőssége, hogy milyen fa megy bele? Tapasztalatok?
-
Digitalpimp
senior tag
A vasúti talpfa a legjobb. Viccet félre, valami kemény. Bükk, tölgy, akác, amikkel füstölni is szoktak.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
Topikgazda
“Amikor meg összegyűlik a sok kovász a hűtőben, készül egy tepsi cheddar-os kovászchips ami mindig hamar elfogy.”
Erről tudnál írni bővebben, hogy ez hogyan és miként? Esetleg képekkel illusztrálva?
továbbá kovászos kenyér sütésénél ugye jól értem, hogy a 12-24 órás hűtős kelesztés a hajtogatások utáni 2 órás szobahőn való kelesztés helyett van, ugye? Hűtőből egyből megy a sütőbe, vagy hagyod kint valamennyit?
most lesz kéthetes a kovászom hétvégén, most tervezem sütni az elsőt. Utána hogyha mindig csak kéthetente tudok sütni, akkor hogyan neveljem, etessem a kovászt? Tegyem hűtőbe?
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
bbuffy
senior tag
Igen, amint szakajtóba kerül, megy a hűtőbe. Mielőtt sütném, megnézem, mennyire van megkelve. Újjpróba sokat segít, míg nem rutinozod be szemre.( belenyomod az újjad és visszajön a tészta, nem marad benne a luk).
Ne tedd hűtőbe, majd csak fel évesen kb. Sztem akkor már elég erős, de legalább pár hónap. Napi két etetés kis magról. Illetve én az elején, raktam a hűtőbe IS, biztonsági tartaléknak. Kb háromszor meg is mentett. Lenyeg hogy amig nem atomstabil addig kint kell, érdemes. Jelenleg az én kovászom, ha egy hétig nem adok hozzá semmit, a hűtőben, akkor is kb azonnal tudok belőle süthetőt.
Chipset fogok gyártani hamarosan, majd fotózok és megírom.[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
cSuwwi
aktív tag
Nekem 1.5 éves vegyes kovászom van (50% bl55, 50% teljes kiőrlésű), kb. 2 hét után már hűtőben lakott. Hetente 1x etetem, volt hogy hónapokig nem sütöttem vele, csak a heti 1 etetés. Az előnye, hogy ha ritkán sütsz vele, nem kell vele foglalkozni, minimál alapanyaggal elvan. A hátránya, hogy a hűtőből kivéve, legalább 2x fel kell futtatni, különben gyenge lesz.
A chipset a feletetéskor keletkező maradékból csinálja aki nem akarja kidobni, vagy a csapban lehúzni az "élőlényt". A maradék kovászt liszttel és kis olivaolajjal meggyúrod, majd sütőpapíros tepsibe téve megsütöd kb. 10-15 perc alatt. A cheddartól, egész szemű sótól, stb. lesz finomabb. Sült kovász, csak jobban hangzik a chips, finom ha jól sikerül
-
bbuffy
senior tag
Inkább zsírpapíron, és vékonyra, úgy lesz majd ropogós. Kb tortilla lapnyira. Innen a név is. Am van aki vastagabban süti mint egy stanglit.
ha hamar megy a kovász a hűtőbe akkor nem lesz annyira bika sajnos. Dolgoztam jó pékekkel, mind ezt vallotta. Jó lesz, de nem olyan harapós.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Topikgazda
Köszi és Neked is bbuffy!
még annyi a kérdésem, hogy mindenhol azt látom, hogy a Kovászból kivesznek 50 g-ot átteszik egy másik edénybe azt etetik meg ,majd a következő nap szintén ugyanígy és a többi és a többi. Így ugyebár mindig lesz egy koszos edény amit el kell mosni. Én viszont úgy csinálom, hogy 50 g-ot hagyok bent az edényben azt etetem meg és a többit Amit kiveszek, azt dobom ki. Ez így is jó, vagy mindenképp az első módszer kell?Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Keef_Lee
senior tag
Sziasztok!
Látom, hogy itt nehézsúlyú profik vannak és többnyire a kifinomult pizza a téma, de én kenyérügyileg jöttem
Kenyérsütő gépünket újra aktivizálva nem akarunk bolti kenyeret enni már. Viszont, ha valami egészségesebb lisztet is teszünk bele, akkor olyan tömör lesz, mint a tégla.
Van erre valami kiforrott megoldás?
(Normál élesztővel dolgozunk.) -
Topikgazda
válasz Keef_Lee #1113 üzenetére
Ugyan én nem gépben sütök, de sokat kísérletezem ezzel. A lényeg, hogy meg kell találni az egyensúlyt A sima liszt és az alternatív lisztek arányában. Ez valahol két harmad-egy harmad aránynál van, ha nem akarsz “tömör” kenyeret. Én azért próbálkozom alternatív lisztekkel, mert a fiam betegsége miatt ugyan nem glutén mentesen, de glutén csökkentetten ajánlatos étkeznie, ezért rizs lisztet, Hajdina lisztet, zöld banán lisztet illetve világos Rozslisztet szoktam adni fehér tönkölyliszthez. A tönköly az alap, abból van két harmad.
Fontos még az szerintem, hogy az ilyen alternatív lisztek hozzáadásával már a kelesztési időt lehet hogy növelni kell pont azért, hogy ne legyen tömör a kenyér, és a kenyérsütőgép nem biztos , hogy meghagyja neki a kellő időt. Jobb lenne sütőben sütnötök.
Alap lisztnek azért használók tönkölyt, mert azt mondta a dietetikus hogy egyedül abban van olyan fajta glutén ami nem
annyira bánt, illetve azért teszek bele világos rozslisztet is, mert annak a legkevesebb a glutén tartalma. A többi liszt az teljesen glutén mentes amit hozzáteszek. Szoktam még beletenni útifű maghéjat is egy evőkanállal.[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Keef_Lee
senior tag
Szinte ugyanezt az arányt, ugyanezekkel a lisztekkel követjük.
(Tönköly fehér + világos rozsliszt. Néha a rozsliszt helyett zabpehely liszt, vagy rizsliszt.)
Van a gépen teljeskiörlésű program, amivel tovább keleszt. Mégis tömör.
Próbáltam már bele zabpelyhet is, de attól sem lett magas a kenyér.
Valami még hiányzik belőle, amitől magas lesz. -
Topikgazda
válasz Keef_Lee #1115 üzenetére
Ha nem cél a kevesebb glutén akkor búza sikért lehet hozzárakni. Illetve hogyha csak világos rozslisztet adok a tönkölyhöz egy harmad arányban, akkor nekem is tömör lesz, ezért próbálkozom még egyéb lisztekkel is. Az is lehet, hogy a tönkölyhoz is kellene alap lisztként adni BL 80 -at mondjuk fele fele arányban lenne az alapliszt tönköly és bl80, biztosan segítene, legközelebb kipróbálom azt is.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
M3aN
senior tag
Megjött a héten az Ooni Karu 12 sütőm, de csak ma volt időm kibontani. Szomorúan láttam, hogy sérült, karcos az oldala több helyen, bár ez a használatot nem igazán befolyásolja. Azért jeleztem nekik így szombat dél előtt kicsivel az esetet, néhány fényképpel. Fél óra múlva jött a válasz és felajánlottak egy ajándékkártyát az eset miatt. [kép]
Ha a sütő fele olyan jó mint az ügyfélszolgálat, akkor sok baj nem lesz vele. Le a kalappal előttük. -
Topikgazda
-
bbuffy
senior tag
Nice try. Rízslisztes?
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
-
bl4ze
veterán
-
M3aN
senior tag
Nekem a 65% most sok volt valamiért, nem volt szép a gombóc, szétfolyt és nem is kelt meg annyira. Korábban ez Caputo-val szép volt, most Barilla lehet kevesebb vizet igényelne, majd kipróbálom.
Persze, leírom, cserébe tőled várom a direkt tészta receptjét.Poolish
300ml víz
300gr 00-ás liszt
5g szárított élesztő
5gr mézEredeti tészta (10 adag)
700ml víz
1250 gr 00-ás liszt
40gr sóCsökkentve (5 adag)
200ml víz
475gr 00-ás liszt
15g sóPoolish (5+60 perc)
1. Összetevőket edényben összekeverni
2. 60 percig szobahőmérsékleten lezárt edényben pihentetni
3. 24 órára hűtőbe helyezniTészta elkészítése (5+15+30+120 perc)
1. Edénybe vizet beleönteni
2. Vízre ráönteni a már megkelt poolish-t, majd összekeverni
3. Liszt felét hozzáönteni, összekeverni
4. Sót és liszt másik felét hozzáönteni, összekeverni
5. Pulton néhány percig dagasztani
6. Dagasztás után lefedve 15 percig pulton, szobahőmérsékleten pihenjen a tészta
7. Olajos (extraszűz olívaolaj) kézzel tésztát áthajtogatni amíg sima, kemény kérge nem lesz, majd egy labdába zárni
8. Enyhén olajozott edénybe helyezni, lefedni és 30 percig pihentetni szobahőmérsékleten
9. A tésztát szétválasztani és labdákat képezni belőle
10. Lisztezett edénybe helyezni, lezárni (pl. fóliázni) 2 órát szobahőmérsékleten pihentetni
11. Nyújtani úgy, hogy légbuborék csak a szélében legyen[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
Nah megvágtam, ettünk belőle. Kissé íztelen, lehet kevés a só?! Pedig minden Szabi receptje alapján ment.
Ma de. csináltam egy élsztős, dagasztás nélküli gyorskenyeret, kenyérliszt hijján 5 Stagioni 00 lisztből. Nagyon finom lett.
Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy lehet ki kéne próbálni a kovászos kenyeret is 00 lisztből. Jó lesz vajon, vagy felejtős?A gyorskenyér amúgy így készült: [link]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Topikgazda
Nem tudjátok azt, hogy lehet valahol Budapesten kovásszal készült kiflit illetve zsemlét kapni?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
cSuwwi
aktív tag
Gondolom Szabi a pék lehet. Egy relative celeb státuszú pék arc, youtubeon meg az egyik receptes oldalon aktív, a covid lezárások idején volt a karantén kovász projectje, amikor a "fél ország" kovászt nevelt (legalábbis a youtube view számai alapján, 1.1M csak arra a videóra)
-
bbuffy
senior tag
Kifli ha épp van nekik. Most nincs. V a malomből, de onnan 15 kg a max egyszerre. Viszont olcsóbb.
szerk : most nézem Garat árat emelt a webshopban sajnos.
Kovászshop ban is van. Itt most van többféle, rendelek is.[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
totopad
senior tag
Sziasztok!
Bár pizzát sütök idestova 10 éve, viszont csak most találtam nemrég a topic-ra és vele együtt a bigára is.
Gyorsba rendeltem is Caputo élesztőt, meg lisztet hozzá 00-at és durumot is.
Az egész család aztaqva kifejezést tudta csak használni, már az első után Tényleg egy új fokozat, még otthon, sütőben, kövön is.Viszont egy dolgot nem vágok. Eddig 1Kg liszthez, 5,5 deci vizet adtam (arányosan). A srác a videóban biga+500g liszthez ad 400g vizet. A korábbi verziómnál egy légkönnyű, pehely tészta lett a végeredmény, mig itt egy szinte vizes tészta.
Ennek ilyennek kell lennie?[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
Remélem elfér itt ez a kalácska is Este sütöttem.
Felvágva nem tudtam lefotózni, mert elfogyott reggelire, annyira bejött mindekinek.
Szabi receptje alapján készítettem, de mazsola nélkül.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
bbuffy
senior tag
Nagyon szép!
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
McNamara
Ármester
Eladó 12-es Kodám ha valakit érdekel: [link]
-
McNamara
Ármester
válasz vinacarlos #1149 üzenetére
Ugyan ebben a cipőben járok. Nekem a szűk szája miatt nem tetszik annyira a cozze 13, de a 17 méret már megfelelő és a forgatás se lehet probléma.
17 vagy 13 vettél?
Új hozzászólás Aktív témák
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Mini 4 pro Fly More Combo - RC-N2 drón szett - nagykapacitású akkumulátorokkal
- Kompakt DOMYOS futópad, 14 km/óra - RUN100E-B, összecsukható
- DJI Mini 3 pro Fly More Combo FMC RC - drón szett - 3 akku, táska, garancia
- DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo RC Pro - drón szett új állapotban - Garancia
- ELADÓ Quansheng UV-K5(8) kézi amatőr rádió
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen