-
IT café
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
.DLL
veterán
Nekem az a tippem, hogy annyi történt, hogy a mikromotort kicserélték léptetőmotorra, de a mechanikán, lencsemozgatáson nem változtattak lényegében. Tehát valószínűleg ez is fogaskerekeket használ, és az egész belső tubust mozgatja. Míg mondjuk egy 18-135-ben valószínűleg menetes tengely van, ami jóval halkabb mint egy sor fogaskerék, ráadásul csak egy kisebb, belső fókuszáló lencsetagot kell mozgatnia.
-
Tin
veterán
válasz
_seth_ #23197 üzenetére
az AF nem annyira gyors... nem lassú, de azért nem dobtam hanyatt magam tőle. persze nem olyan hangos, mint egy mikromotor, de van még 2 stm-es obim, azoknak nincs hangja, ennek viszont van.
a fókusza viszont tényleg pontos, és kevés fényben is betalál. még be kell állítanom, mert egy picit backfókuszos (sztem 2-3 körül), csak nem tudom hová tettem az ábrát.
a II-es verziónál sokkal jobb, szerintem aki dof-mókára keres olcsó obit ezen a gyutávon, annak tökéletes választás. videóhoz viszont kicsit lassú a fókuszálása, meg oda azért nem árt az IS.
-
_seth_
veterán
válasz
Audison #23194 üzenetére
Pár kép, nem volt időm nagyon elmélyülni a fotózásban csak kattintottam pár képet. A fókusz a virágos kép kivételével mindegyik betalált, ott is lehet talált csak mire kattintottam már a szél elfújhatta a virágokat...
Egyébként az AF gyors, elődjénél halkabb. Kicsi-pici-könnyű-masszívMajd még később nyilatkozom róla, pár kép alapján nincs értelme dicsérni még
-
_seth_
veterán
Az 50 stm gyors nagyon de a 18-135 stm gyorsabb volt es hangtalan, ennek van egy kis hangja. FF-en egesz mas nezopont mint APS-C-n
-
*Ropi*
félisten
Egy kis finomság: a Sigma bejelentette a 24-35/2 DG HSM Art-obit.
Innentől nem kell gondolkozni, hogy 24 vagy 35-ös fixet vigyen-e magával az ember.
-
Nyx89
aktív tag
Sziasztok!
Fix objektiv vasarlasan torom a fejem portre, illetve belteri fotokhoz keresek valami jobbat mint az alap 18-55 IS2. (Fokent kezbol, az allvany nincs minidg velem, videozni nem szoktam)
Viszont nemreg vettem meg az elso DSLR gepem egy EOS 1200D szemelyeben, es ez lesz az elso objektiv vasarlasom, igy inkabb a ti szakertelmetekre hagyatkoznek.Melyiket ajanljatok a ketto kozul? Illetve van-e jobb ezeknel hasonlo arkategoriaban?
Canon EF 50mm f/1.8 II
Canon EF 50mm f/1.8 STMElore is koszonom,
Udv -
Dolphine
addikt
Sziasztok!
A neten rendeltem egy objektív szűrő menetátalakítót, de közben feleslegessé vált.
52 mm objektívre lehet így 49 mm szűrőt tenni. Érdekel valakit? -
fartfun
tag
Sziasztok,
Olympus E-420 -hez vettem egy Samyang 8mm F3.5 fisheye objektívet, nem ismeri valaki, vagy tud valaki segíteni, akinek van tapasztalata halszem objekívek használatában?
Ugyanis nem tudok vele éles képet készíteni, sajnos már az is megfordult a fejemben, hogy hibásat adtak el. Viszont teljesen amatőr vagyok, csak automatában szoktam kattintgatni. Valaki le tudná írni egy két mondatban, hogyan használjam? Autómatában vagy manuál fókuszra kell állítani? Ha RAW-ba mentem akkor jobb lesz a végeredmény? Az objekíven 0.3-m től 3m-ig majd vétrelenig lehet tekerni, de igazából sehogysem lesz tűéles, vagy legalább éles a kép
Kérem szépen valaki segítsen. Köszönöm! -
_seth_
veterán
válasz
bbkmachine #23169 üzenetére
Alapvetően én is óvatosan kezdek neki, utánaolvasok, sokat kérdezek, megnézek YT videókat, ha mindez megvan és kellően óvatos az ember akkor nem lehet gond.
18-135 IS frontlencséjén és a mögötte lévő lencsén volt sok por, azokat megtisztítva egy sem látszódott az obiban, viszont pár hét alatt is került bele ismét.
-
_seth_
veterán
válasz
bbkmachine #23167 üzenetére
A 18-135 IS frontlencséjét én is házilag tisztítottam meg, nem egy bonyolult művelet és elrontani sem lehet
-
bbkmachine
aktív tag
Ha a frontlencse mögött van közvetlenül por, akkor nem minden esetben szükséges szakszerviz. A frontlencse tisztítása nem egy bonyolult dolog és "összejelöléssel" minden oda kerül vissza, ahol volt. Persze nem minden obinál megoldható ez, de amelyiknél a frontlencse levehető teljes szétszerelés nélkül, ott 15-20perces munka az egész. Én már pucoltam így obit és minden rendben volt utána is. A ragasztott "papír" peremeseknél működnie kell.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Real_Necro #23164 üzenetére
Ezt nem akartam elmondani: gondoltam majd Te, a saját szavaiddal.
A Tamit szemre lőttem be, azaz nem is kellett mert 0-án pontos a Camera Kft.-s kalibrálás után.
-
Real_Necro
veterán
válasz
*Ropi* #23163 üzenetére
Valamint úgy összezavar, hogy kukázni akarod mindened, ahelyett, hogy kimennél szabadba és használnád és örömödet leld a fotózásban.
Egyébként tény, Tami össze-vissza fog ugrálni, nem tudod szerintem tökéletesre belőni grafikonon. Terepen viszont jól együtt lehet vele élni.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Alx.Mercer #23150 üzenetére
Real_Necro megvette (pedig mondtam neki, hogy felesleges
), most már ő is tudja, hogy nem kellett volna.
(#23147) Viperator: De: teljesen szétszedik hozzá az objektívet, kipucolják, majd utána újra összerakják és a lencsetagokat összekalibrálják, különben nem lesz éles és pontos az AF.
-
Dolphine
addikt
válasz
kaposznyak #23159 üzenetére
Bármikor!
-
Dolphine
addikt
válasz
kaposznyak #23156 üzenetére
Akkor már csak 3 lehetőség maradt:
1. Ez
2. Használtan a korábban javasoltak közül
3. Valami nagy leárazásban, mázliban, egyéb formában megvenni a korábban javasoltakat.
Bár nekem SONY vázam van, én is megjártam már ezeket a köröket utazózoomnál!
-
Studi
veterán
válasz
Retro11 #23154 üzenetére
Helyes, ez is volt a célom!
Ha szöszre hasonlít, akkor az nagyon nagy valószínűséggel szösz is lesz. Sajnos nem zárnak tökéletesen az objektívek, ezért a levegőben szálló nagyon apró porszemek néha bele tudnak kerülni. Nincs ezzel semmi baj, a képalkotást amúgy egyáltalán nem zavarja. Nem egy régi objektívról van szó, ha jól sejtem, amit karbantartásként érdemes szétszedetni, bezsíroztatni. Ha működik, akkor hiba hozzányúlni, szerintem inkább csak figyeld a benne levő szöszöket: havonta ránézel, ha véletlenül az lenne, aminek nem mondjuk ki a nevét, akkor az növekedne.
-
-
Dolphine
addikt
válasz
kaposznyak #23151 üzenetére
Azért javasoltam a Tamront, mert az általad leírt feltételeknek (18-300), csak az felelt meg.
Retro 11
Studi teljesen igaza van. Ha nem látszik a képen a porszem, szösz mi egyéb, akkor nem érdemes szétszedni.
Apropó, a gombásodás az objektívben hogyan alakulhat ki? Gondolom, ehhez sötét párás helyen kell lennie. Nekem az objektívek táskában vannak, szilikagéllel, napfénytől védett száraz helyen. Ez így jó?
-
Retro11
senior tag
Ezzel én is tisztában vagyok, de nem porszem, hanem inkább egy kis szöszre hasonlít, mondjuk 1-2mm méretben, fonal szerű. Ebből van két darab, egy egészen hátul, egy meg a front elem előtt. Egyébként van pár porszem is a hátsó elem mögött, nem is értem, hogy kerülnek oda.. Természetesen beindult a pánik faktor, ezért gondoltam a takaríttatásra. Egyébként a 70-200 f2.8L II-ben is van egy ilyen kicsi valami már új korától kezdve, de nem szeretném, hogy ha ez az, amire gondolok (nem mondjuk ki a nevét), tovább terjedjen stb. Fénygazdag helyen tárolom az objektíveket, külön zacskózva, minden zacskóban szilikagéles tasi, de gondoltam inkább megelőzném a bajt. Most kicsit elbizonytalanítottál..
-
-
kaposznyak
aktív tag
válasz
kaposznyak #23151 üzenetére
Esetleg erről a Sigmáról mi a vélemény? Jóval olcsóbb, mondjuk mindkét végén kevesebb...
-
Alx.Mercer
aktív tag
Fókuszteszt PC-re kötve: Reikan FoCal
-
Dolphine
addikt
válasz
kaposznyak #23146 üzenetére
-
kaposznyak
aktív tag
Sziasztok.
Canon 1100D-re keresek-bár tudom, hogy ez szinte lehetetlen- minden tartományban jó minőséget produkáló ultrazoom objektívet, ráadásul olcsón. 16-300 lenne jó, bár gondolom a vége már megkérdőjelezhető minőségű, de 250 mm mindenképp kellene.
Előre is kösz!
-
Dolphine
addikt
-
Viperator
őstag
Szép napot, Urak!
Objektív - garancia ügy: mivel van nekem kiterjesztett garanciám (5 év, Tamron) és nem vagyok budapesti, akkor azt jelenti, hogy nekem kell vinni személyesen oda? Ha személyesen, akkor ott helyben korrigálják (ne kelljen szabadságot kivenni kétszer)?
Előre is köszönöm a választ!
Üdv!
-
Retro11
senior tag
Sziasztok,
Az lenne a kérdésem, hogy tudja-e valaki azt, hogy ki a legmegbízhatóbb, legigényesebb szakember, aki objektívek tisztításával, szerelésével, beállításával foglalkozik Magyarországon? Nem kell, hogy olcsó legyen.
Van egy Canon 85mm f1.2L II Objektívem, amiben látok két apró szöszt, gondoltam rendbe szedetném. Illetve akkor már az egész pakkot átnézetném.
Köszi előre is!
-
válasz
vihartigris #23137 üzenetére
Volt Nikon 70-300 G-s obim, stabi nélkül, úgy hogy ezzel tisztában vagyok
(Croppos vázon lenne,Nikon D7k) -
Gondolkodom 70-300-as obiban!
Tamron Di Ld
És Tamron 70-300 VC USD
Ezeket nézegettem, esetleg még a Nikon 70-300 VR
Nem tudom, megéri a VC USD a + 60 ezret?
Ennyivel jobb?Volt valakinek ezekkel tapasztalata?
-
Clemi
veterán
válasz
Alx.Mercer #23133 üzenetére
70D (az MFA beállítás sajna nem segített)
-
Clemi
veterán
Igazából ha ezzel tényleg helyre kerül minden, legalább a stabi kivételével lesz egy új objektívem (a lencséknek nem hinné, hogy bármi bajuk lenne még akár 10 év után is) ha ehhez a komplett csere kell, hát legyen. Tehát ha jól értem, az AF modul cseréje lenne a lényeg, de szerviz komplett cseréli, mint amikor szalag kábelt kell egy másik fajtában, de ott meg a blendével együtt cserélik.
-
Viperator
őstag
Szép napot, Urak!
Adott egy D7000 váz és egy 17-50/2.8 nonVC Tamron objektív.
A, S, P módban a keresőn keresztül a fókuszpont nem a közepén van (automata módban OK), hanem a középponttól kicsit balra és felfelé van a fókuszpont (mindegyik manuális módban ugyanott). Nem az objektívvel van gond? (ahogy mondjátok, hogy "decenteres")
Mivel van nekem kiterjesztett garanciám (5 év) és nem vagyok budapesti, akkor azt jelenti, hogy nekem kell vinni személyesen oda? Ha személyesen, akkor ott helyben korrigálják (nehogy kétszeres legyen az utazásom)?
Előre is köszönöm a választ!
Üdv!
-
Clemi
veterán
Ezzel a fókusz hiba USM motor csere dologgal másnak semmi tapasztalata:
-
bbkmachine
aktív tag
válasz
_seth_ #23115 üzenetére
Ha valóban hibátlan a 2.8 IS, akkor vedd meg azt. Személy szerint nekem bőven elég a f4 verzió, mert csak szabadban használom és erős napfényben még az f4 is necces ND szűrő nélkül. A tesztek alapján egyébként az f4 valamivel élesebb, mint a 2.8 verzió. Meg fele olyan nehéz, persze így sem könnyű darab, rendesen húzza a nyakat az f4 is.
-
Chapel
addikt
válasz
kiskaktusz #23124 üzenetére
Tudom, anno próbáltam és azóta akartam fehércsöves fix 3-400-as obit., azonnal megfertőzött a képminőség. Volt sigma 300 F4-em, bitang jó obi, penge kép, gyönyörű 9 lamellás mosás és gyors fókusz, de azért ez a 400-as büntet. Raknék fel normális méretű jpg-et vele, de ph motor sajna pusztítja a minőséget...
_seth_: Ohh jogos, ez akart lenni:
F4 L IS
F2.8 L IS I.
F4 L
F 2.8 LNa jól van, ez már atom, jó hogy nem már sigma 200-500 2.8, az is 16kg
Az ilyen szörnyeket megnézem a vitrinben és rájövök, hogy a milliós ár mellett a méret korlátozna, ez már fix leses téma, míg a 400-al még kézből is lövök és simán croppolok 50%-ot ha helyén a fókusz. -
_seth_
veterán
válasz
kiskaktusz #23124 üzenetére
300 L, 400 L, elég legyen már
Akkor én azt mondom, hogy 1200 5.6 L
16,5 kg, ennek tükrében a 70-200 2.8 IS 1,5 kilós súlya nem is olyan vészes
-
Chapel
addikt
A teljes canon 70-200 sorból a legjobb képe az F4 L IS-nek van, legalábbis 2.8 I.-ig így volt, ha jól sejtem az F 2.8 L IS II. most nem játszik
Szóval kép minőségi sorrenben (első a legjobb):
F4 L IS
F2.8 L IS I.
F4 L
F 2.8 L IS
F 2.8 LSzóval nem minden a 2.8. Bár az is igaz, hogy esemény fotózásra meg jól fog jönni, de ha szigorúan a képminőséget nézzük, ez a helyzet.
Érdemes itt nézelődni, de inkább csak irány adó legyen, nem szentírás; én pár hete váltottam egy 400 L 5.6-ra vadcserkeléshez és kijelenthetem, ennél pengébb képű obit még nem fogtam kézben, pedig a tesztben nem jön le. 5.6-on brutális
(F4 L, F4 L IS, F2.8 I-el van saját kezes tapasztalat és megbízható ismerősöktől is infó)
-
_seth_
veterán
Ahogy .DLL mondja
Van 70-200-ból stabi nélküli, IS I és IS II
Képminőségben a 70-200-asok között az IS II a csúcs, után az F4 IS majd ezt követi a 70-200 2.8 IS I, viszont ha azt is F4-re rekeszelem már van olyan éles mint az F4 IS ugyanakkor a nagytesót lehet 2,8-ra is állítani.
-
_seth_
veterán
válasz
bbkmachine #23066 üzenetére
Az a baj, hogy azóta tovább gondolkoztam rajta... Indultam egy F4 non IS-től (130e), lett belőle F4 IS (250e), majd tovább agyaltam és már csak 50e egy F2.8 IS, az már sejtésem szerint ha nem megy tönkre kb 100 évig elég lenne
... ha bírnám cipelni, viszont ha adott egy 70-200 2.8 IS akkor nem vásárolgatok fényerős fixeket 85-100 mm magasságában sem apsc sem ff-re váltás esetén.
-
Clemi
veterán
Kérdés:
Egy Canon 70-200 f4 L IS USM objektívről van szó. Azt vettem nála észre, hogy bizonytalan volt, hogy hol áll meg a fókusz. Hol mögé, hol elé egy kicsit, de pont telibe nem jóval ritkábban találta a kiválasztott fókuszpontot. Ez leginkább a végén, olyan 150 mm-től volt legjobban észrevehető. Ha pontos fókuszt talált, mint a borotva tényleg olyat karcolt, de ilyen mióta megvan tényleg alig néhány képen sikerült.
Bevittem a szervizbe, hogy állítsák be a fókuszt, de állítólag USM motort kell cserélni. Okozhatja ezt a hibát az USM motor, vagy csak jól meg akarnak fejni? -
duni84
aktív tag
válasz
freelanced #23085 üzenetére
lelkes marumi szuper dhg felhasználó vagyok. nem
mossa fossárontja a képminőséget és a korábban használt hoya pro1d-hez képest picit több fény is jön át rajta (mondjuk fél fé), az hoyákat el is passzoltam kb fél éve. a másik részét pedig *Ropi* leírta -
Tin
veterán
az egy baromi jó obi, és videózásra is király, csak a kezedbe fogod a kamerát, és a gyerekeket simán közelről videózod. meg a 10mm az valami állat jó... kicsi, könnyű, és persze műanyag, mint a legtöbb obi, csak azokra még van csavarozva egy fémlap a bajonettre.
új 50/1.8 STM van már valakinek? nekem megjött már, de alig tudtam lőni párat vele, első blikkre kicsit lassú és kicsit hangos fókusz, de szép képe van (árához képest), a régi 1.8 II-nél sokkal jobb szerintem, egy cseppet nekem cslaódás, hogy videózásra nem az igazi.
-
Chapel
addikt
Mihez képest mennyire jó? Mert sajnos egy 11-24 L-hez képest messze van, de cserébe kevesebb mint tized annyiba kerül
No de komolyra fordítva, ár/érték arányban jó. Ilyen látószög és IS nincs másban, ilyen áron. Ha nem esküvőket és fizetős melókat fotózol vele, tehát hobby célra, akkor jó ideig elég lesz.
Itt is áll az örök dolog,ha teheted próbáld ki; sok boltban megengedik.Pár hete voltam 220V-ban, éppen canon nyílt nap volt, kipróbáltam mindekettőt. Azért apsc-n a 10mm, durva, főleg hogy nem halszem.
-
torzo
őstag
válasz
Sage83 #23099 üzenetére
Bajtárs!
Ezzel a Sigmával még nem volt dolgom. Viszont Tamron 70-200/2.8 VC-vel már igen. Szóval a Sigmát nem ismerem, a tami viszont fojtogatja a Nikon azonos paraméterű optikáját, amelyik 230 k-val többe kerül.
A sigma és a tami között az árkülönbség nem olyan durva. A helyedben még egy kicsit spórolnék!!!
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 48GQ900-B - 48" OLED - 3840x2160 - 138Hz / 0.1ms - G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1
- Azonnali készpénzes Apple Macbook Air felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 4070 Super 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Samsung Galaxy S23 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciávl
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest