-
IT café
Ebben a topikban a nápolyi , római stílusú pizza otthoni keretek közt történő sütését próbáljuk meg kivesézni, tökéletesíteni egymás tapasztalatai alapján... de azért elférnek a szép, házilag sütött kenyereink is!
Mirelit és a tepsis pizza szigorúan off!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fradi81
veterán
Szegeden nuvolából kilós, pizzeria és saccorosso zsákos.
moto g72, Ninebot d28e
-
fradi81
veterán
-
Beni2360
félisten
-
Beni2360
félisten
válasz
fradi81 #2211 üzenetére
Szerintem a kovász miatt nem kell itt sikér bele. De élesztős változatnál már kell. De lehet, hogy tévedek.
Béni2360 - Redmi Note 8 Pro - Acer Aspire 5 A515-51G -- LG OLED55C8PLA - YAMAHA RX-V685 - Mission mx4 5.0 - Taga TSW-90 v.3 - QNAP TS-133 - Mini MX-G - MECOOL BB2 PRO- X96 MAX PLUS -ZIDOO Z1000 Pro
-
-
gergo5991
őstag
A túlkelt tésztát újrabucizva azonnal fel lehet hasznalni, vagy kell várni 1h-t legalabb szobahon / hutoben felhasznalas elott?
-
gergo5991
őstag
válasz
vinacarlos #2217 üzenetére
[link]
Köszi a választ
a linken szereplő kinyutott tésztát tudná vlki véleményezni?
3-4h szobahos direkt teszta volt, kb 70% hidroval caputo pizzeria liszt
Nagyon nyúlott, lapátra már nehéz volt felhelyezni, mondhatni alig lehetett tul lágy lett ameddigre megpakoltam stb stb
túl lett kelesztve ? -
gergo5991
őstag
Valaki megtudná mondani mit szarok el????
[link]
2 kép mely fentrol lett fotozva 45 perc eltérés van koztuk, ennek ellenerek a bubik 2x nagyobbak
recept:
500 gram caputo pizzeria
350ml viz
0,5 gramm caputo szaraz eleszto!!!
15 gramm sóbedagasztottam, 3x volt 20 percenkent hajtogatas, majd 5 orat allt szobahon (19 fok) majd 10 orat hutoben 5 fok
mar 5 ora alatt is durvab megkelt szobahon pedig erre 13 oras szh erlelest irnak mindenholmi a francért kel meg ennyire?
ez mar a masodik probalkozasom a heten.. most ami a kepen van ujrabuciztam es kisutom a francba..
[ Szerkesztve ]
-
Mano66
senior tag
válasz
gergo5991 #2223 üzenetére
Hasonló arányokkal dolgozok én is csak friss Budafoki élesztővel. De én hajtogatással együtt 2 óra szobahő, majd hűtő és sütés előtt újra 2 óra szobahő. Az első 5 óra sok. Annyi idő alatt az élesztő szerintem kifejti majdnem a teljes hatását.
Rancilio Silvia, Mazzer Major (151C kés),Xiaomi Mi 10T 5G 6/128 , Synology DS218+,.
-
gergo5991
őstag
kiderült a probléma, túl sok volt a hidró
újrabucizás után süthető volt, jól sikerült.
caputo pizzeria 62-65% hidrót szereti a legjobban net szerint
másnap bedagasztottam 63% hidróra újabb 3 bucit, sokkal jobban odafigyeltem a dagasztásra, életem legjobb tésztáját készítettem el, igaz ez max kb a 40-50. pizzám lehet mióta elkezdtem sütögetni.
Most jöttem rá, így 40-50 pizza után, hogy eddig nem volt rendesen kidagasztva a tésztaúgy érzem most léptem az 1 ről a 2-re a pizzakészítés terén
a 10 szintből
nem tudom miért, de utóbbi időben mostmár a villanysütőben pizzakövön szépen megsül, barna is lesz a pizza alja.
kb 20 percet melegítem csak felső grill sütésen, 330-340 fokot vesz fel a kő. A sütő 275öt tud max.[ Szerkesztve ]
-
Megvolt az első Allegros rendelésem, hibátlanul célba ért a 2x5kg Super Nuvola szállítással mindennel együtt 13 400ft-ért. Annyiért szerintem nagyon jó ár.
Szeretnék kérdezni egy dolgot. Csináltam Bigát Super Nuvolából csütörtök este, rá 9 órára bement a hűtőbe 5 fokra. Péntek este helyett szombat reggel dagasztottam csak be 69-es hidróra. Vasárnap délbe sütöttem és a Tescos lezárható 1L környéki kerek tál 3/4-ig volt tésztával, szóval eléggé meg volt kelve a tészta.
Szerintetek érdemes mondjuk a 3gr/kg élesztő arányt levinni inkább 2.3-2.5gr környékére, vagy inkább csináljam azt hogy ilyenkor mondjuk nem szombat reggel hanem szombat du. dagasztom be a tésztát?
100% Bigánál nektek milyen élesztő arány vált be?
Köszönöm!iPhone 13 Pro Max
-
iatti
aktív tag
szevasztok! veszpémben tudok valakitől pár kiló lisztet venni? caputo- 5staggioni? néztem fehérvári metróban ma. ott is csak a 25 kilósnak van jó ára. volt 1kilós 5staggioni 1300ft-ért
-
iatti
aktív tag
volt mind a kettő. itt volt 25kilós saccorosso. annak azért barátibb a kilós ára. ha már itt vagy, hogy tetszik a diavola pro? mennyire lehet tartós anyagból? ezeknél az effeunoknál is olvasni ledöglő termosztát, stb...na meg két-három kilót nem adok egy sütőért. mindenképp elektromosban gondolkodom. esetleg cozze 17elektro. vagy őszig hátha bedobnak még valami új gépet.
-
Toobee
veterán
Cozze elektromos nem lett jó, nem ajánlott gép a videós vélemények alapján. Én egy Effeuno N4-et szeretnék levadászni használtan. Kint meg marad egyelőre a Koda12. Most, hogy megjött a Biscotto hozzá, már nem nagyon mozgat a csere (Arc XL-t néztem ki, de abba 300 EUR a Biscotto).
https://barbieripnk.hu/
-
iatti
aktív tag
még nem néztem utána ennek a cozzenak. még jó hogy lehet kapni azt a biscottot
vicc ez a pizzatéma is. pár év alatt felfutott ez az otthoni sütögetés, a gyártók meg jól beárazták ezeket a lemezdobozokat pár fűtőszállal meg termosztáttal. na meg a valamelyik forgótányéros gépnél a műanyag fogaskerékkel
-
Toobee
veterán
Ha jól látom 300 euró. Tennék még hozzá és vennék egy GGF Micro V Plus-t. Van a családban G3 vagy valami hasonló, szerintem szar, én nem pizzáznék vele. Még egy Luigi Unold is sokkal jobb, ha a GGF-et soknak találod. 200 eur körül lehet venni akciósan + egy biscotto hozzá kb. 40-50 eur.
https://barbieripnk.hu/
-
iatti
aktív tag
én is g3-al nyomom, nem sokat ér. néztem már ezt a ggf-et, biztos jó lehet, de ez is van két kiló, na meg ezt sütés után nem lehet csak úgy lerakni a sarokba
ez a luigi meg szerintem elég alacsony belterü, gyakorolni kellene a pizza bedobását. itt magyarba is van valami cég pannonhalmán.? ez például nem is nagy, jónak tűnik a kialakítása. hogy mért nem állnak rá egy nagyobb hőt tudó masinára. https://www.inoxbazis.hu/webaruhaz/pizzakemencek-21211/pizzakemence-egyaknas-1-es-ipari-tep-1s/
-
Mbazsika
tag
-
xavix13
senior tag
Tegnapi sütés rövid szobahős 7 órás tészta. (Már ha a földön lévő leghidegebb 28 fokos sarkot lehet szobahősnek titulálni.
)
A körülmények cseppet sem voltak idealisak, meleg, későn találták ki, hogy pizza legyen, lisztem se volt elég, de azért valahogy kiadta a végére.
N3, 460c, direkt tészta, 470g sacorosso (ez volt az alap, ennyi maradt), 300g super nuvola, kiegészítve 1kgra egy kis gyermelyi bl55-el. Hidro valahol 62 körül állhatott meg, 600g vízzel indultam, de a végén még ment egy pici hozzá. (Mindig fordítva nápolyi módra dagasztok, a kis 15k-s Aldis ambiano így sokkal szebben viszi). Élesztő 1g friss (mehetett volna 1.5g-2g is véleményem szerint, még egy 2 órát kelhetett volna, nagyon picit alulkelt volt.)
Feltét a képen, lilahagyma, metrós cotto, szarvasi fiordilatte, koktélpari, bazsa, mutti pelati.
Finom volt, elfogyott
One thing I've learned: if you don't draw first, you don't get to draw at all.
-
freelancer68
tag
-
Bandus99
őstag
Azrt a Diavolat es a G3-at nem tennem egy kategoriaba...
Valami hasznos is legyen:
Latom Lidl ujsagban, hogy lesz merleg ami tud tizedes pontossagot.
Kerdes van-e kinti tapasztalat, (ott minden elobb jön) valoban jól mér-e érdemes-e megvenni?[ Szerkesztve ]
Van me'g ve'r a koffeinkeringe'semben
-
avl
senior tag
válasz
xavix13 #2237 üzenetére
jól néz ki, sajnos kóstolni nem kóstoltam
"600g vízzel indultam, de a végén még ment egy pici hozzá. (Mindig fordítva nápolyi módra dagasztok"
erröl reszletek erdekelnének
miért ezt a sorrendet vetted ? (mindig vagy csak most ?)
a fenti szerint Nálad viz aztan liszt aztan megint viz volt a sorrend
....esetleg a végö korrekcio (viz vagy epp liszt) az nem szamit ?esetleg link, hogy mi szerint melyik sorrendnek mi az elönye ?
-
xavix13
senior tag
Mivel ezen szocializálódtam javarészt, és így tanultam Mayer Zoli videójából ezért szinte mindig, így csináltam és csinálom.
Másrészt, praktikussági okokból is számomra, mivel csak egy olcsó kis Aldis mixerem van, aminek sokkal jobban fekszik a vízre liszt metódus mint fordítva.
Kb. mint amikor egy poolish vs. bigát szeretnél kidagasztani egy olcsó dagasztóval.
Véleményem szerint nem ördögtől való, ha az eredetileg belőtt anyaghányadok mégsem adják ki a tökéletes állagot, nyugodtan lehet korrekciózni, nem fog összedőlni a világ, nem egy agysebészet ez.
A végeredményt otthoni körülmények között nem ez fogja befolyásolni, hogy jó pizza lesz-e avagy sem.
Ez igaz mondjuk a főzésre is, mondjuk nem lett elég sűrű a főzelék nem kell kétségbe esni, sűrít még egy kicsit rajta habarással az ember aztán kész. A pizzázás sem sokban különbözik.
Persze a klasszikus nápolyi módszer lényege, hogy 1l víz az alapegység, ahhoz mérnek mindent, de pizzéria léptékben. Mondjuk 1,5 vödör (15l) vizet beleöntenek a dagasztóba oszt az nagyjából felvett egy zsák lisztet. Ha kellett még egy kicsi liszt a végén, amíg jó nem lett az állag, akkor pótolták. Hogy ebből most 140 vagy épp 150 db buci lett, valamilyen hidróval édes mindegy. Nem is lett volna olyan mérlegük, hogy dekázgassanak ide-oda, vagy kitalálják, hogy az adott napon éppen 59 vagy 64-es hidró adja-e ki a jó állagot. Meg egy pizzériában ezek nem számítanak, 1-2 tészta ide vagy oda lényegtelen.
Mivel otthon konyhai körülmények között vagyunk, ennek ellenére én azért méregetek, és az alapegység itt a jelen példámban 1kg liszt volt. Tippeltem ehhez a liszt keverékhez egy 60%-os hidrót, de a végén valószínű a super nuvola közel 1/3-ad aránya miatt kevésnek tűnt.
De semmi gond, ilyenkor nyugodtan lehet korrigálni.
Én úgy vettem észre a végeredményen nem változtat, hogy milyen módon, mit miután csinálsz sorrendben, hogyan dagasztasz.
Elvégre aki géppel dagaszt, nagyrészt az is így csinálja, hogy liszt bele, aztán addig hidrózod amíg jó nem lesz.
Az hogy én éppen vízzel indulok az üstben, és egy aránylag kész tésztához rakok még a végén vizet, az echte ugyanaz, mint aki lisztből indult és 60% hidrónál jár épp.
Amíg eltudod azt érni, hogy felvegye a vizet/lisztet szépen addig lényegtelen a sorrend.
(Nekem ehhez egy apró trükköm, hogy a végén nem csak ráöntöm a vizet apró adagokban, hanem egy mezei szórófejes spricniből permetezem rá, így sokkal könnyebb dolga van a gépemnek, és sokkal hamarabb felveszi.)Na ezt jól leírtam barokkos körmondatokba.
TLDR, mindenki csinálj úgy ahogy jól esik és bevált, a lényeg hogy a vége jó legyen és pizza legyen belőle, ahogy M.Z. is mondta.One thing I've learned: if you don't draw first, you don't get to draw at all.
-
mjxb90
csendes újonc
Sziasztok!
A téma összefoglalót elolvastam, viszont lenne egy gyakorlati kérdés:
elektromos, gázos, pelletes, illetve fával működő mobil pizzasütők - mi a pro-kontra ezeknél?
Van esetleg erre is összehasonlító táblázat / beszélgetés?
Abszolút kezdő vagyok a témában. -
Bandus99
őstag
Én nem vagyok pro, de amiket szerintem érdemes átgondolni.
Csak kint szeretnéd használni, akár télen is? Ha nem a válasz és zárt térben lakásban is, akkor a pellet/fa kiesett.
Tudsz neki fix helyet biztosítani, vagy pakolgatni kell használat után?
Ha pakolgtni kell, akkor a méret is fontos.
A gázos egy jó alternatíva lehe, ha nem kell állandóan pakolgatni, lehet kint is és bent is használni, viszont én azt nem mertem bevállalni, hogy minden használatkor elpakolom a palackot lecsatlakoztatom, majd vissza, egyszer hibázok a tomitésnél és kész a baj.
Ha nem kell pakolgatni rendszeresen, akkor sztem egész jó választás.
Annyi még, hogy ez a kisebb méretű esetében sokan panaszkodnak, hogy kicsi a nyilás és meg kell tanulni bánni vele. Nem megugorhatatlan feladat, de ha anyagilag belefér és van hely akkor ne a legkisebbet sztem, hanem 16ost
Én ez alapjan, hogy bent is szeretném használni és nagyon kevés a helyem ezért egy ilyen ufo kinezetű elektromos sütőt vettem. Ha lenne több helyem, akkor is elektromos, de akkor mar ezekből a kinyitható ajtós négyzet alakú verziókból gondolkodnék.Van me'g ve'r a koffeinkeringe'semben
-
mjxb90
csendes újonc
válasz
Bandus99 #2246 üzenetére
Nagyon köszi!
Igazából a terv az, hogy a jelenleg meglévő melléképületünket szétverjük és az egyik fele tulajdonképpen egy kerti grill sarokként fog funkcionálni. Kemence, pizzasütő, kamadó grill, stb.. még erősen tervezés fázisban vagyunk. Viszont kiindulva magunkból valószínűleg jobb lenne egy hordozható megoldás és akkor ha jól értem a fentieket, akkor az elektromos célszerűbb lehet.
Bár perpill számomra az is kérdéses, hogy ha a kamadó úgyis lesz (valószínűleg hamarabb meglesz) akkor kell-e egyáltalán a pizzasütő? Nyilván tök jól nézne ki a kettő egymás mellett, meg több különböző dolgot meg lehetne csinálni nagyjából egy időben, viszont elindulni lehet, hogy elég lenne a kamado is...vagy rossz a gondolatmenet?
-
Bandus99
őstag
Indulni elég, de mások véleményét olvasgatva, a kamadó nem az igazi nápolyi típusú pizzára. Kérdés te mennyire ragaszkodsz hozzá, vagy jó valami hasonló is.
"Viszont kiindulva magunkból valószínűleg jobb lenne egy hordozható megoldás"
Nos mit értünk hordozható megoldásnak? Az ingatlanon bellül egyszer itt egyszer ott, vagy viszed magaddal esetleg egy kitelepülésre? Azt figyelembe kell venni, hogy ezek a sütők fogyasztanak 2KW/h áramot, ehhez megfelelő hálózat is kell, szóval ha elviszed magaddal egy ismerőshöz, ahol nincs rendbetéve a hálózat, akár az is előfordulhat, hogy nem tudod üzemeltetni.Van me'g ve'r a koffeinkeringe'semben
-
gergo5991
őstag
használ itt valaki caputo lievito élesztőt? sikerült ma egy fasza kovászos pizzát sütnöm..
döglött volt az élesztő, és már nem először szopatott meg, pedig frissen bontott volt
2 nap meg az az 1-2 óra amit elb.tam miatta. nagyon jó. -
tomisanzero
tag
Üdv. Amatőrként kérdeznék. Poolisos tészta. Hűtőből kivéve, kibucizva szóbahon várja a sütést. Ha ekkor kiderul el kell halasztanom a szeánszt, milyen módon tudom újra felhasználni a tésztát, illetve meddig?
-
Triathlete
senior tag
válasz
tomisanzero #2255 üzenetére
Szia! Amatőrként válaszolva! Bucizd újra és tedd be a hűtőbe, majd vedd ki előtte 4-5 órával, hogy felhasználnád. Ebben a melegben elég lesz most annyi is.
Persze függ minden mindentől, milyenek az arányok, milyen a hőfok stb, el lehet veszni a részletekben, de tapasztalatom szerint ha egy napot csúszik az bőven belefér.
Nekem volt olyan, hogy hasonlóképpen megcsúszott a sütés, és harmadnap lett belőle pizza. Sok reményt nem fűztem hozzá, viszont meglepően jó lett, pedig nagyon kritikus vagyok magammal.[ Szerkesztve ]
KovacsK85 / Kovács Krisztián
-
chubii
senior tag
Sziasztok!
Van értelme 2 pizzakövet egymásra rakni pizzasütésnél (sima villanysütő)? Úgy alakult, hogy van itthon egy kerek és egy szögletes. Kerestem, de nem találtam egyértelmű választ
Olyan felhasználási módot találtam leginkább, hogy 1 alulra, 1 felülre és 2 pizzát lehet sütni így egyszerre.It's gonna be legen - wait for it - dary!
-
xavix13
senior tag
Szerintem nincs, nem hiszem, hogy érdemi előre lépést hoz.
Mai gyors mortadellás:
Caputo Pizzeria, 60as hidró kb., 6h 30+ fok
Sajna a nagy pára és a hőság miatt nehezen akart kimászni a dobozból, sajnos eléggé meg is cibáltam, el is ment a cornicione egy részen. Azért így is lecsúszott.
One thing I've learned: if you don't draw first, you don't get to draw at all.
-
xavix13
senior tag
válasz
Bandus99 #2260 üzenetére
Mortadella aldibol, nem tudom hogy állandó termékük-e, ezt most pont megláttam. De a Lidlbe tuti van állandóan, az is jó.
Alap: Pesto San fabio márkájú, pennyből, szerintem finom, jó ár/érték arányú, ez mindig van itthon.
Ment még rá parmegiano, szarvasi fiordilatte, koktél paradicsom, egy kevés mascarpone, sütés után aprított pisztácia és a mortadella, és egy lehelet szarvasgombás olíva.One thing I've learned: if you don't draw first, you don't get to draw at all.
-
Bandus99
őstag
köszönöm
Van me'g ve'r a koffeinkeringe'semben
-
xavix13
senior tag
Egyébként, ha valakinek nem lenne meg, a metróban már kapható elég sokféle caputo, bár szerintem a topik nagy része benne van a fb csoportban is és már látta, így valószínűleg nem új infó.
Van 1kg-os pizzeria, sacorosso (cuoco), nuvola, grani italiani, manitoba oro is.Illetve láttam a hűtőben nduját is, majd azt is bepróbálom következőnek ha megyek.
[ Szerkesztve ]
One thing I've learned: if you don't draw first, you don't get to draw at all.
-
xavix13
senior tag
válasz
fradi81 #2265 üzenetére
Igen. Amennyiben jók az ismereteim a akkor 2 tradicionális caputo pizzaliszt a pizzeria (caputo blu) és a saccorosso (caputo red), elvileg a neve is az, hogy piros zsákos.
Na, ez 1kg-os kiszerelésben a cuoco. Másik furcsaság, hogy a caputo blu (pizzeria) tradicionálisan kék zsákban van, azonban 1kg-os kiszerelésben az is piros.One thing I've learned: if you don't draw first, you don't get to draw at all.
-
sasa134
addikt
Sziasztok, a Klarstein kínálatában most kapható, elektromos Forno, FornoVetro és LaFiamma pizzasütő valamelyike megfontolandó, ha az N3 árgatekóriáján innen nezeget az ember valami alternatívát?
Avanti Roma
-
bmxbandita
tag
válasz
sasa134 #2268 üzenetére
Szia,
Nekem a korábbi szériás klarstein pizzasütőm van (Klarstein OV14 Arezzo), ami teljesítményben majdnem ugyan az mint a Forno (enyém 1770w a forno meg 1700). Az enyémben alul 4 fűtőszál van, felül 3. Ha ugyanígy van a Fornoban is, akkor felejtős. Hiába tud 420-430 fokot is, egyszerűen felülről nem kap annyi hőt, hogy 70-80 mp alatt kész legyen, és ha tovább van bent akkor leég az alja az 420 fokos kövön. Tehát nekem 380-390 fok az ideális, és kb. 2,5 perc alatt van kész egy pizza. Ja és hiába megy bele 30~31 cm-es pizza, kb. 28-ast tud kényelmesen megsütni, mert a széleken nem olyan jó a hőleadás.
A FornoVetro igéretesebb lehet 2200w-al, de ennyi pénzért már Spice Diavola Prot vegyen az ember.Én amúgy nagy akciókkal 50eFt alatt tudtam beszerezni még anno, annyi pénzt meg simán megért.
-
sasa134
addikt
válasz
bmxbandita #2269 üzenetére
Köszönöm a részletes választ, én is kicsit soknak tartom ezeket, meg semmi tesztet vagy véleményt nem látok róluk sehol, nem én akarok az első lenni
[ Szerkesztve ]
Avanti Roma
Új hozzászólás Aktív témák
A topokban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- SSD kibeszélő
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Ismét egy Alder Lake-N-es mini PC-vel jelentkezett az MSI IPC
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- DIGI kábel TV
- Sorozatok
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- DJI Mavic 3 Classic drón - 4/3" Hasselblad kamera - VADONATÚJ bontatlan, aktiválatlan
- Omega Speedmaster Date 40mm - Újszerű (beszámítok)
- Vostok Expedition North Pole VS57-5950736
- Casio G-Shock GWG-100-1AER karóra
- Garmin Forerunner 255 Music, Bontatlan, Új, 0 Perces, Feteke, 1 Év Garancia, Házhozszállítás
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen