-
IT café
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Studi
veterán
Az AF teljesen lekapcsol, ha nincs elég fényerő? Ez nem túl logikus, mert hiába van 1,4-ed a sötét kocsma sarkában, a kétszerezős telezoom még mindig több fényt, ezáltal több infót enged a szenzorra AF-hez a szikrázó napsütésben.
50-es STM-et hol lehet már rendelni?
(#22888) karis: 135 euróért már fent van az amazon.de-n, így reális, hogy itthon 45e körül árazzák be.
-
Studi
veterán
Én is gondolkozom, hogy veszek egy alapot az 5DmI-hez, amivel meg is lenne a készlet.
Az 50/1.8 II-ről sok jót nem hallottam/olvastam, bizonytalan fókusz, rekeszelni kell, hogy éles legyen, és a képe sem túl szép. De ahogy nézem az összehasonlító teszteket, az 50/1.4 sem erősebb túl sokkal, nyitva az is elég lágy, nem biztos, hogy megéri a még használtan is 3x-os árat. Mit érdemes akkor viszont? a keretem max 60-70e lenne rá. Amin még gondolkoztam, az a kicsit tágabb látószögű 35/2. Az milyen? Esetleg a fényerőtlenebb 40/2.8? Vagy azt is tovább kell még rekeszelni?
Nagyon hunyorogva a fényerős zoomok közül akadhat ilyen árban (akár 3rd party, használtan) valami, amit érdemes lenne megpróbálni? -
Clemi
veterán
Hali, kérdés
A tele objektívekhez, vannak ezek az 1,4 és 2,0x extenderek. Mennyire érdemes velük számolni? Csak mert elgondolkodtam, hogy a 70-200 f4 alá ha felcsavarnék egyet, vajon mit művelne a képminőséggel. Igaz legalább a 2x-nek lenne értelme, hogy a croppos vázon a 200mm-ből 600mm legyen
-
karis
tag
Sziasztok!
Gondolom mar hallottatok az uj canon 50mm 1.8 obijarol ami STM-es lesz es ha jól lattam fém lesz a csatlakozó része is. Gondolom drágább lesz mint a mostani, de érdemes megvárni , vagy annyival nem fog tobbet tudni? -
marcyman
aktív tag
Sziasztok!
Valamilyen régi (manuál) portréobjektívet keresek (lehet akár fix is), sony A7 FF milcre menne.
A mérsékeltebb árszegmensben gondoltam max 60-70 körül. Bajonett gyakorlatilag mindegy.
Kikötések: legyen aránylag fényerős (F2.8 min.) és min. 100 mm. -
phaseOne
tag
Sziasztok, Tamron 15-30-al van valakinek tapasztalata eddig? (esetlen olyannak akinek volt nikon 14-24-e is?)
A netes teszteket elolvastam, de hátha real life feedback-re is akadok itt -
nOvOp
senior tag
Sziasztok!
Nagy (vagy eredeti) felbontású teszt képeket hol találok a különböző obikhoz?
Az se lenne rossz, ha ki lehetne választani gépet + obit és úgy egy teszt képet. -
torzo
őstag
válasz
Telomanikus #22771 üzenetére
Március óta birtoklok egy Tami 70-200/2.8 VC-t. Nikon azonos optikájához nem tudtam hasonlítani, teszteket olvastam.
Sebesség, rajz, építési minőség, stabi effektivitása- ezeket csak dicsérni lehet. Elég erősen vignettál, talán ez az összes kifogás, amit említeni lehet.
Szóval: "highly recommended" -
Alx.Mercer
aktív tag
Canon 50 1.8 STM a Canon Magyarország honlapján
A Canon Magyarország Facebook oldala szerint a várható ára 45-50k lesz.
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
_seth_ #22862 üzenetére
Ezek az ábrák számomra legalább annyira érthetetlenek, mint lónak a hátúszás...
Amúgy én a régi 50-es képével is elégedett voltam, még a 70D szenzorát is elfogadhatóan kirajzolta. Nyitva persze nem volt éles, de még az is elment volna, ha kicsit megbízhatóbb az AF.
Ha az új AF jó lesz (márpedig az STM-el elég jól eltalált valamit a Canon) és a háttérelmosás rekeszelve is hasonlóan szép marad, mint a 40-es palacsintánál, akkor ezer százalék, hogy veszek egyet. -
-
Studi
veterán
válasz
Alx.Mercer #22858 üzenetére
Jól látom, hogy ez a régi "jó" 50/1.8 STM-el, és új bevonattal frissített változata? A lencserendszeren nem variáltak? Mondjuk ettől még jobb lehet, mint a régi. Sőt, szinte csak jobb lehet, ahogy a régiről olvasom a véleményeket.
szerk: na jó, ha figyelek is, akkor azért értem én ami le van írva: 7 lamella, fém bajonett.
-
_seth_
veterán
válasz
Ha nem fog elszállni az ára mire hozzánkér akkor én is beújítok egyet
-
fr3ntzen
aktív tag
válasz
Azta... igen jó ára van. Lehet nálam is landol majd egy.
-
Alx.Mercer
aktív tag
Újabb infó a Canon 50 1.8 STM-ről. Már ára van.
-
oszy
veterán
válasz
bbkmachine #22855 üzenetére
Ez számomra új információ.
De olyat már gondolom csak használtan lehet venni, mert az újakat mind azzal szerelték.
-
oszy
veterán
válasz
bbkmachine #22804 üzenetére
Miért kell, hogy stabilizátor nélkül legyen?
-
_seth_
veterán
válasz
fr3ntzen #22851 üzenetére
Azok fentről voltak fotózva és napsütésben, itt felhős idő volt és minden oldalról így az éles tartomány egy szűk sáv. A legyek adták magukat, de más élő bogarat nehéz lefotózni makróobi nélkül, sajnos a közelpont drámaian lecsökken így egy szitakötő pl már nem kivitelezhető, hamarabb elrepül.
-
_seth_
veterán
válasz
fr3ntzen #22849 üzenetére
Először az IS-en volt de azóta már nekem is STM változat van a 18-135-ös obiból
Jobb lett volna a pitypangot kicsit megkopasztani, akkor élesebb lenne, de valamit hagyni kell legközelebbre is.
(Igaz most épp a 70-300 vc tamronra került fel, de a 18-135 STM obin is tökéletesen üzemel)A fő problémája az alábbi képen látható:
Az éles tartomány rendkívül lecsökken még F11-F14-en is csak egy szűk sáv ami éles, de ez függ az adott objektívtől is. A másik használható megoldás makrózni egy igazi makróobin kívül az a közgyűrű, AF-est vásárolva jó megoldás tud lenni. -
fr3ntzen
aktív tag
Sziasztok.
Erről valakinek valami véleménye van ? Raynox DCR-250 Super Macro előtétlencse.
_seth_ egy 18-135 IS-re egy ilyet tett és elég jó képeket lőtt vele....
Nekem egy 18-135 IS STM-re menne. Esetleg más fajta előtétlencsét tudtok ajánlani vagy ez elég jó ?
Hasonló árban más fajta is szóba jöhet. Nem igazán vágom ezeket az előtétlencséket ezért kéne a segítség. Köszönöm.
-
.DLL
veterán
válasz
Colonel993 #22838 üzenetére
Miért alma - körte esete? Oké, egyik 200-ig megy, a másik 300-ig, de az már gyengébb, így vehetjük úgy hogy az is 200-ig megy (+biztonsági tartalék). Tehát eléggé közel van egymáshoz a két obi felhasználása.
Nyilván ha kell a nagyobb fényerő és a jobb rajzolat, mert gyakran használná, nem csak hobbira, akkor megéri a +pénzt.(#22841) bbkmachine: F4 =/= 1.4
és ugye nyitottról volt szó.
-
atok666
őstag
válasz
bbkmachine #22841 üzenetére
A vignetta es a taknyolas nem ugyanaz, de gondolom ezt te is tudod. Az altalad linkelt 5.6on lott kep a vignetta ellenere sem taknyol nagyon. Az "en" kepemnel, viszont a szelek nagyon lagyak.
Atok
-
Monya78
veterán
válasz
buci30 #22842 üzenetére
Este fele állványról portrézni?
Ha nincs semmilyen vakurendszer közbeiktatva, akkor hiába áll fixen a gép az állvány miatt, maga a portré alany mozdul(hat) be kis záridő esetén. Hiába mondod a fotó alanynak hogy ne mozogjon Én kb. 1/30 záridő alá biztos nem mennék, inkább az iso-t tolnám feljebb, vagy helyszínt változtatnék. -
Fandango
veterán
válasz
bbkmachine #22841 üzenetére
Teljesen jól gondolod amit írtál, mert az ilyen toy camera effekttel keszült jpg, amit a kamera csinált meg. Kicsit vágtam belőle, meg visszahúztam az effektből LR-ben, mert túl sok volt, egyébként csak ilyen próba jelleggel készült, mert még soha nem próbátam ki, mindig csak raw (pl amit linkeltél, hogy nyoma sincs a vinnyetálásnak).
Egyébként kis trollkodásnak szántam amit írtam.
-
Wa2x_
veterán
Sziasztok!
Tele vagy utazózoomot keresek aps-c vázra, melyiket ajánlanátok inkább?
Tamron 70-300/F4-5.6 SP Di VC USD
Tamron 18-270/F3.5-6.3 AF Di-II VC PZD objektívÁrban kb. hasonlóak, 70mm előtt van obim, minőségben (kép és anyag/összeszerelés) tekintetében melyik jobb tapasztalati szinten? Esetleg valakinek publikus képei vannak-e valamelyikkel?
Köszi, előre is!
-
bbkmachine
aktív tag
-
troszti
aktív tag
válasz
Colonel993 #22838 üzenetére
Itt a fórumban hasonlították ezt a kettőt, valaki a Tamronról szeretett volna váltani, és kíváncsi volt hogy megéri-e neki a plusz pént. Ennyi
Szerk.: Ja az lemarad, hogy igazából nem sok különbséget láttak, persze egy hajszálnyival a 70-200 F/4 IS jobban teljesített...
-
troszti
aktív tag
Sziasztok!
Mi a véleményetek a Tamron 70-300/F4-5.6 SP Di VC USD objektívről? Olvasgattam régebbi kommenteket, volt aki a Canon 70-200/F4 IS-el hasonlítgatta, és hogy nem látott akkora különbséget, ami megérte volna a plusz felárat...
Mit gondoltok, még mindig egy jó ár/érték arányú objektívnek számít? Érdemes még mindig beruházni rá? Pár hónapja még nagyon a Canon 70-200/F4 mellett voltam, de akkor rábukkantam erre, és csak jókat olvastam a teszteken/fórumokon. -
Monya78
veterán
válasz
buci30 #22833 üzenetére
A 50mm F1.8-at nyugodtan használhatod F1.8-on is ha fontosabb a háttérmosás, a képsarki minőségtől. Pl akár egy portrénál is (csak fontos dolgot ne komponálj a kép szélére)
Illetve ha már annyira kevés a fény, hogy az ISO értéket is maxon használod, inkább legyen lágy a kép nyitottan, minthogy ne készísd el a képet.
Ha képszélre is komponálsz portrénál azért érdemes 2,2-2,8-ra rekeszelni.
Ha pedig tájképet csinálsz ezzel az obival akkor használd nyugodtan az 5,6-ot hisz itt éri el a képminőség maximumát. -
Monya78
veterán
válasz
bbkmachine #22819 üzenetére
Egy átlagos fényerős mondjuk F1.8-as obi F4.0 vagy F5.6-on érik el a képminőségük maximumát, ezeket F11-re rekeszelve erőteljesen gyengűl a képminőség... felesleges lenne itt összehasonlítani.
Valóságos használatban sem szokás fényerős obit F11-en használni (esetleg csak a makró obit).
Hisz azért azért veszünk fényerős fixet hogy:
- nyitott rekeszen kevesebb fénynél sem kell magas iso-t használni.
- nyitott rekeszen mossuk a hátteret
- 2-3Fé-t rekeszelve "szétkarcoljuk" a szenzort olyan képminőséget kapjunk a képsarkokban is. -
Clemi
veterán
válasz
bbkmachine #22827 üzenetére
Nos nézem persze, de azért sokkal barátibb, archoz emelni és kattintani, mint még az objektíven babrálni előbb
Az alap kérdés persze a Sigma 30/1,4 ART minősége volt
de ahogy belegondolok, egy 35/f2 lenne az igazi, viszont amibe újonnan kerül, annyit tényleg nem adnék érte csak azért, hogy street kattintgatásra használjam. Pont ezért necces beújítani nekem egy 10-22-es objektívet is, mert a 15-85 eleje azért igen barátságos nagylátószög ráadásul f3,5-ön
Ez a 15-85 tényleg durván mindenre jó üveg!
A 70-200 f4 tényleg nagyon baba obi portréra is, de mellé ott van nekem a 60/2,8 ami arc portréra büntet olyat karcol, úgyhogy egész alakosra már csak egy 100/2,8 hiányzik, és itt jön be megint a képbe, hogy ebből a sorból a 35/f2 ami szinte teljessé tenné a képet
Na mindegy, vadászok tovább a 35/f2-re, mert jelenleg sehol nincs használt eladó. De amint lesz, lecsapok egyre az tuti! -
bbkmachine
aktív tag
A skálázást nem szoktad nézni az obin? Tényleg nem kötekedek, de én csak emiatt biztosan nem vennék fixet. Persze én nem Te vagyok és tényleg nem kötekszem, csak beszélgetek. Portrézáshoz viszont "kötelező" egy jó fix, nagy rekeszen! Bár ezzel pont magam ellen beszélek, mert én meg 70-200-al portrézok (ha van hely)
-
.DLL
veterán
válasz
Gondolom palacsinta kéne neki, hogy paprazzózhasson a streeten, egy nagy 15-85 "profi" kinézete nélkül. Persze már számtalanszor ki lett tárgyalva, hogy egy DSLR eleve nagy, még egy palacsintával is komolyabb fényképezőgép látszatát kelti.
(#22825) Clemi: Jogos, a kicsúszó tubusra nem is gondoltam, az tényleg hátrány tud lenni. -
Clemi
veterán
válasz
Igen, valóban a 15-85 egy nem akármilyen objektív, viszont ami streetnél ellene szól, az egyrészt a mérete, másrészt a tipus hibája, vagyis elmászik a gyutáv, így össze-vissza látószögű képek készülnek egy sétán.
-
bbkmachine
aktív tag
-
laszlo168
senior tag
válasz
bbkmachine #22820 üzenetére
Én ezt vetetném vele, csak nem tudom hogy a csere bere mennyire menne neki, ez amugy jobb lenne?
-
válasz
bbkmachine #22820 üzenetére
Nikon DX-re a 18-200VR a még épp jó kompromisszum átfogás/képminőségre.
-
bbkmachine
aktív tag
válasz
bbkmachine #22816 üzenetére
Kis kiegészítés, ha félreérthető lettem volna: tehát a fix obik nagy adu-ásza a nagy fényerő. Egy jó minőségű (sajnos drága) fix obi nagy rekeszen is éles képeket lő. A gyengébb fixek nagy rekeszen eléggé lágyak és nem túl jó képeket készítenek. Lerekeszelve éles és szép képeket lőnek azok is, de akkor meg már oda a nagy fényerő, ami az előnyük lett volna. A 15-85 obid nem éppen az eldobhatós kategória, elég komoly cucc. Ha lerekeszelsz egy átlagos minőségű fixet f11-re, akkor kb ugyan azt fogod kapni, mint a 15-85 obiddal f11-re rekeszelve. További előny, hogy zoom-od van és "tetszőleges" gyutávod.
-
laszlo168
senior tag
válasz
bbkmachine #22817 üzenetére
Nincs olyan mint egy kitt obi, PL, a 18-55-é?
-
bbkmachine
aktív tag
Akkor ezt nem értem igazán. A 15-85 obidat belövöd 50mm-re vagy amire gondolod, állítasz egy f11-et és katt. ugyan ott vagy. A fixeknek a nagy fényerőben van lépés előnyük a zoom-okhoz képest, meg a képminőségben, de utóbbi csak a drágábbakra jellemző. f11-en nem hinném, hogy nagy különbség lenne egy fix és a 15-85 zoom között a keresett árkategóriában. Nem lebeszélni akarlak, csak nem értem a lényeget. Persze biztosan megvan valahol a titok nyitja, csak még nem jöttem rá.
-
Clemi
veterán
válasz
bbkmachine #22812 üzenetére
Igazából még csak nem is a háttérmosás a lényeg, hanem hogy fix gyutáv, állítok egy f11-et és csak kattintok.
-
laszlo168
senior tag
Ez az objektiv használható lenne egy, D5200 géphez. Olyan valakinek kellene aki sokat jár világkörüli utra, és nem akar 2 obit cipelni (idős nyugdijas). Használ valaki, vagy ismeri valaki ezt az objektivet?
-
bbkmachine
aktív tag
Mivel a mostani obid is lefedi az általad elképzelt fix tartományát, így gondolom a fényerőre szeretnél rámenni, azért szeretnél egy másik obit. Mivel street fotózást említettél, így gondolom nem a beltéri fényviszonyok miatt kell a nagy fényerő, hanem a háttérmosás miatt. Jó helyen kapizsgálok? Ha mindez így van, ahogy gondolom, akkor napos időben kelleni fog egy ND szűrő is, mert nyitott rekesznél a nagy fényerejű obik még a legrövidebb záridő mellett is kiégetik a képet.
-
Clemi
veterán
válasz
bbkmachine #22806 üzenetére
Igazából úgy gondolom az ekv 50mm körüli ami azt adja vissza, amit látok, legalábbis látószögben. Ezért jött szóba a 35/f2 Canon vagy a 30/1,4 Sigma. A Sigma mivel az ART-ról jókat hallottam és megláttam a 48%-os akciót, a Canon 35/f2 bejövős viszont most nem találok használtan.
-
.DLL
veterán
válasz
Az előző verzió (sima EX) legendásan gyenge, de nem rajzolatban, hanem fókuszban (oké szarnak egy pofon) Mi Pentaxon használunk egyet, ha betalál akkor nagyon penge, de kell neki fény rendesen (így persze az értelme egyik része veszik el, tudom-tudom).
-
Studi
veterán
válasz
bbkmachine #22807 üzenetére
De, még hirdeti is a 220volt, a főoldalon kint van egy banner, ami erre az oldalukra mutat.
szerk: viszont a 24-es palacsintát nem látom a Canon oldalon sem az akciós termékek között, csak a 24/2.8 IS USM-et.
-
bbkmachine
aktív tag
válasz
bbkmachine #22806 üzenetére
Ha pl. a 220Voltban veszed meg most, akkor 52.800.-ft az ára, ebből még a Canon 10ezer ft-ot vissza térít a nyári akcióban, mivel a 220V üzletek is részt vesznek az akciójukban. Bár a 220V oldalon külön nem írták ki, hogy 10ezer visszajár, de a Canon hivatalos oldalán fent van a 220V is, így arra is érvényes. 42.800.ft-ot simán megér
Én egy 10-18-at vettem most, amiből vissza kapok 10ezret a canon-tól. Már elindítottam a folyamatot, vissza is jeleztek Canon-ék, hogy feldolgozás alatt van az igénylésem. 69ezer lesz így a 10-18 napellenzős szettem.
-
bbkmachine
aktív tag
Akkor első körben azt kellene eldöntened, hogy mekkora gyutáv kell (crop szorzót is beszámítva). Ha street, akkor a 24mm szerintem megfelelő (38mm valós), arra ott van a jó árú canon 24mm 2.8 STM pancake. 50ezer körül van most újonnan. Eddig mindenki szerette, aki vett belőle. Én csak kipróbáltam, nekem is tetszik, de sztem egálban van a Tamron 17-50 2.8-al képminőségben, viszont a fix Canon olcsóbb és kisebb is.
-
Clemi
veterán
válasz
Köszi,
ezt a fikázást erről az obiról nem tudtam, de így már tiszta, hogy miért ilyen olcsó a 35-ös ART-hoz képest.
Annyit elfelejtettem leírni, hogy most az a bizonyos Canon 15-85 az alap úgynevezett kitobim. Ez mellé akarok egy fix üveget street fotózásra, így egy másik zoom nem hinném hogy közelebb vinne a megoldáshoz.
-
bbkmachine
aktív tag
-
Clemi
veterán
Sziasztok,
Csak hogy beszámoljak, sikeresen visszavette a gazdája azt a bizonyos csúszó fókuszú 70-200 f4/L IS objektívet, amiről korábban szó volt, és 5%-al drágábban de találtam egy szintén UZ dátumkódos, de még szeptemberig garanciális darabot. Ez hibátlanul működik nagy megelégedésemre.
Az újabb kérdésem, hogy fix obit keresek EKV 50mm körül, aminek az én Canon gépem esetében a 30mm felel meg leginkább. 28/2,8-as Canon volt a tulajdonomban, szerettem a képét, szépen rajzolt, de valahogy se nagylátónak se normál objektívnek nem passzolt.
Ahogy nézegetem az objektív kínálatot a Sigma 30 1.4 DC HSM (ART) objektíven akadt meg a szemem, különösen mivel ART széria és most 48%-al levitte az árát a Sigma. Ismeri valaki, használja valaki ezt az üveget? Mennyire vált be? Igazából "street" fotózásra "point and shoot" módban használnám és erre keresek egy jó objektívet. -
Chapel
addikt
válasz
bbkmachine #22800 üzenetére
Itt a lényeg veszik el, mivel nem felhajtható, így még több helyre van szükség ahhoz, hogy belenézhesek.
Szóval marad a szögkereső...és ebay
Új hozzászólás Aktív témák
- LG 34WN750-B - 34" IPS - 3440x1440 WQHD - 75Hz 5ms - FreeSync - HDR 10 - Hangszórók - sRGB 99%
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128/6GB Fekete / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Gamer PC új 12 hónap jótállás/Áfá-s számlával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32 RAM RTX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest