Hirdetés
- Windows 11
- Vírusirtó topic
- Linux kezdőknek
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- AI növeli majd az ételfutárok bevételeit
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Milyen routert?
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
válasz Quadgame94 #41995 üzenetére
Én egész másként látom a gyártástechnológia és az architektúra összefüggéseit, mint Te.
Talán úgy fogalmaznék, hogy míg Te ezek különállóságát hangsúlyozod, amik használata/fejlesztése között egy tervező cég választ, addig én úgy gondolom, hogy a gyártástechnológia és az architektúra viszonyát egyfajta szimbiózisnak kell elképzelni.A gyártástechnológia egy keret, ami korlátokat állít, és ezt a keretet az architektúra tölt ki (amelyet persze nyilván meghatároz egy design cél)
Az architekúra nem más, mint a feldolgozó egységek és hozzájuk rendelt gyorsítótárak (hierarchikus) szervezése a legjobb célkimenet elérése érdekében. A célkimenet persze nem feltétlenül egyetlen valami, hanem a PPA és a PPW valamilyen elegye.Azt, hogy a gyártástechnológia adta kereteket mennyire jól tudod kihasználni az optimális célkimenet érdekében, az az architektúra és attól lesz jó vagy rossz az architektúrád.
Én nem állítom, hogy a Samsung 8N-en a létező összes lehetőség közül az Ampere volt a legjobb architektúra, amivel annak lehetőségeit ki lehetett használni. Elképzelhető, hogy lehetett volna még csiszolgatni rajta. Sok esetben valóban "kényelmesek" a tervezők és inkább egy új gyártástechnológát alkalmaznak, amiben ugyanaz a cél kevesebb "trükközéssel", "innovációval", kényelmesebben megoldható. Az is lehet, hogy van a z adott gyártástechnológia jellegzetességeinek kihasználásának egy olyan szintje, amivel adott gyártástechnológán létrehozható egy még jobb architektúra, de a későbbi gyártástechnológiákon ugyanez a "trükk" már nem vethető be, ezért ilyen mértékű gyártástechnológiára szabás, a beleölt mérnöki munkaóra zsákutca.
Szóval igen, valószínűleg az Ada lapkák tényleg sokat köszönhetnek pusztán a gyártástechnológiai váltásnak is. De ne gondold, hogy csupán az Ampere TSMC 4N-re portolásával az Nvidia pont ugyanott lenne, mintha nem bohóckodott volna például az L2$ méretének növelésével. Az, hogy hogy használod ki a SS 8N és a TSMC 4N közötti különbségeket (előnyöket), hogy lakod be az adott gyártástechnológiát, az nagyonis architekturális kérdés.
Az Ampere és az Ada viszonylatában ezt persze nem látjuk, hogy mi mennyivel járul hozzá az eredményekhez, mert nem készült sem Ada architektúra SS 8N-en, sem Ampere TSMC 4N-en.
De szerencsére van mihez nyúlni, ami segít a megértésben.
Egyrészt ott van a Zen2, ami a chipletre való szétbontáson és néhány apróbb változtatáson kívül (meg a Zen3-ból lehúzott TAGE prediktor) azért döntően a Zen+ N7-re való portolásának fogható fel. Aztán kifejezetten N7 gyártástechnológára tervezett, teljesen újratervezett Zen3 mutatta meg, hogy architekturális átszervezéssel mit lehet még kihozni az adott gyártástechnológán.
Én valami hasonlót látok a Zen4 - Zen5 esetében is kibontakozni. A Zen4 néhány apróbb változtatáson kívül lényegében egy Zen3 N5 portnak fogható fel. Persze behúzták a gyártástechnológia adta nyers lehetőségeket (frekvencia) És majd a szintén nulláról újratervezett Zen5 fogja egy ahhoz szabott architektúrával fogja kiaknázni a N5/N4 gyártástechnológia lehetőségeit.
Az intel ugyanezt csinálta a 2010-es évek első felében.
(Zárójelesen meg lehetne említeni a Maxwellt is, de szerintem ott nem kizárólag egy jobb architektúra megalkotása történt azonos célok mellett, hanem kidobták a HPC célokat és annak mentén sikerült egy jobb gaming architektúrát készíteni.)Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Quadgame94
őstag
válasz Petykemano #42003 üzenetére
Sosem vitattam, hogy kell mindenhez is a gyártástechnológiai újítás és hogy az architektúra áttervezése nem tudna hozni hatalmas előnyt. Dehogynem. GCN és a Navi a legjobb példa erre. Radeon VII az alig volt gyorsabb az RX 5700 XT-nél és mind a kettő 7 nm-en készült és tudjuk, hogy egy nagyon nagy eredmény. Ott a Maxwell és a Pascal példa is.
Az is igaz, hogy egy adott gyártástechnológiából kihozni a legjobbat, vagy akár egy nagyon jó lapkát tervezni az eleve nehézség. Az NV dicséretesen helyt állt és a mérnökeik ismét bizonyították, hogy nagyon jó lapkákat tudnak tervezni, de valljuk be ezt TSMC N4 nagyon is megkönnyítette, hiszen hatalmas a javulást hozott a korábbi node-hoz képest.
Az én véleményem, amely nem alaptalan (bár valaki szerint teljesen az) szerint nagyrészt innen jön a teljesítmény és a teljesítmény/fogyasztás javulás. Van aki szerint ez 50-50. Más szerint még kevesebb.
Ez az egész pedig abból indult ki, hogy valamikor jobban meg kell elöltenie magát az NV-nek, mert ekkora javulást nem mindig fognak hozni a következő node-ok. Viszont biztos vagyok benne, hogy megfogják tudni ugrani ezt is.
[ Szerkesztve ]
-
Quadgame94
őstag
válasz Busterftw #41998 üzenetére
teljesitmenybeli novekedes nem csak a gyartastechnologianak
Ezt sosem állítottam hogy "csak".
Egyébként az órajel növekedés is ott van. Erre jó az N4. Megnövelt órajel és magszám és tranzisztor szám mellett hatalmas telj./fogyasztást kapsz.
De igaz, sosem tudjuk meg a 3090 Ti mit tudna N4-en csupán csak megemelt órajelekkel.
[ Szerkesztve ]
-
Raymond
félisten
válasz Quadgame94 #42007 üzenetére
"Ezt sosem állítottam hogy "csak"."
Kiveve az osszes eddigi hozzaszolasbanPrivat velemeny - keretik nem megkovezni...
-
Busterftw
veterán
válasz Quadgame94 #42007 üzenetére
"Ezt sosem állítottam hogy "csak".
Ez konkretan azt jelenti, hogy csak.
"Architekturális szinten az Ada Lovalace meséld már el miben jobb és hatékonyabb mint az Ampere? Az előnye a gyártástechnológiai fejlődésből jött nem pedig az architektúrális változásokból." -
paprobert
senior tag
válasz Quadgame94 #42005 üzenetére
"Az én véleményem, amely nem alaptalan (bár valaki szerint teljesen az) szerint nagyrészt innen jön a teljesítmény és a teljesítmény/fogyasztás javulás. Van aki szerint ez 50-50. Más szerint még kevesebb."
A GCN 7 év, és 4 generáció alatt valami 9-15 (bocs, ködös már a konkrét szám a youtube tesztből, Digital Foundry) százalékot fejlődött azonos feldolgozószám és órajel mellett.
De nem lehet egyszerre lefikázni, hogy nincs architekturális fejlesztés, és hogy csak node-ra támaszkodás van.
Aztán lefikázni, ha az architektúra Samsung8-on még épp versenyképes, majd lefikázni a jelenkori node-ra hozott végeredményt is.Igazából mindenre megy a fika, a mondandód pedig elvesz a sorok között.
[ Szerkesztve ]
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
Quadgame94
őstag
válasz paprobert #42012 üzenetére
Ezt nem általánosságban írtam hanem az Ada v Ampere esetéről beszéltem. Nem igazán értem hogy jön ide a GCN.
Mit fikáztam le? Mist az fikazas ha a veleményem szerunt a nagyhanyada az előnyének a gyártástechnológia miatt jött? Nincs előnye a 4 nm-nek? Most az fikázás hogy a 4 nm jobb mint a Samu 8 nm? Lol ez tény. Ti veszitek ezt pejorativnak. Es mi van ha csak.ebből jött az előny?[ Szerkesztve ]
-
Quadgame94
őstag
válasz paprobert #42012 üzenetére
Folyr. Köv.
Itt egy vita folyik hogy vajon mennyire az arch.-nak és mennyire az N4-nek köszönhető a teljesitmény/fogyasztás és egyéb előnyei az Ada-nak. Én ebbe semmi érzelmet vagy lefikázó dolgot nem írtam. En nagyrészt az N4-nek titulalom mások nem, ennyi. Elfogadom más álláspontját.
De van aki csak szinte az Ada-ról beszélt hogy hát az mennyire jó és a N4 érdemeit meg sem.említette. Mert a közel 3x trans/mm2 sűrűség az smafu.
-
paprobert
senior tag
válasz Quadgame94 #42014 üzenetére
Mit fikáztam le?
A "könnyű volt csak 4nm-re portolni és learatni a..." szöveged ignorálja azt a nem nyilvánvaló tényt, hogy ezek szerint már az Ampere-rel is kellett egy architekturális előnynek lennie.
Ha belegondolsz, node hátrányból nem lehet hozni a konkurenciát, ha valami más extra képesség ezt nem kompenzálja (arch).A "legyen arch fejlesztés, mert baj lesz ha nincs jó új node" meglátásod a konkurenciához képest nem változtat. Ha a 3nm sz*r, akkor az egységesen, az AMD-nek is éppúgy gondot okoz.
Szóval vannak "követeléseid", miközben a zöldek jelen pillanatban majdnem minden arch. metrikában a konkurencia előtt járnak. Az AMD-nek kell igyekeznie inkább.
[ Szerkesztve ]
640 KB mindenre elég. - Steve Jobs
-
Quadgame94
őstag
válasz paprobert #42016 üzenetére
A "könnyű volt csak 4nm-re portolni és learatni a..."
Nem értem miért ez az olvasata annak amit írok. Sőt, sokszor kiemeltem, hogy a mérnökök szuper munkát végeztek. Könnyű? A világ legjobb mérnökeinek sem az.
Az Ampere sokkal jobb mint az RDNA2. Hisz eleve rosszabb node-on gyártották őket mint a konkurensét. De ez ingoványos talaj, mert ugye két teljesen más architektúra.
Az AMD-t azért nem érinti annyira ha az N3 nem hoz nagy és hatalmas előrelépést, mert nem monolitikus lapkákat és pláne nem 600+ mm2 lapkát terveznek. Az AMD-nek az N4X is szép előrelepés lenne. Illetve fizikai korlátai is lesznek előbb-utóbb ezeknek a node-nak.
Ez az egész pedig abból indult ki, hogy valamikor jobban meg kell elöltenie magát az NV-nek, mert ekkora javulást nem mindig fognak hozni a következő node-ok. Viszont biztos vagyok benne, hogy megfogják tudni ugrani ezt is. Ezt is én írtam.
Szóval vannak "követeléseid", miközben a zöldek jelen pillanatban majdnem minden arch. metrikában a konkurencia előtt járnak. Az AMD-nek kell igyekeznie inkább.
Igyekeznek is. Navi 31 felveszi a versenyt az ellenfelével, nevezetesen a 4080-al. RT-ben kikap, cserébe raszterben nyer, bár én inkább egálnak hoznám ki a két kártyát. Az ára miatt venném csak a 7900 XTX-et. Azonos áron 4080 a jobb választás. A 4090-el nem verseng az AMD ez tény. Az AMD-nek nagyot kéne előrelépnie RT-ben.
-
FLATRONW
őstag
Tényleg meg lehet köszönni az NV-nek, hogy elkészítették a DLSS-t.
A felskálázásos korszak így is úgy is eljött volna.
Ezt már a konzolokon elkezdték, majd a Quantum Break is bepróbálkozott egy saját megoldással.
DLSS nélkül most is itt tartanánk, csak ilyen szart sem érő megoldásokat használhatnánk.
-
nagyúr
válasz FLATRONW #42018 üzenetére
Pontosan...
A felskálázási korszak a konzolokon kb. másfél évtizede eljött, csak a PC-ken kellett hozzá a Ray-Tracing meg a 4K, hogy megtalálja az indokot, hogy miért vessék be.
A Ray-Tracing és a most már a Path-Tracing (ha jól csinálják) többet ad hozzá a grafikához, mint amennyit a DLSS elvesz. Innen kezdve a kérdés inkább az, hogy mennyire képesek a konkurensek utólérni a DLSS-t...Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz Quadgame94 #42004 üzenetére
És azt a 4 nm-es node-ot úgy hívják, hogy N4. De az NV-nek a node-ja 4N, ami konkrétan 5 nm-es.
Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.
-
gV
őstag
Alan Wake 2 PC Path Tracing: The Next Level In Visual Fidelity? - YouTube
gyönyörű. főleg a függöny árnyéka. mondjuk engem mindig is jobban érdekelt amit ellehet érni RT-s árnyékokkal mint amit a tükröződéssel (erre még rá tesz az a tény is, hogy a CP2077-ben V nem tükröződik még PT-el sem). RR-t most is inkább megéri használni. -
félisten
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
peugeotmate
őstag
Sziasztok, a használt videókártyák ára elég alacsonyan száll mostanában. Érdemes most kártyát venni? Vagy még innen is lejjebb fog szállni? Van bármiféle prognózisotok?
meg
-
Quadgame94
őstag
válasz peugeotmate #42024 üzenetére
Drasztikus esésekre nem kell már számítani. Szépen beárazódtak. Az RX 7800 XT és RX 7700 XT eshet még, illetve az RTX 4070-4060-Ti-4060 talán, de nem hinném, hogy sokat. 3080 Ti-3080 és többiek meg azért mennek majd lejjebb mert egyre kevesebb lesz a garis. Gari nélkül csak olcsó kártyát vennék. Nem kockáztatnék 150+ ezres kártyával.
-
Alogonomus
őstag
válasz peugeotmate #42024 üzenetére
Főleg attól függ, hogy az új Super kártyák a jelenlegi non-Super kártyák árszintjére érkeznek a régebbiek leárazásával párhuzamosan, vagy némileg a jelenlegi non-Super kártyák fölé árazzák a frissített kártyákat.
-
Quadgame94
őstag
válasz Alogonomus #42026 üzenetére
Uh na az pofátlanság lenne már ha pl egy 4080 Super ami kb 7-10%-al gyorsabb 1349 v eleve magasabb áron jönne mint a 4080. Eleve a 4080 nagyon rosszul fogy, ez aztán nem segítene. NV árat csökkenteni nem nagyon szokott. Marad az 1199, esetleg 1099 és ide jön a 4080 Super, a 4080 meg End of Life. 4070 Ti Super ha lesz két hétig fogok cringelni a nevén.
-
Alogonomus
őstag
válasz Quadgame94 #42027 üzenetére
A logikus nyilván az lenne, ha a Super variánsok a kopite által leírt paraméterekkel a non-Super árakkal érkeznének, mert úgy versenyképessé válnának, de az egyben arcvesztést is jelentene Jensennek, hiszen a kisebb piaci szereplőhöz kellene árazniuk, pedig eddig fordítva állt fenn a viszony.
-
gainwardgs
veterán
válasz Quadgame94 #42027 üzenetére
Pedig az lesz, szokásos Nvidia
-
gejala
őstag
válasz Alogonomus #42028 üzenetére
Turingnál is olcsóbban adott jobbat a Superekkel, 2070 Super volt a legjobb ár-érték arányú kártya akkoriban.
-
Alogonomus
őstag
válasz gejala #42030 üzenetére
Azon még lehet vitatkozni, hogy melyik volt akkoriban a legjobb ár-érték arányú kártya, de az egyértelmű, hogy a július 9-én startoló 2070 Super árát nem a július 7-én startolt 5700 XT ára miatt hagyták $499-on. Így viszont az nem is állja meg a helyét, hogy olcsóbban adott jobbat a Superekkel.
-
félisten
válasz Alogonomus #42031 üzenetére
"Így viszont az nem is állja meg a helyét, hogy olcsóbban adott jobbat a Superekkel."
Mi az összefüggés az általad írt komment első fele és a második fele között? Egyértelmű a fenti párbeszéd alapján hogy a 2070 MSRP és a 2070 Super MSRP össezhasonlítására értette hogy olcsóbban adott jobb Supereket.
Amúgy Az 5700XT-re így 2023 ban össehasonlítva a konkurens 2070 /2070 Super Tudásához és támogatott funkcióihoz nézve az "elavult" jelző inkább dícséret.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Alogonomus
őstag
Mivel a 2070 MSRP és a 2070 Super MSRP is $499 volt, így nem olcsóbban adott jobbat.
A kártyák tudásának és támogatott funkcióinak összehasonlítása a kiadásukkor érdekes, amikor a bolt polcán válogatva veti össze a vásárló a pro és kontra érveket az új kártya vásárlása kapcsán.
Évekkel később (2023) használt kártyaként már főleg a kártya gyártó általi driveres támogatottsága határozza meg az adott kártya értékét. -
félisten
válasz Alogonomus #42033 üzenetére
Ennek fényében még inkább áll a fenti állítás.
Nvidia épp most hozta a 3.5 DLSS-t hozzá.[ Szerkesztve ]
-
gejala
őstag
válasz Quadgame94 #42036 üzenetére
Attól függ, honnan nézzük. $500 2070 helyett jött az $500 Super, ami majdnem a $800 2080 szintjét hozta. 2080 Super meg $700-ért jött, valamivel gyorsabban.
-
Segal
veterán
Lapozhatnank? Koszonom
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
félisten
[Úgy néz ki valós lesz a "Ti Super" ]
és januárban a CES-lesz a bemutató a Super szériának.. [link][ Szerkesztve ]
-
félisten
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Csak megint ott a probléma, hogy a Qualcomm Snapi 8G3 már kint van, a MediaTek válasza pedig még csak tesztelés / ES állapotban.
Ez alapján karácsony előtt már nem lesz a piacon Dimensity 9300, talán jövő január / február, tehát egy jó negyed év késés.
Ugyanez várható jövőre is a 8G4 vs. 9400 kapcsán, ha csak a Qualcomm fejlesztése nem kezd el botladozni...Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.
-
félisten
Novemberben jön az első vele szerelt Mobil állítólag, karácsonyi szezonra. Nem sok különbség van köztük amúgy.
Ha belekerül az Nvidia a késöbbi fejlesztésekbe akkor akár eldöntheti a mérleg nyelvét,de azt gondolom ez a verseny oda vissza megmarad ,ami amúgy jó.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz gainwardgs #42046 üzenetére
AD102 vagy / és AD103.
Számomra inkább az ár kérdéses.[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz gainwardgs #42048 üzenetére
miért hihetetlen? Nvidia felhasználja a leeső selejtet. Volt ilyen a 3070 Ti nél is.
[ASUS TUF RTX 3070 Ti V2 GAMING OC LHR]
[ZOTAC RTX 3070 Ti Apocalypse GOC GA102]
stb.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen
Cég: Ozeki Kft
Város: Debrecen