-
IT café
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!1., pizzatészta készítése
Főleg a hosszú kelesztésű tésztáknál nagyon fontos tényezők a hőmérséklet, a kelesztési idő és az élesztő / kovász mennyisége és természetesen a liszt minősége.. Ha nincs még saját, bevált receptünk, vagy csak kísérleteznénk, remek segítség lehet a PizzApp nevű program. A paraméterek megadása után mindent kiszámol helyettünk. Ismertető videó angol nyelven: itt
Letöltés:
Google play
App store
2., miben, mivel süssünk
Nápolyi stílusú pizza sütéséhez minimum ~400 fok szükséges. Ezt elő tudjuk állítani
1., épített pizzakemencében
2., kamadóban (kerámia grill) pl.: Kamadoshop
kamado4you
3., gázzal, pellettel, illetve fával működő mobil pizzasütőben ( pl. ooni) Ooni europe, vagy egy komolyabb gyártó, a Gozney Gozney europe
4., az első három lehetőség híján - igaz korlátokkal - de viszonylag jó eredményt érhetünk el az otthoni villanysütőnkben pizzavas és kő segítségével. videó
illetve a G3ferrari sütőt is meg lehet úgy hekkelni, hogy erre alkalmas legyen .videó3., Kellékek:
Pizzakő: forrása lehet Lidl, Aldi akció idején (~3.000-3.500 Ft), Kamadoshop,
Pizzalapát: Fém lapát példa, Fa lapát példa
Kelesztőtálca: Ikea - Kuggis,
Spakli: formázáshoz, daraboláshoz, buci mozgatáshoz Spakli példa, tésztakaparó, Pék spatula - vagy ugyanezek az Obiból
Gyúródeszka: Ikea - LämpligEmlítésre méltó Vito csatornája: Vito Iacopelli
Alex Homemade Pizza sorozatai: Homemade Pizza Odyssey, Homemade pizza oven
Slapping: Slapping technique
Pizzatészta kalkulátor - Online: Pizza dough proportionsA Vito féle Biga receptje:
Biga recept 6 db 220 g-os bucihoz
-804g 00-ás pizzaliszt
-402g víz amibe 7g mézet teszünk
-2-3g Caputo élesztő A hozzávalókat egy pizzakelesztő tálcára / tepsibe tesszük és rázogatva, spatulyával kevergetve elegyítjük. Ha kész, egy, vagy két db magas műanyag edénybe tesszük és 2 órát szobahőmérsékleten kint hagyjuk. 2 óra után 36-48 órára hűtőbe tesszük.
*****************************************************************
-36-48 óra után kivesszük a hűtőből és 1 órát pihentetjük szobahőmérsékleten.
-feldarabolva betesszük a dagasztógépbe, hozzáadunk 20g sót, 120g vizet és 1,5 teáskanál kanál olíva olajat, majd gyors fokozaton 15 percig dagasztjuk.-utána a dagasztó gépben 15 percet pihentetjük, majd 5-10 másodpercig megint gyors fokozaton átkeverjük a géppel.-Kiöntjük a keverőből és olíva olajos kézzel nagy gombóccá formázzuk, majd folpack-kal letakarva 1 órát pihentetjük.-utána olíva olajos kézzel átsímogatjuk és 220g-os bucikat formázunk, amit újra 1 órára pihentetünk.Végül rétes liszttel megszórjuk és kinyújtjuk a kívánt pizza formára.
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Külpolitika
- Formula-1
- OLED TV topic
- Fotók, videók mobillal
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Eredeti játékok OFF topik
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- További aktív témák...