-
IT café
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Audison
senior tag
Szerintetek megéri a 18-135 stm + 40f2.8 stm párost lecserélni egy 70-200 f4 L + 24 f2.8 stm párosra?
-
bbkmachine
aktív tag
válasz
Audison #22397 üzenetére
Nem jól értetted! Clemi nem a 24-105 L-es obira írta. A 15-85 obikra reagált. Ebből van neki egy csúszkálósa. A 24-105L nem csúszkál. Legalábbis az enyém nem és másnál sem hallottam még róla. A 24-70L IS f4 hajlamos csúszkálni ha már sokat volt nyúzva, de azon meg van lock gomb, éppen emiatt.
-
_seth_
veterán
70D-vel belőttem az obikat, a 10-18 stm-et elő sem vettem, az mindig éles képet gyárt, a 18-135 STM 0/0 értékkel zárt azaz rendben van állítás nélkül is, az 50 1.8 II +1-el, a 70-300 VC +3/+3, a 17-55-nél volt a legnagyobb eltérés a nullától: +3/+5.
Jónak tűnnek de majd tesztelni kell, hogy jók-e ezek a beállítások. -
Clemi
veterán
válasz
Alx.Mercer #22393 üzenetére
Ezek szerint van némi gyártási szórás, de nekem vadonatúj korától van ilyen obim, és első pillanattól fogva csúszkál. Direkt bementem kértem kézbe másik példányt, az is csúszkált
-
.DLL
veterán
Ez sem vet rá sokkal jobb fényt
abból a szempontból, hogy használat közben zavaró lehet.
Megcsinálhatták volna kevésbé meredek pályával, ha már ilyen nehezek az üvegek, és nem 40-45° hanem 70-80° elfordításával lehetne váltani a két végállás között... (pontosabb is lenne a használat) ez tervezési baki. -
Alx.Mercer
aktív tag
Akkor valóban tisztázzuk a félreértéseket: volt a kezemben vadiúj 15-85 és az nem csúszott ki semmilyen állásban sem. Ugyanebből a pár éves, használt már csúszkálgatott rendesen...
A 17-55 újonnan szintén nem csúszott nálam sehova, de a 4-5 éves már attól is kicsúszott, hogy ha 30-40 fokos szögbe előre volt "billentve" (nem kellett fejjel lefele tartani)...Nekem ez a tapasztalatom, ezért írtam.
-
Clemi
veterán
válasz
Alx.Mercer #22382 üzenetére
Csak hogy tisztázzuk a félreértéseket, a 15-85 valóban ki/be csúszik a 24-70mm közötti állásban, de nem függ össze annyira a sok használattól, ugyanis az összes ezt csinálja már zsír új állapotban.
Sajna nagyon meredek a zoom pálya és a valóban üvegből lévő lencsék túl nehezek. -
_seth_
veterán
A canon 17-20 között megy könnyen, utána azonos erővel kell fordítani.
A canon frontlencséje jóval nagyobb, ezáltal nehezebb is, 67 vs 77 mm-es szűrőméret, az, hogy kicsúszik séta közben nem épp zavaró dolog, ha normál működés közben is elmozdulna az már zavarna de erről szó sincs
-
LamaCube
addikt
Sziasztok!
Tokina 11-16-os obiról nagyon sok jót hallottam. Szerintetek érdemes belenyúlni ebben az állapotában?
[link] -
.DLL
veterán
válasz
_seth_ #22386 üzenetére
Lekopogom, hogy a közel két éves Tami 17-50 ilyet nem csinál
17-35mm között kifejezetten szoros*, 35mm-től kicsit könnyebb tekerni, de sétálás hatására még nem jön ki. Másnak, korosabb Tami 17-50-nel mi a tapazstalata, várható kóros kikopás?
*Lock kapcsoló nem tudom minek van rajta 17mm-nél, ha rajta van a gép (550, kártya, akksi), és felemelem az obi pereménél fogva, akkor sem csúszik le, csak erős noszogatás hatására.
-
_seth_
veterán
válasz
17-55 ha simán lefordítom nem történik semmi de ha lóg lefelé és úgy sétálok akkor egy idő után kicsúszik pedig nincs 2 éves az obi és karc-használat mentes, persze a napellenző és az uv szűrő súlya is csak ront a helyzeten.
A 18-135 IS-nek is kicsúszott, ezért van az STM verzión lock -
nfsu17
veterán
válasz
múltkor véletlenül a napellenzőnél fogtam meg a 17-55-öt és úgy kicsusszant az egész a levegőbe, mint a huzat....néztem egy nagyot
szerencsére ez nem mindennapos dolog, ha vázon van, akkor nem esik ki előre a tubus. -
Audison
senior tag
válasz
Ok nincs baja tőle, de egy 200e+-os obiná ne legyen már ilyen... főleg egy L-es obinál...
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
Audison #22379 üzenetére
A Canon 17-55 és a 15-85 is hajlamos rá, hogy kicsúszik fejjel lefelé.... Persze nem a vadonatúj vagy az alig-alig használt darabok, hanem amiket már sokat, vagy sokáig "nyúztak"... Én meghülyülnék tőle, az biztos: lövök két képet, megnézem a kijelzőt és mire visszaemelem a szememhez a gépet kiderül, hogy elmászott a beállított érték...
Vagy állványról makrózni 30-40 fokban lefele döntve és azon kapod magad, hogy szépen lassan csúszik kifele a tubus...
Hosszú záridővel még akár szép effektet is lehet vele csinálni, de ha nem szándékosan idézed elő, akkor elég dühítő lehet.
-
Audison
senior tag
Írtátok itt páran 24-105L felhasználók, hogy sétálás közben, lefelé lógva a gép, az obiból kicsúszik a tubus. Ez mindegyik 24-105L-re jellemző?
-
_seth_
veterán
válasz
bogarfull27 #22375 üzenetére
Igen, 18-as állásban már kicsit benne van a lencse kerete de egy kis zoom és már kitölti a téma a teljes képkockát. Ezzel az obival nekem még az AF is tudott élességet állítani.
-
_seth_
veterán
válasz
bogarfull27 #22373 üzenetére
Semmire sem érdemes azt megvenni...
... Amit viszont igen: Raynox DCR-250.
-
bogarfull27
tag
Hali!
A kérdésem a következő! Canon 18-135 re érdemes e megvenni a Polaroid 4 darabos macro Close up szettjét? -
freelanced
addikt
*Ropi*
Byk01
faki_Köszönöm a segítséget! Végül az AF-AE Lock gombot úgy állítottam be, hogy nem kell nyomva tartani illetve a fókuszt sem zárja csak az expozíciós értéket, tehát ha lenyomom úgy marad amíg újra le nem nyomom.
-
kulerr
őstag
válasz
BigBlackDog #19787 üzenetére
Sziasztok.
Csak ezt találtam Nikkor 200 f4-ről"Nikkor 200/f4 AI üvegről mi a vélemény?"
Engem is érdekelne ha lenne valakinek tapasztalat vele. -
nfsu17
veterán
válasz
Audison #22365 üzenetére
az egy bitang jó obi, még új árán is, de használtan must have cucc, szerintem.
széleken mos?
soha nem vettem észre.
a képe penge éles.
af gyors, pontos, bár nem mondanám igazán halknakpicit dilettáns kérdés:
a nem af-es obik, az addig oké, hogy keresőből nem működik af-el, de akkor liveview módban sincs (lcd) autófókusz, ugye?
mennyire gáz ez nagylátó esetén?
ugye nagylátónál (10mm körül) már elég hamar, akár 1-2m után már éles a kép és a végtelenig az is marad.
szóval ha mondjuk egyszer belövöm a fókuszt mondjuk 20m-re, akkor utána a téma nem jön közelebb felém, mint 2m, akkor nem is kell újrafókuszálni, ugye?ilyen esetben melyik obi az ajánlott aps-c-re, nem halszem, de minél nagyobb látónál?
néztem egy samyangot, nem volt elájulva a szélektől, sőőőt. -
Audison
senior tag
Szerintetek manapság mennyire lehet jó választás egy 70-200 f4L (nem IS, használt 2008-as gyártás)? Néha kevésnek érzem a 135STM-et...arról váltanék. Valamint sokan írják,hogy van, amelyik fókuszhibás és hogy képszéleken mos.
-
_seth_
veterán
Tekintve, hogy a Yongnuo 50 1.8 is csupán azért létezik hasonló megjelenéssel és működéssel mint az eredeti mert lejárt a szabadalmi jog... kétlem, hogy bármit is eladnának másnak
És persze nem érdekük...
Én is nézegettem a sigma 18-35 art-ot, 1,8-as fényerővel nagyon állat, de sokaknak csak a harmadik vagy negyedik darab találja el hozzávetőlegesen a fókuszt... a tamron 17-50 első darabja stabi nélküli és kissé hangos valamint lassú, a stabis változat is hangos de legalább a képe is gyengébb... így nyert a canon 17-55 stabis jó képpel.... és itt visszakanyarodhatunk a sigmához: a canon 17-55 is téveszt a 70D-m középső fókuszpontjával... és a canon csak lapít, pedig állítólag egy firmware frissítés megoldhatná a dolgot...
-
aleister
veterán
Ezt az írást érdemes a témában átfutni.
Aki kevésbé szeret olvasni, annak itt a konklúzió:"The main reason is lack of openness, support and collaboration from Nikon and Canon. You see, neither company has interest in working with third party lens makers, when they have a large array of lenses of their own. Why help promote a third party lens manufacturers and potentially lose sales?"
-
válasz
Real_Necro #22350 üzenetére
Valakinek egyszer meg kell vennie az obit újonnan, hogy abból használt legyen...
Közben ezt Ali is leírta.
Sőt, már T11-16-ot is láttam fent 90-ért
Olyat is ismerek, aki 80-ért adta el a pöpec állapotú 10-20-át.
1-1 kirívó esetet lehet látni... -
FeRRaR1
őstag
Sziasztok,
Nemrég írtam, hogy wide esetleg ultra wide obit keresek Oly E-P1 mellé. schawo kolléga ajánlotta az Olympus 12-50-et, most találtam 2 példányt is, még megy a licit. Ha ezt megveszem, akkor a kitobit akár el is adhatom? 14-42 volt hozzá, de gondolom így már felesleges lesz. -
Klemice
senior tag
válasz
Én vettem 11-16-ot újonnan, igaz 4 éve annyiért mentek használtan, amennyiért újonnan vettem
-
sweet122
tag
Ez is jól hangzik. Na, nagyjából összeszedtem mire kell gyüjtenem.
Egyelőre marad a 28-80 L, majd hozzá 70-200 F4L, mert a Sigma 70-200-asa nem jött be. Mellé még egy 85 1.8, mert az olcsóbb egy kicsit és gyakrabban lehet találni, mint a 100-ast, meg egy Canon 24 2.8.
Na, ez így nem is rossz.
-
aleister
veterán
válasz
Nem a Nikkor van túlárazva, hanem az N* 12-24, 14-24, 24-70, 70-200 f2.8, 18-55, az összes fix szupertele, az összes f1.4 fix, stb. Ettől még jó pár Nikkor obi remek ár/érték arányt képvisel. Az 1.8-as és 2.8-as fixek pölö.
Ez természetesen új áraknál szembetűnő. Használt esetén az ordító árkülönbség felolvad.
"Hány obit vettél újan? Hány embert ismersz, akik N 12-24-et vettek újan? Sőt, hány embert ismersz a környezetedben, akik S vagy T obikat újan vették? "
Nyilván valakiknek meg kellett egyszer venni ezeket az obikat újként, hogy bekerüljenek a használt piacra.
-
Real_Necro
veterán
válasz
forceberg #22337 üzenetére
Hány obit vettél újan? Hány embert ismersz, akik N 12-24-et vettek újan? Sőt, hány embert ismersz a környezetedben, akik S vagy T obikat újan vették?
Használtan veszik itt sokan ezeket az obikat, akkor meg máris nincs akkora difi. Kicsit már uncsi, hogy minden egyes alkalommal mikor szóba kerül el "kell" sütni, hogy "a Nikon túl van árazva".
Egyébként használt N 12-24 meg nem 160... irányjelzősőn 135-ért is volt már fent. Én az enyémet 150-ért vettem használtan Artworknél. Ja és Tokina is volt már 140 körül. Tény, N a legdrágább, lehet annyival nem is jobb... ettől még nem kell megbélyegezni.
-
sweet122
tag
válasz
Monya78 #22346 üzenetére
Kicsit drágállom az árát, pedig már nézegettem. Az 50-es igazából kakukktojás is, mert tudom, hogy nincs túl jó képe, így nem is nagyon gondoltam rá eddig, hogy kéne.
schawo: Miután megírtam a hsz-t már én is azon gondolkoztam, hogy a 135-ös igazából felesleges lenne.
A 24mm-es STM mondjuk jó ötlet, az tetszetős obi, viszont a Samyang-nál a manuál fókusz nem macerás nagyon? Mondjuk 14mm-en nincs túl kicsi mélységélesség, de na.. Használtál már ilyet? -
válasz
sweet122 #22344 üzenetére
Nem tudom, hogy mi szükség van egy 50/1.4-re (nem igazán hasznos látószög), ha van 85/1.8, és minek a 135/2 a 85 és a 200 közé.
Ez alá egy 24/2.8 és egy Samyang 14/2.8 mehet, ha kell egy utcafotós és egy nagylátó. Sőt, én két normál (24, 35) közül kidobnám az egyiket aszerint, hogy melyik látószöget kedvelem jobban. Nálam a sor így nézne ki:
14/2.8 24/2.8 85/1.8 200/2.8 Közéjük meg lábzoom. Menj közelebb, ne cserélj.Persze, ha mindenre fel akarsz készülni, akkor vehetsz milliméterenként is obit, meg egy kerekes kocsit, amit az övedre csatolsz, és magad után vontatsz.
-
Monya78
veterán
válasz
sweet122 #22344 üzenetére
Nagylátónál gondolkozz el az új Sigma 18-35mm F1.8-as obin, fixeket megszégyenítő képminőség és fényerő.
Ebből a sorból a canon 50mm F1.4-es aminél csalódás lesz (a többihez képest) a képminőség F1.4-F2.2 között. Esetleg picivel drágábban a régebbi nem art-os Sigma 50mm F1.4-es képminőségileg jobb lenne.
-
faki_
senior tag
válasz
freelanced #22341 üzenetére
Ez nekem is gondot okoz(ott) sokszor. Berni pásztorokat fényképezve, jobbára erős fényben a mátrix fénymérés ellenére kiégett az orrukon lévő fehér, mivel a testük nagy része fekete, kicsi barna van még. AE-L gomb az egyik megoldás számomra. A fontos részen (fehér vagy a fehér-barna határa közelében, vagy ha világos a barna rész, akkor azon) mérve a fényt középre súlyozottan (spottal már nagyobb rutin és pontosság kellene) és lenyomva a gombot rögzül az expozíció annak megfelelően, utána átkomponálható a kép, lehet újrafókuszálni is. Gyorsabb, de kevésbé pontos a fix expókorrekció, inkább ezt használom. Kb. -2/3, -1 értéket állítok be, általában megfelel, de ha nem, akkor is az esetlegesen bebukott részek nem zavarnak annyira, mint a kiégettek és ilyen esetben utóbbi már nem valószínű. A konkrét értékek témától függnek, ha nagyon tanácstalan vagy és kivitelezhető, akkor egy expozíciós sorozat visszanézése támpont lehet hasonló szituációkban.
Ha a gépedben van lehetőség rá, akkor a fókuszpont és a fénymérés összekapcsolása (AF-AE) vagy szétválasztása is segítség lehet helyzettől függően.
-
sweet122
tag
Egy elméleti kérdés:
Ha fix ojektívekből akarnátok összehozni egy felszerelést 7D-re, milyen obikból állna, hogy nagylátótól teléig lefedjen nagyjából minden fontosabb gyújtótávolságot. Természetesen azért nem 85 1.2-es obikból álljon, hanem olyanokból, amik azért elérhetők egy átlag embernek is.
Én kezdésnek ilyet tudnék elképzelni: Sigma 30 F/1.4, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 135 F2 L, Canon 200 2.8 L.
Az első két objektívben annyira nem vagyok biztos, hogy a legjobb választás a kategóriában, illetve 30mm alatt nem igazán tudok olyan obit, ami árban és fényerőben is jó lene. A 85-öst esetleg 100 F2-re cserélném, de a 135 F2-ben és a 200 2.8-ban elég biztos vagyok.
-
*Ropi*
félisten
válasz
freelanced #22341 üzenetére
A spotméréssel azt csinálod: egy pontban mérsz fényt (a középső AF pont területén), majd előveszed a fejszámológépedet és expókorrekciózol.
-
*Ropi*
félisten
válasz
freelanced #22339 üzenetére
Ezt csinálja a mátrix mérés: egyszerre több mérési pontból vesz mintát a képen, a legmagasabb és a legalacsonyabb értékeket kizárja, a maradékot átlagolja.
-
freelanced
addikt
Egyébként nemrég olvastam az egyik könyvben, hogy témától függően érdemes a kép különböző részein mérni fényt, és akkor nem ég ki a kép másik része. Ha jól emlékszem éjszakai fotóknál ajánlotta, hogy a legfényesebb területre mérjek fényt. Ez mind szép és jó de ezt a gépen hogy lehet kivitelezni? (Nikon D3100).
Három alap beállítás van (matrix, spot, center-weighted) de ettől nem tudom állítani, hogy pontosan hova mérjen. Viszont ha mondjuk a gépet mozgatom a célra ahonnan fényt akarok mérni akkor lehet, hogy az élesség nem lesz olyan mint szeretném. Biztos van erre valami normális mód is, csak én nem tudom még, de kíváncsi vagyok.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Real_Necro #22326 üzenetére
Használt Tokina van 2-3 is 130k környékén a 3 betűs piactéren.
-
válasz
Real_Necro #22326 üzenetére
Nézz utána az áraknak!
Új árak:
S10-20: 130-140k
T 11-16: 160-180k
N12-24: 300-325k.
Igen, kijön a N12-24 árából a másik kettő is újan!Használt:
A S10-20-ak manapság 90-ért is alig mennek el.
T11-16: max. 110-120k
N12-24-et ~160k. -
.DLL
veterán
válasz
bogarfull27 #22334 üzenetére
Igen jól tudod. De ha nem 8 centi előtétet csavarsz fel, akkor nem lesz vészes a csökkenés. Plusz fény amúgy sem árt általában a makrózandó területnek.
A 150-es kisebb nagyítású. Attól függően, hogy mekkora dolgokat szeretnél fényképezni, van, hogy az a célszerűbb, nameg talán könnyebb is használni kezdőként.
Ezeknek az előtéteknek az a hátránya, hogy egy plusz optikai elem kerül a tárgy és az érzékelő közép, így a minőségük kritikus szempont.
Közgyűrűnél és fordítógyűrűnél nincs plusz optikai elem.Tamronokra újabban 5év garanciát adnak.
(#22303) BobChemistry: Az 50/1.8 II nem csak a 70D-n tud rakoncátlankodni.
-
.DLL
veterán
válasz
bogarfull27 #22332 üzenetére
18-135 mellé miért akarnál 18-55-öt? Még fényerőben sem járnál jobban a "kitobival". Ami előrelépés képminőségben és fényerőben, az a Tamron 17-50 f/2.8 nem-VC. Telében meg Canon 70-200 f/4 L vagy ha kisebb a keret, akkor Canon 55-250 STM.
Makrózni, kezdésnem amúgy jó a Raynox, a minőségével nincs probléma, és van belőle 150-es változat is. Egyébként próbálkozhatsz közgyűrűsorral és fordítógyűrűvel is, ezek olcsóbbak, mint a Raynox. -
bogarfull27
tag
Bocsi!
18-55 IS -
-
bogarfull27
tag
Később szeretnék hozzá több objektívet is!
75-300 IS
18-50 IS
stb... -
bogarfull27
tag
Hali!
Tegnap kaptam páromtól egy Canon Eos 1200D-t, egy 18-135-ös objektívvel! A kérdésem az volna, hogy ha szeretnék vele jobb minőségű makro fotókat lőni, akkor mit ajánlanátok hozzá: - Raynox dcr-250-est vagy Polaroid 4 db-os close up szettjét? -
Horvla
csendes tag
Huhhh...van itt minden!
Akkor inkább úgy kérdezem, hogy mi a véleményetek a Tamron SP AF 10-24mm f/3.5-4.5 Di II LD-ről?
-
Real_Necro
veterán
válasz
forceberg #22323 üzenetére
Jáááij de rossz hasonlat... Egy új Tokina 11-16 árából meg lehet venni egy használt Nikon 12-24-et meg egy nikon 50-es fix-et...
Ne hasonlítgassuk már az újat a használthoz... S10-20 100 körül van, Nikon meg 150 körül, Tokina kb kettő között... ha jól emléxem.
Döntse el mindenki maga mit szeretne. Ja, és tegyük hozzá, hgy Sigma meg jobban "görbül"
-
Horvla
csendes tag
Köszönöm a gyors választ srácok!
Akkor a Tamronnak ez az objektívje nem igazán ajánlott? Igen, az árkülönbség elég szembetűnő sajnos!
-
Horvla
csendes tag
Sziasztok!
Szerintetek melyik a jobb objektív (optikai szempontból)?
1. Nikon 12-24mm f/4 G AF-S IF ED
2. Tamron 10-24mm f/3,5-4,5 Di II LD Asp -
faki_
senior tag
válasz
freelanced #22318 üzenetére
Az előzőleg linkelt topikban pár hozzászólást visszaolvasva találsz egy elég terjedelmes gyűjteményt, javasolni is szoktak belőle. Ezt sűrűn láttam több helyen is ajánlottként:
Dr. Sevcsik Jenő, Hefelle József: Fényképészet -
freelanced
addikt
Hello!
Ha már valamennyire ez van témán, meg szeretném kérdezni, hogy milyen irodalmat ajánlanátok, mit érdemes olvasgatni?
Jelenleg egy régebbi könyv akadt a kezembe ( Dékán István - Fényképezés) illetve a Fotósuli ( Mayer - Szlanka). Ezek nagyon hasznosak, de úgy érzem, hogy ezek az információk, tanácsok, csak akkor maradnak meg ha ki is próbálom, és megértem, épp ezért összeírom amit ki akarok próbálni, talán így a legjobb.
-
buci30
addikt
-
faki_
senior tag
-
-
válasz
buci30 #22309 üzenetére
akkor lesz minden részlet éles
Minden részlet sosem lesz éles. Ez nem megvalósítható, de nem is cél.Ilyen beállítások esetén is lehet valami lágy a diffrakciótól, lehet elmosódott a berázástól, lehet elmosódott a bemozdulástól, és lehet életlen a fókuszsíktól eltávolodva. Attól függ, hogy milyen fényviszonyok mellett milyen objektívvel milyen géppel milyen témát fényképezel.
Olvass könyveket.
-
.DLL
veterán
válasz
buci30 #22292 üzenetére
A "nagyobb mélységélesség" azt jelenti, hogy nagyobb terület lesz éles, így pl. a háttér is élesebb lesz. A háttér elmosásához kis mélységélességre van szükséged, amit minél nyitottabb rekesszel lehet elérni (viszont ez kisebb számértéket jelent. Tehát nagy nyílás -> kis számérték. Nagy rekeszérték -> kis nyílás. Nézz bele az objektívbe miközben nyomod a rekesz ellenőrző gombot (valahol alul van)).
-
bbkmachine
aktív tag
válasz
buci30 #22309 üzenetére
Szerintem nem a matek oldalról kellene megközelíteni a fotózást és akkor nem vernéd a fejed a falba. Így könnyen meg fogod utálni az egészet. Fogd a gépet, menj ki a szabadba és fotózz, állítgass. Lődözz mindenre és otthon elemezd ki ami tetszik. A képkezelő meg fogja neked mutatni az összes beállítási adatot, amivel azok a képek készültek, amik tetszenek. Biciklizni is meg kell tanulni és ott sem matekkal meg fizikával riogatják a kölköket.
-
buci30
addikt
Én se vagyok képbe ezzel egyszerűen
"Egy példán keresztül illusztrálva:
A rekesz és a záridő kapcsolata - viszonossági törvénytegyük fel, hogy egy fát fényképezel. A fényképezőgép 1/125-öd másodperces záridő mellett F8-as rekeszt javasol. Ez a helyes expozíció, ha így készíted el a képet nem lesz se túl sötét, se túl világos. Ha szeretnéd, hogy az előtérben lévő bokrok és a háttérben látható hegy is éles legyen a képen, választhatsz 1/60-ad másodperces záridőt F11-es rekesszel, vagy akár 1/30-ados záridőt F16-os rekesszel. De lehet, hogy te éppen a fát akarod kiemelni és a hátteret, illetve az előteret „elmosni”, ezért dönthetsz 1/250-ed másodperces expozíció és F5,6-os rekesz mellett is. Minden kombináció ugyanazt a jó expozíciót fogja eredményezni! Persze mindegyik kép más jellegű lesz: más lesz a mélységélesség és az esetleges mozgások másképp mutatnak majd."Azaz:
"Ha szeretnéd, hogy az előtérben lévő bokrok és a háttérben látható hegy is éles legyen a képen, választhatsz 1/60-ad másodperces záridőt F11-es rekesszel,"S nekem elvileg ez kéne ha majd fotózok hogy minden éles legyen ugye.
Akkor nem F 5.6 vagy 7.1-re kéne állítanom ezek szerint hanem pont hogy F11 mert akkor lesz minden részlet éles. Nem de?
-
buci30
addikt
válasz
bbkmachine #22304 üzenetére
Értem
Betankoltam kártyából mert JPG + raw-ba is mentek egyből ki tudja alapon -
bbkmachine
aktív tag
válasz
buci30 #22296 üzenetére
Nem akarlak túlzottan megkeverni, de a 18-135 is egy kitobi.
Ha nem akarod, hogy a nyaralási emlékek elvesszenek, akkor állítsd sorozat módba a géped. Több képet csinálj egy beállításból és használd az expo korrekciót is (AEB). Utána komponáld újra a képet ugyan arról a témáról és ismét lőjj egy sorozatot. Ne sajnáld ilyenkor a gépedbe az exposzámot betolni, többet ér a nyaralás emléke, mint az expók száma! Még egy jótanács: Ne ott helyben válogass és törölgess a képek közül! Vigyél inkább több kártyát és mindenképpen otthon, a nyaralás végén válogasd le a képeket! -
BobChemistry
őstag
Ha mást nem, viszem a vázat és válogatok.
.DLL és bbkmachine ha jól tudom, csak a 70D esetében van ez a malőr, ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy a 70D a ludas - legalábbis valahol. Az ember azért vesz fényerős obit, hogy boldoguljon sötétben. Ha le kell rekeszelni, akkor pont az az előny vész el, ami matt fényerős obit vettem, nem?
firmware: várható, hogy lesz javítás?
-
masterful87
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i5 6500 4 mag 4 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Gamer PC új 12 hónap jótállás/Áfá-s számlával!
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Intel X540-T2 dual-port 10GbE RJ45 hálózati vezérlő (10Gbit, 2 port, áfás számla, garancia)
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ Sapphire / Gigabyte RX 7700 XT / RX 7800XT 16GB / 7900XTX 24GB videokártyák 3 év 27%
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest