-
IT café
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
Gratula. Mitől sárga a széle?
A hétvégén kipróbáltuk a pizzakövön nyitott ajtóval sütést, jó lett. A szükséges időt még ki kell tapasztalni, de lényegesen rövidebb a sütési idő, mint a szokásos. Bíztató.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Topikgazda
Elektromos sütőben a pizzavasas / köves megoldásnál alsó-felső, vagy csak felső sütésre kell állítani?
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
yazoo1
tag
válasz fragola.6035 #197 üzenetére
Milyen lemezből készült?
Ha lenne hol bezereznem,hogy kérjem? -
fragola.6035
aktív tag
Nem tudom az anyag pontos jelölését, ötvözetlen szénacél lemez, vagy hétköznapi nyelven vaslemez.
6 mm vastag, 40 x 33 cm, de olyat vágnak, amilyet rajzolok.
Kezeletlen, nyers lemez, használat előtt ki kell égetni.
Akik előre szóltak, azoknak csináltattam. Mivel beszerzési áron adom tovább, árat csak privátban írok, akit érdekel.
Ha még van rá igény, még egy kört vágatok, ha kell,.és összejön 6-8 igény.https://caffe35.webnode.hu/
-
bbuffy
senior tag
Ha vki keresne épp dagasztót ez most öleg jó áron van.
Utánaolvasgattam, eleg jókat irnak róla. Mondjuk mitől lenne rossz?
[link]...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz fragola.6035 #197 üzenetére
Egyet én is!
-
Warloo93
tag
válasz fragola.6035 #207 üzenetére
Szia.
A kiégetést hogy kell csinalni? -
Warloo93
tag
válasz fragola.6035 #213 üzenetére
Köszönöm. Elég lehet, ha elmosás után bekenem olajjal és sütőben kisütöm?
-
Warloo93
tag
Na én ezt elbacarintottam.
Napraforgó olajat használtam, méghozzá jó vastagon. Ez szépen rásült, kihülve szinte üvegszerű filmet képzett rajta.
Szóval sikálhatom le, és újból. Oliva és napraforgó olaj közül melyik jobb erre a célra? Más nincs otthon.
Az az egy biztos, hogy nagyon vékony filmet kell rá felvinni.
Ahol kevés olaj volt ott szép mattos felülete maradt. -
soldier2
őstag
Miért nen jó így? Napraforgóolajban égetik ki a serpenyőt is nem? Sokkal magasabb a füstpontja mint az oliva olajé (bár abból is van sütéshez használható, pár fokkal magasabb füstpontal, de ilyen célból az a pár fok nem számít)
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Warloo93
tag
Na szóval megopróbáltam lesúrolni, de nem bírtam vele. Úgyhogy fogtam, visszavágtam a sütőbe és sütöttem rajta pizzát
Az alábbi receptet próbáltam:
1100g liszt
38g só
2g aktív szárított élesztő
780g víz24 órát volt szobahőmérsékleten, szépen meg is kelt duplájára. Ma széttszedtem adagokra, de teljesen lelapultak.
Eredetileg most még 3napot kellene pihentetni hűttőben, de egyet bedobtam tesztre. Vissza fog kelni még szerencsétlen, vagy ennek már annyi? -
Topikgazda
válasz Warloo93 #221 üzenetére
Baromira sok az élesztő.
Próbáltam bevinni az app-ba a mennyiségeidet és a tervezett kelesztési időidet. Namármost erre 0,3 g aktív szárított élesztőt ír. Jah és a kigombócozás előtti pihentetésnek is nagyon sok a 24 óra, 1 óra bőven elég, aztán mehet a hűtőbe (1 t-vel, bocs ).Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Topikgazda
Én ezt az 5 stagioni sörélesztőt használom: [link]
Warloo93: ha valóban 4 fok van a hűtődben akkor igen. De 1 g-nál több élsztőt akkor se tegyél, jobb 10-20 %-kal alábbi lőni az élesztő mennyiséget, mint hogy túlkeljen. Maximum ha szombaton még a sütés előtt 3-4 órával úgy látod, hogy nem kelt meg eléggé, akkor rakd ki, és akkor nem 2, hanem 3-4 órát legyen szoba hőmérsékleten.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Mersant_le
csendes tag
nem tudom ismeritek e ezt a csatornat, de erdemes megnezni. nagyon ott van a srac, nagyon jo tanacsokat ad. [link]
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz soldier2 #220 üzenetére
Már nem emlékszem, hol, de valami amerikai fórumon jött szembe egy videó, ahol a csávó a különböző olajak öntöttvasra gyakorolt hatását demózta. annak asszem az lett a vége, hogy lenolajjal égeti ki a cuccait.
Majd belinkelem, ha megtalálom.
Szerk: Ezt volt az: https://www.youtube.com/watch?v=PDTCgxvmShc&t=363s
Ez pedig a mögöttes kémia: http://sherylcanter.com/wordpress/2010/01/a-science-based-technique-for-seasoning-cast-iron/
[ Szerkesztve ]
-
kozsy18
tag
válasz Mersant_le #231 üzenetére
Hoogyne!
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
soldier2
őstag
Az extra szűz oliva olajat igen, de van finomított változata sütéshez, nem annyira jó ízű mint az extra szűz, de még rá is ver pár fokot a napraforgóolajra állítólag.
#Sic.transit: köszönöm, elolvastam. Persze a tudományos alaposságtól messze áll a srác, és sok hasonló sem jön szembe a neten, de egy próbát megér. Engem meggyőzött.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Warloo93
tag
Na pont akartam írni, nemrég sült.
Ez már egész jó lett, de nem tökéletes. Az első lett a legjobb, a többi három picit furán sült meg. Szerintem többet kellet volna várnom két sütés közt, hogy álljon be stabilra a hőmérséklet. Külseje ropogós lett, de egy picit olyan gumis lett a tészta. De vason legalább, megsült jobban az alja. -
kozsy18
tag
válasz Warloo93 #239 üzenetére
Vagány lett, jóétvágy'
Pénteken szerencsés módon a kezem ügyébe került egy jóféle kézműves pizzavazs', innen is köszönet a szervezésért fragolanak. Égetés után két sütésen vagyok túl vele, amiből kezd formalódni, hogy idővel jobb lesz, mint a kő, de jelenleg aláássa a sikerélményt az új liszt. Talán a holnapi jobban összeáll."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
X_C
tag
Kifejezetten szívmelengető látni hogy az ilyen "hétköznapi" dolgokban is, mint a kenyérsütés fellelhetőek a héjszerkezetek membránfeszültségi állapotának jellemzői. Van egy olyan gyanúm, hogy vegyipari gépészmérnök vagy, de javíts ki ha tévedek. Amennyiben nem tévedek, akkor tényleg kicsi a világ
-
bbuffy
senior tag
Hétvégi sütések.
Egész jók lettek már. Minden alkalommal kiküszöbölök egy hibapontot, lassan meglesz az első állandó kenyér recept. Aztán ha megvan, jöhet ugyanez királybúzaból.Szabad zsíroldózni az acélt ha mar zsírfoltos? Alapból nyilván, de itt nem lesz vmi karos hatása? Vannak konyhatechnológiai ismereteim persze, de mindig bejön vmi új dolog amiről nem hallottam esetleg. Meg ugye szénacél, rozsdáll is, lehet inkább időnként ki kell égetni? Illetve ha teszek be követ alá, nő a hőstabilitás? Azon kívűl hogy nő az előfűtesi idő is.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
bbuffy
senior tag
Pont semennyire nem az amúgy. én napi egyszer etetem, világos rozsliszből csinálom. Én kint tárolom a konyhában, ha nincs 22 fok felett akkor jó neki. Majd nyáron hűtő.
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
soldier2
őstag
De miért tartod kint? Mióta felnőtt lett (kovászéknál ez 8-10 nap) hűtőben tartjuk, és ha hetente sütünk nincs semmi macera (a sütéshez megetetettből teszünk félre). Ha valami miatt elmarad a sütés akkor hetente etetjük. Rozs és búzalisztes is van, 2 befőttes üvegnyi helyet foglal a hűtőben.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
bbuffy
senior tag
válasz soldier2 #247 üzenetére
Nem hetente sütök, két naponta. És nagyon jól érzi magát ott. Hűtőben is lehet meg kint is ha nincs 22 foknál több. Van egy a hűtőben is, illetve fogok kiszárítani is két adagot, és elrakom.
[ Szerkesztve ]
...és jól jegyezd meg fiacskám, az élet, ha kicsit is jól jön ki a lépés, annyira, de annyira gyönyörű. /Bohumil Hrabal/
-
soldier2
őstag
Ha 2 naponta sütsz eteted a köztes napon? Hét közben nem nagyon jut idő ilyesmire (a mai nap épp kivétel), hétvégén sütünk 2x 700g kenyeret, többnyire kitart csütörtök/péntekig. Nem is baj, ha nem túl friss, kevesebb fogy, kisebb a súlygyarapodás
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
bbuffy
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest