- A Neuralinket is megelőzheti a kínai agyi chipes projekt
- Windows 11
- Fotonikus technológiával gyorsítják még tovább az AI-chipeket
- Synology NAS
- Kegyetlen őszinteséget kér az Intel új vezérigazgatója
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Crypto Trade
- Bittorrent topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Mikrotik routerek
-
IT café
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sweet122
tag
Hali!
A Samyang 16mm F2-es objektívéről van valakinek konkrét tapasztalata, véleménye? Mennyire használható ilyen nagy fényerőnél a manuális fókusz, visszajelzés nélkül? Nincs visszajelzés ugye? Fotosarokban most le van akciózva 70k-ra, de furán kevés infót és sample képet találok róla/vele. Ha valakinek van ilyene és tesztképe is, azt szívesen venném.
-
sweet122
tag
válasz
_seth_ #22593 üzenetére
Amig meg nem vettem en a letezeserol sem tudtam.
De bevalt, ugyhogy boldogsag van. Kicsit aggodtam, de jelenleg ez az egy obim van(jo meg egy Helios), de teljesen jol hasznalhato barmikor. Brutalisan szepen mossa a hateret is, ugyhogy tenyleg meg vagyok vele elegedve. 80mm-en kicsit lagy teljesen nyitva, de ha jol tudom a 28-70 es a kesobbbi 24-70 sem jobb, igaz ott 2.8 vegig a fenyero, de ezert nem fogom a ketszereset kiadni ertuk.
Az 50 1.8 STM-re pedig en is ugranek, ha 50k-nal megallna az ara.. Jaj, de szep is lenne. -
sweet122
tag
válasz
_seth_ #22590 üzenetére
Persze, én is állandóan cserélgetek. Illetve most a Canon 28-80L nagyon bejövős, ez nagyon sokáig maradni fog. Nálam már kialakulni látszik egy maradandó felszerelés, már csak idő kell a megvásárlásához. Valami nagylátó 10-18 STM pl., ez a Canon 28-80 L, 85 F1.8 vagy 100 F2 és 70-200 L és szerintem itt meg is állnék. Esetleg egy 24 F2.8 STM vagy a 40 2.8 STM még szóba jöhet, vagy egy jó Sigma 35 1.4 ART, de az már tényleg csak desszertnek.
-
sweet122
tag
válasz
_seth_ #22588 üzenetére
Mindegy, mint mondtam, nem a 18-135 megvétele bosszant konkrétan, hanem az, hogy szerintem felesleges, de maga az objektív váltását is annak érzem. Nem sértésnek szánom, de aki a 18-55-tel nem tud jó fotót csinálni(technikailag), az ne vegyen (még) 90k-ért obit.. Ennyi a lényege annak, amit gondolok.
Én is így kezdtem, nem nézek le senkit vagy ilyesmi. Volt egy szaros 1000D-m, egy 18-55 non IS obim, később egy fix 50-es Canon.. persze elhittem, hogy ha veszek egy 18-200-as Tamront, az sokkal jobb lesz nekem. Lószart. Ugyanolyan szar, semmi értelme képeket csináltam vele, mint a kitobival. Aztán volt rengeteg másik objektívem, de 30-40 ezer Ft-nál nagyon sokáig nem adtam ki érte több pénzt, mert rájöttem, hogy nem attól lesznek szép képeim, hogy drágább objektívet veszek.
Persze mindenkinek a magánügye, hogy mire és mennyit költ, csak mivel fr3ntzen-nel ismerjük egymást személyesen is, gondoltam segítek neki a tanácsommal.Az pedig egyenesen bosszant, hogy ott az a "féligcsoda" fix 50-ese és konkrétan nem is használta még és eladná. Pedig azzal, ha megtanulja használni az ember, elég jó képeket lehet csinálni. De megint oda lyukadunk ki, hogy egy 50 1.2 L-t is rakhatna a gépére, ha nem tud vele mit kezdeni...
-
sweet122
tag
válasz
_seth_ #22563 üzenetére
Oke, nem eroskodom, nem az en dolgom. Segiteni akartam, mert mar megint ott tart az ember, hogy mar azelott lecsereli az objektivet, mielott megtanulna fotozni, illetve az adott objektiv hatarait eleri. Ez igy mokuskerek, sosem lesz vege, mindig jon majd egy uj obi, hatha attol majd jok lesznek a kepek.. Hat nem.
-
sweet122
tag
válasz
fr3ntzen #22552 üzenetére
De még mindig nem értem, hogy mitől jársz jobban a 18-135 IS-sel mint egy 18-55 IS STM és egy 55-250 IS kombóval. Árban még olcsóbb is lenne, és teljesen le van fedve az összes fontosabb zoomtartomány. A 18-55 IS a te igényeidnek teljesen megfelel, ami a képminőséget illeti, fényerőben nem jó, de abban a 18-135 sem jobb. Az 55-250 IS meg a legjobb ár/érték arányú tele a Canon-nál.
Mondtad, hogy próbáltál madarakat fotózni.. azt a 18-135-tel nem fogsz tudni. Az 55-250 IS-sel már inkább.Szerintem akkor van értelme a 18-135-nek egyedül, ha nagyon nem akarsz két objektívet használni, mert nincs elég hely a táskádban, esetleg hosszabb útra mész, de egyébkén jobb kombó 18-55 és az 55-250.
A Sigma pedig ár/érték arányban elég baráti. A Tamron-nak lehet jobb a képminősége és a fix fényerős is, de ritka és másfélszer drágább használtan, mint a Sigma, nálad pedig most low budget van..
Persze Te tudod, már mondtam, csak nem értem, hogy minek a 18-135, ha lehetne 55-250 IS is, fele annyiért..
Ja, és ameddig nem igazán alakult ki, hogy mit akarsz fotózni a későbbiekben, addig teljesen feleslegesen cseréled le egy hónap után az objektíveid.
-
sweet122
tag
Ez is jól hangzik. Na, nagyjából összeszedtem mire kell gyüjtenem.
Egyelőre marad a 28-80 L, majd hozzá 70-200 F4L, mert a Sigma 70-200-asa nem jött be. Mellé még egy 85 1.8, mert az olcsóbb egy kicsit és gyakrabban lehet találni, mint a 100-ast, meg egy Canon 24 2.8.
Na, ez így nem is rossz.
-
sweet122
tag
válasz
Monya78 #22346 üzenetére
Kicsit drágállom az árát, pedig már nézegettem. Az 50-es igazából kakukktojás is, mert tudom, hogy nincs túl jó képe, így nem is nagyon gondoltam rá eddig, hogy kéne.
schawo: Miután megírtam a hsz-t már én is azon gondolkoztam, hogy a 135-ös igazából felesleges lenne.
A 24mm-es STM mondjuk jó ötlet, az tetszetős obi, viszont a Samyang-nál a manuál fókusz nem macerás nagyon? Mondjuk 14mm-en nincs túl kicsi mélységélesség, de na.. Használtál már ilyet? -
sweet122
tag
Egy elméleti kérdés:
Ha fix ojektívekből akarnátok összehozni egy felszerelést 7D-re, milyen obikból állna, hogy nagylátótól teléig lefedjen nagyjából minden fontosabb gyújtótávolságot. Természetesen azért nem 85 1.2-es obikból álljon, hanem olyanokból, amik azért elérhetők egy átlag embernek is.
Én kezdésnek ilyet tudnék elképzelni: Sigma 30 F/1.4, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 135 F2 L, Canon 200 2.8 L.
Az első két objektívben annyira nem vagyok biztos, hogy a legjobb választás a kategóriában, illetve 30mm alatt nem igazán tudok olyan obit, ami árban és fényerőben is jó lene. A 85-öst esetleg 100 F2-re cserélném, de a 135 F2-ben és a 200 2.8-ban elég biztos vagyok.
-
sweet122
tag
válasz
fr3ntzen #22276 üzenetére
Két dolgot tudok elképzelni. Rosszul választottál fókuszpontot, vagy bemozdult a gép a fotózáskor. Milyen záridőt használtál? Egyébként egyszerű, ha van időd rá(márpedig a láma nem egy fürge állat), akkor liveview, manuál fókusz és biztos, hogy nem lesz életlen a kép, persze, ha kellően rövid a záridő.
Egyébként a kitobi nem egy nagy eresztés, de az élességével és a fókuszával túl nagy problémák nincsenek.
-
sweet122
tag
Na megvettem a Sigma 70-200-at.. Nem volt jo dontes... Mert nem fer el a taskamban a 28-80 mellett.
-
sweet122
tag
Lemaradt, hogy F4 L
-
sweet122
tag
Sziasztok!
Fontos kerdes. Sigma 70-200 Macro-rol mi a velemenyetek? Ez inkabb vagy a Canon 70-200 L? Utobbi volt mar nekem, tudom mire szamitsak, de a Sigma mar nagyon reg ota mozgatja a fantaziam. Most jo aron meg tudnam venni, 95-100 korul, a felujitott Macro verzio. Ha valakinek van tesztkepe, azt szivesen megneznem!
Új hozzászólás Aktív témák
- Itt vannak az első képek a Sony Xperia 1 VII-ről
- TCL LCD és LED TV-k
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hardcore café
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- 30 évre csökkentette lemaradását a litográfiai eszközök területén Oroszország
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Formula-1
- Háztartási gépek
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S21 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! nVidia Founders RTX 3090 24GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 12/13/14 gen processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Samsung A54 128/8GB Fehér / ÚJSZERŰ állapotban / 12 hónap jótállással
- Beszámítás! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest