- A Neuralinket is megelőzheti a kínai agyi chipes projekt
- Windows 11
- Fotonikus technológiával gyorsítják még tovább az AI-chipeket
- Synology NAS
- Kegyetlen őszinteséget kér az Intel új vezérigazgatója
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Crypto Trade
- Bittorrent topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Mikrotik routerek
-
IT café
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Colonel993
senior tag
Tamron 70-300 Di LD Macro
Hosszútávon is majd mikor megtalálja a YT-os moddolási lehetőségeket vele, röpködni fog az örömtől...
Sigma-ból a sima DG macro egy SZAR, a javított APO DG Macro már használható, de nem éri meg a plusz többletköltséget a Tami Di LD-hez képest...Szerk.:
Vagy ha gyűjtöget egy kicsit, használtan garival találni Tami 70-300 VC USD-t is (USM meghajtás, Best kategóriás képstabilizátor, stb...) -
Winne
nagyúr
Sziasztok!
Egy 700D mellé kellene valami normális kezdő teleobjektív barátomnak. 18-55 IS II-vel veszi a gépet, emellé kellene valami, ezt ajánlották neki az olcsók közül: SIGMA S509927 CANON 70-300/4-5.6 DG MACRO
Ez mennyire kapufa? Sokkal többet nem akar rászánni most.
-
hito
nagyúr
válasz
Tin_Shield #20592 üzenetére
Köszi! Utóbbi lesz ebből szerintem.
Egy malacpersely van és erre a célra egy jó darabig csak egyszer használható/eldobhatós
-
Tin_Shield
őstag
Mindekettő ajánlott, talán a legjobb ár/érték arányú objektívek m43-ra.
De teljesen másra valók. A 45 f1.8 kistele, elsődleges felhasználási területe a portré, persze másra is használható, én pl. viszonylag sokat tájképezek vele. A 20 f1.7 egy igazi "svájcibicska" akár egyetlen objektívként is megteszi, a látószög megszokása után meglepően sok témára alkalmas.
Nyilván egyéni fotózási szokástól is függ, én a Pana 20 f1.7-tel kezdeném, és párhuzamosan nyitnék egy malacperselyt a 45 f1.8-nak -
hito
nagyúr
Sziasztok!
Mennyire ajánlott egy Zuiko 45mm 1.8-as lencse? Azt néztem, hogy 50 körül hozzá lehet már jutni e-bayen. A másik, amivel versenyez a Panasonic LUMIX G 20mm F1.7 ASPH. Ez egy picit drágább. Melyikben van több potenciál?
-
válasz
Colonel993 #20586 üzenetére
2014 van.
-
.DLL
veterán
válasz
Az a lényeg, hogy úgy kell számolni az árral, hogy x1,3, ha megéri belevághatsz ha nem nem, de legalább nem érhet meglepetés.
-
Schuby
aktív tag
válasz
Sztem az tavaly még bejött de az idén azt hallottam, nagyon rászálltak a dologra. Persze nem kizárt hogy szerencséd lenne, de ha meg nem..... akkor totál bukta az egész projekt.
@forceberg megelőzött...
-
válasz
Már majdnem minden csomagot kinyitnak, nem éri meg erre alapozni...
Ha minden erre ráállított emberük talál naponta egy csomagot, már akkor simán pluszban jön ki a hivatal... -
.DLL
veterán
válasz
Colonel993 #20584 üzenetére
Mostmár nem, honnan tudod, hogy amúgy hány vámos fórumozik?
-
Colonel993
senior tag
Külföldi postázósdiban nem félek a vámtól... az alufóliás és zöld csomagolásos GIFT feliratos cucc, karácsony közelében mindig bejön
Amúgy igen, használtan lenne jobb itthonról... de nikon véggel ez amolyan mumus/fehér holló...
-
zgospel
őstag
válasz
Colonel993 #20581 üzenetére
én sem rendelném külföldről, de helyette megnézném hátha van használtan.
pont a masszív felépítése és az elektronika hiánya miatt hacsak nem karcolta össze-vissza a tulaj akkor nem igazán lehet baja -
Schuby
aktív tag
válasz
Colonel993 #20581 üzenetére
Azt beleszámoltad, hogy ha a húzott szeműektől rendelsz megy rá vám és áfa? Én 20e -ért nem gondolkodnék hogy gari és itthon, vagy kína, várakozással, vámolással, postaproblémákkal, netán oda vissza küldözgetéssel.
De ha már külföld itt van az amazonon 175 fontért használt -
Colonel993
senior tag
Samyang 8mm 3.5 vásárlásán töröm a fejem... (a "régebbi" típusú, nem leszedhetős napellenzős)
Vajon érdemes többet költenem több mint 20e HUF-al a magyarországi vásárlásra (cserébe 1 év gari), vagy inkább rendeljem meg magam csincsiktől?Nemigazán szoktak ezek elromlani, illetve fogtam már kezembe és elég hülyeálló cucc, igazi TANK.
Legjobb persze a használt volna, de nemigen ferdül elő nikon adok-veszekben
-
*Ropi*
félisten
válasz
Fotonhámozó #20578 üzenetére
Egy rossz tulajdonsága van: ha egyszer kipróbálod utána nem akarod letenni.
-
Fotonhámozó
senior tag
Sziasztok!
Croppos Canonomhoz szeretnék a közeljövőben UWA obit venni, a kiszemelt darab Tokina 11-16 f/2.8 AT-X PRO II. Használ közületek ilyet valaki? Az alternatíva Canon 10-18 IS STM f/4.5-5.6 lenne. De a nagy fényerő miatt (éjszakai fotózáshoz kellene főként) ragaszkodnék a Tokinához, ha nincs olyan rejtett negatív tulajdonsága, amiről a neten fellelhető tesztekben nem írnak és csak hosszabb használat során jön elő. Megköszönném, ha valaki röviden megosztaná az objektívvel szerzett tapasztalatait.
-
gubisadam
aktív tag
válasz
Deadzone41 #20573 üzenetére
Sajna (vagy nem sajna) nekem sem mindig van jelen. ha több fénylesz kint akkor letesztelem.
-
zserbox
őstag
válasz
Deadzone41 #20571 üzenetére
nálad csak nyitott rekeszen nagylátószögnél és nagy tárgytávolság esetén jött elő vagy általános?
mert akkor beépített tilt shift van benne -
zserbox
őstag
válasz
Deadzone41 #20568 üzenetére
visszanéztem LR-ben a képeim a tamron 17-50-re szűrve, 17mm-s állásban. minél tágabb rekesznél és nekem nincs ilyen hibám.
-
Deadzone41
őstag
válasz
gubisadam #20566 üzenetére
Én ugyan erre panaszkodtam nem rég, nálam a kép jobb szélét taknyolja főleg, de a többi sarok se fényes, ha nagy tárgytávolságról van szó.
A kamera kft. ezt írta rá:
"Köszönjük szépen levelét és a mintaképet, melyek alapján úgy véljük, hogy a lencserendszer beállítása és szoftveres élesség-állítása is szükséges volna, mely együtt bruttó 18.000-20.000 Ft közötti összegbe kerülne. Abban az esetben azonban, ha más, például mechanikai sérülés okozza a hibajelenséget, úgy lehetséges, hogy egyéb beavatkozásra, javításra is szükség volna. Mindezt természetesen a készülék kivizsgálásakor áll módunkban megállapítani"
-
gab.m
senior tag
válasz
gubisadam #20559 üzenetére
Igen,gond van az objektívvel, ezt a jelenséget úgy hívják, hogy decenter. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az objektíven belül egy (vagy több) lencse el van mozdulva, ez okozza a kép szélén az életlenséget. Sajnos ez a Tamronoknál gyakran előforduló jelenség, amikor a Tamron 24-70 VC-t teszteltem másfél éve, a vadonatúj, boltban előttem kibontott példány is decenteres volt.
Ha van garancia az objektívre, akkor mindenképp küldd el szervízbe, ha meg nincs, akkor az fájdalmas dolog, mert nem tudom mennyiért javíthatják, de ha mondjuk 40 ezerért, akkor az az objektív használtpiaci árának a 2/3-a. -
lackosing
csendes tag
Sziasztok!
Dilemmában vagyok. Három objektív jönne szóba és nem tudok dönteni. Extrém sporteseményeken, konkrétan drift versenyeken vagy autóversenyeken használnám, tehát a mozgás elkapása vagy a, háttérmosás és kép közepe éles képfajták és ezekből is a minőségi kép lenne a lényeg. Ami még fontos, hogy Nikon D7000 vázon lenne használva az objektív.
A három objektív:
Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD
Sigma 70-200mm F2.8 EX DG OS HSM
Nikkor 80-200 F2.8 ED-D AF-STesztek írnak mindent össze vissza hol az egyik jó hol a másik emberek is mindenki mást ajánl, legfőképpen a sajátját vagy amit éppen el akar adni. Legutóbbi infók szerint a Tamron és a Nikon az amit jónak hoznak.
Köszönöm előre is a segítséget!
-
Colonel993
senior tag
Tami 70-300 VC USD-nél az mennyire normális, hogy D7000 -en LV-s autofókusz konkrétan használhatattlan, semmilyen körülmények között nem talál fókuszt, csak átzongorázik a kép minden fókusztávolságán oda-vissza?
Illetve gyengébb fényben, fázis AF alatt van, hogy szeret hosszú másodpercekig kattogni/finom állítgatni oda-vissza mire fókuszra áll.
Van hogy túl lő a fókuszon, ilyenkor van jófej és talán vissza is teker. -
gubisadam
aktív tag
Sziasztok,
az alábbi kép Tamron 17-50 (non-vc)-vel készült. Szerintetek lehet valami gond az obival?
Több képemen is feltűnt, hogy bal oldalon nagyon mos,homályosít. Nézzétek meg, a nádas bal részénél mennyire elmosott lett. -
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
ocsi19 #20551 üzenetére
Ha RAW-ban fotózol, akkor próbáld meg egy másik prorammal is megnyitni a képeket, mert néha elég érdekes eredményeket kap az ember, amikor megnyit egy RAW képet egy olyan programmal, ami csak "elvben" támogatja az adott formátumot...
(Nálam pl az ACDSee csinál furcsaságokat, amikor a RAW megjelenítést "minőségi" beállításra teszem. Ilyenkor nem a RAW-ba épített jpg képet nyitja meg, hanem magát a "nyers" fájlt. Finoman fogalmazva messze van a valóságtól, amit ilyenkor kapok. :-) Vissza is raktam a "Gyors" beálítsára, és igaz, hogy így a jpg-t nyitja meg, de az legalább közelebb áll az elfogadhatóhoz.) -
ccs2929
senior tag
válasz
ocsi19 #20549 üzenetére
Emeld az iso-t, és ugyanazt a záridőt tudod tartani, nem kell expo korrekciót alkalmazni. A kukkerban, és az lcd-n is elvileg van egy expozíciós skála, ami mutatja, hogy az adott beállítások/fényviszonyok mellett az elkészült képed alexpós, túlexpó, vagy helyesen exponált lesz, inkább arra hagyatkozz, és ne arra, hogy az lcd-n milyen az elkészült képed
szerk.: nálam az evf és az lcd között van ilyen eltérés, és, ha az evf-re hagyatkozva készítem a képet, nem nézve a skálát, akkor túl világos képeim készülnek, mert az evf-em "sötétebb", mint a kijelző, és ezalatt nem a háttérvilágításának a fényerejére gondolok
-
ocsi19
senior tag
Sziasztok!
A következőben kérném a segítségeteket:
- 50D+18-135 IS STM-ről van szóAz elkészített képet a monitoromon sokkal sötétebbnek látom, mint a fényképező kijelzőjén. Miért?
- a fényképező kijelzőjének fényereje 7-es állásból a 2. max 3.-on van, tehát nem túl világos, de ahhoz képest is sötétek az elkészített képek(a kijelzőn megfelelő világosságúak a képek),
- nincs expozíció eltolás,
- a monitorom sem sötét,
- kinti és benti fotózásnál is ugyanezt tapasztalom.Ha expozíció eltolást alkalmaznék, akkor nagyon lecsökkenne a záridő, a jelenlegi záridők reálisak!
előre is köszi.
üdv.: Péter
-
törölt tag
Van itt sok rejtély. A Tami 90-esem például fizikailag is húzta összébb a rekeszt 2.8-ról kisebbre, ahogy végtelenből tekertem visszafele a fókuszgyűrűt a közelpont irányába. A közelpont előtt többször is hallani, ahogy kattan a rekesz összébb. Modern obi lévén ez lehet utólagos korrekció is, nem pedig oka a "fényfogyásnak" .. akár .. nem tudom..
-
Makró objektív. Gyakorlatilag beépített, változtatható közgyűrű (kis korrekciókkal). Egyébként rekeszértéke fizikailag nem változik, hiszen a gyútáv állandó, a rekesznyílás szintén nem szűkül, és ez a kettő együtt adja a rekeszértéket. Gyakorlatban viszont a nagyítás miatt az objektív egyre nagyobb képkört rajzol (ennek jó része le van zárva az objektíven belül, hogy ne okozzon kontrasztesést), nagyobbat, mint a szenzor, emiatt a szenzorra a beeső fény csak kis része érkezik meg, csökkentve a képalkotásban résztvevő fénymennyiségét, mintha a rekeszérték változott volna.
-
gab.m
senior tag
válasz
Real_Necro #20539 üzenetére
Szerintem ezzel Coxer tokeletesen tisztaban van
-
Real_Necro
veterán
Nem, ez Micro Nikkor 105mm f/2,8.
Viszont az f/2,8 végtelen tárgytávolságra vonatkozik.
-
válasz
imyourfriend #20537 üzenetére
Mi ez hőmérő? Magától felmegy?
-
imyourfriend
őstag
válasz
#40935168 #20531 üzenetére
Köszönöm, van amúgy 36mpx-es RAW teszképed belőle? Holnap kimegyek tesztelgetem egyet ha jó idő lesz, ma csak udvarban voltam és meglepő volt hogy mennyire penge és pontos üveg. Ráadásul karcol igaz hamar f/3 és f/3.2 lesz, erről még nem olvastam neten azt hittem valami baj hogy f/4.8-ig felmegy a rekesz magától. De gondolom ez konstrukciós dolog.
-
Digger
senior tag
válasz
masterful87 #20527 üzenetére
Hasonlóra gondoltam, de mivel a C hiányzott a sorból, elvetettem!
Mindenesetre én ráérzésből az N-et választottam!
De miből jön ki az E betű a Canonnak?
Amúgy vajon miért van szükség az eltérő bajonettek miatt más profilra?
A Sony-t még megértem, mert ott nincs benne stabi. De a többi? Optikailag is különböznek egymástól az azonos modellszámú de eltérő bajonettel szerelt objektívek? -
törölt tag
válasz
imyourfriend #20524 üzenetére
f/5.6-on a legélesebb, vesztesz valamennyit tovább rekeszelve, de közeli makróhoz úgyis rekeszel az ember észnélkül.
-
Sage83
aktív tag
Senki nem használ Tokina objektívet?
-
.DLL
veterán
válasz
masterful87 #20527 üzenetére
P - Program automatice
A - Aperture prioritázs
S - Speeeed
M - mmmm!nehogy rossz példát mutassak: S - Shutter p.
Ennél joban nem tudom kiszürkíteni :'(
-
válasz
imyourfriend #20524 üzenetére
Szerintem egy sörös rekeszbe állítsd, de a zöld és nem a barna üvegek közé!
-
imyourfriend
őstag
Kaptam kölcsönbe fórumtárstól egy 105/2.8VR objektívet, kérdésem az hogy ugye PZ-n csak DX-re van tesztelve és ott F/4-en a legélesebb, igaz lehet ez FX-re is? Illetve sokat vesztek az élességből ha F/8 vagy F/10-re rekeszelem?
-
Digger
senior tag
Lassan lecserélődnek a mezítlábas (kit) objektívjeim!
A dupla kitobi helyett sikerült beszerezni egy Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Asp és egy Tamron 70-300mm f/4-5.6 Di VC USD objektívet!
Mindkettőnek van modellszáma is, nevesen a A16 és A005 és ez rajta is van az oldalukon.
A Lightromot használom és amikor az objektív profilját szeretném beállítani, látom, hogy mindkét obiból több változatot is ki tudok választani. Általában mindegyik Tamron objektívhez létezik a modellszám után E, N, P, S betűtoldalék.
Valaki tud erről valamit? Mik ezek a betűk a modellszámban? -
Sage83
aktív tag
Helló!
Tokina 17-35mm f/4-el van valakinek valami tapasztalata?
Válaszokat előre is köszi!
-
torzo
őstag
válasz
Chapel #20519 üzenetére
A fotoexpon felcsavartam egyet, fény alig volt, mégis pontosan és karcosan lőtt 600-on is kézből. Persze az nyilván válogatott példány volt. Ugyanezt tapasztaltam a Sigma 50-500-zal is.
Mely boltokban volt ilyen tapasztalatod? A baj, hogy ezekből azért általában nincs 3-4 a polcon.
-
-
Chapel
addikt
Egyenlőre én spec úgy látom (legyen ez szigorúan magánvélemény) hogy nehéz eldönteni hogy:
a, nagy a szórás a Tamron 150-600-ak között mint sok 3party gyártónál.
b, sok a béna felhasználó.Ha megnézem itt a tesztképeket, van ahol bitang éles, még közel a véghez is és van ami totálisan használhatatlan.
Valószínüleg mindkettő lehet....kivárok, de nagyon viszket a kezem alatt az egér a tamron 150-600 után
-
Schuby
aktív tag
válasz
forceberg #20513 üzenetére
Számomra ez teljesen elfogadható. Megkérdezhetem neked milyen van? Vagy milyet érdemes venni?
amiket találtam és nem a 10 forintos kategória, az Soligor, Kenko, Sigma, Nikon. Ez utobbi mondjuk horror áron van, de a sigma teljesen elérhető. 1,4x ben gondolkodtam, de most kedvet csináltál az 1,7 hez -
válasz
Schuby #20512 üzenetére
Jó TC, nagy odafigyelés(manuál fókusz, állvány ajánlott) és jó fény kell hozzá, akkor ehető képeket lehet elérni. Nem lesz csúcsminőség, de ehető.
Ezt most lőttem próbából:
55-300VR@300mmF5,6 + 1,7x : [link]
FHD-ra leméretezve.Ráadásul az 55-300VR meg ugye itt, 300mm F5,6-on a leggyengébb.
-
válasz
imyourfriend #20507 üzenetére
LOL...
50% crop, leméretezve FullHD-ra. Nem túl éles kép.Ilyet 100% nézetben tud azért az a Tamron 600mm-en, nem leméretezve...
[link](#20508) torzo: 5.6 az konverterrel is 5.6, nincs csalás vagy ámítás
-
torzo
őstag
válasz
forceberg #20506 üzenetére
A fényerőveszteség az OK, de a DOF nem változik a konverterezéssel, nem? Magyarán egy megduplázott 2.8-cal úgy mos 5.6-on, mint 2.8-on. A plusz lencsetag persze nem jön jól a konverterezésben, ebben az említett 150-600-aknak bizotsan nem kicsi az előnyük. Viszont a dx a képszéli ragyát úgy sem látja.
-
imyourfriend
őstag
[link] Még annó szeva000 linkelte 70-200 2.8 vr2+ TC 20E III ha jól tudom és 50% crop, na szerintem ilyent se az 50-500 120-400 vagy 150-500 sőt a 150-600 sem tud.. Igaz hogy nem olcsó se az obi se a converter, sőt még egy d600 van mögötte de valahol itt kezdődik a dolog lényege.
-
-
torzo
őstag
válasz
Schuby #20501 üzenetére
Én is ilyen projektben vagyok éppen. Elég egybehangzóak a természetfotós vélemények, hogy a kétszerező márkától függetlenül sokat ront, 1.4 és 1.7 még vállalható, ha jó, fényerős optikád van, szóval 2.8.
A Nikon 70-200/4 konverterezhetőségéről is kerestem adatot, de nem találtam. A 70-200/2.8 jól használható, az biztos. Sajnos, ezek nem valami kétfilléres megoldások.Ropi a Kenkot dicséri.
-
Schuby
aktív tag
Madarak fotózásához telekonverterben gondolkodom. A 300 as tele soxor kevésnek bizonyul. Nézegettem de nem tudom melyiket érdemes megvenni, vagy érdemes e egyáltalán, mert sok helyen olvasom rontják a képminőséget. kérdés mennyire, ha valakinek lenne tapasztalata netán képei azt szivesen venném. még azt sem tudom 1.4, 1.7 vagy 2x kell nekem. talán a 2x már sok na nem nagyításban hanem fényveszteségben. Melyik lenne megfelelő mert láttam olyat ami egy obi árával vetekszik. Valami jó ár érték arányú darab, akár használtan is.
Új hozzászólás Aktív témák
- GoodSpeed: AdGuard Family Plan: Lifetime Subscription akár 9 eszközre!
- Itt vannak az első képek a Sony Xperia 1 VII-ről
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen légkondit a lakásba?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Akciófigyelő: Ha kéne vezeték nélkül CarPlay és Android Auto...
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Lexus, Toyota topik
- Politika
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung A04S 32GB / Újszerű állapotban / 12 hónap állapotban
- AKCIÓ! GIGABYTE X570 AORUS XTREME alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest