Hirdetés
-
IT café
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
McNamara
Ármester
Sziasztok!
Örülök, hogy létrejött topicNem rég kezdtem beleásni magam a nápolyi pizza készítés rejtelmeibe.
Szilveszteri sütés pizzavas segítségével.[ Szerkesztve ]
-
McNamara
Ármester
Az otthoni sütő sajnos gyenge pontja az igazi pizza készítésének. Pizzakő vagy vassal lehet javítani a helyzeten, de azért nem az igazi.
Az Ooni talált erre egy nagyon jó megoldást: [link]
Aki vett és használja nagyon meg van vele elégedve. Hamarosan én is fogok majd rendelni egy Koda 12. -
Xabi78
aktív tag
Nálam egyelőre ez az alaprecept:
625g liszt
375-400g víz (lisztfüggő, amikor elöször dolgozom egy liszttel, inkább kevesebb vizet használok)
10g só
1g instant élesztő (most éppen oetker)
Ebből lesz majd 4x250g gombóc.
1-2 órát a konyhapulton pihen, aztán 2 napra megy be a hűtőbe.Cave canem!
-
kozsy18
tag
Hali!
A biga-s tészta előtt ezt a kalkulátort hasznaltam:
[French Guy Pizza Dough Proportions]Hajráf!
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
soldier2
őstag
Több darabnak biztosan nincs, mivel köztük levegő lesz ami túl jól szigetel. Max 1 rétegben kirakhatod alatta. Nekem kő van, sokáig nem használtuk, aztán egyszer rávettem a feleségem, hogy használjuk. Azóta csak azon :). Nem csodaszer, de jobb a semminél.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
kozsy18
tag
Éhes lettem igy estére ezért nem kelt eleget a buci... (de van még 2 a hűtőben).
A friss bazsalikom hiányát kérem elnézni: nem rég száradt el az ültetvény az északi nap "fényében".Tészta a 2 nappal korábban bekevert bigából készült 80g víz, 8g só és 0.6g élesztő hozzáadásával; gyurmázás, formázás és pihi
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Topikgazda
Nekem is most jutott eszembe, hogy este pizzát kéne sütni. Így csak 6 órás lesz a tésztám, tehát nem lesz hárdkór De sebaj, mert most a sütőm sem az
Mindenkihez:
Vajon ha veszek pl. ilyen konzervet és nem fogy el, szabad / lehet / érdemes fagyasztani? Vagy akár az ebből készített szószt?[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
bbuffy
senior tag
Ha van vakuum otthon, én leszívnam vele, hónapokig jó. Lehet fagyasztani ha elég homogen már, akkor a víz akkora kárt nem tesz. Birja amugy, de minden egyes hőkezelés=minősegromlás. Ettől függetlenül summa az hogy fagyasztható.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
kr:sz
tag
Láttam, hogy a kávés topicban osztottad a Biga videót Vito-tól. Már én is próbáltam, de sajnos katasztrófa lett a vége. A tészta valami fenomenálisan lágy, puha könnyű volt. na most még a nyújtást is megcsináltam, de nincs lapátom és amikor felkentem rá a paradicsomszószt akkor a tészta könnyed lágysága miatt szétszakadt. Pedig nem is cuccoztam meg, hogy esetleg a súlya szét szakítsa a tésztát, de mégis így alakult... te hogyan oldod meg?
-
kr:sz
tag
Illetve ti honnan szereztetek pizzavasat? A pizzavas árait kicsit sokkalom, illetve nem tudom, hogy van-e valami plusz hozzáadott értéke az ott kapható "professional" vonalnak?
-
bbuffy
senior tag
Én a kályhástól vettem. Lapáttal volt 14. Fele annyi ha vágatsz. De akkor meg kezelni kell, széleit rendberakni, olajjal kiégetni, stb stb. Teljesen jó amúgy, 260 at tud a sütőm, egész jó hólyagos, ropogóst sütök vele. Ennek a masik fele bordás, rá tudod dobni a grillre, steak ezni.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
bbuffy
senior tag
válasz fragola.6035 #74 üzenetére
Jaja 6 mm. Mondjuk ennek is kell húsz perc minimum mire hőstabil lesz. Gondolom minél vastagabb annál több. De árulnak egy centis verziót is, csak nem tudom sütőben kell e több.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
kozsy18
tag
Valóban brutál lágy lesz. Eddig nem volt problémám szakadással, szépen, egyenletesen nyúlt és volt tartása.
Korábban, nem ennél a receptnél szembesültem azzal, hogy a lapátra ragadt, míg megkentem és így szétnyitotta a közepét.
Próbáld még dagasztani, esetleg lisztet váltani, vagy ha nem ragaszkodsz a 65%-os hidratációhoz, engedd neki, hogy a gyurmazas során több lisztet vegyen fel."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
-
paljoc
tag
válasz fragola.6035 #73 üzenetére
Nálam 38x50-es a tábla, 8 mm vastag, 8000ft volt a Vasalok Kft-nél
a XIII. kerületben. /állítólag tömegével vágták tavasszal az első felvonás vírus kezdetekor az otthoni kenyér meg pizzasütő népeknek/[ Szerkesztve ]
-
kr:sz
tag
No lehet újra megpróbálom, hátha jobban sikeredik majd ezúttal a dolog. Én amúgy Lisztet a Culinarisban Pesten (Pizzaliszt Gran Mugnaio 00-s pizzalisztjét) vettem hozzá, élesztő az sima lidlben kapható szárazélesztő volt.
Illetve nekem gázos a sütőm, így az alján mikor volt mérőm 300+ fokot is sikerült összehozni. Ehhez lehet elegendő lenne egy pizzakő is. Azonban úgy tűnik, mintha a vas mégiscsak jobb lenne.
Nem tudom amúgy mennyire ismeritek Alex the french guy-t én nagyon kedvelem a srácot és ebben a videóban kimaxolja és meghekkeli a sütőjét, hogy menjen 400 fokig : [link]
Illetve itt egy pizza túrája, lehet inspirálódni : [link]
-
-
kozsy18
tag
Én vagom Alexet, nagyon jó, szórakoztató csatornája van, egy a youtuberek között még szerethetőek is nevezhető karaktere van (hátha nem lesz ebbol a kijelentésből hasonló beszélgetés, mint JH-rol a caféban ), a lelkesedése, kitartása és a mindenkori tématerület mélységeibe merülése becsülendő, noha parszor kacagva fogom a fejem egy-egy műszaki megoldásán, de ez is egyfajta szórakoztatás
A sutőmodja is tetszett, az eredmény tök szuper, de vannak fenntartásaim az így létrehozott szerkezet longevityjével (a cél itt is, hogy szórakoztató, látványos tartalom szülessék teljesült, nemúgy ha vett volna egy kulcsrakész célszerszámot)."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Topikgazda
válasz fragola.6035 #82 üzenetére
12 mm vastag pizzakő is jó erre a célra? Abból van itthon pár db....
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
verti1
tag
Sütőben a vaslap jobb egy kicsit mint a kő. Felmelegítve több hőenergiát tárol mint a kő. Amikor kinyitod a sütőt akkor a meleg levegő gyorsan hűl, ezért nem lehet ugye tepsin sütni rendesen. A vaslap ugyan úgy felmelegszik a max hőmérsékletre, de amikor kinyitod a sütő ajtaját, nem dobja el a hőt. Jobban megsül a pizza alja kicsit mint a kövön. Érdemes felülre tenni amennyire lehet, mert akkor a pizza felső része is jobban sül. Ha elektromos a sütő akkor a grill-t is be lehet kapcsolni. Nekem gáz van, abban az első 5-6 perc alatt sül meg kb. Utána a nyitogatás miatt inkább 6-7 perc. Ha több időt hagysz kettő között akkor hamarabb.
-
MrSealRD
veterán
Sok pizza után mi is kőről vasra váltottunk... Jobb az eredmény. A tészta ropogósabb és szebben pirul az alja is.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
yazoo1
tag
Nekem pl.villanysutom van( írtad, Neked gáz,de több viszonyítási alapot van, mint nekem..)Ha lesz egy vaslapom, amit felhevîtek max. Hőn a sütőben ( most nem tudom mennyi a max. Talán 260 C), kb. 25 perc elég rá?!
Utána bevetem a pizzát,a sütő felső 1/3 ba, még mindig max
Hőn legyen?
És kb. mennyi ideig?
Kazánlemez jó erre a célra?!
Köszönöm[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz fragola.6035 #82 üzenetére
Ha lesz belőle eladó akkor engem is érdekelne 1 db.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
McNamara
Ármester
Maximális hőfokot így lehet kimaxolni otthoni villanysütővel: [link]
[ Szerkesztve ]
-
kozsy18
tag
válasz fragola.6035 #93 üzenetére
Szuper, köszi szépen!
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
yazoo1
tag
A paradicsom szószt elég kibontani és rá kenni a pizzára vagy suritsem be fozéssel?
-
kozsy18
tag
Köszi
Igen, ez Vito 300k-s bigas receptje. A képen látható tésztája 2 napig kapott még a biga után hűtőzést, sütés előtt pedig egy jó órát kelesztettem a sütőben felkapcsolt lámpával.McNamara válaszában szereplő link alatti Pizza Zónás eljárásból átemeltem a kitámasztott sütőajtót (kicsit félve, hogy lecsorognak a tekerőkapcsolók a frontpanelről, de nem történt gond).
A tésztához sem keveréskor sem formázáskor nem adok olívát, nyújtást követően a szélét lehelltnyire megkencézem vele és a feltétre szoktam pár cseppet pöttyinteni.
yazoo1:
Én általában tökrekszem arra, minél kevésbé feldolgozott páncélos paradicsomot használjak ~ hámozott egéz; (Cirio, Mutti) ebbe szeletelek édes koktélt, kevés víz, olívaolaj, ha van friss bazsalikom, só, bors, cukor ízlés szerint és egy csöppet botmixerrel összedolgozom. Passatat, sűrítményt egyáltalán nem próbáltam.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI Motion Controller 2 - drón mozgásvezérlő "joystick"
- DJI RC RM-330 drón távirányító
- DJI Mavic 2 Pro drón - 1" Hasselblad kamerával - hibátlan állapot
- LEGO Icons Atari 2600 játékkonzol 10306 új bontatlan
- DJI AVATA Pro-View Combo - ÚJ - drón (DJI goggles 2) +Motion Controller 2 - 1 év garancia (AV1)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen