-
IT café
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
gainwardgs #43699 üzenetére
Én arra tippelek, hogy nem ,de közel lesz hozzá.( =@4080 Ti/1200$)) Így szépen kiárulhatják a 4080 / 4090 kártyákat amíg nem jön a többi SKU-
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
bobalazs
nagyúr
válasz
huskydog17 #43692 üzenetére
Egy példát tudok. Cyberpunk ultra beállítás fsr on.
-
huskydog17
addikt
válasz
hahakocka #43680 üzenetére
Ahogy Quadgame is mondta, kevered a szezont a fazonnal. Nincs itt semmilyen átnevezés. Különböző SKU-k vannak egy generáción belül különböző nevekkel/típusjelzésekkel, ez mindig is így volt. A Super ugyanolyan jelzés, mint egy XT vagy Ti.
DLSS-t és FSR-t soha nem kötelező használni és nem szoktak alapértelmezetten bekapcsolva lenni (eddig egy játékban sem láttam out of the box bekapcsolva, mindig én szoktam manuálisan bekapcsolni a DLSS-t). Ezeket továbbra sem kötelező használnod, nem ördögtől való dolgok ezek.
"Veszel egy új GPU-t aztán csak 'segéd software'-el megy rendesen. Azért a plusz pár effektért ami hol jobban néz ki 1-1 game-ben, hol nem nagy szám."
#43682: "TI és XT kártyák rég vannak, 2000 es évek eleje-közepétől. A Super és most a Super Ti és az 50-es AMD k ami már túlzás."
Ahogy már említettem, akkor régen sokkal nagyobb káosz volt a VGA neveknél. Most a két oldal két utótagot használ: a zöldeknél a Ti és Super, míg a pirosaknál XT és XTX. Régen legalább háromszor ennyi volt, most sokkal kevesebb van, emiatt jóval átláthatóbb a felhozatal, szóval abszolút nem értem, hogy mi itt a túlzás, nincs itt semmilyen túlzás ha az utótagok számát nézzük.
Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ
-
válasz
hahakocka #43688 üzenetére
TV-ből évente jön új generáció, nem 3-4 havonta,de az előrelépés OLED fronton minimális volt generációkra nézve. A G3 egy viszonylag nagy lépés volt a G2 höz nézve, képminőség, fényerő tekintetében ,a G4 már nem igazán hoz ahhoz képest sok újítást.
Nagyjából 2-3 generáció után érdemes cserélni, kivéve ha jön egy-egy forradalmi fejlesztés, mint az MLA pl. az LG-nél.[ Szerkesztve ]
-
hahakocka
őstag
válasz
Quadgame94 #43685 üzenetére
Hol láttál annyiért TI-t? Újat? Most itthon most is a jobb hűtésűek 340-360, ebuyban Angliában 670-860 közt találtam jobbakat. Amazonon lehet ritkán van csak arra kb ugrani kell gyorsan elviszik az akciós vga-kat. 650 max MSRP volt de mint láttuk tudjuk sose azon vannak az árak és arra rámegy az ÁFA is.
-
válasz
Quadgame94 #43685 üzenetére
na igen, jó példa. veled pont követjük az OLED Tv piacot, ott is ez van. 65" G3 1.2 millióról indult, most meg 740 K.Kifutásnál 700 alatt lesz.
-
Quadgame94
őstag
válasz
hahakocka #43682 üzenetére
Alapból több évig uralkodik egy generáció manapság. Ennyi erőből sose vegyen senki semmit, mert jöhet egy kicsit olcsóbb és jobb. A 4070 jó példa. Aki 650 dollárért megvette az a Super megjelenése után simán vehetett egy 4070 Ti-t ami kisöpörtek a boltok szintén 650 dollár körül. Mi ebben a rossz?
Ezt szegmentálásnak hívják. Mindig is jellemző volt az NV-re, hogy relatíve több kártyát ad bizonyos ár és teljesítmény keretek között. Értem, hogy van gondod ezzel a trendel, de ez mindig is velünk volt, nem újdonság egyáltalán. És én nem látok semmi rosszat benne, hogy 6-9 hónap múlva van frissítés.
Ez minden más termékkategóriában így van. Például tévék esetén a megjelenési ár és a karácsonyi ár között akár 50% is lehet a differencia. Ott nem szegmentálás van, hanem folymatos olcsósítás. Bár ez van kártyák esetében is.[ Szerkesztve ]
-
hahakocka
őstag
válasz
t72killer #43683 üzenetére
No igen, de a Pro csak 4x IGP kártya volt míg az XT ami nekem volt első vga-m 8x, azért az számított. Az elég nagy változtatás. Ezért az XT mindenben jobb volt. Plusz az még a vga-k hajnala volt kb, nagyon sok fejlesztés jött nagyon gyorsan és nem tudtam akkor 5-6 évig játszani mint ma egy kártyával! Mert még 'gyerekcipőben' járt a dolog.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz
Quadgame94 #43681 üzenetére
vga-s "karrieremet" a radeon 9600 pro-val kezdtem. Ebből anno csupán "középen" volt: 9500, 9500 pro, 9550, 9600, 9600 pro, 9700, 9700 pro...
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
hahakocka
őstag
válasz
Quadgame94 #43681 üzenetére
Arról beszélek hogy a hatás a két esetben egy kutya. (Ha nincs fejlődés az új gennél) Kijön az alap változat után, egy 5-10% al jobb kártya, azonos gen-ben. Az, aki megvette a korábbit csak nézhet hisz erről nem tudhatott. Igen, de az átnevezett új genes kártya olcsóbban is kijöhet, kisebb fogyasztással jó esetben. Újabb technológiákkal s támogatással, más profillal. Akkor még azt mondom so-so ha ez mind igaz, de teljesen ugyanazon a gen-en belül, egy +5-10% al jobbat. Az szerintem ez esetben még rosszabb változat. A Superek ilyenek és az 50-es végű karik is azok voltak. TI és XT kártyák rég vannak, 2000 es évek eleje-közepétől. A Super és most a Super Ti és az 50-es AMD k ami már túlzás.
Az RX 580 -nál voltak azért újítások is. De tény alig alig volt jobb, mint a 480. S fogyasztásban szépen evett. Aztán szépen beelőzte az 1060 at a driverekkel, a későbbi teszteken látszott. S 8gb ram volt rajta ellentétben az 1060 al és ott is jelentett sokat amúgy sokszor a 3-6 gb os kifogyott.
[ Szerkesztve ]
-
Quadgame94
őstag
-
hahakocka
őstag
válasz
huskydog17 #43672 üzenetére
Tudom mondtam sok átnevezés volt régen mindkét oldalon. De most 3 gen óta folyamat ez van (S aki megveszi a sima 4070 et pl lehet szeretett volna már Supert vagy Ti-t vneni, de előre nem tudott róla) meg vram spórolás, meg hogy DLSS el, FSR-el toljad, s nem is a kártya a lényeg már kb lassan. Már lassan minden game-re kötelező is azzal tolni alapból be van kapcsolva. Azért ez gáz szerintem ma már. Veszel egy új GPU-t aztán csak 'segéd software'-el megy rendesen. Azért a plusz pár effektért ami hol jobban néz ki 1-1 game-ben, hol nem nagy szám.
-
hahakocka
őstag
válasz
MasterDeeJay #43678 üzenetére
6950XT is és a 3090-3090Ti a halálig volt feszelve kb
s húzva. Meg is látszott a fogyasztáson és méreten.
No de a 4090 se fogyaszt kevesebbet a hivatalos 450W szerint persze alulfeszelni lehet. De azt sok féle kártyával lehet.
De ott legalább van erő mögötte a 4090 en mögött s magas ár is, s nagy méret, de akinek erre van pénze nem lesz gond. Ott inkább a folyamat füstölős hírek a durvák kb hetente 2 hetente jön ki róla hír. Most is volt egy ahol a kábel mindkét vége égett és tapasztalt figurák elővigyázatosak is voltak, de hiába.[ Szerkesztve ]
-
válasz
TESCO-Zsömle #43664 üzenetére
Azért tegyük hozzá hogy gyárilag szét voltak feszelve a 3080-3090-es kártyák. 1v felett mentek miközben ugyan azt a teljesítményt -200-250mv-al is tudták. Meg ugye ekkor voltak botrányosan szarok a hűtők is. FE kártyák gyárilag throtlingoltak.
Na meg botrányosan összerakott kártyák is, azaz hiányos padozás, félrecsúszott padok, hibás összeszerelés, GDDR6X egy zabagép kályha móndján működött. [link] (hozzáteszem előforult 4000 szériánál is hibásan összerakott, meg most a pcb repedés a menő)
Eléggé rossz korszak volt. Persze lehetett mindent javítani. Gondolom bányászok miatt toltak ki mindent gyorsabban, mert úgy is fogyott.
Nálam 3080 FE beéri játékok alatt 150-200w körül is (850mv 1860mhz), gyárilag meg 300w felett szaladgál és lassabb is volt. Szóval nvida tudott volna javítani a 3000-seken is ha akart volna.[ Szerkesztve ]
-
KRoy19
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #43664 üzenetére
3090-nek csak 350W-os TDP-je van. A 3090 Ti 450W-os.
-
válasz
huskydog17 #43669 üzenetére
sőt még olyan is volt hogy egy kártyacsaládon belül eltérő architektúrát alkalmaztak GTX 750Ti Maxwell/ Kepler.
-
huskydog17
addikt
válasz
hahakocka #43670 üzenetére
1 genig átnevezés? Emlékezz vissza az AMD hányszor nevezte át a teljes GCN 1.0 GPU szériát, nem egyszer.
Amit soroltam az 1 generáción belüli elnevezéseket mutat egy GPU-ra levetítve mindkét oldalon, nem tudom honnan jön a 1,5 gen.
Mobil vonalat inkább meg se említem, na az az igazi káosz, milyen szép is volt, amikor az AMD 2016 nyarán még mindig - már sokadszorra - átnevezte az akkor 4 éves GCN 1 generációt.A Super egy új nevezéktan, az 2018-ban debütált először, de a Ti már nagyon régi, csak hosszú szünetre ment. 2001-ben kezdte el használni az NVIDIA (Geforce 2 Ti). A régi korszakban több utótag létezett, mint például MX, GTS, GT, Ultra, Ti, ezek közül mára kizárólag a Ti maradt fent és hozzá jött a Super. Ebből is jól látható, hogy egyszerűsödött a dolog.
A piros oldalon ugyanígy: régen volt például LE, SE, Pro, XT, XTX (és még néhány más is), ezek közül mára az XT és XTX maradt meg, a többi kihalt, a két új régi visszatérő csak hosszú szüneten volt, pont úgy, mint az NV-nél a Titanium (Ti). Tehát itt is egyszerűsödött a nevezéktan.
-
hahakocka
őstag
válasz
huskydog17 #43669 üzenetére
Igen emlékszem annyi átnevezés volt akkor is, de 1 genig volt utána ált eltűnt. Amit soroltál az is 1,5 gen. Most meg már amióta van super meg Ti, meg XT meg XTX meg 50 végződés ezerrel tolják sajnos mindkét nagy gyártó 3 gen óta. Intel még szerencsére nem tette ezt. De ne szóljuk el .
-
huskydog17
addikt
válasz
hahakocka #43668 üzenetére
Akkor nem jól emlékszel, bár a régen elég relatív, de ha visszamegyünk mondjuk 2006-ba, akkor nem csak 3, hanem még több jelölés volt egy adott kártyatípusnál, sőt egy jelölés alatt két különböző kártya is lehetett, sokkal nagyobb volt a káosz, mint most.
Nézzünk példát mindkét oldalról:
GeForce 8800 szériában volt ugye GTX 8800 Ultra, 8800 GTX, 8800 GTS (ebből 2 különböző változat, 320 és 512), 8800 GT
ATi oldalon is egy GPU köré több különböző kártya készült, például itt az R580:
Radeon X1900XTX, Radeon X1900XT, Radeon X1900 GT, Radeon X1900 Crossfire Edition, de ide vehetjük akár még az All in Wonder X1900-at is.Szóval, de, régen is jellemző volt a sok név, sőt, még nagyobb káosz volt akkor, 1 karit nem csak 3, hanem még több változatban adtak ki.
-
hahakocka
őstag
válasz
t72killer #43667 üzenetére
Egyébként ez a Super, Super TI stb ez se volt jellemző régen hogy 1 karit 3 változatban adjanak ki
s akkor verik a mellett hogy levertek 1 karit 3 próbával.
Ezt sose szerettem se régen amikor AMD is csinálta néha meg újra kiadás átnevezéssel se NV nél. Vagy akkor adogathatjuk el az előző és az előző verzióst.
-
t72killer
titán
válasz
hahakocka #43663 üzenetére
#43666: jogos
Ahogy a kolléga írja, durva tranzienseket produkálnak, főleg a nagyobbak.
Szintén a nagyobbak (3080 ti, 3090, 3090 ti) azért elég soványan muzsikálnak teljesítmény/fogyi arányban, abban igazad van, hogy a kicsi 3070 nem vészes az előző gen mezőnyében:[ Szerkesztve ]
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz
hahakocka #43663 üzenetére
Emlékeim szerint a 3000-es szériának (leginkább a felső háznak) a tranziens tüskékkel voltak gondjai, amit a 4000-es széria már -relatíve- orvosolt, de akkor nagyon ment az egymásra mutogatás nV és a táp-gyártók közt.
A 3090 TDP-je 450W volt, amihez hivatalosan 850W-os tápot ajánlottak, de a kártya 10-20ms erejéig be tudott rántani 900W-ot is, ami egy közepes minőségű* tápcsaládot 1000W-ig simán megfektetett a vérbe.
* - Jobbfajta gyártók 1000W-os tápjai 30-50ms-ig leadnak 1200-1300W-ot is.
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
-
hahakocka
őstag
Egy max 300W os 1000 dolláros 5080 jó lenne, de ez vágyálom kb a 4000 es széria árazása után, s emellett itthon még rá szoktak rakni egy lapáttal az árakra.
Meg hát akkor kérdés hogy mikor jön jövőre vagy idén még. 8800xt akkor lehet max jó pozícíóban, ha tényleg hozza azt a fele fogyasztás fele ár, 7900xtx vagy afelett erő, a 6000 eseknél jobb RT -vel, ez egyelőre csak mese persze, amit pletykálgattak. (200w, 230e ft kb)[ Szerkesztve ]
-
válasz
Quadgame94 #43657 üzenetére
Szerintem ennek amúgy az lehet az oka, hogy az RTX 5090 MCM lesz és kettő darab GB203 lesz összeragasztva. Azoknak ráadásul nem is kell tökéletesnek lenniük, lehetnek hibás, letiltott részegységes GB203 GPU-k is, ami alapjába véve nem jelent feltétlenül drágább gyártást, mint most a 4090 .
[ Szerkesztve ]
-
válasz
Feltéve hogy a fenti 3D center táblázat igaz, akkor Ha nem is győzi le de tulajdonképpen hozza azt és kb 20-25 % kal gyorsabb lesz mint az AMD mostani csúcs kártyája.[ Szerkesztve ]
-
gV
őstag
válasz
akkor ezekszerint az nem az 5080, nekem amúgy mindegy mi a kodneve a lapkának. ami nem, hogy adott árért mit ad az nV.
-
válasz
Quadgame94 #43652 üzenetére
Én semmire nem merném azt mondani, hogy tuti lesz vagy nem lesz. A 4080 1200 dollárért nem volt eladható megfelelő mennyiségben, hiába verte az 1500 dolláros 3090 Ti-t. Az 5080 sem lesz az annyiért.
-
Quadgame94
őstag
Ilyen nem lesz az tuti. 5080 biztos közelíteni fog a 4090-hez de az ára az 1200 USD MSRP lesz. 5090 meg igazából bőven elég +30% is 1700 USD MSRP mellett hogy majd legyen hely (ha kell) az 5090 Ti-nak. És az NV szépen hátra is dőlhet mert az RDNA4 nem fog versenyezni még az 5080-al sem.
-
hahakocka
őstag
Az jól is hangzik, de én nem lennék biztos az 1000 dollárban
, bár mire jön február márciusra talán lehet lemegy addigra. Csak lehet a 8800-8900xt alig lesz rosszabb (Ugye 4900xtx-4090 közti rést mondanak raszterben és erősebb RT t sokkal mint az előző gen bár tuti így is lemaradásban lesz RT ben), de sokkal olcsóbb s már ősszel. Majd kiderül.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
hahakocka #43649 üzenetére
Hát jelenleg az Nvidia szinte olcsóbb mint az AMD.Én egy ezer dolláros ,minimum 4090 teljesítményű kártyával elégedett lennék amit 5080 nak hívnak.Az 1000 és 350 dollár között meg szerintem akkora választék lesz az Intel BM megérkezésével,hogy aki akar az válogathat majd.
-
hahakocka
őstag
Akkor megint csak a 2 milliós kártya jön majd? ... . Reméljük ez nem fog folyton elfüstölni. Most megint annyi hír volt erről 1 hónapja is és fél hete is. Tuti ön az az 5080 is
AMD meg akkor totál más taktikát folytat a középkateggel ott azok jönnek előbb. Kérdés melyikben van több pénz ? Mert ha aranyáron adják a nagyon erős flagship kártyát ott sok árrés lesz az tuti, viszont a kis s középkategeket meg sokan veszik, de ott nincs akkora árrés egyenként.[ Szerkesztve ]
-
Devid_81
félisten
válasz
Busterftw #43645 üzenetére
Csak azt nem tudjuk milyen aron.
Ha az 5080 nem akarna kilogni a sorbol akkor gyorsabbnak kellene legyen mint a 4090.
Viszont lattuk, hogy 4080 nem lett epp siker termek $1200-ert, $1000-ert sem jobb, de tobben veszik azert.
Szoval gyorsabb de olcsobb...nah ez az ami Nvidianal mostanaban nem igazan letezik amikor uj termek erkezik....
-
Devid_81
félisten
NVIDIA GeForce RTX 5080 reportedly launches before RTX 5090
Szerk: bocs nem valasz akart lenni
[ Szerkesztve ]
...
-
-
bobalazs
nagyúr
https://videocardz.com/newz/exclusive-asus-computex-2024-product-launch-list-leaked-rog-ally-2024-thor-1600-iii-psu-mojlonir-portable-ups-and-no-rtx-5090 Kezdve az RTX 50 sorozat hiányával. Voltak olyan pletykák, hogy az NVIDIA talán bemutatja az új sorozatot, azonban ez
úgy tűnik, hogy ezek a pletykák teljesen megalapozatlanok. Az NVIDIA tudja, hogy a Computex egy fontos fogyasztói expó.
ahol több száz új terméket jelentenek be. Rossz ötletnek tűnik az RT X 50 sorozatot egy ilyen rendezvényen bejelenteni.
eseményen, nem pedig egy külön, a bevezetéshez közelebbi alkalommal. Az ASUS egyetért ezzel, és nem lesz RTX 5090 a
Computex bemutató listáján. -
válasz
yarsley #43639 üzenetére
De én nem írtam ilyet hogy készletkisöprést csinálnak..
Azt írtam lefordítva, ez a megszokott folymata minden generációban az utolsó időszaknak. ilyenkor jött a 2060 S KO, ami a 2080 GPU-ra épült. stb...
Évek óta ezt csinálja az Nvidia hogy kiárulja a kishibás nagyobb GPUkat az alsó kategóriában,generáció vége fele, nem újdonság.
Ebből látszik hogy hamarosan gyártásra kerül az új architekt, nyáron elkezdik..[ Szerkesztve ]
-
yarsley
aktív tag
Lol direkt kiemeltem. Nem készlet kisöprést feltételeznek hanem hogy van egy adag hibás chip amit máshova már nem tudnak felhasználni (4070TIS-hez nincs elég működő core).
Ha készlet kisöprés lenne akkor nem egy AIB-nel jelenne meg ez a chip hanem másik 3-5nél egyszerre.... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
gV
őstag
válasz
huskydog17 #43636 üzenetére
hmm.. most a 3.7-et használom, de igazából anno 1.0-val sem tűnt fel ez. ami egy időben zavart, a repülő dolgoknak volt hasonló utánhuzásuk mint amit a DF mutogatott itt [link]
-
huskydog17
addikt
válasz
M@trixfan #43632 üzenetére
DLSS és DLAA ugyanazt az élsimítási technikát használja, mindössze annyi a különbség, hogy a DLAA natív felbontáson működik, míg a DLSS upscaling alapú AA.
A DLDSR szintén egy újfajta technika, ami ugye downsampling (régen a játékok ezt Supersampling-nak hívták, aztán 2014-től általános lett driverben DSR néven, aztán az RTX-ek megkapták a DLDSR-t ami jobb képminőséget ad a hatékonyabb elsimításnak köszönhetően), de jobb minőséget ad, mint a régi (ezért is 2,25× a maximális szorzó).
Kukkantsd meg a gv kolléga által linkelt DF videót, de az csak egy játékokban mutatja be, a saját tapasztalat nyilván többet ér.#43634 gV: +1
Én szinte minden játékban használom a DLDSR-t kombinálva a DLSS Quality-vel pont 1080p a rendering felbontás, de egy natív 1080p-nél fényévekkel szebb a kép, ég és föld a különbség. Jó mondjuk régebbi játékoknál, ahol az RTX 4070 bőven bírja a natív 4K-t ott a régi DSR-t használom (4×). Ha egy adott játékban nincs DLSS támogatás, de van bőven GPU tartalék, akkor ott natív 1620p felbontáson tolom.
Rise of the Tomb Raider-nél a DLSS egy hatalmas áldás, mert ott brutális mértékű shimmering volt eddig, abban a játékban volt eddig a leglátványosabb a DLSS nyújtotta képminőség javulás.
Shadow of the Tomb Raider-nél a DLSS és XeSS flickeringet okoz néhány vízfelületen, sajnos a játék oldalán ezt soha nem javították és valószínűleg nem is fogják, mondjuk a 3.7-es DLSS-el még nem próbáltam, de a 3.5-el is volt flickering, emiatt a játék saját SMAAT2x algoritmusa jobb, csak az ugye natív AA.Gameplay csatornám: https://www.youtube.com/channel/UCG_2-vD7BIJf56R14CU4iuQ
-
yarsley
aktív tag
A cikk ellent mond neked
There shouldn't be any noteworthy benefit to end users in getting an RTX 4070 based on a harvested AD103 chip. Rather, it's Nvidia likely clearing out "faulty" chips that simply couldn't meet the required specs for the higher-end Ada Lovelace models. This follows the usual pattern with prior GPU architectures, and Nvidia has likely been collecting AD103 chips that failed to meet the requirements for at least RTX 4070 Ti Super for over a year. Now, it has enough that it's ready to sell them off as a late-cycle update to a lower tier product — and with less than 60% of the SMs enabled, this should allow the use of nearly any remaining AD103 dies.
Másrészt már van kint ilyen kártya ami az AD103-ra épít
One TechPowerUp reader reported to the news outlet that the RTX 4070 (AD103) is already on the market. At least one known MSI model, the GeForce RTX 4070 Ventus 3X E 12G OC, is already using the AD103 die. TechPowerUp's investigation shows that the new model is already supported in the latest Nvidia 552.22 drivers.
... ne úgy képzeld el, hogy te vagy Thomas azt mész amerre a sin visz. (c) virkir
-
gV
őstag
válasz
M@trixfan #43632 üzenetére
Tech Focus: Nvidia DLDSR - What Does AI Downsampling Actually Do? (youtube.com)
elég jól működik. én SotTR-ben használom qDLSS-el együtt, mert 1080p-n nem néz ki jól Lara haja, ha meg csak a DLDSR-t használom kevés az fps. GTAIV/V-nél sem rossz, mert kisebb fogyiból hozza a jobb képmínőséget 4K DSR-hez képest.[ Szerkesztve ]
-
M@trixfan
addikt
válasz
huskydog17 #43624 üzenetére
Értelek. Én úgy tudtam a DLSS támogatáshoz 16K felbontású referencia offline renderhez tréningezik a neuronhálót. Lényegében a DLAA egy subpixel szintre alkalmazott “felskálázás”. Szerintem ezért zseniális mert subpixel szinten a neuronhálós modell hibái kvázi nem számítanak, cserébe MSAA, vagy downsampling szintű élsimitást kapunk minimális erőforrásból. A DLDSR-t nem ismerem, utánanézek.
twitter: MatrixfanLive | Ősidőktől a PH!-n
-
Mert kell a gyátósor nekik. Nem fognak külön gamingra fentartani majd egy teljes kapacitású Ada majd Blackwell vagy bármi is lesz a neve gyártást. tegyük fel jön az Intel és AMD is ősszel 4070 super esetleg 4080 sebességű kártyákkal olcsóbban, akkor igazából nem kell leárazniuk a mostani gent hanem az újból majd mellé tolják az 5070 kártyát januárban.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
yarsley #43627 üzenetére
ha ősszel jön akkor nincs ebben meglepő, fél év múlva a boltokba lesz az új gen augusztus környékén már gyártják.Június-júliustól megjönnek az első valamit érő leakek.
-
Busterftw
nagyúr
-
[link]
"Nvidia has another RTX 4070 variant brewing — this one uses a down-binned AD103 GPU from the RTX 4080 Super"elkezdték kiszórni a nagyobb GPu-kat kisebb kártyákba, szokásos menet.
-
huskydog17
addikt
válasz
M@trixfan #43623 üzenetére
Nem. DLAA támogatást külön be kell építeni, mert a DLSS upscaling, míg a DLAA natív felbontáson működik (nincs upscaling). Igaz, ugyanazt az élsimítást használják, de mivel más a kettő célja, így a DLAA nem része a DLSS-nek. A kettő tehát külön beépítendő technológia.
Egyébként azon játékoknál, ahol nincs DLAA, de van bőséges GPU tartalék, érdemes a DLDSR-t használni.Ha jól tudom az Intel csinálta azt az XeSS-nél, hogy az 1.3-as verziótól már automatikusan a "csomag" része a Native mód is.
-
M@trixfan
addikt
válasz
huskydog17 #43621 üzenetére
Ha egy játékhoz van DLSS támogatás akkor automatikusan van DLAA is? Annak idején nagyon felkaptam a fejem a DLAA-ra mint egy natív felbontáson dolgozó igazi supersampling alternatívára minimális teljesítményért cserébe.
twitter: MatrixfanLive | Ősidőktől a PH!-n
-
huskydog17
addikt
Ha már szóba került a denoiser:
-
huskydog17
addikt
"DLSS is the best denoiser I have ever tried, and it's not even a denoiser! Raw path traced samples are sent directly to DLSS in DLAA mode for AI-based accumulation. There's a little bit of ghosting at times, but overall very impressive."
A DLAA is úgy tűnik túl jó lett, még denoiser-nek is jó, pedig nem arra tervezték.
-
válasz
t72killer #43619 üzenetére
nem érdemes még részletesen ezekkel foglalkozni ilyenkor, csak pletyka szintjén . Ami talán ebből lényeges hogy év végén jön. Kb júniusra lesznek azok a dolgok egy két emberke tweetjéből, amikre már lehet azt mondani, hogy lehet komolyan venni a valódi kiépítésre, teljesítményre.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
válasz
Busterftw #43613 üzenetére
Igen, inkább új néven adnak ki valamit olcsóbba, mintsem csökkentsék egy konkrét termék árát. Végülis a "super" vonal félig erről szól: egy 4070Sben megkapod a Ti teljesítményét olcsóbban. Mondjuk a Ti Super és a 4080 között azért maradt még értelmezhető különbség.
Mindenesetre marhára örülök, h végülis nem most muszáj vga-t vennem, hanem tolhatom a bulit, csak a k.rva bánya be ne üssön megint![ Szerkesztve ]
-
válasz
S_x96x_S #43615 üzenetére
Egy érdekes bejegyzés [link] a ROC_m és hasonló Cuda reformáló / konvertáló platformokról érdemes elolvasni. Bár inkább Vs-be lenne illő,de azt gondolom ez inkább tény, mint vita téma.
[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
Geohot dolgozik ..
experimental "NVIDIA Linux open GPU with P2P support"
"This is a fork of NVIDIA's driver with P2P support added for 4090's."
https://github.com/tinygrad/open-gpu-kernel-modulesMottó: "A verseny jó!"
-
válasz
Busterftw #43613 üzenetére
A közelit az azért jelenleg 750 dollár.
Az Nvidiának ősszel ha a 5080 és 5090 jön akkor nincs mivel válaszolnia erre, tehát ha ez igaz lenne akkor az egyetlen megoldása az Ada árcsökkentése. Nem értek egyet azzal, hogy ez nem jelentős különbség.A mostani mint írtam kb 15 % még elmegy az RT hátán.
Ez hatalmas különbség, közel 30 % árkülönbség ugyan azon teljesítményért . már pesrze ha feltételezzük azt , hogy igaz.
ha most a 7900XT árát viszi le akkor is eza helyzet, a 4070 Ti super 30-40% kal drágább és ahhoz gondolom hozzá igazítja a 7900XTX árazását ami megint jobb lehet."A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Busterftw
nagyúr
De ezt mondom, a 7900XT mar most is kozelit a 700 dollarhoz, mint a 800 dollarhoz, ami valrhatoan az uj gen erkezese elott csokkeni fog meg.
US bolti arakat elnezve.
Ha most ez a teljesitmeny jonne 600 dollar kornyeken, mikozben az uj Nvidia gen miatt elcsuszna a kategoria, az szerintem nem egy nagy durranas.Amikor kijon az RDNA4, a RDNA3 ki lesz szorva megolcsobban.
Megint inkabb az fordulhat elo, hogy a beragadt RDNA2 keszletek kannibalizaljak az RDNA3 eladasokat.De ugyanez igaz az Nvidiara is, amikor kijon a next gen, a 4070 Ti Super sem lesz 360-400ezer. Bar ott elobb megy ki a piacrol az Ada, minthogy sokat csokkenne.
-
válasz
Busterftw #43611 üzenetére
A 7900XT a 4070 Ti super szintjén van raszterben ami 799 dollár. de gyakrolatilag nem kapod meg annyiért. Egyértelműen egy 600 dolláros MSRP vel rendelkező 4070 Ti super erősségű kártya, aminél állítólag RT ben is lépnek előre,( de ha akkor is)nagyon is felrázná a piacot fél éven belül. ősszel jön a battlemage is ráadásul.
Az Nvidia nem lenne versenyképes ezzel az árazással. Például Alzán a legolcsóbb 4070 TI super 363 ezer forint, amit nyugodt szívvel megvennék az 383 ezer pénz. A 7900XT 321 ezer forint Sapphire.Szódával elmegy azért az 15% árkülönbség.a jobb RT, kevesebb fogyasztás plusz a márkafelár címén
De afentie setben ha ebből még leveszel 25 % ot , hogy az AMD kb 250-260 ezer forintért adná a 4070 Ti super teljesítményét. Persze sok a ha.[ Szerkesztve ]
-
Busterftw
nagyúr
A 7900XT mar nagyon erosen surolja a 700 dollart nemelyik modell eseteben, akcioban volt mar 689 dollar is, kozeleben nincs a 899 dollar msrp-hez.
Ez ahogy kozeldunk az ev vege es a next gen fele, megjobban megindulhat, lasd milyen arakon kezdtek kiszorni az RDNA2-ket.Nem latom ez a teljesitmenyu kartya 600 dollarert miert razna fel a melegvizet ebben a kornyezetben, foleg ha megismetlodik az RDNA2 keszlet piacon ragadasa, RDNA 3-al.
-
válasz
Busterftw #43606 üzenetére
Mindegy melyikhez nézed, feltéve ha igaz lesz a pletyka az RDNA 4 ről.Az nagyjából 600 dolláros áron eredményezheti a 7900XT / 4070 Ti Super teljesítményét. Az 25 % körüli ár/ érték előrelépés.
Jó lenne,de félek, hogy ámodik a nyomor. Ha eddig is akart volna vesenyezni az AMD árakkal, tudott volna, hisz hatalams bevételük van a CPU szegnesből.[ Szerkesztve ]
-
lenox
veterán
válasz
MasterDeeJay #43608 üzenetére
P-bol nekem p2000, p2200, p4000, p5000, p6000 van. A gyari egyslotosak hangjat nem szeretem, hasonloan az a2000 RTX 2000 adanak is kellemetlen hangjat van. P4000-re raktam halk hutest egy 1060-rol, az jo lett. Ezeknek a kis ujaknak szerintem kicsi a bordajuk. Lattam a p4 kepeidet, az eleg jo.
-
Volt nálam egy Tesla P4 az single slot és egy darab 8cm-es silent ventivel is elment szépen egy slotos gyári pici bordájával. 70w-ot nincs is sok értelme jobban hűteni. igazából akár milyen random silent venti elég ezekre. A P4-es az ilyen 30eft körül ment, több is volt, vennék T4-et is ha lenne ilyen 40-50 körül de valamiért eszement árai vannak. Majd pár év múlva remélem ezeket is viszont látjuk apróért.
[ Szerkesztve ]
-
válasz
huskydog17 #43603 üzenetére
Kopite ennyit kommentelt a hírhez:
Érdekes lesz akkor a helyzet az idén.
bennem felmerült az hogy ha valóban sikerül az RDNA 4 és olcsóbban hoz 7900Xt-XTX sebességet akkor Nvidia árat vág az Ada-n és tud fölé jönni az 5080 és az 5090.[ Szerkesztve ]
-
Jacek
veterán
válasz
huskydog17 #43603 üzenetére
Meg sem fordult a fejembe
-
huskydog17
addikt
Ezt nem venném még készpénznek, viszont amit már annak lehet venni, hogy az MSRP tovább fog nőni.
-
[ Szerkesztve ]
-
Egy éve van skyrimhez hasonló. Összeraktam én is tesztnek. [link]
Realtime generált animációkkal és szinkronnal. Openai-val ha nincs local megoldás (localba fut nálam a cmp100-ason). Nvidia meg pont szűken adja a vramot, így elég érdekes hogy pont ők akarnak helyi ai-t futtatni.
Örülök is meg nem is. Biztos új harverhez kötik és csak a pénzről fog szólni.
Annyi hogy angolul messze jobb,magyart töri de nincs is rá felkészítve igazán.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az NVIDIA éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest