-
IT café
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bbuffy
senior tag
Nagyon szép
Jön a jó idő, figyelni kell majd a tésztára, sokkal hamarabb megkel.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Dánkesőn mindenkinek
Két sütés után úgy érzem, hogy a Tüskeszentpéteri lesz az én lisztem.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
bbuffy
senior tag
Én is meglepődtem hogy milyen jó. Amellett hogy asszem több mint egy százassal olcsóbb is kilója a “speciality” lisztekhez kepest.
Én utoljára Szabóval kevertem felesbe, úgy elnök....és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
coqito
tag
Sziasztok! Ki milyen mérleget használ? Alap konyhai mérlegemmel lehetetlen a tizedgrammos élesztők kimérése. Tudnátok ajánlani megfelelő konyhai mérleget? Köszönöm
-
Aidan85
aktív tag
Sziasztok,
Garat lisztet honnan rendeltek? kovaszshop-ból szoktam, de mostanában amikor kellene mindig csak várható beérkezést írnak. Lehet kénytelen leszek a saját webshop-jukból rendelni, de onnan majdnem duplája a szállítás mint a kovaszshop+foxpost kombinációval. -
válasz
Aidan85 #1259 üzenetére
Én a Thököly úton a Csiribiriben vettem ameddig át nem szoktam a Tüskeszentpéterire, amit pedig a Zöldboltban veszek.
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Aidan85
aktív tag
válasz
hyperspace #1260 üzenetére
Köszi, de csak webshop jöhet szóba, vidékre kellene Zalaegerszeghez közel.
De akkor lehet ezt most elengedem és a húsvétot megoldom InterSpar-ból Celldömölkivel meg Tüskeszentpéterivel.[ Szerkesztve ]
-
Aidan85
aktív tag
válasz
IntelKiller7 #1264 üzenetére
-
Mano66
senior tag
Ezt nem használtam még, de a Királybúza lisztet igen. Innen vettem és olcsóbb mint amit linkeltél.
[Családellátó.hu]Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
-
Mai kenyérke . Az immár szokásossá vált “hanyag” receptem:
220 g kovász
450 g víz
650 g Tüskeszentpéteri BL80
18,5 g sóA felszaporított 1 hete hűtőben pihenő kovászt beleteszem a vízbe, elkeverem. Rászitálom a lisztet, majd megy rá a só.
20 perc dagasztás , majd 45 percenként 3x hajtogatom, utoljára már csak sziromhajtogatás a kelesztőtálban.
Újabb 45 perc pihi után formázás, beleteszem a szakajtóba s megy 16-22 órára a hűtőbe. Sütés előtt 2 óra a pulton.
Tepsin sütöm 250 fokon 20 percig, majd 220 fokon szintén 20 percig.Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Zirowe
nagyúr
Múlt héten megjött a saputo helyett rendelt, elvileg jobb paraméterekkel rendelkező fiesoli agyagkő, most hétvégén végre ki tudtam próbálni.
A sütő egy alap g3 ferrari, a kő cserén kívül más mod nem volt.
A tészta 60% víz tartalmú, 48 és 72 órát kelt hűtőben, utána 30 percet pihent szobahőmérsékleten, kb 4 percig sültek/db, két nap alatt 2x4db készült vele, a nyújtást még gyakorolnom kell.Nem csalódtam, semmi égés, semmi füst, semmi zavaró körülménnyel nem találkoztam, ízre is ízletesebb lett szerintem.
Pár kép:
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
Zirowe
nagyúr
link
Egyet rendeltem, ide nem szállítanak, ismerős hozta haza, kb 43€ volt a vége.G3-hoz van 31 és 31,5cm-es is, rendelés előtt lemértem, nekem a 31,5cm-es kellett, teljesen jó méretben, bal felső sarokban van csak egy kis lyuk, de nem zavaró.
Eredeti kővel szemben annak ellenére se volt semmi füst vagy pizza aljára áttelepülő lerakodás, hogy már az első pizzáról folyt le egy kis cucc és maradt fekete folt, sőt, a tisztítási ciklus alatt se volt semmi füst.
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
Aidan85
aktív tag
Hátha nem bánjátok, és elfér némi kovászos szalagos fánk is a hétvégéről, azért is merem iderakni, mert a tészta feléhez most pizza lisztet használtam:
[ Szerkesztve ]
-
Zirowe
nagyúr
válasz
Ciccuka #1277 üzenetére
Már most fekete foltos, mint a régi kövem, hagytam tisztulni, picit fehéredett, de mivel a másnapi sütés során se volt füst és nem ragadt a pizza aljára, ezért engem annyira nem izgat a kinézete.
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
Aidan85
aktív tag
válasz
Ciccuka #1278 üzenetére
Egyáltalán nem éreztem olajosnak. Elvileg azért raknak bele rumot, én csak rum aromát tettem hozzá, de ezeket a tanácsokat alkalmaztam én is a tésztához.
Valamint a legfontosabb tényleg nem ért olajhoz a fánkom.
Disznó zsírban sütöttem, kb 2 éve nem használok (mag)olajokat, egyedül a tökmag, ami ritkán előfordul a konyhában, pl kenyérnél olajozom a tálat vele az oliva helyett.Ellenben a zsír, ami maradt sütés után, az fánk illatú/ízű lett.
-
Aidan85
aktív tag
válasz
IntelKiller7 #1284 üzenetére
legközelebb megpróbálom fehér rummal, ha nem felejtem el, annak kevésbé édeskés az íze, vagy pálinkával, mint a mama egyszer a kókusz kockát
-
-
Chal
addikt
Hétvégén volt lehetőségem részt venni egy nápolyi pizzás tanfolyamon. Hatalmas élmény volt, főleg hogy kaptunk egy komplett pizzériát 1 napra (Bazsalikom - Kistarcsa). Csak az oktató volt (Mayer Zoli), és velem együtt négy tanonc. Kb. mintha egy full kezdő zenekarnak odaadnának egy sportarénát színpaddal, fényekkel, profin behangosítva, közönség nélkül, hogy akkor most itt egész nap lehet próbálni
Hihetetlen hogy mennyit számít, hogy végre nem videón láttam csak, hogy milyen amikor jó (a dagasztás, a tészta, a nyújtás, a vetés, a sütés, az akármi), hanem áll ott valaki, is vagy szól a hibáknál, vagy pl. megmondja hogy most pont jó, ne dagasszam tovább.
Egy nagy újdonság volt, amire megpróbálok átállni itthon is: a kalkulátort teljesen kerültük (ugye 300 éve sem volt). Minden a vízből indult. Fogtuk a teljes vízmennyiséget (1 liter az alapegység, a kívánt pizzamennyiséghez képest ezt szorozzuk vagy osztjuk). Az egészet beöntjük a dagasztótálba az összes sóval, és elkeverjük. Így lesz egy 5%-os sóoldalt, ami a közhiedelemmel ellentétben nem bántja az élesztőt (5% ahhoz nagyon gyenge hogy kárt tegyen benne), így az mehet bele egyből. Ezután folyamatosan keverjük, gyúrjuk, és adagoljuk bele a lisztet. Nem is volt a liszt kimérve, fogalmam sincs, hogy mennyi ment bele, de nyilván azért nagy csoda itt nincs, a 6x% hydrot biztosan tartotta (sajnos a végső tésztát nem mértük le, így nem tudom pontosan). Annyi a dolog lényege, hogy így függetlenedni tudunk a liszt tulajdonságaitól, hőfoktól, páratartalomtól. Hátránya a dolognak természetesen, hogy tudni/érezni kell hogy mikor jó, ezt most nekem megmutatták, ami abból állt, hogy egy ponton szóltak hogy most hagyd abba, mehet ki az asztalra
Persze utána analizáltuk kicsit az állagát, viselkedését, remélem tudom majd egyedül is reprodukálni. Összeségében szinte pont úgy csináltam mindent, mint itthon szoktam, a 2-3 apró eltérés miatt mégis életem legjobb tésztája lett (és a kis lelkes amatőr csapatunk másik három tagja is az állát kereste a pult alatt a saját tésztáját látva).
Persze ezek csak gyakorlótészták voltak, rengeteg élesztővel, a sütés már nem ezekkel történt, hanem azzal a kb. 50db bucival amit Zoli hozott nekünk, és előtte nap készített. A nap második felében főleg ezekkel tanultunk dobozból kiszedni, nyújtani, feltétezni, lapátra húzni, sütni, forgatni, stb... Nagy dolog volt, hogy a sütés a Bazsalikom saját fatüzeléses kemencéjével történt (Manna Forni). Ennek egyrészt örültem, mert hát mikor kerül az ember egy ilyen közelébe, és működtheti/használhatja saját kézzel? Másrészt mivel itthon ilyen sose lesz, tök jó lett volna egy ilyen tudású pizzaiolo -tól látni, hogy hogy kezel egy Ooni-t vagy egy Cozzet. Azért ha nekem kellett volna dönteni, mindezek mellett is a Manna-t választottam volna
Illetve nem tudom ti hogy vagytok vele, de pizzázás közben nekem nem megy a fotózás. Túl nagy a rohanás, túl sok dologra kell figyelni, nyakig lisztes vagyok, a telefonom sem tudom hogy hol van (általában valahol távol biztonságban
), így aztán az itthoni sütésekről és pizzákról is alig van pár darab fotóm, azok se a jól sikerültekről. Na itt is pontosan ez történt, 4db fotóm van összesen, ebből kb. ezt az egyet tudom ide betenni a kemencéről:
A jobb oldali kupac a nap végére bőven a fém szegély felett volt magasságban
Feltétezni egyébként csak annyit feltéteztünk amennyit meg is ettünk, ez 2-3 pizza volt fejenként (reggeltől estig azért elfogyott, de tény hogy odavert, nem igazán volt szükség vacsorára), a többi üresen sült.
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
Zoli szokott tartani rendszeresen ilyen tanfolyamokat, ha jól tudom nem csak a Bazsalikomban. Tudtommal bárki mehet, olyan is aki ott nyúl életében először liszthez
Az ár nem tudom mennyire publikus, így inkább azt nem írnám meg ide, de keresd meg FB-n ("Nápolyi pizzát kedvelők klubja" - Mayer Zoltán), és tuti megmondja. Szerintem amúgy korrekt az árazás teljesen, figyelembe véve, hogy egy komplett napról van szó.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen