-
IT café
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
M3aN
senior tag
Szerintem a válasz a hawaii pizza. Ízlés Erről kár is vitatkozni.
Egyébként írjátok hogy "kék Caputo". A Caputo megvan, a kéket is értem, de milyen van még?! Miért a színével különböztetjük meg?
Hétvégén voltam a Metro-ban, elvileg kellett volna legyen Caputo 25kg-os kiszerelésben de nem volt -
kozsy18
tag
Valoban nem vagyunk teljes mertekben pontosak, mivel kek jelzovel tobbet is lehet illetni
Reszemrol hivatkozott darab a Pizzeria, Long fermentation.Es a tobbi:
[Mulino Caputo]"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Ciccuka
veterán
A pizzasütőbe raktatok alufóliát felülre?
A kőlapot mivel tisztítjátok le?
[ Szerkesztve ]
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
Toobee
veterán
Azért vettem gázost, mert az volt a tervem, hogy majd sütök a lakásban is. Egyelőre még nem állt be a workflow, mondjuk olyan 75%-os a sikerességi rátám, amivel mindösszesen annyi gond van, hogy amikor nagyon nem sikerül, akkor harapni lehet a füstöt De most úgyis nyári szezon jön, mire be kell költözni, talán már menni fog. Azért, ha lesz rá lehetőségem, összehozunk majd fej fej mellett egy fa vs gáz Ooni sütést.
Elhasználtam a kuponomat is, amit a lepattant kőért kaptam, jön egy perforált lapát, meg egy forgató. Bár a netes vélemények alapján utóbbit nem lesz egyszerű használni a szűk hely miatt.
Paradicsomszószból a Gusti sajátmárkás bejött, ráadásul baromi olcsó is: 6x2500 gramm 5430 Ft, de egyesével sem vészes: 1080 Ft. 1 doboz 20-25 pizzára elég.
Van még egy Mutti (1524 Ft), meg egy Strainese (2159 Ft). Jó lenne találni ezekből kisebb kiszerelést is, bár az olaszboltban 990-et fizettem a piciért, akkor inkább fagyasztgatom ezt is. A hétvégi 15 pizza is fagyasztottból készült, jó vizes lett, picit csalódott is voltam, de 10 perc alatt szépen elrotyogtattam a felesleget belőle.Amit még próbáljatok ki, az a Caputo száraz élesztője, nagyon más állagú tésztát ad, mint a Budafoki. Sokkal könnyebb volt dolgozni vele, a Budafoki tészta elég folyós lett, pedig a hidró is alacsonyabb volt 62 vs 65%. Hétvégére is gyúrok be egy kis tésztát, 4x220g buci van tervben, egyelőre 5Stagioni-ból.
-
bl4ze
veterán
Ha érdekel, van Budapesten nagykerbe "ajánlásom" lehet vásárolni, kis tételben is... Pld :
Olasz tulaj szerint "Ez a világ bajnok Mutti, 3 kg-os, 990 Ft + Áfa"
5 Stagioni "Pizza Napoletana " pizzaliszt vagy 25 kg-os zsákban vagy 1 kg-osban (de zárt karton: 10 db / ka)
Ha érdekel, szólj és felfedem a "titkot"
Én 59-60%-os hirdoval dolgozom, az bevált a kis G3 Ferrari sütőben, paradicsomból
per pill. egy nápolyi konzervet használok, nagyon finom. (Másik nagykerből)
Ma a LIDL-ben van "Olasz napok" ott vettem bivaly mozzarella-t, némi Olasz szalámit....
Élesztőből friss az a nagyon pici ami kell/megy bele, Caputo élesztőm nem volt - de annyira pici kell a 48-72 órás tésztához..... Épp csak "mutatóba"
Holnap délben lesz pizza, szintén 220 gr bucikkal dolgozok - ez már egy jó 80-82 órás tészta addigra.:. bl4ze .:.
-
Toobee
veterán
Pont egy ilyet vettem. Te mit csinálsz ezekkel a nagy kiszerelésű paradicsomokkal? Az volt rajta 3-4 napon belül el kell fogyasztani. Lesz ezeknek bármi baja 2-3 hét hűtőzés után, ha rendesen le van fóliázva?
Szerintem vele én is beszéltem, az árlista nagyon ismerős Caputo 25 kg-os lesz, Simivel felezünk. Tény, otthonra a kilós azért kezelhetőbb, de majd megy a diszperzitesbe
Jó, hogy mondod, menni is akartam. Motoban direkt ettem egy bivalymozzarellás pizzát, hogy megnézzem, hogyan is készül. Sima, paradicsomos alap megsült, a végén pedig ment rá a bivalymozzarella. Úgy, hidegen, ahogy van, zacskóból kiszedve. Meg a végén paradicsom. Tehát mindkét feltét hideg volt, nekem ez nagyon nem jött be. Szerintem pár mp-et megérdemelt volna mindkettő a kemencében.
-
bl4ze
veterán
Én nem használok ilyen nagyot Nem is sül 10-15 pizza nálam, a G3 Ferrari már izzana
Én a normál 400-450 grammos konzervet átrakom üvegbe, dobozba és hűtőben 2 hétig simán elvan, főleg, hogy egy pici só is megy bele a mixerrel való aprítás előtt, közben.....Ha vesztek egy 25KG Caputo lisztet, 5KG szívesen átveszek belőle
Én sem szeretném hidegen, Nápolyban is rajta van és megsül, nem hidegen teszik rá
.:. bl4ze .:.
-
Ciccuka
veterán
Amúgy mikor érdemes takarítani és hogyan? Melegen? Hidegen? Kell vizezni előtte vagy sem? Biztos nem sérti meg a kőlapot a hagyományos spakli vagy azért oda kell figyelni?
Tegnap kipróbáltuk a gépet, az első pizza szépen megsült. A második leragadt és fekete lett az alja, úgy kellett kivésni azt lehet mondani.
Sima Aldi-s liszt és élesztővel (+pestó) is egész jó lett az eredmény ízre:
Hogy lehet normálisan belerakni, hogy ne essen szét?
A hozzáadott falapokat elmosta és elhajlottak rendesen.[ Szerkesztve ]
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
bl4ze
veterán
Szerintem bőven volt erről szó már, gyanítom éppen Te kérdezted.....
Hogy ne égjen meg, szerintem ez is le volt már írva :
- Gép bekapcsol és 2,5-es fokozaton 15 percig melegszik
- Pizza betesz - 3mas MAX fokozatra feltolod és 2 percre állítod az időzítőt
- 2 perc után 180 fokot fordítasz a pizzán, és lecsukod
- 30-60 másodpercenként felnyitod, és 45 fokokat forgatsz rajta amig el nem készültHa az első pizza kész, vissza csavarod 2,5-es fokozatra és FELNYITOD a tetejét.
Úgy elkészíted a második, harmadik stb... pizzát és mehet be - FELTEKERED 3mas fokozatra és követed a fenti leírást.
Akkor ég meg az alja ha túlhevül a kő. 20-30 perc után a kő 420-460 fokra hevül !!!!Ami még fontos : 210-220 gr bucikkal dolgozz. Ne nagyobbal.
És ezt csak olyan 25-26 centisre nyújtsd, ne nagyobbra - mert az oldala nem fog megsülni.
A Te fotódon is látszik, hogy a szélének a "vége" nem sült meg, fotóról elég "nyers" "sületlen" hatása van....
[ Szerkesztve ]
.:. bl4ze .:.
-
Ciccuka
veterán
Én csak fogtam felcsavartam a maximum 5-re, pár percet vártam is ment be a pizza 4,5 percre.
Nem az a lényeg, hogy végig 400°C közelében legyen a pizza és 4 percig süljön?A felső részt bealufóliáztam, lehet nem kellett volna, mert beleégett a pizzába és a fűtőszálra. Majd lehet még kipróbálok valami vastagabb alufóliát.
A normál sütőbe kb. 35cm-es pizzákat készítettem, de most ebbe jóval kisebb megy bele (2 pizzából 3 kisebb jön ki így).
[ Szerkesztve ]
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
bl4ze
veterán
Nem jó az első videó linkje.
Egyébként meg akkor hidd amit látsz a videón, ne a mi tapasztalatunkat.
És minden pizzát forgatni kell. Bármilyen kemencében vagy profi(bb) sütőben van.
De én azt mondom tapasztalj, kisérletezz és ahogy neked jó, ízlik úgy a jó.
Amit fent leírtam az elég bolondbiztos , úgy nem fog megégni ha követed a lépéseket.
Tészta recept amivel biztosra mehetsz , ez 2 darab 220 grammos bucira elég:
Dagasztás után 1 óra pihentetés, bucizás majd mehet a hűtőbe dobozba 24-96 órára.
Én 48-72 óra között szoktam a legjobbakat sütni..:. bl4ze .:.
-
kozsy18
tag
Mondtam en, a Caputo eleszto csoda!
A hetvegen darabolas utan nalam is rotyogott 15 percett a Mutti San Marzano - koncentraltabb lett igy az ize es a feltet sem lögybölődött a korong tetejen. Bar a mozzarellat is csopogtetem mostansag…A pizzak pedig allatiak (es most a vegetas csavot kepzeljuk ide, mint meme -
nem a Dragon Ball-ost )[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Egyik cimboramtol kaptam egy tippet, amit olaszba’ ajanlott neki egy pizzaiolo:
szaritott bazsalikom v oregano a kemencebol kiszedett korong tetejere. Valoban ad neki egy kis csavart, melle a zold level pedig kivalo frissesseget biztosit."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
Ciccuka
veterán
Ezeknek a köves pizzasütőknek van valahol magyar leírása?
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
Topikgazda
Melegen és vizezés nélkül. Nem sérti meg, ha normálisan csinálod.
Az innenső felét én nagyon sületlennek vélem látni.
Én pizza lapátot használok.paljoc: tudom, hogy így néz ki egy Nápolyi etalon pizza, és biztosan nagyon finom is, de nekem valahogy ez nem jön be. Mármint ezek az "égett pörsenések". Ezért sem tartottam meg az Ooni Kodát tavaly.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
Topikgazda
Új hozzászólás Aktív témák
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Family Link
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Milyen okostelefont vegyek?
- Bluetooth hangszórók
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- sziku69: Szólánc.
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen