-
IT café
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
aleister
veterán
válasz
Horvla #22654 üzenetére
Szívesen!
Oszd meg szerintem itt is a linkeket! Több szem, többet lát. Nekem az volt az érzésem, hogy minimálisan jobbra ment el az élesség. A jobb oldali képszélet élesebbnek látom a balnál.
Azért egy ilyen tesztnél nem árt, ha merőleges a fókuszsík a tárgyra.
AF-et nem lehet megítélni ez alapján, mert nem tudom mire fókuszáltál.
Pl a deszkásnál van pont középen egy kiemelkedő rész. -
aleister
veterán
válasz
Horvla #22644 üzenetére
No megnéztem őket. Mintha valóban el lenne csúszva jobbra az élességi zóna. A céges noti nem épp a legalkalmasabb erre, így a tévedés jogát fenntartom.
(#22645) balazs_pro:
Az újabb üvegeknél jobb a helyzet. Ellenben a 28-75 régebbi merítés. Hiába friss a gyártási idejük, az AF hibákért felelős fw nem változott.
Milyen vázra vennéd? -
aleister
veterán
válasz
Horvla #22627 üzenetére
Ideális esetben az objektív lencséinek a csiszolása olyan, hogy középen adja a legélesebb képet, a sarkok felé távolodva pedig kisebb-nagyobb mértékben lágyul a rajzolata. Decenterességnél a tökéletlen csiszolás miatt az élességi zóna eltolódik valamelyik irányba. Ezt szerintem nem fogják szervizelni, legalábbis kétlem, hogy darabonként tesztelnék a lencséket, hisz egy objektívben 5-20 különálló optikai tag van.
Valószínűbb, hogy kapsz egy garanciális cserét.Keresel egy síkban lévő felületet -mondjuk téglafal, és egy kb f4-en lőtt fotónál elkezded vizsgálni, hogy:
1. középen a legélesebb
2. a bal szélen ugyanannyi-e az élességvesztés, mit jobb oldalon (nyilván ez vizsgálható vertikálisan is) -
aleister
veterán
válasz
Horvla #22484 üzenetére
Először is mindenképp neten rendeld! Még ha a közelben van a bolt, akkor is, de személyesen vedd át! Ekkor 14 napig elállhatsz a vásárlástól.
Ott helyben csak az alapvető funkcióit teszteld. Működik-e normálisan az AF mindkét módban; kijelzőben belenagyítva megfelelőnek találod-e az élességet, ott van-e az AF, ahol kell. Ez utóbbi nem feltétlenül fontos, mert max a szerviz belövi. Persze az ideális az, ha a helyén van ez is, de amikor már a Nikkor 50 1.4G-nél is többször előfordult, hogy gyárilag kalibrálatlan üvegeket dob piacra a gyártó, akkor nem meglepő, ha belefut az ember 1-2 elcsúszott fókuszú 3rd party üvegbe az ember.
Ettől még az optika jó, csak idegesítő, ha 1-2 hetet a szervizben tölt a kalibrálással.Ez után használd minél többet a 2 héten keresztül. Mérd össze a rajzolatát a kitobival, esetleg tesztábrázhatsz is. Ennyi idő alatt ki kell jönnie egy esetleges hibának.
Új vásárlása esetén figyelj arra is, hogy hivatalos Tamron partnernél vedd az obit, mert csak ekkor jár a +4év gari. Ezt külön regisztrálni kell. Ne felejtsd el!
-
aleister
veterán
válasz
Horvla #22480 üzenetére
Sajnos a minőségi szórás valóban jelen van a T17-50-eknél. Nekem is a 2. lett jó. Igaz nálam nem optikai hibája volt, hanem egyszerűen nem fókuszált LV-ben.
Mindenképp tesztelj vásárláskor!!Én minden nyers specifikációt, tesztet a Photozone-ról nézek. Szerintem ők a legjobb, leghitelesebbek ebben. Ezek fényben az idézett tesztről:
"Az optika teljes nagylátószögnél a két vetélytársánál (Canon EF-S 17-55mm/F2,8 IS USM és Sigma 18-50mm/F2,8 EX DC) jelentősebb torzítást produkál. "
Nem igaz. Kisebb a torzítása a nagylátó tartományban a Sigmánál. Az egyéb fókusztávokon meg kb egy szinten állnak. Kisebb eltérésekkel hol az egyik, hol a másik jobb.
"Szomorúan tapasztaltam ugyanis, hogy 50 mm-nél annyira belágyul az optika képe, hogy még a kép közepe is alig élvezhető."
Nem igaz. Bár nem ezen a távon adja a sweet spot-ot az üveg, de pont, hogy 50mm-en a leghomogénebb a képe. Érezhetően jobb mint a Nikkor 17-55 f2.8 (ez ugye majdnem 400k-ba kerül) és a Sigma. Főleg nyitott rekesznél.
"nagy fényerőnél nem igazán rajzol szépen"
Nyitott rekesszel a Sigma a széleken és a sarkokban nagyon ken. A Nikkor sem sokkal jobb. A Tami ellenben vállalható, főleg kistelében.
Nyilván nem kell a fixek képminőségét várni tőle, de én nem tartottam meg mellé a 35 1.8G-t, mert ebben a tartományban a zoom fontosabb volt nekem, mint a képminőség.Összefoglalva: nem véletlenül van itt méltatva ez az üveg, viszont figyelni kell vásárláskor! Megfelelő példány esetén a legjobb ár/érték arányú üveget kapod ebben a szegmensben.
Új hozzászólás Aktív témák
- SONY-E TAMRON 18-300 F/3.5-6.3 DI III-A VC VXD 2,5év garancia újszerű keveset használt
- Nikon AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR objektív eladó
- Canon EF-S 18-135mm IS USM vagy Canon EF-S 18-135mm IS STM vagy Canon EF-S 18-135mm IS objektívek !
- Eladó GoPro HERO 9 BLACK!
- Eladó Carl Zeiss Jena DDR pancolar 1,8 /50 objektív.
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 Seasonic 650W
- Apple iPhone 11 Pro 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
- Samsung Galaxy S24 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest