- A Neuralinket is megelőzheti a kínai agyi chipes projekt
- Windows 11
- Fotonikus technológiával gyorsítják még tovább az AI-chipeket
- Synology NAS
- Kegyetlen őszinteséget kér az Intel új vezérigazgatója
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Crypto Trade
- Bittorrent topik
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Mikrotik routerek
-
IT café
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bogarfull27 #23394 üzenetére
Ha Canon végű (Canon EF bajonettes) obit veszel, akkor persze. Ugyanazt az objektívet többféle gépre is kihozzák a 3rd party gyártók, mert miért ne
Nyilván a Nikon bajonettes nem fog rámenni a Canon gépedre csak úgy. Abból a 180-as makróból van mind a két féle, ha jól láttam.
-
válasz
bogarfull27 #23379 üzenetére
Ja meg! Amennyire tapasztaltam, ezek a hosszabb makróobik olyankor jók, ha nem lehet közel menni a témához. Szitakötőkhöz a 100-as éppen hogy elég, jól jött volna a 180
-
válasz
bogarfull27 #23378 üzenetére
Én most próbáltam egy Canon 100mm f2.8 -as makróobit, ami 1:1 a közelpontján. Az 31cm, távolabb meg kisebbet tud csak. Igazából a stabilizátor hiánya volt a legkisebb gond, bár 180-on már lehet hogy jól jön. A fókusz eltalálása, stb. sokkal nehezebb volt, de ha az megvan, brutál jó a képminősége
Valószínű a Tamronnak is jó lesz.
Amúgy a fényerő, stabi nem olyan nagyon fontos ha makróra használod, mert valószínű úgyis rekeszelni kell, hogy legyen éles tartományod.
Ahogy nézem a 180-as Tamron is 1:1. -
torzo
őstag
válasz
bogarfull27 #23374 üzenetére
Nevezett Tami 180 optikailag az egyik nagy ász, magam is ezt birtoklom. Beszéltem fotósguruval, aki a Nikon 200 makró fölé helyezte- ez azért persze lehet, hogy túlzás, de a Niki kb fél misi újonnan, a tami 250 körül megy. Kiegyezek azzal, hogy van olyan jó, mint a Nikkor.
Valóban nincs benne stabi és vázról kapja a hajtást, tehát vigyázz! Milyen vázad is van?
Kézből bajos vele makrózni, de ez általában érvényes a makrózásra. Makrófotózásban, tág rekeszen (ez a jó mosás miatt nagyon fontos) nagyon szűk a dof, független a gyutávtól, állvány nélkül a vakszerencsére bízod magad, sorozattal talán akad majd éles lövésed is.
Makrózni állványról kell!!Ha telének használod, a reciprokszabály alapján ki lehet természetesen tartani.
Ez az obi ezért az árért főnyeremény, ha a vázad alkalmas a kezelésére, ne habozz!
-
faki_
senior tag
válasz
bogarfull27 #23360 üzenetére
Itt is van egy jó leírás:
Kovadri-féle nagy makrós tesztMég egy alternatíva a manuális makróobjektívek: itthon az adaptall-os Tamron 2.5/90 szokott ritkán előfordulni 20-30e Ft között, megfelelő véggel gyakorlatilag bármire rátehető, 1:2-t tud a hozzávaló konvertere nélkül, azzal 1:1.
A "klasszikus" 90-105mm-es F2.5-2.8 Komine féle darabok (Vivitar, Panagor...) általában 30-40e Ft körül már megkaphatók eBayen, a Kiron, Tokina gyártmányok drágábbak, ezek is többféle néven és csatlakozással léteznek, adapter szükséges, 1:1-et tudnak.
-
torzo
őstag
válasz
bogarfull27 #23363 üzenetére
A makróobin kívül minden más erős kompromisszum. Szerintem először kérj köcsön valakitől egy 60-as. 90-es makróoptikát, próbáld ki, elégedett leszel, meglátod!
1:1 leképezés hangyára is elég szerintem.
Gondold el, a hangya a szenzoron életnagyságú lesz, az nem kevés pixel, abba bőven belenagyíthatsz, a "fogán a lepedéket is látni fogod"!
A közgyűrűvel az a gond, hogy teljesen használhatatlan az obi a munkatávon kívül. Ha meglátsz valami érdekeset, semmi esély, hogy hirtelen megfotózd.
A makróoptika amúgy is használható gyutávja szerinti fix optikaként bármi másra. Mindent felülmúló felbontás, kontraszt, brillancia!Ha szeretsz fotózni, a makróobi a leggazdaságosabb befektetés. Téma szinte mindig akad, nem kell utazni sem. A komponálást pedig makrózással tanulod meg legjobban. Ne sajnáld rá a pénzt!
(optikára amúgy is -jóval- többet kell költeni, mint vázra, ha minőségre vágysz!)
-
válasz
bogarfull27 #23363 üzenetére
Mindenképpen olvass utána az emlegetett fogalmaknak, mert azért először nem ártana rutin szintjén megtanulni fotózni, bellítani a gépet, komponálást gyakorolni, ilyesmik.
A Raynoxot nem ismerem, ismerősét próbálgattam, de nem voltam elájulva tőle. Különben telére rakva egész jól nagyít. De hogy mekkora leképezés, 1:1 -nél nagyobbra, az tuti.
Fordított obi : olvasd el a linkeket amiket adtam.
Az egyszerű esete az, hogy veszel egy fordítógyűrűt ebayen, de azzal elég macerás használni, mert nagyon kics az éles tartományod, és az elektronikus vezérlésű obit nem tudod rekeszelni. Tehát vagy manuális obit fordítasz meg, vagy csinálsz olyan átalakítás, amit a másik linken olvashatsz.5:1-re meg a Canon MP-E65 képes, csak az magában ~200-250 ezer, meg nem árt hozzá egy MR-14 vagy MT-24 vaku, az meg megint annyi.
@A Zéé : Amennyire tapasztaltam a közgyűrűt, kb. optikailag belenagyítasz a képbe. Szóval ha nem pengeéles obira teszed, akkor bizony lágyul rendesen...
-
A Zéé
addikt
válasz
Raynox nagyítása a gyutávtól függ asszem, pontosan nem tudom hogy kell számolni.
Közgyűrűk növelik a kihuzatot, csökken az obi közelpontja, de a nagyítást szintén nem tudom hogy befolyásolja. Annyira nem érdekelt a makrózás sosem, hogy ilyen mélységig belemásszak.
Nekem 35/1.8-hoz egy 20mm-es közgyűrű van, azzal kb 5 centi a munkatávolság (ami baromi kicsi), és így fér bele egy kis ráhagyással egy kisfilmes filmkocka.Az az obi 1:2-t tud, azaz ami a valóságban egy centi, az a szenzoron fél centi lesz. Ha extra nagyítást akarsz, akkor neked 2:1 kellene, akkor lenne a valóságban 1 centis dolog 2 centis a szenzoron.
-
válasz
Nem nagyítás.
Makró esetén leképezési arány van.
Azaz 1:1 esetén amit a szenzorra vetít az obi, az pont akkora, mint ami az obi előtt van. 2:1 esetén már kétszer akkora.
2:1-en már portrézod a hangyát, 1:1 az átlagos bogarakhoz bőven elég.
1:2 meg 1:5 az nem nagyítás.A makróobikkal is működnek a közgyűrűk, és előtétek, de ezek mindig kompromisszumosak. Itt írtam róluk, de nyilván nem tudományos igényű a dolog.
Ha jó képminőséget akarsz, vegyél makróobit, ha az ára afontos, akkor közgyűrű, előtét, fordított manuális obi. A fordított obi (18-55 megfordítva) tud 2:1 körüli nagítást, de nagyon macerás használni.
Én csináltam Canon 18-55 -ből fordítottat, de ez már nem az egyszerű megoldás (bár elég olcsó).Igazából első körben egy közgyűrűsorra szavaznék (de olyanra, ami az AF jeleket is átviszi, vagy amuális obival kell használni), az olcsó, és ha azzal tudsz értékelhetőt alkotni, meg elviselni a macerát, amit a makrózás jelent, akkor kiadhatsz több pénzt.
Illetve vaku nem árt... A világítás fontos szokott lenni. Meg makrónál teljesen általánosak a 10-20 körüli rekeszértékek... -
A Zéé
addikt
válasz
bogarfull27 #23357 üzenetére
Akkor Canon MP-E 65
Vagy valami fordított 28 v 24mm-es nagylátó, de akkor fix fókusztávolságod lesz, és élő állatokat nem nagyon hiszem, hogy tudsz fényképezni vele. -
.DLL
veterán
válasz
bogarfull27 #23352 üzenetére
Az miért baj, hogy a Raynox nem objektív?
Ráteszitek az 55-250mm-re és lehet vadászni.
-
fr3ntzen
aktív tag
válasz
bogarfull27 #23352 üzenetére
A kérdésed passzolom.... Csak én is szeretnek majd macro obit venni...és már kérdezgettem én is róla..., de kb ennyi ami megmaradt bennem. Ráadásul valahova fel is irtam cetlire miket javasoltak itt nekem, de költöztem közben és a papír az eltunt !
"A raynoxot ismerem! Hugom használja egy sonyn egy sigma 70-300-al! Egész jó! De az nem objektív!"
Csak a takarékosság miatt irtam bele !Ja meg nemtudom vakud van-e de erősen javasolt egy jó vaku is ha macrozni akarsz.
-
torzo
őstag
válasz
bogarfull27 #23350 üzenetére
Makróoptika kiválasztásakor a gyutáv nagyon fontos. Minél hosszabb, annál szebben mos hátteret, ami talán a legfontosabb. A gyutáv azért is fontos, mert összefügg azzal, mennyire kell megközelítsed a témát az 1:1 leképezéshez. Rövidebb gyutáv, közelebb kell menni. Rovarok, lepkék félénk állatok, jobb távolról lövöldözni rájuk.
Szóval a leguniverzálisabbak a 90-105 mm-es makrók.
Az egyik legfrankóbb a tamron 90 mm-es stabis makrója, de jó a Tokina 100, Sigma 105, Nikon 105 egyaránt. Utóbbi erősen túlárazott. Ha van több zseton, Sigma 150/2.8, még több zseton esetén tamron 180/3.5.
Brillanciája, felbontása mindnek kiváló, makróban rosszra nem találsz.
(Tokina, Tamron 180 nálad felejtősek, mert vázról kapnak hajtást).
Raynox előtétlencsét nem használtam, de többnyire erősen dicsérik.P.S. 1:1 leképezésnél jobb nem kell. Az annál durvábbat már lupefotózásnak hívják, spéci optika és állványfej kell hozzá. Amatőrnek szükségtelen.
-
fr3ntzen
aktív tag
válasz
bogarfull27 #23350 üzenetére
Hi. Vannak ezek a Raynox DCR-250 Super Macro előtétlencse és hasonló cuccok. Ezek elég jó árban vannak.
Olcsón jó makró obit sztem nem nagyon fogsz találni. (Aztán kinek mi az olcsó....)
De ha jol latom itt hardverapron van hasznaltban Canon 60mm f2.8-as , Sigma 105mm f2.8. 70-75ezerbe mennek ezek hasznaltan.
Sajnos egyiket se ismerem igy véleményt majd más tud mondani....
-
ilgatto
tag
válasz
bogarfull27 #22600 üzenetére
Az 1X00D szériában nincs automata szenzortisztítás.
-
berobi78
tag
válasz
bogarfull27 #22600 üzenetére
ha van benne, akkor az minden kikapcs/bekapcsnál tisztogat (600d-n így van)
-
_seth_
veterán
válasz
bogarfull27 #22375 üzenetére
Igen, 18-as állásban már kicsit benne van a lencse kerete de egy kis zoom és már kitölti a téma a teljes képkockát. Ezzel az obival nekem még az AF is tudott élességet állítani.
-
_seth_
veterán
válasz
bogarfull27 #22373 üzenetére
Semmire sem érdemes azt megvenni...
... Amit viszont igen: Raynox DCR-250.
-
.DLL
veterán
válasz
bogarfull27 #22334 üzenetére
Igen jól tudod. De ha nem 8 centi előtétet csavarsz fel, akkor nem lesz vészes a csökkenés. Plusz fény amúgy sem árt általában a makrózandó területnek.
A 150-es kisebb nagyítású. Attól függően, hogy mekkora dolgokat szeretnél fényképezni, van, hogy az a célszerűbb, nameg talán könnyebb is használni kezdőként.
Ezeknek az előtéteknek az a hátránya, hogy egy plusz optikai elem kerül a tárgy és az érzékelő közép, így a minőségük kritikus szempont.
Közgyűrűnél és fordítógyűrűnél nincs plusz optikai elem.Tamronokra újabban 5év garanciát adnak.
(#22303) BobChemistry: Az 50/1.8 II nem csak a 70D-n tud rakoncátlankodni.
-
.DLL
veterán
válasz
bogarfull27 #22332 üzenetére
18-135 mellé miért akarnál 18-55-öt? Még fényerőben sem járnál jobban a "kitobival". Ami előrelépés képminőségben és fényerőben, az a Tamron 17-50 f/2.8 nem-VC. Telében meg Canon 70-200 f/4 L vagy ha kisebb a keret, akkor Canon 55-250 STM.
Makrózni, kezdésnem amúgy jó a Raynox, a minőségével nincs probléma, és van belőle 150-es változat is. Egyébként próbálkozhatsz közgyűrűsorral és fordítógyűrűvel is, ezek olcsóbbak, mint a Raynox.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen monitort vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- 30 évre csökkentette lemaradását a litográfiai eszközök területén Oroszország
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Itt vannak az első képek a Sony Xperia 1 VII-ről
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- A Neuralinket is megelőzheti a kínai agyi chipes projekt
- Politikai mémek
- További aktív témák...
- Honor X8c 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T460 - i5-6GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- ProCaster 50UNB800H 50" 127cm FULL HD üzleti kijelző
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest