-
IT café
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
faki_
senior tag
válasz
gergo5991 #26095 üzenetére
Ha az 5 év garanciából van még 2, akkor nem árt tudni, hogy azt csak az első vevő tudja igénybe venni!
-
gergo5991
őstag
-
gergo5991
őstag
tamrontól ez az a verzió ami jó?
Tamron 17-50mm XR Di II SP AF F2.8most 2 év garival hozzá tudnék jutni olyan 60-70k ft-ért.
-
fireman123
őstag
válasz
wjeszy #26092 üzenetére
Amikor én ezt akartam venni D5300-hoz (35 mm 1,8G és 18-105 mellé) egy másik fórumon ezt írták:
"Ennek kétszer fogsz örülni, először amikor megveszed, másodszor meg amikor eladod ....közte meg szívás"....olvastam teszteket róla és nem vettem meg (hát nem dícsérték, nagyon nem), még gyűjtök TAMRON 70-300 mm f/4.0-5.6 Di VC USD objektív (Nikon)-ra. (és győzködöm magam, hogy kell nekem ekkora zoom
) a Tamron 70-300 VC-ről viszont jókat írnak(múlt héten akcióban 109e volt) [link], kb. egyformának hozták ki a Nikon 70-300 VR-el, ami jóval drágább (180e).
-
wjeszy
csendes tag
Sziasztok, mi a véleményetek erről a TAMRON 70-300 mm f/4.0-5.6 Di LD (Nikon) -ról? Egy D3200 hoz lenne a gyári 18-105-ös mellé, ki szeretném próbálni milyen egy nagyobb tele obi. Miért ilyen olcsó ez? Megéri ez? kb milyen minőségre számíthatok ezzel a vázzal?
-
Throme
veterán
Én a tesztelésre voksolok. Ne mondj le róla, lehet a gépeden jó lesz már az első darab. Persze volt aki sokadik után se talált pontos darabot, de ez nem szentírás, hogy nálad is így lesz.
Másik lehetőség, online megrendeled és addig cserélgeted, amíg jó példányt ki nem fogsz.
szvsz
-
HaGii
tag
Sziasztok!
D7100-ra szeretnék (az itt olvasottak alapján) egy Tamron 17-50-est. Kérdésem az lenne, hogy még minig előfordul fókuszhibás darab? Ha megveszem alaposan teszteljem, vagy eléggé adja magát, ha rossz?
-
zool1
őstag
Nikon d610re keresek uwa objektívet. Amiket eddig néztem: Nikon 18-35 d f 3.5-4.5 if ed, Tokina 16-28 f 2.8, Nikon 20mm 1.8G ED, Nikon 16-35 f4 vr. Ezek közül melyiket ajánlanátok?! Nikon 14-24 ért nem adok ki 350000 hufot. Köszönöm előre is!
-
válasz
t72killer #24705 üzenetére
A 0.64x-es metabones adapternél (MB_SPEF-m43-BT3) vajon kell tiltani a mechanikus zárat pana gépeknél
? (GX80)
-
válasz
Dexter68 #26084 üzenetére
Nekem 1x volt gombám, attól az obitól elég rövid úton megváltam (kvázi ingyen, "gombás" felirattal elpasszoltam). Az nem így nézett ki, fonalszerű nyúlványok voltak az obi belsején.
Jól látom, hogy ez kívül van? Próbáltad pl alkohollal lemosni?
Tudom, jókor mondom, ami esetleg használhatna a cuccnak, az az erős napfény (UV). Ezenkívül igen, tarsd távol a többiektől - biztos ami biztos alapon.
-
Dexter68
addikt
Sziasztok, van egy ősrégi m42-es objektívem. Lehet, hogy hülyeség, amit kérdezek, meg nem is vagyok egy gombaszakértő, de érdekelne, hogy amit látok a lencse szélén, azok a sűrű kis pöttyek... az gomba vagy nem gomba? Ha gomba, akkor tartsam távol a többi cuccomtól? Vagy hogy van ez?
-
Találtam egy öreg harcos Canon 2.8/300mm L mkI obit "földreszállt áron" (1kEUR - ami a fényerejét tekintve elég jutányosnak tűnik).
Kérdés: mennyire jók ezek az öreg obik optikailag? Érdemben hoznak több részletet, mint egy modern 4/300-as? Nem natív canon bayonetten lenne, hanem egy Panasonic GX80-ra adaptálva.
-
aleister
veterán
Ez azért van, mert ez F szám nem egyenlő a tényleges fényáteresztő képességgel. Tehát két obi pl f4-en nem ugyanannyi fényt enged át. Ezt a transmission érték jelzi. Sok helyen ez is fel van tüntetve (T). Ettől eltekintve nem lenne szabad nagyon eltérnie a kettőnek egymástól. Tehát az expo különbség indokolt, de a teljesen alexpos fotó nem.
-
Studi
veterán
válasz
aleister #26077 üzenetére
Nem korlátoznám stúdióra, de ja, kell a fény.
total90: az. Ezért is örülnék, ha a szenzor kerülne át más gyártók gépeibe.
De ez persze 100% utópia sajnos.
Az Olympus állványról tud hasonlót a Hi-Res módjában, gyakorlatilag az is kiszűri a Bayer rács okozta interpolációt, sőt, az még tovább is megy. De elég korlátozottan használható.
De ezzel már elkanyarodtunk az obiktól.
-
Studi
veterán
válasz
aleister #26073 üzenetére
Az a baj a tesztekkel, hogy ahol a Foveon igazán nagy előnyben van, arra a tesztek nem is mérnek. Mert alapul veszik, hogy a Bayer-rács olyan, amilyen. Gyakorlatilag goto Flickr. Amit élességben tud egy hozzávaló üveggel, azt nagyon nehéz normál szenzorral utánacsinálni. Másik oldalon persz ISO200 max, és alacsonyabb dinamika. Ezért mondom mindig azt, hogy úgy kellene átvenni ezt a szenzort, hogy a meglévő cserélhető obis rendszerekbe beilleszteni pár vázba, alternatívaként. Amikor van fényed, és látni akarod a légy tökén a szőrt, akkor elő tudd venni, és ne kelljen hozzá külön rendszert építeni, más bajonettes obikkal. Álom.
-
törölt tag
válasz
ROBOTER #26071 üzenetére
Nemtudom, hogy az érzékenységgel lehet-e egyáltalán kezdeni valamit Foveon-nál. Szertinem maga a működési elv valamilyen szinten kizárja. Ha nincs foton, ami eljusson a mélyeb rétegekbe, akkor a zöld és főleg a vörös mindenképpen kisebb jelszintet fog mutatni. Bayer szűrős megoldásnál ugye csak annyi számít, hogy foton érje a szenzort, független a színcsatornától.
-
ROBOTER
addikt
válasz
aleister #26070 üzenetére
Sok tesztoldal nem foglalkozik a Foveonokkal, mert nincs objektív összehasonlítási módszerük kidolgozva, hihetletlenül bonyolult lenne igazságosan Bayer szenzorokhoz hasonlítani számosítható paraméterekben.
A jelenlegi módszerek így is csalnak, mert nem veszik kellően figyelembe a RAW zajszűrést.
Ami az újabb Foveonnál nagyon feltíűnő a színfüggetlenül jó felbontás mellett (hiszen ez a lényege), hogy a dinamikatartomány elég korlátozott, sok a menthetetlenül beégett felület, és ISO400-től a ma elvárthoz képest látványosan elkezdi a színtelítettséget elveszteni.
Ha a DXO készítene egy tesztet, a "color sensitivity" görbe ISO400-tól a béka segge alatt lenne, amiből elég sok vita következne.
-
aleister
veterán
-
gógyi
aktív tag
Sziasztok!
Van egy Nikon 70-300VR obim és egy Sigma 24-35 F2 Art. Tegnap nagyon meglepődtem, mert manuális beállítások mellett lecseréltem a Nikont a Sigmára és a kép tök sötét lett. A záridőt 250 ről 125ig kellett visszatekernem, hogy szemre hasonló felvételeket kapjak. Normális ez? Nem lehet hogy hibás a Sigma?
-
Kisherceg85
tag
Sziasztok,
Van egy Canon 50D vázam, Canon 10-18; 17-85; 55-250 IS és egy fix 50STM objektívekkel.
Szeretnék minőségi cserét eszközölni az obikkal kapcsolatban. Megtartanám a 10-18at és a fix50est. Cserélném a 17-85öt 17-55re, az 55-250et az STM-es verzióra, vagy a 70-200 f4 IS/f2,8 non IS-re, de akkor a sorba beiktatnék egy 24-70 IS-t, késöbb meg túl mennék a 200on is. (Vagy megvárom a Canon 70-300 IS USM II-t, ami állítólag novemberben jelenik meg)
Addig tiszta, hogy a 70-200 f4 a jobb mint az 55-250 STM. De a 17-85 vs 17-55 megérné? (Jó volna a nagyobb fényerő ebben a tartományban).
Vagy inkább a 10-18 helyére kéne fényerősebb obi és mögötte meghagyni a 17-85 öt. (Tokina 11-16 2,8 pl.).Szeretnék Canon obiknál maradni, és a használt se riaszt el.
Elöre is köszi annak aki segít egy kis tapasztalattal, mert már pár napja olvasgatok a témában, de már azt se tudom merre vagyok arcal előre .
-
aleister
veterán
Biztos megy majd még lejebb. Az újdonság varázsát meg kell lovagolniuk a boltoknak. A Sigma 35, 50 meg a Tami 35 és 45 is 250 körül kezdett, most meg kicsivel 200 fölé beállt az áruk.
Sajna a 85 1.4 art esetében nem látom valószínűnek belátható időn belül a 200k alatti használpiaci árat sem. -
-
Amercia
újonc
Sziasztok! Nemrégiben megvettem az első nagytelémet, a Sigma 150-600-as f/5-6,3 DG OS HSM C-jét. Magával az objektívvel nagyon elégedett vagyok, pusztán az aggaszt, hogy -lévén ez az olcsóbb nagyteléje a Sigmának- vannak olyan "gyengeségei", hogy zoomoláskor a belső tubus ki-be jár. A műszaki tudásom ilyen téren elég korlátozott, az lenne a kérdésem, hogy az ilyenkor rajta megtapadó por- és szennyeződés kerülhet-e visszahúzás után a lencsék közé az objektív belsejében? Évek alatt tehát ez a jelenség okoz-e problémát?
-
aleister
veterán
válasz
aleister #25998 üzenetére
Megérkezett itthon is a Sigma 85 1.4 art. Meg is kapta az árát.
A becsült 330-340 helyett 400k, ami csak kevéssel van a Nikkor alatt.
-
torzo
őstag
Nekem van. Nem rossz. CA elég erősen jelen van, de uralható. Széli torzítás néha zavaró, de szintén elviselhető. Rajza jó. A fullframe-et 17, de inkább 18-nál rajzolja ki, ebben a 11-16 jobb, mert az már 14-15-től.
Ha FF-re veszed, akkor inkább 11-16. Ha aps-c, akkor inkább 11-20. -
zso79
őstag
Tokina 11-20/2.8-cal van valakinek tapasztalata? Próbáltam itt keresni, de nem találtam semmi lényegeset... 11-16 és 11-20 között vacilálok.
-
ccs2929
senior tag
Sziasztok!
A napokban szert tettem egy Danubia 500/8-as obira, és míg az adapterem megérkezik kíváncsi lennék a Ti személyes tapasztalataitokra az obival kapcsolatban, már, ha van valaki aki használ(t) ilyet. Szívesen venném, ha mutatnátok vele készült képeket.
Üdv. -
vihartigris
őstag
-
Maxell014
senior tag
Sziasztok !
Nikon D3200-hoz 120-30 ezer forintig melyik macro objektívet ajánljátok ?
-
aleister
veterán
Srácok, aki követi, meg tudná mondani, hogy mennyiért mennek használtan a Sigma 50 1.4 art-ok? Esetleg a 35-ösök?
(#26037) faszicsunáj
Nincs mit! -
aleister
veterán
válasz
bandhajon@ #26035 üzenetére
Keresd meg torzo kollégát! Ő remek vadfotókat lő, és képben van ezekkel a szupertelékkel.
-
bandhajon@
aktív tag
válasz
bandhajon@ #26016 üzenetére
valaki válasz??
tamron 150-600? -
rekid
addikt
Hát nem nagyon tudod, hogy mit akarsz pontosan.
Objektívet nem nagyon szeretnél csereberélgetni, de fényerő is legyen és nem árt a stabi sem. Na meg persze a háttérmosás is kell.
Szerintem akkor jársz a legjobban illetve a legkevesebb kompromisszummal ha eladod a kitobit és veszel egy 17-50-es 2.8-ast (vagy Sigmát vagy Tamront.) A hosszabb végével még a fél/teljes alakos portré is beleférhet. -
aleister
veterán
Ugye azt tudod, hogy nem csak az 50-es obi lesz ekv 75 mm az esetedben, hanem a 35 is ekv 52.5?
Szerintem teljesen feleslegesek ezek a zoomok a fix 35 és a kitobi közé. Én anno azért váltam meg a 35 1.8G-től, mert ott volt mellette a Tamron 17-50 f2.8. Azonos gyutávon az emberek nagy része nem látott különbséget a készülő fotók között, így maradt a zoom.
Szvsz vagy ezek a fix fényerős zumok, vagy a már meglévő kitobid+Nikkor 35.Továbbá a 35-ös nem portréobi, hanem DX-en egy általános látószöget adó optika.
-
totar
csendes tag
válasz
aleister #26030 üzenetére
Nem óckodom tőle
Egy olyan kérdéssel rukkolnék elő, hogy a 35mm-es f/1.8-as Nikon portré objektív mellé milyen zoom objektív lenne a megfelelő választás?!
1., SIGMA 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM Contemporary
2., SIGMA 17-50mm f/2.8 EX DC OS HSM
3., Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD Asp (IF)
4., Tamron SP AF 17-50mm f/2.8 XR Di II VC LD Asp (IF)
5., Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD Asp [IF] Macro
Az egyesnél a plusz gyújtótávolságért cserébe a zoomtartományon változó rekeszértékek lesznek, míg a kettesnél pont fordítva. A hármas és a négyes versenyzőnél csak a stabilizátor kiléte a különbség, az ötösnél pedig a zoomtartomány.
Melyiket érdemes választani a Nikon mellé?
Érdemes lehet tudni azt, hogy körülbelül fele-fele arányban oszlanak meg a közeli és távolabbi készítésű fotóim, ezért nem tudoom, hogy mennyire lehet jó ötlet, a 35mm-es DX objektív mellé egy 50mm-es Nikon FX objektív vásárlását, ami DX-en 75mm-t jelent, így a duó már működne közel és távol is egyaránt! (azért említettem meg, hogy fele-fele, mivel nem cserélném minden egyes fotó után az objektíveket) Így megmaradna a szép bokeh, a fényerős képesség is.
Remélem tudtok segíteni! -
Én most 2 hét nyaralást nyomtam egy 17-50 es tamronnal. Tegnap és ma felcsattintottam az 50-es nifty- fiftyt. És haaat.... Rohadtul tetszik a bokah effekt rajta, de egyébként az 50 mm baromira szűk. Nem tudom mire fogod használni, de a 35-ös jobban hasznalhatonak tűnik nekem így utólag. 👍
-
totar
csendes tag
válasz
aleister #26023 üzenetére
Nem a fotózás a hivatásom, csak hobbiként szeretek képeket készíteni, de minőségben szeretnék följebb lépni a jelenlegi kit objektívet leváltani, vagy mellé venni egy objektívet, ami az éjszaki, sötétebb helyeken tartózkodó tárgyak részleteit jobban kiemeli. A kit objektív is elég jó objektív, de ilyen fényviszonyok között szinte csak a záridő az egyetlen, ami javíthat az eredményen, de ez időigényes természetesen, ezért jelenleg a fényerős objektívek felé nézegetek!
A kérdés tehát valóban az, hogy ilyen felhasználásra elegendő-e egy 50k-s Nikon. Nagyon szép képeket készít, legalábbis amilyen tesztképeket láttam! -
totar
csendes tag
válasz
JohnyBlue #26022 üzenetére
Korábban írtad, hogy a kortré objektívek lennének a megfelelőek számomra, ekkor kezdtem el komolyabban nézegetni ezeket az objektíveket! Konkrétan nem csak ezek között hezitálok, nagyon tetszik a már említett ZEISS Planar T* 1.4/50 ZF. 2, vagy valamilyen Samyang objektív, bár látatlanban a Zeiss-et választanám. Mivel ezek manuális fókusszal rendelkeznek sok helyen (mozgásos igénybevételnél) nehézkes lenne a használatuk, ezért a Tamron SP 35mm f/1.8 Di VC USD, vagy a Sigma 35mm f/1.4 DG HSM Art is számításba jöhetne! Ezeknél ugye van AF, a Tamron pedig stabival is meg van áldva. Videózni szinte sosem szoktam, annál inkább fényképezni!
A Zeiss ugye MF, egy kicsivel drágábban viszont megkapható a Tamron, vagy a Sigma AF-fel, akkor szerintem érdemesebb lenne közülük választani, ráadásul a Zeiss-ről alig találok jól felépített teszteket, így az még nagyobb rejtély lenne, mint a már említett két példány!
Ezek ára már nem kevés, a Nikon-nal szembeni különbségek érdekelnének, hogy megérheti-e a plussz pénz! -
aleister
veterán
A Zeiss-ek nagyon szépen karcolnak, de az AF hiánya eléggé behatárolja a felhasználási körüket. Ha 50-est akarsz, akkor a Sigma 1.4 art a legjobb választás manapság szerintem. Látható a különbség egy 50k-s Nikkor 1.8G-hez képest, de leginkább csak nyitva. Szóval csak kis dof-os fotók esetén van értelme beruháznod egy ilyenre.
35 mm-en nekem a Tamron szimpatikusabb. Már 1.8-on is nagyon éles, és egy modern érzékelővel és a remek stabijával kézből tudsz éjszakai városfotókat lőni. Ez azért nem semmi! FX-en egy kellemes VA látószöget ad. Nagyon szerettem használni.
A véleményem meg, hogy csak akkor adjon ki bárki is ennyi pénzt obira, ha ebből él, vagy ha nem számítanak az anyagiak. Aki hónapról-hónapra gazdálkodik, annak egyáltalán nem éri meg összekuporgatni 200 k-t egy 1.8-ról 1.4-re váltás miatt.
-
totar
csendes tag
Sziasztok, Zeiss objektívekkel szeretnék egy kicsit tisztábban látni, valaki fel tudna világosítani, hogy megéri-e egy ZEISS Planar T* 1.4/50 ZF. 2 (Nikon) bezserzése hosszú távra, vagy egyszerűen nincs olyan mértékű ugrás a készített képeknél, hogy ne legyen elég egy Nikon AF-S 50mm f/1.8G, vagy egy valamiféle Samyang objektív?!
Ha már megemlítettem a Samyang márkanevet, erről is tudnátok pár szót ejteni, milyen a rajzolt képe, ár-érték arányban jobb-e, mint a Zeiss, stb.
(tisztában vagyok vele, hogy a fókusz manuális)
Köszönöm! -
bandhajon@
aktív tag
sziasztok valakinek van tapasztalata tamron 150-600 as obival
kapcsolatba?
megéri ilyet venni?? stb.stb.
köszönöm.... -
pepe76
csendes tag
Sziasztok, Nikon 18-200-at szeretnék vásárolni, újonnan. A magyar ára 223k, az ebay-en 132k Franciaországból rendelve. Ezt a felárat csak a magyar forgalmazó kapzsiságával tudom magyarázni...
Azt szeretném kérdezni, hogy ebay-es rendelés esetén rájön-e még a magyar ÁFA? De még azzal és a szállítással együtt is 50k-val olcsóbb lenne mint magyar webshopból vásárolva. Tudom, hogy a garancia macerásabb, de úgy vagyok vele, hogy 1 év gari nem túl sok, és azért elég pici az esélye, hogy gyári hibás terméket fogok ki,
-
törölt tag
válasz
maxika2004 #26009 üzenetére
Tamron 17-50
-
_seth_
veterán
válasz
maxika2004 #26009 üzenetére
Hasonló átfogású és nagyobb fényerejű? Olyan szerintem nincs. A sigma art 18-35 1.8 jut csak az eszembe, de az átfogása kisebb, az ára jóval nagyobb.
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Szeretnék egy "hosszú" zoom objektívet. A múltkor már beszéltük, hogy a Sigma 50-500 tök jó lenne. Sajnos nem lesz rá zseton. Ezt találtam helyette: Tamron 200-500mm f/5.0-6.3 AF SP Di LD IF (Nikon) [link]. Mennyire jó választás ez? Nem örülnék, ha CA-zna.
Állatokat fotóznánk vele. (Neha nagyobb objektumokat az égen, pl. a hold...) De csak játszós obi, nem munka.
Nikon CX-re lesz. -
_seth_
veterán
válasz
maxika2004 #26006 üzenetére
Anno azt mondták, hogy az IS-nek jobb a képminősége mint az IS II-nek, utóbbinak viszont a stabija volt kicsit jobb. Az STM obik képminősége kivétel nélkül kiválónak mondható, szerintem az STM változat hozza az előző kettő minőségét biztosan, viszont azoknál gyorsabb és halkabb.
Egyébként meg fejeltsd el és vegyél majd egy Tamron 17-50 2.8 stabi nélkülit.
-
maxika2004
őstag
Sziasztok!
Érdeklődnék a 3 obi közt van képalkotásban lényeges külömbség ?
Canon EF-S 18-55mm F3.5-5.6 IS
Canon EF-S 18-55mm F3.5-5.6 IS II
Canon EF-S 18-55mm F3.5-5.6 IS STMHa nem videózásra használom, érdemes az STM-est megvennem ?
Illetve hasonló átfogású de nagyobb fényerejü obit mit ajánlanátok ?
olcsóbbakkal kezdve....Elöre is köszi a segítségeteket!
-
ccs2929
senior tag
válasz
randras_83 #26004 üzenetére
Szerintem a Pentacon helyett jobban jársz egy Jupiter 37A-val, esetleg egy Minolta Md 135 3,5-el, vagy egy Sonnar MC 135mm f3.5-el
-
randras_83
addikt
-
duni84
aktív tag
válasz
aleister #25998 üzenetére
tényleg nem drága. én spec várok pár tesztet, hogy kiderüljön milyen a fókusz sebessége, mert az kiborító, hogy a canon 85 1.2-ben használhatatlanul lassú az af. (ha meggyőző lesz a sigma 85, akkor a jó öreg piros gyűrűstől elválnak majd útjaink. habár aza 86mm szűrő méret picitfura nekem)
Új hozzászólás Aktív témák
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Autós topik
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- joghurt: Skype adatvesztés
- Ingatlanos topic!
- 3D nyomtatás
- Milyen processzort vegyek?
- További aktív témák...
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H110 i5 6600 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Zalman S2 TG DeepCool 580W
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest