Új hozzászólás Aktív témák

  • D55

    aktív tag

    válasz b. #42538 üzenetére

    "Miben látod, hogy annyira küzdenek ellene?"

    Lehet nem fogalmaztam elég pontosan, de semennyire sem ellene, csupán a robbanásszerű, akár pusztító piaci és társadalmi hatások egészséges tempóra való visszaszorítása érdekében.

    Legjobb tudásom szerint amúgy a II. Vh. utáni józan és megfontolt gondolkodás évtizedeiben volt is a csúcstechnológiai kutatások-fejlesztések területén egy bizonyos 50 éves "szabály" a társadalom érdekeit szem előtt tartandó, amit akkor is alkalmaztak önként, egyezményesen, ha a hidegháborús titoktartás - fegyverkezési verseny önmagában azt nem indokolta volna. Avagy ahol az nem életbevágó, ott igyekeznek a túlságosan forradalmi újításokat lehetőleg kb. 50 évnyit késleltetve-elnyújtva bevezetni a mindennapok alkalmazási területeibe, hogy a társadalom ne őrüljön bele ha túl gyors a változások tempója. Ez akkoriban mellette a piacok tervezhetőségét, stabilitását is segítette, így a mai erős gazdaságok és magas fokú jólét kiépülését. Aztán nekem úgy 10 éve panaszkodta el ezt valaki, aki még fiatalon, a pályafutása kezdetén ilyen közegben mozgott, hogy manapság hirtelen hogy felrúgták az egészet. Erre pedig most azt látom, hogy a több-kevesebb hozzáértéssel a szabályozó réteg is felfigyelt és a megbízatásuknak igyekezve eleget téve a megszűnt önszabályozásokat pótolandó próbálnak lassan rendet tenni végre. Persze sosem kizárt, hogy itt-ott megbújhatnak ebben korrupt érdekek kiszolgálásai is, amikor kedvezőtlenebb helyzetben veszteglő szereplőket próbálnak előnyösebb piaci pozíciókba segíteni társadalmi érdekekre hivatkozva, mint ahogy pl. manapság az nagyon sok környezetvédelemmel kapcsolatos szabályozásnál ki szokott tűnni, de azért ez alapvetően lefektet egy menetirányt amihez a piacoknak muszáj valalamennyire igazodniuk.

    Most pedig az már széleskörben kimondott cél, hogy az AI megoldásoknak több szempontból is kereteket kell adni. Beszélnek adatvédelmi, szerzői jogi szempontokról, különféle biztonsági aggályokról és végül most egyre nagyobb hangsúlyt kap a technológia legjelentősebb birtokosainak piacra gyakorolt egyre veszélyesebb túlereje is. Az tehát egyértelmű, hogy az elmúlt évek akadálytalan, robbanásszerű növekedését nem engedik ennél tovább, hanem mindenféle szabályozások kikényszerítésével fékezni, hűteni fogják a piacot, méghozzá főként a legnagyobb szereplőket célozva. Növekednek majd a járulékos költségek, nehezednek a befektetések megtérülései, befagy majd sok eddig nagyot futó szereplő részvényeinek az árfolyama, ezáltal a piacra beáramló tőke és az ebből fedezett beruházások is egyre óvatosabbra kapcsolnak, ahol is már megérkezünk az NVIDIA, mint a piac egyik legfontosabb beszállítójának pénzcsapjaihoz amik ezzel szépen elkezdenek majd apadni. És ráadásul ez itt már nem is a gamer piac, ahol az Abu által nemrég ecsetelt "magadat felsőbbrendűnek érezd, ha NVIDIA-t használsz" effektus túlságosan játszhatna, ha a konkurencia megjelenik kedvezőbb ajánlatokkal. :U

    "Egyedül kínát és az oroszokat szabályozzák"
    Mert a globális világgazdaságon belül ott maga az állam jelent egy-egy veszélyes, "esetlegesen a fejünkre növő" mammutcéget ;)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák