-
IT café
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Nagy fába vágtam a fejszém, teljes kiőrlésű pizzát szeretnék csinálni, amiben a segítségeteket szeretném kérni. Tizenpár sütésen túl vagyok, de még mindig nem az igazi, ötletelek hogy min lehetne változtatni. Jelenleg itt tartok:
600g liszt (400g Szarvasi teljes kiőrlésű tönköly, 200g sima fehér)
480ml hideg víz
~8g só
3g élesztőA tésztát este bedagasztom, egyben megy a hűtőbe 12 órára, majd reggel kiveszem, 3 bucit formázok, hagyom 2-3 órát szobahőn, kézzel kinyújtom, megy rá a feltét majd be a sütőbe sütőpapíron egy tepsire, amit már előtte beraktam, max hőfokon. Alább látható a képeken az eredmény. Most először végre valami buborékot véltem felfedezni a szélében, de a problémám, hogy nem puha és ropogós, hanem elég tömör, kemény.
Próbáltam, hogy 200g pizzalisztet használtam (sima egyszerű bolti, Nagyi titka talán) de nem segített a helyzeten, a tk liszt teljesen megöli a bulit.
A kérdésem az lenne, hogy ha Caputo teljes kiőrlésű lisztet használnék, akkor javulna valami a helyzet? Szerintetek min lehetne még változtatni, hogy jobb legyen az állaga?
Bízom benne, hogy nem egy lehetetlen küldetés, volt szerencsém az IGEN pizzériában tk pizzát kóstolni és eléggé ott volt a szeren.Köszönöm a segítséget, véleményeket és jöjjenek a képek:
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Sima tk búzalisztet már próbáltam korábban, de annak jobban fűrészpor íze van mint a tönkölynek.
Legközelebb kipróbálom, hogy 1 óra pihi után megy bucizva a hűtőbe és kisebbekre próbálom meg csinálni. A víz visszavétele miért fontos? Amúgy a tk liszt több vizet felszív mint a sima.
Dagasztani a kenyérsütőgép szokott helyettem
A Caputo tk liszt mellé ez a sima dukálna? Akkor már bevásárolnék itt, paradicsomkonzervből melyiket érdemes venni? Ennek a szárított élesztőnek van létjogosultsága? Meddig áll ez el? Mit érdemes még innen rendelni?Köszönöm a hsz-okat!
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
bugizozi
őstag
Tudom-tudom, és egy csipet sóval kevesebb kell bele, mert a dagasztás közben az izzadságból még jut só a tésztába
Régen kézzel csináltam, aztán eszembe jutott hogy a rég nem használt kenyérsütőnket lehetne használni dagasztásra, egyelőre jobb munkát végez mint én
Korábban csináltam kovászos kenyeret is, ez a szőrbe ragadás ismerősKöszönöm a hsz-okat!
(bl4ze, kozsy18)
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
bugizozi
őstag
Kelesztő láda - ez lesz a kulcsszó amit kerestem, köszi
bár lehet ez is megtenné [link]
Ciccuka: köszi, ilyen kerek légmentesen záródó kelesztő tálunk nekünk is van, de abba nem tudom szétbucizni, és hosszan úgy keleszteni, mert összeérnek.
[ Szerkesztve ]
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Pizza mellett a kenyérsütés projekt is terítéken van
Ezzel kapcsolatban lenne kelesztő kosár (aka szakajtó) kérdésem: valaki használ ilyet? Mennyire nehézkes a tisztítása?
Nem spilázom túl a receptet, ugyanaz mint a pizzatésztaCsak megfelelő formám nincs, vagyis van egy szilikon őzgerincformaszerű, abba szoktam konyharuhát rakni, pont jó belefér egy 300g lisztből készült tészta. De ha már sütök akkor ebből 2 db-ot csinálnék. Készítettem egyszer 600g lisztből egy nagy kenyeret, de annak a formája nem jött be, a két kisebből jobb szeleteket lehet vágni. Ehhez lenne nekem szükségem szakajtóra.
Első körben ezt a kettőt néztem ki: [link1] [link2]
Van köztük különbség, vagy van ami esetleg jobb? (egyébként meglepődtem hogy ezek ennyibe v még többe kerülnek, azt hittem ilyen 1-2e Ft-os tétel)
Készítettem már ciabattát is, azt is ebben az őzgerincben csak aztán tekertem rajta egyet
Esetleg ha valakinek van hasonlóan egyszerű kenyér receptje azt szívesen venném. (este bedagasztom, hűtőbe megy a formában, másnap kiveszem és kisütöm)Köszönöm!
És akkor jöjjön pár kép:
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
bugizozi
őstag
Igen, szintén olaszbolt.hu
Amúgy most fedeztem fel, hogy van olyan is hogy https://olaszliszt.unas.hu/ itt még jobbak az árak, bár itt nincs olyan nagy választék. (mondjuk a lényeg van: liszt, paradicsom, élesztő)Zirowe: mi "sajnos" (?!) sokat használjuk azt a pároló cuccot, 22 hónapos kisfiunk még mindig küzd néha a darabos étellel. (pl a rizses húst megeszi, de ha a brokkolikrémlevesbe talál egy "szálat" azt kiköpi
) 1 évig napi használatban volt, most már ritkábban kerül elő.
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Múlthéten megérkeztek a Caputo cuccok, hétvégén pizzasütés volt
600g liszt (400g Caputo Integrale, 200g Caputo Pizzeria
kékpiros)
420g hideg víz (70% hidro)
10g só
2 csipet Caputo élesztőDagasztás után 1 óra pihi, bicuzás, 24 óra hűtő, utána még 3 óra szobahő.
A korábbi sütésekhez képest szerintem jobb lett, a széle szépen feljött, jó volt ezzel a liszttel dolgozni, de azért van még mit gyakorolni.
A bucikat bekenhettem volna olajjal, mert másnapra kicsit kiszáradt. (ti ilyet szoktatok?) Szerintem túlsütöttem, elég ropogós, kemény lett a széle bár páromnak az tetszik benne.
Ezek után arra lennék kíváncsi hogy pizzavason sütve mennyivel lenne jobb/másabbVCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
bugizozi
őstag
max hőfok (~250 fölé lehet tekerni kicsivel) fél óra előmelegítés, "pizzavas" gyanánt egy tepsit tettem be középre (3 hely van) arra tettem a pizzát sütőpapíron
Legközelebb lehet felülre teszem és rányomom a grillt, meglátjuk csak nem tudom megsül-e rendesen az alja így.VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
bugizozi
őstag
válasz
pajorgergo #761 üzenetére
Szia!
jol látom hogy lapátot nem látok hozza az újságban? Az honnan, milyet lenne érdemes beszerezni? Lehet teszek vele egy próbát.
KöszönömVCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Hétvégén sikerült egy olyan kenyeret sütnöm amire még én is azt mondtam, hogy nem rossz, párom szerint benne van a top3-ban
(azért Caputo cuccokat használtam, mert elkezdtem pizzát is ilyenből csinálni és csak ez volt otthon
)
600g liszt (400g Caputo teljes kiőrlésű liszt, 200g sima fehér)
380g víz
12g só
3 csipet Caputo száraz élesztőEste 8kor 15 perc dagasztás, formázás
1 óra szobahőn kelesztés utána hűtő
Reggel 8kor kivettem 1 óra szobahőn kelesztés
BemetszésSütés:
10 perc 240 fokon
10 perc 220 fokon
25 perc 220 fokon letakarva alufóliával
Egy kis szuflé formában végig volt bent víz. (nem tudom ez ér-e valamit, hűdenagy gőz nem volt bent)A belseje olyan amilyen, tk liszthez képest nem rossz, puhább lett mint amilyennek a képen tűnik.
Sajnos sütés előtt nem készítettem képet, olyan kis nyeszlett volt, nem gondoltam h ez lesz belőle[ Szerkesztve ]
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
bugizozi
őstag
válasz
PeterAgos #867 üzenetére
Köszi!
Olaszbolt.hu
De legközelebb az olaszliszt.hu weboldalról fogok mert ott olcsóbb, csak most épp nincs.VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
bugizozi
őstag
válasz
littlemole #873 üzenetére
csak hogy legyen még egy lehetőség: https://olaszliszt.unas.hu
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
bugizozi
őstag
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Először is köszönöm krizmo_ -nak az Aldi-s szakajtó tippet. [link]
Tényleg szépen kijött belőle a tészta.
Megtörtént benne az első kelesztés, a recept a szokásos: [link]
Sajnos kelesztés előtt elfelejtettem képet készíteni, pedig úgy lehetne látni milyen szépen feljött.
Viszont azt nem értem, hogy mindent úgy csinálok ahogy korábban és mégsem úgy néz ki a kenyerem mint az előző linken, nem tudom, hogy akkor esetleg elnéztem valamit, vagy miért lett olyan és most miért lett ilyen. Akkor az egyszer lett olyan. Ez a mostani is jó, (vastag ropogós héj, belül puha) csak a másik szebb számomra.VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
bugizozi
őstag
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
bugizozi
őstag
válasz
Digitalpimp #1179 üzenetére
Köszönöm mindenkinek az ajánlást
A Lidl-ös az ez? [link] mennyibe került?VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Múlt hétvégén felavattam az Ariete-t. Elsőre nagyon tetszik. Sütöttem sima fehér és teljes kiőrlésű pizzát, sose sikerült még ilyen jóra
Persze van még mit gyakorolni. ~3 perc alatt megsültek és nagyon szépen feljött a széle.
400g liszt (270g Caputo Integrale (teljeskiőrlésű) + 130g Caputo Pizzéria 00 liszt)
272g víz (68% hidro)
12g só
2 csipet caputó élesztő
3 db ~220g buci lettA sima fehérnek is hasonló a receptje, csak kevesebb vízzel készült.
Dagasztás után 1 óra pihi, bucizás, 14 óra hűtőben, 3 óra szobahőn majd sütés. 4-5 érték között tekergettem a termosztátot, szerencsére nem égett meg az alja, és nyers sem maradt a teteje.VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
bugizozi
őstag
Nehezebb vele dolgozni, nem nyúlik úgy... vagy nem úgy nyúlik?! Nehéz megfogalmazni. Hiába a Caputo integrale, a liszt szemek nem olyan kicsik mint a fehér 00, a bucinak sem olyan sima a felülete, de azért meg lehet tanulni hogyan kell bánni vele.
[ Szerkesztve ]
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
bugizozi
őstag
Nagyon szép kenyerek és pizzák
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
bugizozi
őstag
válasz
IntelKiller7 #1721 üzenetére
Mennyivel előtte érdemes újrabucizni, ha így szétterül vagy túlkel?
Köszi!
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
bugizozi
őstag
válasz
IntelKiller7 #1723 üzenetére
Köszi!
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
bugizozi
őstag
válasz
tomisanzero #1726 üzenetére
Röviden: igen
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
bugizozi
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- Ford topik
- Horgász topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- VoLTE/VoWiFi
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Elkészült a Half-Life 2 teljes magyar szinkronja
- Energiaital topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen